Tänään ymmärsin jälleen olevani tilanteessa, jossa lisäykset ateriasuunnitelmaani ovat tarpeen. Silti niistä päättäminen ja ajatus suuremmasta ruokamäärästä tuntui ahdistavalta ja herätti monenlaisia (sairaita) ajatuksia ja pelonsekaisia tunteita. Terveen ihmisen näkökulmasta lienee selvää, että jos tavoitteena on painon nousu, edellyttää se syömisen lisäämistä, jos tavoitetta ei saavuta. Syömishäiriötä sairastava taas yrittää välttää tätä viimeiseen asti ja pelkää ruokamäärän nostamista. Seuraavassa yritän hieman selventää sitä, miksi ruokamäärien kasvattaminen on sairastavalle vaativaa, millaisia tunteita se herättää ja ennen kaikkea mitä se vaatii ja miten se kuitenkin on mahdollista.
Ensinnäkin muutosten tekeminen ruokavalioon on sairastavalle vaikeaa, sillä tutussa ja vanhassa pysyminen tuntuu turvallisemmalta. Muutokset ovat yleensäkin ihmiselle vaikeita, mutta sairastavalle tutut, sairaatkin, rutiinit ja käyttäytymismallit luovat järjestystä kaaokseen ja turvallisuuden tunnetta sairauden aiheuttavien pelkojen keskelle. Pitkään sairastavalle sairaista kuvioista ja liian vähäisestä syömisestä on siis muodostunut tapa tai rutiini, josta poikkeaminen aiheuttaa ahdistusta. Syömisen lisääminen edustaa hyppyä tuntemattomaan, ja on sairastavan päässä yhtä suuri riski kuin terveelle ihmiselle jokin suuri elämän muutos, jonka vaikutuksia ei voi tietää etukäteen.
Anoreksiaa sairastavan pelot mahdollisista seurauksista koskevat ennen kaikkea lihomista tai painon nousua. Anoreksiaa sairastavan suurin pelko on painon hallitsematon nousu. Ja hän kuvittelee, että pienikin syömisen lisäys johtaa painon räjähtämiseen, joka jatkuu loputtomiin. Tämän vuoksi hän pyrkii aina syömään ikään kuin varmuuden vuoksi liian vähän, jotta paino ei vain nousen liikaa tai liian nopeasti. Pelkoa painon noususta ymmärtää paremmin, kun ymmärtää, mitä kaikkea siihen sisältyy. Painon nousuun liittyvästä ahdistuksesta olen kirjoittanut aikaisemminkin.Sairastavia haluan kuitenkin muistuttaa siitä, että pelko painon hallitsemattomasta noususta on usein perusteeton. Elimistömme on siitä fiksu, että se kiihdyttää aineenvaihduntaa ja täten kulutusta, kun uskaltaa syödä hieman enemmän. Lihominen edellyttää jatkuvaa yli tarpeidensa syömistä ja sen jatkuvaa lisäämistä.
Painon noustessa ja syömistä lisäämällä anoreksiaa sairastava joutuu kohtaamaan monia tunteita, jotka on piilottanut oireilunsa taakse. Kun syö liian vähän, elää ikään kuin sumussa eikä jaksa pohtia sairauden taustalla olevia tekijöitä tai tuntea oikeastaan mitään. Kun sitten syöminen normalisoituu, puskevat monet negatiivisetkin tunteet esiin. Lisäksi hiilihydraattien puute aiheutta elimistöön ketoositilan, jolloin sairastava saattaa tuntea itsensä ylienergiseksi. Kun sitten tästä tilasta päästään yli, voi olo olla jopa masentunut.
Ylienergisen olonsa lisäksi anoreksiaa sairastava pyrkii liian vähäisellä syömisellä vaalimaan nälän tunnetta. Jos nälkä ei ehdi tulla ennen seuraavaa ateriaa, anoreksiaa sairastavan on vaikea antaa itselleen lupaa syödä. Tällöin syömishäiriöön sairastuneen mielessä nälän tunne on saanut positiivisen latauksen ja vain sen turvin hän pystyy antamaan itselleen oikeutuksen syödä. Voin kuitenkin vakuuttaa, että elimistö tottuu suurempaan ruokamäärään, ja nälän tunne ehtii tulla ennen seuraavaa ateriaa kuten ennenkin. Itse asiassa nälän tunne usein lisääntyy, kun keho saa ravintoa ja alkaa toiveikkaana täyttää elimistön tarpeita. Aliravittuna keho on nimittäin ikään kuin jatkuvassa hälytystilassa, eivätkä nälkäsignaalit useinkaan toimi normaalisti. Tämä voi tarkoittaa sitä, että sairastavalla on jatkuvasti nälkä, tai yhtälailla sitä, että nälän tunne katoaa kokonaan, kun siihen ei vastata. Joka tapauksessa nälän tunteen normalisoimiseen ainoa tie on riittävä täsmäsyöminen.
Toisaalta sairastava haluaa vaalia nälän tunnetta ja pahaa oloaan, joka liian vähäisestä syömisestä johtuu, koska hän ajattelee, ettei ansaitse parempaa oloa. Tämä liittyy itsestä huolehtimisen vaikeuteen ja pyrkimykseen rankaista itseään ja kertoo jälleen heikosta itsetunnosta. Heikon itsetunnon vuoksi sairastava myös uskoo, että ei ole ansainnut ruokaa, ja määrittelee nälän tunteesta riippumatta usein etukäteen, minkä määrän on ruokaa ansainnut ja hilaa tuota rajaa jatkuvasti alemmaksi. Tällöin itselle määriteltyjen rajojen ylittäminen tuntuu väärältä ja aiheuttaa syyllisyyttä.
Syömisen lisäämiseen liittyy myös pelko kontrollin menettämisestä. Kontrolloimalla painoaan ja syömistään sairastava tuntuu, että hän hallitsee myös elämäänsä. Syömisen suhteen moni syömishäiriöinen tuntuu ajattelevan niinkin mustavalkoisesti, että jos hän hellittää hiukan kontrollia syömisistä, hän menettää kontrollin kokonaan. Haluan kuitenkin muistuttaa, että jos kontrollin menettämisellä tarkoitetaan liian paljoa syömistä, on ahmimimisriski huomattavasti suurempi silloin, kun syö jatkuvasti liian vähän kuin jos syö riittävästi ja lisää kontrolloidusti syömismääriään. Ja eikö kontrollia ole pikemminkin juuri se, että pystyy itse hallitusti tekemään muutoksia niin syömisten kuin muidenkin elämän osa-alueiden suhteen ja päättämään sen avulla omasta hyvinvoinnistaan ja tulevaisuudestaan kuin että antaa sairauden päättää siitä?
Kun sitten on päättänyt ottaa rohkaisevan askeleen ja lisätä syömistä, miten päätös ona mahdollista konkretisoida? Ensimmäinen ajatus ainakin minulla, kuten varmasti usealla muullakin sairastavalla on, että en pysty. Painon nostaminen on ankaraa työtä ja edellyttääkin itsensä ylittämistä. Tätä vaikeuttaa se, että sairastavan itsetunto on usein matala, ja sairaus pyrkii jatkuvasti uskottelemaan sairastavalle, että sen käskyjen noudattaminen on ainoa vaihtoehto eivätkä muutokset ole mahdollisia. Sairastava tuntee usein voimatomuutta, usein jopa epätoivoa, pyrkiessään vastustamaan sairautta, mitä esimerkiksi syömisen lisääminen edllyttää.
On kuitenkin hyvä muistaa, että tunne omasta kykenemättömyydestä on nimenomaan vain sitä, nimittäin tunne. Uskoa omiin mahdollisuuksiinsa voi saada esimerkiksi miettimällä omia aikaisempia onnistumisiaan. Lähes jokainen on vähintäänkin osasto-olosuhteissa joskus kyennyt lisäämään ruokamääriään, vaikka se on tuntunut vaikealta. Jos olen pystynyt aikaisemmin, miksi en pystyisi nytkin? Ylipäätään kaikki kokemukset, vaikka ne eivät liittyisikään syömisen lisäämiseen, joissa on onnistunut, on hyvä pitää mielessä. Tämä saattaa tuntua vaikealta, sillä sairaus usein muistuttaa vain menneistä epäonnistumisista, joihin on kuitenkin turha jäädä roikkumaan.
Kokemuksia onnistumisista on myös mahdollista saada vertaistuen avulla. Itseäni lisäyksiin on rohkaisuut muiden toipumassa olevien anoreksiaa sairastavien esimerkki. Toivon myös, että vastaavassa tilanteissa olevia muutoksen tekemiseen rohkaisisi oma esimerkkini: olenhan vaikeuksista huolimatta pystynyt kasvattamaan ateriasuunnitelmaani.
Myös muu ulkopuolinen tuki on usein tarpeen ruokalisäyksiä koskevan haasteen edessä. Tällaista tukea toivon jokaisen sairastavan saavan esimerkiksi hoitohenkilökunnalta. Sairastava tarvitsee usein vakuuttelua siitä, että lisäykset ovat todellakin tarpeen ja niiden tekeminen on oikein ennen kuin uskaltaa konkretisoida ajatuksensa. Tällaista apua voi saada esimerkiksi ravitsemusterapeutilta. Minä olen saanut lisäksi valtavasti rohkaisua, ja välillä jopa välttämätöntä patistelua lisäysten tekemiseen isältäni.
Vaikka sairastava saisikin tukea lisäysten tekemiseen ruokavalioonsa, aiheuttaa se joka tapauksessa edellä mainitsemiani pelkoja. Sairastavalta vaaditaankin rohkeutta kohdata nuo pelot, joita ateriasuunnitelman kasvattaminen edellyttää. Muut voivat tukea tässä pelon kohtaamisessa, mutta suurin työ on kuitenkin jokaisen sairastavan tehtävä itse.
Pelkojen kohtaaminen vaatiikin rohkeutta ottaa riski ja katsoa, mitä tapahtuu. Tämä on usein sairastavalle vaikeaa, koska riskinsietokyky on matala. Mutta sitähän paraneminen kuitenkin loppujen lopuksi on, nimittäin hyppy tuntemattomaan. Ei voi koskaan varmasti ennustaa, mitä on edessä ja silti on uskallettava ottaa askeleita sitä kohti.
Syömisen lisääminen tulisikin nähdä välineenä eteenpäin pääsemiseen. Jokainen ruoanmurunen, jonka sairastava lisää ruokavalioonsa on askel sairaudesta vapautumiseen. Näiden askeleiden ottamisessa on apuna, jos pystyy pitämään oman tavoitteensa mahdollisimman selkeänä mielessään. Minulle syömisen lisääminen on väline tavoitteeni, eli painon normalisoimiseen ja sitä kautta toipumiseen.
Välillä onkin hyvä pohtia miettimään, mitä syömisen lisäämisellä ja muutosten tekemisellä voi saavuttaa. Apuna voi käyttää vaikka konkreettisesti kynää ja paperia. Kun listaa ateriasuunnitelman kasvattamisen hyviä ja huonoja puolia, voi herätä huomaamaan, että kaikista peloista huolimatta syömisen lisäämisellä voi saavuttaa paljon enemmän kuin mitä on menetettävänä.
Edellä mainitsemani oivalluksen tekeminen kuitenkin edellyttää tietysti sitä, että oma tavoite on oikeansuuntainen. Tämä tarkoittaa sitä, että oma motivaatio muutokseen täytyy olla suurempi kuin kaipaus tutussa pysymiseen. On selvää, että hyppy tuntemattomaan pelottaa jokaista, mutta tuo pelko ei saisi olla suurempi kuin sairaista tavoista saatu turvallisuuden tunne. Muuten muutos ei toisten tuellakaan ole mahdollinen.
Kun oma motivaatio sitten on kohdillaan ja riskin on valmis ottamaan, täytyy syömisen lisäämisen aiheuttamista tunteista vain mennä läpi. Tällöin on hyvä tiedostaa jo etukäteen, että lisäysten tekeminen aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa, mutta ne menevät ohi. Se ahdistus on mahdollista kestää. Jos kuitenkin luovuttaa, eivät ahdistus ja pelko katoa mihinkään, sillä sairaus ei hellitä vaan saa vain vahvistusta sen käskyyn alistumisella.
Mutta kun sairauden aiheuttamasta ahdistuksesta ja vaikeista tunteista pääsee yli, seuraa siitä positiivisia tunteita. Sairauden vastustamisesta tulee voittajaolo. Ja ahdistuksen hetkellä on hyvä pitää mielessä, että mitä voimakkaampi on ahdistus, sitä voimakkaammin taistelee sairauttaan vastaan ja sitä suurempi onnistumisen kokemus sairauden vastustamisesta seuraa. Ahdistus tulisikin nähdä keinona eteenpäin menemiseen. Tällaista aitoa onnistumisen tunnetta ei saa sairauden käskyjen noudattamisesta, ainoastaan sairautta vastaan taistelemisesta. Onnistumisen kokemukset sen sijaan vahvistavat itseluottamusta, mikä helpottaa jatkossa sairautta vastaan taistelemista. Vain näin on mahdollista päästä yli ajatuksesta "en pysty", joka on sairastavan ensimmäinen ajatus ja josta sairaus pyrkii sairastavan vakuuttamaan.
Vaikeista tunteista läpi menemällä on mahdollisuus onnistumisen kokemuksen lisäksi mahdollisuus saavuttaa myös muuta. Sen avulla voi nimittäin todistaa sairaat ajatuksensa vääriksi: paino ei karannutkaan hallitsemattomaan nousuun, kontrolli ei hävinnytkään minnekään, nälän tunne normalisoitui syömisen myötä. Ja lopulta huomaa, että vaikeista tunteistakin pääsee yli. Lopulta ne nimittäin menevät ohi. Lopulta lisäykset eivät enää tunnu ahdistavilta. Niistä muodostuu uusia rutiineja, uusia terveyttä tukevia tapoja vanhojen tilalle, ja ne alkavat tuntua turvallisilta.
Itsellänikin huomaan lisäysten tekemisen aiheuttavan jälleen jo etukäteen tuskastuttavia tunteita. Minua pelottaa, mitä tapahtuu, miten selviän suuremmasta ruokamäärästä ja ajatus painon hallitsemattomasta noususta pelottaa ja sairaus syyllistää minua. Silti tiedän, selviän tästä ja teen oikein. Ja jos minä selviän, selviää kuka tahansa muukin, Sinäkin.
<3: Ida
Upeaa, että uskallat ottaa taas uuden ratkaisevan askeleen kohti tervehtymistä! Painon on pakko nousta ja vaikka se vaikealta tuntuukin, on se parantumisen ehto. Sinäkin olet ilmeisesti päässyt siihen pisteeseen, että syömäsi energiamäärä ei enää riitä vaan lisäyksiä on pakko tehdä. Olet hyvin kirjoittanut niistä monista asioista joiden kanssa sairastunut joutuu kamppailemaan, kun ruokamäärää joutuu lisäämään. Olet myös löytänyt monia asioita, jotka tässä muutoksessa auttavat. Sinulla on tukiverkosto ympärilläsi ja saatat itse vaikuttaa siihen mitä ruokavalioosi lisätään. Sinä pystyt siihen, olet sisukas ja voimakas nuori nainen! Ja kuten kirjoititkin, olet tehnyt sen ennenkin. ;) Tsemppiä ja haleja! <3
VastaaPoistaKiitos Nell taas kommentistasi, kehuistasi ja kannustuksestasi! Tukiverkosto ja se, että saa edetä omaan tahtiinsa ja omalla tavallaan todella auttavat minua muutosten tekemisessä.
PoistaToivottavasti myös sinä uskaltaisit ottaa tärkeitä ja rohkeita askeleita, joita paraneminen vaatii. Kuten kirjoitat, painon nouseminen on välttämätön paranemisen ehto. Myös minä olen osastolla saanut nähdä, kuinka sisukkaasti olet osastolla taistellut terveyden ja riittävän ruokamäärän puolesta, joten miksi et pystyisi ruokavalion lisäykseen nyt kotona, kun saat itse vaikuttaa omaan tapaasi ja tahtiisi aivan kuten minäkin? Tsemppiä niin paljon kuin ruutuun mahtuu ja vielä rohkaiseva halaus päälle! <3
Hei Ida!
VastaaPoistaNiin totta, että tästä sairaudesta ei voi päästä irti ilman ahdistusta, ilman pelkoa, ilman kontrollin menettämisen pelkoa. Ne kaikki ovat yksinkertaisesti läpikäytävä useaankin otteeseen jos haluaa toipua, oikotietä ei ole. Ja jos jättää prosessin kesken koska kokee liian suurta ahdistusta tai pelkoa, on se kaikki taas kumminkin edessä seuraavalla kerralla. Koska niin kuin sanoin, oikotietä ei ole. Kaikkien kannattaa ainakin kokeilla kohdata toipumisen pelot ja ahdistukset, koska niin kuin Ida sinä sanoit, ne ovat kumminkin koko ajan anoreksian mukana. Ei siis ole mitään menetettävää kokeilla:)
Yksi tekijä, mikä on ollut minun toipumisessani todella vaikea kohdata, on oma ikääntyminen. Koska kun sairastuin ekan kerran sairaalakuntoon, olin 28 vuotias, ja kun ensimmäisen kerran sen jälkeen sain painoni BMI 18:ta, olin 44. Välillä 28-44 elin kuin sumussa. Kun siitä sumusta "heräsin", minä oikeasti pelästyin kun en enää tunnistanut omia kasvojani peilissä. En tietenkään, onhan 28 vuotias aika paljon nuorempi kuin 44 vuotias. Siinä meni pitkä tovi sulatella sitä tosiasiaa etten enää ollut 28 vuotias. Nyt saan surra menetettyjä vuosia, ja olen vakaasti päättänyt, että en anna enää ainuttakaan vuotta tälle sairaudelle! Tällä haluan rohkaista sinua Ida, ja kaikkia muitakin, TODELLAKIN kohtaamaan kaikki ahdistukset ja pelot ja kahlaamaan ne läpi! Se kaikki on sen arvoista, ettei tarvitse vuosien päästä pelästyä ikääntyneitä kasvojaan! Lainaan sanojasi, Ida, eli jos minä selvisin, selviätte te kaikki muutkin!
Voimahali <3
Hei taas Katarina! Kiitos taas pohtimaan pistäneestä kommentistasi ja viisaista sanoistasi!
PoistaKirjoitat osuvasti siitä, kuinka ahdistuksen sivuuttaminen vain siirtää sen kohtaamista. Kuten kirjoitat, sairaudesta kun ei voi parantua ilman ahdistusta ja jos pelästyy tunteitaan, siirtää vain niiden kohtaamista myöhemmäksi, mikä tekee siitä usein aina vain vaikeampaa. Siksi pitääkin päästä ahdistuksen perimmäisestä syystä, eli anoreksiasta, lopullisesti eroon. Uskon myös, että juuri tämä ahdistuksen läpikäyminen kasvattaa ja tekee vahvemman, eikä tulevaisuudessa murheet sitten enää tunnu niin ylivoimaisilta. Näin ainakin haluan uskoa.
Jäin myös miettimään, mitä kirjoitit oman ikääntymisen kohtaamisen vaikeudesta. Myös minulla on mennyt vuosia sumussa, vaikka aika ei onneksi olekaan vielä ollut yhtä pitkä. Joka tapauksessa myös minä yllätyin, jopa hieman järkytyin menneenä syntymäpäivänäni sitä, kuinka vuodet ovat vierineet enkä olekaan ehkä enää niin nuori kuin mitä itseäni olen pitänyt. En kuitenkaan usko, että menetettyjen vuosien suruminen auttaa niitä kun ei enää voi saada takaisin. Elämässä pitää katsoa eteenpäin ja huolehtia tulevasta ja ennen kaikkea nykyhetkestä. Sinullakin Katarina on vielä paljon aikaa tehdä loppuelämästäsi elämäsin arvoista, sellaista kuin haluat sen olevan, aikaa toteuttaa unelmiasi. Sitä paitsi mielestäni nuo sairastamasi vuodetkaan eivät ole menneet hukkaan, ovathan ne tehneet Sinusta juuri sen ihanan ihmisen, joka nyt olet ja opettaneet selvästi arvostamaan loppuelämääsi aivan eri tavalla. Eli jos menneet vuotesi ovat olleet vain puolittaista elämistä on nyt mahdollisuus elää tulevat vuodet oikein tuplateholla!
Haleja <3
Hyvä Ida! Olet ihana <3
VastaaPoistaKiitos! Sait minut kommentillasi hyvälle mielelle :)
PoistaHyvä Ida. Oot selkeesti päättänyt onnistua aterialisäyksissä. Niin sun täytyykin ja niin sä pystytkin tehdä. Älä anna enää sairauden päästä niskan päälle, koska sä oot ihana ja arvokas ja ansaitset kaiken. Omien tunteiden kohtaaminen on välillä pelottavaa, mutta ne kuuluu elämään ja vain siten oppii tuntemaan itsensä. Tsemppiä ihan hurjasti, sä pystyt kyllä. Muista, että voit aina soittaa mulle kun siltä tuntuu. <3
VastaaPoistaKiitos kannustuksestasi rakas! Melkein tuli kyyneleet silmiin kun luin kommenttiasi, niin rohkaisevasti ja kauniisti taas kirjoitit.
PoistaErityisesti tuo vika lause oli mulle tärkeä. Muista aina, että asia pitää paikkaansa myös toisinpäin, eli olen aina täällä Sinua varten, kun vain tarvitset minua.
Ihanaa, että kohta nähdään! Lentosuukkosia! <3
Kiitos taas, Ida, rohkaisevasta tekstistä! Täälläkin tapetaan oikein urakalla mörköjä. Ne paholaiset vain tuppaavat aika ajoin nostamaan uudestaan päätään, mutta silloin ei kun vaan halolla niitä taas päähän ja joka kerta ne heikentyvät ja jotkut niistä voitetaan lopullisesti - ja taas ollaan askeleen lähempänä sitä lopullista Grande Voittoa... ;)
VastaaPoistaKiitos Sinulle Andrea kommentistasi! Tulin niin hyvälle mielelle, kun luin, miten olet urheasti taas jatkanut taisteluasi mörköjä vastaan. Ihailen sinnikkyyttäsi ja sisuasi. Sinussa on voimaa, jolla ne möröt tapetaan yksi kerrallaan ja jolla lopulta vielä saavutat sen Grande voiton. Olen siitä varma. Jatketaan siis yhdessä taisteluamme onnistumisia jakaen! Tsemppiä, olet tärkeä! <3
PoistaHei Ida. Hieno kirjoitus taas kerran. Nyt on hyvä näin kesän jälkeen ryhtyä toimiin kuten olet päättänyt aterialisäyksellä tämän ”tauti-Hirmuisen ” karkottamiseksi asteittain. Tämä tauti ei hallitse sinua vaan sinä määräät kuka on pomo.Matka jatkuu, voittajan seuraava etappi odottaa kulkijaa.Sinä Ida kuljet sitä polkua entistä vahvempana itseesi luottaen ja me mukana kulkijat kannustaen.
VastaaPoistaMaija
Hei! Kiitos kommentistasi ja kannustuksestasi myös tätä kautta! Tukenne on minulle tärkeä ja antaa minulle voimia tämän "tauti-Hirmuisen" nujertamisessa vähitellen. Taisteluni jatkuu, matka, jonka päässä odottaa voitto, enkä aio luovuttaa.
PoistaAurinkoa ja kaikkea hyvää! :)