keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Kateudesta ja kateudesta

Viimeisessä tapaamisessani hoitajani kysyi minulta, olenko kateellinen siskolleni. Tyrmäsin ajatuksen alkuun ihan kokonaan. Sillä vaikka siskollani on jos ei nyt lähes kaikkea niin hyvin paljon sellaista hyvää, mitä toivoisin itselleni, kuten esimerkiksi mahdollisuus opiskella minunkin unelma-alaani, rakastettava poikaystävä, laaja mutta tiivis ystäväpiiri ja hän elää omassa asunnossaan itsenäisesti, en koskaan ole ajatellut voivani tuntevani kateutta siskoani kohtaan. Tämä ei johdu siitä, etteikö tällainen tunne minunkin tunneskaalani kuuluisi, ei suinkaan. En ole mikään pyhimys, ja olisi tekopyhää väittää, etten olisi tätä tunnetta ajoittain elämäni varrella tuntenut, sekä syystä että joskus varmasti ilman kunnollista syytäkään. Olenhan tuntenut kateutta tuttuja ja tuntemattomia kohtaan, kavereitani kohtaan, jopa ystävieni puolesta tunnettuun ylpeyteen ja onneen on välillä sekoittunut ripaus kateutta. Siskoani olen kuitenkin aina rakastanut niin paljon ylitse muiden, että en ole voinut kuvitella koskaan tuntevani kateutta häntä kohtaan, ainoastaan suunnatonta onnea hänen puolestaan. Esimerkiksi siskoni päästessä opiskelemaan voin rehellisesti sanoa tuneneeni itseni jopa onnellisemmaksi kuin mitä olin silloin, kun sama onni aikoinaan sattui omalle kohdalleni.

Aikamme asiasta hoitajani kanssa keskusteltuamme tajusin kuitenkin, että kateutta voi olla monenlaista, eikä se välttämättä sulje pois sitä onnea ja ylpeyttä toisen puolesta, jota tunnen esimerkiksi siskoni puolesta. Ymmärsin myös, että kateuskaan ei välttämättä ole ainoastaan negatiivinen tunne, vaan se voi olla myös eteenpäintyöntävä voima. Seuraavassa valotan tätä ajatustani kertomalla kahdenlaisesta kateudesta, ja miten nämä erilaatuiset kateudet voivat vaikuttaa toipumiseen, ja miten sitä oikeanlaista, hyvää kateutta voi käyttää toipumisprosessissa myös hyödykseen.

Yleensä kateus mielletään negatiiviseksi tunteeksi ja pahaksi asiaksi. Mutta vaikka sitä on häpeä myöntää, uskon, että jos ei kaikki niin ainakin suurin osa ihmisistä tuntee ajoittain myös sitä. Tämä paha kateus perustuu ajattelutapaan, jossa tavoittelee toiselle jonkin onnen aiheen menetystä, koska haluaa sen itselleen. Toisin sanoen haluaa saada toiselta pois jotakin itselleen. Ajattelumallin taustalla on ajatus, jossa toisen voitto on oma tappio, eli toisen onni on jotakin itseltä pois.

On selvää, että tällainen kateus ei tee hyvää kenellekään ihmiselle. Se saa oman olon pahaksi, masentuneeksi ja surulliseksi. Ajan kuluessa tällainen kateus vain katkeroittaa. Tällainen paha kateus usein myös tuhoaa ihmissuhteita, sillä se saa haluamaan toiselle pahaa ja estää olemasta onnellinen toisen puolesta. Lisäksi kukaan ei halua olla ihmisen kanssa, joka jatkuvasti vain valittaa omaa kurjuuttaan, eikä suostu huomaamaan, mitkä asiat omassa elämässä ovat jo hyvin.

Syömishäiriötä ajatellen tällainen kateus vetää vain yhä syvemmälle ja syvemmälle suohon. Paitsi että, kuten edellä kuvasin, läheisistä koostuva tukiverkosto alkaa pettää, tällainen kateus ja siitä johtuva katkeruus ruokkii sairauden negatiivista kehää. Vääränlainen kateus nimittäin tuhoaa omaa itsetuntoa yhtä varmasti kuin anoreksia muutenkin. Se saa itsen tuntemaan huonommuutta siitä, ettei ole saavuttanut kaikkea sitä hienoa, mitä jollakin toisella on tai mitä omasta mielestä kuuluisi olla saavuttanut. Se myös estää näkemästä hyviä asioita elämässä ja itsessään, mikä lisää sairauden mustaamaan maailmaan vaipumista ja sairaudella oireiluun tukeutumista.

Mutta onneksi on olemassa myös toisenlaista kateutta, jonka voi kääntää voimavaraksi taistelussaan. Tällaisessa kateuden muodossa ihminen alkaa haluta MYÖS itselleen sitä kaikkea hyvää, mikä toisella on. Erona edelliseen on kuitenkin se, että ei samalla toivo toisen tappiota tai onnen menetystä, vaan tahtoo voivansa saavuttaa saman. Tällainen kateus perustuu ajattelumalliin, jossa kaikki hyvä on kaikille mahdollista, eikä hyvällä ole mitään rajattua määrää olemassa.

Tällainen hyvänlainen kateus taas toisin kuin paha sisarensa tekee hyvää kenelle tahansa. Se saa elämän näyttämään paljon valoisammalta, kun huomaa, mitä kaikkea hyvää elämässä on ja mitä kaikkea voi saavuttaa. Hyvänlaista kateutta tunteva ihminen ei vaivu epätoivoon tai jää kateutensa vangiksi, vaan työskentelee entistä kovempaa saavuttaakseen sen saman onnen, mitä toisella jo on.

Tällaista oikeanlaista kateutta voi siis käyttää apuna myös syömishäiriöstä toipumiseen. Tällöin jo toipuneiden esimerkit antavat toivoa: jos tuo saavutti tuon, minäkin pystyn siihen. Tällöin hyvänlaatuinen kateus auttaa toisen kautta myös näkemään elämässä hyvää myös silloin, kun oma elämäntilanne on synkkä. Toisen elämässä saavuttama onni toimii myös motivaationa toipumisessa, sillä parantumisen myötä ajatellaan saavuttavan myös itselle se sama hyvä. Ja tämän motivaation voimin tehdään entistä kovempaa töitä tuon hyvän saavuttamisen eteen.

Tapaamisessamme opin siis, että kateutta on monenlaista, ja se voi olla myös hyvä tunne. Asiaa pohdittuani huomaan olevani ehkä sittenkin vähän kateellinen siskolleni, kuten myös esimerkiksi niille tuntemilleni ihmisille, jotka ovat jo selättäneet syömihäiriön tai kykenevät elämään sellaista elämää ilman syömishäiriötä, johon minäkin toivoisin pystyväni. Enimmäkseen tämä kateus, ja kateuteni siskoani kohtaan kokonaisuudessaan, on onnekseni kuvaamistani kateuden laaduista kuitenkin jälkimmäistä. Ja tämän vuoksi aionkin tehdä kaiken voitavani saavuttaakseni sen kaiken, mistä olen kateellinen, ja miksi en enemmänkin!

<3: Ida

8 kommenttia:

  1. Mhtava postaus taas Ida!
    On totta, kateutta on kahta laatua: sitä tuohoavaa ja katkeroittavaa sekä sitä kannustavaa ja haastavaa. Anoreksiassa nämä kateuden lajit huomaa todella hyvin ja niitä olitkin oikein valottavasti eritellyt. Kun eräänlainen kateus voi syöstä sairastuneen yhä syvemmälle hämärään, niin se parempi kateus voi tsempata ylittämään itsensä taistelussa paremmasta elämästä. Onneksi olet pystynyt luokittelemaan oman kateutesi tähän parempaan kastiin. Minulla on sama tilanne ollut siskoni kanssa, koenko kateutta häntä kohtaan tai asioista, joita hän on saavuttanut. Varmasti, mutta samalla hyväksyn sen, että kateellisuudessa ei olisi mitään järkeä, sillä ihmisinä olemme niin erilaiset ja eri elämäntilanteissa. Vertailu olisi siis turhaa, samoin, kuin monessa muussakin asiassa. Tuntiessaan kateutta jotakuta kohtaan, pitäisi ajatella pidemmälle, aina löytyy ihmisiä jotka ovat kateellisisa sinulle, tuntuipa oma tilanne kuinka toivottomalta hyvänsä.
    Mutta loppujenlopuksi, oli hyvää tahi pahaa, kateuskin on tunne, jonka tunteminen kertoo siitä, että myös muut tunteet alkavat heräillä.
    Ihania kevätpäiviä muru! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell! Tulen aina niin hyvälle tuulelle kehuistasi :)
      Hienoa, että olet ymmärtänyt turhan vertailun tai kilpailun siskosten välillä turhaksi. Kuten kirjoitat, olet eri tilanteessa ja eri ihminen kuin siskosi. Jos kateutta kuitenkin ilmenee, toivottavasti muistat, että vain sairaus on Sinulla esteenä unelmiesi toteuttamiseen! Ja ehkäpä tavoittelemalla sitä mitä toisella on, voi tavoittaa myös niitä omia toiveitaan. Ja muistathan samalla myös omalla kohdallasi tuon, että moni ihminen on varmasti Sinullekin kateellinen? Minä olen Sinulle esimerkiksi ollut monesti kateellinen käsityötaidoistasi. Ihania kevätpäiviä Sinullekin! <3

      Poista
  2. Hei Ida!

    Voi että, voin TAAS kerran vain sanoa miten samanlaisia polkuja kuljemme! Minähän vuosi sitten annoin haastattelun Kotivinkkiin ja aiheena oli kateus! Sanoin silloin lähes samoilla sanoilla, että sana kateus tuo lähinnä mieleen jotain negatiivista tai pahaa.

    Artikkelin aihe ei kumminkaan tarkoittanut tätä, vaan juuri tuota toista, eli mitä kahdehtii toisessa HYVÄLLÄ tavalla ilman että haluaa toiselle pahaa tai haluaa toiselta tämän kahdehdittavan asian pois! Otsikko kohdallani kuului "Kadehdin ihmisiä jotka syövät huolettomasti"

    Omia sanojani lainatakseni artikkelin lopusta: "Syömisen miettiminen on rasittavaa, epäoleellista ja turhaa. En kadehdi muita niin, että haluaisin heille pahaa, vaan olen iloinen, että toisilla on normaali ruokasuhde. Haluaisin vain itsekin sellaisen." Ja nyt, vuosi tämän jälkeen, minulla ON sellainen!

    Joten Ida, kadehdi ihan rauhassa tällä hyvällä tavalla! Kuten olen aiemminkin sanonut, kuljet lähes askel askeleelta minun jalanjäljissäni eikä aikaakaan kun SINULLAKIN on normaali suhde ruokaan! Satavarmasti! Jos minä siihen kykenin, kykenet sinäkin!

    Lämmin, lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Kiitos kommentistasi. On se ihmeellistä, kuinka samoja polkuja kuljemmekaan :) Ja hyvä niin, olethan saavuttanut jotain, mistä moni, minä mukaan lukien, on kateellinen. Nimittäin terveyden vaikean sairauden jälkeen. Juurikin viime tapaamisessa hoitajalleni puhuin siitä, kuinka olen joillekin toipuneille kateellinen heidän määrätietoisuudestaan ja päättäväisyydestään. Ja tarkoitin sillä ennen kaikkea juuri Sinua. Kadehdin Sinua hyvällä tavalla, ja teen kovasti töitä sen eteen, että vielä saavuttaisin saman kuin Sinä olet jo saavuttanut. Kiitos siis että olet olemassa ja olet jakanut oman esimerkkisi. Halaus. <3

      Poista
  3. Myönnän muitta mutkitta: minä kadehdin. Sillä hyvällä tavalla. Kaikkia niitä, jotka ovat niin upealla tavalla syömishäiriöstä toipuneet tai ovat toipumassa. Saan näistä ihmisistä ja heidän tarinoistaan valtavasti voimia omaan toipumisprosessiini. Jokaisesta elämäntarinasta ja postauksesta saan hiukan lisää valoa ja uskoa omaan tilanteeseeni, ja konkreettista rohkeutta kyseenalaistaa ja muuttaa omia toimintamallejani.

    Joten, Ida-rakas, kateus ei todellakaan aina ole pahansisuista, vaikka sana "kateus" siltä kalskahtaakin. Hyvä kateus, parhaimmillaan, vie eteenpäin ja antaa positiivista energiaa Elämän poukkoilevalle polulle.

    Haleja Sinulle! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Andrea! Hienoa, että olet osannut hyvänlaatuista kateutta käyttää hyväksesi toivoa antavana, eteenpäin työntävänä voimana.
      Tiedätkö, viime tapaamisessa hoitajani juuri sanoi minulle jotain sen suuntaista, että toisessa voi kadehtia vain sellaisia asioita, jotka jollakin tavalla ovat jo itsessä sisällä, vaikka niitä ei olisi vielä huomannutkaan itsessään? Muista siis tämä, kun kadehdit syömishäiriöstä toipuvia. Sinussakin on se sama voima, se rohkeus ja kyky muutokseen, jonka näet muissa. Haleja! <3

      Poista
  4. Moi rakas! Aito ja hieno teksti taas. Oon itekin ollut nuorempana sulle monet kerrat kateellinen, vaikka toivoin ja toivon sulle aina ja vain parasta <3 Tietynlainen kateus kuuluu erityisesti juuri sisaruuteen, uskoisin. Sille on ihan oma lohkonsa ;). Pitää myös aina muistuttaa itseään niistä asioista, mitkä on hyvin. Muuten elämä voi hurahtaa huomaamatta ohi, jos ei yhtään pysähdy olemaan onnellinen, vaan haaveilee vain jostain muusta ja odottaa jotain parempaa. Vaikka unelmatkin on tietenkin tärkeitä.

    Mutta ymmärrän hyvin tän tekstin pointin. Uskon myös, että voi olla yhtä aikaa sekä ikionnellinen toisen puolesta että kateellinen. Toivon sulle sydämeni pohjasta kaikkea ihanaa: muista, että kaikki on mahdollista ja tehdä niitä asioita, mistä aidosti pidät. <3<3<3<3 Nautitaan auringon tuomasta ilosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka rakas! Kiitos ihanasta kommentistasi. Se antoi ajattelemisen aihetta ihan uudesta näkökulmasta. Nimittäin tuosta elämästä nauttimisesta. Se on tullut minulle nimittäin hyvinkin ajankohtaiseksi aiheeksi viime aikoina. Olen nimittäin oppinut rakastamaan elämää aivan uudella tavalla, nauttimaan pienistä asioista ja ryhtynyt juuri tuohon, mitä kehotat, eli tekemään sellaisia asioita joista pidän. Illalla nukkumaan mentäessä pohdinkin, olenko tänään nauttinut täysillä ja tehnyt päivästäni niin hyvän kuin mahdollista. Tämän rinnalla on unelmoinut, kadehtinut hyvällä tavalla ja tavoitellut. Toivottavasti Sinäkin nautit ja unelmoit. Olet minulle paitsi suuri kadehdittava idoli myös rakas monien onnellisten hymyntäytteisten hetkien luoja. <3

      Poista