Olen pitänyt tätä blogia paikkana, johon kirjoitan lähinnä saavuttamistani edistysaskeleista ja jo selätetyistä vaikeuksista. Nyt paljastan teille kuitenkin totuuden: en ole ihmeisiin kykenevä ja vaikeuksien yläpuolella oleva yli-ihminen. Myös minä kohtaan vaikeuksia, joista en selviä yksin. Tarvitsen päivittäin valtavasti tukea muilta ihmisiltä kyetäkseni vastustamaan sairautta.
Viime viikkoina olen saanut huomata syömishäiriömörön nostavan jälleen päätään. Jo rutiineiksi muuttuneet ruokailuni ovat alkaneet tuntua vaikeammilta. Raejuusto on levinnyt pitkin lautasta, pöytä on täynnä leivänmurusia, margariini on pyyhkiytynyt paperiin, jogurttiannokseni on jäänyt yhä vajaammaksi ja kattilan pohjalle on jäänyt keittoa. Myös yleinen ahdistuneisuuteni paitsi ruokailutilanteissa myös muuten on pahentunut. Painonnousu ja yksinäiset aamupäivät ovat saaneet minussa aikaan itkukohtauksia. Vaikeuksia kohdatessa olisi ollut helppo antaa sairaudelle periksi ja ajautua kokonaan sen vietäväksi. Minä kuitenkin päätin valita toisin.
Kaikki alkoi siitä, kun kitarakurssilla uskalsin pyytää opettajaltamme apua. Tästä merkityksellisestä kitaratunnistani kirjoitinkin edellisessä tekstissäni. Joka tapauksessa tämä sai aikaan lumipalloefektin ymmärtäessäni, että minulla on oikeus, ja minun suorastaan kuuluu pyytää apua, kun en pärjää yksin. Eilisessä hoitokokouksessani sitten puhuin lääkärille ja hoitajalle ahdistuksestani. Mietimme yhdessä keinoja, jotka voisivat helpottaa oloani. Tänään pyysin enemmän tukea isältäni ruokailutilanteisiin, jotta saisin tarkemmin syötyä kaiken ateriasuunnitelmaani kuuluvan ja jotta sairauden ääni olisi yhdessä helpompi vaientaa.
Vaikka avun pyytämisestä seurasikin siis vain positiivisia asioita, ei se kuitenkaan minulle ollut mikään helppo asia. Tähän ongelmaan ovat varmasti törmänneet paitsi sairastavat myös syömishäiriötä sairastavien läheiset ja heitä hoitavat tahot. Miksi syömishäiriötä sairastavan on sitten niin vaikea pyytää ja ottaa apua vastaan?
Ensinnäkin sairastava haluaa viimeiseen asti uskoa ja uskotella itselleen ja muille, että hän pärjää kyllä. Sairauden vuoksi kaikesta pitäisi selvitä yksin, ja tämän vuoksi usein myös hoitoon hakeutuminen pitkittyy. Yksin pärjäämisen harha on minullakin ollut vahva. Vaati pitkän aikaa vaikeaa sairastamista, ennen kuin uskalsin myöntää edes omille vanhemmilleni, että minulla ei ole kaikki kunnossa. Sairauden väitteet siitä, että pitäisi pärjätä aina omin neuvoin, eivät kuitenkaan ole totta. Jokainen ihminen tarvitsee toista ihmistä. Lapsikaan ei kasva terveeksi aikuiseksi ilman muita ihmisiä.
Toisaalta anoreksiaa sairastava pitkittää hoitoon hakeutumista ja avun pyytämistä myös sen vuoksi, että haluaa ikään kuin suojella sairauttaan. Väitänkin, että harvaan sairauteen on yhtä voimakasta tunnesidettä, oikeaa viha-rakkaus-suhdetta, kuin anoreksiaan. Vaikka sairaudesta haluaakin eroon, luopuminen tuntuu pelottavalta. Sairastava pelkää luopua kontrollista ja tutulta tuntuvalta maailmasta. Todellista elämän hallintaa on kuitenkin se, että pystyy tekemään itsenäisesti päätöksiä, eikä tottele sairauden käskyjä. Ja joskus elämässä tarvitaan benji-hyppyjen kaltaisia tekoja, siis rohkeutta heittäytyä ja katsoa, mitä siitä seuraa ilman jatkuvaa varmistelua. Ja usein tämä hyppy vaatii toisen ihmisen, joka tuuppaa liikkeelle.
Tietysti avun pyytämistä vaikeuttaa entisestään se, että sairaus usein hämärtää syömsihäiriötä sairastavan todellisuuden tajua. Omaa tilannettaan ei useinkaan näe realistisesti ja kuvitelmat omista voimista vaikuttaa tilanteeseensa liioitellaan. Sairastavan kuva omasta kehosta on usein vääristynyt eikä hän tämän vuoksi hahmota oman tilanteensa vakavuuttaa. Usein etenkin sairauden alkuvaiheessa sairastava saattaa kuvitella pystyvänsä lopettamaan laihduttamisen ja nostavansa painoa kotioloissa, vaikka konkreettiset faktat ja teot osoittaisivat jotain ihan muuta. Yleensä sairastava myös vähättelee omia oireitaan. Tällöin olisi hyvä, että jokaisella sairastavalla olisi ympärillään luotettavia ihmisiä, mieluiten sekä läheisiä että hoitavia henkilöitä, jotka voisivat realisoida sairastavan käsitystä tämän tilanteesta.
Kun sitten oma tilanne ja avuntarve ymmärretään, on siitä muille puhumiseen vielä pitkä matka. Anoreksiaa sairastavan on usein nimittäin perfektionististen ja vaativien persoonallisuuden piirteiden vuoksi erityisen vaikeaa näyttää omia heikkouksiaan muille. Sairaus on saattanut saada alkunsa siitä, että sairastava pyrkii vakuuttelemaan itseään tai muita siitä, että on vahvempi kuin muut pystyessään kieltäytymään ruoasta ja kyetessään rääkkäämään kehoaan äärimmäisiin suorituksiin asti. Sairastuessaan kuka tahansa kuitenkin pystyy tähän, eikä siinä ole mitään hienoa. Sen sijaan parantuminen ja syömishäiriötä vastaan taistelu vaatii voimia ja vahvuutta. Uskon, että jokaisesta kyllä löytyy tämä tarvittava voima, mutta usein niiden esiin kaivamiseen tarvitaan muita ihmisiä.
Ennen kaikkea avun pyytäminen on syömishäiriöisestä kuitenkin vaikeaa sen vuoksi, että taas jälleen kerran, sairastava tuntee itsensä arvottomaksi. Sairastavan mielestä hän ei ole ansainnut apua. Sairastava saattaa jopa syyllistää itseään sairaudestaan ja ajatella, että on ansainnut kokemansa kärsimyksen. Tämän väitteen järjettömyyden voi kuitenkin havaita ulkoistamalla asian. Olisiko ystäväsi ansainnut Sinun kokemasi helvetin? Olen sitä mieltä, että jos maailmassa jaettaisiin rangaistuksia oikeudenmukaisesti, olisi tämä aikalailla erilainen paikka asua ja olisivat elämän taakat jakautuneet eri tavalla.
Syömsihäiriöön sairastunut saattaa myös pelätä, että jos hän näyttää heikkoutensa muille, niitä käytetään aseina itseä vastaan. Syömishäiriö nimittäin heikentää usein luottamusta muita ihmisiä kohtaan. Pyrkiessään suojelemaan itesään anoreksiamörkö yrittää vakuutella sairastavaa siitä, että muut ihmiset ovat häntä vastaan. Tällöin muiden hyväksi tarkoitettu apu tai tuki saatetaan kokea uhkaavana.
Lopuksi haluaisinkin muistuttaa syömishäiriötä sairastavien läheisiä siitä, että avun tuputtaminen väkisin harvoin tuottaa toivottua tulosta. Tämä saa aikaan torjuntareaktion, joka pahimmillaan saattaa johtaa vain avun vastustamiseen ja sairauden vahvistumiseen. Myös minua on yritetty hoitaa väkisin, ja tänä aikana koen sairauteni vain pahentuneen. Sairastavan täytyy olla riittävän kypsä ollakseen valmis hyväksymään oman avun tarpeensa ja kyetäkseen hyötymään siitä. Tärkeintä on, että apua ja tukea on tarjolla silloin, kun sairastava on valmis ottamaan sitä vastaan.
Haluaisinkin muistuttaa kaikkia siitä, että vaikka sairaus muuta väittääkin, on viisautta se, että ymmärtää, milloin tarvitsee apua. Ja rohkeus taas on sitä, että tämän tarpeen huomattuaan uskaltaa apua pyytää ja ottaa vastaan. Jokainen meistä on nimittäin ansainnut hädän hetkellä tarvitsemansa avun, myös minä ja Sinä.
<3: Ida
Olen todella ylpeä sinusta Ida, olen ylpeä siitä, että uskallat kirjoittaa tähän blogiin myös epäonnistumisista. Kuten sanoitkin, et sinäkään ole yli-ihminen, jonka toipuminen vakavasta sairaudesta on kokoajan positiivista ja nousujohteista. Lisäksi olen ylpeä siitä, että olet uskaltanut pyytää apua. Se jos mikä kertoo siitä, että oikeasti haluat palata elämään normaalia ja ennen kaikkea tervettä nuoren naisen elämää. Mitä kirjoitit avun vastaanottamisen vaikeudesta on ihan totta. Anorektikon on vaikea omasta vapaasta tahdostaan luovuttaa tarkkaan varjelemansa kontrolli jollekulle muulle. Omalla kohdallanikin olen huomannut saman kuin sinäkin, että avun tyrkyttäminen ja pakolla hoito ei todellakaan palvele tarkoitusta, päinvastoin, se kumoaa vähäisetkin onnistumisen mahdollisuudet. Sinä olet kypsä pyytämään apua ja uskon, että itsenikin on aika ottaa se tarjottu apu vastaan. Yksin tästä sairaudesta on vaikea päästä eroon. Toivon totisesti, että topumisesi jatkuu tästä notkahduksesta huolimatta. Sinulla on taistelutahtoa ja vahva tukiverkosto ympärilläsi. Ahdistus kuuluu asiaan, mutta siitä ei tarvitse kärsiä yksin.
VastaaPoistaHalauksia ja voimia taisteluun! <3
Kiitos kommentistasi jälleen Nell! Ne ovat aina niin kovin kannustavia ja tsemppaavia. Kunpa jaksaisit kannustaa itseäsikin samanlailla!
PoistaKuten kirjoitit, vaikka ahdistus kuuluu sairaudesta toipumiseen, siitä ei tarvitse selvitä yksin. Toivon siis kovasti, että Sinäkin uskaltaisit ottaa apua vastaan. Vaikka se saattaakin tuntua vaikealta, myös Sinulla on täysi oikeus olla heikko ja tarvita apua. Olet kaiken saamasi avun ansainnut.
Muista, että ainakin täällä ruudun toisella puolella on yksi, joka välittää sinusta. Halauksia! <3
Ida rakas!
VastaaPoistaNell puki sanoiksi itse asiassa kaiken mitä minullakin oli sanottavana. Kiitos Nell.
Ida, on todella hienoa ja osoittaa luottamusta että pystyt jakamaan myös vastoinkäymisiäsi meidän lukijoiden kanssa, sillä me kaikki ymmärrämme, että toipuminen ei ole mikään suoraviivainen, alati nousujohteinen, auvoisa tie. Vaan takapakkeja tulee matkan varrella. Oleellista on se miten niihin reagoi. On todella upeaa että olet - taas kerran - osoittanut olevasi oikealla tiellä, pyytämällä apua läheisiltäsi ja hoitotiimiltäsi kun tilanne sitä on vaatinut. Heikoimmillasikin olet ollut vahva. Avun pyytäminen voi olla hirvittävän vaikeaa, mutta kun siihen on kypsä voi se olla toipumisen kannalta ihan ratkaisevaa.
Jatka, Ida, valitsemallasi tiellä! Me olemme omalta osaltamme täällä Sinua tukemassa "niin myötä- kuin vastoinkäymisissä"!
Olet tärkeä!
Halaus! <3
Ihanasti sanottu tuo "Heikoimmillasikin olet ollut vahva." Ihan totta:)! Tsemppiä ja voimia tosi paljon myös sulle Andrea!!
PoistaKiitos, Fanny!
PoistaHalauksia Sinullekin! <3
Kiitos kommentistasi jälleen Andrea!
PoistaKirjoitat taas viisaasti siitä, kuinka olennaista on miten vastoinkäymisiin reagoi: antaako sairaudelle periksi vai myöntääkö heikkoutensa ja pyytää apua ja puskee avun turvin entistä kovempaa höyryä eteenpäin. Toivon kovasti, että Sinäkin jaksaisit vielä valita jälkimmäisen vaihtoehdon. Olet sinnikäs, sisukas nuori nainen, jolla on täysi oikeus olla heikko, tarvita apua. Täysi oikeus ja täydet mahdollisuudet elää täyttä, tervettä, vapaata elämää.
Kiitos, että kirjoitit, että olette tukenani. Se merkkaa minulle paljon. Myös minä haluan olla Sinun tukenasi. Muista siis, että voit koska tahansa ottaa yhteyttä. Olet tärkeä, ja olen kiinnostunut kuulumisistasi. Halauksia ja voimia!<3
Hieno teksti taas Ida. Mietin oikeastaan aika samoja asioita kun Nell ja Andreakin.
VastaaPoistaMuista, että sun parantumisesi ei tarvitse olla täydellistä ja virheetöntä. Siinä saa olla säröjä, inhimillisyyttä ja pieniä takapakkejakin. Tärkeintä on kuitenkin, että suunta on oikea. Tosi hienoa, että oot pyytänyt apua, kun on tuntunut, ettei yksin jaksa. Vain sillä tavalla ihmiset voi auttaa sua parhaalla mahdollisella tavalla ja nähdäkseni se pienentää myös anoreksiamörön ääntä. Oon samaa mieltä kuin Andrea, että oleellisinta on, miten reagoi vastoinkäymisiin. Antautuuko taas kerran sairauden vietäväksi ja rankaisee itseään inhimillisistä tunteista vai löytääkö uusia keinoja käsitellä ahdistusta. Se, että myöntää tarvitsevansa apua ja olevansa välillä heikko on jo hyvä askel. Tunteita kun on pakko alkaa käsitellä muutoin kun anoreksian iän ikuisia teesejä toteuttamalla. Ja niin kun sanoin aina töissä lapsille: muista, että vaikka joku osa päivästä olis mennyt huonosti, se ei tarkota, että koko loppupäivän pitäis mennä huonosti. Milloin tahansa voi alkaa mennä taas paremmin. Voimia, rakas. Muista, että oon aina täällä sua varten, ja voit pyytää apua koska tahansa.
Kiitos kommentistasi rakas Fanny! Olen lukenut sen monta kertaa läpi, ja yhä meinaavat kyyneleet puskea silmiin. Niin ihanasti taas kirjoitat. Tuo, mitä olet sanonut lapsille töissä on täyttä totta. Muistan sen aina. Sinusta tulee varmasti hieno, viisas kasvattaja. Muista, että myös minä olen täällä Sinua ja ennen kaikkea Sinua varten. Haleja! <3
PoistaHei Ida!
VastaaPoistaTodella hienoa, että osaat pyytää apua! Että jaksat tsempata vaikka anoreksia vahvasti nostaa päätään! Sinulla on nyt niin vahva paranemisen tahto että menet läpi vaikka harmaan kiven! Omana esimekkinä voin kertoa, että toipumisen alkuvaiheessa en uskaltanut kellekään sanoa, että minulla oli paha olla koska en halunnut tuottaa kellekään pettymystä kun kaikki olivat niin innoissaan toipumisestani. Jopa terapiassa pidin jonkin aikaa yllä että kaikki menee loistavasti. Terapeutti kumminkin näki lävitseni, ja hän sanoi, että kyllä minulla on oikeus voida huonostikin vaikka paino on normaalissa, että toipumiseen kuuluu pahaakin oloa, että ei kaikki mene putkeen. Tällä siis haluan sanoa, että on ihan ok välillä saada takapakkeja ja tuntea vaikka mitä tunteita, että ei se todellakaan tarkoita että olisi samantien pohjalla.
Voimahali <3
Hei Katarina! Kiitos taas kommentistasi! Se oli yksi tärkeimmistä tähän mennessä. Et tiedäkään, miten huojentavaa, helpottavaa oli kuulla jonkun pitkällä toipumisen tiellä olevan sanovan, että paha olo ja takapakit kuuluvat toipumiseen, eikä se tarkoita sairaudelle periksi antamista. Sen kuuleminen (tai lukeminen)on minulle tärkeää.
PoistaMuistathan, että vaikka olet jo pitkällä toipumisessa, myös Sinä saat yhä kokea vastoinkäymisiä, olla heikko ja pyytää apua? Myös täysin terveet ihmiset tarvitsevat toistensa apua. Haleja sinnepäinkin! <3
Hei vielä!
PoistaHalusin vielä lisätä että juu, muistan! Koska edelleen tulee hyvinkin pahoja olotiloja ilman selkeää syytä, siksi terapia onnkin niin tärkeä! Apua siis tarvitsen vieläkin paljon! Toipumisprosessi on pitkä eikä tapahdu hetkessä...
<3
Hyvä juttu! Olet kaiken sen tuen todellakin ansainnut. Anna itsellesi lupa toipua rauhassa! <3
Poista