maanantai 23. heinäkuuta 2012

Nautinnollinen reissu ja onnistumisia buffetissa


Olimme viime perjantaina käymässä perheeni kanssa Tallinnassa. Reissu onnistui kaikin puolin hyvin, ja mikä tärkeintä sain taas huomata olevani jo pitkällä paranemisprosessissani ja pystyväni nauttimaan elämästä aivan toisella tavalla kuin ennen. Tämän vuoksi päätinkin nyt jakaa kanssanne reisuun liittyviä oivalluksia ja onnistumisen hetkiä, joista suurimmat sain kokea päivällisen buffet-pöydässä.

Pieni matkamme oli minulle tärkeä, sillä se palautti mieleeni muistoja lapsuuteeni ja nuoruuteeni ennen sairastumista kuuluneista perheeni kanssa tehdyistä yhteisistä matkoista. Sairastumiseni myötä nuo yhteiset matkamme ovat jääneet pois, enkä niistä olisi varmasti olisi osannutkaan nauttia. Vakavasti sairas henkilö on ikään kuin yksin sairautensa luomassa vankilassa, jossa tavoitteena on kärsimyksen maksimointi, ja elämästä nauttiminen muuttuu mahdottomaksi, kun elämä pyrkii pelkästään itsen rankaisemisen ja kiduttamisen ympärillä. Nyt kuitenkin koin ihania hetkiä reissullamme ja nautin hyvästä seurasta.

Kykyäni nauttia reissusta lisäsi varmasti se, etten ahdistu enää niin helposti kuin pahimpina sairausaikoinani. Aliravittuna ihminen on ikään kuin jatkuvassa stressitilassa ja pienetkin muutokset päivittäisistä arkirutiineista tuntuvat kuormittavilta. Lisäksi aliravitsemustilaan liittyy usein aistiyliherkkyyttä, joka lisää sairastavan stressitasoa entisestään. Ennen olisinkin kokenut pahaa oloa laivan metelissä ja tax free -kaupan väentungoksessa. Nyt tuuppivat ihmiset tuskin häiritsivät minua keskittyessäni valitsemaan mieluisimpia karkkipusseja ostoskoriini ja ihaillessani merkkilaukkuja ja -koruja.

Hyvän olon tunnetta  lisäsi varmasti myös se, että olen onnistunut rikkomaan tuttuja arkirutiinejani, eikä se enää aiheuttanut minulle kohtuutonta stressiä tai ahdistusta. Koska olimme matkoilla käytännössä koko päivän, jouduin tämän reissun vuoksi ensimmäistä kertaa kuitenkin luopumaan myös päivittäisistä pikku kävelylenkeistäni. Olin kuitenkin päättänyt jo etukäteen, että koska liikkumista ja kävelyä tulee muussa muodossa joka tapauksessa ihan riittävästi ja kyse on vain yhdestä päivästä, en aio stessata liikunnasta. Aikaisemmin tämä olisi kohdallani ollut varmasti mahdotonta, mutta nyt pystyinkin jättämään sisäisen askelmittarini kotiini ja olemaan miettimättä päivittäistä liikuntamäärää matkan aikana. Tämä kertoo mielestäni siitä, että alan olla jo kuitenkin aika vahvoilla pakkoliikkumisen voittamisen suhteen.

Ainoa hyvän olon tunnetta vähentävä tekijä reissullamme taisikin olla vatsakipu, joka oli vaivanani päivän aikana. Sen avulla sain kuitenkin huomata olevani taistelussani sairautta vastaan jo pidemmällä kuin olisin uskonut. Vatsakivusta huolimatta sain nimittäin syötyä Tallinnaan varaamani eväät. Sairastavien on hyvä tiedostaa, että sairauteen, huonoon syömiseen ja aliravitsemustilaan sekä valitettavasti usein myös syömistottumusten muuttamiseen, vaikka se olisikin parempaan suuntaan, kuuluu usein paitsi henkisiä myös somaattisia vatsakipuja. Vatsakivusta sairaus saa helposti syyn vähentää syömistä. Entistä edelleen heikompi syöminen ei kuitenkaan auta asiaa, vaan päinvastoin ajaa pahaan noidankehään, jolloin kivut vain pahenevat ja syöminen vaikeutuu entisestään. Tämän olen saanut itsekin kokea valitettavan usein kantapään kautta, ja siksi olenkin nyt päättänyt, etten enää hyväksy minkäänlaisia (teko)syitä ruokailujen väliinjättämiseen. Siksi päätin reissullamme katsoa kipua silmästä silmään ja taistelin urheasti evääni kurkusta alas.

Vaikka olenkin ylpeä suorituksestani lounaalla, reissumme suurimmat onnistumisenkokemukset sain kuitenkin kokea päivällisaikaan illalla laivan buffetissa. Vaikka vapaampi syöminen seisovasta pöydästä aiheuttikin jännitystä etukäteen, suoriuduin haasteestani mielestäni hyvin, ehkä paremmin kuin koskaan ennen ulkona syödessäni. Ulkona julkisella paikalla syöminen onkin haaste sairastavalle jo sinänsä, sillä usein ihmisten edessä syöminen aiheuttaa häpeän tunnetta ja syyllisyyttä. Ulkona syödessä myös ruokailuun liittyviä pyhiä rutiineja on myös vaikeampi suorittaa, ja ruokailuhetken maagisuus on uhkana kadota. Lisäksi ulkona syömiseen liittyy oma haasteensa sen suhteen, että yleensä ei voi tarkkaan tietää mitä tarjolla olevat ruoat sisältävät. Tämän sairastava kokee usein uhkaavana, sillä hän pelkää painon lähtevän räjähdysmäisesti nousuun, jos ei pysty olemaan varma syömänsä ruoan kaloreista. Myös anoreksiaan liittyvä kontrollin tunne on uhattuna, kun tarkkoja ravintosisältöjä ei tiedä etukäteen. Tämä lisää myös turvattomuuden tunnetta, kun tarjolla ei ehkä olekaan tuttuja ja turvalliselta tuntuvia ruokia.

Nyt kuitenkin onnistuin työntämään syrjään kalorilaskurin ja nuo epämiellyttävät tunteeni ja sain kuulla syömiseni näyttävän myös ulkopuolisen silmistä melko normaalilta. Ja syömistilanteessa pystyinkin rikkomaan paitsi totuttuja maneerejani myös tuttuja rutiinejani syömisaikataulujeni suhteen, mikä on sairastavalle usein todella haastavaa ellei jopa mahdotonta. Ensinnäkin päivällisaika oli tuttuun arkirytmiini verraten aikainen ja lisäksi suoriuduin vielä ruokailusta normaalissa ajassa, eli suunnilleen samaan aikaan muiden kanssa.

Tärkeintä oli buffetissa syödessäni kuitenkin se, että ensimmäistä kertaa sairauteni aikana en yrittänyt tilaisuuden tullessa minimoida syömistäni, vaan söin kunnes tunsin oloni kylläiseksi, kuten kuuluu. Tämä on olennainen asia, sillä anoreksia pyrkii tietysti jatkuvasti syömään mahdollisimman vähän järjettömän painonnousun pelossa. En myöskään yrittänyt täyttää vatsaani tai hämätä perhettäni tai itseäni täyttämällä vatsaani pelkillä kasviksilla, vaan valikoin lautaselleni salaatin lisäksi myös proteiinipitoisia herkkuja ja kylkiäiseksi perunaa. Tämä osoitti minulle, että syön todella itseäni varten, ja minulla on lupa syödä, vaikka ei siihen ulkopuolista pakotetta olisikaan. Usein sairastavien on helpompi syödä osastolla kuin kotioloissa, sillä lupa ja pakko syödä tulee ulkopuolelta, eikä tarvitse itse neuvotella sairauden kanssa. Lopulta kuitenkin paranemisen edellytys on, että sisäistää tuon oikeuden syödä.

Hienoa oli mielestäni siis jo se, että uskalsin syödä itseni kylläiseksi, mutta jo hatunnoston arvoista oli se, että kun tunsin oloni jo kylläiseksi, uskalsin vielä hakea lisää kaikkein parhaimmilta maistuvia tarjottavia ja vähän jälkiruokaakin. Suurin asia, joka nyt ruokailussani oli muuttunut olikin, että uskalsin syödä oikeasti mielitekojeni mukaan. Valikoin seisovasta pöydästä minusta kaikista parhaimman näköisiä ja makuisia herkkuja. Olen siis vihdoin alkanut tajuta, että myös minulla on oikeus nauttia ruoasta, ja elämästä yleensä, kuten meillä kaikilla on.

Millaisia tunteita tällainen onnistunut syöminen buffetissa minussa sitten herätti? Pakko on myöntää, että sairaus yritti saada minua tuntemaan syyllisyyttä, mutta se kuuluu asiaan vielä toipumisvaiheessa. Tärkeämpää on nähdäkseni kuitenkin se, että pääsee yli sairauden aiheuttamista omantunnontuskista ja kykenee toimimaan terveellä tavalla. Minä pystyin jo laittamaan melko pitkälti syrjään syllisyydentunteeni ja päällimmäinen tunne joka minulle jäi ruokailun jälkeen oli tyytyväisyys itseeni.

Olenkin todella ylpeä omasta edistymisestäni, jota seisovassa pöydässä onnistunut syöminen taas osoitti. En voikaan kylliksi korostaa, vaikka toistankin jo itseäni, että aitoja onnistumisen kokemuksia saa vain erävoitoista sairauttaan vastaan, ei anoreksian käskyjen noudattamisesta. Vaikka se toisaalta edellyttääkin silloin tällöin omalta mukavuusalueeltaan poistumista, tuntui myös turvalliselta huomata, etten ole enää täysin sairauden vietävissä vaan kykenen myös ruokapöydässä tekemään valintoja itse ilman sairautta. Tämä turvallisuuden tunne antoi myös toivoa: ehkä voinkin vielä toipua. Ja voin vakuuttaa, että sairaudesta ja sen kahleista luopuminen askel kerrallaan tuntuu äärettömän vapauttavalta.




<3: Ida

18 kommenttia:

  1. Olipa hyvä suoritus uskalluksesta, joka onnistui, lähteä rikkomaan raja-aitoja taudin
    tuhoamisessa. Tuli taas pitkä askel eteenpäin
    voiton tiellä ja tappio "anorektio-peikon" haaaveille. Onnea Ida hienoista askeleista.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kehuista ja kannustuksesta! Niin olen päättänyt, että askel kerrallaan vielä tuhoan tämän sairauden. Ja tämä oli taas yksi harppaus eteenpäin.
      Hyvää loppukesää!

      Poista
  2. Voi Ida! Ihanaa lukea kuinka edistyt sairauden nujertamisessa - kaikin puolin!

    Ensimmäisenä tässä postauksessa pisti silmään kuinka jo osaat arvostaa omia saavutuksiasi, ja jopa olla ylpeä niistä - se on hienoa! Ihan selvästi tässä matkan varrella itsetuntosi on alkanut kohentua! Ja se on ihan varmasti merkki paremmasta!

    Onnea niin onnistuneesta Porvoon- kuin Tallinnan-reissusta! Itsehän rakastan matkustamista yli kaiken, etenkin pidemmälle ulkomaille, jolloin myös yövytään poissa kotoa. Matkustaminen on vallan ihanaa juuri koska silloin pääsee pois tutuista kuvioista ja rutiineista hetkeksi, ja voi kokea oikeasti elävänsä. Ja tästä samasta syystähän myös ihan "normaalit" ja terveet ihmiset pitävät matkustamisesta; koska se tarjoaa mahdollisuuden irtautua arjen rutiineista. Mutta sairastavalle se on ehkä vieläkin tärkeämpää, sillä arjen rutiinit saattavat tuntua kovinkin ahdistavilta, koska valitettavan moni niistä on usein vain osa sairautta. Matkustaessa rutiinit kuitenkin laitetaan positiivisella tavalla mullinmallin ja eletään "maassa maan tavalla" ja spontaanimmin.

    Ja, Ida - tottakai voit vielä toipua! Älä koskaa menetä toivoasi!

    Olisi ihana lisä tähän blogiin jos laittaisit muutaman valokuvankin. Joten jos niistä Tallinnankuvista jokin/jotkut läpäisevät "hyväksyntäsi" niin laita ihmeessä tänne!

    Aina vaan enemmän Voimia ja Valoa Sinulle!

    <3: Andrea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos Andrea niin kovin positiivisesta ja kannustavasta kommentistasi!
      En ollut tarkemmin tullut ajatelleeksikaan tuota edistysaskeltani, että osaan nyt jo aivan erilailla olla ylpeä itsestäni ja edistymisestäni kuin ennen, mutta olet siinä varmasti oikeassa.
      Olet myös oikeassa siinä, että matkustelussa parasta on se, jos pääsee vähäksi aika irti sairaista rutiineista ja vielä osaa nauttia siitä. Toivon, että sinäkin saisit kokea tuollaisia irtiottoja.
      Muistathan, ettet itsekään menetä toivoasi toipumisen suhteen? Olet arvokas ihminen ja ansaitset terveen elämän. Kuten itse sanoit: älä koskaan menetä toivoasi.
      Voimia, voimia, voimia myös Sinulle! <3

      Poista
  3. Hei Ida!
    Todella mahtavaa, että olet päässyt jo tuohon pisteeseen toipumisessasi! On se matkustaminen niin paljon mukavampaa kun siitä voi oikeasti nauttia myös ruuallisesti!
    Ja mitä syylliyyteen tulee: taitaa olla vähän niin, että jokainen tervekin nainen tuntee syyllisyyttä syötyään jotain hyvää. Toki meidän sairastuneiden tuntema syyllisyys on omaa luokkaansa, mutta silti. Mitä meitä naisia oikein vaivaa? Mene ja tiedä...Joka tapauksessa aivan ihanaa, Ida, että olet nyt noin pitkällä! Saat todellakin olla ylpeä itsestäsi!
    <3 Katarina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina!
      Kiitos taas kannustuksestasi. Olenkin ylpeä itsestäni ja suorituksestani reissulla. Parasta paranemisessa onkin se, kun huomaa edistymisensä ja osaa nauttia vielä siitä. Se kannustaa myös jatkamaan eteenpäin.
      Valitettavasti taidat olla myös oikeassa siitä, että naisille "kuuluu" tuo syyllisyys syömisestä, etenkin jos kyseinen ruoka on jotain, mitä ei salli itselleen usein. Terveillä ihmisillä vain tuo syyllisyys taitaa unohtua yleensä ihailtavan nopeasti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ruoasta kuuluisi tuntea syyllisyyttä, vaan se on, paitsi välttämätön elämän edellytys myös nautinnon lähde. Ainakin itse pyrin siihen, että jonain päivänä en enää tuntisi syllisyyttä syömisistäni.
      Nautinnollisia (ruokailu)hetkiä Sinullekin!:)

      Poista
  4. Yhdyn edellisiin kirjoittajiin: upeaa, että olet pystynyt haastamaan itseäsi ja onnistunut siinä täydellisesti! Onnistumisesi ovat aivan omaa luokkaansa ja varmasti myös läheisesi olivat innoissaan, kun näkivät sinun nauttivan olostasi. Laivan buffet on todella haastava kokemus ja päivittäisten rutiinien rikkominen samaten, joten olosi on näin jäkikäteen varmasti loistava. Isot aplodit ja todellakin saat olla ylpeä saavutuksistasi! :)
    Minulla mökkeilyt sujuivat taas ja lähiaikoina on pieni matka tiedossa minullakin. Toivottavasti se sujuu yhtä mahtavasti kuin sinun Tallinnan reissusi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos Nell kehuista ja kannustuksesta Sinullekin!
      Mukava kuulla, että mökkeilysi ovat sujuneet hyvin ja sinullakin on suunnitelmissa pieni matka, jolla sinulla on mahdollisuus rikkoa tuttuja rutiineja. Voin nimittäin vakuuttaa, että sairaiden rutiinien rikkominen ja itsensä haastaminen terveellä tavalla on kaiken sen arvoista. Se tuo todellista onnistumisen tunnetta. Ja muista, että elämästä kuuluu nauttia! :) Tsemppiä!

      Poista
  5. Olen Ida niin iloinen sun puolestas, ettet voi ees uskoa sitä :-)!!!! Kirjoitat todella hyvin, sanavalmiisti ja selkeästi suoraan lämpöisestä sydämestäsi. On iloa lukea, on ilo oppia ja on kuules joskus myös suuri ilo nauttia. Jatka Kaunotar samaan malliin...haleja ihan tuhannesti!!! t. marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Olen kovin otettu siitä, että jaksat yhä lukea blogiani ja olla kiinnostunut kuulumisistani. Ja sinä se jaksat olla aina se oma ihana ylipositiivinen itsesi! Kiitos niin kovin ihanan kannustavasta kommentistasi! Haleja sinnepäinkin ihana Marika <3

      Poista
  6. Hyvä Ida! Oli kyllä tosi kiva reissu ja oon tosi ylpeä susta, meni hienosti. Ihanaa, että oot itsekin ylpeä, niin kuuluukin olla. Näitä reissuja tulee varmasti montamonta lisää, ja ansaitset ne kaikki, samanlailla kuin muutkin! Muista se.
    Ei muuta eteenpäin!

    <3 Nähdään huomenna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rakas! Olit tärkeä tuki ja hauskaa seuraa reissulla... Odotan jo innolla tulevia yhteisiä matkojamme! :)

      Poista
  7. Ja pystyt kyllä vielä parantumaan, oon siitä täysin varma. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KIITOS rakas, tuo merkkaa minulle enemmän kuin mikään muu <3

      Poista
  8. ..Ihania kuvia :-)!! Sulla oli jotain kivan väristä päällä, oisin minäkin tykännyt :-)!!! Siihen suureen, keltaiseen laukkuun mahtuu varmaan (melkein) kaikki halit ja ajatukset jotka lähtee just nyt täältä sinnepäin..ehkä sulla on muutama muukin laukku, johon voin niitä tässä "toipumisesi" matkalla sulle lähettää. On jäänyt hyvin vahvasti mieleen hetki, kun me pitkästä aikaa nähtiin uudelleen. Sun kaunis hymy oli korvissa ja silmissä asti :-). Helmikin oli siinä riehakkaana ja haukkui innoissaan. Hurjan liikuttavaa oli mulle tuo hetki..ihan marikana ei raitapaitana :-)!!!!!!! Ja se ihana hymy oli kyllä muutaman muunkin kerran olemassa, vaikkakin vielä silloin ohimenevänä. Juuri senkin vuoksi olen aidosti ja sydämestäni iloinen sun (ja perheesikin) puolesta. Hymystäsi pääsevät nauttimaan yhä useammat ja useammin. Se valaisee sua..kuten sun huumorikin. Paranet kyllä Kaunotar!!!!
    t. marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana Marika! Liikutuin taas viestistäsi melkein kyyneliin saakka. Tiedätkö, usein sä olit se ihminen, joka toi mun päiviin sitä hymyä, aurinkoa ja positiivista energiaa, kun en olisi muuten jaksanut...KIITOS. Haleja! <3

      Poista
    2. Kuules Keiju..tämmönen "vanha" oppi sulta todella paljon ja "opin" tässä blogiasikin lukiessa. Jälkikäteenkin opitut asiat eivät mene koskaan hukkaan..tai josssei nyt samantien opitut, niin ainakin jollain tavalla sisäistetyt tai ainakin edes se, että päässäni on huomattavasti enemmän ajatuksia nyt :-). Hämmästelen joka kerta lukiessani, että kuinka selkeää/järkevää/analyyttistä ja ennenkaikkea rehellistä tekstiä kirjoitat. Se vaatii rohkeutta, uskallusta ja voimaa. Ikäänkuin avata "sielunsa syviä syövereitä", jonne ei ole ketään ikinä helppo päästää. Meille vieraillekin. Kiitos Sinulle..ja muista, että minuun saa kyllä yhteyden, jos jonain päivänä tuntuu siltä. En sitten todellakaan loukkaannu, jos "kahvillekutsua" ei tule, mutta haluan Sinun tietävän minun olevan täällä :-). Tietävän myös sen, että olet ajatuksissa usein (kuten jo olenkin useampaan kertaan sanonut). Toivon, että kaunis hymy yltää silmiisi asti yhä useampana päivänä!!!!!
      t. marika

      Poista
    3. Kiitos taas kommentistasi! Kiva kuulla, jos yhteisestä ajastamme oli Sinullekin hyötyä, vaikka jo alunperinkin olit todella hyvä siinä mitä teet. Ja ihanaa tietää, että olet olemassa, eikä jonakin päivänä kahvitteluajatuskaan huonolta kuulosta...Muistetaan hymyillä molemmat! :)

      Poista