sunnuntai 31. tammikuuta 2016

"No kun toikin" -Toipuminen on vastuunkantamisen opettelua

Työssäni ohjaan jo pieniä lapsia kantamaan vastuun omista teoistaan ja tekemään omia valintoja. Harjoittelemme päivittäin lasten kanssa arjessa pieniä valintatilanteita esimerkiksi leivänpäällisten tai askartelupaperin värin valinnalla. Jos neljävuotias tulee sanomaan minulle, että leikin loputtua kaveri heittelee legoja ympäriinsä, kysyn häneltä, miten sinusta pitäisi toimia. Usein jo neljävuotias osaa sanoa, että legot pitäisi kerätä leikin loputtua laatikkoon, ja silloin kehotan häntä tekemään itse niin.

Syy, miksi kasvatan lapsia kantamaan vastuuta omista teoistaan ja tekemään omia valintojaan, on se, että ne ovat isossa osassa oman minuuden ja itseluottamuksen rakentamisessa. Ilman kykyä tehdä omia päätöksiä ja pysyä niissä, ei tässä elämässä pärjää. Yhteiskuntamme edellyttää, että aikuinen ihminen myös kantaa vastuun omista valinnoistaan ja seurauksista. Pienten lasten kanssa vielä harjoittelemme näitä taitoja, muta kyllä edellytän vastuunottamista omista teoista jossain määrin jo ryhmäni kaikkein pienimmiltä.  En hyväksy edes kolmevuotiaalta selitykseksi kaverin lyömiselle sitä, että "no kun toikin..." Ketään ei saa lyödä -ei vaikka kaveri löisi.

Toipumiseni anoreksiasta on ollut täynnä pieniä valintatilanteita, ja olennaista toipumiseni kannalta on ollut se, että olen kyennyt itse omia valintoja tekemään. Jos kaveri valitsee ravintolassa salaatin, itse valitsen pihvin ranskalaisilla, jos se on se, mitä itse haluan. Kun kaveri vieressä vain lisää tehoja salilla juoksumatolla, teen valinnan lopettaa itse, jos olen lämitellyt itselleni tarpeeksi. Päivittäin töissä kolleegani korvaa lounaan pelkällä vihannessalaatilla, teen itse silti valinnan syödä kinkkukiusausta/makaronilaatikkoa/jauhelihapannaria tai mitä ikinä minulla onkaan eväänä. Se, että nappaan kulhosta suklaakonvehdin, vaikka kahvipöytäkeskustelu pyörii laihduttamisen ympärillä ei todellakaan ole vaativimpia päätöksiä, joita joudun työpäivän aikana tekemään.

Kun oma päätös on tarpeeksi vahvalla pohjalla ja oma itsetunto vahva, ei se kärsi siitä, mitä muut tekevät tai sanovat. Omassa miepiteessä ja ratkaisussa voi pysyä, eivätkä erilaiset valinnat silti ahdista. Esimerkiksi töissäni sanon omana mielipiteenäni maahanmuuttajalasten vanhemmille, että on todella tärkeää, että lapsen omaa kulttuuri-identiteettiä ja uskontoa tuetaan kotona. Silti lapsi ei kärsi siitä, että hän näkee, että Suomessa vietetään joulua ja päiväkodin ikkunoissa on tonttuja.

Myöhemmin vahvan identiteetin omaava lapsi (tai sitten jo aikuinen) tekee omat ratkaisunsa sen suhteen, haluaako joulua viettää. Tällöin hän ei koe tarvetta kritisoida toisten tapaa viettää joulua, vaikka ei sitä itse haluaisikaan viettää. Kun luottaa itseensä ja omaan juttuunsa, hyväksyy myös sen, että muut tekevät erilaisia (usein ihan yhtä hyviä) ratkaisuja, ja silti itse voi valita toisin, on sitten kyse kerman valinnasta tai uskontoon liittyvästä asiasta.

Omien valintojen tekeminen on myös osa tavoitteiden saavuttamista. Jos päätös tupakoinnin lopettamisesta kaatuu joka kerta siihen, kun joku toinenkin polttaa, tai laihduttaminen siihen, kun kahvihuoneessa on pullaa tarjolla, ei tavoitteiden saavuttaminen onnistu. Jos haluaa lukea tohtoriksi, ei voi lähteä opiskelun sijaan viihteelle joka kerta, kun joku kaveri kysyy. Jos jotakin haluaa, on itse tehtävä sen suuntaisia valintoja. Jos siihen ei pysty, ympäristön syyttelyn sijaan kannattaa pohtia, onko oma päätös ollut kovin vahva. Kahvilaa ei voi kieltää myymästä munkkeja, vaikka joku Helsingissä olisikin laihdutuskuurilla. Jos minun toipumiseni anoreksiasta olisi kaatunut jokaiseen youtubessa näkemääni videoon jäniksestä joka korvaa päivän ateriat porkkanalla, en olisi päässyt tähän. En toipumisessa enkä elämässä.

Elämässä, usein jo toipumisprosessin aikana, tulee väistämättä eteen oikeitakin pettymyksiä, epäonnistuisia ja menetyksiä. Vaikka ei jokaisesta kahvihuoneessa välipalaksi nautitusta kevytjogurtista mieltään pahoittaisikaan, niin kyllä ihmisten välisissä suhteissa myös oikeasti loukataankin. Ja silti pitäisi pystyä itse tekemään oikeita valintoja -tai sitten vastaamaan niiden väärien ratkaisujen seurauksista.  Jos lopettaa syömisen ensimmäisen vastoinkäymisen tai ikävän sanan kohdalla, se on oma valinta riippumatta siitä, kuinka kamalasti elämä on murjonut. 

Aikuisen ihmisen on kannettava omista valinnoistaan itse vastuu ympäristön syyttelyn sijaan. Minusta se, että vertailee itseään jatkuvasti muihin ja etsii muiden toiminnasta/ulkonäöstä/olemuskesta/sanomisista jatkuvasti merkkejä sairaudesta tai syitä loukkaantua, on osa sairautta. Kun niistä ahdistuu tai käyttää niitä (teko)syinä siihen, ettei itse pysty toipumaan, keräilee vain ympäristöstään syitä siihen, ettei itse tarvitsitsi toipua. Eli yrittää sysätä vastuuta omasta toipumisesta ja omaa elämää ohjaavista valinnoista muille. Muille loukkaantumisen sijaan vastuuntuntoinen ihminen on sen sijaan rehellinen itselleen ja toteaa, ettei ole vielä valmis toipuaan. Jos haluaa olla kaikista sairain, ei voi toipua.

Vain osasto-olosuhteissa voidaan yrittää sulkea ihminen ulkopuoliselta elämältä ja joku muu tekee valinnat puolestasi. Minä toivuin kotona nimenomaan niin, että opin tekemään omia päätöksiä ja valintoja, ja kantamaan niistä vastuun. Se, että kaveri pyyhki margariinit leivältä hihaan tai hoitaja ei huomannut kun jumppasin, ei ollut enää este minun toipumiselleni. Toki tarvitsin aluksi paljon rohkaisua ja tukea oikeiden valintojen tekemsieen, mutta nyt lähelläni oli ihmisiä, jotka luottivat minuun ja kykyyni ja haluuni tehdä oikeita valintoja. Ja kun valitsin väärin, ei kyse ollut kaverista, ei hoitajasta, ei elämän murjomisesta eikä naapurista. Itse kannoin siitäkin vastuun. Tein töitä sen eteen, että ensi kerralla pystyisin valitsemaan toisin. Joskus se tarkoitti sitä, että pyysin enemmän tukea, mutta omista valinnoistani en syyttänyt muita tai vastuuta sysännyt.

Niin minä toivuin ja kasvoin samalla sairauden taannuttamasta pikkutytöstä aikuiseksi, itsenäiseksi itsestään ja läheisistään huolehtivaksi ja vastuunkantavaksi ihmiseksi. Nyt teen työtä, joka päivittäin edellyttää vastuun ottamista toisten lapsista, oikeasti vastuullisia päätöksiä ja valintoja, ja ohjaan lapsia tekemään omia ratkaisuujaan ja opetan ottamaan vastuuta niistä.

Vaikka olen itsekin ollut ihan yhtä syvästi sairaassa maailmassa, kuin monet teistä lukijoistani, huomaan, että minun on vaikea aina muistaa, mistä kaikesta se sairaus voi saadakaan voimaa, jos etsii tukea sen suuntaisille ratkaisuille. Itse kun olen jo niin keskellä oikeaa elämää -joka vaatii jo ihan toisenlaista sanomisten suodattamista ja omia vaintoja ja päätöksiä. Koska tiedostan  lukijoideni joukossa on paljon syvästi sairaita henkilöitä, yritän sen parhaani mukaan huomioida. Välttelen sen vuoksi esimerkiki painolukemien mainitsemista blogissani, ja suojelen teiltä joiltakin sairauteeni liittyviltä vaikeimmilta asioilta. En tietoisesti loukkaa ketään blogissani, en sairasta enkä tervettä lukijaani.

En kuitenkaan piilottele blogissani tavallista arkeani. En poista resepetivinkkejäni (vaikka niissä käytettäisiin kevyttuotteita), matkakuvia itsestäni tai kertomuksia liikuntaharrastuksistani. Enkä missään tapauksessa muuta omia elämäntapojani tai itseäni koskevia ratkaisuja ainakaan sen vuoksi, että joku teistä lukijoistani voi siitä loukkaantua. Arvostan itseäni enkä halua väheksyä teitä lukiijoitani. Jos teen myöhemmin elämässäni toisenlaisia ratkaisuja koskien omaa elämääni, on se minun  oma valintani.

Edellytän vastuunkantoa omista teoista ja valinnoista läheisiltäni, kollegoilta töissäni ja ennen kaikkea itseltäni. Jossakin määrin vaadin sitä jo päiväkoti-ikäisiltä lapsilta. Ja niin odotan sitä myös teiltä lukioiltani. Yritän teksteilläni parhaani mukaan rohkaista toipumiseen. Mutta vastuuta kenenkään valinnoista, paranemisesta tai elämästä en ota -se päätös ja työ jokaisen on tehtävä itse.

Kunnioittaen,
Ida

12 kommenttia:

  1. Peukku tälle. Hyvää pohdintaa. Ja kyllä se elämä käy todella raskaaksi jos pahoittaa mielensä joka pienestä asiasta - varsinkin jos sen ei pitäisi olla oma asia millään tavalla. Itse ajattelen jotenkin niin, että olen kulkenut alusta asti tämän matkan -niin sairaan kuin terveen- kanssasi ja olen totta kai välillä hyvinkin huolissani. Mutta olen myös oivaltanut että sitä huolta ja tukea voi osoittaa niin monella tapaa - Onko kaikenlaisesta huutelusta esimerkiksi täällä blogissa hyötyä sinulle tai lukijallekaan? Mitä sillä halutaan saavuttaa? Itse keskustelen vakavammista asioista sinulle kasvotusten. Ymmärrän että kaikilla täällä ei sitä mahdollisuutta ole mutta ehkä sitten vain pitäisi toimia blogi-vuorovaikutuksen puitteissa parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä on sinun blogisi ja vaikka se jjulkinen onkin, rajaat ja valitset itse mistä täällä kerrot, toisaalta myös mistä keskustelet tuntemattomien/puolotuttujen kanssa, joista itse et välttämättä tiedä edes oikeaa nimeä. Valinta sekin, haluaako tätä blogia lukea, vai pahoittaako vain mielensä turhaa? Tsemppiä ja kivaa alkavaa viikkoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Fanny, itsekin ajattelen, että omat voimavarat voisi käyttää hyödylliemminkin kuin tuntemattomien/puolituttujen vahtaamiseen ja kritisointiin netissä. Kuten sanot, sillä kun ei oikein saavuta mitään. Paitsi mahdollisesti pahan mielen itselle ja toiselle. No, ehkä tämä onkin joskus juuri se tarkoitus...?

      Poista
  2. Mahtava teksti, asiaa joka sana. Oon täysin samaa mieltä. Tosi hyvin puit ajatukset sanoiksi. Toivottavasti tää myös herättää joitain lukijoita uudenlaiseen ajatteluun.

    VastaaPoista
  3. ruotsalaisen hyvinvointigurun sanoin; inspiroidu ihmisistä joihin luotat, kuuntele tarkasti mitä he ovat tehneet ja ota neuvoja heiltä. mutta vain sinä tiedät mikä sopii sinulle parhaiten kun tulee sinun elämääsi, valintoihin ja ajatuksiin. -Minnie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri. Siksi meistä jokaisen kannattaisi keskittyä ehkä enemmän niihin omiin kuin toisten valintoihin :)

      Poista
  4. Todella tärkeä teksti Ida, kiitos siitä! Koskee ihan meitä jokaista vauvasta vaariin ja sukupuolseta riippumatta. Jokainen kantakoon vastuun olemalla rehellinen muille ja ennenkaikkea itselleen. Sairaus saa ihmisen taantumaan ja siinä vaiheessa, kun alkaa toipua, pitää opetella juuri samoja asioita kuin päiväkoti-ikäinen: vastuunkantoa, valintaa ja rehellisyyttä. Kyllä itsekin muistan, kuinka huonoimmassa kunnossa olin niin vihainen muille luurangoille, jotka olivat hoidon ulkopuolella ja saivat elellä miten tahtoivat ja MINUT aina pakotettiin sairaallaan ja hoitoon ja painoani vahdittiin. Niin sitä pää vain oli sumeana. Mutta asiasta toiseen, en soisi sinun saavan paskaa niskaasi blogissasi siksi, koska rehellisesti kerrot arjestasi ja jaat kuvia ja muuta normaalia elämänmenoa. Jos joku siitä vetää herneen nenään, niin syy ei todellakaan ole sinun! Älä pahoita mieltäsi, mutta uskon, että olet niin vahva, että asiallisesti osaat kommentit käsitellä. Mutta näitähän tulee, siltä ei voi välttyä, mutta jatka samaan malliin. Blogitekstisi ovat aina piristysruiske kiireen keskellä ja saanpahan kuulla kuulumisiasi edes tätä kautta. Toivottavasti nähdään pian! <3 Haleja muru!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutulta kuulostaa. Näinhän se sairas mieli toimii, ja näin olen itsekin ajatellut. Nyt törmään siihen "miks sanot mulle mutta et tolle" päivittäin päiväkodissa. Vastaan sielläkin, että keskity itseesi.
      Ja älä pelkää, en minä tällaisista asioista loukkaannu :)
      Halauksia!! <3

      Poista
  5. Hei Ida!
    Todellakin hyvä ajatuksia herättävä teksti! Tuo vastuun ottaminen itsestään ja teoistaan kun on niin tärkeä oppia jo ihan sieltä tarhaiästä alkaen! Mitä tulee tähän sairauteen ja siitä toipumiseen niin se vasta vastuun ottamista vaatiikin. On todella vaikeaa, ellei mahdotontakin, auttaa sellaista henkilöä joka ei itse ota vastuuta mistään. Jos aina keksii tekosyitä olla parantumatta, ei mikään muutu. Loukkaantuminen toisen sanoista on inhimillistä, mutta jos aina lähtee herne nenässä vastaiskuun sen sijaan että alkaisi pohtia onko toisen sanomisessa jotain perää ja itsessä muutoksen paikka, ei kehity eikä varsinkaan toivu. Kaikki me sairastuneet tiedämme omasta kokemuksestamme miten herkkä se mieli on, miten herkästi sitä loukkaantuu, mutta se ei poissulje sitä tosiasiaa, että jossain vaiheessa on pakko alkaa kuunnella mitä muut sanoo ja todeta, että heidän sanoissaan on perää, ja että jos loukkaannun, niin miksi? Koska se liipaisee liian läheltä sitä totuutta jota en halua kuulla? Kuten Ida toteat, tässä maailmassa ei pärjää jos ei kestä loukkauksia tai jos ei ota vastuuta mistään. Kaikki maailman ihmiset ei voi olla sitä mieltä mitä itse on, törmäyskursseja tulee taatusti. Oleellista onkin, miten niistä selvitä. Jos vetää herneen nenään ja rypee itsesäälissä ei todellakaan auta ketään, kaikkein vähiten itseään. Tullaan siihen mainitsemaasi valintaan: lähteekö syyttelemään muita vai ottaako itse vastuun itsestään ja alkaa oikeasti tehdä niitä toipumiseen vaativia muutoksia. Ja todellakin, rehellistä on myöntää sekä itselleen että toisille jos ei ole valmis muutoksiin ja toipumiseen. Turha kaunistella karua totuutta valheilla jotka muut kumminkin näkevät. Totuuden kertominen valheiden sijaan on myös kunnioittavaa toista kohtaan.

    Sanoisin että vastuun ottoa on myös se, että antaa toisille vain sellaisia neuvoja joita itsekin noudattaa. Ja Ida, sinä teet juuri sitä! Jos joku lukijoista loukkaantuu sanoistasi voi hän vain katsoa peiliin! Sinä kirjoitat blogiasi omalta kannaltasi ja juuri niin kuin haluat! Kuten sanot, jokainen lukijakin kantakoon vastuun itsestään!

    Nähdään pian! Lämmin halaus <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, se herneen vetäminen nenään ja toisen arvostelu ja neuvominen on usein sellaisessa tilanteessa se helppo ratkaisu. Helpompi kuin pohtia omaa toimintaansa, ja käsitellä omaa tilannettaan tai käsitellä omia tunteitaan. Näinhän pieni lapsikin toimii: purskahtaa itkuun pettymyksen kohdatesssaan ja loukkaantuu. Neljävuotias pystyy jo vahtimaan, että muut noudattavat sääntöjä, vaikka ei pystyisi itse niitä vielä noduattamaankaan ;)
      Nähdään ja halataan! <3

      Poista
    2. Moi!!
      Luen edelleen tekstisi ja olen hurjan iloinen puolestasi. Toivon, että pohdinnat täällä pysyisivät asiallisina ja ettei sinun tarvitsisi rajata lukijakuntaasi.. En silloin itsekään pääsisi "kurkistamaan", että mitä Sinulle kuuluu!
      Ihanaa, että hyvää kuuluu ja arkesi sujuu mukavasti, nautit tärkeästä työstäsi ja vieläpä suorastaan hehkut ��!
      Kaikkea hyvää jatkossakin sinulle, täällä seurailen aina hymyssä suin!!! T. Marika

      Poista
    3. Hei Ihana Marika! Kiitos kauniista sanoistasi! :) Se, että joku täällä purkaa omaa pahaa oloaan tai sairauteen liittyvää ahdistustaan, ei enää saa minun venettäni kaatumaan. Sen takia kirjoitin tämän tekstin, että toivoin, että myös lukijani sitä itsestä huolehtimista ja oman vastuunottamista, omia valintoja ja pienten pettymysten sietoa harjoittelisivat. :) Oikein aurinkoista kevään odotusta Sinulle! <3

      Poista