tiistai 25. syyskuuta 2012

Katse eteen ja suunta ylöspäin!

Edellinen tekstini herätteli sekä teissä lukijoissani että minussa itsessäni ajatuksia vastoinkäymisten kohtaamisesta toipumisprosessissa ja niihin reagoimisessa. Siksi tässä tekstistä päätinkin keskittyä vaikeuksista nousemiseen.

Totuushan nimittäin on, että toipuminen ei minunkaan kohdallani ole suoraviivaista nousukiitoa ylöspäin, vaan se on täynnä takapakkeja. Myös minulle toipumisprosessini on aaltoileva, välillä taisteluni sairauttani vastaan sujuu paremmin ja välillä huonommin. Kuten viime tekstissäni kirjoitin, olen viime aikoina saanut tuntea, kuinka sairaus on nostanut uudelleen vahvemmin päätään ja kuinka minun on täytynyt myöntää olevani heikko ja tarvitsevani apua. Saamani avun turvin olen viime päivinä kuitenkin löytänyt itsestäni uusia voimia ja motivaatiota taisteluuni. Se ei kuitenkaan ole käynyt helposti.

Anoreksia nimittäin syöttää vaikeuksia kohdatessa lukuisia ajatuksia, jotka edesauttaisivat sairaudelle periksi antamista. Anoreksia ja heikko itsetunto saavat sairastavan tuntemaan kykenemättömyyden tunteita. Ensimmäinen ajatus takapakin kohdalla onkin: en pysty. Ja heti seuraavaksi tulee ajatus siitä, että kaikki on menetetty. Tätä seuraa ajatus, että kun ei kuitenkaan onnistu, voi yhtä hyvin luovuttaa kokonaan. Lopulta alkaa tuntua siltä, että ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sairauteen palaaminen. Näin anoreksiapeikko yrittää siis vakuutella. Tämä ei kuitenkaan ole totta.

Olisikin tärkeää ymmärtää, että takapakitkin kuuluvat osaksi toipumisprosessia. Ovathan epäonnistumiset yleensäkin osa elämää. Kuten eräs lukijani viisaasti totesikin edellisen tekstini kommentissa, olennaista on, miten näihin vastoin käymisiin reagoi. Kun huomaa epäonnistuneensa, on hyvä pysähtyä hetkeksi ja katsoa taaksepäin. Tällöin on mahdollista analysoida tilannetta: mikä meni pieleen, miten voin toimia toisin. Näin voi muuttaa toimintaansa jatkossa. Sitä toipuminen nimittäin kaikkein olennaisimmin nimittäin on: toisin tekemistä.

Menneeseen jumittuminen ei kuitenkaan hyödytä mitään, ja on olennaista pitää katse tulevassa. Kuten äitini aina sanoo, että kun peruutusnappia ei elämässä ole, on tärkeämpää miettiä, mitä voi jatkossa tehdä toisin. Takapakki tulisikin nähdä nimenomaan haasteena taistella sairautta vastaan entistä kovemmin, ei luovuttamisen paikkana.

Jokainen kuitenkin tietää, että tämä taistelu ei käy helposti. Mikä sitten voi auttaa vaikeuksista nousemisessa? Ensinnäkin on olennaista hyväksyä oma epäonnistumisensa. Sairastavat ovat usein kovin vaativia itseään kohtaan ja omaa epätäydellisyytään (tai pikemminkin ihmisyyttään) on vaikeaa hyväksyä. Olen kirjoittanut ennenkin siitä, kuinka anoreksiaa sairastavan tulisi ensin olla täydellinen sairas ja tämän jälkeen, kun hän on päättänyt parantua, tulisi toipumisen olla yhtä nousukiitoa. Näin ei kuitenkaan ole. On hyvä ymmärtää, että jokainen kohtaa toipumisessaan vastoinkäymisiä, eikä kenenkään toipumisprosessi ole virheetön.

Olisikin tärkeää sisäistää, että yksi epäonnistuminen ei pyyhi pois niitä kaikkia onnistimisia, joita on jo saavuttanut. Usein perfektionistiselle henkilölle tyypillistä on, että epäonnistumisen hetkellä kaikki näyttää mustalta, koska mielessä pyörii vain mennyt epäonnistuminen. Tällöin olisi hyvä jälleen pysähtyä hetkeksi katsomaan taaksepäin ja pohtia, mitä hyvää on jo saavuttanut, mikä on nyt paremmin kuin ennen, missä asioissa olen onnistunut. Omista onnistumisistaan voi silloin tällöin pitää jopa listaa, joita voi vaikeuksia kohdatessaan lukea. Itselläni tämä blogin kirjoittaminen on parhaimmillaan auttanut minua huomaamaan, kuinka vaikeuksista huolimatta olen jo mennyt monessa asiassa eteenpäin.

Omien onnistumisten listaaminen tukee parhaillaan myös itsetunnon kasvattamista, mikä on olennaista omien vierheidensä hyväksymisessä. Itseluottamuksen saaminen on olennaista myös vaikeuksista nousemissa. Tulee olla uskoa muutokseen, uskoa itseen ja kykyihinsä ja voimiinsa saavuttaa jotain parempaa, jotta muutokset ovat mahdollisia. Tämän vuoksi jokaisen sairastavan tulisi pohtia, mikä auttaa oman itsetunnon tukemisessa.

Omiin kykyihinsä ja voimavaroihin luottamista voi saada myös oikeanlaisen vertaistuen avulla: jos joku toinen on selvinnyt tästä, miksi en minäkin selviäsi? Itseäni on auttanut esimerkiksi muiden toipumassa olevien anoreksiasta kärsivien blogien lukeminen, ja toivon, että jollekin teistä lukijoistani tämä minun blogini voisi tarjota samanlaista toivoa.

Muutoksen toteuttamisessa apuna on myös tavoitteen pitäminen mielessä. Kun kohtaa vaikeuksia, helposti hämärtyy käsitys siitä, mitä kohti on pyrkimässä. Ja tällöin on helppo antaa periksi sairaudelle. Tämän vuoksi jokaisen sairastavan olisikin hyvä pitää aina mielessä, mitä tavoittelee ja miksi terve elämä on tavoittelemisen arvoista. Aika ajoin tulisikin esittää itselleen kysymys: mitä hyvää voin saavuttaa tekemällä toisin?

On kuitenkin selvää, että vaikka epäonnistumisen olisikin hyväksynyt, ei tarvittavien muutosten tekeminen ja valoisamman tulevaisuuden näkeminen heti onnistu. Aivan yhtä tärkeää onkin oman epäonnistumisen hyväksymisen lisäksi hyväksyä tunteet, joita epäonnistuminen ja vaikeuksien kohtaaminen herättävät. On aivan luonnollista tuntea myös negatiivisia tunteita, kun asiat eivät mene suunnitellusti. Ja jokaisella on niihin aivan täysi oikeus.

Jos nämä negatiiviset tunteet kuitenkin tuntuvat ylivoimaisilta kestää, muutosten tekeminen tuntuu ylivoimaiselta ja tavoitteet hämärtyvät, ei itseen ja omiin voimiin luottaminen enää onnistu. Tällöin on hyvä muistaa, että jokaisella on oikeus pyytää ja saada apua vastaan. Avun tarpeen myöntäminen itselle ja muille sen vastaanottamisesta puhumattakaan on syömishäiriötä sairastavalle usein vaikeaa ja vaatii valtavasti rohkeutta. Kuten edellisessä tekstissäni kirjoitin, kaikesta ei kuitenkaan pidä eikä tarvitse selvitä yksin. Välillä on oikeus olla heikko ja tarvita tukea. Syömishäiriöstä parantuminen on vaikea prosessi, johon sairastunut tarvitsee pitkin matkaa apua.

Kuten edelllisessä tekstissäni kirjoitin, minä olen uskaltanut tämän rohkean askeleen ottaa, ja pyytänyt niin vanhemmiltani kuin hoitohenkilökunnalta enemmän tukea. Olen kohdannut epäonnistumisia, vaikeuksia ja pahaa oloa, jotka nekin kuuluvat pitkään toipumisprosessiin. Saamani tuen avulla olen kuitenkin onnistunut tekemään tarvittavia muutoksia, vaikka se ei olekaan ollut helppoa.

Millaisia tunteita vaikeuksien kohtaaminen on minussa sitten herättänyt? Olen kohdannut pelkoa: mitä jos en enää selviäkään, mitä jos luisun takaisin vanhaan? Olen epäonnistumisen myötä kokenut pettymystä itseeni: miksi en pysty parempaan? Olen kohdannut ahdistusta: mitä jos joudun taas kohtaamaan sairauden yhä uudelleen ja uudelleen? Olen ollut surullinen: mitä jos joudunkin luopumaan toiveestani paremmasta, valoisammasta tulevaisuudesta?

Vaikeiden tunteiden kirjo on ollut välttämätön, mutta lopulta olen saanut kuitenkin tuntea onnistumisen kokemuksia. Olen saanut huomata, kuinka pystyn tekemään asioille jotakin. En ole sairauteni vietävissä, vaan pystyn muttamaan asioita ja vaikuttamaan omaan toipumisprosessiini. Ja voin vakuuttaa, että se, jos mikä tuo aitoa hallinnan tunnetta, ei syömättömyys tai muuten sairaudella oireilu.

Tämän luettuasi toivon Sinun ymmärtävän sen, minkä minäkin olen saanut huomata: epäonnistumisetkin kuuluvat toipumisprosessiin. Ja silti ne eivät tarkoita sitä, että olisi syytä luovuttaa. Ja lopulta on syytä muistaa, että epäonnistuessakin olen aivan yhtä tärkeä ja arvokas ihminen. Ja niin olet Sinäkin.

<3: Ida

8 kommenttia:

  1. Ihanat nuo viimeiset lauseet ja niin totta, niin kuin koko postauksesikin. Olet taas asian ytimessä!
    Epäonnistuessa tai takapakin ilmaantuessa voi tosiaan tuntua, että nyt on kaikki pilalla, maailma kaatuu, olen surkea epäonnistuja ja tästä on turha enää edes yrittää päästä eteenpäin. Tunteet ovat sallittuja, mutta samalla on syytä muistaa, että mennyt on mennyttä ja hankalat ajat jo koettuja. Mikään ei estä paremman huomisen rakentamista, niin kuin osuvasti kirjoititkin. Takapakit kuuluvat elämään.
    On ihana kuulla, että olet pyytänyt apua, sitä saanut ja vieläpä hyötynyt siitä, se on rohkeutta! Olet tärkeä ihminen ja terveyden ansainnut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kannustavasta kommentistasi Nell! Olet ihana, kun jaksat aina lukea ja kommentoida tekstejäni.
      Toivottavasti olet myös itse sisäistänyt viestin, jonka kirjoitit minulle. Se on nimittäin täyttä asiaa. Nyt Sinunkin on siis aika siirtää katse tulevaan ja miettiä, mistä voisit aloittaa sen paremman huomisen rakentamisen. Olet sen nimittäin ansainnut. Muista, että olet myös ansainnut avun, jota tällä tiellä tarvitset. Ainakin minä haluan olla tukenasi. <3

      Poista
  2. Moi Ida! Yleensäkin se, että pohdiskelet mennettä, nykyhetkeä ja tulevaa eri kannoilta ja järkevästi on tärkeä osa paranemisprosessia. On edistys, että pystyt puhumaan tunteista ja kohtaat ne. Nyt vaan katse tulevaan mahdollisimman positiivisin mielin, pystyt kyllä. Muista, ettet ole yksin.
    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiitos kommentistasi rakas. Kiitos siitä, että tiedän Sinun aina olevan tukenani enkä koskaan jää yksin. Muista, että myös minä haluan olla aina osa Sinun elämääsi, eikä sairaus saa koskaan tulla lopullisesti meidän väliin. Tämä rakkaus on sitä vahvempi. Kohta nähdään!<3

      Poista
  3. Hei Ida!

    Olen monesti tekstejäsi lukiessani, ja etenkin nyt, miettinyt tätä sairautemme joko-tai/musta-valkoinen -luonnetta ja ajattelutapaa. Joko olen täydellinen sairastaja tai täydellinen parantuja; joko onnistun tai epäonnistun mitä ikinä teenkin; ei mitään epämääräistä, aaltoilevaa siltä väliltä. Tämän musta-valkoisen joko-tai -ajattelun taustalla vaanii, mistä itsekin olet monesti kirjoittanut, muutoksen pelko. Ja niin osuvasti nytkin kirjoitit: "Sitä toipuminen nimittäin kaikkein olennaisimmin nimittäin on: toisin tekemistä." Koko tämä sairaus pitää vallassaan niin tiukasti suurilta osin siksi, että elämänmuutos ja muutoksen tekeminen on niin vaikeaa ja ahdistavaa; koska sairaus on näennäisesti niin tuttu ja turvallinen. Mikä taas monen kohdalla juontaa sairastumisen alkulähteille: sairastuminen on ollut tapa reagoida uhkaavaan ulkomaailmaan; luomalla oma pieni turvallinen sairauden maailma jossa kaikkea pystyy kontrolloimaan sataprosenttisesti on turvassa. Kaikki muutos alkaa silloin pelottaa koska se johtaa takaisin turvattomaan ulkomaailmaan. Mutta jotta pystyisi rakentamaan oman terveen suhteen ulkomaailmaan on hyväksyttävä muutoksia. Eli: jos ensin menee huonosti ja sitten hyvin on se muutos. Joka on hyväksyttävä, jotta päästään takaisin kiinni parantumisen tielle. Jos sitten yhtäkkiä meneekin taas vähän huonommin on se muutos. Joka on taas hyväksyttävä, jotta osaisi taas löytää tien parempaan. Sairastavan on vain niin vaikea hyväksyä tätä elämän aaltoilevaa muutoksien kirjoa, koska se luo epävarmuutta ja turvattomuutta, ja rikkoo kuvioita ja rutiineja. Mutta juuri sitähän se Elämä on! Muutoksia, tilanteita, takapakkeja, jälleennousemisia. Ja kun sen hyväksyy ja omaksuu on jo ymmärtänyt elämästä paljon! Ja etenkin kun kyseessä on vaikea syömishäiriö, johon lähes väistämättä kuuluu muutoksen pelko, mutta kuitenkin hyväksyy elämän aaltoliikkeen, on jo pitkällä toipumisprosessissa.

    Ida - olet pitkällä!

    Valtavasti haleja ja voimia taas kerran Sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea! Kiitos taas jälleen kerran viisaista sanoistasi. Luin viestisi ajatuksella monta kertaa, sillä se oli aivan kuin omalta näppäimistöltäni, ja oivalsin sen avulla monta asiaa myös omasta suhtautumisestani muutoksiin. Sillä on täysin totta, kuten kirjoitat, että muutokset ovat syömishäiriötä sairastavalle äärettömän vaikeita ja sairaus tuttuudessaan ja turvallisuudessaan houkuttaa. Ja silti, tai ehkä juuri siksi, muutokset ovat välttämättömiä, jotta syömishäiriöstä voisi toipua. Ne ovat avain parantumiseen. Kuten tiedät, anoreksiasta ei voi parantua, jos aina toimii tutulla, sairaalla tavalla.
      Todella jäin miettimään viestisi jälkeen, miten noin viisas ihminen voikin sairastaa näin typerää sairautta. Uskon, että saat vielä käännettyä sen viisauden voimavaraksesi taisteluusi syömishäiriötä vastaan. Sillä tälläkin matkalla kaikkein tärkeintä on päämäärän saavuttaminen, ei se, miten mutkaista reittiä on kulkenut. Ja tällaisen viisauden avulla et voi muuta kuin saavutaa määränpääsi, eli paranemisen.
      Voimia! <3

      Poista
  4. Hei Ida!
    On ihanaa lukea miten osaat pyytää apua ja myöskin miten olet ottanut epäonnistumisetkin haltuusi etkä ole antanut niiden voittaa! Pelko on suuri mörkö, kun sen voittaa on pitkällä! Myöskin tuo listan tekeminen niistä asioista missä on jo onnistunut on mielestäni todella hyvä idea! Itse en omalla kohdallani aina muista omaa edistymistäni, lista olisi siinä hyvä muistutus. Tai sitten toisen palaute on myös hyvä. Eilen nimittäin terapeuttini sanoin minulle, että on tapahtunut huomattavaa muutosta entiseen. Että siinä missä ennen olisin reagoinut vetäytymällä syömättömyyteen niin nyt en sitä tee, vaan kohtaan asiat. Terapeutti vielä korosti sitä "huomattavaa". Tämä muutos on tapahtunut pikku hiljaa, en ole sitä itse niin tiedostanut ennen kuin nyt sain siitä palautetta. Sinun listaidea palvelee samaa asiaa!
    Olet todellakin päässyt pitkälle Ida! Saat olla todella ylpeä itsestäsi, minäkin olen! Takapakkeja tulee ihan varmasti vielä lisää, turha sitä on kiistää, mutta kyllä sinä niistäkin selviät, ihan varmasti!
    Voimahali <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas Katarina! Kiitos ihanasta kannustuksestasi taas jälleen kerran. Tukesi on minulle korvaamattoman tärkeää, sillä pidän Sinua esimerkkinäni taistelussani syömishäiriötäni vastaan matkalla kohti paranemista. Ihailen sisua, rohkeuttasi ja sinnikkyyttäsi. Ja silti se ei tarkoita, että Sinullakin ei saisi olla takapakkeja ja Sinäkin et saisi tarvita apua. Ne tekevät Sinusta vain ihmisen :)
      Näistä takapakeista huolimatta varmasti kukaan ei voi olla huomaamatta sitä huimaa edistymistä, jota sinussa on tapahtunut. Hienoa, jos joku siitä ilmiselvästä asiasta muistaa sinulle joskus antaa palautettakin. Tämä edistymisesi nimittäin jälleen osoittaa: olet käynyt niin rankan koulun ja selvinnyt, että selviät varmasti kaikista elämäsi vaiheista tulevaisuudessakin.
      Haleja! <3

      Poista