torstai 23. tammikuuta 2014

Kevään suunnitelmia ja tavoitteita

Minulta pyydettiin jokin aikaa sitten kirjoitusta kevääni suunnitelmista, joten päätin nyt avata teille hieman sitä, millaisin ajatuksin lähden kevääseen ja millaiselta arkeni siihen kuuluvine ohjelmineen keväällä näyttää.

Opiskeluni jatkuvat nyt keväällä edelleen kuten syksylläkin kevyesti yhdellä kielikurssilla. Tai no, en siitä kevyestä nyt niin tiedä. Sillä vaikka kielikurssit ovat mukavia ja tietyllä tavalla mielenkiintoisia harrastuksenomaisia kursseja, vaativat ne opintopisteisiin nähden kuitenkin kohtuullisen paljon työtä, ja läsnäolo tunneilla useamman kerran viikossa on välttämätöntä, eli harrastuksenomaista "kevyttä" ajanvietettä yliopiston kielikursseilta on turha odottaa. Tällä kertaa olen valinnut aineeksi espanjan alkeet, joka onkin minulle ennestään täysin tuntematon kieli, ja siten uusi tuttavuus. Ensimmäisten tuntien perusteella espanja vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta vaikka jonkin verran hyödynkin ranskan kielen osaamisesta, on kurssin tahti melko nopeatempoinen, ja vaatii varmasti paljon myös työtä.

Lisäksi opiskelin minulle haastavan tietoteknisiin taitoihin liittyvän kurssin joululoman aikana itsekseni kotona, ja se olisi tarkoituksenani tenttiä nyt alkukeväästä. Mikäli ruutia vielä opiskeluihin riittää, jatkan lisäksi taas paneutumista päättöyöhöni aiheeseen. Mutta tämä siis vain jos todella jaksamiseni ja voimani sen sallivat ja saan mahdutettua sen aikatauluihini.



Opiskelukuvioiden lisäksi aikaani vievät tietysti myös hoitokuviot, jotka ovat nyt vuoden vaihteen jälkeen olleet muutoksessa. Olen muutaman kerran jo tavannutkin uutta terapeuttiani, ja hänen kanssaan aloitamme nyt tapaamisen säännöllisesti noin kerran viikossa. Lisäksi hoitokäyntejä tulee ainakin psykiatrian poliklinikalle lääkärille. Hoitokuvioistani onkin kyselty täällä blogini puolella, joten ajattelin kirjoitella niistä vielä erikseen. Joka tapauksessa hoitokäynnit vievät siis paitsi aikaani, myös voimiani, sillä ne ovat aina omalla tavallaan raskaita, vaikka samalla antavatkin niin paljon ja kannustavat eteenpäin. Lisäksi hoitosuuhteeni ovat nyt muutoksessa, ja vaativat nyt keväällä tämän vuoksi erityisesti huomiota ja paneutumista. Eli myös tämä osa elämästäni vaatii omalla tavallaan työtä, etenkin, kun se on minulle tällä hetkellä vielä niin keskeisessä osassa.



Toki näiden erilaisten "pakollisten" tapaamisten ja käyntejen lisäksi minulle jää paljon myös sitä yhä runsaasti tarvitsemaani ja kaipaamaani vapaa-aikaa. Tämän vapaa-ajan aion hyödyntää ennen kaikkea ihan lepäämiseen ja kaikenlaiseen minua rentouttavaan pikkupuuhasteluun. Toipuminen vie minulta vielä tässä vaiheessa niin paljon energiaani ja kuntoutumiseni on yhä niin kesken, että tällaiset tauot kiireen keskellä ovat minulle yhä aivan välttämättömiä, vaikka toki jaksankin jo paljon enemmän kuin vaikkapa vuosi sitten. Omia tapojani rentoutumiseen ovat esimerkiksi saunominen ja niin romaanien kuin suosikkilogienikin lukeminen.

Vapaa-aikani pitää sisällään paitsi ihan tätä kotona "akkujen lataamista", myös toivottavasti esimerkiksi Ystävieni tapaamisia. Toipumiseni myötä olen löytänyt ihmiskontakteista minulle valtavan voimavaran, ja nautin suunnattomasti Ystävieni tapaamisesta, yhdessä puuhastelusta, tekemisestä, juttelusta, siis Elämän jakamisesta. Ja tätä arvokasta voimia antavaa yhteistä aikaa toivonkin paljon kevääseeni esimerkiksi yhteisten kulttuurikokemusten, elokuvien, shoppailukierrosten ja askartelutuokioiden muodossa, ja onnekseni olenkin päässyt näistä jo tässä kevään korvalla nauttimaan muun muassa koruaskartelujen ja iki-ihanan Anneli ja Onneli -elokuvan muodossa.



Harrastuksistani minulla jatkuu jälleen vuosien myötä tärkeäksi muodostunut kitarakurssini, sekä nyt talvella aloittamani uusi kokeiluni eli sulkapalloilu isäni kanssa. Näiden varsinaisten kodin ulkopuolisten harrastusten lisäksi kotoiluuni kuuluu varmasti jälleen esimerkiksi intohimoista kokkailua ja tätä blogini kirjoittamista, käsitöitä, lukemista ja tv:n katselua, jonka osalta nautin erityisesti nyt alkaneesta Voice of Finladista ja brittidekkareista ja odotan yhdessä äitini kanssa uusia keväällä alkavia sisustus- ja ruokaohjelmia. Lisäksi päiviini kuuluu pientä happihypppelyä lyhyiden kävelyiden muodossa. Nämä pienet aamuiset korttelikierrokset ovat muodostuneet minulle tärkeiksi, vaikka varsinaisista pidemmistä kävelylenkeistä olenkin luopunut. Eli tylsää ei tule minulla kotonakaan; sen verran hyvin olen itselleni kaikenlaista tekemistä onnistunut myös vapaa-ajalleni haalimaan.

Kenties pientä ekstramukavaa on tiedossa maaliskuun alussa, kun minulla on opiskelujeni osalta vapaa viikko, mutta suunnitelmat sen osalta ovat vielä vähän auki. Joka tapauksessa aion käyttää viikon rentoutumiseen, nauramiseen vatsa kipeänä ja mukavien asioiden puuhailuun, ovat ne sitten mitä hyvänsä, ja toteutuvat sitten reissun muodossa tai ihan kotosalla. Joka tapauksessa tuttujen arkirutiinien katkeaminen loman muodossa ei aiheutakaan enää minussa kauhua, vaan todella odotan jo lomaviikkoani -ja niinhän sen kuuluu ollakin!



Tavoitteistani keväälle on ajankohtainen ensinnäkin saada uusi hoitosuhteeni toimimaan. Tunnen olevani sen suhteen tietynlaisessa taitekohdassa hoitopaikan ja hoitohenkilökunnan vaihtuessa ympäriltäni, ja uusien luottamusta vaativien ihmiskontaktien luominen, etenkin kun on kyse hoitosuhteesta, on aina oma haasteensa ja vaatii oman aikansa. Silti tunnen kuitenkin nyt olevani tähän muutokseen ja sen tarjoamiin mahdolisuuksiin valmiimpi kuin koskaan aikaisemmin.

Toinen haasteeni liittyy itsenäistymiseeni. Tulevan kevään aikana aion varmasti kokeilla yhä enemmän ja enemmän yksin  oloa ja vastuunottamista ruokailuista yhä enenevissä määrin. Lisäksi haaveenani on kokeilla kevään aikana ehkä jo hieman asteittain omaan kotiini palaamista. Olen alkaut unelmoida yhä enemmän ja enemmän omasta rauhasta, omasta tilasta, omasta päätäntävallasta, ja halu kokeilla omia siipiäni kasvaa päivä päivältä. Tästäkin huolimatta haluan olla asian suhteen varovainen, sillä haluan siirtymän todella tällä kertaa onnistuvan, enkä halua ottaa riskejä toipumistani ajatellen. Hitaasti hyvä tulee.

Lisäksi jatkan tietysti tuskaista taisteluani painon nostamisen suhteen. Painon nostaminen on tällä hetkellä minulle eniten henkistä kipua aiheuttava asia, ja juuri siksi olenkin erityisen ylpeä siitä, että olen asian suhteen eteenpäin päässyt -enkä varmasti aio luovuttaa ennen kuin olen saavuttanut maalini, eli normaalipainon! Vaikka painon nousu aiheuttaakin minulle yhä ahdistusta, ja on siksi suuri haaste, olen jo oppinut aidosti myös nauttimaan muuttuvasta kehostani, esiintyöntyvästä naiseudestani ja kauneudestani, mutta ennen kaikkea lisääntyvistä voimistani ja kaikesta siitä hyvästä, jota olen painon nousemisen myötä Elämääni saanu, ja uskon että näiden asioiden voimalla jaksan jatkaa taisteluni myös kunniakkaaseen päätökseensä.


Kaikenlaisia uusia ja vanhoja tavoitteita sisältyy siis tulevaan kevääseeni niin toipumisen kuin ylipäätään elämänkin suhteen. Suhtaudun tavoitteisiini kuitenkin joustavasti samoin kuin suunnittelemiini, kevään aikatauluihin ja ohjelmaan, enkä aio ottaa niistä turhia paineita. En aio hirttää itseäni suorituspaineisiin tai liian korkeisiin tavoitteisiin tai tiukkoihin aikatauluihin, sillä se ei ainakaan tue paranemistani.

Kuten uutta vuotta koskevassa tekstissäni kirjoitin; lopulta voin siis vain yrittää parhaani, ja antaa Elämän itsensä hoitaa loput niin kuin se on päättänyt. Ja tästä päästäänkin siihen kaikista tärkeimpään tavoitteeseeni: Elämiseen ja siitä nauttimiseen. Ja uskon todella, että tänä keväänä on vihdoin tullut minun aikani.



<3: Ida

Ps. Kuvat taas osoitteesta weheartit.com

10 kommenttia:

  1. Hei Ida!

    Olipa mukava kuulla suunnitelmistasi kevään varalle. Kaikenkaikkiaan kuulostaa siltä, että olet tosissasi palaamassa elämään ja unohtamassa sairauden kurjan todellisuuden.
    Kokonaisuus ajankäytössäsi vaikuttaa todella tasapainoiselta ja hyvin jaetulta. Koulu ja harrastukset vievät oman osansa, samoin kuin ystävät ja perhe. Mutta kuten korostit, suuren osan aikataulusta vie lepo ja toipuminen, sekä hoitosuhteeseen kuuluvat tapaamiset. Toipuminen on kovaa työtä ja siksi onkin hienoa, että olet rajannut muut tekemiset kulkemaan sujuvasti toipumistyön rinnalla. Kyllä vielä koittaa se aika, kun hoitosuhteet vievät yhä vähemmän aikaa ja kaikki muu nousee sen edelle. Mutta tätä odotellessa... ;)
    Kerroit muutoksissa hoitosuhteessasi ja toivonkin, että saatte tehtyä sellaiset suunnitelmat, jotka tukevat sinua parhaiten ja kantavat alati muuttuvassa elämässäsi. Hyvä tukiverkosto on kuitenkin kaiken a ja o.
    Ihanaa kuulla, että alat pikkuhiljaa suuntautua itsenäiseen elämään ja harjoitella vastuun ottamista. Tätä on hyvä alkaa harjoitella pienissä erissä, kun kuitenkin sinulla on pyrkimys tulevaisuudessa elää omillasi. Mutta kuten mainitsitkin, hiljaa hyvä tulee. Turha ruveta ahmimaan liian suuria paloja kerralla vaan edetä tunnustellen. Mihinkäs tässä kiire valmiissa maailmassa? :)
    Painon nosto on vireillä olevista projekteistasi varmasti se tärkein ja uskonkin, että osaat höllätä muusta toiminnasta, että suotuisa kehitys jatkuu.
    Aivan ihanaa kevään odotusta täältä pakkasen keskeltä. Kovasti voimia ja kauniita päiviä elämääsi tsempparini. ;) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Nell! Ja kiitos kommentistasi!
      Olitki koonnut siihen hyvin juuri ne tärkeimmät palaset joista arkeni koostuu, ja oivaltanut missä tärkeysjärjestyksessä asiani tällä hetkellä on, eli toipuminen edellä mennään! :)
      Toivon kovasti, että muistaisit itsekin nuo viisaat sanasi höllentämisestä ja vain olemisen tärkeydestä. Sillä paitsi että se auttaa meitä yhteisessä tavoitteessamme painon nostamisessa, on se ennen kaikkea potku Mörön takapuoleen, sillä kun pakot ja jatkuva tekeminen eivät enää rajoita niin paljon elämää, sitä on paljon vapaampi ja kaikesta myös nauttii paljon enemmän, kun ei aja itseään aivan piippuun, tämän olen ainakin itse huomannut. :)
      Ihanaa kevään odotusta myös Sinulle Ihananainen! Tuokoon se tullessaan Sinulle kaikkea hyvää, Ystävä. <3

      Poista
  2. Viisaita sanoja ja viisaita ajatuksia kevään suunnitelmista fiksulta ”tytöltä”. On ihanaa todeta, että aktiivinen minäsi kulkee jo luontevasti uusien haasteiden ja asioiden parissa mieli virkeänä. Tsemppiä ja onnellisuutta tälle keväälle. Se kuulostaa hienolta unohtamatta tärkeitä sanojasi: ”Lopulta voin siis vain yrittää parhaani, ja antaa Elämän itsensä hoitaa loput niin kuin se on päättänyt. Ja tästä päästäänkin siihen kaikista tärkeimpään tavoitteeseeni: Elämiseen ja siitä nauttimiseen. Ja uskon todella, että tänä keväänä on vihdoin tullut minun aikani.”

    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinullekin taas kannustuksestasi! Olit tavoittanut kommentissasi hyvin sen, kuinka olen taas avautunut kaikelle uudelle. Ehkä olen taas lähempänä sitä uteliaan vastaanottavaista ja kaikkea kivaa kokeilevaa huimapäistä Idaa, joka pohjimmiltani olen? :)
      Toivon teillekin molemmille paljon valoa, aurinkoa ja onnellisia hetkiä kevääseenne.

      Poista
  3. Ida-Ihanainen!

    Sinulla on upea kevät edessäsi! Erityisen iloinen olen siitä, kuinka olet suunnitellut kaiken (olematta liian suunnitelmallinen ;) ) niin, että terveys ja sen edistäminen ja vaaliminen todellakin on ja pysyy etusijalla, ja kaikki muu kulkee sen rinnalla ja ehdoilla. Toipuminen kun tosiaan käy työstä. Lisäksi on todella vaativaa luoda uusia hoitosuhteita ja, kuten itsekin toteat, toipumisesi on vielä niin kesken, että hoitokuvioiden pyörittäminen ja niistä hyötyminen vie vielä valtavasti aikaa ja voimia. Mutta, on kerrassaan ihanaa, että olet sinut hoitokuvioidesi muuttumisen kanssa ja avarin mielin suuntaat uusiin hoitosuhteisiin. Vaikka toipuminen viekin aikaa ja voimia, olet ihanasti ja fiksusti suunnitellut kaikkea sitä muuta elämää, joka osuus pikkuhiljaa vain kasvaa arjessasi. Opiskeluja, harrastuksia, ystäviä, itsenäistymisharjoituksia, kenties matkustelua - ja ihan vain sitä niin tuiki tärkeää oleilua!

    Ihanaa alkavaa kevättä Ihanalle Idalle!

    Toivotteleepi yksi joka vaan niin nauttii pikkuhiljaa pitenevistä päivistä!
    Valo voittaa!!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andrea-AinaYhtäIhanainen!
      Kiitos jälleen kommentistasi Sinullekin Ystävä! Juuri sitähän toipuminen parhaimmillaan on, kuten osuvasti kuvaat, toipuminen edellä menemistä, mutta samaan aikaan myös Elämälle avautumista. Kun nämä kulkevat sopivassa balanssissa rinta rinnan, siis Elämä ja toisaalta toipuminen, toisiaan kunnioittaen, on lopullinen päämäärää Möröstä irrittautuminen ja oman Elämän valtaaminen parhaiten mahdollista. Toivon siis Sinulle mitä parhainta kevättä, toivon ja vipittömästi uskon, että myös Sinä etenet näillä molemmilla sektoreilla! :) Halauksia täältä yhdeltä joka myös nauttii valtavasti lisääntyvästä valosta <3

      Poista
  4. Moi!! Tosi hyvä teksti. Toi opiskelu onkin yllättävän rankkaa ja just noihin kielikursseihin on opintopisteihin nähden jopa liikaa töitä, oon samaa mieltä :/. Tsemppiä siis siihen. Aika kiva kuitenkin, että kohta osaat jo vähän espanjan alkeita, se on tosi kivan kuulonen kieli!

    Tsemppiä myös hoitokuvioihin. Vaikka uusi on aina vähän pelottavaa ja ehkä riskikin, voi se toisaalta tuoda uutta näkökulmaa ja jotain hyvää.

    Itsenäisessä asumisessa on kyllä just ihanaa toi mistä puhuit, voi luoda ihan oman paikan, sisustella ja olla kuten haluaa. Ja jos ei tahdo, ei aina tarvitse kertoa menemisistään. Varmaan muistatkin näitä niiltä ajoilta kun yksin asuit, vaikka nyt kaikki pitäisi kuitenkin mennä toisin. Onneks ollaan koko perhe lähellä:)

    Itekin oon innostunut nyt sulkapallosta, joten kiitos vinkkauksesta. Toivottavasti nähään pian ja tehään jotain kivaa yhdessä, mennään vaikka leffaan tai muuta. Aurinkoisia päiviä ja tsemppiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja kiitos ja kummarrus sisko Rakas!
      Olen niin samaa mieltä tuosta, mitä kirjoitat opiskelusta, kielikursseista ja espanjasta. Vaikka tuo espanja on nopeatempoista ja haastavaa ja vaatii työtä, olen siihen kylllä niin niin niin pajon motivoituneempi kuin vaikkapa tvt:n, ymmärrät varmaan....
      Minäkin toivon, että nähdään pian! Itse asiassa juuri kun näin mainoksen yhdestä uudesta suomalaisesta leffasta ajattelin, että tuo pitää mennä katsomaan Fannyn kanssa! :)
      Aurinkoisia (tai näin meidän kesken iloisia ja valoisia) päiviä sinnekin! <3

      Poista
  5. Hei Ida!
    Mukavaa saada lukea kevään suunnitelmastasi! Siinä ovat tasapainossa sekä opiskelu, hoidolliset kuviot, vapaa-aika ja oma aika! Olet todellakin päässyt pitkälle toipumisessasi! Ja tietenkin painonnosto prosessi on tässä rinnalla koko ajan.
    Oikein ihanaa kevään odotusta sinulle!

    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina!
      Kuinka kerta kaikkiaan Ihastuttava Ystävä oletkaan, kun jaksat minua täällä blogissanikin kannustaa, vaikka itselläsikin on tällä hetkellä vaikeat ajat ja omaa stressiä.
      Toivon todella, että asiasi järjestyvät parhain päin. Toivon Sinulle nyt paljon voimia. Olet Katarina paljon vahvempi kuin uskotkaan.
      Lämmin, lämmin halaus Ystävä rakas. <3

      Poista