sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Tiedän olevan hyvää ja kaunista, enemmän kuin vain unelma onnesta



Täällä kirjoittelee pitkästä aikaa taas Idan sisko. Kirjoittelinkin teille tässä tekstissä tuntemuksistani, joita Idan anoreksia on itsessäni vuosien varrella herättänyt. Nyt on mielestäni aika aloittaa puhtaalta arkilta ja kirjoittaa uudestaan. Niin paljon on muuttunut tässä vajaassa vuodessa. Tässä tekstissä kerron nykyisestä tilanteesta ja siitä mitä ajatuksia se minussa herättää. Toivon taas samalla antavani sekä syömishäiriöön sairastuneille että sairastuneiden läheisille jonkinlaista tukea. 

Muistan hokeneeni otsikon lausetta niin monia kertoja mielessäni uudestaan ja uudestaan. Täytyy olla muutakin, Täytyy olla edessä parempaa. En väitä, etteikö usko Idan paranemisesta olisi meinannut itselläni toisinaan horjua. Niin monta vuotta olemme perheeni kanssa matkanneet tässä oravan pyörässä. Viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen ja taas vuodesta toiseen. Joka ilta rukoilin parempaa. Riipuin toivon rippeissä aina puolen vuoden sykleissä. Kesäisin ajattelin aina: ”Ensi jouluna, ensi jouluna kaikki on varmasti paljon paremmin. Silloin Ida on jo toipumassa, eikä tarvitse enää pidätellä hengitystä, pelätä koko ajan. Jos kestän vielä puoli vuotta, niin ensi jouluna kaikki on varmasti paremmin.” Kun talvi ja joulu sitten koitti, eikä tilanne näyttänyt juuri lohduttavammalta aloin lievittää rinnassa puristaa ahdistusta, omaa pahaa oloa sekä pelkoa idan kohtalosta taas toivosta paremmasta kesästä ”Ensi kesänä kaikki on paremmin,” Hokemani kuului vuorostaan. Näin jatkui vuosia.

Muistan vieläkin sen kahden vuoden takaisen Linnanmäki reissumme, kun Peilikäytävässä Ida purskahti yhtäkkiä spontaaniin, raikuvaan nauruun. Hämmennyn aluksi, sillä tajusin, etten ollut kuullut Idalta kunnon, aitoa naurua vuosiin. Alkuhämmennyksen jälkeen liityin itsekin iloiseen naurunremakkaan. Kuinka ihanalta ja toisaalta niin normaalilta se tuntui, nauraa Linnanmäellä siskon kanssa. Tuon hetken jälkeen olemme nauraneet Idan kanssa niin monet kerrat yhdessä. En usko, että enää tapaammekaan Idan kanssa ilman. että nauramme lähes vedet silmissä.

Jokainen Idan blogia seurannut onkin varmasti saanut huomata, kuinka paljon Ida on edistynyt anoreksia rintamalla. Vihdoin ne kyyneleet ja hiet ovat muuttuneet tuloksiksi, kauniit sanat teoiksi ja ahdistus pikkuhiljaa elämästä nauttimiseksi.  Surulta ja elämän esteiltä emme ole silti saaneet välttyä. Rakkaan mummomme kuolema on tuonut suunnatonta ikävää perheeseemme. Miten kiitollinen olenkaan isovanhemmilleni siitä suuresta tuesta minkä he ovat Idalle antaneet. Mummoni uskoi aina Idan parantumiseen ja antoi Idalle turvaa ja rohkeutta taistella anoreksiaa vastaan. Uskon, että pitkälti myös isovanhempieni ansiosta Ida on tänä päivänä tässä pisteestä, paranemisen vakaalla polulla. Vaikka mummoni poismeno tuo perheeseemme mittaamattoman määrän surua, muistoja ei onneksi kukaan voi koskaan viedä pois. Muistelenkin usein mummoani itku silmässä, mutta silti hymyssä suin, sillä hänestä on täysin rehellisesti sanottuna vain hyviä muistoja.

Myös Idan terveydellisistä ongelmista tekin lukijat kuulitte Idan eräässä viime tekstissä. Olen tietysti niistä hyvin surullinen, mutta yritän keskittyä tässä tekstissä lähinnä positiivisiin asioihin. Niin paljon hyvääkin on kuitenkin kaikesta huolimatta tapahtunut. Tuntuu, kuin olisin vihdoin saanut isosiskoni takaisin. Niin kuin Ida minulle aikoinaan lupasi. Idaan on palannut se sama lämpö ja empaattisuus, joka joskus pikkuhiljaa hiipui anoreksian alle ja lopulta sammui lähes kokonaan. Ida innostuu taas asioista ja jaksaa nähdä eteenpäin elämässä.

Aikoinaan minua suoraan sanottuna toisinaan ja useinkin ahdisti Idan seura suunnattomasti. Oli vaikeaa katsella toista, rakasta ihmistä niin huonokuntoisena. Oli ahdistavaa huolehtia ja pohtia jatkuvasti mihin Idan voimat riittäisivät ja millä lailla Idan sairauden tahdon saisi edes joltain osin pidettyä kurissa. Oli rankkaa yrittää pitää yksin edes jonkinlaista tunnelmaa ja keskustelua yllä. Ida oli niin voimaton, rasittunut ja poissaoleva. Nykyään Idan seurassa on niin mukavaa ja lähes poikkeuksetta hauskaa. Kuten aiemmin mainitsinkin, naurua riittää. En tietenkään tarkoita, että aina pitäisi olla hauskaa, haluan toki kuunnella ja olla Idan rinnalla myös elämän ikävämmissäkin asioissa. Olemmekin lähentyneet Idan sairauden myötä todella paljon, enkä usko, että on asiaa, josta emme voisi puhua tai yhdessä selviäisi.

Ihanaa, kun voi vuosien jälkeen vihdoin keskittyä myös omiin asioihin eikä ikään kuin elää Idan sairauden mukaan ja ehdoilla. Voi taas hengittää vapaasti. Keskittyä itselle tärkeisiin elämän osa-alueisiin: ystäviin, perheeseen, sukulaisiin, avomieheen, opiskeluihin ja itsensä jatkuvaan kehittämiseen, Elämiseen. Osaan nykyään myös hallita paniikkihäiriötäni huomattavasti paremmin kuin ennen. Ennen tälläinen eläminen tuntui vain haaveelta. Taakka on pudonnut harteiltani, vaikka toki Idan matka on vielä kesken ja paljon on vielä voitettavaa ja tehtävää. Uskon kuitenkin Idan paranemisen olevan nyt tukevalla maaperällä.

Tahdonkin lähettää kaikille syömishäiriöön sairastuneille ja heidän läheisilleen hurjasti voimia ja ennen kaikkea toivoa.  Aina on toivoa. Oli sitten sairastanut kuinka kauan tai oli kuinka pohjalla tahansa. Minä olen nähnyt kuinka pohjalta Ida on ponnistanut. Se on mahdollista. Teissä kaikissa on se voima, jolla tämä sairaus selätetään. Muistakaa läheiset pitää myös itsestänne huolta. Olette kaikki arvokkaita ja kelpaatte juuri sellaisena kuin olette.

Lainaan tähän myös Cheekiä, sillä juuri nämä sanat tahdon sanoa juuri nyt:

”Kiitollinen, siunattu, onnellinen.
Matkannut tänne ohi ongelmien.
Mietin miten ansaitsen tän kaiken,
mitä ikinä uskalsin toivoa, mä sain sen.”

<3: Fanny

14 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos paljon, kommenttisi sai mulle hyvän mielen :-) !

      Poista
  2. Fanny-Rakas, kiitos tästä tekstistä! Kun muistelen onnellisimpia hetkiä elämäni varrella, niin lapsuudessa kuin nyt aikuisenakin, niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä, kuulut Sinä lähes poikkeuksetta niihin. On vain yksi asia tässä maailmassa, joka on minusta parempaa, kuin hymy Sinun kasvoillasi, ja se on nuo mainitsemasi yhteiset "naurun remakkamme". Ne ovat ihan kaikista Parhaita. Enkä voisi olla onnellisempi siitä, että minä ja Sinä, me yhdessä, olemme saaneet ne takaisin. <3 <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rakas<3 tästä lähin noudatamme kyllä Maikki-mummon elämän ohjetta, eli nauramme joka päivä
      <3

      Poista
  3. Ida on onnekas, kun omistaa tuollaisen siskon! Tsemppiä molemmille <3

    VastaaPoista
  4. Hei Fanny!

    Ihanaa kun puikahdit taas puikkoihin! Suuri Kiitos Sinulle tästä hienosta tekstistä! Sinä ja Ida olette kulkeneet pitkän ja takkuisen, välillä niin lohduttoman toivottoman, kuristavan ahdistavan, koukeroisen, taipaleen elämän kovassa koulussa. Mutta nyt, nyt vihdoinkin tuo elämän osataival alkaa olla taakse jäänyttä aikaa, ja sinkoilette yksissä tuumin aivan toisilla - valoisilla ja hymyistä höystetyillä sekä nauruista raikuvilla poluilla! En voisi olla onnellisempi puolestanne! Sinä, Fanny, olet ollut aivan mahtava ja upea sisko Idalle, ja ihan varmasti yksi niitä ratkaisevia tukipilareita Idan elämässä. Toki vielä on varmasti paljon työstettävää ja voitettavaa matkalla kohti lopullista toipumista, mutta nyt kaikki on jo niin paljon paremmin, että voi melko luottavaisena jo sanoa, että voiton puolella olette.

    On todella kurjaa, että tässä ihan viime aikoina olette joutuneet kokemaan niin paljon ikäviä elämän vastoinkäymisiä. Juuri kun tuo Idan elämän kannalta suurin taistelu alkaa olla hallinnassa. Olen erittäin pahoillani, Fanny, Sinunkin puolesta rakkaan Maikki-mummonne poismenosta. Hän oli ja on suuri voimavara teidän perheenne elämässä. Mutta nyt kun hän ei enää ole fyysisesti läsnä voitte vaalia muistojanne ja ammentaa voimia hänen viisaasta, kauniista hengestä. Ida on kokenut ja kokee myös rankkoja aikoja uusien fyysisten koettelemuksien muodossa. Mutta, luojan kiitos, hän on niin vahvoilla anoreksian suhteen, että varmasti selviää näistä viimeisimmistäkin koettelemuksista voittajana.

    Sinulle, Fanny, haluan vielä toivottaa vain ja ainoastaan kaikkein parasta oman Elämäsi polulle. On huojentavaa ja ihanaa lukea, että pystyt taas hengittämään vapaasti ja keskittymään ihan ikioman Elämäsi tärkeisiin haaveisiin, haasteisiin sekä tavoitteisiin.

    Upeaa Elämää Sinulle Ihana Fanny! Kera Loisteliaiden Hetkien yhtä Ihanan, takaisinvalloitetun, rakkaan isosiskosi kanssa! <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kauniista sanoista Andrea ja kaikista ihanista kommenteista, joita olet Idallekin tämän matkan varrella kirjoittanut. Toivon myös sulle koko sydämestäni kaikkea hyvää, älä koskaan luovuta. Aurinkoista kesän jatkoa! <3

      Poista
  5. Kiitos sinulle Fanny, kun olet jaksanut tukea ja kannustaa Idaa. Nyt sinäkin voit nähdä kaiken avun ja tuen vaikutuksen Idan terveydessä ja jaksamisessa. Hän on päässyt pahimman yli omalla sisulla ja teidän avullanne. Olet korvaamaton tuki ja Idalle hyvin rakas. Toivoa tosiaan on aina, vaikka joskus aika näyttää mustaakin mustemmalta.
    Paljon iloisia yhteisiä hetkiä teille sisaruksille! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell, olipas ihana kommentti. Ja kiitos niistä kaikista muistakin kirjoittamastasi kommenteista, ihailen teitä, kun jaksatte aina niin ajatuksella kommentoida
      Olen onnellinen, että olemme nyt tässä pisteessä Idan kanssa. Tsemppiä ja kaikkea hyvää sulle. Nauti kesästäsi!:-)<3

      Poista
  6. Moikka Fanny!

    Olet tosiaan tehnyt pitkän matkan sinäkin ja on ilo huomata, että sateen jälkeen tosiaan voi paistaa aurinko (kliseistä, mutta tässä kohtaa jotenkin osuvaa). Itse ajattelen, että yksi iso merkitys, sen lisäksi, että olet jaksanut tukea ja kannustaa ja ennen kaikkea rakastaa Idaa, on siinä, että olet jaktanut omaa elämääsi. Sh-maailmaan joutuessaan, kun helposti rakentaa toisista sairaista todellisuuden ja tavallaan siitä tuleekin normaalia, eikä välttämättä enää ymmärräkään, kuinka kieroutuneessa todellisuudessa elää. Sinä olet jatkanut elämääsi ja näyttänyt myös Idalle, mitä elämä todella voi olla ja mikä on normaalia, miksi terveys on tärkeää. Olet pitänyt itsestäsi huolta ja ottanut etäisyyttä, jotta olet itse jaksanut. Tavallaan uskon, että olet näin antanut myös Idalle mallia, että itsestään on pidettävä huolta, muuten ei jaksa. Ja toisaalta, samalla sairaalle mielelle vastaiskun, ottamalla välillä etäisyyttä, olet näyttänyt, että sairaus vain vie, jopa rakkaita - ei anna mitään.

    Arvostan, että jaat ajatuksiasi täällä, niiden lukeminen saa miettimään myös omien läheisten kokemuksia. Jos joskus haluat niin olisi kiinnostava lukea myös, miten sinun omat kauneusihanteet yms ovat muokkautuneet tämän kaiken keskellä ja miten olet pitänyt itsesi tervejärkisenä.

    Toivon Sinulle kaikkea hyvää ja Teille molemmille, paljon lisää naurunremakoita ja jaettuja hetkiä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jen, kiitos paljon tästä kommentista. Tuo kliseinen lausahdus osuu aivan nappiin, kuten koko kommenttisikin. Juuri tuota "normaalin elämän" mallin merkitystä Idakin on minulle selittänyt, ja viime vuosina olen todella ymmärtänyt sen. Olen saanut kauneusihanteeni pysymään hyvinkin terveinä, postausidea inspiroi kovasti ja kirjotan mielelläni, jos Idalle vain sopii:-). Kiitos vielä viisaasta ja välittävästä kommentistasi. Kaikkea hyvää myös sulle ja ihanaa kesän jatkoa! <3

      Poista
  7. Hei Fanny!

    Läheisen osa on rankkaa kun perheenjäsen sairastaa, oli sairaus mikä tahansa eikä aina tiedä miten parhaiten auttaa. Kun minä ekoja kertoja olin sairaalassa kysyi veljeni siellä lääkäriltä miten voi minua parhaiten auttaa, lääkäri vastasi että olemalla veljeni. Olen todella ilonen että Idalla on näin ihana sisko kuin sinä Fanny! Vierestä katsominen kun toinen on kuolemankielissä ja kun toinen voi huonosti, sitä en soisi kenellekään. Mutta olet selvinnyt siitä sinäkin voittajana, niin kuin Idakin! Nyt voitte taas nauttia toistenne seurasta ja auttaa toinen toisianne, sekä opiskelussa että muutenkin! Kaikkea hyvää jatkossa myös sinulle Fanny!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi Katarina. Saman olen vuosien varrella todennut: loppuen lopuksi en voi muuta, kuin olla sisko Idalle. Rankkaa on tosiaan ollut, mutta nyt olemme tässä pisteessä ja se on tärkeintä. Kiitos lämpimistä sanoistasi ja erityisesti Idalle antamastasi tuesta. Oikein ihanaa kesää ja kaikkea hyvää sulle. <3

      Poista