keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Kotona

Kuten mainitsinkin, pari viikkoa sitten olin ensi kertaa omassa asunnossani yökylässä. Tuo pari päivää omassa asunnossani kuluin niin nopeasti, ja synnytti minussa niin paljon musitoja, kuin suunnitelmia tulevankin varalle. Pitkässä taistelussani oli tämä minulle tärkeä etappi. Eräänlainen päätepiste. Olin saavuttanut yhden tärekimmsitä tavoittteistani, ja Unelmani toteutui.

Kun isä maanataiaamuna kyyditsi minut omaan asuntooni, olin kieltämättä pienen jännityksen vallassa. Enhän ollut muuta kuin käynyt asunnnossani vuosiin silloin tällöin piipahtamassa, ja viimeksi siellä asuessani oli sairaus tiukentanut minusta otettaan. Olin joutunut lähtemään pelastuakseni vanhemmilleni, ja tuo silloin väliaikaiseksi turvaksi tarkoitettu vanhempieni koti oli myös mudostunut omaksi asuinpaikaksekseni useaksi vuodekseni.




Vuosia vei siis se, että kykenin edes alkaa keskustella saati harjoitella itsenäistä asumista, tarvitsinhan niin pitkään niin paljon tukea vanhemmiltani, kaikkeen olemiseen ja tunteiden käsittelyyn, sekä ennen kaikkea syömiseen. Välillä en uskonut tämän päivän koskaan koittavan. Sen, että todella tuntisin olevani valmis.  Vuosia ajatus itsenäisestä asumisesta, tai edes ateriasta yksin tuntui minusta jo ajatuksena hirveän pelottavalta, jopa mahdottomalta. Mutta kuitenkin, se päivä koitti, vihdoinkin.




Nyt nimittäin oli oma kykyni katnaa vastuuta itsestäni ja syömisestäni kasvanut kyllin suureksi, että tiesin tämän onnistuvan, ja ollessani paitsi äärettömän ylpeä itsestäni, ja samalla halukkaampi kokeilemaan omia siipiäni kuin koskaan, ehdotin yönyli reissua omaan asuntooni.

Saavuttuani siis samalla jännityksen ja myös innostuksen vallassa asuntooni, aloin ihan ensiksi siivoilemaan asuntoani asumiskelpoiseksi. Siivosin asuntoni nurkkia koko aamupäivän,  ja samalla vanhat päiväkirjat, opiskelulehtiöt, rippikorut ja monet vanhat muistot osuivat silmiini. Ja silloin se ylpeys itsestä, siitä, mitä oli saavuttanut, kasvoi entistä suuremmaksi. Mielihyvin karistin siis menneiden aikojen pölyt asunnostani ja mielestäni, säilyttäen kuitenkin tärkeimmät musiatot ja menneisyyden palaset osoituksena siitä, msitä olen tullut ja mihin päässyt, sekä siitä, kuka minä olen ja tulen aina olemaan.



Eikä tämä ylpeys ollut suinkaan turhaan. Ilman pienintäkään epäilystä, harha-askelta tai edes neuvottelua sairauden kanssa suoriuduin omasta ajastani kunnialla. Syöminen oli niin luonnollista, ruiininomaista ja itsestään selvää, että se oli vain pieni osa sitä kokonaisuutta, jota tuo aika minulle tarjosi. Ja sittenkin sen onnistuminen oli niin tärkeä ja iso asia.




Pikkujhiljaa aloin myös täyttää omaa asuntoani uudella minällä, uusilla tavaroilla, esineillä ja muistoilla. Asetin keittiönpöydälle äidin ulkomaantuliaisena tuomat pöytätabletit, itse valtisemani tyynypäälliset sohvallle ja sängylle ja uuden muumimatttoni sängyn eteen sekä timantein koristellun saippuapullon kylpyhuonettani kimaltamaan. Nyt oli koittanut se hetki, kun kaikki "sitten kun" -ajatuksella hankitut tavarat saivat kodin. 




Illalla pidin pienen hemmotteluhetken itselleni. Herkuttelin pähkinöillä, suklaalla ja rahkalla, katsoin romanttista hömppäleffaa pinkin sohvani nurkassa. Silloin huokaisin syvään ja katselin ympäirlleni. Katselin muumeja, pinkkejä ripustamiani verhoja ja vaaleanpunaisia pehmoleluja, joilla Paras Ystäväni ja Rakas siskoni olivat minua muistaneet, sekä tietysti syntymästäni asti mukanani kulkenutta nalleani, joka oli odottanu sänkyni päädyssä minua vuosia kaverikseen.



Silloin tiesin sen: tämä oli minun. Täällä minun on hyvä olla. Täällä minä saan olla Minä. Olin tullut kotiin. Ja samalla tiesin. Nyt olisin valmis kohtaamaan tämän kodissani kohtaamani itsenäisen Elämän mukanaan tuomat haasteet. Samalla tietäen, että turvasatamani, se on aina olemassa.

<3: Ida

20 kommenttia:

  1. Todella, todella kaunis asunto sinulla ja aivan ihanaa, että sinusta tuntuu kotoisalta, kun kämpillesi olet palannut. Joskus nimittäin se ympäristö, jossa on sairaimmat aikansa viettänyt laukaisee oireita, kun sinne palaa. Mutta sinä olet niin sinut itsesi kanssa ja voitolla sairaudesta, että paluu asunnollsei tuntuu uuden aloittamiselta, eikä yhtään ahdistavalta. Ja ainahan on mahdollista mennä takaisin vanhempiesi luo, jos tilanne alkaa ahdistaa. On aivan ihanaa, että sinulla on nyt monta paikkaa, joissa tunnet olosi turvalliseksi ja kotoisaksi. Kukaan ei pakota sinua vanhempiesi luota lähtemään, mutta ymmärrän sen itsenäisyyden kaipuun ja kovan tahdon testata omia siipiä ja itsenäistä elämää monen vuoden tauon jälkeen.
    Olet taas saanut maistaa vapautta uudelta kantilta.
    Vaalenapunaisia unia ja ihania kesäpäiviä sinulle Ida! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell!! :) On totta, että joskus tutut paikat, tilanteet tai jopa ihmiset voivat laukasita vanhan ja oireilun. Minä kuitenkin koen, että kannoin aina sairautta sisälläni, ja tällöin se myös kulki aina muakanani, minne sitten meninkin, ajasta ja paikasta riippumatta. Nyt olen onnistunut rakentamaan sisälleni sairauden tilalle jotakin muuta, omaa minääni ja itseluottamustani, ja niinpä ne myös seuraavat minua, omaan kotiinikin, eikä sisälläni ollut, ja jollakin tavalla aina ainakin kokemuksena oleva Mörkö pääse kummittelemaan. Kun olen sinut itseni ja sen kanssa, mitä on minussa sisällä, koen olevani turvassa ja vahvoilla, minne menenkin.
      Oikein Ihania ja aurinkoisia kesäpäiviä Sinullekin Ihana Ystäväni! <3

      Poista
  2. Moi!!
    Onpas Sinulla kaunis koti :-)!! On itsesi näköinen..ihan kuin ihana karkki :-)!!! Hurjan isot onnittelut taas suuresta edistysaskeleestasi. Lämmintä ja aurinkoista kesää Sinulle ja Perheellesi toivotellen:
    marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja Kiitos karkkisen Ihana Marika! :) Oiiikein lämmintä ja aurinkoista kesää myös Sinulle ja perheellesi! Taidamme nauttia näistä ilmoista molemmat yhtä paljon :)

      Poista
  3. Pinkki lienee lempivärisi:D

    VastaaPoista
  4. No nyt on kyllä niiiiiin Sinun näköinen kotikolo, että...! :) Pinkkiä, pinkkiä, pinkkiä... muumia, Hello Kittyä, nallea, jänöä, sydäntä, kimalletta, pehmeyttä...

    En voi muuta kuin toivottaa oikein runsain mitoin ONNEA "uusvanhaan" kotiisi!

    Muistathan kuitenkin, että turvasatamasi vanhempiesi luona on aina olemassa, jos tulee hetkiä jolloin koet tarvitsevasi enemmän tukea. Ihan varmasti pärjäät jo hyvin ja hienosti omillasikin, mutta omilleen muutto on kuitenkin niin suuri askel elämässä, että kannattaa pitää tukijoukot visusti vielä vierellä. Varsinkin nyt, (viitaten edelliseen postaukseesi) kun Sinulla on ollut rankkoja, varsinaisesti anoreksiaan liittymättömiä, somaattisia koettelemuksia.

    Voimia Ja Valoa Elämääsi ja pehmoisia hetkosia oman sohvan nurkkaasi... <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosa Andrea Ystäväiseni! Kyllä tuo paikka ihan omalta kololta tuntuu :)
      Ja kyllä pidän edelleen tästä turvasatamastani kiinni, ja siirryn omaan Ihanan kolooni pikkuhiljaa, ja juurikin nyt mainitsemiesi vaikeuksieni hetkellä olenkin ottanut enemmän tukea vastaan ja siirtänyt hieman omassa kodissa harjoitteluani. Sinne siirryn kyllä ihan varmasti kokonaankin, muta mielestäni on viisasta kuunnella itseään ja valita hetki sopviasti :)
      Muistathan yhtälailla Sinä ottaa tukea vastaan silloin, kun sitä tarvitset?
      Paljon, paljon aurinkoa Sinulle! :)

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Voi kiiiitos! :)
      Hyvää kesän jatkoa Sinulle!
      Ps. Kävin myös kurkkaamassa Hienoa blogiasi!

      Poista
  6. Hei Ida!

    Sinulla on todella kaunis ja raikas koti ja tuo värivalinta kertoo niin täysin kenen kodista on kyse, ihana! Aivan ihanaa että olet nyt päässyt siihen pisteeseen että omaan kotiin muutto on mahdollista ja samalla tiedät että turvasatamasi on lähellä! Ihanaa myös että koet siellä olevasi valmis kohtaamaan elämän haasteet ilman Mörköä! Se oma koti on kuitenkin se oma koti! Jo tieto, että apu on lähellä jos on tarvetta antaa kummasti voimaa!

    Lämmin, lämmin halaus sinulle! <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina!
      Kiitos kommetistasi! Kyllä taitaa minun kotini sisustuksesta ja värtyksestä tosiaan näkyä, kuka siellä asustelee -mutta niinhän sen kuuluu ollakin! :)
      Ja tuo on niin totta myös, että jo ajatus siitä, että apu on lähellä, ja nyt sitä uskaltaa tarvittaessa myös pyytää ja ottaa vastaan, auttaa ja tuntuu lohdulliselta.
      Toivottavasti Sinullakin on turvasatamia, johon tarvittaessa tukeutua, vaikka niin kovin sisukas ja rohkea kulkija ja taistelija oletkin. Täällä ainakin on yksi korvapari ja kaksi olkapäätä Sinua mielellään tukemassa.
      Halaus, Ystävä. <3

      Poista
  7. Hei, oliko verkkokalvosi irtoaminen mahdollisesti jollain tapaa syömishäiriön aiheuttama?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ei pitäisi olla mitään tekemistä anoreksian kanssa.

      Poista
  8. Ihana sisustus:-). On se kyllä niin kivaa asua ihkaomassa kodissa! Kahvittelukutsua odotellen;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, niin minäkin tykkään! Ja odotapas, kun pääset näkemään uuden tarjoilupöydän ja torkkupeiton! :)
      Kahvittelukutsu täten lähetetty! <3

      Poista
  9. Onpa tosiaan ihan sinun näköinen koti! Hienoa, että olet saanut säilyttää sen ja nyt, kun hiljalleen olet kasvanut ja kasvat sen kokoiseksi (enkä tarkoita vain fyysistä kasvua) se odottaa sinua. Mielestäni tuossa Nell:lle vastatessasi kirjoititkin sen oleellisimman sairauden suhteesta, ei aikaan ja paikkaan, vaan sinussa ja näin ollen, sinusta myös pois. Mutta vaikka tavallaan teet paluuta, uskon kuitenkin, että muuttaja on hyvin erilainen. Koti on säilynyt, mutta Sinä Ida, Sinä olet muuttunut; muuttaja ei ole enää se sama kuin vuosia sitten, nyt sinne muuttaa aikuinen nainen. Ja se aikuinen, se tietää, että apua saa aina hakea, kun siltä tuntuu, tai vaikka ei tuntuisikaan. Kyllä vanhemmat sinut varmasti mielellään ottavat vastaan, vaikka ihan vain kyläilemään, kun sen aika on :)

    Ja todella kurja kuulla tuosta sairaudesta:( Sekin niin tuttu ajatus, että eikö mitään rajaa. Mutta ehkä nämä vain on niitä asioita, joita emme yksinkertaisesti voi ymmärtää, emmekä saakaan tietää, ainakaan täällä. Toivottavasti kivut helpottavat ja pystyt nauttimaan kesästäsi!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas ja kiitos kommentistasi Ihana Jen! <3
      Kyllä se niin taitaa olla, että vaikeat kokemukset, vaikka emme niitä tilaisikaan, ja etenkin niistä selviytyminen aina jollakin tapaa kasvattavat ihmistä. Sinunkin kommenteistasi välittyy aina sellainen tietty syvyys, joka varmasti löytää oman Elämän vahvuutensa KUN voitat syömishäiriön lopullisesti.
      Kuten toteat, sitä emme saa teitää, miksi meitä näin täällä koetellaan, mutta sen tiedämme, että me niistäkin selviämme, ja olemme näiden koettelemusten jälkeen entistä vahvempia ja elinvoimaisempia.
      Oikein hyvää kesänjatkoa Sinulle Jen, muista tehdä paljon asioita, joista aidosti nautit! <3

      Poista
  10. Hei Ida!

    Ensinnäkin haluan sanoa, että aivan ihana koti sinulla!

    Törnäsin blogiisi sattumalta, ja olen nyt jonkin aikaa sitä lukenut. Kirjoitat todella pohtivasti ja syvällisesti, ja monet käsittelemäsi teemat ovat sellaisia, joiden kanssa olen itsekin painiskellut. On siis aivan mahtavaa päästä lukemaan ajatuksiasi täältä blogista, kiitos siitä!

    Syy siihen, miksi päädyin kommentoimaan juuri tähän postaukseen, on itsenäistymisen teema, jonka kanssa olen itse joutunut viime aikoina painiskelemaan varsin paljon. Ikäähän itselläni on jo se reilu parikymmenttä vuotta, itsenäistä asumista takana viimeiset neljä. Sairastamiseen vuosia on mennyt suunnilleen saman verran, ja viimeiset puoli vuotta aktiivisemmassa hoidossa. Tänä aikana olen huomannut, kuinka olen uudelleen tullut riippuvaiseksi vanhempieni tuesta tavalla, jota en olisi ennen sairastumistani osannut edes kuvitella.

    Vietettyäni kuluneen joulun jälkeisen ajan ensin osastolla ja sitten lapsuudenkodissani olen nyt joutunut totuttelemaan uudelleen itsenäiseen elämään, ja onkin todella ihana päästä lukemaan myös muiden kokemuksia omien siipien kokeilemisesta. Yhtä ihana on kuulla, kuinka hyvä kokemuksesi oli, ja siitäkin, kuinka turvaverkkosi kuitenkin on ja pysyy!

    Ihania kesäisiä päiviä sinulle, ja paljon tällaisia hyviä kokemuksia toipumisesi tiellä!

    - Varpu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Varpu!
      Kiitos paljon itsellesi: oli hienoa lukea edistymisestäsi ja samalla kommenttisi oli mitä parahinta vertaistukea minullekin! :)
      Voit olla todella ylpeä itsesstäsi, että olet kaikesta huolimatta päässyt tuohnon pisteeseen, että omat siipesi kantavat! Tiedän todella, millaisen työn olet sen eteen varmasti joutunut tekemään! Vaikkakin toisaalta omasta kokemuksesdta myös tiedä, että siihen ei kannata itseään pakottaa: se hetki tulee sitten, kun siihen on valmis.
      Mutta tiedätkö, ihan yhtälailla voit olla ylpeä siitä, että olet uskatlanut myös tiiviimpää tukea ottaa vastaan silloin kun olet sitä tarvinnut! Sekään kun ei ole yhtään sen helpompi juttu. Toivottavasti muistat tämän myös jatkossa, sillä vaikka liitelisit jo miten omillasi, kenenkään ei täällä tarvitse selvitä yksin ja apua ja tukea on aina lupa pyytää!
      Ihania kesäpäiviä myös sinne suunnalla, ja toivottavasti jaksat jatkossakin pysyä matkassani ja tulla kertoilemaan kuulumisiasi! :)

      Poista