lauantai 13. elokuuta 2016

Pelastiko treenaaminen syömishäiriöstä?Ja ruokakuvia!


Moni liittää treenaamisen kauheaan kurinalaisuuteen. Minut se vapautti syömien rajoittamisesta ja opetti kunnioittamaan kehoani. Aloin kuunella omaa kehoani ensin salilla; mitä se jaksaa, mihin se pystyy. Ja sitten opin luottamaan siihen, että kehoni kertoo myös, mitä se tarvitsee.

lohta, kermaviilikastiketta, perunasosetta

buffet-lounas

muurinpohjalettuja ja mansikoita

Treenaaminen ja lihasten kasvu palautti normaalit näläntunteet. En tarvinnut enää desimittaa tietääkseni, mikä oli riittävä määrä, keho kertoi sen itse. Kun aloin kuunnella kroppaani ja sen viestejä ja tarpeita, luovuin pikkuhiljaa kokonaan kaloreiden laskemisesta ja ateriasuunnitelmista. Päivittäinen energiansaantini nousi noin 1000 kaloria, arvioisin. Kroppa palautui säästöliekiltä, ja normaali lämmönsäätely palautui ja kaikki veriarvot ja verenpaine normalisoituivat. Paino nousi normaaliin, kuukautiset alkoivat. Ensi kertaa elämässäni nukun seitsemän tunnin yöunia ilman katkoja ilman lääkkeitä. Jaksan töissä paitsi sen fyysisen kuormituksen, myös ennen kaikkea olla läsnä lapsille, mikä  on se kaikista tärkein asia siinä. Ja sitten jaksan vielä nauttia elämästä.

kookos-kanakastiketta ja riisiä

jauhelihaa ja makaronia
 
brunssilla

Suhde energiansaantiin muuttui aloitettuani treenaamisen. Pitkään myös painoa nostaessa yritin mimimoida syömisiäni syömällä juuri sen määrän, joka riittää. Treenaamisen aloitettuani ravinto ei tarkoittanut enää vain painonnousua ja sen optimointia ja konrtollointia, vaan myös energiaa treenata ja energiaa elää. Sain uskalluksen syödä sen verran, että varmasti jaksan ja opin nauttimaan siitä tunteesta, että energiaa oli riittävästi. Jaksaminen konkretisoitui ihan uudella tapaa salijutuissa ja siinä kehittymisessä, mikä sai mut nauttimaan jaksamisen tunteesta. Pääsin epärealistisista painonnousuun liittyvistä peloistani. Aloin luottaa siihen, että keho osaa hyödyntää sen, mitä sille annan ja osaan kyllä kuunnella sitä niin, että tiedän, mitä se tarvitsee ja mikä on rittävästi. Pikkuhiljaa se sama luottamus ja sallivus siirtyivät mun muuhunkin elämään.


kinkkukiusausta

kanaa ja uusia perunoita

mustikkapiirakka

Nyt tunnen olevani tosi sinut kroppani kanssa. Siinä on jonkin verran enemmän lihasta, varmasti paljon enemmän rasvaa. Mutta pääasia on, että se tuntuu nyt omalta ja mun on hyvä olla siinä ja kannan sitä mielelläni. En enää katso kehoani vain  siltä kannalta, miltä se minusta näyttää jostakin kohtaa, minkäkokoinen jokin kohta siinä on, vaan miltä minusta tuntuu olla siinä kokonaisuudessan ja mitä pystyn sillä tekemään. En yritä unohtaa tai kiduttaa kehoani, vaan nautin kehollisuudestani.


sushia Tampereella

makaronilaatikkoa

banaanilettuja
 
Henkisesti treenaaminen oli toipumisessa mulle tärkeä ennen kaikkea siksi, että sain, muiden juttujen ohella, siitä uutta sisältöä elämääni. Tärkeää toipumisessani oli, että oma elämäni ei pyörinyt enää vain sairauden ja toipumisen ympärillä. Minulla oli tarve löytää ne omat jutut, joilla täytin sen anoreksia-aukon. Jos olisin saanut kummilapsen tai perinyt viinitilan Espanjasta, ehkä ne olisivat auttaneet. Mutta minulle siihen taitekohtaan sattuivat treenaamisen aloittaminen ja työelämään siirtyminen, jotka molemmat auttoivat kiinni elämään.

aurinkoista kasvissosekeittoa

lempikalaani nieriää

kalapuikot ja muusi
 
itstehtyä mysliä ja marjarahkaa

Toinen tärkeä juttu mulle treeniä ajatellen on ollut se, miten hallitsen sen avulla henkisiä paineita. Stressin kestäminen on ollut minulle iso haaste toipumisessa ja elämässä, mutta treenatessa pystyn purkamaan ajatuksiani ja se on mulle tärkeä keino purkaa henkisiä paineita. Usein tuntuu, että jaksan ihan hyvin, mutta kuitenkin miljoona ajatusta pyörii päässä. Tunti hikoilua ja hammasten puristelua salilla perjantai-iltana töiden jälkeen nollaa aika hyvin ajatusmyrskyä, eikä tarvitse viikonloppuna työjuttuja miettiä.

Treenaamisen aloittaminen oli selvästi taitekohta mun fyysisessä ja henkisessä toipumisessa, nimenomaan tässä viimeisessä täydellisessä irtautumisessa. En silti missään tapauksessa sanoisi, että treenaaminen pelasti minut syömishäiriöstä. Koska ei se ole mahdollista. Ei syömishäiriöstä pelasta rakkaus tai koira, opiskelupaikka tai kämppä Ranskassa. Itse siitä on itsensä pelastettava. Mutta oikein ajoitettu treenaamisen aloitus auttoi löytämään oman tapani elää ja olla, tasapainoisesti. Jossakin kohtaa se olisi toiminut varmasti ihan toisella tapaa, mutta tässä kohtaa se auttoi mut ulos anoreksiakuplasta, koska osasin käyttää sitä toipumiseni tukena. Treenaaminen paitsi muutti suhtautumistani syömiseen, antoi mulle kiinnityskohdan elämään ja uudenlaista sisältöä siihen.

lohipyöryköitä
 
parsakeittoa
 
tortillalettu kanalla ja kasviksilla


Ehdottomasti parasta on, että treenaaminen toi mun arkeen vihdoin niitä juttuja, joilla mä saan hymyn huulille ja joita mä odotan arjen keskellä. Kun tulee töiden tai vapaa-ajan takia useamman päivän taukoja, niin voi vitsi kuinka sinne salille kaipaan ja kuinka niin IHANALTA se treeni tuntuu.

Treenaaminen on tuonut elämääni niin paljon iloa ja jaksamista. Melkein itkettää kun kirjoitan tästä. Pitkää liikkuminen oli mulle pakonomaista suorittamista, ja joskus luulin, että se olisi sitä aina. Siksi olen niin hirveän kiitollinen siitä, että juuri treenaaminen imaisi minut mukaansa. Lempeästi ja nautinnollisesti ja siitä tuli se minulle kaikista kivoin juttu.


 
<3: Ida

Ps. Bloggerin lukijat ja kaikki muut: käykäähän tykkäämässä Silta yli virran blogista facebookissa, niin näette uusimmat postaukset halutessanne myös sitä kautta! :)

19 kommenttia:

  1. Noloa, olen taas ensimmäinen kommentaattori. :D Mutta olipa hyvä postaus, ja tykkäsin siitä näkökulmasta, josta kirjoitit: ei fitness, koira, rakkaus jne pelasta syömishäiriöstä, vaan se on tehtävä itse. Naulan kantaan! Jokin ulkoinen motivaattori tosin saattaa auttaa, mutta itse se työ on tehtävä. Ihanaa, kuinka sinäkin nautit saleilusta ja sen tuomasta energiasta. Liikutaan sen mukaan, kun fiilis tuntuu hyvältä. Olet sinut itsesi kanssa ja sen kyllä huomasi kesällä, sinä säteilit jotakin sisäistä voimaa ja tahtoa. Kaloreiden laskeminen ja ainainen tasapainottelu liikunnan ja syömisten välillä on uskomattoman turhauttavaa ja kuluttavaa. Nyt on aikaa muuhunkin: elämään ja iloon. Huikeaa, miten sinäkään et enää tarvitse lääkkeitä nukkuaksesi ja kehosi myös kuukautisilla kertoo, että sen on hyvä olla. Pidä tästä hetkestä ja olosta kiinni, se on uskomattoman arvokasta. Haleja muru! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei noloa, vaan kivalta tuntuu, kiitos Sinulle! <3 Kommentoit silloin kun se Sinulle sopii :)
      Elämä tarjoaa paljon mahdollisuuksia, mutta harvemmin mitään valmiina. On paljon kiinni omista ratkaisuista, mitä niistä mahdollisuuksista tulee. Minä missasin monen monta mahdollisuutta toipua, mutta kun sain ajatukset raiteilleen, niin kyllä sitä tukea toipuiselle ja anoreksiasta luopumiselle löytyi, tästä ihan tavallisesta arjesta ja itsestäni ennen kaikkea.
      Tosi hyvin sanottu tuo, että liikutaan sen mukaan, kun fiilis tuntuu hyvältä. Mun kehon ei ole pakko tehdä salilla koskaan mitään, se saa tehdä sitä, mitä se tarvitsee, mihin se pystyy ja mistä sille tulee hyvä olo :)
      Kiitos, pidän tästä olosta kiinni, ihan varmasti. Minulle se ei ole hetki. Se on elämä, joka muuttuu ja elää kanssani, mutta josta olen myös oppinut.
      Paljon hyviä hetkiä Sinullekin, niille kannattaa antaa mahdollisuus. Paljon elämää ja kaikkea mukavaa, paljon itsesi hemmottelua ja paljon tavallista elämää iloineen! <3<3

      Poista
  2. 2013 arkistosta: "Sairas elämä on täynnä pakkoja. Päiväni ovat täyttyneet erilaisista pakkotoiminnoista niin, että en ole ajoittain halutessani voinut edes istahtaa hetkeksi alas. Minua satuttaa syvältä sisältä, kun joudun kieltäytymään ystävieni kanssa kahvittelusta tai elokuviin lähdöstä, koska arkeni on erilaisten pakkojen sanelemaa siten, etten ole vapaa edes pieneen hetkeen ystävieni seurassa." Hui! Olet kyllä päässyt 3vuodessa huikeasti eteenpäin. Niin se muutos vie aikaa. Näitä selviytymistarinoita liikunnan(etenkin Fitness/kuntosaliharrastuksen)kautta on niin monia, että ihmetyttää hoitajien/lääkäreiden negatiivinen suhtautuminen liikuntaan(treeni=pakko)vaikka se monelle on elämäntapa, nautinto ja omaan kehoon tutustumista. Pistää vihaksi kun kukaan ei ymmärrä kuinka tärkeää se on. Mielestäni treeni+ravinto yhdistelmä on parempi terveydenkin kannalta nostaa painoa kun pelkkä ravinto. Ymmärsin että viittaat eniten kuntosaliharjoitteluun? sehän on paras tapa tutustua omaan kehoon; siinä oppii miten keho toimii, edistykset voimatasossa ja muutokset omassa kehossa lisäävät kehontuntemusta, itseluottamusta ja rohkeutta. Salitreenin myötä myös nälkä kasvaa ja jos tuloksia haluaa pitää ravinto-treeni-lepo pyhä kolminaisuus olla balanssissa. Olisi kiva lukea tarkemmin "treeniohjelmastasi" -Minnie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos minnie, jotenkin tosi hyvä kommentti! :)
      Hui, olipa hurja kun lainasit kirjoitustani muutaman vuoden takaa... Mutta kiitos siitä, joskus on hyvä myös pysähtyä huomaamaan, miten ison työn on tehnyt. Nauttii taas tästä arjesta ehkä vähän enemmän, jos se nyt on mahdollista ;)
      Mutta kyllä tuolloin muutama vuosi sitten olin vielä todella sairas, mutta onneksi se on nyt mennyt ja ohi. Olen parantunut täysin anoreksiasta ja elämäni on muuttunut ihan täysin.
      Minullekin salitreeni on ollut paras keino nimenomaan tuossa kehoon tutustumisessa, myös esimerkiksi voisi olla siihen tosi hyvä. Itsekin aloitin. :) Niissä oma keho ja sen rajat ja tarpeet ovat niin läsnä. Aerobiset lajit, kuten lenkkeily ja pelaaminen ovat minulle enemmän sitä, että se liikkuminen tulee siinä sivussa, kun keskityn siihen henkiseen iloon ja/tai omiin ajatuksiini. Arvokasta sellainenkin tosin.
      Kivoja elokuun päiviä! :) Ja kiitos postausvinkistä, pistetään korvan taa ;)

      Poista
  3. aivan mahtavaa lukea tätä.
    niin inspiroivaa ja voimaa antavaa ja paljon infoa. näitä asioita olen myös joskus pohtinut kaikkia kehon tuntemuksia jne.

    VastaaPoista
  4. Miten opit salilla treenaamaan? Mua pelottaa mennä sinne kun en yhtään tunne laitteita ja tiedä mitä ja miten tehdä :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse aloittelin fysioterapeutin kanssa, ja ihan oman kehon painoilla ennen kuin siirryin varsinaisesti salille :) Myös ekan kerran kävin salilla hänen kanssaan katsomassa liikkeitä.
      En tiedä tilannettasi, mutta olisiko Sinun mahdollista saada apua/tukea joltakin? Itse sain fysioterapeutin palaveluita ihan hoitoni kautta. Jos ammattilaisen apu ei ole mahdollista, niin olisiko joku skaveri, jolle salijutut on tuttuja ja jonka kanssa voisitte mennä yhdessä ekoja kertoja ainakin?:)
      Itsellekin salille meneminen oli aika iso kynnys aluksi, mutta aika turhaan. Jos aloittelee varsinaisilla laitteilla, eikä vapailla painoilla, niin liikeradat on aika tuettuja ja ohjattuja. Laitteiden vieressä on usein myös kuvalliset ohjeeet, miten laitteessa kuuluu "toimia" ja ainakin meidän salilla voi saada ihan maksutta opastustakin. Myös muilta treenaajilta voi katsoa/kysyä. Fysioterapeutti sanoi mulle, että ihmiskeholle ne on suunniteltu ;)
      Alkuun pääsee jo laitteita testailemalla. Jos haluaa treenata enemmän tai tavoitteellisemmin, kannattaa toki miettiä vähän tarkemmin, mitä liikkeitä tekee jne. Monia ohjelmia aloittelijoille löytyy ihan netistäkin. Kun pääsee vähän jujulle, osaa ohjelmia soveltaa ja suunnitellakin. :) Mutta alku on paras, koska kroppa on tosi vastaanottakainen, ja jos ei ole ennen treenannut, niin kaikki, mikä tuntuu hyvältä kehittää jotakin :) Ehkä kannattaa välttää sitä, että istuisi sen puoli tuntia siinä samassa reisien loitonnuslaitteessa -voi tulla jonosta vähän suuttuneita mulkaisuja jos ei muuta ;D
      Voisin toki kirjoittaa salitreenin aloittamisesta joskus enemmänkin! :)

      Poista
  5. Hienoja pohdintoja! Musta on tosi kiva, että oot löytänyt treenaamisen ilon ja tykkäät siitä. Eniten inspiroidun ja ihailen sitä, kuinka ylipäätään nautit nykyään arjesta, josta olet muodostanut oman näköisesi ja osaat iloita pienistä asioista. Siitä oon oppinut itekin paljon. :) Rentoa sunnuntaita, nähdään kohta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi vitsit toi oli fiksusti ja ihanasti sanottu, että nautin arjesta ja se on mun näköinen! :) Ihan totta ja niin parasta! <3 Sitä arkea kun tää elämä aika pitkälti on ;)
      Mukavia arkipäiviä sinnekin! <3

      Poista
  6. Tää postaus sai hymyn huulille ja inspiroi varmasti monia itseni mukaan lukien. Itsekin ajattelen, että treenaamisesta voi olla suurta apua anoreksiasta toipumisessa, vaikka näin ei kaikissa tilanteissa ja kaikilla ihmisillä olekaan.

    Sun toipumistarinaa on ollut kyllä upeaa seurata näin blogin kautta. Mukavaa syksyn alkua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rosmariini, olipa kivasti sanottu! :) Ja iha totta tuo, ettei treenaaminen missän tapauksessa auta kaikkia, me ollaan kaikki erilaisia. Eikä varmaan sellaista asiaa olekaan, joka kaikkia auttaisi, muuten tuskin täällä olisikaa anoreksiaa pitkään sairastaneita ;) Toivon, että jokainen löytäisi ne omat juttunsa ja osaisi käyttää ne mahdollisuudet! :)
      Mukavaa alkavaa syksyä Sinullekin!:)

      Poista
  7. Aloititko treenaamisen vasta saavutettuasi normaalipainon vai aikaisemmin? Mikä on mielestäsi turvallinen aika salille menemiseen? Olen toipumassa bulimiasta ja anoreksiasta, olen nostanut painoa mutten ole vielä normaalipainon rajoissa. Syömiset ovat paremmalla tasolla, kuin koskaan ja olen bulimiasta vapaa, paitsi ajoittaisten ajatusten tasolla. Hoitotaholta en ole saanut oikeastaan mitään selkeitä ohjeita liikkumiseen. Ajattelen itse treenaamisen aloittamisen tukevan toipumista. Saliharjoittelu on aiemmasta elämästä tuttua, joskin sairastuessa jättäydyin siitä pois.
    -M-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentistasi! Luulenpa, että moni pohtii samoja asioita kanssasi, milloin on oikea aika aloittaa treenaaminen? En itsekään saanut asiaan koskaan yksiselitteistä vastausta hoidosta, ja luulenpa, etten minäkään sitä pysty antamaan. Mutta yritetään jotakin.

      En tiedä tilannettasi, mutta tässä joitakin pointteja.
      1. Mielestäni painoindeksi ei ole yksiselitteinen vastaus. Mutta pitää olla riittävän terve ja hyvässä kunnossa, että treenaaminen on turvallista ja että siitä on jotakin hyötyä. Hoidossa painoindeksirajaksi asetettiin muistaakseni noin 17 lihaskunnon harjoittamiseen, ja tietysti yleinen tervevys piti olla ok.
      2. Ravinnon saannin pitää olla treenaamisessa kohdillaan. Pitää pystyä syömään ennen treenaamisen aloittamista sen verran, että alipainoisen paino on noususuuntainen, muuten ei energiaa riitä treenaamiseen saati kehittymiseen ja lihasten kasvuun. Kannattaa miettiä myös sellaisia kysymyksiä, kuin onko valmis kestämään treenaamiseen liittyvää painonnousua ja nostamaan kehityksen myötä ruoka- ja energiamääriä?
      Kannattaa myös tehdä itselle alusta asti selväksi, että jos homma menee mönkään, eli paino lähtee treenamisen aloitettua laskuun (mistä syystä tahansa), on treeni jätettävä tauolle. Ja miksi sitä terveellä pohjalla sellaista jatkaisikaan joka vie väärään suuntaan niin kehoa kuin mieltä? Jos ajatukset on terveet, tauon kestää kyllä, ja tilanteen saa korjattua kyllä uutta treeniyrtiystäkin varten, jos se silloin vielä tuntuu hyvältä idealta.
      3. Kannattaa rehelliesti tutkailla omia motiiveja ja ajatuksiaan, miksi liikkuu ja mitä sillä tavoittelee ja miten paljon sairaat ajatukset vaikuttavat siihen. Tämä on mielestäni se tärkein kohta ja toisaalta tämän vuoksi sen sanominen toiselle, milloin on sopiva aika aloittaa treenaaminen on vaikeaa.
      Sairaita ajatuksia treeni ei terveiksi muuta, vaan sellaisten kanssa käy treenissä ihan päinvastoin. Parhaimmillaan treeni voi tukea ja vahvistaa jo terveellä pohjalla olevia ajatuksia, ja toimia siten apuna.
      4. Miten toteutat treenin ja miten se sopii arkeesi? Tätä kannattaa jokaisen aloittelevan treenaajan mielestäni miettiä, jotta treeni pystyy jatkumaan mielekkäänä. Monelle etenkin syömishäiriötä sairastaneelle sopii ammattilaisen opastus, koska kehossa ja lihaksissa näkyy vielä sairauden jäljet, ja teitynlainen kontrolli hommasta estää antamasta ehkä vielä jossakin takaraivossa olevalle mörölle valtaa. Toisaalta jotkut taas kokevat, kuten itsekin usein, että oman rauhan ja levon treeniin saa vasta, kun ei tarvitse näyttää muille tai ole ulkopuolista puskemassa.
      Treenihommat kannnattaa suunnitella siten, että se ei syö aikaa ja mahdollisuuksia niiltä muilta asioilta, joita kukin nyt omalla kohdallaan haluaa elämässään säilyttää, esimerkiksi ihmissuhteilta. Jotta treeni olisi palkitsevaa ja energisoivaa, kuormituksen pitää myös pysyä aisoissa, mikä saattaa olla sairastaneelle erityisen haastava kohta. Liika kuormitus myös usein altistaa oireilulle. Treenin kuormittavuuteen vaikuttaa paitsi se, että treenitiheys ja taso pysyvät kohtuullisina, löytää hyvät keinot palautumiseen ja että treeni on omaan arkeen sopivaa. Sama treeni tuntuu äärettömän paljon kuormittavammalta, jos salille täytyy lähteä väsyneenä työpäivän jälkeen kymmenen kilometrin päähän ilman välipalaa kuin jos sen tekee lähisalilla lauantai-aamun brunssin jälkeen, esimerkiksi.

      Toivottavasti näistä ajatuksistani oli jotakin apua! :)

      Poista
  8. Etenkin noi tummennetut kohdat, niin samaa mieltä!

    Usein puhutaan, että joku tietty juttu pelasti syömishäiriöltä (usein liikunta/rakkaus...). Mutta mä en myöskään koe näin olevan. Kyllä sieltä suosta pitää ihan itse nousta. Lisäksi jos esim. rakentaa toipumisen jonkun tällaisen varaan ja sitten sattuu jotain, riski sairauden uusimiseen on vähintäänkin suuri. Toinen juttu sitten, että just ton tyhjän tilan täyttäminen/fokuksen siirtäminen sairaudesta, niihin tarvii jotain muuta. Ja just paineiden sietäminen jne, niihin pitää luoda omat keinonsa - ihan jokaisen, myös ilman erityistä sairaustaustaa. Mutta siinä kohtaa, kun vielä toimii syömishäiriön marionettina ja päähän mahtuu vain lukemia, esimerkiksi liikunta on todella vaarallista. Eri asia tietysti vahvan ohjauksen alainen, yksilöllinen, fysioterapiatyyppinen. Ja toki tässäkin on poikkeuksia, mutta väitän, että marginaali.

    On vain niin ihana lukea, miten sun elämä on muuttunut ja kuten Fanny aiemmin kirjoitti, olet tehnyt siitä oman näköistä! 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jen! <3 Niin mäkin sen just koen, että ne omat ajatukset on se kaikkein tärkein juttu, ja ne kyllä ohjaa sitä muuta toimintaa. Mieli hakee vahvistusta niille pääkopassa pyöriville ajatusmalleille, niin hyvässä kuin pahassa. On kyse sitten treenistä tai vaikkapa vertaistuesta. Se muutoshan juuri on tärkein (ja vaikein), mutta on ollut hieno huomata, kuinka kun niitä ajatuksia onnistui pikkuhiljaa muuttamaan oikeaan suuntaan, löysi ympäristöstä ja elämästä tukea ja vahvistusta niille.
      Elämäni on siis muuttunut, koska olen sitä muuttanut, ja sen muutoksen ympärille tuli elämä :)
      Aurinkoisia ajatuksia, lempeitä otteita, elämäntäytteisiä hetkiä, Ihana Jen! <3

      Poista
  9. Mitä olet mieltä tästä;

    http://letsrecover.tumblr.com/post/85139033810/the-fitness-trap-tw

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mielenkiintoinen kirjoitus!:) Ehdottomasti samaa mieltä etenkin tästä: "there is more to life than food and body." <3 Mulla ei ollut sairaana muuta, ainakaan ajatusten tasolla, nyt on paljonkin, ja olen siitä onnellinen.

      Liiallinen liikunta on usein osa syömishäiriötä, ja on surullista, miten monet syömishäiriöstä kärsivät ovat yrittäneet naamioida sairauttaan "fitnekseksi".
      Mutta treenaaminen voi olla muutakin ja voi antaa paljon hyvää. Mun mielestä se oli sairaana vain sanahelinää, johon ei tainnut uskoa, koska liikunta oli niin pitkään ollut pakkoa ja oireilua, ja näin myö treenaamisen vain sairauden kautta.
      Onneksi olen saanut ja saan kokea sen toisenkin puolen :) Mutta se edellytti paljon vahvaa henkistä kanttia ja ehdotonta rehellisyyttä itselle! Silloin terve ihminen tietää kyllä, kummasta on kyse.

      Hyvää viikonloppua!!:)

      Poista
  10. Aloitin kuntosalilla käynnin noin 4 kk sitten ja nyt paino on noussut 3 kg, vaikka olen syönyt saman verran kuin aikaisemmin. Alipainoa on ja anoreksiatausta. Olen jotenkin peloissani tuosta painonnoususta, että mitä tässä on tapahtunut. Päivittäinen energiansaantini on alhainen (tiedän sen), mutta ajatus ruokamäärän lisäämisestä pelottaa, kun paino jo nyt noussut monta kiloa. Osaisitko auttaa tilanteessa, selvittää minulle tätä tapahtunutta ja onko sinulla kokemusta vastaavasta?

    VastaaPoista