maanantai 13. elokuuta 2012

Portti rentoutumiseen, ovi itseen

Flunssani alkaa onneksi olla jo voiton puolella. Kuten edellisissä teksteissäni (teksti1 ja teksti2) olen kirjoittanut, on tämäkin koettelemus ollut minulle kuitenkin myös opettavainen. Flunssaan sairastumisen myötä minun on pitänyt keksiä myös uusia tapoja kuluttaa aikaa, kun olen ollut lukittuna kotiin eikä minulle tuttu puuhailu ole ollut mahdollista. Seuraavassa jaan kanssanne erään tällaisen uudelleenlöytämäni tavan viettää aikaa ja kerron, kuinka se taas sotii anorektista ajattelumallia vastaan.

Mikä tämä uusi ajanviettotapani sitten on? Viime viikon päivät nuhaisena ja kurkku kipeänä vietin paitsi tv:tä katsoen, käsitöitä tehden ja netissä pyörien, ennen kaikkea sohvalla kirjaa lukien. Saatuani Zafonin viimeisen osan luettua, siirryin jo pitkään hyllyssä odottaneeseen vampyyriaiheisen sarjan toiseen Uusikuu-osaan. Tällainen sohvan nurkassa lukeminen on terveelle ihmiselle käsittääkseni varsin tavallinen tapa viettää kotona aikaa. Syömishäiriötä sairastavalle tähän kykeneminen ei kuitenkaan ole mikään itsestäänselvyys.


Lukiessani minun on täytynyt nimittäin olla ihan rauhassa ja antaa itselleni lupa rentoutua. Tämä sotii anorektista ajattelumallia vastaan, sillä anoreksian mukaan tekemisen tulisi olla koko ajan kulutukseen tähtäävää ja rentoutumisen luvan antaminen itselleen on hankalaa. Olen kirjoittanut aikaisemminkin siitä, että anorektikon mielessä pyöriin usein kalorilaskuri, jonka avulla sairastava pyrkii maksimoimaan kulutuksensa. Voin kuitenkin suositella jokaiselle sairastavalle rentoutumisen opettelua, vaikkapa pieni pala kerrallaan, koska nään sen tärkeänä osana itsestä huolehtimista ja itsetunnon parantamista ja näin myös tärkeänä osana parantumista.

Rentoutumista vaikeuttaa entisestään usein se, että anoreksiaa sairastava tuntee itsensä yleensä hyödyttomäksi toimeettomana vaikkapa vain kirjaa lukiessa. Anoreksian mukaan heikon itsetunnon omaavan henkilön pitäisi olla koko ajan nimittäin tekemässä jotain, jonka sairaus mieltää hyödylliseksi tai aikaansaavaksi. Rentoutuneen tilan edellytys kuitenkin on tämän hyödyttömyyden hyväksyminen, ja sen opettelu siksi tärkeää. Tähän lukeminen on hyvä keino, eihän siinä synny mitään tuotosta, vaikka toki sairas mieli saattaa pahimmillaan muuttaa senkin suorittamiseksi.


Harjoittelemalla rentoutumista vähitellen, syömishäiriötä sairastavakin voi pikkuhiljaa myös oppia nauttimaan siitä. Anoreksiaa sairastavan on usein vaikea antaa itselleen tätä lupaa nauttia, onhan sairauden tarkoitus nimenomaan, kuten olen aikaisemminkin todennut, saada sairastava tuntemaan olonsa mahdollisimman kurjaksi. Sairastavan kaikkea tekemistä leimaa usein nimittäin pakonomaisuus. Tämä käsittää ennen kaikkea syömiseen ja liikkumiseen liittyvät rutiinit mutta myös muuhun olemiseen liittyvät aikatauluttaminen ja pakkotoiminnot. Pakonomaisuuden vuoksi kaikesta tekemisestä tulee väkinäistä suorittamisesta, ja ilo elämästä katoaa. Rentoutuessa ideana kuitenkin olisi, että tällainen pakonomainen suorittamiseen tähtäävä toiminta pikkuhiljaa väistyisi omaan hyvinvointiin tähtäävän, mielihyvää tuottavan toiminnan tieltä. Ainakin minä olen saanut lukiessa kokea paitsi hyvää oloa flunssasta huolimatta, myös vointini kohenemista.

Kun uskaltaa nauttia elämän pienistä hetkistä, voi samalla tutustua itseensä paremmin, tai uudelleen. Kun pitkään on kuluttanut aikansa pelkästää sairauden sanelemia pakkotoimintoja noudattaen, hämärtyy käsitys siitä, mikä on omaa ja mikä sairauden tahtoa. Pitkään sairastavan onkin vaikeaa usein enää edes muistaa, millaisista asioista pitää. Tällöin on hyvä kokeilla esimerkiksi erilaisia harrastustoimintoja ja kuulostella itseään. Toipuvan on myös hyväksyttävä se, että omien mielipuuhien löytyminen ei käy välttämättä helposti edellämainitsemistanikin syistä, ja tämän vuoksi siinä tulee olla sinnikäs. Uskon kuitenkin, että elämästä nauttiminen ja itseen tutustuminen ovat sen vaivan arvoisia. Ja sitähän toipuminen on, retki itseen.

Harrastuksena lukeminen on itseentutustumista ajatellen erityisen hyvä, sillä se tarjoaa mahdollisuuden tutustua itseen paitsi etsimällä omia mielikirjojaan myös heijastamalla kirjan henkilöiden kautta omia tunteitaan ja ajatuksiaan. Kirjaa lukiessa on mahdollista kokea aitoja oivalluksia: tuolta minustakin tuntuu, noin minäkin ajattelen! Hyvin kirjoitettu romaani saattaakin tarjota tunteet anoreksian alle tukahdutetuille tunteille. Samalla romaanin henkilöiden avulla on mahdollista harjoittaa empatiakykyään.

Lukiessa on myös hyvä mahdollisuus paitsi tutustua itseensä kirjojen kautta myös opetella olemaan itsensä kanssa. Lukeminenhan yleensä on nimittäin itsensä kanssa olemista. Tämä ei ole mitenkään helppoa henkilölle, jolla on, kuten anoreksiaa sairastavalla yleensä, kovin negatiivinen käsitys itsestä. Itsensä seurassa viihtymistä on kuitenkin tärkeä opetella, sillä se kuuluu toipumiseen. Usein syömisellä oireilu saattaa nimittäin olla pakoa, jolla pyrkii unohtamaan itsensä, omat tunteensa ja omat tarpeensa. Vaikka siis kannustankin jokaista syömishäiriötä sairastavaa muiden ihmisten pariin ja sosiaalisiin kontakteihin, on silloin tällöin hyvä harjoitella ihan vain itsensä kanssa olemista. Itseasiassa uskonkin, että vasta kun on sinut itsensä kanssa, on helppo olla myös muiden seurassa.

Tämä retki itseen on aina myös uuden löytämistä tai ainakin uudelleen löytämistä. Syömishäiriöstä toipuvan onkin hyvä muistaa, että me kaikki kasvamme ja kehitymme ja sitä myötä myös muutumme. Tämän vuoksi samat asiat, jotka ennen sairastumista tuottivat mielihyvää, eivät välttämättä enää ole niitä, joista yhä nauttii. Esimerkiksi minä en lukuisten ystävieni tapaan ole koskaan ahminut pitkiä romaaneja vaan käyttänyt aikani ennemmin askartelemalla, käsitöiden tai musisoinnin parissa. Nyt olen huomannut, kuinka aikuisempi minä pitää lukemisesta. Tämä muuttuneen minän hyväksyminen saattaa sairastavalle olla vaikeaa, sillä sairaus usein pyrkii pysymään nimenomaan vanhassa ja muuttumattomassa. Koko laihduttaminen saatta lähteä liikkeelle halusta palata lapsuuteen tai pelosta, jota naiseksi muuttuva keho aiheuttaa. Myöhemmin sairauden syvetessä pelko painon nousemisesta ja tuttujen turvallisilta tuntuvien rutiinien katkeamisesta aiheuttavat ahdistusta, mikä kertoo muutoksien vaikeudesta. On hyvä kuitenkin muistaa, että sairaudesta toipuminen edellyttää nimenomaan toisintekemistä ja elämän uudelleen järjestämistä. Tässä hyvänä apuna voi olla vaikkapa juuri uuden harrastuksen löytäminen.

Pelkkä luvan antaminen itselleen ei tietysti vielä välttämättä mahdollista nauttimista, jos tekemiseen ei pysty keskittymään. Sairaat ajatukset ja anoreksian syytökset usein piinaavatkin syömishäiriötä sairastavaa etenkin silloin, kun hän yrittää tehdä jotain nautinnollista tai rentouttavaa. Lisäksi keskittymistä vaikeuttaa jo pelkästään se, että aliravitsemus ja nälkä saavat ajatukset keskittymään pelkästää ruokaan. Lisäksi rasvanpuutos aiheuttaa hajamielisyyttä ja vaikuttaa muistiin, mikä vaikeuttaa asiaan paneutumista entisestään. Nämä tekijät huomioonottaen sairastavalle voikin olla aluksi hyvä kokeilla rentoutumista ja uutta ajanvietotapaansa pienissä erissä kerrallaan lisäten tämän jälkeen siihen kulutettua aikaa säännöllisesti. Lopulta saattaa huomata, kuten minulle on käynyt lukemaan uppoutuessani, että ajantaju katoaa ja menettää merkityksensä. Tässä huomaan tulleeni jo pitkän matkan eteenpäin, sillä ennen  pieni hetki aloillaan oloa aiheutti minulle pelkkää huolestumista ja stressiä.

Kun lukemiseen pystyy keskittymään kunnolla, oikein uppoutumaan, se tarjoaa parhaimmillaan  paitsi mahdollisuuden tutustua itseen, myös hetkellisen pakoretken tästä maailmasta. Esimerkiksi jännittävän dekkarin käänteiden pyörteisiin heittäytymällä on mahdollista unohtaa, tai ainakin jättää hetkeksi taka-alalle, omat murheensa. Tällaiset pakomatkat ovat anoreksiaa sairastavalle äärettömän tärkeitä, sillä sairauden ajatukset piinaavat pääsääntöisesti jatkuvasti sairastavan mieltä ja ajatuksissa tuntuu pyörivän vain ruoka ja oma ahdistus. Tällöin on vaikeaa löytää ratkaisujakaan ongelmiinsa tai nähdä ulospääsyä tilanteesta. Toki kaikenlainen tekeminen, on se sitten askartelua tai vaikkapa musiikin kuuntelua, jossa pääsee irroittautumaan hetkeksi omasta ahdistuksestaan on aivan yhtä arvokasta.

Minä olen muutaman kerran jo onnistunut saavuttamaan romaaniin uppoutuessani sen tilan, että pääsen irroittautumaan sairauden piinaamista ajatuksista ja nauttimaan rentoutuneesta olostani. Tämä on hieno kokemus, josta aion pitää kiinni. Vaikka siis en olekaan enää flunssan pakottamana liimattu sohvan nurkkaan kirja kädessä ja teekupponen toisessa, taidan jäädä sinne aina silloin tällöin ihan vapaaehtoisesti!



<3:Ida

12 kommenttia:

  1. Hyvä, et oot löytäny kivan harrastuksen! Ja se ei haittaa yhtään, ettet ennen oo lukenut paljoa, harrastukset ja mielenkiinnon kohteet saa muuttuakin. Tärkeintä on tehdä asioita, joista aidosti pitää ja jotka tekee onnelliseksi. Just tollaset pienet asiat saa usein hymyn huulille :). Ja muista, että vaikka ootkin flunssasta jo toipunut, sun pitää edelleen ottaa rauhallisesti ja levätä.

    <3 Haleja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi rakas! Kaikki mitä kirjoitat on niin totta. Ja koenkin olevani nyt matkalla tutustumassa itseeni. Ja mitenkäs sitä voisi paremmin tehdä, kuin etsimällä harrastuksia joista pitää ja tekemällä asioita joista nauttii, eikö? Näin hymy leviää yhä useammin taas kasvoilleni :)
      Haleja sinnekin! <3

      Poista
  2. Ootko koskaan lukenut Torey Haydenin kirjoja? Mä tykkään niistä tosi paljon ja ajattelin, että ne voisi kiinnostaa suakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sanni! Kiitos hyvästä kirjavinkistä! Olenkin lukenut monia Torey Haydenin kirjoja, ja ne on mustakin tosi mielenkiintoisia. Olen siis opiskellut varhaiskasvatustiedettä ja suorittanut sivuaineena erityispedan ja tuntuu, että opiskelujen kautta noista kirjoista on saanut vielä enemmän irti.
      PS. Onnea hienosta opiskelupaikasta! :)

      Poista
  3. Hei Ida!
    Olet todellakin päässyt pitkälle toipumisessasi kun kykenet lukemaan keskittyneesti ja levossa! Todella hienoa! Lukeminen on ihana asia, just tuo toiseen maailman uppoaminen on oikeasti rentouttavaa kivalla tavalla! Itse olen aina tykännyt lukemisesta, mutta tällä hetkellä keskittyminen ei ikävä kyllä siihen riitä. Tässä on minulla hyvä sauma ottaa esimerkkiä sinusta, Ida, ja vain alkaa taas sitäkin harjoitella! Nuo kirjat mistä Sanni puhuu ovat minustakin todella hyviä, uskon myös että voisit olla niistä kiinnostunut! Mukavia lukuhetkiä sinulle!
    Lämmin hali <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Ja kiitos, että jaksat niin ihanan säännöllisesti kommentoida tekstejäni. Arvostan sitä todella.
      Minusta lukemisessa onkin ehkä parasta juuri tuo toiseen maailmaan uppoutuminen, josta kirjoitat. On ihanaa, kun pääsee hetkeksi irroittautumaan omista arkisista ajatuksissaan.
      Suosittelen myös Sinulle lukemisen aloittamista taas uudelleen pikkuhiljaa. Eihän sitä tarvitse heti koko romaania kerralla pystyäkään lukemaan. Sitä paitsi lukeminen on myös siitä hyvä harrastus, että siinä todella huomaa oman vointinsa kohenemisen esimerkiksi keskittymisen suhteen. Tarvitset vain hyvän kirjan, joka tempaa mukaansa! Ja lukemisessa, kuten monessa asiassa elämässä, on se hyvä puoli, että aina on mahdollista aloittaa alusta, jos jokin ei kiinnostakaan.
      Toivotan Sinullekin mukavia hetkiä mieluisten harrastusten parissa, joihin pian lukeminenkin toivottavasti kuuluu! :)
      Haleja <3

      Poista
  4. Mun mielestä on hienoa lukea tällaista tekstiä kuin sä kirjoitat. Olet jo hyvällä mallilla tervehtymisessä ja lähetän sulle hurrrjasti lisätsemppiä:) Tunnut tiedostavan hyvin jo mikä on tervettä ja mikä sairasta, osaat analysoida sekä kyseenalaistaa sairautta ja tiedät hyvin, mitä sinun pitäisi tehdä. Nyt vaan toteuttamaan käytännössä terveitä asioita (kuten oletkin jo tehnyt)!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, että olet jaksanut lukea tekstiäni ja vielä kommentoidakin sitä!
      Blogini kirjoittaminen on auttanut minua tuossa terveen ja sairaan puolen erottamisessa ja sairauden analysoinnissa, joista kirjoitat. Juuri omien ajatusten selventäminen ja toipumisen tukeminen ovatkin ensisijaisia tavoitteitani blogini kirjoittamiselle.
      Olet oikeassa, että siitä, että tietää, mitä tulisi tehdä on vielä matkaa siihen, että kykenee toteuttamaan käytännössä terveitä asioita. Siinä on minullakin vielä matkaa, mutta pikkuhiljaa olen pyrkinyt ja pyrin yhä enemmän toteuttamaan terveitä tekoja myös käytännössä. Ja ennen kaikkea niistä voi lukea blogistani.
      Hyvää loppukesää Sinulle! :)

      Poista
  5. Hienosti kirjoitettu teksti taas kerran. :) Kirjallisuus on todellakin sellainen asia, johon pystyy uppoutumaan täydellisesti ja unohtamaan tämän maailman ja omat asiansa. Eri asia onkin, kuinka pystyä keskittymään. Kuten valaisevasti kirjoititkin, anorektikolle on vaikea suoda itselleen lupa rentoutua ja keskittymiskyky on tyystin kadonnut matalassa painossa. Kun huomaa pystyvänsä lukemaan ahdistumatta jo muutaman luvun enemmän ja pystyy vielä muistamaan mitä on lukenut, on topuminen jo hyvässä mallissa. Ihanaa, että pystyt ottamaan teen ja kirjan ihan tavaksi, eikä vain poikkeusratkaisuksi flunssan takia. Mukavaa, että olet löytänyt kirjallisuuden ja siitä nauttimisen uudelleen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kovasti kehuistasi Nell! Menen niistä aina ihan hämilleni :)
      Kuten kirjoitat, kovin sairaana ja huonossa kunnossa on vaikea keskittyä lukemiseen saatika muistaa lukemaansa, jos siihen pystyy ylipäätään ahdistumatta edes antamaan itselleen lupaa. Mutta se juuri onkin hienoa lukemisessa, että siinä pystyy todella huomaamaan oman edistymisensä. Myös minä muistan, kuinka lukeminen ei ole kaikkina aikoina onnistunut millään, kun ajatukset ovat harhailleet muualle. Nyt todella pystyn uppoutumaan siihen ainakin lähes täydellisesti siten että pääsen unohtamaan hetkeksi tämän maailman, kuten kirjoitat. Ja tuo terveiden tapojen ja rutiinien luominen nimenomaan on tärkeää toipumisen kannalta.
      Toipumiseen kuuluu myös nimenomaan niiden asioiden tekeminen, joista nauttii. Siksi toivon, että Sinäkin kykenisit kokeilemaan rohkeasti Sinulle oikeasti mieluisia harrastuksia ja löytämään sitä kautta aitoa motivaatiota ja elämän nälkää!
      Nautinnollisia hetkiä siis Sinullekin! <3

      Poista
  6. Hei Ida!

    Todella hienoa, että olet löytänyt lukemisesta uuden harrastuksen ja etenkin, että pystyt jo keskittymään lukemiseen! Todella upeeta! :) Itse asiassa kuvittelin Sinun aina tykänneen lukemisesta, koska istuit osastolla aika usein kirja kädessä...

    Itse en ole kokeillut kirjojen lukemista pitkään aikaan koska (kuvittelen että) keskittyminen ei siihen riitä. Sen sijaan olen ahkera sanomalehden lukija ;) ja siihen pystyn uppoutumaan aika ajoin aika täydellisesti (ja jututkin jää päähän). Mutta minulla on täällä kotona monta mielenkiintoista kirjaa, joita en ole koskaan lukenut. Olen kiinnostunut faktakirjoista, joita minulla myös on jonkin verran, ja ehkäpä sopivan hetken tullen niistä voisi taas aloittaa kirjojen lukemisen elvyttämisen... Niitä kun voi lueskella vähän pomppienkin sieltä täältä ja lyhyissä pätkissä. Sinänsä rentoutumisen salliminen itselleni ei ole vaikeaa. Juuri eilen vietin kolme tuntia vaaka-asennossa sohvalla ja ratkoin ristikoita. Ne vei ihan mennessään! :)

    Jatketaanhan taas harjoituksia!

    Lämpimiä loppukesän haleja Sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas Andrea! Todella ihailtavaa tuo, mitä kirjoitat tuosta, että rentoutumisen salliminen itsellesi ei tuota enää ongelmia. Siinä toimit minulle hyvänä esimerkkinä!:) Ja uskon, että KUN kuntosi ja sitä myötä keskittymiskykysi tuosta vähän kohenee, pääset sinäkin nauttimaan vaikka sitten niistä faktakirjoista... Rentouttavia hetkiä ja haleja siis! <3

      Poista