sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Aurinkokeittoa ja värikästä pitsaa kasviksista


Joululahjaksi sain Ihanan vaaleanpunaisen bamixin, ja kevät onkin sitten soseutettu ja surauteltu ainakin viikottain jotakin! Tämä kasvissoseitto on löytänyt tiensä minun lemppareideni joukkoon. Kasvisaterialle keiton kaveriksi sopii värikäs pitsa.

Paras kasvissosekeitto


Pienehköön kattilalliseen
noin puolikiloa kukkakaalia (pakaste käy hyvin)
vähän vähemmän porkkanoita
litran verran vettä
noin desi kookoskermaa (jos et tykkää kookoksesta, myös ruokakerma tai sulatejuusto sopii)
ripaus suolaa ja sokeria, hippusellinen pippuria, tarvittaessa varovasti yrttejä.

Keitä kasvikset pehmeiksi. Kaada keitinvesi talteen, soseuta vihannekset. Mausta ja lisää kerma ja tarvittaessa keitinlientä. 
 
Tarjoiluun keitettyjä kananmunia, turkkilaista jogurttia tai raejuustoa.



Värikäs kasvispitsa (pellillinen)
Pohja: 
yksinkertaisimmillaan (eli itse käytin): 
n. 6 dl myllyn paras pizzajauhoja
vajaa 1/2 pakettia tuorehiivaa
pari dl vettä

 Voit korvata jauhot myös: 4 dl vehnäjauhoja, 2 dl durumjauhoja. Lisää tällöin ripasu sokeria ja pari rkl öljyä


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (lisää sokeri), sekoita joukkoon hiiva.
Alusta joukkoon jauhot ja suola (ja öljy) vähitellen. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa reunoista.
Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (n 30-40 min). Valmistele sillä välin täytteet.

täytteet:
Tomaattimurskaa
tomaattia
punasipuli
mustia oliiveja
herkkusieniä (tölkki käy tähän)
juustoraastetta
oreganoa, vähän suolaa ja pippuria
Viipaloi tomaatit ja punasipuli, raasta juusto.
Kun taikina on kohonnut, kauli se uunipellille. Anna kohtoa liinan alla vielä hetken.
Levitä pohjalle täytteet. Ensin tomaattimurska ja viimeisenä juusto ja mausteet.



 Paista 225-250 :ssa noin vartti, kunnes pohja on kypsää ja juusto sulanut. Ripottele paistuneen pitsan päälle halutessasi vielä hieman oreganoa.


Nautinnollista viikonlopun jatkoa,
<3: Ida

2 kommenttia: