perjantai 23. joulukuuta 2016

Aineeton lahja

Tänä jouluna toivon, että voisimme, minä ja jokainen teistä, antaa itsellemme ja läheisillemme aineettoman lahjan. 

Millaista aineetonta lahjaa tarkoitan? Aineettomista lahjoistahan puhutaan paljon erilaisissa yhteyksissä. Yleisimmin tarkoitetaan leffalippuja, hemmotteluhoitoja tai sitten toisenlaisa lahjoja, eli käytännössä joululahjarahan lahjoittamisena jonkun toisen avuksi. Kaikki oikein kohdalle osuessaan todella hyviä lahjaideoita, joita olen itsekin aina välillä antanut. Aineettomuuta ei kuitenkaan minusta kuvaa se, voidaanko lahja pakata paperiin.



Ihan perinteiseen pakettiinkin voi mahtua paljon aineetonta, kuten tahtoa ilahduttaa toista, jännitystä ja iloista yllättymistä sekä kiitollinen hymy. Näissä on se syy, miksi olen jo lapsesta saakka säästänyt monen kuukauden pienet rahani toisten lahjoihin. Olen aina antanut ja saanut paljon, ennen kaikkea aineetonta hyvää. 

Aineeton lahja on hyvää, joka syntyy välillämme. Minussa itsessä, hyvän jakamisena, antamisena ja vastaanottamisena. Anna ainettomalle lahjalle mahdollisuus pysähtymällä hetkeen, luopumalla ja olemalla. Luovu hetkeksi aikatauluista ja itsekeskeskeisistä suorituksista. Elä täysin juuri tässä, kaiken muun ehtii myöhemminkin. Anna arvo niille ihmisille ja sille hetkelle, joka Sinua nyt ympäröi.




Minä muistan yhä, kun kerran sain tärkeän aineettoman lahjan. Olin kotilomalla osastolta, ja heräsin aamuyöllä väsyneenä, nälkäisenä ja ahdistuneena lenkille. Hipsin olohuoneeseen, ja isä heräsi ja seurasi perässä. Isä otti kainaloon sohvalle, silitti, juttelimme hetken ja nukahdimme molemmat. Muutamassa minuutissa sain niin paljon hyvää, että se rauhoitti jotakin sisälläni ensi kertaa pitkään aikaan. En unohda sitä koskaan.

Jouluna on jokaisella mahdollisuus antaa aineeton lahja. Se ei edellytä kriisiä tai pahaa oloa, se voi olla myös hyvään osallistumista, itsensä siihen antamista. Se voi syntyä perinteissä, joka synnyttää lämpimiä muistoja, joulupoöydässä, kun vain nautit ja olet oma itsesi toisten kanssa jutellessa, romaaniin uppoutuessa välittämättä kauan olet lukenut tai joulusaunassa, kun et mieti mennyttää tai tulevaa. Aineeton lahja voi syntyä yhdessä toisten kanssa laulaen, kun ei ole nuotteja tai laulujen lukumäärää, vain yhteiset erilaiset äänet. Se voi olla halaus toivottua pakettia avatessa tai naurunremakassa jouluyönä.



Paras aineeton lahja on aito läsnäolo. Sellaiset hetket jäävät omaan mieleen ja läheisten mieliin. Nämä aineettomat lahjat elävät sisällämme, kun aineellisen on aika vienyt pois ja kun olemme itsekin muuttuneet. Sillä niistä hetkistä syntyy muistoja.


Aitoja hetkiä jouluun,
<3: Ida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti