perjantai 4. heinäkuuta 2014

Ainutlaatuinen elämä kasvattaa ainutlaatuisia ihmisiä

Rehellisesti sanottuna elämäni on ollut viime kuukausina aikamoista vuoristorataa. Elämä on tuonut polulleni paitsi niitä ihania pieniä hyviä hetkiä, joista olen kirjoitetllutkin, myös paljon Suuria asioita, elämän kuuluvia kolhuja ja kokemuksia.

Kuten olen kirjoittanutkin, menetin minulle hyvin läheisen ja rakkaan muumoni muutamia kuukausia sitten hänen reilun puolen vuoden sairastamisensa jälkeen. Tämä oli minulle kova isku, todennäköisesti kovin, mitä olen tähän astisen elämäni aikana vielä joutunut kokemaan. Olimme aina olleet mummoni kanssa läheisiä, ja viime vuosina olimme ihan päivittäin yhteydessä, ja hän oli uskomattomalla tavalla tukena toipumisessani. Kun mummoni sitten yllättäen joutui lähtemään, tuntui minusta, kuin pala minusta olisi revitty irti. Juuri kun olin päässyt tilanteeseen, jossa pääsisin jakamaan saavuttamani hyvän läheisieni ja minua tukeneen mummoni kanssa, hän olikin poissa. Mummoni poismenon jälkeen päätinkin omistaa lopun toipumistarinani hänen muitstolleen, sillä vaikka en tuolloin vielä ihan perillä ollutkaan, tiesin aina mummoni jo näkevän sen, että toipuisin.

Ja itse asiassa, vaikka toipumiseni onkin ollut pitkän pitkä prosessi, on viimeisien kuukausien aikana minulle tapahtunut syömishäiriöstä toipumisen suhteen paljon Isoja harppauksia. Monelta osin voinkin jo todeta, että syömishäiriö on minun kohdaltani taakse jäänyttä elämää. Tunnen taas saaneeni elämänhallintani, itseni ja Elämäni takaisin. Syömishäiriöstä toipuminen on rehellisesti sanottuna ollut vaikeinta, mitä olen elämässäni tähän asti kokenut. Se on ollut pitkääkin pidempi ja äärimmäisen uuvuttava prosessi, jossa olen joutunut antamaan ihan kaikkeni, ja joskus enemmänkin. Mutta vihdoin olen saanut hieman huokaista asian osalta.

Mutta valitettavasti tämä helpotuksen tunne saavutamastani terveydestä ei kuitenkaan ole jäänyt pitkäaikaisesti.Tästä Upeasta asiasta huolimatta olen terveyteni osalta valitettavasti joutunut nimittäin kokemaan myös vastoinkäymisiä. Pitkään elin sairauden sumentamassa maailmassa, tuntematta nautintoa tai hyvinvointia, saati onnea. Pitkään jokainen päivä oli minulle vain tuskaista hengissä sinnittelyä. Ja sitten, kun vihdoin, vihdoin monen vuoden piinan, ahdistuksen, pelon ja loputtoman väsymyksen jälkeen sain maistaa palan hyvää oloa, pääsin jopa tereyden syrjään kiinni, iskikin elämä vastaan.

Menemättä tarkemmin sairauskertomukseni yksityiskohtiin, sain muutama kuukausi sitten viattoman antibioottikuuin seurauksena sairauden, joka ei sinänsä ole vaarallinen, mutta joka on tehnyt oloni välillä hyvinkin tuskaiseksi ja kivuliaaksi. Olen kokeillut jos minkälaista lääkettää apteekista niin lääkärin määräämänä, kuin niin apteekin kuin luontaistuotekaupan käsikauppatavaravalikoimastakin -tuloksetta. Viimeisellä käynnilläni lääkärilläni totesi hän, ettei hän voi muuta kuin nostaa kädet pystyyn. Sairauteni ja kipuni on sen luonteinen, ettei siihen peruslääkkeistä tai hoidoista ole apua, ja todennäköisesti sairauteni kestää jos ei loppuelämääni, niin ainakin vuosia. Kiputilani on päivittäitä, kroonista, eivätkä edes kipulääkeet tunnu siihen tehoavan. Välillä itken ja huudan tuskissani, koska en muuhun pysty.

Viime viikolla taas käydessäni tavallisessa silmäläääkärin tutkimuksessa, sain kuulla verkkokalvoni irronneen. Tilanne oli niin paha, että riski näkökykyni menettämisestä kokonaan oli suuri. Pääsin kiireellisellä pävisystysläheteellä leikkaukseen heti seuraavana päivänä. Leikkaus sisälsi suuren riskin epäonnistumisesta, eikä silmieni kohtalo ole vieläkään täysin selvillä, mutta onneksi olin maamme parhaissa käsissä, ja nyt käyn säännöllisesti kontrolleissa tarkastamassa tilannettani ja hoidon tehoa. Jokainen voi varmasti kuvitella, millaista pelkoa huoli näkäkyvynsä menettämisestä aiheuttaa. Elämäni yksi pelottavimmista hetkistä oli varmasti maata avuttomana leikkauspöydällä pää muovipussissa tuntien, kuinka silmääni leikataan, täysin kykenettömänä muuta tekemään kuin rukoilemaan.

Joskus todella mietin, onko siinä mitään rajaa, kuinka paljon yhdelle ihmiselle voidaan antaa kestääkseen. Heti kun tunsin selviäväni vähän selvemmille vesille anoreksiasta iskivät muut sairaudet päälle, vaikka ensimmäisessä ja siitä toipumisessakin olisi ollut mielestäni jo yhdelle ihmiselle riittämiin. Mielessä pyörii kysymyksiä: Olenko todella ansainnut kaiken tämän? Eikö minulla ole oikeutta tuntea terveyttä, ja hyvinvointia? Samalla kuitenkin tiedän, että nämä kysymykset ovat täysin turhia.

Ja toisaalta tiedän, että koetelemukseni ovat myös kasvattaneet ja vahvistaneet minua valtavasti. Se, onko kaikella kokemallani ollut jokin tarkoitus, selviää minulle ehkä joskus myöhemmin, tai sitten ei. Ehkäpä esimerkiksi ymmärrän työssäni vaikeista oloista tulleita ja kovia kokeneita lapsia jollakin tavalla paremmin kuin toinen helpomman tien kulkenut. Tai ehkä en.

Mutta vaikka en uskokaan siihen, että vaikeat koettelemukset jalostaisivat mitenkään ihmistä, ja vaikka antaisin ainakin osan enemmän kuin mielelläni pois, olen alkanut luottaa siihen, ettei täällä kenellekään anneta sittenkään yhtään enempää, kuin minkä pystyy kantamaan. Sillä jos ei muuta, ovat kokemukset ainakin opettaneet minulle yhden asian itsestäni: tuo elämä eteeni mitä hyvänsä, kestän sen kyllä. Olen jo osoittanut olevan paljon rohkeampi ja paljon vahvempi, kuin olisin koskaan voinut kuvitella. Ja ehkä jopa onkin niin, idolini Cheekin sanoin, että "ainutlaatuinen elämä kasvattaa ainutlaatuisia ihmisiä".

<3: Ida

14 kommenttia:

  1. Voi Ida! Todella, eikö yhden ihmisen kohdalla jo riitä? Ihan varmasti kestät mitä elämä tuo tullessaan, sitä en epäile yhtään mutta on se silti niin väärin... Saisi kyllä nyt olla enemmän hyvää elämässäsi kuin mitään muuta. Olet ajatuksissani! Lämmin, lämmin halaus <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Kiitos Katarina! Niin se taitaa olla, että meitä Sankareita ei tässä elämässä helpolla päästetä, mutta vaikka se onkin väärin, emmekä todellakaan ole kaikkea kokemaamme ansainneet, olemme silti kyllin vahvoja sen kantaaksemme ja ehkä juuri se tekee meistä niin paitsi Vahvoja ja Rohkeita, myös juuri niin ainutlaatuisia, kuten Sinäkin Katarina olet. <3

      Poista
  2. Uskon, että sinusta tuntuu hyvin epäreilulta ja epäuskoiselta, miten yhdelle ihmiselle voi laittaa näin paljon huonoa terveyttä. Olen niin pahoillani puolestasi! Kuitenkin anoreksiasta selviytyminen (tai ainakin hyville vesille pääseminen) on tehnyt sinusta paljon vahvemman vastaanottamaan myös näitä muita sairauksia.

    Mikäli tämä tilanne olisi tullut sinulle vuosi sitten, niin et ehkä olisi tässä tänään kertomassa hyviä uutisia syömishäiriön osalta... tai kuntosi ei olisi kestänyt välttämättä edes yhtä antibioottikuuria vaativaa flunssaa ym, puhumattakaan tämän seurauksesta, josta kerroit. Joten kaikella ikävälläkin on jokin tarkoitus, joka selviää ehkä myöhemmin :)

    Sinulla sattuu nyt olemaan vain huonoa tuuria, että kaikki osuu samaan aikaan, mutta uskon, että kasvat näidenkin koettelemusten aikana ja saat edellisistä vaikeista ajoista voimia seuraavaan! :) Onneksi olet päässyt syömishäiriön kanssa sellaiseen tilanteeseen, ettei se hallitse jokapäiväistä elämääsi,sillä voisitko kuvitella miten heikkona makaisit leikkausalissa?! En usko, terveydentilasi edes kestäisi sitä.Eli se, mitä olet tehnyt tämän vuoden, niin on mahdollistanut sinulle varmasti sen, että jaksat nämä muutkin sairauden läpi! Tietenkin sitä toivoisi, että pääsisi nauttimaan kaikista sairauksista vapaata elämää, mutta näin ei vielä ole valitettavasti sinun kohdallasi... Toivottavasti löydät uusia keinoja nauttia tämän hetkisestä elämästäsi,koska sen todellaki ansaitset! Ja elämästä nauttiminen on pitkälle asenne kysymys, joten yritä pysyä positiivisena, vaikka sinua koetellaankin joka suunnalta!

    paljon jaksamisia!!!

    -N

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei N ja kiitos lämpimästä myötätunnostasi ja viisaista sanoistasi! Ihan totta puhut siitä, että kaikissa eläni vaiheissa ei kuntoni olisi kestänyt tällaisia koettelmuksia fyysisesti saatika sitten henkisesti. Niin se juuri on, että kaikkea ei tässä elämässä voi suunnitella ja kontrolloida, mutta oma asenne on tärkeä, ja tuo elämä eteen sitten mitä hyvänsä, sen jaksaa kohdata paljon paremmin, kun on itse vahvoilla.
      Siksi toivotan Sinullekin paljon tsemppiä itsesi vahvistamiseen ja tulevan kohtaamiseen! Olet Hieno ihminen. <3

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Ida-Kulta,

    Olen todella pahoillani kaikista koettelemuksista joita joudut ja olet joutunut viimeisien kuukausien aikana käymään läpi. Elämä todellakin koettelee Sinua perinpohjin juuri nyt. Samalla Sinulla on kuitenkin aivan suunnattoman ihailtava asenne koettelemuksiisi; et anna periksi, etkä vaadi vastauksia kysymyksiin, joihin ei ehkä edes ole vastauksia. Kerrot, että tuo elämäsi mitä tahansa eteesi, kestät sen kyllä. Huojentavaa ja hienoa lukea, että ajattelet näin. Olet peruspositiivinen, ja se on upeaa. Monestihan sanotaan, että pelkällä peruspositiivisella asenteella saattaa olla suurikin merkitys sen kannalta miten sairauksista toipuu. Toki tuntuu todella pahalta ja väärältä, ettet pääse täysin rinnoin ja vailla huolen häivää nauttimaan siitä Oikeasta Elämästäsi, jonka vasta olet löytänyt. Mutta jos vain jaksat sopeutua ja sinnitellä, ja samalla katsoa eteenpäin ja uskoa parempaan huomiseen, selviät kyllä. Olethan selvää Voittaja-ainesta! :)

    Ensimmäisiä ajatuksiani, kun tekstisi luin, oli juuri tuo mistä N:kin (yllä) niin osuvasti kirjoittaa; jos et olisi selättänyt anoreksiaa ensin, et ehkä olisi tässä lainkaan kertomassa niin viimeisimmistä suurensuurista onnistumisistasi kuin myöskään koettelemuksistasi. Et, tosiaankaan, välttämättä, olisi selvinnyt näistä viimeisimmistä koettelemuksista enää lainkaan, jos ei anoreksia olisi jo kutakuinkin menneen talven lumia.

    Ja mikä kaikkein parasta - kaikkien koettelemuksiesi keskellä Sinulla on edelleen rakas perheesi Sinua tukemassa, auttamassa ja kannustamassa. Maikkikin siellä jossain hymyilee ja lähettelee Sinulle eheyttäviä säteitä. Ajatellen rakkaan lapsenlapsensa tavoin, että ei - ei kenellekään anneta yhtään sen enempää kuin minkä pystyy kulloisenakin hetkenä kantamaan.

    Olet ajatuksissani.

    ♥ Voimia Sinulle, Ystävä-Rakas! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea! Niinhän minä taidan olla: voittaja-ainesta, aivan kuten hyvä Ystävä Sinäkin. Se ei silti tarkoita, että Snakarin pitäisi selvitä yksin, ja kuten kirjoitat, minulla on perheeni. Ja minulla on teidät rakkaat lukijani ja Ystäväni. Ja täällä minä olen, myös minä Sinua varten, muistathan sen?
      Olet ajatuksissani tänäänkin. Halaus <3

      Poista
  5. Voi ei Ida! Huoli oikein puristaa sydänalaani ja tosiaan: kuinka paljon voidaan antaa yhden ihmisen kannettavaksi?! Kun niin hienosti olet toipumassa syömishäiriöstä, niin nyt sinua paiskataan tällaisella. Olen niin pahoillani ja toivon sinulle voimia koettelemuksissasi. Mutta uskon, että taistelu anoreksian kanssa on kasvattanut ja voimaannuttanut sinua ihmisena niin, että et muserru tämänkään somaattisen taakan alla. Sinussa on sisua ja uskon, että jatkat elämääsi ja kamppailet eteenpäin, vaikka sitten kivun kourissa ja hampaat irvessä.
    Toivon sydämestäni, että sairauteesi löytyy apua ja näkökykysi palautuu.
    Voimaa, tsemppiä, siunausta ja rakkautta sinulle ihana Ida! <3 Täällä ollaan hengessä mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Kiitos Ihana Nell! Tuntuupa hyvältä, että on tuollaisia Ihania ihmisiä tukena ja myötäelämässä. Olet todellinen Ystävä. Jatketaan sisi yhdessä kaikesta huolimatta tätä elämää eteenpäin, toinen toistemme rinnalla. Olet tärkeä. <3

      Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Sä olet ainutlaatuinen.<3 Voimia rakas!

    VastaaPoista
  8. Enkeleitä polullesi Ida!

    Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin Kiitos Kaunisita sanoistasi, ja samoin Sinun polullesi! :)

      Poista