tiistai 7. elokuuta 2012

Flunssaisia oivalluksia

Takapakit selvästi koettelevat minua tällä hetkellä. Eilen kirjoitin kohtaamastani pettymyksestä vaa'alla, kun painoni ei ollut noussut. Nyt olen flunssaisena ja kurkku kipeänä kotona. Vaikka sairastuminen ei ole kenestäkään mukavaa ja se tarjoaa minulle yhä enemmän haasteita taisteluuni, on se toiminut minulle myös pysähtymisen paikkana ja saanut minut taas tekemään lisää oivalluksia itseni ja oman sairauteni ja toipumiseni suhteen. Näistä oivalluksista kerron seuraavassa hieman lisää.

Ensinnäkin sairastumisen ja huonovointisuuden myöntäminen itselle ja vanhemmilleni on ollut minulle haaste jo sinänsä. Myöntämällä sen, että sairaus on iskenyt minuun enkä voi hyvin, ikään kuin hyväksyn samalla sen, että myös minulla on oikeus olla heikko ja sairas. Anoreksiaa sairastava rakentaa ympärilleen usein suojamuurin, jonka avulla hän pyrkii viimeiseen asti vakuuttamaan itselleen ja ympäristölleen, että kaikki on hyvin. Omaa heikkouttaan on vaikea hyväksyä ja vielä vaikeampi tunnustaa. Käsittääkseni samasta syystä syömishäiriötä sairastavan on usein myös aluksi vaikea ottaa apua vastaan.

Oman kunnon huononemisen myöntäminen on tietysti vaikeaa syömishäiriötä sairastavalle myös siksi, että sairastavan on vaikea tulkita ja ymmärtää kehonsa viestejä. Anoreksia usein sekoittaa kehon viestit. Anoreksiaa sairastava kieltää itseltään esimerkiksi nälän ja väsymisen tunteet. Kun nämä kehon luonnolliset signaalit tarpeeksi monta kertaa sivuutetaan, ne saattavat jäädä pois. Kehon luonnollisista viesteistä on ikään kuin tullut jotain kiellettyä ja pelottavaa. Nyt huomaan, että olen oppinut kuulostelemaan tuntemuksiani ja omaa kehoani ja huomaan sen, että vointini ei ole normaali.

Huonovointisuuden havaitseminen ja sen myöntäminen itselleen ovat tietysti edellytyksiä, vaikkakaan eivät vielä takeita sille, että pystyy toimimaan tilanteen vaatimalla tavalla. Usein vaikka sairastava oman uupumuksensa tai nälän huomaisikin, siihen ei suhtaudu kuten pitäisi, vaan sairastava pitkittää ruokailuhetkeä entisestään tai jatkaa pakkoliikuntaansa. Itsekin olen usein sysännyt syrjään kehon viestit siitä, että kaikki ei ole kunnossa ja jatkanut sairauden käskyjen noudattamista. Kaikki tietävät, että sairaana tulee levätä, mutta minulle tähän kykeneminen ei ollut mikään itsestään selvyys, ja aiemmin se olisi varmasti viettänyt päiväni silti touhuamalla kaiken näköistä. Nyt pystyn kuitenkin antamaan itselleni luvan levätä.

Se, että pystyn kuulostelemaan kehoni vietejä ja toimimaan niiden mukaan on osoitus siitä, että olen oppint huolehtimaan itseäni. Tämä on syömishäiriötä sairastavalle vaikeaa, pyrkiihän sairaus vetämään juuri päinvastaiseen suuntaan eli johdattamaan itsensä tuhoamiseen. Olen viitannut itsestä huolehtimisen vaikeuteen myös meikkaamista ja itsensä kaunistautumista koskevassa tekstissäni. Sairastavia tahdonkin kehottaa huolehtimaan itsestään tekemällä pieniä hyviä tekoja itselleen joka päivä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi ihon rasvaaminen tai saunassa käyminen.

Itsestä huolehtiminen kertoo myös siitä, että arvostaa itseään ja haluaa itselleen hyvää. Koska itsetunto on syömishäiriötä sairastavilla usein heikko, sairastava tietoisesti tai alitajuisesti usein kieltää itseltään oikeuden hyvään oloon. Sairaus saattaakin tuntua ympäröivältä vankiselliltä, jossa vain odottaa jotta olisi tarpeeksi hyvä, tarpeeksi laiha, jotta ansaitsisi luvan nauttia. Voin kuitenkin vakuuttaa, että tällaista lupaa ei sairaus koskaan anna. Pelkän odottamisen suhteen itsensä arvostamista ja kunnioittamista voi rakentaa tekemällä itselle mieluisia asioita, olemalla rakkaiden ihmisten seurassa, opettelemalla puhumaan kauniisti itselle ja ottamaan kehuja vastaan sekä muilla itsetuntoa kohottavilla asioilla.

Se, että olen pystynyt lepäämään ja muuttamaan päiväni suunnitelmia tilanteen vaatimalla tavalla, on ollut minulle myös tärkeä osoitus siitä, että toimintani ei ole enää yhtä pakonomaista kuin joskus ennen. Tarpeen vaatiessa kykenen muuttamaan suunnitelmiani. Tämä on suuri haaste sairastavalla, sillä usein anoreksiaa sairastavan elämää ja kaikkea toimintaa leimaa pakonomaisuus. Tutuista rutiineista poikkeaminen tuntuu ahdistavalta ja suunnitelmien muuttaminen pelottavalta, kuten olen kirjoittanut aikaisemminkin. Ennen myös minulle suunnitelmieni vaihtuminen kotiin rauhoittumiseen olisi ollut mahdotonta. Nyt olen kuitenkin oppinut joustavuutta eikä tekemiseni ole enää selvästikään yhtä pakonomaista kuin joskus aikaisemmin.

Sairastumiseni olikin minulle taas opetus siitä, että vaikka kuinka yrittää kontrolloida kaikkea, elämää ei voi sanella ja suunnitella täysin etukäteen. Kontrollin tunne on syömishäiriötä sairastavalle usein tärkeää. Sairastava pyrkii painoaan ja syömisiään kontrolloimalla kontrolloimaan myös koko elämäänsä. Näin pyritään saamaan hallinnan tunnetta sisäiseen kaaokseen, joka sairastavan mielessä vallitsee. Kuten tästä kuitenkin taas huomasimme, kaikkea ei voi suunnitella etukäteen ja elämää ei voi kontrolloida, sillä se tarjoaa aina myös yllätyksiä, joista suuri osa on onneksi kuitenkin positiivisia. Joka tapauksessa on selvää, että laihdutus on väärä tapa yrittää kontrolloida elämää, vaikka se saattaakin hetkellisen valheellisen hallinnan tunteen tuodakin, lopultahan on kuitenkin niin, että anoreksia rupeaa hallitsemaan sairastavan elämää. Sairaasta kontrollistaan luopumista olisikin hyvä harjoitella ennen kuin tulee eteen pakkotilanne, kuten omalla kohdallani tapahtui.

Toisaalta pakkotilanne sai minut huomaamaan, että olen vahvempi kuin luulen. Alhaisen itsetunnon vuoksi sairastava usein vähättelee omia voimavarojaan ja kykyjään taistella sairauttaan vastaan. Lisäksi sairaus yrittää vakuutella sairastavalle, että tämä ei pysty mihinkään ja sairautta vastaan taistelu on turhaa.  On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että näin ei ole, ja usein ihminen pystyy paljon enempään kuin mitä osaa edes kuvitella. Onhan tästä esimerkkinä vaikkapa se, että osastolla ollessaan anoreksiaa sairastava pystyy usein syömään normaalin kokoisia ruokamääriä, vaikka se kotona saattaakin tuntua mahdottomalta. Minä pystyin tänään myöntämään huonovointisuuteni ja toimimaan tilanteen vaativalla tavalla eli muuttamaan suunnitelmiani ja lepäilemään kotona. Jotta voisi vaikeana hetkenä luottaa omiin kykyihinsä, olisi hyvä, jos tuolloin onnistuisi palauttamaan mieleen menneitä onnistumisia, jolloin niistä on mahdollista saada voimia myös tulevien edistysaskeleiden ottamiseen.

Tarinan opetuksena tahtoisinkin meidän kaikkien ymmärtävän, että todellisuudessa ihminen pystyy paljon enempään kuin miltä etukäteen saattaa tuntua.  Myös itselläni ensimmäinen ajatus tänä aamuna, kun huomasin tilanteeni vaativan lepoa oli "en pysty". Ja kuinkas sitten kävikään, että pystyin siitäkin huolimatta!




<3: Ida

11 kommenttia:

  1. Sairaana lepo on täysin oikeutettua (kuten kyllä milloin tahansa muulloinkin, kun siltä tuntuu), oikeastaan välttämätöntä. Muuten tilanne voi vaan pahentua. Muista se rakas sisko, ja ole itsellesi armollinen. <3 Paranemisia, toivottavasti flunssa menee pian ohi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rakas taas kommenteistasi! Olet oikeassa, että sairaana lepo on välttämättömyys ja nopein tie paranemiseen. Yritän pitää sen mielessä ja ottaa rauhallisesti niin kauan kuin tilanne vaatii, kuten tähänkin asti.
      Ja kuva oli niin suloinen, että se oli pakko liittää tekstin piristykseksi! :D

      Poista
  2. Hei Ida!
    Tuo, kun sanoit, että sitä pystyy paljon enempään kuin osaa etukäteen kuvitellakaan, on niin totta! Ja jotenkin omalla kohdallanikin nyt niin osuvasti sanottu, vaikka tilanne on ihan eri kuin sinulla! Minulla oli nimittäin lauantaina ekan kerran elämässäni pienessä kaksiossani peräti 22 vierasta, ja ajattelin etukäteen etten ikinä selviä moisesta vierasmäärästä yksin! Ja kas, selvisin kuin selvisinkin, ja vielä ihan hyvin! Just tänään, kun terapiani taas alkoi pitkän kesätauon jälkeen, terapeutti sanoi tähän kertomaani, että mitäs näiden kutsujen onnistuminen minulle kertoikaan? Sen, että kykenin paljon enempään kuin olisin koskaan osannut arvata! Ja niin sinulla kuin minullakin on nyt yksi kokemus enemmän seuraavaa kertaa varten kun molemmat ajattelemme, että " en pysty". Kyllä me vain pystymme, Ida!
    <3 Katarina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos taas kannustavasta kommentistasi Katarina! Olet oikeassa, että niin kovin tärkeitä ovat nuo hetket, jolloin huomaa pystyvänsä paljon enempään kuin olisi osannut kuvitella. Sinulla on niitä repussasi toipumisesi varrelta jo varmasti monia, mutta hyvä jos sait viikonloppuna taas yhden lisää. Tuollaisia onnistumisen kokemuksia kun ei ole koskaan liikaa. Ne kasvattavat itseluottamusta ja kannustavat jatkamaan eteenpäin.
      Mukavaa illan jatkoa! <3

      Poista
  3. Taas yksi vedenpitävä todiste siitä, että olet hyvää vauhtia vapautumassa anoreksian kahleista: pystyt kuulostelemaan kehosi viestejä ja lepäämään kun tunnet olosi kipeäksi. Aivan mahtavaa! Sairauden pahimmillaan jyllätessä sitä ei todellakaan kuuntele kehoaan, vaikka se kuinka huutaisi; nälkää pitkittää ja pakkoliikkumista jatkaa aivan sinne äärirajoille saakka. On ihana kuulla, että kun tunnet olosi kipeäksi, muutat hieman päivittäisiä rutiinejasi ja annat kehollesi aikaa toipua. Ja vaikka se uskomattomalta tuntuukin, niin sairaana keho vaatii vielä enemmän energiaa kuin terveenä ollessa. Nyt sinulla on siis syy tankata kaksinverroin. ;) Pikaista paranemista ja onnittelut taas yhdestä mahtavasta edistysaskeleesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos taas kommentistasi ja kannustuksestasi. Olet oikeassa, että kehon viestien kuunteleminen ja niiden mukaan toiminen ei ole syömishäiriötä sairastavalle tosiaan mikään itsestäänseslvyys. Sen opettelu on kuitenkin välttämätöntä, jotta voi oppia huolehtimaan itsestään ja toipua syömishäiriöstä. Kun niin uskaltaa toimia, huomaa, että seuraukset ovat pelkästään positiivisia. Ja voin kertoa, että nämä ovat taas niitä aitoja edistysaskelia, kuten kirjoitit, ja niistä saa todellisia onnistumisen kokemuksia. Siispä toivotan Sinullekin hyvää matkaa oman kehosi kuuntelemisessa ja retkelläsi itseesi tutustumisessa! <3

      Poista
  4. Voi harmi, kun tuo flunssa tuli sotkemaan hienoa edistymistäsi.
    Kuten kirjoitit, siitäkin tuli kuitenkin taas uusi haasteen paikka, jolla tehdään vahvuuksia hyvän matkan tiellä. Olet jo löytänyt oman itsesi, oikean Idan, jolla on voimakas halu voittaa tämä "peli" ja sen teet. Nyt lepoa ja tsemppiä. Kohta näät auringon sateellakin.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos positiivisesta kommentistasi ja kannustuksestasi! En anna tällaisten koettelemusten lannistaa itseäni, vaan yritän löytää niidenkin kautta yhä enemmän omia vahvuuksiani ja tutustua siihen oikeaan Idan, jota olen jo hyvän matkaa löytänyt, kuten kirjoitit. Toivon auringon säteitä sinne teillekin!:)

      Poista
  5. Hei Ida!

    Voi kylläpä Sinua nyt tällä viikolla koetellaan... Mutta oli ehkä onni onnettomuudessa että sairastuit, koska se tarjosi taas paikan koetella omia rajojaan ja todeta pystyvänsä jopa ylittämään itsensä, mitä Sinä todellakin olet tehnyt! Terveille ihmisille on itsestäänselvyys levätä ja ravita kehoaan (myös) sairaana, mutta anoreksiaa sairastavalle se saattaa olla yllättävänkin vaikeaa. Ehkäpä sen takia anoreksiaa sairastavat aika harvoin sairastuvat; keho kenties suojelee jo alkujaan heikkoa kehoa... Hienoa että olet nyt pystynyt lepäilemään ja toimimaan tilanteen vaatimalla tavalla. Ja niin totta tuo loppuoivalluksesi/-opetuksesi, että sitä pystyy huomattavasti enempään kuin mitä uskookaan! Tämä on myös oma kokemukseni! :)

    Toivotaan, että tämäkin postauksesi omalta osaltaan helpotti oloasi ja antoi merkityksen tällekin päivälle!

    Pikaista paranemista Sinulle - vaikka flunssasi paradoksaalista kyllä onkin opettavainen ja siinä mielessä "hyvä" kokemus! Lepäile ja hoida itseäsi nyt vain rauhassa niin kauan tilanne vaatii. Ehkäpä armeliaampi "lepäilymoodi" sitten jääkin pysyväksi osaksi arkeasi... :)

    Haleja!
    Andrea

    PS. Aivan ihana tuo kuva! Kiva kun "kuvitat" blogiasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas Andrea! Kiva, että Sinäkin olet liittynyt "viralliseksi" lukijakseni. Ja kiitos jälleen siitä, kuinka ahkerasti jaksat kommentoida tekstejäni.
      Olet oikeassa siinä, että lepäileminen ja syöminen sairaana on anoreksiaa sairastavalle haastavaa, vaikka se muille saattaakin olla itsestäänselvyys. Toivon kuitenkin tämän opetuksen olevan minulle itsellenikin se, että siihen pystyn ja ehkäpä pystyn siirtämään tämän kokemuksen kautta lepäilyä yhä enemmän myös tavalliseen arkeeni, jospa "armeliaampi lepäilymoodi" jäisi pysyvämmäksi, kuten kirjoitit.
      Todella hienoa, että Sinäkin olet saanut huomata, että sitä pystyy oikeasti paljon enempään kuin uskookaan. Yritä saada niistä kokemuksista voimaa taisteluusi, jolla jaksat eteenpäin. Muista, että jos olet joskus pystynyt, ei ole mitään syytä, miksi et pystyisi nytkin.
      Tsemppiä ja haleja! <3

      Poista