perjantai 5. kesäkuuta 2015

Arkisia päivällisiä, osa1

Lupailin teille alkuvuodesta jonkinlaisia ruokakuvia ja kertomuksia ruoka-annoksistani. Kevään aikana onkin sitten tullut räpsittyä ihan kiitettävästi teille kuvia arkisista päivällisistäni. Niin paljon itse asiassa, että saatte seurata niitä useammankin tekstin verran. Toivon, että tästä on tukea teille, joille lämpimän ruoan syöminen on vaikeaa, kuten se on itsellenikin ollut, ja ehkäpä teille muille antavan jonkinlaista inspiraatiota arkiruokailuihin.


Kalanuggettteja. Joulun herkkuruokien jälkeen minun teki mieli jotakin hyvin tavallista kotiruokaa, ja kuitenkin kaiken leipomisen jälkeen jotakin nopeasti valmistuvaa. Lähdin kaupasta hakemaan itseasiassa kalapuikkoja, mutta matkaani tarttui nämä kalanuggetit, jotka tarvitsi vain tuikata uuniin. Kalanuggetit ovat sydänmerkkituoti, ja niiden kuori on valmistettu rypsiöljystä. Tämä on ehdottomasti omalla kohdallani plussaa, sillä yritän varmistua riittävästä omegoja-rasvahappojen saannista. Nuggettien maku muistutaa pitkälti kalapuikkoja, ja nimi taitaa tulla tuosta muodosta. Kuorrutuksesta tuli uunissa rapea, ja ne sopivat hyvin ketsuppiin dipatuiksi. Ehdottomasti mainettaan parempi puolivalmiste!


Omatekoiset sieni-lihapullat. Vaikka osa tuotteita maistuu oikein hyvin valmiinakin, lihapullat teen mielelläni itse, jotta niissä olisi sitä lihaakin... Perusraaka-aineeni ruoanlaitossa on nykyään niin tavallinen, mutta sitäkin herkullisempi jauheliha. Höysteeksi nämä pyörykät saivat vielä suurta herkkuani sieniä. Näiden liahpullien simppelin respetin olen jakanut teille täällä blogissanikin!



Valmis maksalaatikko. Joulun jälkeen lähikauppassani oli vielä tarjolla erilaisia joulusta jääneitä laatikoita. Itse maistoin ensimmäistä kertaa maksalaatikkoa, joka ei meillä ole kyllä ikinä kuulunut jouluherkkuihin. Ihastuin ensihaarukallisesta tähän makeahkoon herkkuun niin paljon, että monta kertaa tätä tulikin alkukeväästä popsittua. Parhaaksi todettu lisuke maksalaatikolle oli mielestäni ehdottomasti (ikirakkaani raejuuston lisäksi tietysti...) keitetyt minuporkkanat!


Kinkku- ja juustotäytteiset tuorepastat. Näppärä ja lähes ravintolatason pasta-ateria syntyi kaupan valmiista täytetyistä tortellineista tuorepastojen joukosta! Yleesnä minulle maistuivat kinkkutäytteiset kera raejusuton,kirsikkatomaattejen ja ison kasan ketsuppia. Kerran kuitenkin tartuin kaupassa vahingossa kinkkutäytteisten sijaan juusto-yrttitäytteisiin yksilöihin, ja löysinkin niistä uuden suosikkini!

Muun muassa tällaisia aterioita on täällä tänä keväänä syöty! Ateriani ovat koostuneet ihan sen mukaan, mitä minun on milloinkin tehnyt mieli. Enää ajatusmalliini eivät siis kuulu minkäänlaiset turvaruoat, vaan syön puhtaasti itseäni ja mielitekojani kuunnellen.

Kuvaamieni aterioiden ohella olen syönyt usein vielä erillisen kulhollisen verran salattia. En kuitenkaan enää täytä vatsaani salaatilla ja kurkulla, vaan syön sitä lämpimän ruoan lisäkkeenä varmistaakseni vitamiinien ja muiden tärkeiden hivenaineiden saannin ja saadakseni hieman raikkautta muuten tuhtiinkin ateriaani. Kuten huomaatte olen myös ihan hulluna raejuustoon, ja syönkin sitä poikkeuksetta melkoisen keon päivälliseni lisäkkeeksi. Raejuusto on hyvä lisä aterialle, mutta ei milloinkaan korvaa koko ateriani proteiineja, saati koko ateriaa!

Nämä ruokamäärät ovat sellaisia, joilla minä saan vatsani täyteen.  Jokaisen tarve on tietysti erilainen, ja kuten huomaatte, vaihtelevat minunkin ateriani arjessa paljon sen mukaan, mitä tekee mieli ja millainen nälkä siellä vatsassa kurnii. Huomauttaisin myös, että päivällinen on vain yksi ateria minun syömisistäni pitkin päivää. Joka tapauksessa, kuten huomaatte, tavallista kotiruokaa saa ja pitää syödä ihan kunnon annoksia.

Itse oikein rakastan nykyään tavallisia arkiruokia, ja päivällinen on ehdottoasti lemppariateriani. Natuin juuri tällaisista tavallisista kotiruoista, vaikka toki enemmän kuin mielelläni vaihdan ateriani silloin tällöin esierkiksi ravintolaillalliseen. Joka tapauksessa en voisi kuvitella enää eläväni kunnon lämmintä ateriaa, en varmasti voisi silloin henkisesti enkä fyysisesti hyvin!

<3: Ida

10 kommenttia:

  1. Hahaa... Samoilla ollaan menty, Idaseni!! :D

    Kaupan maksalaatikko. Tuo lapsuuden perusvakio. Meilläkään *ei koskaan* joulupöydässä, mutta sitäkin useammin arkena. Ja ehdottomasti kaupan valmis-versio. Tuossa talven kynnyksellä "löysin" uudestaan tämän vanhan vakkarin, ja aika monta laatikkoa on tullut talven ja kevään aikana tuhottua! Toinen lapsuuden vakkari, joka on tiensä takaisin raivannut, on ihan perus liha-makaronilaatikko!

    Kalapuikot. Ikuinen kestohitti; läpi lapsuuden, koulun, ja aina tähän päivään asti. Noitakin on tullut monen monta pakettia popsittua vuoden aikana. Toinen oiva kalavaihtoehto ovat lohipyörykät. Niitä tuli popsittua viimeksi tänään. :)

    Hernekeitto. Tuo keitoista jaloin! :D:D Ainut keitto jota suostuin lapsena syömään! Ja senkin oli (ja on) ehdottomasti oltava kuapan purkki-hernekeitto. Kyllä se joulun jälkeinen kinkun rippeistäkin kyhätty versio menettelee, mutta kaupan purkkiversio on ehdoton ykkönen!

    Juusto. Ainainen ja ikuinen kestosuosikkini! Mutta! Raejuuston muodossa ei sen sijaan ole ikinä oikein iskenyt...

    Onneksi lämpimät ateriat eivät koskaan ole olleet sen hankalampia kuin kylmätkään! Joten nautinnollisia ruokahetkiä meille vanhojen ja uusien suosikkien parissa! :)

    Mukavaa viikonloppua Ida! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea! Ihan mahtavaa, että pystyt syömään lämmintä ruokaa ilman hankaluuksia -ja vielä parempi, tekemään valintoja sen pohjalta, mistä oikeasti tykkäät!
      Näemmä meillä on paljon yhteistä myös mieltymyksissämme mitä tulee lemppariruokiimme :) Tuo makaronilaatikko kuuluu vakkariarkipöperöihin myös täällä, ja yhden sellaisen respetinkin olen jakanut täällä blogissani... Noita lohipyöryköitä pitkääkin kokeilla, lohi kun on yksi ehdottomia arkilemppareitani, kiitos vinkistä!
      Hauska tuo hernekeittojuttu muuten, ei ehtinyt vielä tähän postaukseen, mutta varmaan seuraavassa tällaisessa tulossa! Itse en ole koskaan (lapsesta asti) voinut sietää hernekeittoa, mutta tänä keväänä sitä maistoin, ja kyllähän se ihan hyvin upposi, vaikkakaan ei ihan lempparilistalle pääse :) Sama juttu tuon maksalaatikon kanssa. Sitä maistoin tänä keväänä ekaa kertaa elämässäni. Jännä on kyllä huomata tuokin miten makumieltymykset muuttuvat, vaikka toki ne jotkut ikilempparit, kuten ne kuuluisat kalapuikot, säilyvät.
      Hyviä arkisia makumatkoja! :)

      Poista
  2. Ihana lukea, että olet monipuolistanut ruokavaliotasi ja pystyt menemään omien mielitekojen mukaan, etkä tottele enää siarauden asettamia tiukkoja rajoituksia. Vapaus syödä kaikkea on niin helpottavaa! Itsekin olen ravitsemusterapeutin kehoituksesta alkanut taas tutustua eineksiin. Ne pelastavat kiireisen arjen, kun ei vain oikeasti ole aikaa seistä lieden ääressä. Muistelen, että sinäkin olet iltapainotteinen syöjä ja päivällinen on päivän pääateria. minulla toimii sama systeemi. ;)
    Ihanaa kesäistä sunnuntaita ja ihanampaa alkavaa viikkoa Ida ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Nell! Toden totta: vapaus syödä mitä haluaa tuntuu todella Ihanalta! Se on sitä toipumisen tuomaa vapautta parhaimmillaan :)
      Valmisruokia on nykyään vaikka minkälaisia, ja ne ovat usein mainettaan parempia niin sisällöllisesti kuin makunsakin puolesta. Ihan varmasti niistä löytyy omat lempparit jokaiselle, myös Sinulle! Sekin on sitä vapautta, että pystyy syömään myös muiden valmistamaa ruokaa eikä koko ajan tarvitse seistä hellan ääressä :) Ei siis muuta kuin kokeilemaan!
      Ihania ja aurinkoisia kevätpäiviä sinnekin suunnalle!<3

      Poista
  3. Hei Ida!

    Nam, tulipa ihan vesi kielelle! Paitsi tuon maksalaatikon kohdalla, itse en tykkää maksasta mutta ihanaa etä sinulle maistuu! Noita kalanuggetteja pitää ehdotomasti ostaa ja maistaa, kuulostaa todella hyviltä! Kuten sinulle kerroin, olen noita sinun lihapulliasi jo pariin otteeseen tehnyt ja ovat onnistuneet ihan hyvin ja velikin kovasti niistä tykkäsi!
    Todella mukava kun kerrot meille mitä kaikkea hyvää olet löytänyt kaupasta ja mitä teet itse, saamme me lukijatkin ideoita ja vaihteluja omiin ruokailuihimme! Tein tässä viikolla sitä sitä sinun katkarapupastaa ja hyvänen aika että oli HYVÄÄ! Naapurikin kovasti tykkäsi ja seuraavaksi tarjoan sitä äidilleni! Kiitos siis kun jaat reseptejäsi, varsinkin tällainen "vasta ruoanlaiton aloittanut
    -tyyppi kuin minä on onnellinen tästä! Minulla olisi yksi hyvä resepti, äidin peruja, jonka voisin sinulle antaa joku kerta jos haluat, lohimedaljongit. Tai tehdään yhdessä :)
    Ilahduta meitä jatkossakin näillä ruoka-aiheilla!

    Lämmin halaus <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Ihan mahtavaa, että katkarapupastasi onnistui ja maistui! :)
      Enemmän kuin mielelläni ottaisin tuon lohimedaljonkien ohjeesi, lohesta kun niin tykkään! Samoin kun olet kokeneempi leipoja kuin minä, voisit antaa joskus minulle leipomustesi reseptejä, jos vain haluat. Nyt olisi haussa esimerkiksi mansikkatäytekakun resepti... Täytyypi joskus tavatessamme jakaa reseptejäkin!:)
      Voin muuten suositella hellapoliisin reseptejä (löytyy myös netistä). Itseläni on pari kirjaa, ja olen tehnyt molemmat suunnilleen kannesta kanteen, ja kyllä on maistunut. Resepteissä on aina jotakin pientä jujua, mutta ne on valmistettu pääsääntöisesti edullisista perusraaka-aineista, joita löytää lähikaupasta. Suosittelen siis! :) Itsekin nistä siis aloittelin, ja teen usein vieläkin.
      Mukavia kokkaushetkiä, toivottavasti nähdään taas pian! <3

      Poista
  4. Maksalaatikko, ikuinen rakkauteni ja vielä kun saa puolukkaa, irtona tai hillona niin NAM! Lapsena meillä syötiin muuten kotitekoista, mutta maksalaatikko oli jo silloin valmiina parempaa! Ja niin, siis arkena, ei jouluna.

    Valmisruokien vakiota arjessa edustaa myös pinaattikeitto, parasta Raibown pakastettuna. Joskus tein itsekin, mutta ei kyllä voittanut tuota :)

    Kalapuikot toimii myös ja viimeisen vuoden aikana myös nuggetit ovat löytäneet tiensä pöytään, kiitos kkouluroan!

    Ja juustot, ei väliä muodolla, fetaa, raetta tai perusviipaleita, "narskuvaa" ja oikeastaan mitä ikinä, kunhan JUUSTOA. ♡♡♡

    Lihapullat ja kaikenlainen kala myös, NAM!

    Ja niin, ne herkkusienet. Vielä en ole pulliin laittanut, mutta aikaisempien ennakkoluulojen sijaan suurin syy on, että menevät niin nopeasti esim. uunijuuresten kanssa!

    Herättipä kivoja ajatuksia :)




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jen! Ihanhan tässä tulee nälkä näitä teidän kommentteja lueskellessa :D
      Herkkusienet tosiaan toimivat yllättävän hyvin paitsi kasvisten myös jauhelihan kanssa esimerkiksi pullissa, murekkeissa ja kastikkeissa! Suosittelen kokeilemaan! :)
      Ja tuo juusto -mielestäni todellinen joka naisen voimaruoka, niin täynnä kalsiumia, hyvälaatuista proteiinia ja esimerkiksi b-vitamiinia. Ja kaiken lisäksi ja ennen kaikkea vielä hyvänmakuista! Siksipä se nykyisin kuuluukin eri muodoissa jokapäiväisiin ruokiini, niin salaateissa kuin leivän päälläkin. Toivottavasti Sinullakin! :)
      Ihania arkiruokailuja lemppareiden ja uusien kokeilujen parissa Sinullekin! :) <3

      Poista
  5. Maksalaatikko on niiiin hyvää!!
    Ihania ruokakuvia olet ottanut ja vielä ihanampi oli lukea että syöt täysin mielitekojesi mukaan, se on todella mahtavaa!

    Itsekkin eniten pidän ihan tavallisista kotiruuista, silti harvemmin tulee itse mitään kokattua mutta onneksi kaupasta saa hyviä perusruokia valmiina :)

    Tsempit<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Pinja ja kiitos taas ihanasta kanustuksestasi!:) Se on kyllä todella arvokas juttu, että olen oppinut syömään niin mieltäni kuin kehoanikin kuunnellen. Ehdottomasti on kannattanut tämä tie kulkea!
      Ruokaa kannattaa silloin tehdä, kun siihen on halua ja aikaa. Muuten valmisruoat ovat hyvä vaihtoehto, ja itse käytin niitä toipumisvaiheessa päivittäin. Hienoa siis, että olet löytänyt sieltä Sinulle hyviä vaihtoehtoja!:)
      Olen ihan varma, että Sinullakin vielä koittaa se päivä, kun valintojasi ei määrää enää sairaus vaan Sinä itse. Ja joka päivä se päivä on päivän lähempänä. Iso tsemppihalaus! <3

      Poista