Sain jokin aikaa sitten eräältä lukijaltani kysymyksen koskien tarvitsemaani tukea. Hän myös kysyi hieman ehkä huolestuneena, voiko tukeen jäädä riippuvaiseksi tai "roikkumaan". Kysymys olikin niin mielenkiintoinen, että päätin paneutua siihen ihan oman tekstin voimin. Mitään yleispäteviä sääntöjä, ohjeita tai neuvoja en tietenkään pysty tästäkään asiasta antamaan, mutta ajattelin tässä tekstissäni kertoa hieman omista kokemuksistani ja pohdinnoistani asian osalta.
Minä olen lähtenyt liikkeelle nimittäin hyvin riippuvaisesta tilanteesta. Olen tarvinnut heikoimpina aikoinani jonkinlaista valvontaa tai tukea aivan koko ajan. Osastohoidossa olen kokenut sekä hoitajien että omia hermojani raastaneen tuskallisen vierihoidon, jolloin olin valvovan silmän alla pahimmillaan kaiken valveillaoloaikani. Kotona puolestaa olen sielläkin tarvinnut seuraa lähes koko ajan, ja ainakin ruokailuni ovat olleet valvottuja usean vuoden ajan. Lisäksi isäni on esimerkiksi hoitotapaamisissani puhunut ajoittain jopa puolestani. Olenkin roikkunut isässäni kuin hukkuva pelastusrenkaassa, ja koska tilanne on lähennellyt ajoittain hukkumista, on suhteemme ollut lähestulkoon symbioottinen.
Ja silti, näinkin heikosta lähttilanteestani huolimatta olen tuosta tilanteesta päässyt pitkälle. Olen kyennyt ottamaan vastuun olemisestani, liikkumisestani, ja vihdoin myös ruokailuistani omalle vastuulleni. Olen irtaantunut vanhemmistanut, alkanut tehdä itse päätöksiäni omaa elämääni koskien ja siintääpä edessä jo muutto omaan kotiinkin. Laajemmin nämä pienet käytännön asiat kertovat siitä suuresta vastuusta, jonka olen pääni sisällä sisäistänyt: olen ottanut toipumisen omalle vastuulleni, ja alkanut pikkuhiljaa Elää omaa Elämääni. Ja nyt kun katson aikaa taaksepäin, tuntuu jopa itsestä uskomattomalta se muutos, jonka olen kokenut.
Miten tämä kaikki muutos sitten on ollut mahdollista? Lienee selvää, ettei muutos ole minunkaan kohdallani tapahtunut yhdessä yössä. Se on vaatinut sekä minulta että läheisiltäni valtavasti ymmärrystä, sisua ja kärsivällisyyttä. Pienin askelin olen kuitenkin koko ajan edistynyt. Ja vaikka aikaa onkin kokonaisuudessaan kulunut paljon, ovat Suuret muutokset loppujen lopuksi tapahtuneet suhteellisen lyhyessä ajassa ajatellen koko pitkää sairaushistoriaani. Ne käynnistyivät samaan aikaan muun toipumiseni kanssa, kun tunsin olevani siihen vihdoin valmis ja kypsynyt.
Käytännössä edistymiseni vastuun kasvattamiseksi on siis tapahtunut portaittain, vaihe kerrallaan. Esimerkiksi ruokailujen osalta ateria kerrallaan on siirtynyt omalle vastuulleni. Ja jopa pienemmissä erissä: ensin olen tehnyt itse iltapalan voileivän, ja sen jälkeen mitannut murotkin itse, ensin olen huolehtinut siitä itse, että saan kaiken syötyä loppuun, ja tämän jälkeen ottanut vastuulleni ruoan annostelun ja niin edelleen. Ja vaikka tämä näin pienin askelin eteneminen saattaa vaikuttaa joistakin teistä tuskallisen hitaalta, jopa naurettavalta, on tämä välivaiheiden kautta eteneminen sopinut minulle, ja olen vihdoin pääsemässä onnistuneesti maaliin tämän asian kanssa.
Tässä vaiheittain etenemisessä olen nimittäin kuunnellut itseäni, ja ottanut vastuuta pala kerrallaan, vain sitä mukaa kun olen tuntenut olevani siihen valmis, ja se tapa on toiminut minulle parhaiten. Esimerkiksi osaston etenemistahti on aina ollut minulle liian nopea, ja kun vastuuta on syötetty kerralla liikaa, on sairaus saanut vallan. Kotihoitoni on sen sijaan tukenut tätä pienin askelin etenemistäni ja olen pystynyt rauhassa kuulostelemaan itseäni, ajatuksiani, tuntemuksiani ja ennen kaikkea voimiani taistella sairautta vastaan. Niinpä joka kerta, kun olen esimerkiksi ottanut uuden aterian vastuulleni, olen myös pärjännyt tuon vastuun kanssa, eikä takapakkia ole tullut.
Mistä olen sitten tunnistanut tämän valmiuden ottaa seuraava askel oman vastuuni kasvattamiseksi? Sanoin juuri terapeutilleni, että valmiuden olen parhaiten tunnistanut siitä, että pelkoa ja epävarmuutta suurempi tunne on ollut luottamus omaan itseen ja päjäämiseen. Toki muutoksen kohdalla pelko on aina ymmärrettävää, mutta jos pelko kasvaa niin suureksi, että tuntee olevansa ylitsepääsemättömän esteen edessä, silloin haaste myös usein on vielä siinä vaiheessa sellainen. Tällöin ei ihan vielä ole sen seuraavan aseleen vuoro, mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, ettei se askel vielä joskus olisi ajankohtainen. Ja tällöin on hyvä malttaa hieman mieltään. Eli tässä kohdassa kehottaisin siihen malttiin, vaikka toki toipuminen monilta osin edellyttääkin myös rohkeita tekoja.
Tämän luottamuksen ja rohkeuden pohjalla, joka vihdoin siis on kasvanut pelkoani suuremmaksi, on minulla tietysti ollut oma motivaationi, oma tahtoni, käsitys tavoitteistani ja voimakas halu selviytyä haasteesta. Olenkin kertonut teille aikaisemmin siitä polusta, ja määrätietoisuudesta, jolla pyrin kohti tavoitteitani. Halu selviytyä minulle suodusta vastuusta ja varmuus siitä, että se on sairauden syöttämistä houkutuksista huolimatta oikea vaihtoehto, on saanut minut pysymään omassa tahdossani, omassa päätöksessäni ja siten selviytymään haasteista.
Oman tahdon esiin saaminen edellyttää kuitenkin tiettyä edistymistä toipumisen osalta. Silloin kun sairaus on vielä liian voimakkaana päällä, on myös vastuunottaminen vaikeaa, koska oma tahto jää usein sairauden tahdon jalkoihin. Tällöin vastuun ottaminen näyttäytyykin mahdollisuutena oireiluun ja sairaudelle mahdollisuutena saada valtaa. Näin on käynyt myös minulle esimerkiksi osastolla ollessani ja yrittäessäni annostella itse omaa ruokaani. Siksi peräänkuuluttaisinkin tässä kohtaa rehellisyyttä itseään kohtaan: olenko oikeasti valmis ottamaan vastuuta vai haluaako vain sairaus sitä omin perusteinensa?
Tällöin kun vastuunottaminen näyttäytyy vielä sairauden keinona hyötyä tilanteesta, on nimittäin väärä aika vastuun kasvattamiseen. Tällöin pääte ohje, kuten yleensäkin toipumisessa: kun omat voimat vastustaa sairautta eivät vielä riitä, ota vastaan tukea. Eikä tällöin tuen tarpeen ollessa voimakas, tule kyseenalaista omaa oikeuttaan ottaa tukea vastaan tai miettiä, kuinka pitkään tukea tarvitsee, vaan yksinkertaisesti ajatella, että nyt tarvitsen tukea, ja siksi sitä otan nyt vastaan. Motivaatio ei olekaan sitä, että yrittää sinnitellä viimeiseen asti omilla voimillaan, vaan myös avun pyytäminen silloin kun sitä tarvitsee, ja myös tuen avulla sairautta vastaan taistelu on sitä oikeaa motivaatiota ja taistelua ihan yhtä lailla. Myöhemmin tuen tarve vähenee, mutta siihen ei pidä pakottaa itseään silloin, kun ei vielä ole valmis.
Kun nimittäin mietin taaksepäin sitä muutosta, joka minussa on vastun ottamisen suhteen tapahtunut, on se lopulta tapahtunut tämän itseni kuuntelemisen vuoksi niin luonnostaan, ettei minun ole erityisesti tarvinnut työskennellä tai ponnistella asian hyväksi. Tuki on ikään kuin ollut tarpeeton siinä kohtaa, kun olen ollut valmis siitä luopumaan, ja tällöin on ollutkin oikea aika siitä luopumiseen. Toki olen kokenut vaikeitakin hetkiä, mutta ne kuuluvat toipumiseen joka tapauksessa. Itse asiassa edistymiseni tässä asiassa on antanut minulle sellaisia onnistumisen kokemuksia, jotka ovat tukeneet edistymistäni myös laajemmin toipumisen suhteen, antaneet minulle itseluottamusta ja rohkaisseet ottamaan sen seruaavan askeleen. Sillä kuten olen ennenkin todennut, onnistuminen ruokkii onnistumista.
Nähdäkseni tämä, että oman vastuuni kasvattaminen ei ole vaatinut minulta erillistä ponnistelua johtuukin pitkälti siitä, että se on tapahtunut muun toipumiseni etenemisen ohella. Niin kauan kuin ei edennyt toipuminenkaan, ei edennyt tämäkään asia, ja sairaus kasvatti tuen tarvetta ja riippuvuutta. Sairauden taas hellittäessä otettaan, myös tuen tarve väheni ja oikeat mahdollisuudet itsenäistymiselle tulivat mahdolliseksi.
Jokaisen tapaus ja paranemistarina on tietenkin erilainen, mutta oman kokemukseni pohjalta voin siis todeta, että jos toipuminen etenee, etenee myös irroittautuminen sairauden luomasta riippuvuussuhteesta. Näenkin toipumisen aina laajempana prosessina tai kokonaisuutena, joka koostuu useista eri sektoreista. Nämä sektorit, niin fyysiset kuin henkisetkin sellaiset, esimerkiksi vaikkapa pakoista vapautuminen, painon nousu ja tämä itsenäistyminen, kulkevat käsi kädessä toinen toisiaan tukien. Ne eivät automaattisesti yhden sektorin korjaantuessa korjaa muita alueita, mutta edistyessä yhdellä alueella saa voimia ja itseluottamusta edetä myös muilla alueilla oman äänen vahvistuessa ja sairauden hiljentyessä. Välillä yksi sektori porskuttaa toisten edellä, mutta ainakin se, että saa yhden osa-alueen kuntoon, mahdollistaa paneutumisen ja energian keskittämisen jäljellä oleviin haasteisiin.
Lopuksi haluan muistuttaa, että itsenäistyminen, tuen tarpeen väheneneminen tai riippuvuussuhteen muuttuminen eivät tarkoita samaa asiaa kuin yksinjääminen. Olen isäni kanssa esimerkiksi aivan yhtä läheinen kuin sairaampinakin aikoina, vaikka suhde onkin erilainen, ei heikompi, vaan erilainen, tasapuolisempi. Omia pelkojani liittyen irtautumiseen on myös hälventänyt huomattavasti varmuus siitä ja rohkeuttani kokeilla omaa siipiäni ja pärjäämistäni on vahvistanut vahva luottamus siihen, että pelastusrengas kulkee yhä vierelläni, ja voin koska tahansa tarttua siihen, jos siltä tuntuu. Siis aivan kuten tuen tarpeen ollessa päällä, myös sen vähentyessä pätee sama sääntö: kuuntelen itseäni, ja tämä tilanne on nyt. Nyt en tarvitse tukea, mutta se ei tarkoita, etten saisi sitä tarvita.
Tarinallani haluaisinkin rohkaista teitä, jotka kamppailette samojen asioiden kanssa, kuuntelemaan itseänne ja arvostamaan itseänne. Sitä kautta tuen tarpeen väheneminen tapahtuu luonnollisesti muun toipumisen ohella, sitten kun sen aika on. Oman äänen vahvistuessa sairauden ääni hiljenee, ja myös tuen tarve vähenee. Ja silti haluan myös muistuttaa: jokainen meistä tarvitsee silloin tällöin tukea, ja siihenkin on meillä jokaisella ihan täysi oikeus.
<3: Ida
Hei Idaseni,
VastaaPoistaKiitos hienosta ja rohkaisevasta tekstistä omista kokemuksistasi pelastusrenkaasta ja siitä irtaantumisesta.
Minähän en ole nähnyt Sinua muuten kuin juuri silloin, kun olet ollut kaikkein heikoimmillasi ja haavoittuvimmillasi. Joten, tätä blogia alusta asti seuranneena, osaan tasan tarkkaan asettaa edistymisesi oikeisiin mittasuhteisiinsa. Ja se on kuules huimaa - edistymisesi!
Sinun pelastusrenkaasi on ollut isäsi ja perheesi. On upeaa, kuinka te kaikki olette jaksaneet, pienin pienin, mutta sitäkin merkittävimmin askelin edetä juurikin Sinun omaan tahtiisi sairauden nujertamiseksi. Olet saanut juuri niin paljon tukea kuin kussakin vaiheessa olet tarvinnut, ja kun pikkuhiljaa ja asteittain olet ollut valmis tuesta luopumaan on se ihan omalla painollaan ja luonnostaan Sinulle mahdollistettu. Se on todella hienoa! Haluaisin myös tässä muistuttaa, että olit myös kaikista heikoimmillasi sekä rohkea että määrätietoinen ja sisukas. Sillä kun kotihoitosi aloitettiin ja annoit lähes kaiken vastuun kaikesta läheisillesi, oli sekin kovin rohkea teko. Ihan varmasti sairaus pisti enemmän kuin usein ja useammassa kuin monessa tilanteessa hanttiin. Mutta niissäkin sumuisissa sairauden syövereissä luotit läheisiisi ja siihen aitoon omaan tahtoosi, joka sairaudesta huolimatta puski esiin, ja annoit heille vastuun ja mahdollisuuden auttaa. Tästä olen joskus ammoin muinoin Sinulle kommentoinut aiemminkin. Ja juuri tästä alkurohkeudesta koko ihmeellinen toipumistarinasi sitten saikin alkunsa. Ja nyt olemme tässä! Vastuusi on kasvanut huimasti, ja kun hetki on oikea Sinulla odottaa täysin itsenäinen oma Elämä omassa kodissasi!
Haluan tässä kiittää niin isääsi, koko perhettäsi kuin Sinua siitä, että olette kaikki jaksaneet yhdessä tuumin ja määrätietoisesti tätä kamppailua käydä! Ja kuten sanotaan, lopussa kiitos seisoo. Vaikka et ihan vielä siellä maalissa ole, niin kyllä nyt jo voi kiittää! Upeasta taistelusta!
Ihanaa alkavaa viikkoa Sinulle! Hieman takatalvi näyttää pyrstöään - mutta ei anneta sen haitata menoa - kevättä kohti mennään! Aurinkoa päiviisi! <3<3<3
Kiitos Rakas Ystäväni, olipa taas kerrassaan Ihana kommentti Sinulta! Olit jälleen niin hyvin ymmärtänyt sen, kuinka todella tärkeä, ehkäpä tärkein voima, joka minua on vienyt eteenpäin on nimenomaan ollut minun ja vanhempieni välinen syvä luottamus ja yhteinen työ yhteisten tavoitteidemme puolesta. Olen todella onnekas, kun minulla on ollut sellaiseen mahdollisuus!
PoistaMutta kuten kirjoitat, on se vaatinut myös minulta paljon. Paljon rohkeutta, paljon motivaatiota ja voimia taistella sairautta vastaan. Muuten mikään tuki ei olisi ollut riittävää, eikä homma olisi toiminut. Kaikilla ei ole perheestä samanlaista tukiverkostoa, joillakin se on esimerkiksi hoitotaho. Uskallan kuitenkin ainakin toivoa, että kaikilla olisi joku.
Muistathan, että myös Sinulla on oikeus pyytää apua ja tukea vastaan. Sillä kyllä, Sinustakin löytyy se tarvittava rohkeus, määrätietoisuus ja sisu. Olen sen nähnyt, silloinkin kun olet ollut haavaittumillasi. Ystävänä siis kehotan: arvosta arvokasta itseäsi, ole rohkea: ota Sinulle tarjottava tuki vastaan. Sillä Andrea, Sinä olet niin niin arvokas. Ansaitset avun. Ansaitset Elämän, ihan kokonaisuudessaan.
Ja muista aina: ainakin minä olen täällä Ystävänä tukenasi, nyt ja aina.
Lämmin Ystävän halaus. Olet ajatuksissani. <3
Moi Ida ja kiitos taas valaisevasta tekstistä ja selonteosta! Uskon, että nyt jokainen sai oikein hyvän käsityksen tilanteestasi.
VastaaPoistaOlet edennyt todella huimasti ja mikä tärkeintä, juuri sen oman mielen mukaan. Todellisesta symbioosista ja riippuvuudesta tuesta, olet pikkuhiljaa omaan tahtiin edeten ottanut enemmän vastuuta itsestäsi ja toipumisestasi. Liian äkkiä tehty irtiotto hoitotahosta tai vanhemmistasi olisi voinut syöstä sinut ojasta allikkoon, joten näin jälkeenpäin voi sanoa, että tuen tarpeen vähentyessä hiljalleen, olet myös ottanut enemmän kontollesi, ja tämä vauhti on ollut juuri sopiva. Kuten kirjoititkin, takapakkeja ei ole tullut.
Ja se mitä kirjoitit siitä, että vastuun ottaminen ja itsenäistyminen eivät tarkoita sitä, että jäisi yksin, on niin totta! Eivät hoitotaho ja rakkaat mihinkään katoa, vaan säilyvät rinnalla niin kauan kuin on tarvis, ja vielä sen jälkeenkin.
On mielenkiintoista ja ihanaa seurata tietäsi ja todeta, että kaunistut, valpastut ja vahvistut päivä päivältä, tuella tai ilman, sinä olet sankari!
Ihanaa alkanutta viikkoa idolini-ihana Ida! <3
Kiitos Sinullekin Ihana Nell kommentistasi!
PoistaAivan: vastuunottaminen ja voimistuminen, ja toipuminen laajemminkin ei suinkaan tarkoita samaa kuin yksin jääminen, hienoa, että Sinäkin olet tämän oivaltanut! Ainakin minä olen täällä aina Sinun tukenasi, aina Sinun Ystävänäsi. Eikä se ystävyys katoa mihinkään, KUN toivumme. Sillä päin vastoin: se vain vahvistuu, kun pääsemme eroon Möröistä häiritsemässä ystävyyttämme, siitä olen varma. Oikein täällä odotan, että pääsen tutustumaan siihen oikeaan Nell:n kokonaisuudessa ja saan Sinut Ystäväkseni ihan kokonaan.
Jatketaan siis tästäkin eteenpäin Ystävinä toinen toistemme rinnalla kulkien. <3
Olipas tosi mahtava kirjoitus, miten sinä itsesi tuntien pystyit kulkemaan omaa tuntemustasi kuunnellen sinulle sopimattomia kokeiluja kokeneena nousuun, kulkien painavin askelin viisain ajatuksin ”ei nopeudella vaan järjellä” perheesi tärkeän luottamuksen ja tuen turvin, eteenpäin tähän loistavaan voittajan vapaaseen elämään. Ida kyllä sinä olet Sankari ihan oikeasti. Yhdyn Andrean sanoilla täysin ylistämään sinua ja perhettäsi. Tämä on rakkautta, joka teoilla punnitaan.
VastaaPoistaMaija
Kyllä, aivan, tämä on rakkautta totisesti, joka on punnittu kovin koettelemuksin ja teoin. Ja vaikeinakin aikoina teoin tekin olette osoittaneet olevanne ja aina pysyvänne rinnallani. Ja sitä jos mitä minä todella Arvostan. Juuri puhuin terapiassa siitä, kuinka yksi sairaudesta toipumisen parhaita puolia on ollut se, kuinka olen lähentynyt teidän kanssanne, kuinka olen ymmärtänyt, kuinka äärettömän tärkeitä ja rakkaita te minulle olette, ja miten arvokas voimavara tukenne minulle on. Kiitos.
PoistaKiitos Ida tästä, pystyin niin samaistumaan jokaiseen asiaan :)
VastaaPoistaOlet ollut todella onnekas, kun perheesi selvästi ymmärtää mistä sairaudessa on kyse ja he ovat tukenasi aina kun heitä tarvitset. Perheesi toimii ihailtavasti sinun tukena :) Olet varmasti saanut heiltä tukevan pohjan, jonka varassa pystyt itse loppuun asti kulkemaan! Minäkin olen oppinut, että tässä sairaudessa tarvitaan tukea paljon (oli se perhe tai hoitaja tai kaveri...) ja sitä on uskallettava ottaa vastaan ja luottamaan kaikkiin muihin paitsi itseensä, silloin kun oma pää ei anna mitään terveitä signaaleja.
Itselläni on myös ollut etuoikeus kuntoutua kotona, mikä vaatii paljon roheutta ja rehellisyttä itseään kohtaan, niinkuin sinäkin mainitsit :) T Osastolla, kun resurssit eivät aina riitä kuuntelemaan potilaan omaa vauhtia, vaan kyse on yleensä nopeasta painonnostosta, jotta terveydentila kohenee. Kuitenkin tämä joillekin on juurikin liian nopeaa tai muuten epäsopivaa. Tällöin pitäisikin löytää se oma hoitomuoto ja yrittää rehellisesti miettiä terveen järjen kanssa, mitä itse tarvitsee parantuakseen. Toisilla se on juurikin kotoa saatava tiivis tuki, mutta toisilla nimenomaan osastohoito.
Valitettavaa on, että jos ei ole läheisiä kotona tukemassa, eikä useista osastojaksoista huolimatta terveydentila kohene, niin mitkä ovat vaihtoehdot? Tällöin on pakko ottaa sairaahoitoa vastaan, sillä harva yksin kotona ilman minkäänlaista tukea selviää.
Mielestäni on juuri tärkeintä löytää se oma vauhti ja oma tapa parantua, vain se tuottaa pysyviä tuloksia! :) Vaikka sairauden nimi on sama kaikilla, niin oireet ovat hyvin erilaiset, joten resepti parantumiseen on myös erilainen jokaisen kohdalla. Ruoka on tietenkin ainoa, joka parantaa, mutta se, miten sitä ruokaa saa syötyä, on etsittävä itsestään :)
Tämä postaus tuli minulle loistavaan aikaan, sillä jouduin juuri tänään toteamaan, että en voi ottaa niin suurta vastuuta aterioista, kuin kuvittelin. Joten pelastusrengasta on siis hinattava takaisin hieman lähemmäksi, koska ilmeisesti siitä irroittautumisen aika ei vielä ollut :) se vaatii kärsivällisyyttä, nöyrtymistä ja luottamista tukihenkilöihin, mutta tiedän sen johtavan hyviin pysyviin tuloksiin!
Aurinkoista kevään alkua Sinulle :)!
-N
Kiitos Sinullekin N taas niin tärkeästä kommentistasi!:)
PoistaIhan ensiksi haluan sanoa, että en todellakaan tarkoittanut, että osasto olisi mitenkään huono ratkaisu. Päin vastoin, se auttaa monet toipumisen alkuun ja on monille aivan välttämätön, usein jopa ainoa vaihtoehto, ja niin se on ollut aikoinani myös minulle. Mutta nyt, tähän tilanteeseen, ja kun vanhemmillani on ollut tällaiseen tukeen mahdollisuus, ja oma kykyni edetä vaikkakin sitten pienin askelin on toiminut, on tämä kotihoito ollut minulle tähän kohtaan paras ratkaisu, ja olen ollut hyvin onnekas, kun minulle on siihen ollut mahdollisuus. Jollakin toisella esimerkiksi pidempi osastohoito voi olla se paras hoitomuoto. Aivan kuten viisaasti kirjoitat, tärkeintä on nimenomaan se, että jokainen löytää sen oman tapansa toipua, on se sitten minkälainen tie tai tapa hyvänsä.
Ja tiedätkö mitä? Aivan selvästi Sinäkin olet sitä omaa tapaasi ja tietäsi löytämässä! :) Olen Sinusta aivan tavattoman ylpeä. Kaikki nuo asiat, mitä kirjoitat: osaat kuunnella itseäsi, osaat tunnistaa sen, mikä on omaksi parhaaksesi, arvostat sitä, ja osaat ottaa nöyrästi apua vastaan silloin, kun sitä tarvitset, ovat ihan olennaisia asioita toipumisen, pysyvän sellaisen, kannalta. Olet niin oikealla tiellä, ja motivaatiosi on enemmän kuin kohdallaan!
Joten jatketkaan siis samaan malliin, sisukkaasti taistellen ja tarpeen vaatiessa välillä pelastusrenkaaseen tukeutuen! Maalisi häämöttää. Tsemppiä! :)
Hei Ida!
VastaaPoistaMinä mattimyöhäisenä vasta nyt kommentoin vaikka luin tämän jo lähes heti....
Pelastusrengas on välttämätön ihan kaikille. Tärkeää on just tuo mitä sinä olet tehnyt, eli olet osannut päästää siitä irti kun olet ollut tarpeeksi vahva uimaan itse. Helpostihan voi käydä niin, että takertuu siihen pelastusrenkaaseen eikä halua/uskalla päästää irti kun se on liian pelottavaa ja tuntematonta. Sinä olet rohkeasti päästänyt irti ja kas mitä kaikkea ihanaa se on tuonut tullessaan! Ja kun tiedät että se pelastusrengas kyllä kulkee siinä sivullasi ja aina voit siihen tarttua jos siltä tuntuu niin se kummasti antaa vielä enemmän sitä voimaa uida itse!
Olet uinut todella pitkälle ihan itse! Olen taas kerran sinusta todella ylpeä! Lämmin halaus!
<3<3<3
Hei Katarina ja lämmin kiitos kommentistasi! Ei todellakaan haittaa millään muotoa, että kommentoit myöhään. Ja muista, että aina ei tarvitsekaan kommentoida. Mutta enemmän kuin kiva kuulla Sinusta Ystävä! :)
PoistaNiinhän se on, että jokaisen meistä on opeteltava itse "uimaan" tai "lentämään omilla siivillään". Joillakin siihen opetteluun menee kauan aikaa, toisilla vähemmän aikaa. Minulla meni pitkään, mutta opinpa kuitenkin. Ja kaikki onkin sujunut niin hyvin varmasti juuri siksi, että sain tehdä sen omassa tahdissani, omassa rauhassani, kun olin siihen valmis. Ja kuten tekstissäni totesin, kun toipuminen etenee kokonaisuudessaan, uskon, että silloin myös etenee tämä asia omalla painollaan :)
Sinä olet uskomattoman Upeasti ottanut vastuun omassta Elämästäsi ja todella olet nyt Elämäsi "rouva". Mutta muistathan, että silti Sinäkin saat myös välillä tukeutua ja turvautua. Täällä on ainakin yksi ystävän olkapää aina valmiina Sinua varten <3