torstai 2. elokuuta 2012

Serkuksien kesken

Eilen näin pitkästä aikaa siskoni kanssa serkkujamme. Emme olleet nähneet vuosiin ja tuo tapaaminen oli minulle tärkeä. Nyt haluan jakaa teidän kanssanne tuon kokemuksen, sillä se kuuluu niihin pieniin onnellisiin hetkiin, joista olen oppinut nauttimaan toipumiseni edetessä ja joita ei (ainakaan sairastavilla) ole koskaan liikaa.

Tapaaminen jännitti minua etukäteen melko paljon, enhän ollut tavannut serkkujani pitkään aikaan ja lisäksi kaikki tutuista arkirutiineistani poikkeavat päivät ja uudet sosiaaliset tilanteet aiheuttavat minulle yhä perhosia vatsan pohjalle. Käsittääkseni jännitykseni oli tällä kertaa kuitenkin lähempänä normaalia ja asiaankuuluvaa. Sairaimpina aikoina vastaava tilanne olisi saanut minut pahasti ahdistumaan ja stressaantumaan. Nyt minä olin se henkilö, joka kaikista aktiivisimmin yritti järjestää tapaamistamme. Sairauden kanssa kamppaileville tahdonkin sanoa, että usein mitä enemmän jokin tapahtuma saa stressaantumaan, sitä vahvempaa taistelet sairauttasi vastaan. Esimerkiksi minulle serkkujeni tapaaminen oli jännittävää, koska sosiaaliset tilanteet ja arkirutiineista poikkeaminen on sairaudesta johtuen yhä vaikeaa. Jälkeenpäin tunteeni tapaamisesta oli kuitenkin hyvä. Kaikkein arvokkaimpia ovatkin nimenomaan ne esimerkiksi ihmisten tapaamiset, jotka lähtevät sairastavasta itsestä käsin. Tietysti on muistettava, että jos jokin asia ahdistaa liikaa, siihen ei ehkä ole vielä valmis ja itsen turha painostaminen saattaa vain saada terveen puolen perääntymään.

Mitä päivääni sitten sisältyi? Tapasimme Fannyn kanssa serkkumme kunnon turistien tapaan Stockmannin kellon alla. Siitä suuntasimme ensin Kamppiin keilailemaan kuulumisia vaihdellen. Tämän jälkeen ehdimme vielä pyöriä hieman Aleksanterin kadun kaupoissa. Kun oli jo aika sanoa hyvästit serkuillemme jälleen ensi kesään saakkaa, suuntasimme Fannyn kanssa vielä Esplanadin kahvilaan lounaalle ja lopuksi lähdimme, kuinkas muutenkaan, karkkikaupan kautta kotiin. Kuten huomaatte, ei päivämme sisältänyt mitään maata mullistavaa ohjelmaa, mutta oli minulle silti tutuista arkirutiineista poikkeava ja voin todella sanoa nauttineeni olostani.

Päivä olikin minulle tärkeä juuri siksi, että sain eilen viettää mielestäni tavallisen päivän kaupungilla. Sain taas maistaa palan sitä todellista elämää, elämää ilman sairaita rutiineja ja sairauden ja siihen liittyvän heikon kunnon sanelemia ehtoja. Kesäni aikana olen saanut nauttia pala palalta yhä enemmän tällaisista hetkistä, jolloin elän kuin kuka tahansa nuori nainen. Ja voin vakuuttaa, että se on tuntunut vapauttavalta. Kun uskaltaa poiketa sairauden sanelemista säännöistä ja uskaltaa ihmisten ilmoille, huomaa, miten paljon parempaa elämä voisi olla. Pystyin unohtamaan hetkeksi olevani sairas, ja olemaan pelkkä Ida ilman anoreksiaa.

Voinkin sanoa todella nauttineeni olostani kaupungilla. Nautinnon ja hyvän olon kokeminen on nähdäkseni syömishäiriöstä toipumisessa oleellista, sillä yleensä sairaus pyrkii tekemään elämästä mahdollisimman tuskallista. Usein sairastuneen on myös vaikea sallia itselleen hyvää mieltä tuottavia asioita heikon itsetunnon vuoksi. Toipumiseni edetessä olenkin huomannut nauttivani elämästä ihan eri tavalla kuin ennen. Kun on kovin heikossa kunnossa ja kovin sairas, ei pysty oikein keskittymään mihinkään ja ajatukset pyörivät koko ajan samaa rataa. Kun sitten keho ja mieli alkavat pikkuhiljaa vapautua, jää muullekin elämälle yhä enemmän tilaa ja ulkopuolinen maailma alkaa kiinnostaa pikkuhiljaa.

Tavatessani serkkujani huomasinkin jälleen olevani aidosti kiinnostunut heidän kuulumisistaan. Sairainpina aikoina en ole jaksanut kiinnostua muiden tekemisistä tai ajatuksista, kun omat ajatukset ovat pyörineet vain omassa ahdistuksessa tai lyöneet tyhjää energian puutteesta johtuen. Usein sairaus myös eristää sairastavan omaan maailmaansa, ja kontaktit muihin ihmisiin rajoittuvat minimiin. Myös minulle kontaktit kodin ulkopuolella ovat viime aikoina olleet vähäisiä ja tapaaminen olikin minulle hyvää sosiaalisten tilanteiden harjoitusta.

Tapaaminen oli minulle erityisen tärkeä myös siksi, että en ollut nähnyt pitkään aikaan serkujani. Kun olin terve, kuuluivat yhteiset serkusten kesken vietetyt hetket erottamattomana osana onnistuneeseen kesälomaan. Tämän vuoksi se toi minulle mieleen paljon rakkaita muistoja. Sairastuessa ja etenkin sairauden jatkuessa pitkään sairastava usein unohtaa, millaista elämä oli terveenä ja irtaantuu niin paljon todellisesta elämästä, ettei pysty enää kuvittelemaan elämää ilman sairauttaan. Tällöin on hyvä, jos on lähellä ihmisiä, jotka voivat muistuttaa noista ajoista ennen sairastumista. Sairastavia tahdonkin kehottaa pitämään yhteyttä myös sellaisiin ihmisiin, jotka muistavat sairastavan ennen sairastumista. Läheisille puolestaan voin vakuuttaa, että pelkästään läsnäolonne on sairastavalle tärkeää.

Tapaamisessa kaikkein parasta olikin ehkä se, että sain huomata vuosien, ja puolin ja toisin monien koettelemusten jälkee,n välini serkkuihini olevan ennallaan. Sain tuntea olevani jälleen osa sitä "ryhmää", jonka minä yhdessä Fannyn ja serkkujemme kanssa muodostimme aikoinaan. Usein tällaiset yhteisöön kuulumisen kokemukset ovat sairastavalle tärkeää, sillä sairaus saa sairastavan tuntemaan itsensä usein erilaiseksi ja muusta maailmasta ja muista ihmisistä ulkopuoliseksi. Nähdäkseni tämä ihmiseen luontaisesti kuuluva liittymisen tarve purkautuu haitallisimpana muotonaan juuri esimerkiksi sairastavien pro ana (eli anoreksiaan myönteisesti suhtautuvina) yhteisöinä, kun terveiden ihmisten elämä tuntuu vieraalta, erilaiselta ja kaukaiselta omasta. Toipuessa olisikin tärkeä saada tilalle terveitä yhteisöjä, joissa voi olla oma itsensä, ei anorektikko. Minä koin eilen, että olin serkuilleni ihan vain Ida.

Ihanaa oli myös huomata, että serkkuni olivat pysyneet suunnilleen ennallaan. Eniten heissä ihailen ehkä heidän positiivista suhtautumistaan elämään. Heti tavatessamme kummankin serkkujeni kasvoilla oli leveä hymy ja he ottivat minut lämpimään halaukseensa. Tällaisesta asenteesta minullakin olisi paljon opittavaa. Onneksi sain kuitenkin huomata sen olevan myös tarttuvaa. Usein sairaus tekee sairastavan maailmasta kovin synkkää ja yleinen shtautuminen elämään ja ennen kaikkea itseen muuttuu negatiivisemmaksi. Tällöin on hyvä olla sellaisia ihmisiä ympärillä, jotka jaksavat olla myönteisiä. Nyt huomaan jo varovasti uskaltavani itsekin hiukan hymyillä.

Toinen asia, josta haluaisin ottaa oppia serkuiltani on heidän tietyllä tapaa huoleton suhtaumisensa elämää kohtaan. En tarkoita tällä sitä, etteivät he ottaisi vakavasti asioita, joihin kuuluukin suhtautua vakavasti. Elämän kolhuja kokeneena serkkuni eivät kuitenkaan jaksa stressaantua ja murehtia jokaista pientä vastoinkäymistä elämässä. Anoreksia tekee elämästä yleensä kuoleman vakavaa, ja jokainen pienikin murhe nousee  aliravitussa mielessä suuren suureksi. Lisäksi aliravittuna kaikki pienetkin asiat tuntuvat kovin stressaavilta ja jokainen asia pitää suunnitella tarkasti etukäteen, jolloin hetkeen tarttuminen ja elämään heittäytyminen muuttuvat ylivoimaisen vaikeiksi. Onneksi olen viime aikoina myös saanut itse nauttia yhä enemmän spontaanista hetkistä, ajatuksista, tunteista ja teoista.

Tästä elämän pieniin vastoinkäymiseen huolettomasti suhtautumisessa sain onneksi huomata eilen jo hieman edistyneeni. Olen ylpeä siitä, että vaatekaupassa sovittaessani mekon tuntuessa tiukalta, en ahdistunut asiasta sen kummemmin, vaan kykenin jättämään rauhallisin mielin mekon minikokoisten ja muodottomien epäihmisten sovitettavaksi. Sairauden aikanaan romuttama itsetuntoni ja kuva itsestäni on siis jo niin vahva, etten anna tämän tyylisten asioiden enää vaikuttaa siihen.

Toinen edistysaskel, jonka huomasin ottaneeni päivän aikana oli ruokaillessani Fannyn kanssa. Kun ennen ruokailutilanteet olivat minulle maagisia toimituksia, joissa olin hyvin ahdistunut ja ajatukset pyörivät vain lautasella ja ruoan ympärillä, huomasin jo nyt pystyväni aitoon keskusteluun syödessäni. Olen jo jonkin aikaan kyennyt kevyeen small talk -tyyliseen jutusteluun, johon ei todella ole tarvinnut erityisemmin keskittyä vaan olen pystynyt paneutumaan ruokarituaalejeni noudattamiseen, mutta nyt kykeni jo oikeasti kuuntelemaan toiseen murheita ja jopa tukemaan toista oman tsempaamiseni lisäksi.

Kaikin puolin eilinen päivä oli siis todella nautinnollinen ja tuki minua myös toipumisprosessissani saadessani maistaa jälleen palan normaalimpaa elämää. Serkuiltani minulla on vielä paljon opittavaa, mutta onneksi huomaan edistyneeni oman elämänasenteeni ja samalla toipumiseni kanssa jo aikamoisen harppauksen. Mukava päivä hyvässä seurassa herättää elämän nälkää: tätä haluan lisää!

Kiitos Martta ja Sylvi sekä tietysti rakas Fanny!
<3: Ida

13 kommenttia:

  1. Ihanaa taas lukea noin innostunutta tekstiä! Mukavaa, että serkkutapaamisenne sujui mallikkaasti ja pystyit taas ottamaan edistysaskelia tiellä terveyteen. Uskomatonta, kuinka paljon paranemisesta kertovia asioita sait kokea yhden päivän aikana. Oli todella tärkeä kommentti, jonka kirjoitit, että on tärkeää saada tuntea itsensä ihan vain Idaksi, eikä aina "siksi anorektikoksi". Treveiden ihmisten kanssa vietetty aika auttaa asettamaan sairaan mielen suurentelemat asiat oikeisiin mittasuhteisiin.
    Seuraavaan serkkutapaamiseen, olet varmasti jo mahtavassa kunnossa. Sitä odotellessa tsemppiä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiitos taas kommentistasi. Arvostan todella sitä, miten aina jaksat kommentoida tekstejäni.
      Olet oikeassa siinä, että sain kokea yhden päivän aikana valtavasti paranemisesta kertovia asioita. Mutta taitaakin olla niin, että kuten sairastaminen, myös paraneminen on niin kokonaisvaltainen prosessi, että se vaikuttaa ihan kaikkeen elämässä ja on läsnä lähes joka hetkessä. Ja se tekeekin toipumisesta niin hienoa ja jännittävää!
      Toivottavasti Sinunkin Helsinki-reissusi sujui hyvin! Tsemppiä! <3

      Poista
  2. Hei Ida!
    Olet taas tehnyt tärkeän havainnon paranemisen tiellä: elämä voi olla paljon parempaa terveempänä kuin sairaana! Taas esimerkki omasta toipumisprosessistani: viime kesänä uskaltauduin ekan kerran VUOSIIN olemaan viikon verran poissa kotoa ja omista rutiineistani, ja tänä kesänä olen ehkä ollut yhteensä tuon viikon KOTONA! Ennen pelkkä yhden yön kyläily oli kamalaa! Tällä esimerkillä haluan kertoa, että miten ihanan vapauttavaa todella on elää terveempää elämää kun uskaltaa mennä ja tulla, uskaltaa syödä ihan samaa kuin muutkin, ihan milloin vain ja just sen verran kuin tekee mieli! Kertomasi perusteella olet menossa just tähän suuntaan, pikkuhiljaa! Todella ihanaa, Ida!
    <3 Katarina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas Katarina!
      Olen todellakin huomannut, kuten kirjoitat, että elämä on todella paljon nautinnollisempaa terveempänä kuin sairaana. Pienin paloin olen saanut kokea sitä, millaista elämäni voisi terveenä olla. Ja se varmasti on tavoittelemisen arvoista.
      Mahtavaa, kerrassaan upeaa, kuinka olet rohkaistunut rikkomaan rutiinejasi ja päässyt kiinni normaaliin elämään! Sinun esimerkkiäsi seuraten minäkin pyrin siihen, pikkuhiljaa.
      Kaikkea hyvää Sinulle! <3

      Poista
  3. Moikka taas!!!
    Hienoa Ida, aivan loistavaa. Vielä tähänkin rakoon tungen pahoitteluni, jos sain sut ahdistumaan, kun kerrroin että olen tavattavissa, jos joskus haluat. En sitä todellakaan odota, enkä loukkaannukaan, jos/kun niin ei ehkä käy. On hienoa, että olet kokenut juuri noin, olevasi Ida. Mä ajattelin susta aina niin, ajattelen edelleen. Mua kiinnosti Ida sairauden takana ja enpä ole kovin väärässä ollutkaan :-). Ihana, enemmän ja enemmän aurinkoinen tyttönen, onnea taas edistysaskeleestasi. Tää "hulda huoleton" jatkaa töidentekoa. (ei huono tapa kuule tämä lintsata hetken töistä ;-) ) Terveisiä Perheellesi!! Olen iloinen teidän kaikkien puolesta..hienoa että oma ja vanhempiesi ponnistelu parhaaksesi tuottaa hiljalleen tulosta!!!

    tuhannen lämpöistä halausta taas ja yhen kylmän kirsun tönäsy!!

    t. marika ja cicca

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas!
      Et saanut minua millään tavalla ahdistumaan kahvitteluehdotuksellasi. Päinvastoin: tuntuu todella hienolta tietää, että minulla on välittäviä ihmisiä ympärillä, jotka haluavat pitää minuun yhteyttä. Ehkäpä sen yhteisen kahvilla käymisenkin aika vielä tulee...
      Voin kertoa, että se, että suhtaudutit minuun aina Idana ja olit kiinnostunut minusta sairauteni takana, todella näkyi. Se oli, ja on, minulle todella arvokas asia.
      Terveisiä kaikilta täältä! Olemme kaikki sitä mieltä, että olet aivan ihana ja ainutlaatuinen ihminen, todellin aarre. <3

      Poista
    2. hei..kiitos teille kaikille kauniista sanoista :-)!!!! t. marika

      Poista
  4. Mullakin oli tosi kiva päivä. Oot oikeessa siinä, että martan ja sylvin elämänasenteessa on paljon opittavaa; kaikkea ei tarvitse ottaa niin vakavasti ja itselleenkin on välillä hyvä pystyä nauramaan. Tää olis hyvä kaikkien muistaa. Oli kyllä hienoa huomata, kuinka hyvin lounaalla pystyit kuuntelemaan samalla kuin söit, helpotti puhua :). Ihanin kohta ehkä mustakin tässä tekstissä oli just toi, että tunsit itsesi vain Idaksi, etkä Idaksi, jolla on anoreksia. Se on varmasti vapauttava fiilis ja vahvistuu vain ajan myötä. Ja täytyy vielä sanoa, että on kyllä niin ihana aina lukea kaikkien mielettömän kannustavia ja positiivisia kommentteja, jota moni tänne sulle kirjottelee!:)

    Tsemppiä siskoseni. Nähdään huomenna!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa rakas! Mukava kuulla, että sullakin oli hauskaa.
      Olet oikeassa siinä, että Martta ja Sylvi ovat kyllä niin hienoja ihmisiä, että heidän elämänasenteestaan olisi kellä tahansa opittavaa. Mutta samoin minulla on paljon opittavaa Sinultakin. Ihailen sitä Sinussa, kuinka kaikkien omien murheidesikin keskellä läheisesi voivat aina tietää, että olet olemassa heitä varten ja valmis kuuntelemaan. Se kertoo toisten kunnioittamisesta, joka on tärkeää ja näkyy varmasti myös työssäsi.
      Olet myös oikeassa siinä, että on todella vapauttava fiilis saada tuntea itsensä ihan vain Idaksi. Ja Sinun kanssasi se onnistuu kaikista parhaiten. Sinä muistat todellisen Idan sairauden takana ja kaivat sitä kannustuksellasi ja esimerkilläsi kanssani yhä enemmän ja enemmän esiin.
      Olen myös itse todella otettu siitä, miten moni lukijani jaksaa kannustaa ja tsempata minua täällä ja kuinka kaikista saamistani kommenteista paistaa ihana positiivisuus. Se auttaa minua jaksamaan eteenpäin ja kannustaa jatkamaan tätä kirjoittamista.
      Nähdään pian!<3

      Poista
  5. Hei taas Ida!

    Minullekin jäi tekstistäsi päällimmäisenä mieleen nuo kaksi tuiki tärkeää asiaa: 1) Kuinka hienoa on, että saat yhä enemmän kokea olevasi "ihan vain Ida", ilman mitään anorektikko-leimaa, ja 2) Kuinka pienetkin irtiotot omista turvallisista kuvioista tuovat ihanan vapauttavan tunteen siitä mitä "oikea" elämä parhaimmillaan voi olla. Ja kuten Nell'kin totesi, terveiden seurassa omat sairaat ajatukset, jotka usein oman pään sisässä saavat kohtuuttomat mittasuhteet, asettuvat realistisempiin perspektiiveihin. Itsekin huomaan usein että pienetkin poikkeukset arjen kulussa ovat kuin raikas tuulahdus aivoille. Tosin siinä samassa saattaa esiin hiipiä alakulonkin häivä, kun tajuaa kuinka sairauden häkkiin lukittua oma elämä voi pahimmillaan olla, verrattuna näihin terveisiin tuulahduksiin. Mutta päällimmäisenä tulle kyllä ihanan positiivinen ja "terve" olo, kun uskaltaa hetkeksi irroittaa ajatukset ja arjen kulun johonkin hiukan erilaiseen. Mutta, kuten itse totesit, se vaatii kypsymistä ja jo jonkinasteista oman ahdistuksen hallintaa, että siihen kykenee. Aina se ei onnistu, ja silloin on hyväksyttävä sekin.

    Toivon Sinulle tulevaisuuteen yhä vaan enemmän mukavia yhdessäolon hetkiä serkkujesi - ja kaikkien muiden Sinulle läheisten ihmisten - parissa!

    <3: Andrea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas! Ja kiitos Sinullekin taas niin ihanan positiivisesta ja kannustavasta kommentistasi!
      Myös minä olen huomannut sen, että vaikka tekstissäni kuvailema hetkellinen sairaista rutiineista poikkeaminen saa itsensä tuntemaan onnelliseksi ja "terveeksi", se saattaa samalla aiheuttaa myös ahdistusta ja jopa kateutta ja katkeruutta, kun huomaa, miten kaukana oma elämä on normaalista. Tällöin saattaa tulla juuri tuo tunne, että on ikään kuin "lukittuna häkkiin" kuten kuvaat. Tällöin on mielestäni tärkeä muistaa, että kahleet johtuvat vain sairaudesta ja tuosta omasta sisäisestä vankilasta on mahdollista päästä eroon, kun vain rohkenee taistella sairauttaan vastaan. Loppujen lopuksihan vain itse on omat kahleensa luonut, ja näin ollen ne on mahdollista itse myös purkaa. Kuten kirjoitat, se vaatii paljon, että siihen kykenee, mutta pikkuhiljaa se on meille kaikille mahdollista. Tärkeää on osata nauttia onnistumisen hetkistä ja tarttua noihin hetkiin sekä myös olla itselleen armollinen silloin, kun ei vielä pysty sairauttaan vastustamaan.
      Toivon myös Sinulle paljon ihania hyviä hetkiä rakkaittesi kanssa!
      Voimia ja haleja <3

      Poista
  6. Moi Ida,

    Meillakin oli tosi kiva paiva, ja oli niin ihana nahda sinua ja Fannya! Se todella toi mukavia lapsuuden muistoja mieleen ja te olette tarkea osa meidan elamaa. Vaikka olemme kaukana, olette aina meidan ajatuksissa! Oli niin ihana saada serkku ryhma yhteen taas. Pidetaan yhteytta.

    Kaikkea hyvaa! Rakkain terveisin,

    Martta ja Sylvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Martta ja Sylvi! Ajattelinkin, että olisi kiva, jos kävisitte lukemassa tekstini, jotta huomaisitte, kuinka tärkeä tapaamisemme oli minulle. Meillä on monta mukavaa, ihanaa yhteistä muistoa. Myös te olette usein ajatuksissani, vaikka näemmekin harvoin. Olette rakkaita. <3
      Hyvää loppukesää ja monta lämmintä halausta!

      Poista