keskiviikko 24. elokuuta 2016

Myslin ohje ja vinkki parempaan rahkaan

Itse tehty mysli on niin paljon parempaa kuin kaupan kuivat rusina-hiutaleversiot. Sattumia saa laittaa mielensä mukaan ja juuri niin paljon kuin haluaa. Vasta paahdetun myslin tuoksu on uskomattoman herkullinen. Tässä yksinkertainen ohje, jolla jokainen onnistuu.

Ainekset:
1/2 dl rypsiöljyä
reilu loruas hunajaa
3 dl kaurahiutaleita ja 3 dl riisimuroja tai 6 dl kaurahiutaleita
n 1/2 dl pellavansiemeniä tai muita
desin verran saksanpähkinöitä tai muita pähkinöitä
kaardemummaa, kanelia

Lisäksi kuivattuja hedelmiä oman mielen mukaan, esim rusinoita, taateleita, omenarenkaita, viikunoita. Myös pakastekuivatut marjat ja kookokshiutaleet sopivat erinomaisesti!

Murskaa pähkinät, ja sekoita hiutaleet, murot ja pähkinät kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa öljy, hunaja ja mausteet. Sekoita kuiviin aineksiin. Levitä leivinpaperin päälle ja paahda uunissa  175 asteessa parisen kymmentä minuuttia, ole tarkkana, sillä etenkin pähkinät palavat helposti!
Paloittele kuivatut hedelmät ja lisää ne ja siemenet hieman jäähtyneen myslin joukkoon. 



 
Itse olen tehnyt mysliä joululahjaksi aikaisemmin, ja kesällä intouduin sitä tekemään taas itsellenikin. Kaupan valmisversiot eivät minulle enää maistukaan, ja omatekoisesta myslistä onkin tullut osa lähes jokaista aamiastani yhdessä rahkan kanssa. Parhaimmat lisäainekset mysliin löydän punnitse ja säästä kaupasta, jossa jokaista hedelmää voi ottaa juuri sen verran kuin tarvitsee ja vaihtoehtoja eri variaatioille riittää.

Tähän väliin voisin jakaa myös vinkkini hieman paremmasta rahkasta, jolla tavallinen kitkerä maitorahkakin muuttuu mysli seuranaan oikeaksi herkuksi!

Tarvitset siis vain tavallista maitorahkaa, ja mieluiten rasvatonta lehmämaitoa (vaahtoa parhaiten), mutta olen tehnyt myös esim kookosmaitoon. Sekä hieman makeutusta, esim steviaa tai vaniljasokeria.

Kippaaa rahka kippoon tai sekoutuspulloon, lorauta sekaan maito ja steviaa ja surauta esim sauvasekoittimella kuohkeaksi, vaahtomaiseksi. Halutessasi voit lisätä sekaan myös marjoja. Ai, että!
 



Herkullisia aamuja!
<3: Ida

4 kommenttia:

  1. Kaupan myslit ovat aikamoisia sokeripommeja(varsinkin muromyslit)ja huonorasvaisia(palmu-ja auringonkukka)Mainio tuliainen tai lahja voisi tuo mysli olla pakattuna kauniiseen purkkiin. Oletko enemmän mysli/puuro ihmisiä? millainen aamupala? olisi kiva lukea toipumisruokavaliostasi, saisi ehkä itsellekin apua. Mysli on vielä haaste, puuro vakiintunut aamupalaksi. -Minnie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tästähän saa juuri sellaisen koostumukseltaan kuin haluaa, rasvat tulevat lähinnä pähkinöistä, siemenistä ja rypsiöljystä ja valkoista sokeria ei ole välttämättä ollenkaan :) Itse olen tätä juuri joululahjaksi pakannut rasioihin :)
      Minulle maistuu niin mysli kuin puurokin, jälkimmäistä on usein tarjolla päikyssä ja siitä tykkään, kun jaksaa keitellä ja haudutella, mutta etenkin arkiaamuisin on mysli valmiina purkista kätevä, ja nyt myös herkullinen, vaihtoehto <3
      Toipumisruokavalioita minulla oli useita silloin kun elin vielä sitä vaihetta. Onneksi nyt ovat ateriasuunnitelmat ja sairaus jääneet menneisyyteen -ja toipumisvaihekin jäänyt jo taakse :)

      Poista
  2. Täytyy joskus kokeilla tuota mysliä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Pähkinät ja pakastekuivatut marjat sekä vaikkapa tumma/raakasuklaahippuset ovat hyvä vaihtoehto,jos kuivatut hedelmät ei maistu :)
      Ihanaa alkavaa viikkoa! <3

      Poista