lauantai 5. syyskuuta 2015

Ensimmäiset työviikot

Ensimmäiset työviikot ovat nyt takana -ja niihin onkin mahtunut kaikenlaista aina muuttopuuhista syntymäpäiväkekseihin ja sairaan lapsen hoitokoulutuksesta hiekkalinnoihin. Niille, jotka eivät jaksa lukea pidemmälle, voin lyhyesti kertoa, että takana ovat elämäni kiireisimmät mutta varmasti myös antoisimmat viikot. Viikot, jotka ovat opettaneet minulle valtavasti ja nostaneet omaa pärjäämisen tunnettani enemmän kuin vuosien terapia. Teille muille tässä hieman ensimmäisten työviikkojeni fiiliksiä ja ajatuksia.

Kaikenlaista olen minäkin ehtinyt elämässäni tehdä, suorittaa puolen vuoden yliopisto-opinnot reilussa kuukaudessa erinomaisin arvosanoin, lyödä myyntiennätyksiä puhelinmyynnissä ja toimia myymälässä kiireapulaisena -puhumattakaan sairauden luomasta minuuttiaikataulusta. Silti on minun tunnustettava, että ennen viime viikkoja minä en tiennyt oikeati, mitä on KIIRE. Se leimasi ensimmäisiä työviikkoja huolehtiessamme vajaalla miehityksellä lapsista ja päiväkodin pyörittämisestä, toimintakauden alun peruskiireiden lisäksi myös yllättävän muuton tuomien kiireiden myötä. Vaikka ehkä osa kiireistä helpottaakin, on päiväkotielämä todella hektistä,  ja jokainen hetki lasten kansa on omanlaisena ja arki tuo mukanaan yllätyksiä.

Sellainen vaatii kriisitilanteiden hallintaa, joustavuutta ja rauhallisuutta ennakoimattomien tilanteiden edessä -ja valtavasti hatusta vedettyjä ideoita ja niitä kuluisia b-suunnitelmia (ja muutamia c- ja d-suunnitelmiakin...). Vaikka koskaan ei voi tietää, mitä seruaavaksi tapahtuu, on lapsille osoitettava, että aikuinen ennakoi ja hallitsee tilanteen, sillä se tuo lapsille turvaa. 






Mutta itse asiassa näissä taiodissa olen yllättänyt itseni kaikkein huikeimmin. Joku nauroikin, että voisin sopia ensiapuun töihin. Itse asiassa olen kaikesta hässäkästä myös nauttinut, vaikka vessataukoni kerran päivässä saattoikin olla ainoa hengähdystaukoni. Rakastan pientä härdelliä ympärilläni, elämää ja toimintaa, vaikka toki olen onnellinen siitä, että pakkailut ja tavaroiden puhdistukset ja roudailut on nyt hoidettu -ja voin keskittää kaiken energiani siihen tärkeimpään: lapsiin.

Olenkin todella onnellinen siitä erityisesti, koska kohdalleni sattui heti näin alkajaiseksi todella ihana lapsiryhmä. Olen ehtinyt tavata kaikenlaisia lapsia ja ryhmiä harjoittelujeni, kesätöideni ja vuosien kerhonohjauskokemukseni vuoksi, mutta tämän ryhmän kanssa on aivan erityisen ihana päästä toimimaan yhdessä. Lapsilla on niin mahtava halu tehdä hyvää, auttaa kaveria ja  toimia oikein. Ensimmäisestä hetkestä lähtien lapsiin oli helppo luoda kontaktia, eikä lämmin vuorovvaikutus jää ainakaan lapsista kiinni. Tietenkin ryhmäänikin mahtuu kaikenlaisia upeita ja omanlaisiaan, mutta ehdottomasti yhtä arvokkaita, persoonia, joissa näen niin valtavasti mahdollisuuksia ja potentiaalia.

Ja toki, kun lapset ovat erilaisia, tarvitsevat he aikuiselta erilaista suhtautumista, apua, tukea ja kohteluakin. Yksi tarvitsee rajojen asettamista, toinen syliä ja kuuntelua, kolmas apua leikkikaverin etsimisessä, neljäs kielenkehitykseen ja suomenkielen oppimiseen ja viides tukea itsenäiseen toiintaan aikuisen avun pyytämisen sijaan. Mutta näiden tunteiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen, siinähän ollaan lastentarhanopettajan työn ytimessä. Lasten tasa-arvoinen kohtelu ei mielestäni olekaan kaikkien samanlaista kohtelua, vaan jokaisen henkilkohtaisiin tarpeisiin vastaamista yhtälailla.



En voi kieltää, etteikö vastuu lapsista tuntuisi minusta suurelta. Jo pelkästään heidän turvallisuudestaan huolehtiminen on haaste kun on esimerkiksi pihalla yksin ison lapsiryhmän kanssa, kun kuitenkaan lapsille tärkeää liikkumista ei haluaisi liiaksi rajoittaa. Ja silti haluaisi pelkän turvallisuuspoliisin sijaan pitää huolta myös lasten hyvinvoinnista ja tukea kehitystä. Joskus kiireen keskellä ehtii mieleen pilkahtaa myös ajatus, miten tärkeää tämä kaikki on myös paitsi vanhempien kalleimpien aarteiden kannalta myös koko yhteiskuntamme tulevaisuutta ajatellen. Vastuu lapsista tunuu omasta mielestäni ihan erilaiselta kuin esimerkiksi vastuu paperihomista tai vastuu rahasta. Mutta juuri se, se tekeekin työstäni minulle niin äärettömän mielekästä ja tärkeää.

Onneksi apunani on ihan mahtava työyhteisö, jossa homma sujuu -myös haastavissa olosuhteissa, kuten heti ensimmäisinä päivinä saime testata. Ja hyvä työyhteisö jos mikä on oikeasti ihan tosi tärkeä seikka ajatellen töissä jaksamista! Olen tehnyt töitä myös huonossa työyhteisössä, ja silloin ei tunnu normaaliarkikaan sujuvan. Tässä työyhteisössä tiedän meidän yhdessä selviään myös vaikeuksista -ja sen olemme saaneet myös todistaa. Sen vuoksi kaiken kiireen keskellä en ole menettänyt työasioiden vuoksi yhtiäkään yöuniani tai oikeastaan voi sanoa tunteneeni stressiä. Eihän kiireestä stressi synny, vaan omasta pärjäämättömyyden tunteesta ja tilanteen hallitsemattomuudesta.

Ja sellaista tunnetta minulla ei nyt ole ollut laisinkaan! Vaikka ensimmäiset työviikkoni ovat olleet kieltämättä rankkoja, olen kaiken härdellin keskellä saanut huomata jaksavani ja pärjääväni kuin kuka tahansa muukin. Ja löytänyt vielä itsestäni aivan uusia vahvvuuksia. Ja tiedättekö, se tuntuu aika mahtavalta.



Töihini olen suhtautunut sen vaativalla vakavuudella -ottaen vastaan harteilleni Suuren minulle annetun vastuun, tehden töitä leikkien ja laulujen lomassa -ja sitten välillä myös unohtanut työkuviot. Vaikka työjutut joskus tulevatkin myös vapaa-ajalla mieleen, olen tehnyt myös paljon kaikenlaista muuta:  tavannut ystäviäni ja kutsunut sukulaisia tutustumaan asuntooni, treenannut, mökkeillyt ja kerännyt vadelmia ja mustikoita, tutustunut äitin kanssa uuteen lähikahviooni, juhlistanut synttäreitäni,syönyt pizzaa ja leiponut pannukakkua, nauranut ja nukkunut yöni hyvin.



Nautin ihan jokaisesta työpäivästäni valtavasti. Töissäni on niin paljon sellaisa asioita, jotka antavat minulle voimaa, onnistumista ja iloitsemista, kokemuksia, jotka enimmäkseen tulevat tärkeistä kohtamisista lasten kanssa. Töihin siirtyminen on tuonut elämääni ihan uudelaisen merkityksen, ja joka päivä olen varmempi siitä, että tätä minä haluan tehdä!

<3: Ida

8 kommenttia:

  1. Moikka !
    Kiva oli lukea työviikoistasi vaikka jonkin verran ollaan niistä jo ehditty keskustelemaankin:). Hienosti olet jaksanut ja löytänyt uusiakin voimavaroja itsestäsi. Toivottavasti arki nyt hieman normalisoituu ja tasaantuu kun muutto on saatu hoidettua. Upeaa, että olet löytänyt sinulle sopivan alan ❤ . Rentouttavaa viikonloppua ja kivaa työviikkoa sitten aikanaan ! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minustakin se oman alan (tai jutun ylipäätään) löytäminen on oikeasti tosi tärkeä juttu.... Uskon, että selalinen on meille jokaiselle olemassa, vaikka kaikki eivät löydäkään merkitystä elämäänsä työnsä kautta. Aina kipinä ei synny kuitenkaan salamaniskusta, vaan vaatii kokeilua, tunnustelua ja tuumailua. Voimia ja rohkeutta Sinullekin oman polkusi löytämiseen tässä mahdollisuuksien maailmassa! <3 <3

      Poista
  2. Ihanaa lukea, että olet innostunut uudesta työstäsi ja tosiaankin, olet löytänyt oman alasi! Lasten kanssa vaaditaan jämäkkyyttä, varmuutta ja sitä, että osaa äkillisissä tilanteissa soveltaa. Lapset kyllä aistivat, jos aikuinen on epävarma. Myös työyhteisösi on osunut nappiin. Olet kyllä niin sosiaalinen persoona, että tulet juttuun kenen kanssa hyvänsä. ;)
    Minullakin on tulossa uusi verokortti postissa ja asiat luistavat eteenpäin. Töitä odotellessa täälläkin päässä. ;)
    Ihanaa viikonloppua ihanainen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan MAHTAVAA (nyt oli pakko kirjoittaa kaikki kirjaimet isolla;), että Sinäkin pääset palaamaan työelämään. Se on iso askel toipumisessa ja elämässä ylipäätään. Olen Sinusta todella ylpeä, ja vielä ylpeämpi, kun otat tämän askeleen omaa vointiasi ja voimiasi kuunnellen ja kunnioittaen! :) :)

      Poista
  3. Tätä oli kiva lukea! Kiitos, Ida! :)
    Kyllä ne kautta aikain parhaat työpäivät ovat olleet ne, jolloin on sattunut ja tapahtunut; kiirettä pitänyt; palat oudosti aina loksahdelleet paikoilleen - ja hymyssä suin on selvitty! :)
    Siitäkin olen kanssasi täysin samaa mieltä, että paras tapa kohdella ja kohdata lapsi (kuin myös aikuinen) on olla aistit herkkänä ja lähteä rakentamaan vuorovaikutusta kunkin ainutkertaisista ominaispiirteistä käsin. <3
    Nyt toivonkin, että lennokkaan alun jälkeen tilanne siinä määrin rauhoittuu, että arjen peruskuviot asettuvat uomiinsa ja saat keskittyä siihen tärkeimpään - lapsiin! Ja heidän parissaan ei todellakaan kahta samanlaista päivää näe! Huikeita seikkailuja sinne!
    Ja loppuviimein: Onnea vielä tästäkin tuutista syntymäpäiväsi johdosta!
    Haleja Idaseni! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Andrea! Tämä oli jotenkin tosi Ihana kommentti, tuli hyvä mieli! :) Tämän voimilla taas uuteen työviikkoon! Halejahaleja <3<3

      Poista
  4. Moi!
    Hienoa, että olet viihtynyt uudessa työpaikassasi. Ihana lukea (ja tietää), että juuri Sinulaisesi Sydämellään Töitä Tekevä on unelma-ammatissaan <3! Itsekin kurkistin tuohon pienten maailmaan nyt viimeisimmässä työpestissäni ja voin sanoa, että entistäkin enemmän arvostan lasten parissa työskenteleviä ihmisiä. Ellen olisi ollut huikean hyvän, lämpimän ja lapsista välittävän ihmisen työpari, en olisi oppinut sitä kaikkea mitä viimeisen 1,5 vuoden aikana sain ilokseni oppia, juurikin päiväkodissa. Ryhmä oli haasteellinen, mutta ihana!

    Oman lapseni kohdalla on käynyt uskomattoman hyvä onni juuri Sinunkaltaistesi opettajien, hoitajien kohdalla. Onneksi olen osannut aina kertoa heille sen, kuinka tyytyväinen olen ollut.

    Ihana Sinä, varmasti osaat huomioida jokaisen lapsen yksilönä, omana ihanana itsenään ja juuri oikeanlaisena <3. Kokemustesi ja lämpimän sydämesi vuoksi olet varmasti vielä "extra-ihanampi" aikuinen pienille, luottavaisin silmin maailmaa katseleville ihmeille.

    En ole Sinua nyt vuosiin nähnyt, mutta näen mielessäni kaiken tuon kuvailemasi lämmön, energian, ystävällisyyden ja hyväntuulisuuden paranemisesi myötä. Luin edellisenkin tekstisi ja nyt tämän. Uskomaton matka <3!!

    Ihana, Kaunis ja Lämmin!!

    syksyisin terveisin: marika

    ps. terveiset perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marika!
      Kiitos aivan Superihanasta kommentistasi, kauniimpia sanoja en olisi voinut osakseni toivoa! Olet Hienoimpia ihmisiä, joita olen elämässäni kohdannut, ja Sinua parempaa työparia en voisi kuvitella, ja olen varma, että niin lapset kuin työkaverisi ovat samaa mieltä kanssani! Mihin tiesi nyt kulkeekaan, tiedän, että kuljet matkan omana Ihana itsenäsi ja valloitat ja valaiset sillä ympärilläsi olevia myös tulevaisuudessa! <3<3

      Poista