maanantai 8. helmikuuta 2016

Näillä vinkeillä ruokalasku pienemmäksi!

Ruoka on Suomessa valitettavan kallista, mutta omiin ruokakustannuksiinsa voi kuitenkin jossakin määrin vaikuttaa, ja syödä silti maukkasta ja laadukasta ruokaa. Tässäpä muutamia niksejä kauppalaskun pienentämiseen!

1. Suunnittele ja osta tarpeeseen

Suunnittelu on se ihan kaikista tärkein juttu. Kauppaan lähtiessä kannattaa olla selvillä siitä, mitä kotona on jo ja mitä tarvitsee. En koskaan lähde kauppaan ilman kauppalistaa. Ennen listan tekemistä hahmottelen viikon pääruoat, eli lounaat ja päivälliset ja merkkaan tarvitsemani ainekset listaan. Suunnittelu auttaa myös tuomaan vaihtelua ruokalistaan, kun ei nälissään kaupassa aina turvaudu siihen tuttuun vaihtoehtoon.
Ennen kauppaanlähtöä kurkkaan myös jääkaappiin tietääkseni, mitä muuta varsinaisten ruoka-ainesten lisäksi tarvitsen ja kuinka paljon. Jos tiedän, että syön esimerkiksi yhden rahkapurkin aina aamuisin, osaan aika tarkasti laskea, kuinka monta niitä tarvitsen ennen seuraavaa kauppareissua
Kaupassa käyn yleensä  vain kerran viikossa, ja vältyn myös näin heräteostoksilta. Harvoin on tarkasti suunnittelemani listan ansiosta mikään loppunut kesken. Viikon kuluttua jääkaappuni on aikalailla tyhjä, enkä muista, että koskaan olisi tarvinnut heittää ruokaa roskiin.
Huomaan kaupassa, että monet ihmiset käyvät kaupassa lähes joka päivä, ja saavat sinne menemään useita euroja -ostamatta kuitenkaan oikeastaan mitään. Tarkan suuunnittelun ansiosta ostan siis vain sen, mitä tarvitsen ja kaikki ruoka tulee hyödynnetyksi.Niin, ja elämässäni jää enemmän aikaa tärkeämille asioille kuin kaupassa eväiden ja illan ruoan pähkäilyyn.





2. Hyödynnä järkevästi tarjouksia

Ennen kauppareissua tarkistan lähikauppani nettisivuilta, mitä siellä on tarjouksessa. Jos esimerkiksi tällä viikolla saa edullisesti lohta ja jauhelihaa, rakennan viikon ruokalistani sen ympärille.
Hyödynnän myös esimerkiki vihannesten satokausia, eli syys- ja talviaikaan olen syönyt paljon juureksia ja porkkanaa ja kesällä maistuivat esimerkiksi kesäkurpitsa. Paitsi, että näin säästyy euroja, satokauden kasvikset ovat myös parhaimman makuisia.
Kaupassa vertailen hintoja, ja ostan usein kaupan omia edullisempia merkkejä. Usein ne itse asiassa ovat samassa tehtaassa valmistettua samaa tuotetta eri pakkauksessa.
Kannattaa kuitenkin varoa, ettei sokasistu tarjouksista. Ei kannata ostaa mitään vain siksi, että se on tarjouksissa, jos tuotetta ei tule hyödynnetyksi. Ei ole varsinaista säästämistä ostaa edullisesti jotakin sellaista, mitä ei muuten ostaisi ollenkaan.
Se, että jokin tuote on tarjouksessa, ei välttämättä tarkoita, että se olisi halpa. Esimerkiksi vaikka uusi jogurttipurkki olisi miten hyvässä tarjouksessa, saattaa se kuitenkin olla huomattavasti kilohinnaltaan kalliimpi kuin vastaava halpismerkki isommassa pakkauksessa. Näkemällä hieman vaivaa ja hintoja vertailemalla pääsee halvemmalla.



3. Tee itse ja käytä pakastinta

 Pieni muutaman desin valmiskeittoannos omassa pakkauksessaan maksaa usein päälle kaksi euroa. Samalla hinnalla ostat paketillisen nakkeja tai seitiä pakkaseta, ja valmistat niistä ja edullisista juureksista itse ison kattilallisen, josta syöt monta pävää. Ja taatusti maistuu paremmalta!
Valmisruokien hyödyntäminen silloin tällöin on kuitenkinihan järkevää, ja tulee kuitenkin paljon edullisemmaksi kuin ulkona syöminen.
Ruokaa kannattaa valmistaa usein isompia satseja kerralla, sillä isommat pakkaukset ovat edullisempia ja näin pystyy parimmin hyödyntämään tarjouksia. Eikä tarvitse viettää jokaista iltaansa keittiössä. Paitsi tarjouksia, kannattaa ruokalistaa suunnitellessa hyödyntää myös jääkaapin sisältöä, ja miettiä, mihin voisi hyödyntää esimerkiksi siellä olevan juuston kannikan, puolikkaan purkin kermaa tai pian nahistuvan paprikan. Reseptejä kannattaa soveltaa, ja usein myös yksinkertaistaa. Ei kannata ostaa jääkaapiin erikoista maustekastikepurkkia, josta käyttää yhden lusikallisen.
Arkea ja ruoanlaittoa helpottamaan on monia puolivalmisteita, mutta muista, että usein, mitä enemmän teet itse, sitä enemmän säästä. Esimerkiksi valmiiksi viipaidut pakasteperunat maksavat enemmän kuin perunasäkki.
Monia ruokia voi pakastaa, ja pakastinta kannattaa hyödyntää! Olen syönyt koko talven kesällä pakastamiani marjoja. Kun tekee ison satsin vaikkapa kiusausta tai makaronilaatikkoa, ei siihen ehdi kylästyä, kun pakastaa osan annosvuokiin, josta ne voi taas sopivalla hetkellä sulattaa ja lämittää -ja kyllä maistuu! Lohta ostan usein kilon verran pakkasesta silloinkun se on tosi edullista, ja pilkon tuoreena pakkaseen sopivan koisiksi annospaloiski. Näin syön monta kertaa yhden annoksen hinnalla!



Näillä nikseillä olen onnistunut lähes puolittamaan ruokalaskuni -tinkimättä kuitenkaan ruoan laadusta, mausta, tuoreudesta tai määrästä. Itse asiassa syön aikalailla samalla tavalla, mutta suunnittelen ja ajoitan ostokseni vain järkevämmin.

Loppuun vielä muutama käytännönvinkki edullisien arkipöperöiden valmistamiseen:

1. Kananmunat ovat edullista, ravintorikasta ruokaa, josta saa helposti loihdittua edullisen aterian. Esimerkiksi munakkaaseen pystyy hyödyntämään kaikki jääkaapin jämät kasvikista juustokannikoihin ja nakkeihin. Munakasrullan (ohje) voit tehdä valmiiksi etukäteen ja ottaa vaikka evääksi. Yksnkertaisimmillaan herkullinen ateria keitettyjen perunoiden kanssa syntyy hienontamalla keitettyjä kananmunia, sekoittamalla siihen rasiamarkariinia (ja halutessa raejuustoa).
Jo äitini valmisti usein sunnuntai-iltaisin pannarin,kun jääkaappi ammotti tyhjyyttään. Voit tehdä joko peruspannarin, jota ensin syöt suolaisten ja sitten makeiden lisukkeien kanssa, tai valmistamalla suoraan uuniin pizzapannarin, johon laitat päälle esimerkiksi kinkua tai kasviksia ja juustoa-tai mitä jääkaaista sattuu löytymään.
2. Peruskeitot syntyvät yksinkertaisista aineksista ja maistuvat voileipien kanssa pakkaspäivinä. Päälisukkeen voit valita kaupan tarjouksien ja omien meiltymystesi mukaan. Mausta liemi hyvin! Sitten et muuta oikeastaan tarvitseaan kuin pussin keittojuureksia (maksaan noin 30 snt/pussi), halutessasi muutaman porkkanan tai sipulin ja muutaman perunan.
Kasvissosekeitto taas syntyy noin puolesta kilosta valitsemiasi kasviksia (esim porkkana, kukka- tai parskalaali) ja isosta perunasta. Pyöristä maku noin desillä ruokakermaa.
3. Laatikkoruokia on helppo valmistaa lämmitystä vaille valmiiksi annoksiksi pakkaseen. Perunaa ei esimerkiksi keitossa kannata pakastaa, mutta kermaisissa kiusauksissa ja munamaitoa sisältävissä laatikkoruoissa se onnistuu hyvin. Myös makaronilaatikko säilyy hyvin pakkasessa kunhan et ylikeitä makaroneja (tällöin niiden rakenne kärsii).
4. Edullinen pastakastike syntyy vaivattomasti halpistomaattimurskasta, jonka maustat itse suolalla ja pippurilla ja  eimerkiksi oreganolla, valkosipulilla tai chilillä. Sekaan voit laittaa oikeastaan mitä vain -fetajuustoa, tonnikalaa, kanaa tai jauhelihaa.

Kannattaa kuitenkin muistaa myös tässä asiassa kohtuus; Minkä arvoinen on säätösi ja missä säästät? Minä en kierrä ympäri Helsinkiä tarjousten perässä, ja joskus kannattaa maksaa vähän enemmän oikeasti paremman makuisesta tuotteesta.

Kannattaa myös muistaa, että jos Sinulla on nyt varaa ostaa heräteostoksena se kalliimpi lempparisuklaapatukka, ei sen ostaminen kaada budjettiasi pidemmälläkään tähtäimellä. Itsensä hemmottelu järkevästi ei ole huono satsaus.  

 

<3: Ida

6 kommenttia:

  1. Hei Ida!

    Erittäin hyviä neuvoja! Vähävaraisena olen todennut saman, että kannattaa aina tehdä se ostoslista sen mukaan mitä oikeasti tarvitsee ja mitä oikeasti käyttää eikä tosiaan osta mitää turhaa jääkaappiin vanhenemaan! Itse joudun tosin käymään kaupassa useamman kerran viikossa kun käsien takia en pysty kantamaan painavia kasseja mutta senkin voi suunnitella hyvin :) Ja nyt kun itse teen ruokia hyödynnön myös tarjouksia ja ostan niitä jos vastaan tulee, joko pakkaseen tai heti käytettäväksi. Niin totta myös, että joskus kannattaa maksaa vähän enemmän ja saada laadukkaampaa kun tietää mitä ostaa.
    Tehdään joku kerta yhdessä ruokaa, olisi kivaa!

    Lämmin halaus <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri, parasta että löytää sen oman ruokahuoltosysteeminsä, niin että se toimii, eikä joudu heittämään tuhraan ruokaa pois. :)
      Musta tarjouksien hyödyntäminen on vaan järkevää, miksi maksaisin ensi viikolla kolme euroa enemmän samasta kanapaketista? Mutta huonosta tai pahanmakuisesta ruoasta en kyllä maksaisi euroakaan, eli joskus se halvin vaihtoehto on oikeasti tuhlausta!
      Vitsi toi yhdessä kokkailu pitää kyllä joskus oikeasti toteuttaa! :)
      Halauksia ja nähdään ensi viikonloppuna! <3

      Poista
  2. Todella näppärä postaus, kiitos siitä! Juttu oli kuin minun pääkopastani, sillä muistanet minun olevan äärimmäisen pihi! :D Joskus oikein ihmetyttää uutisointi ruokahävikin määrästä, kun itse en juuri koskaan heitä mitään pois. Järkeään saa käyttää, ja pakastinta ja sitä kauppalappua. Helppoa, jos vähän viitsii vaivautua. Ja niinhän se on, että "parasta ennen pvm" ja "viimeinnen käyttöpvm" eivät ole kiveenhakattuja totuuksia, vaan oma nenä ja kieli kertovat parhaiten onko tuote vielä hyvä. Oikein maukasta helmikuunjatkoa ihana! <3 xox

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua myös ärsyttää ihan hirveästi se, kun ruokaa heitetään roskiin, ja yritän aina välttää sitä kaikin tavoin myös esimerkiksi päiväkodissa, vaikka se ei omasta pussista mitenkään menekään. Ollaan muka niin ekologisia, kun heitetään biojäteastiaan ruokaa... Mulla biojätteeseen jää lähinnää banaaninkuoret ;)
      Pihi saa olla, kunhan muistaa, että rahan ei anna pyörittää ihan koko elämää, jos ei ole pakko. On niin paljon arvokkaampiakin juttuja :) <3

      Poista
  3. Moikka,

    Itse olen myös huomannut kuinka suunnittelu auttaa ja se, että kerralla ostaa enemmän..

    Pikaista paranemista! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten tiedät, itsellä kaikkien juttujen suunnittelu on oikein intohimo, mutta on sitä jossain jutuissa hyötyäkin ;)
      Rentouttavaa sunnuntai-iltaa! <3

      Poista