sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Ravitsemusta ja inspiraatiota

Tiedättekö mitä, olen taas löytänyt yhden uuden kiinnostavan ja innostavan jutun elämääni! :) Ilmoittauduin viime viikolla avoimeen yliopistoon, jossa suoritan siis Helsingin yliopiston ravitsemustieteen opintoja. Avoimessa kurssit on järjestetty niin, että pystyn suorittamaan ne etänä ja töiden ohella.




Joku minulta kysyikin, että kuinka jaksan opiskella vielä töiden ohella. En ehkä omaa alaani jaksaisikaan nyt, tarvitsen myös siitä taukoa. Mutta kun ala on niin erilainen kuin se mitä päivätyökseen tekee ja vielä sellainen, josta on aidosti itse kiinnostunut, niin uskon sen päinvastoin antavan lisää energiaa ja hyvää vastapainoa nykyiselle erilaiselle, melko fyysiselle ja vastuulliselle työlleni.



Joku, ainakin varmaan paras Ystäväni, muistaa, että ravitsemus ja hyvinvointi on kiinnostanut jo lukioiässä. Vasta toivuttuani täysin syömishäiriöstä, voin varmuudella sanoa, että kiinnostus on todella aitoa ja itsestäni lähtevää. Kiinnostuminen hyvinvoinnista ja tiedon hankkiminen oli tärkeä osa toipumistani. Minusta hienoa ravitsemuksessa on nimenomaan se, että pystymme itse vaikuttamaan omaan hyvinvointiimme, jaksamiseemme ja terveyteemme. Emme tosin kaikilta osin, mutta haluan tietää lisää siitä, miten voimme.




Kuten moni ehkä arvaakin, on itsellä myös haaveena tukea syömisongelmien kanssa kamppailevia, ja olin kiitollinen kun syömishäiriöliitosta otettiin minuun yhteyttä. Itselle kuitenkin pelkästään oman tarinan jakaminen, puhumattakaan neuvojen antaminen pelkästään oman, yhden, kokemuksen perusteella tuntuu pidemmän päälle aika hatarlta. Ystävänä toki, mutta ei auttajana. Vaikka sekin voi vertaistukimielessä olla todella arvokasta, kaipaan rinnalle myös oikeaa tutkimustietoa. Minulla on nykyisen tutkintoni kautta jo paljon tietoa uusien toimintatapojen ja käyttäytymismallien oppimisesta ja motivoimisesta. Uskon, että se on hyvä tuki ravitsemukseen liittyvä tiedolle ja haaveilleni liittyen siihen.



Kun sain idean syksyllä hyvinvoinnin alan opiskeluista ja lainasin kirjastosta alan kirjoja, selvitin toki vaihtoehtoja myös erilaisista opistojen tarjoamista vaihtoehdoista, pt, ravintovalmentaja yms. Näissä on varmasti hyviä vaihtoehtoja, mutta kun en niistä tarkemmin tiedä, on itselle yliopisto-opinnot laadukkaamman opetuksen ja varmasti luotettaviin tutkimuksiin perustuvan tiedon tae. Lisäksi yliopiston kurssien suorittaminen tarjoaa paremmat mahdollisuudet jatko-opiskeluihin. Olen harkinnut jatkavani esimerkiksi terveystieteiden maisteriksi. Tällä hetkellä olen kuitenkin tyytyväinen nykyisessä ammatissani, ja opiskelu on minulle ennemminkin harrastus.


Itselle uuden oppiminen on aina ollut elämän hienoimpia juttuja, siinä olikin yksi syy, miksi alnperin lähdin opettajaksi opiskelemaan. Minut tuntevat tietävät, että pidin koulunkäynnistä ja itseä kiinnostavien asioiden opiskelusta. Minulla on voimakas tahto kehittää itseäni ja laajentaa osaamistani. Oikeastaan olen nyt pelkästään hektisessä työelämässä ollessani vähän kaivannutkin lisää lukemista ja pohdiskelua. Toivon, että nyt opintojeni myötä maltan lukemiselle myös arjestani enemmän varata aikaa.

Inspiroitunein terkuin,
<3: Ida

Kuvat pixbay.com

5 kommenttia:

  1. Mahtavaa, että jaksat innostu uuden oppimisesta vielä töidenkin ohessa. Mutta uutta opettelee, jos asia todellakin kiinnostaa. Se menee harrastuksesta. ;)Moni varmaan marmattaa siitä, että "ex-anorektikko siinä vain alkaa ahmimaan ravitsemustiedettä, vanha juttu", mutta eihän se näin mene! On todella upeaa, että haluat kartuttaa tietoasi asiasta, joka on kiinnostanut jo ennensairautta ja vieläpä auttaa sillä muita. Järjestötoiminta (Etelä- Suomen Syli, kun siellä päässä maata olet) tai sitten sairaanhoitopiirien kokemusasiantuntija-tehtävät voisivat olla juttusi? Mutta älä väsytä itseäsi kaikella innokkuudellasi. Toisaalta, olet kotoilun ja itsensä kuuntelemisen puolestapuhuja, joten sitä huolta tuskin tarvitsee kantaa. ;) Tarmoa ja intoa kevääseesi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta Nell! :) Onneksi ainakin omat läheiseni ovat olleet todella kannustavia myös, eikä kukaan ole "marmattanut" <3 Johtuu varmasti siitä, että he tuntevat minut ja tietävät, että olen täysin parantunut ja kiinnostuksen ravitsemukseenkin on terveellä pohjalla! :)
      Itselläni vaikka asia on kiinnostanut jo aikaisemmin, niin sitä ehdottomasti lisäsivät myös omat kokemukseni syömisongelmista selviytymisessä. Tiedän, kuinka vaikeita ruokavaliomuutokset voivat olla ja toisaalta kuinka ruokavalion avulla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa ja terveyteensä. Näen että ne kokemukset ovat myös vahvuus muiden ohjaamisessa, mutta vasta nimenomaan nyt, kun olen vaikeudet selättänyt ja löytänyt pitkän tien kautta hyvinvoinnin -ja haluan jakaa sitä energiaa ja hyvää oloa myös muille1 :) <3

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kuullostaa olevan kaikin puolin terveellä pohjalla, joten en voi sanoa kuin jes! Mä tykkään kanssa "sivutoimisesta" opiskelusta, sopivaa vastapainoa työntekoon! Arvostan myös näkökulmaasi, että haluat pohjaa myös ammatillisella tasolla ennen kuin autat toisia. Itseä hieman huolestuttaa sairastaneet, jotka toimivat "asiantuntijoina", koska vaikka kokemus prosessista onkin jossain mielessä hyödyllinen, se on samalla yksittäisen ihmisen näkemys. Lisäksi näen hyvänä, että otat koulutuksen kautta tavallaan myös etäisyyttä omaan kokemukseesi, liikaa näkee ihmisiä, jotka tietoisesti tai tiedostamattaan hoitavat omia "traumojaan" toisten kautta. Ja vaikka et päätyisi suoraan käyttämään oppimiasi, ei niistä taatusti haittaa ole. Tietotaito yllättävissäkin asioissa saattaa olla varsin hyödyllistä!
    Mukavaa alkukevättä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Jen1 :) Juuri näin itsekin ajattelen. Oma kokemus ja sen jakaminen on hieno tapa autaa, kunhan muistaa nimenomaan että se on vain yksi oma kokemus. Senkin kertominen voi kuitenkin olla jollekin tosi tärkeää, se voi tuoda esimerkiksi toivoa, ehkä auttaa ymmärtämäänkin. Yleispätevien neuvojen jakamisen suhteen pelkän oman yksittäisen kokemuksen pohjalta olisin kuitenkin varovainen, on sitten kyse paranutmisen tukemisesta tai vaikka leipälajistani lasten kasvatus.
      Aurinkoista kevättä1 :)

      Poista