tiistai 12. helmikuuta 2013

Kuuluu äänet koko ajan hiljempaa

Viime viikon kauppareissulla minulle tapahtui yksinkertaisesti vain pieni unohdus, joka oli kuitenkin jälleen yksi merkki siitä, kuinka sairaat ajatukset ja pakkomielteet ovat pikkuhiljaa hellittämässä otettaan minusta. Valikoin nimittäin jogurttia katsomatta tuoteselostetta. Vasta kotiin päästyäni tajusin, etten edes tiennyt, kuinka paljon kyseinen purkki sisältää energiaa.

Tämä oli uutta minulle, sillä anoreksiaan yleensä kuuluu, että tuotteiden ravintosisällöt ohjaavat valintoja, ja kuten olen joskus aiemminkin todennut, pyörii pahimmillaan mielessä jatkuvasti kalorilaskuri.  Vaikka olen päässyt jo yli loputtomasta tuotteiden pyörittelystä ja ravintosisältöjen tutkiskelusta, on minun edelleenkin vaikea olla valitsematta kaupassa sitä kaikkein keveintä tuotetta ja pyrkimys kaloreiden minimointiin on suuri.

Tällainen energiasisältöjen mukaan tuotteiden valitseminen johtaa yleensä hyvin pian valintojen kaventumiseen. Sairastavalle mudostuvat tietyt tuotteet, jotka hän aina kaupasta ostaa. Näistä ruoista muodostuu niin kutsuttuja "turvaruokia", joita sairastunut pystyy pahemmin ahdistumatta syömään. Näihin ruokiin liittyy erilaisia sääntöjä, jotka energiatiheyden lisäksi saattavat liittyä esimerkikisi kuidun, proteiinien, rasvan tai hiilihydraattien määrään tai jopa esimerkiksi ruoan rakenteeseen, väriin tai muotoon. Syömishäiriöön sairastunut saattaa pitää myös listaa itselleen sallituista ja kielletyistä ruoista. Myös minä olen tottunut valikoimaan kaupassa tiettyjä, turvallisiksi kokemiani ruokia, joiden ravintosisällöt muistan jo ulkoa. Olen kuitenkin onnistunut laajentamaan valikoimaani huomattavasti, ja pystyn nykyään pelkkien vihanneksien sijaan valitsemaan ostoskoriini esimeriksi nakkeja, jäätelöä ja piirakoita.

Omien turvaruokiensa ulkopuolelta  jonkin tuotteen valitseminen, ovat ne sitten mitä hyvänsä, syömisestä puhumattakaan, aiheuttaa kuitenkin usein syömishäiriöön sairastuneelle kovaa ahdistusta ja pelkoa. Vaatiikin sairastavalta valtavasti rohkeutta mennä pois omalta mukavuusalueeltaan, ja kokeilla rohkeasti jotain uutta tuotetta. Nyt kuitenkin uskalsin kokeilla jotain uutta ja erilaista, ja sain todeta, ettei mitään pahaa tapahtunutkaan -ja sitähän toipuminen nimenomaan on uuden kokeilemista, ja opettelua!

Kun kaloriajattelu ohjaa valintoja, on selvää, ettei valintoja kaupassa tehdä ainakaan pelkästää makumieltymysten perusteella. Anoreksiaan sairastuneen on myös vaikea sallia itselleen hyvältä maistuvia tuotteita, ja tämä saattaa pahimmillaan johtaa jopa ruoan pilaamiseen polttamalla tai esimerkiksi liiallisella mausteiden, kuten suolan, käytöllä. Myös minulla sairauden ollessa vahvoilla ruoka oli vain kaloreita ja energiaa, enkä voinut sallia itselleni nautinnon kokemusta siitä. En tuntenut olevani ikään kuin ruoan tuoman mieliyvän arvoinen. Pikkuhiljaa olen kuitenkin oppinut myös nauttimaan jokailtaisista herkutteluhetkistäni televisiota katsoen. En pyri enää peittämään ruoan makua liiallisella suolalla, vaikka sen käyttö onkin minulla runsasta edelleen, olen tullut tarkaksi siitä, etten paista kalaani liian pitkään ja niin edelleen. Spontaani herkuttelu ei kuitenkaan vielä minulta luonnistu.

Ensi kertaa nyt uskalsin kuitenkin unohtaa tuoteselosteet ja valita uutta jogurttimakua sen vuoksi, että sitä vain yksinkertaisesti teki mieli. Uskalsin kuunnella itseäni, omia toiveitani ja mikä tärkeintä kunnioittaa niitä. Loppujen lopuksi asia kävi yllättävän helposti, ilman suuria kamppailuja, ahdistusta tai syyllisyyden tunteita. Sairaus vain ikään kuin jäi hetkeksi ajatuksissani taka-alalle. Ja se tuntui ihanalta.

Vielä suurempi oli kuitenkin onnen tunne, jonka koin kotona huomattuani unohtaneeni sairauteni kauppareissun ajaksi. Se oli minulle osoitus siitä, että mielessäni eivät pyöri enää pelkästään sairaat ajatukset. Sinne mahtuu muutakin kuin ruoka, syöminen, energia ja kuluttaminen, ja oman itseni kuunteleminen tuntuu yhä luonnollisemmalta. Tämän olen saanut huomata viime aikoina myös laajemmin arjessani. Kun pakot eivät enää sanele niin paljon elämää, on tunne yksinkertaisesti vapautunut. Ja ehkäpä sairaudesta luopuminenkin alkaa olla yhä luonnollisempaa?

Tällä hetkellä kalorit ja tuotteiden pakkausselosteet ovat minulle edelleen kuitenkin tarpeellinen apuväline, jonka avulla varmistan, että syön riittävästi joka päivä. Tällä hetkellä tämä luo minulle turvaa, koska muuten sairaus vielä ohjaisi valintojani siten, että valikoimani ruoista, joita kykenisin syömään kapenisi ja sairaus olisi vielä niin vahvoilla, että päivittäinen energiatarpeeni ei tulisi täytetyksi.

Olen kuitenkin edennyt tässäkin asiassa. Enää kaloreilla ei ole minulle maagisia merkityksiä, ja pystyn joustamaan niissä, toistaiseksi vielä valitettavan vähän, mutta jonkin verran kuitenkin. En enää epäile pakkauksien printtejä tai varmista asiaa moneen kertaan, sillä yksittäisten kaloreiden merkitys on hälvennyt. Pystyn silloin tällöin syömään ulkona tietämättä annokseni tarkkaa ravintosisältöä. En pyri enää syömään vain äärettömän vähäkalorisia tuotteita, vaan olen ottanut muun muassa kermajäätelöä ja karkkia osaksi ruokavaliotani. Enkä pyri enää minimoimaan jatkuvasti energiansaantiani.

Myöhemmin elämässä toivon kuitenkin pystyväni kokonaan luopumaan tavastani varmistaa etukäteen syömieni tuotteiden ravinto- ja energiasisällöt ja kykeneväni syömään sitä, mikä yksinkertaisesti maistuu hyvältä. Tämän edellytys tietysti on, että olen edennyt pisteeseen, jossa pystyn luottamaan omiin nälkäsignaaleihini ja siihen, ettei anoreksia enää ohjaa valintojani.

Vaikka tavoitteeseni omien halujeni kuunteluun ja niiden mukaan syömiseen on vielä matkaa,  huomaan, kuinka pikkuhiljaa pystyn jo vastustamaan anorektisia tapojani ja kuinka anorektiset ajatukset eivät enää pyöri koko ajan mielessä. Laura Närhen sanoin "äänet kuuluu koko ajan hiljempaa" - ehkäpä ennen kuin ne unohtuvat kokonaan?




<3: Ida

6 kommenttia:

  1. Tulinpa taas iloiseksi luettuani postauksesi, todella mahtavaa edistystä jälleen sairauden taltuttamisessa sinulta Ida!
    Terve ihminen ei voi ymmärtää, kuinka suuri asia sairastuneelle on valita tuote, jonka tarkkaa energiasisältöä ei tiedä. Pahimmillaan kalorilaskuri raksuttaa jokaikisen elintarvikkeen kohdalla. Kaupassa jokainen purkki ja laatikko pitää kiepsauttaa ympäri ja kotona elintarvikkeet päätyvät lautaselle vain keittiövaaan tai desimitan kautta. Hurjan rajoittavaa! Tavallisestihan ihmiset ostavat esim. juuri jogurtteja sen mukaan, mistä pitävät, maku ja koostumus määräävät, eivät energiasisällöt. Turvaruokia oli minullakin pahimpina aikoinani pitkä lista ja kaupasta koriin valikoitui aina samat tuotteet. Kerran ostin vahingossa "normaalirasvaista" jogurttia ja johan syntyi kalabaliikki. Nykyisin reagoisin varmasti eritavalla. Nyt sinäkin olet siinä pisteessä, että pystyt sairauden äänen vaientamaan ja ostamaan asioita mieliteon mukaan. Ja vaikka vahingossa ostosten sekaan päätyisi "väärä" tuote, ei maailmasi siihen kaadu. Tämä kaikki todistaa, että seisot jo tukevalla maaperällä anoreksian upottavan suon sijaan. Onnittelut vielä kerran, saat taas olla ylpeä itsestäsi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Nell! On ihanaa, kuinka jaksat aina kannustaa minua jokaisesta pienestäkin onnistumisesta tässä taistelusta. Tuli todella sellainen tunne kommentistasi, että tiedät, mitä tämänkin edistysaskeleen saavuttaminen on vaatinut. Mutta tunnut tietävän myös sen vapauden, helpotuksen ja onnen tunteen, kun uskaltaa mennä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja tehdä uuden aluevaltauksen kaupan hyllyllä. Hienoa, kuinka Sinäkin olet edennyt tälläkin saralla! Voit olla ylpeä itsestäsi. Olet viime aikoina mennyt aimo harppauksin eteenpäin psyyken puolella toipumisessa, ja hienoa, että pikkuhiljaa se alkaa vetää somaattistakin puolta mukaansa, sillä sekin on välttämätöntä. Halauksia Sinulle Kaunotar! <3

      Poista
  2. Hei Ida!

    Nell tuossa kiteytti aika lailla minunkin ajatukset... Todella hienoja edistysaskeleita taas Sinulta, Ida!

    Hassua, että tuo jogurtti näyttää olevan niin monelle anorektikolle "kompastuskivi". Niin kauan kuin itse olen jogurtteja harrastanut, olen muistaakseni syönyt niin normaalirasvaisia kuin rasvattomia, ihan makumieltymysten mukaan. Nykyään syön lähes yksinomaan normaalirasvaisia jogurtteja koska ne ovat mielestäni niin paljon paremman makuisia kuin rasvattomat. Minullakin oli aikoinaan hyvin rajoittunut valikoima koskien sitä mitä kaupasta kotiin kannoin. Mutta kiitos siitä, että aikoinaan uskalsin laajentaa skaalaani kuuluu yhteiselle ystävällemme Katarinalle. :) Hän aikoinaan kertoi aina kokeilevansa uusia makuja ja tuotteita kun niitä kauppaan ilmestyi. Silloin minäkin rohkaistuin kokeilemaan eri merkkejä ja kokonaan uusia juttuja, ja, kas, mitään "pahaa" ei tapahtunut minullekaan! Yksi ensimmäisiä kokeilun kohteitani oli juuri tuo jogurtti, jossa uskalsin vaihtaa hiukan suurikalorisempaan, mutta ehdottomasti paremman makuiseen, vaihtoehtoon. Ja minäkin syön - edelleen ;) - jokailtaisena herkkuna suklaata tai karkkia.

    Minusta on äärimmäisen tärkeää ettei rajaa ruokavaliostaan mitään ehdottomasti ja lopullisesti pois. Ja vaikka elintarvikkeiden valitseminen on minullekin ajoittain tosi vaikeaa, koen, kuten Sinä, edistyneeni siinä paljon. Mutta kuten Sinulla on minullakin vielä matkaa siihen että pystyisin kantamaan kaupasta kotiin ihan mitä mieleni juuri sillä hetkellä tekevi... Vaan vielä sekin päivä meille koittaa, eikös? :)

    Halaus Sinulle, kipusiskoseni! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea! Kiitos kommentistasi! Tiedätkö, minulle tuli todella hyvä mieli sitä lukijessa. Useista kommenteistasi aiemmin on nimittäin tullut sellainen olo, että sairaus on monella saralla meillä melko samankaltainen ja joudumme taistelemaan samojen asioiden kanssa. Nyt tuli sellainen tunne, että olemme molemmat myös saavuttaneet yhtälailla jotain taistelussamme. Sanovat muut mitä sanovat ja kutsukoon muut meitä miten lystäävät: me menemme eteenpäin ja vielä meidänkin tarinamme saavat onnistueen lopun. Ja kuten kirjoitat: vielä koittaa meillekin SE päivä. Nauttikaamme siis herkkuilloistamme täysin rinnoin! :) Halauksia! <3

      Poista
  3. Hei Ida!

    Aivan mahtavaa lukea taas yhdestä suuresta edistysaskeleestasi! Koska sitä se on, SUURI! Kuten Nell sanoi, terve henkilö ei voi millään tajuta sitä suurta ajatusmaailman muutosta mikä on tapahduttava sairaan mielessä ennen kuin tällainen on mahdollista! Se, että vielä otit se jogurtin huomaamattasi kertoo vielä enemmän miten olen edistynyt!

    Tästä suunta on vain ylöspäin, ja olen satavarma, että vielä sinullekin koittaa se päivä kun et enää ajattele syömääsi ruoan energiamäärää! Minullekin se koitti, ja tänä päivänä olen jopa vapaa koko ateriasuunnitelmasta, uskallan sydä mitä haluan ja tiedän osaavani syödä riittävän paljon jottei paino laske. Yllättävää, ja helpottavaa, on ollut saada huomata, että kun paino on pysynyt normaalissa pidempään, saa syödä todella vapaasti ilman että tapahtuu mitään mullistavaa painossa. Tämä on taas yksi erittän vapauttava asia, ettei tarvitse enää orjallisesti noudattaa ateriasuunnitelmaa.

    Pikkuhiljaa, päivä päivältä nujerrat anoreksian, siitä olen todellakin aivan varma!

    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset


    1. Hei Katarina! Kiitos kannustuksesta. Tunnut ymmärtävän niin hyvin minua, ja sitä, minkälainen pieni SUURI asia tämäkin oli minulle. Mutta Sinä jos kuka tiedät myös sen, millaista on, kun tällaisista sairauden kahleista vapautuu. Ja tiedätkö, tämä kommenttisi antoi minulle taas valtavasti toivoa. Olet toipumisessa minulle suuri esikuva, ja toivon vielä saavuttavani sen rentouden ja vapauden, jonka Sinä olet syömisissä saavuttanut. Se on Upeaa ja Ihailtavaa, Onnittelut! Lämmin hali Sinullekin <3

      Poista