torstai 7. helmikuuta 2013

Pystyinpäs!

Sairauden ollessa vahvalla, syömishäiriöpeikon edessä anoreksiaan sairastunut tuntee usein voimattomuutta. Kun kuherruskuukauden jälkeen suhde sairauteen on muuttunu ja sairauden hohdokkuus on kadonnut, tilalle tulee viha, mutta samalla myös voimakas, lamaannuttava pelko sairauden edessä. Vaikka kuinka haluaisi luopua sairaudestaan, sen käskyjä sortuu noudattamaan kerta toisensa jälkeen yhä uudestaan ja uudestaan. Vielä henkisen luopumisprosessinkin ollessa jo pitkällä, käytännön valintatilanteissa sairastava tuntee usein epätoivoa yrittäessään vastustaa sairauttaan.

Sairastava tuntee siis itsensä sairautensa edessä pieneksi ja avuttomaksi. Sairauden tahto on niin voimakas, että sitä ei uskalla helposti lähteä vastustamaan, vaikka kuinka haluaisikin. Sairauden luomat kiellot, rajoitukset, säännöt ja pakot ohjaavat elämää, vaikka tilanteeseensa olisi lopen kyllästynyt. Kun viha sairautta kohtaan kasvaa sitten riittävän suureksi ja sitä yrittää lähteä vastustamaan, on ensimmäinen ajatus usein: en pysty.

Myös minä olen usein tuntenut tällaista voimattomuutta syömishäiriömörköni edessä, ja tunnen yhä edelleenkin. Olen monet kerrat itkenyt isälleni sitä, kuinka EN PYSTY. En pysty syömään, en pysty muuttamaan arkiruiinejani, en pysty vähentämään liikkumistani, en pysty nostamaan painoani... Ja kuitenkin tällä viikolla olen pystynyt. Olen ottanut tällä viikolla jälleen kaksi merkittävää askelta sairauden vastustamisessa, askelta, joihin en vielä vähän aikaa sitten olisi ikinä uskonut pystyväni: olen lopettanut pakkoliikkumiseni lähes kokonaan ja syönyt ensimmäisen kunnon, ison aterian yksin. Seuraavassa kerron hieman lisää siitä, kuinka tämä voimakas, sairauden luoma pystymättömyyden tunne on ollut omalla kohdallani voitettavissa.

Ensinnäkin on tärkeää ymmärtää, että tunne omasta pystymättömyydestä on nimenomaan vain sitä, nimittäin tunne. Tunteet syntyvät oman pään sisällä, ja siksi ne on samassa paikassa mahdollista myös tappaa. Tunteissa on, hyvässä ja pahassa, myös se puoli, että ne menevät aina ohi. Vaikka hetkittäin saattaa tuntua, että ahdistus tai onni jäävät päälle, tunteista pääsee yli. Tällöin, kun ei vaiN anna periksi, tunne omasta voimattomuudesta sairauden edessä ja pystymättömyydestä on ylitettävissä.

Helppoa tämän tunteen muuttaminen ei kuitenkaan ole, sillä sairaus pyrkii jatkuvasti sitä pystymättömyyden tunnetta vahvistamaan. Anoreksianhan tahto on nimenomaan viedä elämästä jokainen pienikin toivon muren ja tuhota sairastavan itseluottamus. Kun toivo ja usko omaan itseen ja omiin mahdollisuuksiin onnistua katoavat, katoaa samalla myös sairaudelta uhka tulla tuhotuksi.

Vaikka sairaus siis pyrkii ruokkimaan pystymättömyyden tunnetta takertumalla jokaiseen pieneenkin epäonnistumiseen, joita kaikille välttämättä tulee myös toipumisprosessissa, kuten yleensäkin elämässä, on tärkeää, että niiden edessä ei luovuta ja anna periksi. Kun ei edes yritä, ei varmasti onnistu. Mutta kun aina vain jaksaa sinnikkäästi yrittää, lopulta tuo yrittäminen palkitaan. Omalla kohdallani on vaatinut useita vuosia monta kertaa päivässä tapahtuvia tuettuja ruokailuja, ennen kuin edes uskalsin kokeilla syömistä yksin. Pakkoliikkumisesta luopumisesta ja rauhoittumisesta olen puhunut kuukausia, mutta yrittänyt monta kertaa turhaan, ennen kuin viimein onnistuin lepäämisessä. Jos olisin menneisiin epäonnistumisiin jäänyt roikkumaan, olisin samalla tuominnut itseni jatkuvaan epäonnistumiseen.

Kaikkein tärkeimpänä asiana onnistumisen kannalta näenkin sen, että jaksaa uskoa itseensä ja onnistumiseensa, vaikka sairaus muuta väittää. Koska sairaus on OIKEASTI voitettavissa, ja meissä jokaisessa on se voima, jolla se tehdään. Ihminen pystyy uskomattomiin suorituksiin, kun vain jaksaa uskoa itseensä. Monet arjen sankaritarinat ovat todiste siitä, kuinka mahdotton muuttuu mahdottomaksi. Minä olen toteuttanut tällä viikolla jo kaksi tällaista pientä, mutta minulle suurta ihmettä.

Usein sairastavalle on myös tärkeää, että hän tuntee muiden uskovan häneen. Minulla on ollut tukenani ihana perheeni ja tärkeät isovanhempani, jotka ovat jaksaneet nähdä valoa tunnelin päässä silloinkin, kun se on ollut itseltäni piilossa. He ovat puhaltaneet minuun toivoa silloinkin, kun se on ollut itseltäni kateissa. Nyt vihdoin huomaan, että uskallan pikkuhiljaa jaksaa uskoa myös itse itseeni, ja kuten olen saanut todistaa, se kantaa myös hedelmää.

Jatkuvan yrittämisen keskellä on kuitenkin erittäin tärkeää tuntea omat rajansa. Yhtä tärkeää on ymmärtää, että omien rajojen tullessa vastaan, on täysi lupa ja oikeus pyytää apua ja tukea. Syömishäiriössä on kyse sairaudesta, ja sairauteen tarvitaan usein hoitoa ja sen voittamiseen ulkopuolista tukea. Tämä vaatii sairastavalta nöyrtymistä ja oman heikkoutensa tunnustamista, mikä ei syömishäiriöön sairastuneelle useinkaan ole helppoa. Oman toipumisprosessini etenemisen edellytys on kuitenkin ollut ylpeyteni nieleminen, ja muuttaminen vanhempieni luokse väliaikaisesti asumaan saaadakseni tukea ruokailuihin. Onnistuakseni ruokailuissa olen pyytänyt isältäni tukea niiden ruokien mittaamiseen, joiden kohdalta se ei vielä itseltäni onnistu.

Omien rajojensa tiedostamiseen liittyy myös sen ymmärtäminen, että kun tekee parhaansa, se riittää. Tämä on ehkä tärkein elämänohje, jonka olen rakkailta isovanhemmiltani oppinut. Älä siis vaadi itseltäsi ihmeitä. Monet kerrat olen itse esimerkiksi osastolta lähtiessä sortunut katteettomiin lupauksiin ja kuvitellut oikeasti mielessäni hyppyä terveeseen elämään. Todellisuudessa etenemistahtini on ollut hyvin maltillista, enkä ole vieläkään nähnyt päivää ilman syömishäiriöllä oireilua. Turhat lupaukset ja harhakuvitelmat vain lietsovat pystymättömyyden tunnetta, kun lupauksiaan ei pysty lunastamaan.

Mutta: kun sitten onnistuu vastustamaan sairattaan, oli kyse sitten kuinka pienestä tai mitättömästä asiasa hyvänsä, on tärkeää muistaa onnitella itseään, ja ehkäpä jopa palkita itseään jollakin tavalla. Minä aion palkita itseäni onnistuneesta yksin suoritetusta lounaasta sunnuntaina shoppailureissulla siskoni kanssa jollakin ihanalla kevätuutuudella. Vaikka sairaus yrittääkin syyllistä, muista siis olla rohkeasti itsestäsi ylpeä. Sairauden vastustaminen on aina hieno teko, ja kun siinä onnistuu on syytäkin tuntea ylepyttä itsestään. Ja juuri niiden pienien erävoittojen kautta saavuttaa lopulta todellisen maalinsa.

Tähän onnistumisen kokemukseen siis kannattaa jäädä kiinni, ja helposti jääkin, kun siihen vain antaa itselleen luvan. Voin nimittäin kertoa, että kun pystyy tekemään jotakin sellaista, mihin ei olisi uskonut pystyvänsä, toisin sanoen ylittää itsensä, on tunne parempi kuin mikään muu. Tunne ottaa sinusta vallan voimakkaammin kuin mikään ahdistuskohtaus. Kun tietää tehneensä oikeasti oikein, tuntee olonsa mahtavaksi ja itsensä voittajaksi. Onnistuneesti suoritetun lounaan jälkeen minä vain itkin onnesta. Ehkäpä tämän mahtavan tunteen vuoksi onnistuminen ruokkiikin onnistumista, sillä siihen tunteeseen jää voimakkaammin koukkuun kuin mihinkään huumeeseen tai sairauteen. Se tunne vetää eteenpäin, ja edessä näkyy toivoa.

Sitä toivoa toivon tämän tekstin herättävän myös teissä rakkaat lukijani. Minä olen pystynyt. Kyllä Sinäkin pystyt!



<3: Ida

17 kommenttia:

  1. Hyvä Ida! Alat päästä sairauden niskan päälle, ja näytät kuka määrää. Niin sen täytyy ehdottomasti ollakin, että itse määräät elämästäs eikä kukaan tai mikään muu. TSEMPPIÄ. Tämä on oikea tie, jatka sitä. Olet rakas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi RAKAS! Minustakin tuntuu, että olen vihdoin oikealla tiellä. Kiitos, että olet minut sille viitoittanut lukuisilla elämänjanoani lisäävillä ihanilla yhteisillä hetkillä, ehdottomalla arvoni näyttävällä rakkaudella ja korvaamattomilla yhteisillä kultaisilla muistoilla! <3<3<3

      Poista
  2. Sinä todellakin pystyit Ida, isot onnittelut edistymisaskeleistasi ja itsesi voittamisesta! Meille molemmille pakkoliikunta on ollut iso peikko, joten kuulostaa niin mahtavalta, kun kirjoitit, että olet pystynyt sitä ratkaisevasti hillitsemään. Samoin kuin myös yksin syöty ateria, todella iso juttu! Jee!!!
    Kirjoitit taas todella osuvasti niistä aspekteista, jotka tekevät sairauden vastustamisesta hankalaa. Koska sairaushan loppupeleistä on oman mielen tuotos, on sitä siksikin todella vaikea vastustaa. Pahimmassa kunnossa sairautta ei osaa ulkoistaa itsestään, vaan sairauden sanelemat pakot uskoo olevan oman itsensä sanelemia pakkoja. Ja pahahan itseään on mennä vastustamaan. Usein tuleekin siksi ajatelleeksi, ettei pysty. Ne voimavarat on kuitenkin löydettävissä sisimmästään ja tarvittaessa ulkoinen tuki auttaa kaivamaan sen terveen ajattelutavan esiin. Suurin askel on varmasti yrittää pelkäämättä epäonnistumista. Kun kerran koittaa ja huomaakin pystyvänsä, on seuraava kerta jo helpompi ja hyvänolon ja onnistumisen tunteeseen jää koukkuun. Olen itse huomannut, että teidän ystävien kehut ja kannustus ovat lietsoneet tervettä minääni ja olen kuin olenkin uskaltanut koittaa ja huomata pystyväni. Ja kuten kirjoititkin, on tärkeää palkita itseään onnistumisesta. Sinä tosiaan olet palkinnon ansainnut, niin ison työn olet taas tehnyt! Onnea ja kannustavia halauksia! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi jälleen kerran Nell! Uskon, että Sinä ymmärrät ehkä paremmin kuin kukaan muu, kuinka ison työn olen pääni sisällä joutunut tekemään päästäkseni eteenpäin pakkoliikkumisen voittamisessa. Toisaalta tiedät myös ehkä paremmin kuin muut sen ihanan vapauden tunteen, joka siitä seuraa, ja sen onnistumisen tunteen, kun pystyy.
      Ihanaa lukea, että Sinulla on ympräilläsi ystäviä, jotka kannustavat Sinua eteenpäin. Olet ansainnut ihan jokaisen heistä. Toivottavasti minä saan kuulua heihin. Olet tärkeä. <3

      Poista
  3. Kiitos Ida tästä tekstistä, se antoi valtavasti ajattelemisen aihetta! <3 Sairaus on todella voitettavissa! Työ on valtava ja taival raskas, mutta lopputulos on aivan uskomattoman mahtava - oikea elämänmakuinen elämä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Laura! Sinä olet ollut minulle blogisi kautta inpiroiva esimerkki, ja osoittanut, kuinka valtavan työn ja tuskan jälkeen elämältä voi saada jotain niin arvokasta takaisin, että huomaa kaiken työn olleen sen arvoista. Nautihan elämänmakuisesta elämästäsi yhdessa rakkaiden ukkojesi kanssa, olet jokaisen onnen hetken ansainnut!<3

      Poista
  4. Onnea, Ida, hienoista onnistumisistasi ja kiitos taas kerran ajatuksia herättävästä tekstistä!

    On niin toden totta, että vaikka henkisesti olisikin asioitaan työstänyt ja tuntee olevansa valmis sairaudesta ja oireista luopumaan, on rima ajatusten muuttamisesta tekoihin ja itse käytännön työ joskus hyvinkin haasteellista ja jopa pelottavaa. Sairauden luomista säännöistä on vaikea luopua ja, kuten kirjoitat, ensimmäinen ajatus on yksinkertaisesti että en pysty! Mutta, ah, kuinka ihmismieli onkaan ihmeellinen! Sillä kuten jatkat: kyllä sitä pystyy! Kuten kirjoitin Sinulle aiemmin, usein itse ajatus jonkin asian muuttamisesta ja sen aiheuttama henkinen stressi ja pelko on usein paljon haasteellisempaa kuin se mahdollinen ahdistus joka muutoksesta seuraa, sillä usein ahdistus ei olekaan kuin hetkellinen tunne ja mielen valtaa pian vapautunut, onnistunut ja helpottunut olo. Kuten naulan kantan totesit, se että kuvittelee ettei pysty on vain pään sisäinen tunne, joka on muutettavissa. Ja kuten niin oikein totesit, onnistumisen tunteeseen jääkin pian terveellä tavalla koukkuun ja onnistuminen poikii yhä vaan enemmän onnistumisia!

    Jatkakamme tällä tiellä!

    Lämpimät halaukset ja voimia uusiin aluevaltauksiin pystymisten ja onnistumisten saralla! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Andrea kommentitasi! Olet tehnyt valtavasti jälleen oivalluksia, ja annat minullekin ajattelemisen aihetta kommentillasi. Tuo on nimittäin niin totta, mitä kirjoitat, että usein etukäteen tuleva stressi on lopulta itse tekoa suurempaa. Mutta kun uskaltaa lopulta mennä ahdistusta päin ja muuttaa tuttuja rutiinejaan, kokee todellisen vapautumisen kokemuksen. Näin minä olen saanut kokea esimerkiksi rikkomalla nyt liikuntatottumuksia.
      Kuten kirjoitit, jatkakaamme tällä vapautumisen tiellä! Muista aina, että Sinussa on voima, jolla tämä sairaus nujerretaan, kun saat sen vain kaivettua itsestäsi esiin. Toivon Sinulle monia onnistumisia ja edistysaskeleita. Kyllä sinä pystyt, vaikka ei aina siltä tuntuisikaan. Halauksia. <3

      Poista
  5. Täällä yksi kaikki postauksesi lukeva anonyymi lukija, hei! Olen todella vaikuttunut teksteistäsi ja ajatuksistasi. Joskus vuosia sitten näin sinut hesperiassa ekan kerran ja rehellisesti sanottuna ajattelin varsin pessimistisesti toipumisestasi. Sittemmin olet muuttanut käsitykseni radikaalisti ja laajentanut näkökulmaa syömishäiriömaailmasta. Siis wou. Mahtavaa, jatka samaan suuntaan matkallasi! Toivon sinulle vilpittömästi kaikkea hyvää! Muista elää ja nauttia siitä:)<3

    -S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kommentistasi! Oi kuinka ihanaa, että olet jaksanut lukea kirjoituksiani, ja että vielä rohkaistuit kommentoimaan. Jokainen kommentti on minulle nimittäin tärkeä, ja viimeistään Sinun kommenttisi sai blogini tuntumaan merkitykselliseltä. Kiitos!

      Poista
  6. Hei Ida!

    Ihanaa lukea, miten olet jälleen kerran voittanut anoreksiamörön! Niin se vain on , että pitää vain yrittää uudestaan ja uudestaan ja uudestaan jokaisen epäonnistumisen jälkeen kunnes koittaa se kerta kun onnistuukin! Niinhän se on opiskelussakin, tenttiin pitää lukea moneen kertaan, ja jos kyseessä on käsillä suorittaminen, pitää harjoitella ja harjoitella moneen kertaan ennen kuin osaa homman. Ei kukaan osaa kaikkea heti.

    Sama pätee anoreksiasta toipumiseen. Pitää uudestaan oppia moni asia, ja ne oppii vain harjoittelemalla. Kun pääsin sairaalasta ja kotona nostin itse painoani, minä itkin ja söin, koska tiesin että vain syömällä uudestaan ja uudestaan siitä pikkuhiljaa tulee uudelleen opittu taito.

    Ihan niin kuin sinäkin olet sinnitellyt ja opetellut lepäämisen taidon, ja myöskin syömisen sekä tuetusti että itsenäisesti! Jokainen uusi päivä on yksi päivää lisää harjoitusta, ja on yksi päivä enemmän pois anoreksian otteesta!

    Kuten kirjoitat, onnistuminen ruokkii onnistumista, se vie eteenpän kohti tervettä ja toivon täyteistä elämää!

    Iso lämmin halaus sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Kiitos kovasti Sinullekin kommentistasi!
      Osuit naulan kanteen kirjoittaessasi siitä, kuinka toipuminen on uudelleen opettelua. Aivan, kuten joku opettelee vaikkapa onnettomuuden jälkeen uudestaan kävelemään, pitää myös syömishäiriöstä toipuessa monia asioita opetella uudelleen, toistojen ja epäonnistumisten kautta, kunnes pikkuhiljaa alkaa onnistumisia kasaantua yhä enemmän ja enemmmän. Sinä olet tehnyt tällä saralla kovan työn, ja se on tuottanut tulosta. Voit olla ylpeä itsestäsi. Se antaa toivoa myös minulle. Sillä kuten sanot, kohti toivon täyteistä elämää! Monta lämmintä halausta takaisin <3

      Poista
  7. Moikka!!!
    Paranemisesi taivalta seurailen, vaikka en nyt ole ehtinytkään kommentoimaan. Tekstisi ovat ajatuksia herättäviä, saavat kyyneleet silmiin ja myös hymyilemään. Uskon vahvasti, että paranet ja toivon kaikkea, kaikkea hyvää Sinulle kaunotar!!!! t. marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Marika! Ihanaa kuulla taas Sinustakin! Toivottavasti Sinulla on asiat mallikkaasti! Kiitos, kun kirjoitit, että uskot paranemiseeni. Tuo lause antoi minulle myös uskoa itseeni. Toivon koko sydämestäni Sinulle ja perheellesi kaikkea hyvää. Terveiset myös vanhemmilta! <3

      Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Hei Ida! Seuraan sun blogia saannollisesti ja olen aina hyvin otettu! Luulen etta useat lukijat (mina mukaan lukien) voivat samaistaa itsensa moniin sun kirjotuksiin, vaikka ei olisikaan syomishairiota. Me kaikki saamme niista elamanohjeita ja tukea! Tama oli mielestani erityisen hyvin sanottu:
    "Tunteet syntyvät oman pään sisällä, ja siksi ne on samassa paikassa mahdollista myös tappaa. Tunteissa on, hyvässä ja pahassa, myös se puoli, että ne menevät aina ohi. Vaikka hetkittäin saattaa tuntua, että ahdistus tai onni jäävät päälle, tunteista pääsee yli."

    Kiitos sinulle, ja tsemppia! Toivottavasti nahdaan kesalla! Sylvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sylvi! Kiitos paljon kommentistasi, olipa ihana kuulla Sinusta! Olen niiiin otettu siitä, että olet jaksanut seurata blogiani ja kehusi lämmittivät sydäntäni. KIITOS <3
      Toivottavasti Sinullekin kuuluu hyvää. Toivon Sinulle oikein aurinkoista ja parasta mahdollista kevättä. Terveisiä koko perheelle. Ja kuten kirjoitit: toivottavasti nähdään kesällä! <3

      Poista