sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Kesäkurpitsalasagne ilman valkokastiketta

Tänä kesänä olen aivan hullaantunut paistettuun kesäkurpitsasta. Loihdin oman versioni nyt paljon pinnalla olleesta kesäkurpitsalasagnesta. Työlään ja hieman kinkkisen juustokastikkeen tilalta käytin kaapistani löytynyttä (yllätys, yllätys) raejuustoa. Tässä  lasagnessa et voi epäonnistua!

Näitä tarvvitset (n 3 annokseen):

250g jauhelihaa
500g kesäkurpitsaa
1 sipuli
pari valkosipulinkynttä
tölkki tomaattimurskaa
pieni purkki raejuustoa (tai puolet isosta)
100g juustoraastetta
mausteita (esim suolaa, pippuria, pizzamaustetta/oreganoa)

Tee näin:

1. Silppua sipuli ja hienonna vakosipulinkynnet. Leikkaa kesäkurpitsa veitsellä tai juustohöylällä pituussuuntaisesti pitkiksi siivuiksi.
2. Paista jauheliha pannulla, lisää sipuli ja anna sen kuullottua. Mausta valkosipulilla, suolalla, pipruilla ja yrttimausteella. Lisää joukkoon tomaattimurska. Anna hautua hetken aikaa.



3. Kokoa lasagne. Laita vuoan pohjalle hieman jauhelihakastiketta, sen päälle raejuustoa ja peitä seos kesäkurpitsa siivuilla. Mausta kesäkurpitsakerros aina keyesti suolalla ja pippurilla. Jatka näin. Viimeiseksi tulee kesäkurpitsakerros. Ripottele pinnalle juustoraaste.
4. Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.



Sitten vain kokkailemaan ihanaa kesäistä herkkua! Kotimainen kesäurpitsa on nyt tosi hyvää ja kohtuullisen hintaista, joten suosittelen kokeilemaan!

<3: Ida

Ps. Isoon vuoalliseen käytä 400g paketti jauhlihaa ja tuplaa muut ainekset.

20 kommenttia:

  1. hyvin terveelliseltä kuulostaa, mutta ei "sairaan terveelliseltä" lasagne on työläs ja juustokastike samoin. raejuusto toimii kaikkialla kunhan ei ole rasvatonta, se ei sula(kokemusta on!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän tämä onkin! :) Kiitos myös raejuustomuistutuksesta, itse en huomannut asiaa mainita, kun en koskaan käytä rasvatonta! :)

      Poista
  2. Hyvältä kuulostaa, pitää kokeilla seuraavaksi! :) mulla tosiaan palo valkokastike pohjaan viimeksi kuin tein lasagneta, joten siinä mielessä hyvä myös:D kesäkurpitsa on niin hyvää! Hyvää alkavaa viikkoa! <3 p.s. Täällä on juuri valmistumassa jauhelihakeitto, yksi suosituimmista arkiruoista täällä, mutta nyt vasta ensimmäistä kertaa tein itse alusta loppuun juureksista ja perunoista enkä käyttänyt pakaste:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkokastike on tosiaan vähän kinkkinen, raejuusto toimii hyvin! Kannattaa testata! :) Ja hienoa, näin kesällä sitä kannattaakin hyödyntää tuoreita kasviksia ja uusia perunoita! Hyvää viikkoa sinnekin! <3

      Poista
  3. Ihanaa, että jaksat kokkailla ja koettaa uutta. Varmasti innostat näillä postauksilla muitakin kauhanvarteen. :) Kiitos vielä viimeisestä, oli ihana päivä! Haleja muru! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, oli ihan Supertärkeä tapaaminen! Halauksin <3

      Poista
  4. Kesäkurpitsa on kesällä niin hyvää ja meidän kasvimaalta sitä saa niin paljon kun jaksaa syödä��Itse tosin olen huono tekemään näitä vhh ruokia ja kaipaan aterioihini myös hiilihydraatteja, jotta jaksan liikkua ja jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, olen niin kateellinen teidän kasvimaasta! :) Aterian vähähiilihdyraattisuus kannattaa toki huomioda muilla aterioilla ja ottamalla esimerkiksi leipää lisäkkeeksi.

      Poista
  5. Hei Ida!

    Kuulostaa niin hyvältä ettei ole poissuljettua että minäkin uskallan kokeilla vaikken erityisemmin ole kesäkurpitsasta välittänyt! Ehkä ongelma onkin ollut hyvän reseptin puute eikä itse raaka-aine! Jos eksymme torille seuraavan kerran kun tapaamme niin muistuta että ostan kesäkurpitaa :)

    <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Itsekin löysin kesäkurpitsan vasta tänä kesänä, eikä se vieläkään raakana minulle niin maistu, mutta paistettuna oikeanlaisen ruoan lisäkkeenä/seassa oikea herkku!
      Toivottavasti näemme taas pian! <3

      Poista
  6. Äiti on harrastanut kesäkurpitsoja mökin kasvimaalla jo vuosikymmeniä ja - tosiaan - kyseinen ryökäle on e-r-i-t-t-ä-i-n satoisa... Josta syystä sitä on vuosien varrella tungettu jos minkämoisiin mielenkiintoisiin komboihin aina kakuista keittoihin ja höysteistä hilloihin... Omat suosikkini ovat kesäkurpitsaveneet ja kesäkurpitsapaistos. Mitään valmista reseptiä minulla ei ole tarjota, mutta soveltavana ja näppäränä kokkina, sekä sopivin hakusanoin googlettamalla, Sinä kyllä osaat loihtia itsellesi kelpo version. Tässä kuitenkin perusperiaatteet:

    Kesäkurpitsaveneet:
    Halkaise kesäkurpitsa pituussuunnassa kahtia. Kaiva sisälmysmössöä pois sen verran, että jää sopiva kuoppa täytteelle. Mössöä ei tietystikään kannata heittää pois vaan sörssätä täytteen sekaan. Täytteeksi lähes mitä vaan: tonnikalaa, jauhelihaa, kanaa, sieniä... you name it. Pinnalle juustoraastetta ja mausteita oman maun mukaan. Koko hoito uuniin kypsymään. Ja avot - kyllä on hyvää!! :D
    Olet varmaan syönyt täytettyjä paprikoita? - Sama idis tässä siis.

    Kesäkurpitsapaistos:
    Kesäkurpitsa paloiksi (esim. viipaleiden muotoon) ja sekaan parsakaalia. About 50-50 kumpaakin. Joukkoon ja "kiinnikkeeksi" munamaitoa sekä Koskenlaskija-juustoa. Pinnalle juustoraastetta ja mausteita oman maun mukaan. Vuoka uuniin paistumaan... Ja... Kyllä! Taas on niiiiin hyvää! :D:D

    Mielenkiintoisia kesäkurpitsa-kokeiluja Sinulle!
    Ryökäleestä on moneksi - vain mielikuvitus on rajana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa saada uusia ideoita ruoanlaittoon, kiitos paljon, että jaoit nämä respetivinkit! Ja varmasti kokeilemisen arvoisia kumpainenkin! :) Mietinkin tässä juuri, että mitä ihanaa sitä vielä keksisi kesäkurpitsoista nyt kun niitä kotimaisina vielä saa, ja tässähän tulikin vastaus kysymykseeni kuin tilauskesta. Noita kesäkurpitsaveneitä olen itse asiassa joskus tehnytkin, mutta edelliskerrasta on sen verran aikaa, että varmasti maistuisivat taas paremmin kuin hyvin... Tuota kesäkurpitsapaistosta en olekaan vielä kokeillut, mutta inspiroiduin niin, että taidetaanpi täällä huushollissa syödä sitä ensi viikolla jossakin muodossa...:)
      Ihanaa kesän jatkoa, Ystävä Rakas! <3

      Poista
  7. Aika anorektista suoraansanottuna :( En tiedä näetkö itse tuossa reseptissä mitään vikaa, mutta kyllä kunnon lasagnen pitää pastaa sisältää. En väitä, että tuo pahaa olisi, varmasti herkullista, mutta pidä varasi ettei syömishäiriö pääse huijaamaan sinua jälleen. Kaikella ystävällisyydellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei tuossa ole mielestäni mitään anorektista, samoja reseptejä löytyy vaikka kotivinkin tai pirkan sivuilta. ja jos tuon lisäksi syö vaikka leipää tai jälkiruokaa tuleehan niitä hiilareita. eikä kaikkien aterioiden tarvitse aina olla ns hiilaripitoisia. eri asia jos tuossa olisi vain kasviksia ja rasvatonta raejuustoa.

      Poista
    2. Hei! Lämpimät terveiset aurinkoiselta mökiltä! :)
      Harmi, että pahoitit reseptistä mielesi! Kuten näppärästi huomasit, kyseessä ei siis ollut pastaresepti, vaan ideana hyödyntää paistoksessa tuoretta kesäkurpitsasatoa. Tämän reseptin nimitys tulee tavasta asetella täytteet kerroksittain kuten lasagnessa. Olethan huomannut, että olen aikaisemmin julkaissut kaksi perinteistä pastareseptiä (katkarapupastan ja makaronilaatikon)?
      Mutta se, mikä minua ilahduttaa usein teidän anonyymien kommenteissa on se, että koette olevanne itse niin vahvoja ja varmoja omasta toiminnastanne, että voitte jo neuvoa muita, miten anoreksia ei pääse huijaamaan ja miten vältellä sitä :) Vau, onnittelut!
      Hymyä kesääsi! :)

      Poista
    3. Anonyymi2: Kiitos kommentistasi! Olen kanssasi samaa mieltä. Kiitos, että jaoit vinkkejä niille, jotka eivät sitä itse ymmärrä, miten myös aterian hiilaripitoisuutta saa lisättyä. Myös itsellä leipä usein täydentää ateriaa, ja sen kruunaa aina jälkkäri :)
      Hyvää kesää Sinulle!

      Poista
    4. Annoin vain yhden näkökulman asiaan, koska olen vierestä seurannut kun läheiseni on kerta toisensa jälkeen sairastunut aina uudelleen ja uudelleen.

      Poista
    5. Sairaus koskettaa valitettavasti myös läheisiä, ja on täysin ymmärrettävää, että huoli saa tarkkailemaan ja huomaamaan sairauden merkkejä, ehkäpä joskus myös siellä, missä niitä ei ole.
      Tärkeintä on, että huolehdit omasta jaksamisestasi ja olet sen puitteissa tukena läheisellesi. Toivon, että löydätte yhdessä myös hyviä asioita, vaikka varmasti huoli varjostaakin ymmärretttävästi välejänne.
      Voimia teille molemmille! <3

      Poista
  8. Päätyy ehdottomasti testilistalle, kiitos taas vinkistä! Olen kanssa todellinen kesäkurpitsafani, joten kaikenlaiset reseptit kiinnostaa, vaikka melko huoletta olen sitä useampaan ruokaan llisäilyt :)

    Mitä tuohon ylläolevaan keskusteluun tulee, harmittaa ylipäätään, kun kaikkea katsotaan sh - linssien läpi. Kaikki ei ole syömishäiriötä, mustan ja valkoisen välillä on sävyjä, ja kokonaisia värejä!

    ♡♡♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän kesäkurpitsasta tekeekin niin mainion, että sitä voi lisäillä melkein mihin tahansa ruokaan! :)
      Toivon myös, että myös läheiset näkisivät ihmisen sairauden takana. Vaikka olen ollut hyvin sairas, minussa on aina ollut paljon muutakin kuin sairaus. Ihminen ei koskaan ole yhtä kuin sairaus. Ja tällä hetkellä minä olen jo ihan kaikkea muuta.
      Aurinkoisia päiviä! <3

      Poista