keskiviikko 29. elokuuta 2012

Niks ja naks -itsensä hemmottelulla poikki sairauden kahleita

Kävin tänään kampaajalla. Monelle säännölliset kampaamoreissut ovat luonnollinen osa arkea, mutta minulle se tarjosi ainutlaatuisen itseni hemmotteluhetken, jota voi todella kutsua arjen luksukseksi. Seuraavassa kerron hieman lisää siitä, miten tällainen pienikin kokemus voi anoreksiasta toipuvalle olla merkityksellinen.

Ensinnäkin kampaamossa käynti on aina panostus omaan ulkonäköön ja omaan itseensä. Tällöin se on myös omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Anoreksiaan liittyy usein ajatus, että itse ei ansaitsisi mitään ja tulisi pärjätä mahdollisimman vähällä. Tällöin myös itseen rahallinen satsaus tuntuu sairauden mielestä väärältä. Tämä johtuu nähdäkseni pohjimmiltaan heikosta itsearvostuksesta. Kampaamoa varatessani en kuitenkaan kuunnellut sairauden perättömiä väitteitä, vaan ajattelin, että olen pienen ehostuksen arvoinen, minuun kannattaa panostaa.

Omaan ulkonäkööni panostaminen viestii myös siitä, että haluan näyttää hyvältä. Anoreksiaan liittyy usein pyrkimys näyttää muille omaa pahaa oloaan oman riutuneen ja kurjan ulkomuotonsa avulla. Nyt kampaajalla, kuten olen aiemmin havainnut jo meikatessani, halusin kuitenkin näyttää
terveeltä, kauniilta nuorelta naiselta, en enää sairaalta lapselta.

Kaikesta ehostuksesta huolimatta anoreksiaa sairastavan on kuitenkin vaikeaa antaa itselleen lupaa tuntea itseään kauniiksi. Sairaus saa sairastavan häpeämään omaa ulkoista olemustaa ja syöttää sairastavan mieleen jatkuvasti väitteitä siitä, kuinka rumalta, lihavalta tai muuten vain epämiellyttävältä tämä näyttää. Tämän vuoksi toipuvalle kokemukset itsensä kauniiksi tuntemisesta ovat arvokkaita. Minusta tuntui ihanalta ihastella omaa peilikuvaani tänään kampaamon peilistä leikkauksen ollessa valmis, ja todeta: näytän ihan hyvältä.

Tyytyväisyyttä omaan ulkonäkööni lisäsi entisestään se, kuinka huomasin hiusteni tuuheentuneen ja saaneen lisää kiiltoa, mistä voin varmasti kiittää parantunutta ravitsemustilaani sekä erityisesti etenemistäni taistelussani riittävän rasvan saannin kanssa. Tällainen oman etenemisen huomaaminen ja oman voinnin koheneminen kannustavat jatkamaan eteenpäin toipumisen tiellä ja lisäävät tyytyväisyyttä itseen.

Tämä tyytyväisyyden tunne kampaamotuolissa ei kuitenkaan tullut anoreksiasta toipuvalle ilman haasteita. Syömishäiriöön liittyy usein nimittäin, että toisen ihmisen kosketus koetaan vaikeana, jopa vastenmielisenä. Kehosta on tullut pyhä taistelutanner, jota häpeää ja johon ei halua päästää muita lähelle. Tarkkaa syytä kosketuksen vaikeuteen en tiedä itsekään, mutta varmasti sekin liittyy alhaiseen itsetuntoon ja häpeään omasta kehostaan. Muistan, kuinka sairaimpina aikoinani toisen ihmisen kosketus, vaikkapa hyvällä tarkoitettu ystävän tai äidin halaus, on saanut minutkin pelästymään ja ahdistumaan. Antaessani kampaajan leikata hiuksiani minun täytyi kuitenkin päästää toinen omalle reviirilleni.

Ja toisin kuin aikaisemmin, tällä kertaa kosketus ei tuntunutkaan enää pahalta. Itse asiassa tunsin rentoutuvani kampaajan tuolissa lehtiä selatessani, kun kampaaja käsitteli hiuksiani. Tälläinen rentoutunut olotila on usein sairastavalle harvinaista, sillä sairaus saa sairastavan olemaan ikään kuin jatkuvasti varuillaan. Lisäksi anoreksia pistää sairastavan tuntemaan huonoa omatuntoa rentoutumisesta väittämällä, että sairastavan tulisi koko ajan olla liikkeessä tai muuten kuluttamassa kaloreita. Lisähaasteensa rentoutumiseen tuovat sairaat ajatukset, jotka eivät jätä rauhaan. Lisää rauhoittumisen haasteesta sairastavalle voi lukea täältä.

Nyt kuitenkin lähes torkahdin kampaamon tuolille.Tälläinen rentoutunut olotila, jonka kampaajalla koin, tuntui todella nautinnolliselta. Nautinnon kokemuksen suominen itselleen ei sekään kuitenkaan ole sairastavalle mikään itsestäänselvyys. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, sairauden tavoitehan on nimenomaan kurjuuden maksimointi. Sairastava myös ajattelee usein, ettei ole ansainnut tuntea hyvää oloa. Kuten edellisessä tekstissäni kuitenkin kirjoitin, on hyvä muistaa, että lupaa nauttia elämästä ei tarvitse mitenkään ansaita. Jokaisella on yhtälainen oikeus nauttia arjen pienistä iloista, kuten minä nautin tänään kampaajalla.

Parikymppiä köyhempänäkin olen siis tyytyväinen kampaamokokemukseeni. Sain kokea  rentouttavan, nautinnollisen hetken sekä lopputuloksena tuntea tyytyväisyyttä itseeni ja omaan ulkonäkööni. Kaiken kaikkiaan tuntuu, ettei kampaamossa saksittukaan pelkästään ylikasvanutta tukkaani, vaan samalla lähti jälleen pieni siivu myös anoreksian kahleita ja niihin kuuluvaa häpeää ja rajoituksia.



<3: Ida

6 kommenttia:

  1. Ah autuutta, kun pääsee kampaamon tuoliin nauttimaan siitä, kun joku muu pesee tukan ja laittaa kuontalon uuteen uskoon. :) Tämä ei ollut minulle kuten monelle muullekkaan anorektikolle ennen itsestäänselvyys. Kirjoitit taas todella hoienosti ja monipuolisesti kampaamossa käynnin vaikeudesta sairastuneelle. Olet löytänyt monta asiaa, jotka tekevät itsensä hemmottelun todella vaikeaksi. Jo pelkkä paikoillaan istuminen saattaa tehdä tuskaa saatika se, että pitäisi laittaa rahaa itseensä, eihän sitä ansaitse mitään hyvää tai mukavaa?! Tuo mitä kirjoitit kosketuksesta on myös tuttua. Lähimmäisen halaaminen saattoi olla todella epämukavaa.
    Ihanaa, että olet päässyt turhista itsesyytöksistä ja kurjuuden maksimoinnista ja pystynyt nauttimaan tästä pienestä hemmottelusta. Olen todella iloinen puolestasi! Olisi kiva myös nähdä "uusi" tukkasi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell,kun jaksoit taas kommentoida! Kommenteistasi tulee aina hyvä mieli :)
      Itsensä hemmotelu on anoreksiaa sairastavalle haastavaa, mutta sitä on silti syytä opetella. Elämästä nauttimaan oppiminen kun on olennaista toipumisessa. Siksi toivotankin Sinulle rentouttavia, nautinnollisia hemmotteluhetkiä arkeesi! Olet niistä jokaisen ansainnut.<3

      Poista
  2. Hei Ida!
    Sanoit niin osuvasti, että kampaajalla lähti pois myös siivu anoreksiasta! Taas omaa esimerkkiä käyttäen, niin kun kotiuduin osastolta syksyllä 2010 ja olin päättänyt aloittaa taipaleeni kohti terveyttä, tuli voimakas tarve myös uudistaa hiukset! Minullahan on teini-iästä asti ollut pitkät hiukset, mutta kun istahdin kampaamotuoliin olin valmis ihan mihin muutoksen vain, kunhan pääsisin vanhasta eroon! Sanoinkin kampaajalle, että saa ihan vapaat kädet tehdä ihan mitä haluaa! Nyt kun katson taaksepäin uskon, että minulla oli suuri tarve aloittaa alusta myös ulkoisesti hiustenkin kohdalla, eikä vain painon kohdalla. Haluan uskoa, että sisään astui "sairas" ja ulos astui "terveempi" Katarina. Eihän se nyt näin yksinkertaista ole, mutta noin tunnetasolla.Enkä ole hetkeäkään katunut tuota päätöstä leikkauttaa tukka lyhyeksi! Ja mikä parasta: nyt minulla on hyvä syy käydä kampaajalla säännöllisin välein koska hiusmallini sen vaatii:))Ehkäkä joka kerta jää sinne lattialle vielä yksi pala anorektista maailmaani, ken tietää...
    Kuten Nell sanoi, olisi kiva nähdä uusi tukkasi!
    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Kiitos kommentistasi! Toit siinä taas esille olennaisen asian toipumisen kannalta: nimittäin muutoksen hyväksymisen. Se on anoreksiaa sairastavalle vaikeaa, mutta muutokseen pyrkiminen ja konkreettisten muutosten tekeminen elämäänsä koko paranemisen edellytys. Siksi muutokset, ovatpa ne sitten vain niinkin pieniä kuin uusi tukka, ovat tärkeitä. Myös minä olen alkanut vihdoin ymmärtää, että vanhassa pysyminen ei enää ole vaihtoehto.
      Halauksia! <3

      Poista
  3. Voi Ida! Ihanaa, että kampaajalla käynti osoittautui noin nautinnolliseksi kokemukseksi! Minä olen aina rakastanut kampaajalla käymistä, koska mielestäni on ihanaa kun joku "pipeltää" hiuksiani, vähän niinkuin pienenä kun äiti rapsutti selkää... :) Onnekseni hiukseni ovat kaikki nämä vuodet selvinneet aika hyvässä kunnossa. Ja koska olen pitänyt niitä puolipitkinä jo aika pitkän aikaa, eivät ne vaadi leikkausta kovin usein. Joten käyn kampaajalla aika harvoin, mutta nautin sitäkin enemmän kun siellä käyn. Ja kuten itsekin totesit on aivan ihanaa kun joku laittaa hiukset oikein nätisti - sitä on olo vähän kuin rinsessalla koko sen loppupäivän... ;)

    Kuten Nell ja Katarina totesivatkin jo - olisi ihana nähdä uudet hiuksesi!

    Lämmin Halaus Kaunokainen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea! Kiitos kommentistasi! Ihanaa, kun jaksat kommentoida aina tekstejäni. Muista, että voit koska vain laittaa minulle vaikka yksityisviestiä facebookissakin Sinun omista kuulumisistasi, kun siltä tuntuu. Olet ajatuksissani usein.
      Mahtavaa, että Sinäkin osaat nauttia kampaajalla käynneistä ja itsesi hemmottelusta. Olet todellakin ansainnut arkeesi pientä luksusta ja tuota "rinsessaoloa". Kiitos myös, kun kehut minua kaunokaiseksi. Muistathan myös musituttaa itseäsi aina välillä siitä, kuinka kaunis olet! <3

      Poista