keskiviikko 15. elokuuta 2012

Päin rasvakammoa

Anoreksiaa sairastavalle paitsi että ruoka ja kalorit ylipäätään aiheuttavat päänvaivaa ja ongelmia, saavat tietyt ruoka-aineet usein aikaan erityistä tuskastumista ja anoreksiaa sairastavan päässä jopa maagisia merkityksiä. Itselläni tällaista vaikeutta ja ahdistusta on aiheuttanut, ja aiheuttaa yhä edelleen, rasvan käyttö. Käsittääkseni rasvakammo on varsin yleistä anoreksiaa sairastavilla, ja tämän vuoksi seuraavassa paneudunkin rasvan käytön tärkeyteen ja toisaalta sen haastavuuteen sekä siihen kysymykseen, miten tuo kammo on mahdollista voittaa.

Ihmisen kokonaisenergiamäärästä noin 30 prosenttia tulisi tulla rasvasta eli suositusten mukaan ihmisen tulisi käytännössä syödä rasvaa suunnilleen yksi gramma painokiloa kohti. Mihin elimistö sitten tarvitsee rasvaa? Solukalvot koostuvat 40 prosenttisesti rasvasta. Tämä tarkoittaa sitä, että uusien terveiden solujen muodostamiseen, joka on painoaan nostavalla ja anoreksiasta toipuessa tavoitteena, tarvitaan rasvaa. Lisäksi solut uudistuvat jatkuvasti, mikä edellyttää jälleen solujen muodostumiseen vaadittavaa rasvaa. Rasva toimii lisäksi rasvaliukoisten vitaamiinien lähteenä ja kuljetusaineena. Lisäksi rasva lisää kylläisyyden tunnetta ja antaa makua ruokaan. Kaikkein tärkein tehtävä rasvalla on kuitenkin aivoissa. Aivojen hermosäikeet koostuvat nimittäin rasvasta ja muodostavat rasvasta ympärilleen suojaavan vaipan.



Kun ymmärtää rasvan merkityksen aivojen kannalta, on selvää, että sen puutos vaikuttaa erityisesti ihmisen ajatteluun. Kun ihminen, ja aivot, saa toistuvasti ruoastaan liian vähän rasvaa, ajattelu hidastuu. Lisäksi kyky tehdä loogisia päätelmiä ja ajatella abstraktisti heikkenee. Muistan itsekin, kuinka silloin, kun en saanut käytännössä ollenkaan syömästäni ruoasta rasvaa, ajatus tuntui ikään kuin pysähtyvän tai "kulkevan hitaasti". Lisäksi luovuus ja mielikuvituksen puute ovat varsin yleisiä rasvan puutoksesta kärsivillä, usein syömishäiriöisillä henkilöillä. Myös lähimuistin heikkeneminen on merkki siitä, että aivot eivät saa riittävästi rasvaa.

Kun ajattelukyky rasvan puutteen myötä heikkenee, myös "joko tai" -ajattelu vahvistuu ja ajatuksen pakonomaisuus lisääntyy. Tämä on ymmärrettävää, vaatiihaan tällainen kankea ja suora ajattelu aivoilta huomattavasti vähemmän kuin luovien ratkaisujen keksiminen ongelmiin. Rasvan puutos siis vahvistaa anorektista kankeaa ajattelua ja sairaita ajatuksia, jolloin rasvan käyttö vaikeutuu entisestään, ja noidankehä on valmis. Lisäksi monille anoreksiaa sairastaville syntyy rasvan puutoksesta johtuen erilaisia pakkotoimintoja, esimerkiksi jatkuvaa käsien pesemistä.

Muita rasvan puutoksesta johtuvia oireita ovat esimerkiksi silmien valonarkuus, kuiva iho, hiustenlähtö, lisääntynyt infektioherkkyys ja heikosti toimivat makusilmut. Lisäksi ilman rasvaa elimistö ei kykene yhtä hyvin hyödyntämään ravinnosta saatavia rasvaliukoisia vitamiineja ja esimerkiksi proteiinia, mikä aiheuttaa esimerkiksi vatsan turpoamista ja edelleen uusia ongelmia.

Monia näistä rasvan puutoksesta johtuvia oireita tunnistan valitettavasti myös itsessäni sairauteni aikana, mutta onneksi huomaan jo pienen rasvan käytön lisäämisen vaikuttaneen positiivisesti näiden oireiden katoamiseen. Kun en saanut ravinnostani juurikaan rasvaa, käteni olivat kuivia kuin hiekkapaperi ja iho hilseili ympäriinsä niin pahasti, että rystyseni olivat haavoilla.  Myös hiuksia lähti tupoittain, ja onneksi olen nyt kun olen uskaltautunut lisäämään hieman rasvaa ruokavaliooni saanut onnekseni huomata niiden tuuheutuneen uudelleen. Suolan käyttöni on edelleen runsasta, mikä saattaa viestiä myös heikentyneestä makuaistista ja rasvan puutoksesta.

Olen onnekseni siis onnistunut vakuuttamaan itseni siitä, että tarvitsen rasvaa ja pikkuhiljaa pyrkinyt lisäämään sitä ruokavaliooni. Tänään tein jälleen pienen lisäyksen ateriasuunnitelmaani rasvan osalta ja lisäsin aamulla puurooni kaksinkertaisen annoksen margariinia edelliseen verrattuna. Siitäkin huolimatta rasvan käyttö aiheuttaa minullekin edelleen ahdistusta, rasvainen puuro leviää pitkin lautasen reunoja ja yhä välillä rasva leivän päältä pyyhkiytyy paperiin.

Mikä rasvan käytöstä tekee sitten niin vaikeaa? Valitettavasti en tiedä tähän kysymykseen selventävää vastausta. Rasvan käyttö on varmasti ensisijaisesti vaikeaa sen energiatiheyden kannalta, sisältäähän se määräänsä nähden paljon anoreksiaa sairastavan vihollisia eli kaloreita. Lisäksi rasvan lisääminen ruokaan tai leivän päälle kaikista sen hyödyistä huolimatta tuntuu turhalta, eihän se lisää konkreettisesti syömisen määrää, ainoastaan energiapitoisuutta. Lisäksi anoreksia syöttää ajatuksia rasvan maagisesta vaikutuksesta painoon, kuinka rasva varastoituu ihmisen elimistöön ja lihottaa ihmistä. Todellisuudessahan elimistö käyttää ensin rasvan kuten muutkin ravintoaineet ensin elimistön tarpeisiin ja varastoi vasta ylimääräisen energian, tulee se sitten missä muodossa hyvänsä, elimistön rasvakudokseen. Sairauden aiheuttamista peloista johtuen rasva kuitenkin usein saa anoreksiaa sairastavan luokittelemaan rasvaiset ruoat ensimmäisenä kiellettyjen ruokien listalle, josta niiden poistaminen ja käyttöönottaminen aiheuttaa kaikista suurinta ahdistusta.

Miten rasvan käyttöä sitten voi helpottaa? Itseäni on auttanut ensinnäkin faktatiedon lukeminen ja kuuleminen rasvan tärkeydestä ja sitä kautta anorektisten ajatusten rasvan "vaarallisista" merkityksistä järkeistäminen. Lisäksi itseäni kammoni voittamisessa auttaa tällä hetkellä tiivis muiden ihmisten tuki, eli esimerkiksi se, että isäni auttaa minua rasvan sekoittamisessa puuroon. Kun rasvan käytön positiiviset muutokset sitten alkaa huomata, esimerkiksi kiiltävänä ja paksuna tukkana tai kuultavana ihona sekä ennen kaikkea muistin ja ajatustoiminnan selkiintymisenä, kannustaa se rasvan käyttöön edelleen.

Kun on sitten valmis käyttämään rasvaa, on tärkeää miettiä itselleen helpoimpia muotoja saada rasvaa. Itse olen esimerkiksi levittänyt margariinia paitsi leivän päälle, myös sekoittanut puuron ja perunan sekaan, sekä otan päivittäin lisäksi elintärkeitä omega-rasvahappoja kapselien muodossa. Joillekin rasvan nauttiminen esimerkiksi pähkinöiden muodossa voi olla helpompaa.

Kun uskaltaa kohdata pelkonsa, kuten minä rasvan, yhä uudelleen ja uudelleen, ei se enää tunnu vähän ajan kuluttua ihan yhtä ahdistavalta ja pikkuhiljaa rasvan käytöstä muodostuu tapa. Ennen kaikkea rasvan käyttöä, kuten syömistä ylipäätään, helpottavatkin toistot, toistot ja vielä kerran toistot. Uskon myös, että kun rasvan käyttöä on jatkanut tarpeeksi pitkään, vaikuttaa se tervettä ajattelua vahvistavasti poistamalla anorektisia pakkoajatuksia. Tunnen tapauksen, jossa rasvan käytön aloittaminen toimikin tärkeänä alkuna koko paranemisprosessille.

Myös itselleni rasvan käytön opettelu on ollut tärkeä osa paranemisprosessiani. Vaikka uskonkin, että tekemäni rasvan lisääminen vaikuttaa positiivisesti elimistöni terveyteen, olen ennen kaikkea ylpeä siitä, mitä tällaisen minulle pelottavan asian ottaminen ruokavalioon kertoo toipumisestani. Se on nimittäin taas yksi osoitus siitä, että terve puoli alkaa olla minussa yhä vahvemmilla. Vaikka anoreksia aiheuttikin syyllisyyden tunteita ja ahdistusta lisätessäni rasvaa, pystyn yhä paremmin ja paremmin järkeistämään sairauden tuomia ajatuksia ja pääsen sen tuomista  pelottavista tunteista yli. En siis enää suostu uskomaan anoreksian syöttämiä ajatuksia niitä kyseenalaistamatta.

Rasvan lisääminen ruokavaliooni viestii myös siitä, että osaan pitää yhä paremmin huolta itsestäni. Ja kun ymmärrän rasvan käytön tärkeyden ja haluan huolehtia omasta hyvinvoinnistani, olen valmis tekemään töitä sen eteen. Ja niinhän se valitettavasti on, että työ oman terveytensä eteen vaatii usein ahdistuksen ja pelkojen kohtaamista. Nyt kuitenkin luotan jo itseeni ja omiin kykyihini kohdata tuon tervehtymisen vaatiman ahdistuksen. Itseluottamukseni lisääntymisestä kertoo myös se, että rasvan käytön lisääminen ruokavaliooni oli lopulta lähtöisin nimenomaan itsestäni, eli koin tekeväni sen ilman painostusta. Juuri tällaiset itsestä lähtevät paranemisen eteen tehdyt tervehdyttävät muutokset ovat toipuvalle kaikista arvokkaimpia. Ne viestivät siitä, että motivaatio paranemisen suhteen on kohdillaan ja vahvistavat itsetuntoa entisestään.

Ainakin omalla kohdallani rasvan määrän pienikin lisääminen ruokavaliooni toimi itsetuntoani vahvistavasti. Se oli minulle osoitus siitä, että olen nyt todella valmis kohtaamaan kaiken sen sairauden aiheuttaman pelon. Tavoitteeni on selvä: tahdon parantua, ja olen valmis kohtaamaan myös ahdistusta, mitä toipuminen vaatii. Nyt tiedän olevani siihen tarpeeksi vahva: kohtaan pelkoni ja voitan kammoni rasvagramma kerrallaan.




<3: Ida

Ps. Lähteenä on käytetty Gisela van der Strerin kirjaa Lupa syödä (Edita 2006). Suosittelen opusta kaikille lämpimästi!

14 kommenttia:

  1. Ida Ihanainen!

    TODELLA hienoa, että olet kyennyt ottamaan rasvan ruokavalioosi, ja nyt jopa lisäämään sen määrää hiukan. Tiedän kuinka vaikeaa se Sinulle on ja minäkin olen Sinusta äärimmäisen ylpeä! Ja yhtä hienoa, että olet täten valmis kohtaamaan kaikki pelkosi ja ahdistuksesi ja tekemään mitä tahansa tervehtymisesi ja lopulta parantumisesi eteen. Olen samaa mieltä kanssasi, että tämä rasvan lisääminen ruokavalioosi on ehkä konkreettisin osoitus tästä. Hienoa, Ida!

    Itselläni ei onneksi ole mitään suoranaista kammoa mitään tiettyä ravintoainetta kohtaan. Enemmänkin mietityttävät ruokien kokonaisenergiamäärät, kuin mistä yksittäisestä ruoka-aineesta energia tulee. Mutta myös minua on kovasti rohkaissut tuo van der Sterin erinomainen opus, ja etenkin sen kappale rasvan tärkeydestä. Sillä rasvan tärkeys eritoten aivoille ja ajattelukyvylle on nähdäkseni ratkaisevaa jotta anoreksian oravanpyörästä voi hypätä pois.

    Mutta rasvagramma kerrallaan me hidastamme oravanpyörän vauhtia, kunnes se lopulta pysähtyy, ja hyppäämme kokonaan pois! Eiksje?

    Halitus! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas Andrea! Kiitos niin kovasti kannustavasta kommentistasi! Juuri tällaiset positiiviset sanat rohkaisevat minua eteenpäin.
      Hienoa, että sinäkin olet löytänyt Lupa syödä -kirjasta apua. Se todella hyvin selventää eri ravintoaineiden ja ravinnon merkitystä.
      Tärkeintä on, että muistat tuon viimeiseen lauseesi itsekin: meillä kummallakin on siis haasteemme, mutta pikkuhiljaa, yksi kerrallaan voitamme ne, ja lopulta kokonaan tämän sairauden. Jos minä pystyn siihen, pystyt sinäkin!
      Tsemppiä ja haleja! Olet ihana. <3

      Poista
  2. Hienoa Ida. Todella asiallinen kirjoitus ja mikä parasta olet ylittänyt kynnyksen näin vaikeassa asiassa kuin rasva. Tsemppiä ja voimia. Olet menestynyt hyvin.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos voimia antavasta kommentistasi ja kannustuksestasi! Se merkitsee minulle paljon.
      Lämmin halaus sinne näin virtuaalisesti!

      Poista
  3. Hei Ida!
    Todella ilahduttavaa lukea miten olet jälleen kerran ottanut huiman askeleen eteenpäin! Koska sitähän se on, huima! Oman pelon voittaminen on nimittäin niin kova paikka, että vaikka se terveen silmissä voi vaikuttaa pieneltä jutulta, niin kaikki me sairastuneet tiedämme, että se on todella ISO juttu! Ja nimenomaan, että se lähti omasta tahdostasi! Itse olen konkreettisesti huomannut miten luovuus ja ajattelukyky on palautunut rasvan, ja tietty muun syömisen, myötä! Todella hienoa Ida!
    Voimahali <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Ja kiitos taas PALJON kannustuksestasi! Uskon, että ymmärrät, miten iso juttu rasvan lisääminen ruokavaliooni oli, ja siksi, että olen oppinut luottamaan teihin lukijoihini, uskalsin tästä teille kertoakin.
      Hienoa, että myös Sinä olet saanut huomata rasvan käytön lisäämisen positiiviset vaikutukset! Haluaisitko jakaa, mitkä tekijät Sinua ovat helpottaneet rasvan käytön opettelussa? Sinun rohkaisevasta esimerkistäsi kun on meillä muilla niin paljon opittavaa! :)
      Kaikkea hyvää Sinulle ihana Katarina <3

      Poista
    2. Hei taas!
      Minulla se rasvan käyttö lähti ihan siitä, että vain noudatin orjallisesti ateriasuunnitelmaa ja siinä olevia rasvamääriä. Vaikka kuin ketutti ja suorastaan ällötti, en halunnut antaa periksi, joten pakotin itseni sietämään ahdistuksen. Se ei todellakaan ollut helppoa! Mutta se kesä ennen vikaa osastojaksoa oli NIIN kamala, ja tiesin ettei kehoni sellaista rääkkiä enää kestäisi, ja olin päättänyt haluta elää enkä kuolla. Joten koin ettei vaihtoehtoja todellakaan ollut kuin popsia kiltisti kaikki mitä listalla oli. Avainsana oli just se, mistä oletkin puhunut, eli toistoa toiston perään. Kunnes se alkoi olla luontevaa, ja pikkuhiljaa jopa niin luontevaa, etten enää ollenkaan mittaa millään tavoin rasvan määrää leivällä. Silti puuroon rypsiöljyn lisääminen lääkärin määräyksestä vime syksynä otti koville, mutta siinä sama juttu: toistoa toiston perään, ja tänä päivänä en sitä edes mieti, laitan vain joka aamu. Samoin olen nyt kyennyt syömään normaalia jogurttia, kun ennen sen piti aina olla rasvatonta. Eli voin kai sanoa, että rasva ei enää ole mikään ongelma. Ja se on NIIN helpottavaa! Ja mikä lohdullisinta: painolle ei ole tapahtunut yhtään mitään kamalaa, päinvastoin pysynyt ihan samana koko ajan! Mikä puhuu sen puolesta, että kun paino on normaaleissa lukemissa (BMI 18), voi vapaasti syödä mitä vain ilman että se vaikuttaa painoon!
      <3

      Poista
    3. Hei taas Katarina! Kiitos kommentistasi ja kannustavasta esimerkistäsi! Uskon, että siitä on apua varmasti monelle, minut mukaan lukien, tämän asian kanssa kamppaileville.
      Olet nimittäin loistava ja ihailtava esimerkki siitä, kuinka pelkonsa voi voittaa ja asioihin saada muutosta. Ja samalla siitä, kuinka se työ todella kannattaa.
      Toivon joskus vielä pääseväni samaan tilanteeseen rasvankin suhteen, missä sinä jo olet. Ja sen puolesta teen nyt töitä monta kertaa päivässä ja voitan vielä kammoni juuri noiden toistojen avulla.
      Kiitollisia haleja!!! <3

      Poista
  4. Taas tietokirja-tasoinen postaus, kiitos siitä! :)
    Rasvan käyttö on tosiaan anorektikoille joskus ihan uskomattoman vaikeaa, ja pakko myöntää, että itsekin syön aikalailla nk. "kuivaa ruokaa", mistä rasva on karsittu kaikilta osin pois. Kirjoitit oikein osuvasti, että kalorien lisäksi rasvassa usein aiheuttaa ristiriitaa se, että rasvan lisäyksestä ruoan energiatiheys lisääntyy, mutta ruoan määrä pysyy ennallaan, rasvahan on siis "ihan turhaa". Olen todella iloinen puolestasi, että olet ottanut härkää sarvista ja ruvennut kamppailemaan rasvakammoa vastaan. Se, että olet vieläpä itse lisännyt margariinia, ilman ulkoista painostusta on uskomattoman hieno juttu! Otan sinusta mallia ja etenen askel askeleelta, leipäsiivu leipäsiivulta kohti runsaampaa rasvankäyttöä, koska, niin kuin kirjoititkin, on rasvan saaminen elimistön toiminnan kannalta välttämätöntä. Jatka samaa rataa, edistymisesi on huimaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kommentistasi, kehuistasi ja positiivisesta kannustuksestasi Nell!
      Vaikka anoreksiaa sairasvatavasta rasvan käyttö saattaakin vaikuttaa "ihan turhalta", kuten kirjoitit, se ei todellakaan sitä ole. Tämän ymmärtäneenä yritän todella tsempata asian suhteen. Samaa tsemppiä toivon myös Sinulle, sillä vasta kun uskallat käyttää riittävästi rasvaa, saat esiin kaiken sen älyn, luovuuden ja mielikuvituksen, joka sinussa piilee!
      Tsemppiä siis jälleen! Haleja. Olet tärkeä <3

      Poista
  5. Hieno kirjoitus. Pidän sitä erityisen tärkeänä, että haluut kirjottaa tästä, koska haluat aidosti edistyä tässä asiassa. Anoreksia tulee varmasti aina halveksumaan rasvaa, tärkeintä onkin saada se oma tahto, voima ja ääni esille, mikä sulla yhä enemmän ja enemmän pyrkiikin päättäjäksi. Asenteesi on ihanan parantumismyönteinen, rohkeutta ja muista olla armollinen itsellesi. <3

    Huomiseen ;) !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kommentistasi ja tärkeästä kannustuksestasi! Niin se juuri on, että haluan saada omaa ääntäni, joka huolehtii hyvin voinnistani ja haluaa parantua tästä sairaudesta, yhä enemmän esiin. Ja tämä rasvan käytön lisääminen on siitä yksi osoitus.
      Kohta nähdään, jee! :)

      Poista
  6. Upeaa tekstiä, tää kannusti mua entistä enemmän :) On tullut itsekin todistettua tuo, että aivot näivettyy ja ajatusmaailma menee todella ahtaaksi, jos rasvan käytön lopettaa. Nyt kun olen alkananut käyttää rasvaa ja syömään muutenkin monipuolisemmin, pystyn ajattelemaan aivan eri tavalla, laajemmalta kantilta ja järkevästi. Rasvan kalorit häiritsevät vielä jonkin verran, mutta se on pieni hinta siitä, miten se vaikuttaa terveyteen pitkällä aikavälillä. Siksi kannattaa vaan pakottaa itsensä tottumaan siihen ja lopulta huomaa se olevan ihan normaalia ja helppoa.

    Sulla on mahtava blogi, kirjoitat erittäin hyviä, parantumiseen motivoivia tekstejä. Sait uuden lukijan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lila! Onpa mukavaa, että liityit lukijakseni ja jaksoit vielä kommentoida tekstiäni. KIITOS!
      Myös minä olen saanut huomata tuon, kuinka ajatus kulkee todellakin paremmin, kun on lähtenyt kasvattamaan rasvan määrää, kuten tietysti ravinnon määrää ylipäätään. Se kannustaa myös eteenpäin. Ja kuten kirjoitat, rasvan kalorien tuottava ahdistus on pieni (ja mielestäni myös toipumisen kannalta välttämätön) hinta siitä, mitä niiden avulla voi saavuttaa.
      Kävin myös lukemassa Sinun blogiasi. Myös sinä kirjoitat hyvin ja tunnut olevan oikealla tiellä. Jatka siis kirjoittamista ja tsemppiä, se kannattaa! :)

      Poista