maanantai 2. helmikuuta 2015

Kohti mielen ja kehon hyvinvointia

Nämä uuden vuoden ensimäiset kuukaudet tarkoittavat monille ihmisille aikaisepaa suurempaa panostusta omaan hyvinvointiin -kuntosalit täyttyvät taas, naisten lehdet pullistuvat erilaisista laihdutusohjeista, ja olipa oma hierojanikin varsin kiireinen näin joulun jälkeen. Oma hyvinvointiin satsaukseni on alkanut jo hyvissä ajoin edellisen vuoden puolellla, ja saakin jatkua vielä pitkälle.

Tässä tekstissäni kerron himan siitä, miten minä olen oppinut pitämään hyvinvoinnistani huolta ja miten se on näkynyt arjessani. Pohdin myös sitä, mitä kaikkea hyvnvoini mielestäni koostuu. Ihan ensiksi toivon, ettei kukaan sairastava ota tätä tekstiäni huonolla tavalla, sillä sellainen ei ole tarkoitus. Tässä kuitenkin hieman hyvinvointiasiaa uudistuneen blogini alustukseksi.

Toipumiseni myötä kehittynyt ja lisääntynyt kiinnostukseni hyvinvointiani kohtaan näkyy nimittäin arjessani monissa pienissä asioissa. Esimerkiksi kiinnostuksenkohteeni blogimaailmassa on sirttynyt  syömishäiröblogeisa kohti hyvinvointia käsitteleviä sellaisia, lehtitilaus on tehty usemapaankin terveyttä käsitteleviin lehteen ja niin edelleen. Mutta se on näkynyt myös siinä, kuinka olen alkanu kohdella itseäni. Olen alkanut tietoisesti ja tiedostamattani muuttaa elintapojani siten, että ne mahdollisimman hyvin palvelisivat kokonaisvalaista hyvinvointiani ja terveyttäni.

Ruokailun osalta olen ottanut selvää eri ravintoaineiden merkityksestä, ja lisännyt välttämättöien rasvahappojen ja proteiinin määrää ruokavaliossani, vaihtanut viljatuotteet täysjyväiljaan ja esimerkiksi murot puuroon, sekä alkanut kiinnittää huomiota sokerin saantiini. Lisäksi olen monipuolistanut kasvisvalikoimaani, ja ruokavaliotani ylipäätään.


Erityisesti hyvien rasvojen saanti on ollut minulla sairauteni vuoksi pitkään täysin puuttellista, ja kehoni kärsi useista puutosoireista, eikä voinut sen vuoksi hyvin. Nyt olen ottanut päivittäiseen ruokavaliooni lohta ja/tai pähkinöitä ja huomannut, kuinka esimerkiksi ihoni ja hiukseni (sekä varmasti järkeni) voivat paremmin. Lisäksi olen ottanut omega3-tabletit taas päivittäiseksi tavaksi.

Samoin olen huomannut, ettei liian vähäinen proteiinin saanti tee hyvää keholleni, joka tarvitsee vielä rakennusaineita uusien solujen muodostamiseen. Niinpä aamuni alkavat kunnon rahka-annoksella, ja muutkin proteiinipioiset maito- ja lihatuotteet kuuluvat jokapäiväiseen ruokavaliooni. Huoleni luustoni kunnosta on saanut minut kiinnittämään huomiota myös kalsiumin saantiin.

Lisäksi olen vähentänyt huomattavasti keinotekoisten makeutusaineiden käyttöä, ja esimerkiksi laittikolien juomisen karsinut vain erikoistilanteisiin. Marjat ja hedelmät ovat pääsääntöisesti vaihtuneet kotimaisiin. Olen myös huolehtinut riittävstä veden juonnista päivän mittaa, ja huomannut kuinka se ainakin pitää virkeänä, kun vointi ei nuukahda nestevajeen takia esimerkiksi kesken kouluhommien. Riittävä, mutta ei liiallinen, veden juonti tekee muutenkin keholle hyvää monellakin tapaa.

Kaiken tämän keskellä olen kuitenkin olen pitänyt myös yhtälailla huolta siitä, että ruokavaliossani säilyy josutavuus ja se kunnioittaa omia makumieltymyksiäni. Jos lohipalan tai kanafileiden tilalta mieleni tekeekin lauantai-iltana pitsaa, en epäröi vierailua lähipitseriaan sen kummemmin ravintosisältöjä miettimättä. Enkä tunne siitä minkäänlaista huonoa omatuntoa. Sillä joskus terveellisintä on syödä juuri sitä, mitä tekee eniten mieli. Ja kun kokonaisuus on kunnossa, ei terveys tai hyvinvointi kaadu mihinkään yksittäiseen ruokailuun.

Olen myös pitänyt huolta kehostani käymällä hieronnassa, venyttelemällä kunnolla säännöllisesti ja käymällä joogassa. Olen myös tavannut säännöllisesti fysioterpauettia, ja tehnyt hänen  ohjeidensa mukaisia lihaskuntoliikkeitä myös kotona. Sairauteni myötä lihakseni surkastuivat lähes kokonaan, ja jos en suoranaisesti halunnut niitä kuolettaa, olin niiden suhteen vähintäänkin täysin väinpitämätön. Nyt, vaikka kauneusihanteeni onkin muuttunut kohti lihaksikasta, siis hyvinhoidettua kehoa, en kuitenkaan ainakaan vielä edelleenkään tavoittele itselleni sixpackia tai suurta hauista. Haluan kuitenkin pitää huolta ennen kaikkea ryhtiäni ja luustoani tukevista lihaksista, ja kehittää niitä lihaksia, joita tarvitsen normaalista arkielämästä selviytymiseen, sillä esimerkiks jo mahdollinen työni lastentarhanopettajana vaatii vähintäänkin kohtuullista lihaskuntoa.




Minkäänlaista pakkoa näissä lihaskuntoharjoitukisssani ei kuitenkaan ole mukana, vaan annan kehonhuollon kuulua osaksi arkeani, silloin kun se siihen luontevasti sopii. Olen kuitenkin huomannut, että paikkani ovat paljon vähemmän kipeinä, lihakseni alkavat saada pikkuhiljaa hieman voimaa ja notkeutta, ja ainakin mieleni on parempi koko päivän, kun päiväni alkaa esimerkiksi aurinkotervehdyksellä. Ennen kaikkea esimerkiksi jooga onkin minulle kehonhullon lisäksi mielen rauhoittumista ja huoltoa.

Lisäksi olen muutenkin liikkunut kehoani kuunnellen, ja huomannut, kuinka paljon paremmin sekä mieleni että kehoni voivat, kun saan sopivasti minulle sopivaa liikuntaa. Ja tämä ei siis tarkoita verenmaku suussa huhkimista tai vesisateeessa tehtyjä pakkolenkkejä, vaan hymyilevän opettajan hyväntuulisia salsa-tunteja, yhteisiä sulkkispelejä isän kanssa ja sopivan reippaita kävelyjä kirpeässä mutta aurinkoisessa pienessä pakkassäässä. Toisaalta mikään ongelma ei minulle ollut sitten liikunan vähentäminenkään, kun arkeni ja kaikki ne asiat, jota siihen halusin säilyttää, sitä vaativat. Sillä silloin juuri se liikkumattomuus on ollut parasta hyvinvoinnilleni.

En siis ole alkanut syödä mitään superruokia tai keksinyt mitään ihmekonstia omaan hyvinvointiini, vaan ennen kaikkea olen keskittynyt ihan perusasioihin. Olen ptiänyt huolta siitä, että saan tarpeeksi unta, mikä minun tapauksessani tarkoittaa yleensä perät kymmenen tunnin unia. Olen huolehtinut tarkasti siitä, että syön riittävästi ja liikun sopivasti, juuri minulle sopivasti.Lisäksi olen tietysti huolehinut terveydestäni hakemalla terveydenhuollosta apua vaivoihini, kuten viimeksi hammassärkyyn.

Hyvinvointi on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkää kehonhuoltoa. Mielestäni olen oppinut pitämään huolta muun muassa jakamalla ajatuksiani ja murheitani puhumalla ja purkamalla niitä esimerkiksi kirjoittamalla tai taiteen keinoin.Lisäksi päivittäin tarjoan itselleni taukoja, joiden aikana pysähdyn hetkeksi täysin kiireen keskellä. Terapeuttini on ohjannut minua Mindfullness-harjoituksissa, ja saatan vaikkapa bussissa sulkea vähäksi aikaa silmäni ja keskittyä vain ja ainoastaan hengittämiseen, ja tunnen kuinka jännitykset kehostani ja mielessäni aukeavat. Juuri näissä pienissä hetkissä oana laajempaa kokonaisuutta piileekin mielestäni jaksamiseni salaisuus hyvin pitkälle.

Mielestäni hyvinvointiin kuuluu myös mielekäs tekeminen. Jollekin se voi olla esimerkiksi jokin harrasus tai projekti. Minulle se on ennen kaikkea mielenkiintoisten asioiden opiskelu ja työstäminen. Tämä ei tarkoita sitä, että rakentaisin itsetuntoani esierkiksi arvosanojen varaan, vaan sitä, että mielekkään tekemisen kautta saan toteuttaa itseäni ja pysyn kiinni elämässä -sekä ennen kaikkea siinä Suuressa Innostuksen kipinässä, jonka uusien, minulle tärkeiden asioiden oppiminen minussa tuottaa.

Tiedostan siis, että kehoni hyvinvointi on tiiviisti yhteydessä mielen tasapainoon. Pidänkin siis hyvin myös huolta siitä, että teen paljon asioita, joista nautin, vietän aikaa läheisteni kanssa ja unelmoin ja nauran päivittäin, mihin Rakas, viisas mummoni minut jo pienenä opetti. Tämä kaikki tapahtuu hyvin luonnostaan, koska kun voin paremmin, olen rentoutunut, nautin pienistä asioista ja hyvistä hetkistä enemmän ja hymy tulee kuin kaupanpäällisenä.
 
Ja niin mielen hyvinvointia kuin ihan kehonkin hyvinvointia on ennen kaikkea se, että olen kuulostellut itseäni, niin mielitekojani kuin kehoanikin ja kunnioittanut sen viestejä. Kun olo on väsynyt, on aika levätä. Ja kun mieli tekee jäätelöä, on aika mennä pakastimelle, vaikka jäätelö ei enää kuulukaan päivittäiseen ruoakvaliooni. Laajemminkin niin ruokavaliossani, kuin muutenkin elitnavoissani, tavoittelen sellaista, mikä tekee minulle hyvää ja saa juuri minut voimaan hyvin yleisten ohjeiden sijaan.



Ennen kaikkea hyvinvoinnissa onkin nimittäin kyse siitä: itsensä kunnioittamisesta, ja itsensä kohtelemisesta sen mukaisesti. Ja kun rakastaa itseään, haluaa myös tehdä itselleen hyvää. Itse tavoittelenkin ennen kaikkea mielen ja kehon tasapainoa, joka on kokonaisuus, johon pyrin vaikuttamaan pienien tekojen kautta siten, että sekä mieleni etä kehoni voivat niin hyvin kuin mahdollsita. 

<3: Ida

14 kommenttia:

  1. Tosi hyvä kirjoitus ja tärkeitä oivalluksia, pohdintoja. Upeaa, että osaat nykyään arvostaa kehoasi. Uskon myös, että perusasioilla pääsee terveellisten elämäntapojen suhteen pitkälle. Odotan innolla lisää tekstejä. Kauniita tulppaaneja taas :-) ! Energistä alkanutta uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rakas! Juuri tuo onkin kaikkein tärkeintä: arvostaa itseään ja kehoaan ja kohdella niitä sen mukaan. Ja vihdoin olen sen, kivikkoisen tien jälkeen, oppinut. Paljon hyviä hetkiä viikkoosi ja nähdään pian! <3

      Poista
  2. Todekka hyvä kirjoitus ja ihana kuulla että arvostat itseäsi ja kehoasi ja toimit sen hyväksi etkä enää sitä vastaan!
    Upeata työtä olet tehnyt itsesi eteen ja todellakin kaikki on sen arvoista! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ihana Pinja! Todella hyvin oivallettu tuo, että kun sairaus toimi vain itseä ja omaa kehoa vastaan, haluan nyt toimia sen hyväksi! Ja tällä tiellähän Sinäkin jo olet. Lueskelen aina blogiasi, vaikka en aina ehdikään kommentoimaan, ja olen todella, todella ylpeä Sinusta! :)

      Poista
  3. Tämä oli huipputeksti, Ida! Ihan ehdottomasti parhaimmistoasi!
    Teet hurjasti töitä itsesi kanssa aivan jokaisella elämän sarallasi, ja todella kunnioitat ja kuuntelet itseäsi sitä tehdessäsi. Ja lopputuloksena voit jo nyt paremmin kuin ehkä koskaan aiemmin. Kirjoitat, että tavoittelet ennen kaikkea mielen ja kehon tasapainoa - se kyllä näkyy ja huokuu tästä tekstistä! Mielestäni sen tulisikin olla ainut oikea elämän ohjenuora ihan jokaikiselle ihmisolennolle.

    Itseäni ihan hämmästytti ja ilahdutti lukea ruokavalion muutoksistasi ja painotuksista. Samansuuntaisia muutoksia/painotuksia olen näet minäkin pyrkinyt hiljattain tekemään. Ja kehonhullosta tuli mieleen, että kirjoitit - jaa-a, olisikohan ollut joskus toissa syksynä (2013) - venyttelystä. Kokeilin sitä silloin ja taisin kertoakin, että olin kankea kuin mikäkin seiväs... Mutta nyt kun olen säännöllisin välein pyrkinyt minäkin venyttelemään, niin kyllä se keho kummasti vetreytyy! :) Tosin edelleen olen aika seiväs, mutta ehken edes piirun verran taipuisampi sellainen... :D

    Lopuksi: tänäpäivänä, kun ihmisille toitotetaan elämänohjeita lukuisista eri tuuteista ja jatkuvalla syötöllä, on välillä melkein vaikeaa pitää pää kylmänä ja järki junassa. On virallisia ravintosuosituksia, on vaihtoehtoisia paleoliittisista ties mihin futuristisiin, on jopa pelottavan yksioikoisia ehdottomuuksia... Villityksiä jos jonkinlaisia tulee ja menee... Liikuntasuosituksista puhumattakaan... Itse uskon, ettei ole mitään yhtä ja ehdotonta ohjenuoraa tai totuutta, mikä saa ihmisen ykskaks voimaan optimaalisen loistavasti. Mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi lainkaan toiselle. Ihan varmasti monissa suosituksissa piilee montakin totuuden jyvää, jotka edesauttavat hyvinvointia. Mutta loppupeleissä on kuitenkin a ja o yrittää kuunnella itseään; uskon vakaasti, että oma keho kyllä kertoo ja viestittää mikä sille on kulloinkin hyväksi ja mitä se kulloinkin kaipaa.

    Siispä ehdoton lempilauseeni tässä postauksessasi oli kyllä:
    "Laajemminkin niin ruokavaliossani, kuin muutenkin elintavoissani, tavoittelen sellaista, mikä tekee minulle hyvää ja saa juuri minut voimaan hyvin yleisten ohjeiden sijaan."

    Hienoa helmikuuta Sinulle Ystäväiseni!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi huippukommenistasi! Todella hienoa lukea, että myös Sinä työskentelet sen eteen, että kehosi voisi paremmin. Olen iloinen puolestasi. Kunhan muistat noissa painotuksissasi sen, minkä minäkin yritän aina pitää mielessä, eli tärkeintä on monipuolisuus, riittävä ravinto, joustavuus ja itsen kuuntelu.
      Sillä kuten viisaasi toteat, koko hyvinvoinnin kulmakivia ovat itsen ja oman kehon ja sen tarpeiden kuuntelu ja kehon ja mielen tasapaino.:)
      Mielenkiintoista tutkimusretkeä siis itseesi ja monta itsen hellimishetkeä Sinulle, Ystäväiseni! <3
      Ps. Niin, ja kyllä täälläkin on huomauttu, että kyllä sitä vaikka millainen rautakanki pikkuhiljaa taipuu! ;D

      Poista
  4. Upeaa, miten osaat helliä kehoasi ja mieltä. Ei perushyvinvointi vaadi mitään poppakonsteja, kuureja ja superfoodeja vaan kokonaisuus ratkaisee. Se mikä on hyväksi itselle, ei ole välttämättä niin mukavaa toiselle. Onkin ihailtavaa, miten olet keksinyt omia tapojasi pitää huolta itsestäsi ja mikä tärkeintä, se tuntuu mukavalta. Olet päässyt pitkälle niistä ajoista, kun oma keho kiljui ja huusi, mutta vain vahingoitit sitä, sama tilanne oli minullakin. Mutta nyt olemme oman itsemme kavereita. Se ystävyys kestää eliniän, joten miksi emme sitä vaalisi.
    Ihania talvipäiviä sinulle ihana-Ida! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos Sinullekin Nell! Tosiaan: itse meidän tulisi olla parhaita Ystäviämme, ja kohdella itseämme ja kehoamme sen mukaan. Ollaan siis itsellemme erityisen lempeiä, puhutaan kauniisti ja kuunnellaan kehomme viestejä ja tarpeita. Olemme sen ansainneet. <3

      Poista
  5. Hei!
    Toivottavasti kaikki osoittautuu sinun hyvinvointiasi edistäväksi. Kirjoituksesi oli hyvä, mutta itselleni tuli niin surullinen olo kun tiedän miten veteenpiirretty viiva on ortoreksian ja anoreksian välillä. Olen itse toipunut juuri erittäin pitkästä ortoreksiasta, joka johti anoreksiaan ja hengenvaaralliseen alipainoon.
    En ole koskaan ihannoinnut laihuutta vaan niin kuin nyt on muodikasta, lihaksikkuutta ja timmiä olemusta. Omaan ruokavaliooni ei ole yli kymmeneen vuoteen kuulunut mikään höttö tai teollinen sapuska ja kaikki makrot ja mikrot oli optimoitu aterioissani. Veriarvot pysyivät huippuina, vaikka olin kävelevä luuranko.
    Julkisuudessa on keskusteltu paljon siitä, että tämä kuntoilu ja lihaksien metsästys on äärimmillään syömishäiriön yksi muoto siinä missä anoreksiakin.

    En tarkoita, että sinulle kävisi niin kuin minulle ja osaat varmasti pitää varasi, mutta toivottavasti muistat kuinka salakavalasti kaikki voi alkaa pikkuhiljaa mennä kontrolloiduksi eikä joustavuus liikunnassa ja syömisessä enään onnistukaan kun vahtaa liikkaa ravintoaineita ja pyrkii täydellisyyteen.
    Olet piristävä tapaus ja tuot kirjoituksillasi valoa ja aurinkoa meille, kiitos siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ensinnäkin upeaa, että voit nyt sanoa, että olet toipunut ortoreksiasta! Todella hiemoa, onnittelut siitä!
      Kiitos myös huolenpidostasi. Arvelinkin saavani tähän tekstiini myös tuon suuntaisia kommentteja.... Ja muutama varoituksen sana niin minulle kuin varmasti monille lukijoillekin on tähän väliin varmasti paikallaan; todella tiedän,miten kavala sairaus tämä voi olla.
      Itse en kuitenkaan koe tällä hetkellä, että toimintani tukisi sairautta millaan tavoin, vaan aivan päinvastoin. Terveellisistä elintavoitsta kiinnostuminen on saanut minut monipuolisamaan ruokavaliotani huomattavasi -myös maistelemalla erilaisia herkkuja, kiinnittämään huomiota ravinnon riittävyyteen ja lisäämään esimerkiksi rasvankäyttöä, jotka kaikki ovat nähdäkseni terveyttä tukevia valintoja. Lihaskuntoharjoitteluakin teen hoitopaikkani fysioterapuein ohjeiden mukasiesti maltillisesti ja tavoitteeni ovatihan toisen suuntaisia kuin äärimmilleen viety fitness-vartalo, jonka tavoittelu myös minun mielestäni alkaa äärimmilleen vietynä jo muistuaa sairautta..
      Hyvinvointi kun on kaikkea muuta kuin täysin rasvaton vartalo, tai ruokavalion äärimmäinen karsiminen. Johtavana ajatuksena hyvinvoiniini panostamisessa onkin ollut, etä terveet valinnat tukevat hyvinvointia, eivät sairaat. Ja kuten tekstissäni totesin, tällöin joskus se hyvinvointi tarkoittaa sitä pitssaa.
      Syömsihäiriöitä on kuitenkin niin monelaisia. Itselläni siihen ei liittynyt koskaan lihaksikkaan kropan tavoittelu eikä se lähtenyt terveellisistä elämäntavoista, vaan se oli täydellistä itsetuhoa alusta loppuun. Jos kuitenkin Sinun tai jonkun muun mielessä tällaisen hyvinvoinin tavoittelu herättää sairaita ajauksia, kehotan niiden kohdalla erityiseen varovaisuuteen.
      Myös minä, jos kuitenkin alan lipsua päin vataiseen, vaaralliseen suuntaan, uskon, että hälytyselloni alkavat sodia ja kovaa, sillä sitä en todellakaan halua.Näitä varoitusmerkkejä olisivat juuri esimerkiksi mainitsemasi painonlasku tai kaiken "epäterveellisen" karsiminen ruokavaliosta.Onneksi tällaista ei kuitenkaan ole tällä hetkellä siis näköpiirissä.
      Oikein hyvää kevään odotusta Sinulle! :)

      Poista
  6. Hei Ida!
    On todella hienoa miten nyt osaat pitää huolta sekä kehostasi että mielestäsi, täydellinen vastakohta entiseen! Yllä olevan anonyymin kommentti on myös ihan aiheellinen mutta sinut tuntien uskon että tosiaan osaat pitää varasi ja osaat toimia jos varoituskellot alkavat soida. Koska, kuten olemme todenneet, emme enää IKINÄ halua kokea anorektista maailmaa ja sen mukana tulevaa kokonaisvaltaista pahaa oloa! Sen sijaan haluamme nyt kokonaisvaltaisesti kokea kaikkea sitä hyvää mitä elämä voi tuoda tullessaan kun vaalimme itseämme, kuten Nell toteaa, koko elinikämme.

    Halataan kun tavataan, toivottavasti pian! <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina ja lämmin kiitos kommentistasi! Olen todellakin samaa mieltä kanssasi siiä, ettemme halua IKINÄ palata takaisin anoreksiaan. Ja jossakin syvällä sisimmissäni tiedän, ettemme me palaakaan, en minä, etkä Sinä. Olemme löytäneet tässä Elämässä niin paljon sellaista paljon arvokkaampaa, josta haluamme pitää kiinni.
      Halauksia ja tapaamisiin <3

      Poista
  7. hienoja ajatuksia melkein kun oppikirjasta. vielä olet tosin tuossa kuvassa todella laiha. jooga on aivan mainio liikuntamuoto kiva kun olet sen löytänyt! käytkö salilla?

    VastaaPoista