lauantai 19. joulukuuta 2015

Tulkoon joulu...

Jouluun valmistautuminen alkoi jokavuotisilla yhteisillä korttitalkoillani siskoni kanssa jo hyvissä ajoin marraskuussa. Tänä vuonna malli oli yksinkertainen, sydämellä tehty kuitenkin. Taakse kirjoitin pienen joulutervehdysemme. Lahjoja en jouluruuhkista joutunut juurikaan metsästämään, sillä olin niitä hankkinut pitkin vuotta aina sopivan osuessa kohdalle. Lahjoja annoin ylipäätään tänä vuonna vain muutamia, mutta niissä oli lämmin ajatus takana, ja jokainen oli tarkoin mietitty. Jokusen lahjan ehdin itsekin tehdä.



Varsinaisesti joulunodotus alkaa minulla joka vuosi äitini synttäreistä marraskuun lopulla. Tänäkin vuonna tapasimme siis yhdessä siskoni ja äitini kanssa ja kävimme ihastelemassa Stockmannin jouluikkunaa ja teimme retken Stockan jouluosastolle kimaltelevien pallojen ja suloisten bambien keskelle. Tuona päivänä syttyivät Helsingin keskustaan myös jouluvalot.



Joka vuosi haluan käydä myös vähintäänkin yksissä joulumyyjäisissä, ja usein mieluiten valitsen kohteeksi naisten joulumessut. Näin tänäkin vuonna. Pienet lumihiutalekorvakorut ja suloinen helmikoristellu heijastin lähti työtakkiani koristamaan. Papalleni ostin tuliaisiksi pienen pienen piparkakkutalon. Tänään olen vielä menossa parhaan Ystäväni kanssa käymään Wanhan joulutorilla.

Kotiin laitoin itselleni joulun pikkuhiljaa aloittaen ensimmäisenä adventtina. Olin onnistunut löytämään haaveilemani valkoisen joulukuusen äitin avustukslla, johon sytytyin valot. Toinen tämän joulun uusi koristeeni on kultaisena kimalteleva kauris. Kaapin kätköistä kaivoin myös esille kuusen alle huovutetun hiiren ja villaiset pienet lampaani. Silkkipaperista kuoriutuivat myös kotoa perityt huopalakkiset tontut ja keraamiset enkelit. Pikkujoululahjaksi sain kokoelmiani täydentämään ihanan lumisen maiseman sisältävän joulupallon ja valkoisen kuusen, jota koristivat itsetehdyt pienet vaaleanpunaiset enkelit. Lapsilta ja ystäviltäni lahjaksi tulevat joulutähdet ja muut kukat toivat tunnelman kotiini. Itse leivoin vielä yliääräisestä piparitaikinasta koristeita ikkunaan roikkumaan.  Äidiltä sain ihanan vanhan lasisen karhupurkin, johon laitoin alot. Keittiönikkunaani sytytin vuosien saatessa aina vain ythä rakkaan lilasävyisen joulupalloni.







Ensimäisenä adventtina valmistin myös ensimmäsitä kertaa uuniriisipuuroa karpalomehukeiton ja rusinoiden kanssa. Ensimmäistä kertaa tänä vuonna valmistin myös itse joululaatikoita omien lemppareideni imelletyn perunalaatikon ja porkkanalaatikon muodossa. Jaoimme hieman jouluruokien tekoa perheemme kesken, yhtälailla kun olemme kaikki työssä käyviä ja opiskelivia ihmisiä muine kiireinemme. Laatikoiden lisäksi leivoin suolaiseksi palaksi karjalanpiirakoita.

Pikkuhoulut pidin joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna lähimille ystävilleni. Leivoin monta pellilllistä pipareita ja luuusydämisiä torttuja. Suolapaloiksi valmistin pitsaa ja fetaparsakaalimuffineja. Joulusuklaata sain kilokaupalla lahjaksi lapsilta ja työkavereita, joten näin parhaasi aloittaa niiden tuhoamisen hyvissä ajoin. Herkut maistuivat niin vieraille kuin itsellenikin mukavassa tunnelamssa valmistelemani kiperän tietovisan siivitttämänä,jossa pohdittiin muun muassa sitä joulupukin postinumeroa.











Siskoni kanssa järjestimme myös piparinleipomistalkoot, ja äitini kanssa olin glögillä ja vietimme samalla omia pikkupikkujoulujamme. Samalla leivoin vielä sydämiä  vaaleanpunaisella sokerikuorrutteella silkkinauhassa ikkunaani roikkumaan. Toista pappaani odotan yhdessä vanhempieni kotiin joulun viettoon, ja toiselle veimme viime viikonloppuna joulutervehdyksemme ja kävimme samalla joulupuurolla ja -kahveilla.








Töissä joulun odotus alkoi virallisesti joulupuurolla marraskuun lopulla, vaikka se toki oli lasten mielissä jo pidemmän aikaa. Lapsen odotukseen sisältyy aina jotakin taianomaista, ja tuosta taikaa minä olen onnekseni tänä vuonna päässyt jakamaan (x20 ;D).) Niin lapset kuin aikuisetkin odottivvat meillä kovasti valkeaa joulua, ja oikean lumen puuttuessa lapset vuorasivat päiväkotimme ikkunat paperisilla lumihiutaleilla. Ikkunoille valmistuivat kynttilät perinteiseen päiväkotityyliin wc-paperirullista ja kuuseen väriapaperiesta köynnös ja kreppipaperista ja silkkianuhoista joulukarkkeja, joitä tehdessä opeteltiiin samalla vähän solmujen tekoa.

Joulukalenterina meillä oli pieni oma joulukuusi, jonka alle pieneen joulupussukaan tonttu vikkelivarvas oli jättänyt viestejä ja tontuntehtäviä. Pussukasta jokainen lapsi sai joulukuun aikana vetää vuorollaan tehtävän, ja kiinnittää numeroidun punaisen pyykkipojan joulukuuseemme haluamalleen oksalle. Itsenäisyyspäivänä oli tonttu jättänyt suomipipareita kuusen juurelle ja järjestimme omanlaiset itsenäiyyspäivän tanssiaiset muumilaulujen, Fröbelin palikoiden ja Risto Räppääjän tahdissa. Joka päivä aamupiirissä joku lapsista kertoi nähneensä tontun, ja löysipä yksi poika päiväkodin pihalta tontun kolonkin. Viimeisenä päivänä ennen lomille lähtöä oli tonttu piilottanut ryhähuoneeseen jokaiselle lapselle pienet punaiset paketit, ja voitte vain kuvitella sitä hihityksen ja innostuksen määrää!


opea muistettiiin...

...ja vähän lisää ;D


Varsinainen joulujuhla oli päiväkodissamme tänä vuonna toiminnallinen joulupolku, johon lapset saivat osallistua oman vanhempansa kanssa. Yhdessä ryhmätilassa oli joulukorttiaskartelupaja, toisessa arvoitus paja, jossa haisteltiin tuoksupurkkeja ja arvailtiin pipareiden määrää purkissa, yhdessä kirjoitettiin päiäkodin ytheistä toive listaa joulupukille ja viimeisessä kerrottiin ja aikuinen kirjotiti ylös lasten omaa joulutarinaa. Ruokasalissa oli tunnelmallinen glögi- ja piparitarjoilu ison aidon joulukuusen ja pöytien kynttilöiden loisteessa. Olimme leiponeet lasten kanssa yhdessä piparit  -ja maistelleet siinä sivussa ihanä vähän taikinaakin. Itse säestin joulupolullamme jumppasalissa  joululauluja ja leikin ä niiden tahdissa vanhempien ja lasten kanssa. Ilmeisesti tämä ope oli ollut myös aikamoisen kiltti, sillä sen verran tuli lahjoja lapsilta ja vanhemmilta, ja seuraavana päivänä vielä lisää... Kävimme myös lasten kanssa päiväkodeille järjestetyssä joulukirkossa, ja juuri tuolla matkalle se tapahtui ja sai monen lapsen silmät syttymään: alkoi sataa lunta.



Hyvää  joulunodotusta ja lämmintä joulumieltä teitä jokaiselle!

<3: Ida

12 kommenttia:

  1. Ihana postaus, nostatti joulumieltä. Tuo lasipurkkiin tehty jouluvaloasetelma on aivan ihana. Olen huomannut valojen olevan ehkä niitä kaikista parhaita tunnelman luojia. Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa työviikkoa, enää muutama päivä jouluun ja lomaan ! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Ihan samaa mieltä noista valojutuista, ja siksipä olenkin niihin panostanut tänä vuonna. Tuntuu, että näin mustina jouluna valokoristeiden merkitys vain korostuu. Valaistaan niillä tätä vuoden pimeintä päivää, ja suunnataan tästä taas kohti valoa ja yhteistä edessä olevaa ihanaa joulua! <3

      Poista
  2. Kiitos, samoin hyvää joulunodotusta myös sinulle! :)

    VastaaPoista
  3. Oikein Kaunista Joulua Sinulle, Ida, sekä perheellesi!♥
    Sekä lämmin kiitos kortista! Kuin myös lämpöinen kiitos Fannylle terkuista!♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Ihana Sinä!
      Rauhallista ja hyvää joulua Sinulle ja koko Perheellesi ❤ !!
      Olet ajatuksissa.
      T. Marika

      Poista
    2. Andrea, kiitos suloisesta kortista Sinullekin Ihana ja lämpimiä jouluhalauksia ystävältä! <3 Toivon Sinulle levollista ja onnellista joulunaikaa! :)

      Poista
    3. Kiitos Marika, oikein hyvää joulua Sinulle ja perheellesi! <3 Anna lämpimän hymysi valaista tätä vuoden pimeintäkin päivää! :)

      Poista
  4. Oiiii, ihanan jouluista! Olet aloitellut valmistautumisen hyvissä ajoin ja koonnut oikeat tonttujoukot askartelemaan, leipomaan ja juhlimaan. Vaikka joulusta taitaakin tulla musta, niin vain fyysisesti sään muodossa, sillä mieli on kaikkea muuta kuin musta. ;) Ihan nauratti, kun sunnuntaina pidin paketotitalkoot, jouluradion soidessaja ulkona satoi kaatamalla vettä ja lämpöä oli +9 astetta. Juu, Suomen joulukuu... Mutta siitä viis, sinäkin olet joulumielellä ja jaat sitä postauksessasi meille muillekin. kiitos ihanasta kortista ja oikein ihanaa joulunaikaa muru! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minuakin vähän huvitti ja harmittikin tämä joulun sää kun eilen etsin lasten kanssa tontun kätköjä pihalta ja lämmintä oli melkein 10 astetta eikä lumesta tietoakaan. Lasten vuoksi toivoisin, että saataisiin edes vähän lunta jouluksi -sitä kun ovat odottaneet jo elokuusta asti, eivätkä kaikki nähneet eläessään.. Mutta näin aikuisena ymmärrän kyllä, että vaikka valkea maa tuo sitä tunnelmaa, joulu tulee joka tapauksessa ja kyllä se joulupukkikin aina keinot keksii löytää perille :) Parastta mahdollista joulunaikaa Sinullekin, Ystävä Rakas! <3

      Poista
  5. Rauhallista ja levollista Joulua! Nähdään salilla ja treenataan ensi vuosikin kovaa kohti parempaa kuntoa ja hyvää mieltä. -Minnie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minnie, ja samoin Sinulle toivon oikein rentouttavaa joulua ja onnellista joulunaikaa! <3
      Nautitaan taas ensi vuosikin täysillä treeneistä, kuten Elämästä muutenkin :)

      Poista