lauantai 6. huhtikuuta 2013

Pääsiäiskuulumisia

Eräs rakas blogini lukija toivoi minulta tekstejä kuulumisistani ja siitä, mitä olen tehnyt. Tämän vuoksi päätin nyt jakaa kanssanne hetkiä minun pääsiäisestäni. Pääsiäisestä jäi taas muistojeni aarrearkkuun monta mukavaa muistoa ja sain taas huomata olevani vahvempi kuin ehkä yhtenäkään pääsiäisenä aiemmin. Tästä pääsiäisestä minulle teki erityisen ihan tavalliset asiat, joista osasin nyt nauttia, ja ennen kaikkea se, että sain viettää sen kotona ja minulle rakkaiden ihmisten ympäröimänä.

Pääsiäisen aika merkitsi hieman poikkeavampaa aikaa arkeen verrattuna myös meillä. Vanhempamme olivat vapailla ja lisäksi olimme kutsuneet tätini meille pääsiäisen viettoon. Myös ohjelmamme oli lomalla hieman tavallisesta poikkeavaa. Ennen kaikki tutusta arjesta poikkeaminen on aiheuttanut minulle stressiä ja ahdistusta, usein jopa pelkoa. Nyt kuitenkin osasin suhtautua pääsiäiseen kuten kuuluukin: ihanana minilomana, hengähdystaukona arjen keskellä.

Olin jälleen aloittanut pääsiäiseen valmistautumisen jo hyvissä ajoin, ja askarrellut ystävilleni ja sukulaisilleni pääsiäiskortit valmiiksi jo useamman viikon etukäteen. Kun sairauden pakkotoiminnoilta on taas jäänyt aikaa ja keskittymiskykyni on parantunut, olen taas huomannut, kuinka nautin kaikenlaisesta pienestä käsillä tekemisestä.

Lisäksi olin istuttanut rairuohon maanantaina ja jännityksen vallassa kierrättänyt sitä ympäri taloa varmistaakseni sen kauniiseen kasvuun vaadittavan riittävän auringon valon. Rairuoho, sen kasvu ja tuoksu tuovat mieleeni kevään ja sen valon, jotka edustavat minulle aina uutta mahdollisuutta ja uuden sivun avaamista elämäni kirjassa. Äitini oli tuonut myös perinteiset pääsiäiskoristeemme varastosta. Ikkunoissamme roikkuvat pääsiäisnoidat luovat minulle sen oikean pääsiäistunnelman.

 
Toinen kevään merkki, eli olemassa olostaan ilmoitteleva aurinko, sai minut myös hymyilemään. Käytin ulkoiluihini aikaa enkä suorittanut niitä pakonomaisesti täysillä, kuten olen joskus aikaisemmin tehnyt. Miten ihanaa onkaan tuntea jäästä sulanut asvaltti jalkojensa alla ja pysähtyä nauttimaan auringonsäteistä kasvoilla? Tällaisistakaan asioista en osannut ennen nauttia, enhän edes huomannut aurinkoa sairailta pakkoajatuksiltani.

Perjantai päiväni kului leipoessa. Olin päättänyt haastaa itseni tekemällä aprikoosirahkapullia. Kohotin niitä useampaan otteeseen, ja onnistuivatpahan ne lopulta! Yleensä en juuri makeita leivonnaisia kokkailuinnostuksestani huolimatta ole oikein viitsinyt tehdä, niitä kun syövät perheessäni vain äitini, mutta nyt tulevien vieraiden toivossa päätin rahkapullia kokeilla. Ja kyllähän ne hyvin tuntuivatkin kauppansa tekevän! Reseptin otin Pirkan sivuilta ja rusinoiden sijaan laitoin rahkan sekaan kuivattuja aprikooseja. Leipomiseen liittyy minulla monia mukavia muistoja, jotka juontavat juurensa mummolaani ja kesiini serkuksieni ja siskoni kanssa siellä. Tällä kertaa päädyin kuitenkin lapsuuden muistoista poiketen hieman perinteisemmän mallisiin pikkupulliin.


Lauantaina oli pääsiäisen vuoksi tuttu tanssituntini peruttu. Eksyin kuitenkin toisenlaiselle rauhallisemmalle tunnille, johon kuului tanssin lisäksi myös venyttelyä. Ja tällä kertaa voin todella sanoa nauttineeni tunnista. Mielihyvähormonit pääsivät jylläämään, ja venyttely rauhoitteli mukavasti kehoa. Antauduin musiikin vietäväksi ja nauroin ääneen. Ja se tuntui niin hyvältä, että hymy säilyi kasvoillani vielä pitkään tunnin jälkeenkin. On todella ihanaa ja helpottavaa huomata, kuinka liikkuminen ei enää ole pelkkää mahdollisimman tehokasta energiankuluttamista ja itsensä kiduttamista, vaan aito hyvänolon lähde. Tästä tunnista jäi oikeasti niin hyvä mieli, että taidanpa vaihtaa rajumman tanssituntini tähän rauhallisempaan tuntiin, ja se jos mikä on itseni kuuntelemista.

Tanssitunnilta kotiuduttuani saapuikin tätimme meille juhlan viettoon. Ennen sairastumistani olin tätini kanssa hyvinkin läheinen ja teimme monia asioita yhdessä. Sairauteni on kuitenkin valitettavasti etäännyttänyt meitä, mutta onneksi nyt toipumiseni edistyessä osaan todella nauttia myös muiden ihmisten kanssa keskustelusta, ja tätini huumorintaju puri minuun ja hänen tarinansa lapsenlapsistaan ja koulumaailmasta saivat minut nauramaan aivan kuten ennenkin. Tunteeni ovat todella palautuneet ja ne puskevat lävitseni aidosti ja häpeilemättä, ja se jos mikä vasta on vapauttavaa.

Sunnuntaina kävimme tätini ja äitini kanssa jälleen sivistämässä itseämme Ateneumin taidemuseossa. On ihanaa, kun pakkoliikunta ei enää pakota minua liikkumaan koko aikaa, ja voin rauhassa tehdä asioita, joista nautin, ja pystyn täysillä paneutumaan ja keskittymään esimerkiksi taiteeseen, joka on aina ollut lähellä sydäntäni. Aamuinen huonotuulisuuteni tuntuikin katoavan kuin itsestään ihastellessani toinen toistaan upeampia taideteoksia.

Näyttelyn jälkeen siskoni tuli poikaystävänsä kanssa meille kylään. Toipumiseni edetessä olen totisesti saanut huomata, kuinka ihmisten, vieraampienkin sellaisten, tapaaminen ei enää jännitä, vaan pikemminkin piristävät minua. En myöskään arkaillut teen seurana nuoleskella jäätelöä, vaikka ennen vieraampien ihmisten seurassa tai sosiaalisissa tilanteissa syöminen olisi tuntunut täydeltä mahdottomuudelta.

Loppuilta kuluikin rennosti sohvalla löhöillessä, eikä se aiheuttanut edes minkäänlaista ahdistusta! Taas sain huomata, kuinka olen rauhoittunut toipumiseni myötä ja kuinka rentoutuminen ei ole enää niin haastava asia kuin ennen, päinvastoin, se tuntuu mukavalta!

Jäätelön lisäksi nautiskelin ilman ahdistusta myös joka päivä suklaamunia. Suklaa on ollut minulle vaikea ruoka rasva- ja energiapitoisuutensa vuoksi, ja olenkin kyennyt sitä vain osastolla yleensä syömään. Nyt halusin kuitenkin ylittää itseni, ja juhlia pääsiäistä kuten kuuluukin. Enkä ylittänytkään itseäni vain syömällä suklaata, vaan myös aidosti nauttimalla siitä. Herkuttelu kun on myös hyvänolon lähde elämässä, ja vihdoin minäkin alan päästä siitä jyvälle.


Pääsiäseni kruunasi käynti isovanhemmillani toisena pääsiäispäivänä eli maanantaina. Viimeisestä vierailustamme oli kulunutkin jo ihan liian pitkän aikaa, ja oli kerrassaan ihanaa nähdä isovanhempiani ja jutella ihan kasvotusten, vaikka tekstiviestien välityksellä vaihdammekin kuulumisia ihan päivittäin. Sain paljon kehuja ja positiivista palautetta muuttuneesta ulkonäöstäni, eikä se tuntunut enää pahalta, toisin kuin ehkä joskus aikaisemmin. Olen oppinut ottamaan positiivista palautetta vastaan myös ulkonäöstäni, mikä on usein syömishäiriötä sairastaville erityisen hankalaa. Nyt itsetuntoni on kuitenkin kasvanut toipumiseni myötä niin, ettei sairas mieleni enää käännä kehuja päälaelleen. Tunnen itseni kauniiksi, enkä yritä peitellä sitä tai epäröi ottaa siitä palautetta vastaan. Ainoa asia, mikä jäi reissulla hieman kaivelemaan mieltä oli tappioni korttipelissä isoisäni kanssa. Taidan olla perinnyt häneltä tämän piirteen, että olen niin tavattoman huono häviäjä! Aikamme juteltuamme ja pelailtuamme palasimmekin sitten Mcdonaldsin kautta kotiin.



Tällainen oli minun pääsiäiseni. Kuten huomaatte, se ei sisältänyt mitään maailmaa mullistavaa, mutta eikö onni usein koostukin loppujen lopuksi ihan arkisista asioista? Ja näitä pieniä ilon aiheita osaa arvostaa ihan uudella tapaa, kun ne ovat joskus elämästä olleet kadoksissa. Liian monet menneet pääsiäiset minäkin olen viettänyt osastolla sisätiloissa. Nyt sain nauttia auringosta, suklaamunista ja ennen kaikkea rakkaitteni seurasta.

Vaikka minilomani tuntui menneen jälleen ohitse kuin siivillä, kuten yleensä tapahtuu kun on hauskaa, tunsin sen jälkeen oloni virkistyneeksi ja jälleen valmiimmaksi kohtaamaan arjen ja sen haasteet. Toivottavasti teilläkin on ollut mukava ja rentouttava pääsiäinen!

<3: Ida

Kuvat:
 http://www.ejippo.fi/images/1044.jpg
http://www.k-supermarket.fi/Global/Reseptikuvat%20599x400/P%C3%A4%C3%A4si%C3%A4isen%20makeat%20herkut/Rahkapullat.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-OFAh1k-TqDE/T4KiSI_hfxI/AAAAAAAAAQI/_2kFEZjPDnU/s1600/1269509058_img-d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e%5B1%5D.jpg
ja viimeinen omasta kamerasta :)

18 kommenttia:

  1. Ihana postaus Ida! <3 Todella piristävä. Siitä huokui oikein iloisuus :). On ollut niin upeaa huomata, kun oot saanut sitä vanhan Idan iloisuutta ja innostusta takaisin, käsillä huitomista, kiivasta puhumista ja hersyävää naurua <3 :). Tästä tekstistä jäi päällimäisenä mieleen myös se, miten alat itse tehdä niitä valintoja ja teet enemmän sellaisia asioita mistä aidosti pidät. Paljon olet mennyt eteenpäin, eikö olekin upeaa kun sen huomaa? Et enää jumita paikoillasi, niin kuin vuosia teit. Ja uusi tanssitunti kuullostaa kivalta, minkä niminen se oli? ;)

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rakas! Minustakin alkaa tuntua, että olen saamassa sitä aidon Idan elämäniloa takaisin, ja se jos mikä tuntuu hyvältä. Elämä vetää nyt puoleensa sellaisella voimalla, että sairaus alkaa vihdoin jäädä jalkoihin ja minä sen kuin porskutan eteenpäin. Ihana kuulla, että sen huomaa teksteistänikin! Kiitos Sinulle, että olet näyttänyt minulle sitä oikeaa elämää. Ja lupaan, että vielä saat sen oikean Idan kokonaan takaisin.
      Ja tuo mitä sanoit valinnoista on myös totta. Juuri tänään hoitajalle puhuin siitä, kuinka nyt yritän valintatilanteissa kuunnella itseäni ja miettiä, haluanko minä vai haluaako SE ja tehdä kuten minä haluan. Aina en siinä onnistu, mutta yhä useammin ja paremmin. Ja tuo tanssitunnin vaihtaminen oli yksi esimerkki siitä. Kiitos Sinulle, että olet aina jaksanut uskoa, että se oma tahto on siellä jossain.
      Ihanaa viikkoa Sinulle Rakas! <3

      Poista
  2. Ja tuo kuva on tosi kiva teistä kaikista ! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuinkas muutenkaan, kun oli niin hyvät mallit ;)

      Poista
  3. voimia! mulla on kans takana monen vuoden anoreksiahelvetti joten tiedän tasan tarkkaan mitä käyt läpi. "ota riski ja rakastu paranemiseen" mulle yks hoitaja joskus sano, ja kyllä se riskin ottaminen kannattaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja viisaasta mietelauseesta, pistän sen varmasti muistiin! Kaiken sen perusteella, mitä olen toipumiseni edetessä saanut kokea, pitää se varmasti täysin paikkaansa. Hienoa, että Sinäkin olet päässyt siihen vaiheeseen, että olet jo saanut huomata riskin kannattaneen. :)

      Poista
  4. olipa mukava lukea pääsiäiskuulumisistasi! täälläkin pääsiäinen meni mukavissa merkeissä, vaikken mitään sen kummempaa tehnytkään. :-)

    parasta pääsiäisessä olivat ehdottomasti suklaamunat! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kiva kuulla, että Sinunkin pääsiäisesi meni mukavasti. Eihän sitä hyvään oloon ja onneen usein mitään kummempaa tarvitakaan, pääasia on, että osaa nauttia siitä kaikesta hyvästä mitä on. Ja ihanaa, että Sinäkin uskalsit maistaa suklaamunia ja vieläpä nauttia niistä!:)
      Liityin muuten blogisi lukijaksi. Kaiken sen perusteella, mitä ehdin lukea, kirjoitat todella hyvin ja Sinulla on oikea asenne paranemisen suhteen.
      Jatketaan yhdessä taisteluamme! <3

      Poista
  5. Ihanaa lukea pääsiäisestäsi ilman anoreksia mörön sanelemia synkkiä sääntöjä. Nyt sait todellakin nauttia olostasi, taiteesta, seurasta ja hyvästä ruoasta. Mitäpä sitä pyhiltä voisi muuta toivoakaan? Sait taas taltutettua sairauden äänen maistelemalla suklaamunia ja seurustelemalla vieraiden kanssa. Kuinka ihanaa elämä onkaan, kun sallii itsensä nauttia pienistä iloista ja suurista tunteista.
    Kaunis olet kuvassa ja kaunistut päivä päivältä! Tsemppiä muru! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi taas! Kuten kirjoitit, osasin nauttia pääsiäsestä, ja osaan nauttia ylipäätään NIIIIN paljon enemmän nyt elämästäni, kun sairauden sanelemat säännöt ja pakot eivät enää sanele sitä niin paljoa. Pakoista luopuminen vaatii tuskaa, hikeä ja ehkä kyyneliäkin, mutta se ehdottomasti kannattaa. Kun elämälle antaa mahdollisuuden, voi saada niin paljon enemmän tilalle. Ja pikkuhiljaa ajan kanssa oma olokin alkaa helpottaa. Mutta se tarkoittaa väliaiakaisesti omalta mukavuusalueelta poismenemistä. Toivottavasti osaat kannustaa siihen itseäsi yhtä ihanasti kuin minua. Sairaita ajatuksia tulee, sille ei voi mitään, mutta niiden mukaan ei tarvitse toimia. Olet ansainnut vapaan elämän, ja Sinulla on oikeus tehdä juuri niin kuin Sinua huvittaa ilman sairauden sääntöjä. Tsemppiä taisteluun muru, vaiennetaan yhdessä sairauden ääni! <3

      Poista
  6. Valoisa kirjoitus valoisalta tämän päivän Idalta. Kuvasikin sen kertoo kuinka voitokkaasti olet edistynyt. Olet Sankari.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kovasti. Valoisa on kuva kaikista kolmesta valoisasta ihmisestä ja vieläkin valoisammasta jälleennäkemisestä. :) Hyvää ja toivottavasti aurinkoista viikkoa sinne!

      Poista
  7. Ihanan valoisa pääsiäispostaus, Idaseni! Jokaisesta lauseestasi huokuu kuinka olet mennyt eteenpäin kaikilla elämän saroillasi. Pääsiäiseesi sisältyi kaikki ne elementit mitä perinteiseen pääsiäiseen kuuluukin. Ja nostan hattua sille, että maistoit suklaamunia! Suklaa on niin hyvää, sanoopi tuttu suklaamurmeli ruudun toisella puolen... ;) Aivan ihana tuo valokuva Sinusta ja isovanhemmistasi(?) (Kovin ovat vetreän näköisiä!) Kaunistut kaunistumistasi, Ida! Hiuksesi ovat muuten tooosi pitkät, vai oliko niin että Sinulla on nyt hiustenpidennykset?

    Minullakin oli mukava pääsiäinen. Vaikkei minulla näin vanhemmiten siihen mitään tiettyjä perinteitä enää kovin paljoa enää sisällykään. Kävin pitkänä perjantaina äitini luona päivällisellä ja lankalauantaina isäni luona, myöskin päivällisellä. Ja lempiruokaani sain, eli lohta! :)

    Jokin etiäinen tässä piilee: näin Sinusta unta viime yönä! Törmäsimme Laajasalon K-marketissa (asuin itse Laajasalossa lapsena/nuorena). Olit siellä isäsi kanssa ostoksilla, koska se oli mielestänne ihan paras kauppa, ja matkaakin tähän ostosparatiisiin teiltä kului vain vaivaiset 1,5 tuntia... Isäsi lastasi kärryynne kolme isoa laatikollista joulutorttuja (juu, keskellä kevättä!) ja vitsaili, pilke silmäkulmassa, niiden kaikkien olevan Sinulle. ;) Sinulla oli päällä kiva kevättakki, joka ei kylläkään ollut pinkki vaan beige. Ihastelin sitä ja yhtäkkiä ryntäsit isäsi luo, ja tulit salamana takaisin ja sanoit, että haluat antaa takin minulle! En saattanut kuitenkaan ottaa vastaan moista lahjaa... Aivan. Näen outoja unia. Mutta, jos nuo joulutortut olisivatkin olleet oikeassa elämässä leipomiasi rahkapullia ja takkisi pinkki, olisi uni ollut pelottavankin todenmukainen...

    Mukavaa alkavaa viikkoa Sinulle, kultaseni!
    Nautitaan auringosta jahka se taas suvaitsee näyttäytyä (ja näin pitäsi tapahtuman loppuviikosta)!

    Haleja! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kommentistasi ihana Andrea! Onpa ihana kuulla, että Sinunkin pääsiäispyhäsi sujuivat mukavasti rakkaittesi ympäröimänä. Toivottavasti myös Sinä sait lupaa ja vapautta pakoiltasi nauttia siitä. Kaiken tuon, mitä kirjoitin Nell'lle, voisin sanoa myös Sinulle nimittäin.
      Vaikka Sinä et unissani olekaan esiintynyt, voit olla varma, että olet ollut ajatuksissani, ihan päivälläkin. Sinusta on tullut minulle koko ajan tärkeämpi ja tärkeämpi, ja voi kuinka haluaisinkaan antaa Sinulle sellaisen suojatakin, joka suojaisi Sinua sairauden iskuilta!
      Mukavaa viikkoa Sinullekin! Nautitaan tosiaan auringosta ja siitä suklaasta! :) Monta lämmintä tsemppirutistusta <3
      Ps. Ainiin, ja oikein muistit: minulla on nyt hiustenpidennykset...:)

      Poista
  8. Hei Ida!
    Aivan ihanaa lukea miten olet osannut nauttia pääsiäisen herkuista! Ja herkuilla tarkoitan sekä syötävistä sellaisista että siitä hyvästä mitä läheisten seura antaa!

    Voin vain jälleen kerran todeta miten hyvällä mallilla toipumisesi on! Ja tunnistan tästä kirjoituksesta myös itseni, siitä miten itsekin olen ollut tuossa tilanteessa kun ensimmäisen kerran olen oikeasti voinut nauttia pääsiäisen kaikista herkuista! Aina olen tykännyt ja syönyt veljenvaimojen pashaa, mutta se kerta kun se tapahtui oikeasti ilman ahdistusta jälkikäteen oli aivan mahtava!

    Joten Ida, jalanjäljissäni kuljet vinhaa vauhtia! Ja kuljen rinnallasi koko matkan.

    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentistasi Ihana Katarina! Sitä lukiessani minulla tuli taas melkein tippa linssiin. Niin paljon toivon pääseväni jonain päivänä siihen, missä sinä jo olet. Ja niin tärkeää on tukesi minulle tällä matkalla, olet kerrassaan inspiroiva esimerkki!<3
      Ja tuo mitä kijoitit siitä, että on ihanaa, kun pystyy nauttimaan elämästä ja sen tarjoamista herkuista ilman ahdistusta on aivan täysin totta. Se tuntuu niin hyvältä, kun syyllisyys on poissa ja tilalla on ylpeys itsestä. Ja vihdoin minäkin alan saavuttaa sen pisteen.
      Halaus <3

      Poista
  9. eksyin blogiisi ties mistä, mutta tänne saavuttuani en voinut lopettaa lukemista! niin hämmästyttävän samankaltaisia ajatuksia, oivalluksia ja kokemuksia sairastamisesta... taisit juuri saada uuden lukijan :')

    ps. käythän kurkistelemassa myös minun blogini puolelle, joka löytyy osoitteesta: www.signedbysatua.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, siitä tuli hyvä mieli! Ihanaa kuulla, että olet saanut blogistani jotain itsellesi. Lämpimästi tervetuloa siis lukijakseni!
      Kävin lukemassa blogiasi, ja sait Sinäkin juuri uuden lukijan. Niin hyvin ja oivaltavasti kirjoitat. :)
      Jatketaan yhteistä taisteluamme!

      Poista