perjantai 7. syyskuuta 2012

Kylläisyydestä ja nälän tunteesta: pelosta omien tarpeidensa kuuntelemiseen

Nälkä ja kylläisyyden tunne ovat terveelle ihmiselle luonnollisia tuntemuksia ja kehon viestejä, joihin ei useinkaan kiinnitä sen kummempaa huomiota. Anoreksiaa sairastavassa ne kuitenkin herättävät monia ajatuksia,  jotka saavat aikaan ristiriitaisiakin tunteita. Itsekin tiistain ravitsemusterapeutin käynnillä käytin aikaa näiden tuntemusten pohtimiseen. Seuraavassa paneudun siihen pelon tunteeseen, jota syömishäiriössä kylläisyyden tunne aiheuttaa, pyrin kumoamaan joitakin kylläisyyden tunteeseen liittyviä harhaoletuksia ja kerron, miten nälän ja kylläisyyden tunteen normalisoiminen on mahdollista.

Anoreksiaa sairastavasta kylläisyyden tunne herättää siis usein pelkoa ja ahdistusta. Kuten monen muunkin asian sairastunut liittää tämän tunteen yleensä (virheellisesti) lihomisen pelkoon. Käsityksen virheellisyyteen palaan hieman myöhemmin. Joka tapauksessa tämän ajatuksen vuoksi aterian jälkeinen olo koetaan sairastavien keskuudessa usein vaikeana. Siksi olisikin hyvä, että aterian jälkeen syömishäiriötä sairastava olisi varannut ruokailun jälkeiseksi ajaksi jotain miellyttävää tekemistä, joka rauhoittaa tai vähentää ahdistusta viemällä ajatukset muualle ja joka estää aterian kompensoimisen. Myös esimerkiksi puhuminen jonkun kanssa, mikäli se on mahdollista tai muu tunteiden purkamiskäytäntö, kuten kirjoittaminen, on suotavaa. Osastolla on käytössä lounaan ja päivällisen jälkeen yhteinen lepohetki, jolloin kokoonnutaan yleisiin tiloihin.

Kylläisyyden tunne on anoreksiaa sairastavalle myös siksi vaikea, että hän pyrkii vaalimaan nälän tunnetta. Tällöin sairastavalla suhtautuminen kylläisyyden ja nälän tunteeseen ovat menneet ikään kuin päälaelleen: sairastava pitää nälkää positiivisena ja kylläisyyden tunnetta negatiivisena. Usein nälän tunteesta on tullut sairastavalle ehdoton edellytys syömiselle. Itselläni tämä on johtanut esimerkiksi ateriavälejen pitkittämiseen. Myöhemmin kuitenkin kerron siitä, miksi nälän tunteen saavuttamiseen ruokamäärän vähentäminen tai aterioiden jättäminen välistä ei ole ratkaisu.

Lähes poikkeuksetta anoreksiaa sairastava myös ajattelee tuntiessaan kylläisyyttä, että on syönyt liikaa. Tämän vuoksi olo tuntuu siltä, että on tehnyt jotain väärää, ja sairaus alkaa syyllistää. Tämä ajatus tulee kylläisenä joka tapauksessa, vaikka olisi syänyt aivan samalla tavalla kuin ennenkin, mutta korostuu entisestää, jos sairastava on syönyt jotenkin edellisistä poikkeavaa. Itselläni esimerkiksi listasyömisestä poikkeaminen saa lähes poikkeuksetta minut tuntemaan, että nyt olen syönyt liian paljon, vaikka todellisuudessa olisin syönyt liian vähän.

Pelko siitä, että on syönyt liikaa saattaa saada anoreksiaa sairastavan jopa pakokauhun valtaan. Tämä kauhu johtuu paitsi lihomisen pelosta, myös kontrollin menettämisen pelosta, josta olen kirjoittanut useasti myös aikaisemmin. Syömishäiriöstä kärsivä pelkää, että on menettänyt kontrollinsa syömisiinsä, itseensä ja sitä kautta myös koko elämäänsä. Kylläisyyden tunne ja siitä seuraava ahdistus tuo anoreksiaa sairastavalle kaaoottisen olon ja hän pelkää menettävänsä hallinnan itseensä.

Kylläisyyden tunteen ja lihomisen välinen yhteys ei kuitenkaan siis pidä paikkaansa. Lihominen tarkoittaa jatkuvaa yli tarpeidensa energian saantia. Sillä ei ole mitään tekemistä kylläisyyden tunteen kanssa. Kylläisyyden tunne nimittäin kertoo nimittäin yksinkertaisimmillaan siitä, että vatsalaukku on täynnä. Ja vatsalaukunhan voi täyttää väliaikaisesti vedellä, joka ei sisällä tunnetusti lainkaan kaloreita. Jos asiaa miettii hieman tarkemmin, ymmärtää myös sen, että jos ihminen lihoisi joka kerta, kun on kylläinen, suurin osa maailman ihmisistä olisi hyvin painavia -syöhän suurin osa ihmisistä itsensä kylläiseksi monta kertaa päivässä. Vastaavasti nälän tunne ei tarkoita laihtumista.

Itseasiassa kun ihminen uskaltaa syödä itsensä kylläiseksi ja oppii kuuntelemaan omia nälän tuntemuksiaan, on myös pelko kontrollin menettämisestä turha. Tällöin keho nimittäin oppii viestimään siitä, milloin se on saanut riittävästi ravintoa, keho pääsee pois jatkuvasta hälytystilasta ja nälän tunne muuttuu säännöllisemmäksi, eli sitä ei tarvitse erikseen mitenkään "vaalia" ateriavälejä pitkittämällä tai syömistä vähentämällä, ja riski ahmimisesta katoaa tai ainakin pienenee huomattavasti. Tällöin myös siis pelko nälän menemisestä pois on turha.

Pelko  siitä, että kylläisyyden tunne viestisi liiasta syömisestä tai lihomisesta, on siis perusteeton. Mistä kylläisyyden tunteeseen sitten tulisi suhtautua? Itseasiassa kylläisyyden tunteen tulisi olla tavoiteltava olotila jokaisen aterian jälkeen. Jos on käyttänyt riittävästi suolaa, juonut sopivasti (eikä täyttänyt vatsalaukkuaan vedellä) ja syönyt monipuolisesti, kertoo kylläisyyden tunne yksinkertaisesti siitä, että on syönyt sopivasti. Tällöin elimistön tarpeet on tyydytetty vähäksi aikaa, kehon viestiin eli nälän tunteeseen on vastattu ja ihminen on saanut riittävästi energiaa jälleen jaksaakseen seuraavaan ateriaan asti.

Miten hyvän kylläisyyden tunteen sitten voi saavuttaa? Pääpiirteittäin asia todella on siis niin yksinkertainen. Kehon normaalit signaalit voivat siis palata, kun niihin vastaa asianmukaisella tavalla: eli siis syö silloin kun on nälkä, ja lopettaa syömisen tuntiessaan olonsa kylläiseksi. Aliravitsemustilassa kehon viesteihin ei kuitenkaan kannata eikä voikaan vielä sokeasti luottaa. Paitsi että sairaus pyrkii hämäämään ajatuksen kulkua ja vääristää omaa tunnetta nälästä ja kylläisyydestä, myös alipaino ja aliravitsemustila jo itsessään ovat esteitä luottaa näihin kehon viesteihin sokeasti.

Miten aliravitsemustila sitten muokkaa kehon signaaleja kuten nälkää? Ensinnäkin aliravittu keho on ikään kuin jatkuvassa hälytystilassa, ja sillä on jatkuvasti nälkä. Tilannetta voi verrata esimerkiksi tulipaloon: keho on tulessa ja ravinto on sen sammuttamiseen vaadittavaa vettä. Tällöin voi käydä niin, että kun keholle alkaa pikkuhiljaa antamaan enemmän ravintoa, se alkaa mahdollisimman tehokkaasti innoissaan täyttämään kehon tarpeita ja vaatii yhä enemmän ja enemmän ruokaa. Kun olo on jatkuvasti nälkäinen, hiipii sairastavan mieleen usein tuttu pelko kontrollin menettämisestä: mitä jos en hallitsekaan enää syömistäni, mitä jos syön liikaa, mitä minussa tapahtuu, kun nälkäni on pohjaton?

Edellä kuvailemani pelot ovat ymmärrettäviä huolia, mutta lääkkeenä ei ole syömisen pienentäminen uudelleen, kuten moni sairastava saattaa virheellisesti kuvitella, vaan riittävä täsmäsyöminen. Täsmäsyömisessä voi olla apuna esimerkiksi ravitsemusterapeutin ja potilaan yhdessä laatima ateriasuunnitelma. Kun keho tottuu siihen, että se saa säännöllisesti energiaa, se kyllä rauhoittuu ja oppii luottamaan pikkuhiljaa siihen, että se saa ravintoa myös jatkossa.

Anoreksiaa sairastava saattaa myös tuntea olonsa kylläiseksi pidempään kuin normaalipainossa oleva terve ihminen sen vuoksi, että kuten elimistön toiminnot yleensä, aliravitsemustilassa myös ruoansulatus toimii hitaammin. Tällöin ruoka pysyy ikään kuin mahalaukussa pidempään ja elimistö saa sitä ravintoaineita käyttöönsä hitaammalla tahdilla. Tilannetta vaikeuttaa entisestään se, että aliravitsemustilaan liittyy usein ummetusta, mikä saa tuntemaan olon yhä täydemmäksi. Jo valmiiksi kylläinen olo lisää usein vaikeutta syödä, mutta kylläinen olo ei ole tällöin merkki siitä, että elimistöllä olisi kuitenkaan riittävästi energiaa käytössään, ja tällöin on tärkeää syödä, vaikka aluksi mekaanisesti, ateriasuunnitelmansa mukaan kyseenalaistamatta syömisen tarvetta.

Toisaalta sairastavalta saattaa myös olla kadonnut nälän tunne kokonaan. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että kun kehon signaalit on tarpeeksi usein sivuutettu, ne eivät  enää kannata. Ilmoittamalla nälän tunteesta keho pyrkii viestimään, että se tarvitsee lisää ravintoa. Kun tähän kehon viestiin sitten ei vastata ja se sivuutetaan tarpeeksi monta kertaa, se yksinkertaisesti jää tulematta. Lisäksi voi olla niin, että kun sairatava on kieltänyt itseltään nälän tunteen, hän ei enää tunnista tai ainakaan halua tunnistaa sitä.

Aliravitsemustilan korjaantuminen ja riittävä täsmäsyöminen saavat kehon normaalit viestit onneksi palaamaan normaaleiksi. Kun tämä tilanne on saavutettu, tulisi ihmisen pyrkiä kuuntelemaan kehoaan ja tuntemuksiaan. Miten terve, luotettava kylläisyyden tunne on sitten mahdollista saavuttaa? Tärkein asia on niinkin yksinkertainen, kuin että tulee syödä riittävästi. Anoreksiaa sairastava pyrkii usein määrittelemään itselleen sopivan annoskoon etukäteen ja rajoittaa sen yhä vain pienemmäksi ja pienemmäksi. Tällöin ateria ei tyydytä tarpeita, eli tavoitetta kylläisyyden tunteesta ei ole saavutettu.

Toinen lähes yhtä tärkeä asia on, että tulee syödä säännöllisesti. Jos ruokaväli venyy turhan pitkäksi, nälkä kasvaa liian suureksi, eikä sitä enää tunnu sammuttavan mikään. Tällöin jos lounas jää esimerkiksi väliin, ei nälkä poistukaan enää normaalilla päivällisellä ja riskinä on ahmiminen. Sen sijaan kun keho tottuu siihen, että ruokaa tulee tietyin väliajoin, se oppii viestittämään kylläisyyden tunteella, kun ravintoa on saatu riittävästi ja vastaavasti nälällä, kun on jälleen aika syödä.

Kolmanneksi aidon kylläisyyden kannalta tärkeää olisi, että söisi mahdollisimman monipuolisesti ravintoympyrän kaikista lohkoista. Tällöin kylläisyyden tunne pysyy pidempään eikä erilaisia himoja synny. Esimerkiksi rasvaton ruoka täyttää vain hetkellisesti. Myös riittävä suolan käyttö on yhteydessä kylläisyyden tunteeseen.

Lisäksi aidon kylläisyyden tunteen kannalta olennaista on, että pureskelee ruokansa huolellisesti. Muussa tapauksessa, jos isot palat täyttävät vatsa laukun, täyttyy se nopeasti, jolloin hetkellisesti tuntee kyllä olonsa kylläiseksi, jolloin lopettaa syömisen liian aikaisin, ja nälkä hiipii pian uudelleen. Samasta syystä on tärkeää nauttia ruoan kanssa sopivasti nestettä, mutta ei täyttää vatsalaukkuaan pelkällä vedellä.

Aidon kylläsyyden tunteen saavuttamiseksi olisikin tärkeää erottaa oikea, aito kylläisyyden tunne. Mekaanisen täyden olon kun saa aikaan vaikka täyttämällä vatsansa vedellä. Usein myös syömishäiriötä sairastava päättää etukäteen, minkä ruokamäärän tulisi riittää hänelle, jolloin aito kehon signaalien kuunteleminen jää pois.

Häiriintyneiden viestien vuoksi aluksi syömishäiriötä sairastava tarvitseekin usein avukseen ateriasuunnitelmaa, johon on listattu hänelle sopivat ruokamäärät, joiden avulla normaali kylläisyyden ja nälän tunteet on mahdollista saavuttaa. Lopulta tavoitteena tulisi kuitenkin olla kehon viestien kuunteleminen. Tälllöin kylläisyyden tunteeseen liittyvät pelot ovat turhia. Lopultahan nälkä ja kylläisyys  ovatkin vain kehon signaaleja. Kuten monen muunkin asian osalta, tässäkin suhteessa toipuminen edellyttää siis oman itsensä, omien tarpeidensa kuuntelemista. Ja avain toipumiseen on jälleen niinkin ihmeellinen kuin riittävä ja säännöllinen syöminen.

Hyvää ruokahalua!
<3: Ida

6 kommenttia:

  1. Hei Ida!
    Täyttä asiaa taas kerran! Poikkeus kumminkin vahvistaa säännön, ja olen ainakin vielä pieni poikkeus. Mikä johtuu ilmeisesti liian pitkään jatkuneesta aliravitsemustilasta, eli kestää myös pitkään ennen kuin kehoni taas toimii normaalisti. Eli poikkeus on se, että vaikka olen yli puolitoista vuotta syönyt säännöllisesti niin nälän tunne ei ole palautunut. Minulta se siis hävisi kokonaan. Mutta nälän tunteen sijaan olen oppinut tunnistamaan voimattoman olon, eli tunnen milloin tarvitsen lisää energiaa ruoan muodossa. Veikkaan, että se tunne on muodostunut ihan siitä kun pitkään orjallisesti noudatin ateriasuunnitelmaa kellon tarkkuudella just koska ei ollut nälkä, söin vain koska tiesin että on ruoka-aika. Nyt ei tarvitse enää katsoa kelloa, oma keho viestii voimattomuudellaan että on aika syödä. Eli vaikka en tunne nälkää, keho viestii toisella tavalla että pitää syödä. En tiedä tuleeko minulle näläntunne takaisin vai ei, mutta ei sillä ole väliä. Pääasia on, että tiedän milloin syödä pitää! Ja siihen pisteeseen pääsemiseen on just vaadittu tuota mitä sanoit: riittävää ja säännöllistä syömistä!

    Hyvää ruokahalua sinullekin, Ida!
    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas Katarina! Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä todella, kuinka uskallat jakaa täällä omia kokemuksiasi toipumisen tiellä, jolla olet jo hyvän matkaa ollut. Siitä on apua minulle ja varmasti myös muille blogini lukijoille.
      Hienoa, että kehosi on oppinut viestittämään, kun on aika syödä. Ja vieläkin hienompaa on se, että olet oppinut kuuntelemaan kehoasi ja toimimaan sen mukaan. Se on sitä itsensä arvostamista. Myös itselläni täsmäsyömisen harjoittelun avulla opin ensin huomaamaan oman voimattomuuteni ja nyt on alkanut välillä myös aito nälän tunne palautumaan. Ja kuten sanoit, siihen ei ole muuta keinoa kuin riittävä ja säännöllinen syöminen, ja kuten Sinullakin, myös minulla se on edellyttänyt vielä toistaiseksi orjallista ateriasuunnitelman noudattamista ja kellon mukaan syömistä. Jatketaan siis valitsemallamme tiellä kehoamme kuunnellen! Haleja <3

      Poista
  2. Komppaan Katarinaa, todella kattava tietopaketti jälleen kerran! :) Kylläisyyteen ja näläntunteeseen liittyy sairastavilla todella isoja myyttejä, joita osuvasti tekstissäsi kuvasit. Sairastuneelle nämä pelot ovat arkipäivää, kun terveelle ihmiselle ei tulisi mieleenkään, että esim. kylläinen olo tarkoittaisi painon nousemista. Tällainen pelko anorektikolle saattaa kuitenkin tuntua niin todelliselta, että kylläistä oloa karttaa keinolla millä hyvänsä. Sekin, mitä kirjoitit nälkätuntemusten katoamisesta on myös aivan totta. Se tekee toipumisen hankalaksi, kun oman kehon tuntemuksiin ei uskalla luottaa, ateriasuunnitelma tulee tässä vaiheessa todellakin tarpeeseen. Ja kuten Katarina kirjoitti, aluksi onkin syötävä kellon mukaan, oli olo kylläinen tai nälkäinen. Asia kyllä korjaantuu aikanaan.
    Nyt vain nauttimaan siitä sopivan kylläisestä olosta. ;) Halauksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kommentistasi Nell! Ihanaa, miten aktiivisesti jaksat kommentoida tekstejäni.
      Ajatukset ja pelot, jotka liittyvät kylläisyyden tunteeseen ja nälkä, johon ei voi luottaa hankaloittaa toipumisprosessia, kuten kirjoitat. Ne ovat kuitenkin luonnollisia kehon viestejä. Ennen kuin ne palaavat ja niihin uskaltaa luottaa, on kuitenkin ateriasuunnitelma ja riittävä täsmäsyöminen ainoa vaihtoehto. Muistathan sen myös itse? Älä siis kuuntele mörköä, vaan arvosta itseäsi ja muista syödä riittävästi ja säännöllisesti, vaikka sairaus kuiskuttelisi korvaan. Sinulla on siihen täysi oikeus, suorastaan velvollisuus, jotta toipuminen olisi mahdollista. Tsemppiä! :)

      Poista
  3. Hei Ida!

    Taas kerran kovin "ammattimaista" tekstiä Sinulta! Itse asiassa olin siinä aistivinani ripauksen Riikkaa ja sipaisun Steriä... ;) Eli olet taas osannut pukea kuulemaasi ja lukemaasi sanoiksi, itsesi ja meidän lukijoidesi "realisoimiseksi".

    Niin totta tuo näläntunteen katoavainen kataluus. Itse en ole onneksi kokonaan nälän tunnetta kadottanut, mutta vaatii aika pitkiä ateriavälejä jotta sen tuntisin. Koska täsmäsyöminen ja ja syöminen ilman nälän tunnetta on aina ollut minulle aika vaikeaa ja haastavaa olen myös oppinut yhdistelemään aterioita, eli jos jokin ateria tai osa siitä jää välistä voin todellakin syödä enemmän kuin yhden aterian verran seuraavalla kerralla kun syön. Tätä toimintamallia en voi kenellekään suositella, mutta omalla kohdallani se toimii. Ja silloin ei kylläisyyden tunnekaan ahdista, kun tiedän että olen vain korvannut jotain poisjäänyttä. Ahmintaan en kuitenkaan sorru, koska (minäkin) noudatan vain ateriasuunnitelmaani ja korvaan sen mitä ateriasuunnitelmasta on jäänyt pois. Itse asiassa koen aika vapauttavaksi etten näin ollen sido itseäni tiettyyn paikkaan tai aikaan vain ruokailujen takia. Tosin on tietysti riski että ateriat saattavat loppupeleissä kuitenkin jäädä vajaiksi jos niitä liikaa yrittää yhdistellä ja korvailla eikä kaikkea pystykään kerralla syömään. Itse olen kuitenkin oppinut minkä verran pystyn ja jaksan kerralla syödä ja näin ollen kuinka paljon pystyn siirtämään yhdeltä aterialta toiselle. Käytännössä syön iltapainotteisesti, koska silloin minun on helpointa syödä ja "sallia" itselleni ruokaa.

    On se kyllä kumma mitä kaikkea tämä sairaus teettääkään... Kuten tapaan sanoa - anoreksia on tyhmempi kuin vastasyntynyt; jopa pienenpieni vauva tajuaa vaatia ja imeä äidin rintaa kun on nälkä, mutta anorektikolle lusikan laittaminen suuhun voi olla ihan ylivoimaista...

    Ei muuta kuin haarukat heilumaan! Siitä se lähtee!

    Nautinnollisia ruokailuhetkiä Sinullekin, Ida, ja lämpimiä post-stressin lievittäviä ahdistuksenpurku-rentoutumishalauksia sinne kotikutoiseen lepohetkeen! <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea! Kiitos kehuistasi ja kiitos, että rohkaistuit jakamaan omia kokemuksiasi!
      Jokainen tietää itse, mikä toimii itselle kaikista parhaiten ja millainen ateriarytmi on itselleen sopiva. Myös minun syömiseni on iltapainotteista, koska illalla syöminen on minulle helpointa. Pääasiahan on, että saa riittävästi energiaa päivän aikana. Jos pystyt yhdistelemään aterioita ja koet sen vapauttavana, niin hyvä. Varothan kuitenkin juuri tuota, mitä kirjoitit, että ateriat yhteensä jäisivät kuitenkin vajaiksi, jos ei pysty täysin kuitenkaan korvaamaan skipattua edellistä ateriaa? Tämä sairaus kun on niin pirun ovela huijaamaan ja tinkimään aterioista. Itse olen vapauttanut itseäni hieman kellon aikojen suhteen, eli siirtänyt esimerkiksi lounasta myöhemmäksi, jos olen lounasaikaan ollut tekemässä jotain muuta. Yhtäkään ateriaa en ole kuitenkaan jättänyt välistä tai edes vajaaksi, vaan vain hieman myöhästänyt aikataulua tai pienentänyt seuraavaa ateriaväliä. Yritä miettiä itse, terveellä puolella, mikä Sinulle on paras systeemi. Voisi olla myös hyvä, jos pääsisit suunnittelemaan ateriarytmiäsi, aterioitasi ja miten voisit niitä tarpeen mukaan korvata vaikka ravitsemusterapeutin kanssa.
      Tsemppiä hirmuisasti Sinullekin! Älä anna periksi! Nyt rohkeasti vain mörköä päin siis haarukat ja veitset aseina! <3

      Poista