Kirjoitin aikaisemmin ennakkotuntemuksistani ja historiastani liittyen painoni nousuun. Tässä tekstissä palaan aiheeseen kertoen, miten painonnostamisprojektini on käytännössä edennyt ja miten olen päässyt eteenpäin. Kuten edellisessä tekstissäni totesin, on painon nostaminen usein niitä kaikista haastavimpia asioita anoreksiasta toipumisessa, ja tämän vuoksi ajattelin, että omien kokemuksieni jakamisesta asian osalta voisi olla apua jollekin saman asian kanssa kamppailevalle. Tekstissäni käsittelen periaatteitani liittyen painoni nousuun, kerron projektini etenemisestä käytännössä ja samalla pohdin niitä tekijöitä, jotka minulla lopulta ovat mahdollistaneet onnistumiseni.
Lähtiessäni siis nostamaan painoani kotiuduttuani osastolta, pidin aluksi mielessäni poliklinikan yleisiä tavoitteita. Hyvin pian kuitenkin huomasin, että minun olisi edettävä omaan tahtiini, myös tässä asiassa, sillä paitsi että painoni nousu oli epätasaista oli sen pitäminen tavoitteiden mukaisessa nousussa minulle paitsi äärimmäisen työlästä myös henkisesti hyvin raskasta ja kuormittavaa. Tietyllä tapaa luovuin siis tavoitteistani painon nousuvauhdin suhteen, mutta en silti missään tapauksessa tavoitteestani nostaa painoani. Tavoitteekseni muotoutui nostaa painoni normaaleihin lukemiin omaan tahtiini, yrittäen parhaani ja tehden aina sen, minkä kulloinkin pystyn. Tarkkaan en edes tiedä omaa painoni nousuvauhtia, koska en katso lukemia itse, mutta pääasia minulle on, että etenen.
Periaatteeni, jolla olen painoa sitten nostanut olenkin pitänyt sitä, että eteenpäin on päästävä, vaikka sitten hitaasti. Ja kun edistyminen on hidasta, täytyy muutosta tapahtua jatkuvasti, eikä takapakkeihin ole varaa. Muutosvauhtia tärkeämpänä olenkin pitänyt nyt nimenomaan tulosten pysyvyyttä, siis sitä, että kun olen kerran jotakin saavuttanut, en menetä sitä heti seuraavan vaikeuden edessä. Ja juuri tämä on se suurin etu, jonka olen kotona painoa nostaessa saavuttanut. Vaikka etenemistahtini on siis ollut huomattavasti hitaampaa kuin osastolla, ei se toisaalta ole johtanut uuteen alamäkeen, kuten minulle aikoinani kävi esimerkiksi pakkohoitoni jälkeen. Tähän pysyvään muutokseen olen pyrkinyt sen oman hyväksymiseni kautta, ja luottanut siihen, että pystyn kestämään painon nousun, kun saan tehdä sen rauhassa omaan tahtiini.
Lähtiessäni sitten painoani nostamaan, toivat minulle turvaa projektini suhteen omat suunnitelmani painonnostamisen toteutuksesta, ravitsemusterapeutin kanssa yhdessä laadittu ateriasuunnitelma sekä tavoitteeni, joista olin hoitotahon kanssa keskustellut, mutta ennen kaikkea minulle aivan välttämätön vanhempieni vankkumaton tuki. Lähtötilanteessa olin täysin riippuvainen vanhempieni tuesta, jotta sain syötyä riittävästi, liikuttua tarpeeksi maltillisesti ja isäni kanssa hoidimme yhdessä myös viikoittaiset punnitukset, jotka kertoivat etenemisestäni. Kaiken tämän tuen rinnalla tarvitsin kuitenkin valtavasti myös sitä omaa motivaatiota, sillä koko kotihoitoni perustui, ja perustuu nykyään yhä vain enemmän, yhdessä laadittuihin sopimuksiin ja sääntöihin, joihin minun oma sitoutumiseni on aivan välttämätöntä.
Kun tämä motivaationi sitten on ollut kohdillaan, olen ennakkohuolistani huolimatta päässyt toivomallani tavalla pienin askelin eteenpäin. Aluksi painoni nousu oli nopeampaa, mutta se tasaantui hyvin nopeasti. Painonnousuni on kuitenkin ollut hyvin epätasaista, kausittaista ja vaihdellut siis suuresti. Ihmisen paino vaihtelee päivän sisälläkin muun muassa nestetasapainosta johtuen, eikä sitä koskaan voi kontrolloida grammantarkkuudella. Luotettavimman kuvan painon kehityksestä saakin vasta useamman punnituskerran jälkeen pidemmällä aikavälillä. Samanlaisesta syömisetä huolimatta välillä olen siis jumittanut paikoillani hetken, ja siitä sitten taas jatkanut eteenpäin. Viikkotasolla painoni on välillä korkeampi, välillä matalampi. Mutta mikä tärkeintä, pitkällä aika välillä olen siis päässyt eteenpäin.
Tämä eteenpäin pääseminen pidemmällä aikavälillä on kuitenkin edellyttänyt muutoksia niin liikuntatottumuksiini kuin ruokavalioonikin, eikä ole tapahtunut mitenkään itsestään. Suurista peloistani huolimatta painoni ei siis ole koskaan mystisesti "räjähtänyt käsiin" " karannut käsistä" tai jatkanut nousuaan loputtomasti. Hitaasta etenemisestäni huolimatta edistymistä on kuitenkin tapahtunut, ja pidemmällä juoksulla olen saanut useita kiloja lisää.
Kuten mainitsinkin, painoni ei ole siis kuitenkaan noussut ilman työtä. Se on edellyttänyt kellontarkkaa, säännöllistä ja välillä ahdistavaltakin tuntuvan suurta määrää syömistä. Turvanani ollut ateriasuunnitelmani on kulkenut mukanani läpi koko matkan, ja olen ateriasta, päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen noudattanut sitä tarkasti. Voin rehellisesti (ja vähän ylpeänäkin)todeta, että tämän puolentoista vuoden aikana, jonka olen nyt ollut kotona, en ole jättänyt suuristakaan ahdistuksista huolimatta yhtäkään ateriaa välistä. Vaikka se kuulostaa tylsältä, ja on ollutkin jopa rasittavaa, on ateriasuunnitelmaan turvautuminen ollut minulle toistaiseksi välttämätöntä. Omiin nälkätuntemuksiini kun en ole vieläkään pystynyt luottamaan, ja tämän vuoksi on ateriasuunnitelmani ollut minulle toistaiseksi vielä välttämätön apuväline, jotta Mörkö ei olisi päässyt nipistämään annoskokoja ja siis huijaamaan minua "riittävän syömisen" suhteen. Pikkuhiljaa olen kuitenkin onnistunut joustamaan ateriasuunnitelmastani yhä enemmän ja enemmän, muun muassa syömällä ulkona, laajentamalla ateriavaihtoehtoja ja ottamalla uusia tuotteita osaksi ateriasuunnitelmaani.
Painoni nousun jatkuminen on edellyttänyt jatkuvia pieniä lisäyksiä ruokavalioon ja liikunnan rajoittamista, myös arkiliikunnan osalta. Samalla energiamäärällä kun paino ei voi mitenkään, kaikista Mörön syöttämistä valheista huolimatta, nousta loputtomiin, vaan painonnousu tasaantuu joka kerta, ja sen jatkuminen edellyttää aina vain uusia ja uusia muutoksia. Ja koska olen kerralla pystynyt vain pieniin muutoksiin, olenkin ajoittain tuntunutkin eläväni jatkuvassa muutostilassa, ja kun olen ehtinyt sopeutua edellisiin lisäyksiin, onkin ollut aika alkaa pohtia seuraavia.
Ratkaiseva konkreettinen muutos edellisiin yrityksiini oli toisaalta kuitenkin myös se, että aloitin syömismäärien suhteen tällä kertaa alunperinkin jo riittävän korkealta tasolta, ja lähdin siitä sitten niitä kasvattamaan. Jos aloittaa ruokamäärien suhteen hyvin minimaalisista määristä ja muuutosten tekeminen on kovin vaikeaa, kuten se minulle on osoittautunut, on suuri haaste saada energiamäärää mitenkään riittävälle tasolle kohtuullisessa ajassa.
Painoni nousemisen edistymisen takaamiseksi on ollut myös välttämätöntä seurata sen kehitystä, jotta tiedetään, missä mennään, ja olemme pystyneet tekemään sitten niitä tarvittavia muutoksia. Punnitukset olen hoitanut yhdessä isäni kanssa, ja tällä hetkellä en katso itse painolukemaani, vaikka toki keskustelemme sen suunnasta ja muutoksesta yhdessä.
Koska Mörkö kuitenkin kaikesta huolimatta pyrkii näitä muutoksia vastustamaan, on muutoksien, välttämättömienkin sellaisten tekeminen, ollut minulle todella haasteellista. Tämän vuoksi olen painon nostamisessa tarvinnut valtavasti tukea myös ulkopuolelta. Se on tarkoittanut vakuutteluja, hyväksyntää ja rohkaisua ottaa askelia eteenpäin, ja välillä erityisesti isäni onkin joutunut sekä vetämään että työntämään minua eteenpäin yhtä aikaa.
Suuresta määrästä tukea huolimatta ei painoni olisi kotioloissa mitenkään voinut kuitenkaan nousta ilman omaa sitoutumistani projektiin. Tämän vuoksi se onkin vaatinut minulta valtavasti rohkeutta, valmiutta kohdata pelkojani, kestää ahdistusta ja henkistä pahaa oloa ja tunnetta kontrollin menettämisestä. Se on vaatinut minulta voimia uhata sairauden tahtoa ja jatkaa eteenpäin sinnikkäästi epäonnistumisista, pettymyksistä ja erityisesti Mörön aiheuttamasta ahdistuksesta huolimatta. Ja kaiken pohjalla on ollut rehellisyys muita, mutta ennen kaikkea itseäni kohtaan.
Ja lopulta juuri tämä rehellisyys onkin ollut aivan avain tekijässä pohdittaessa, mikä on mahdollistanut onnistumiseni juuri tällä kertaa. Rehellinen sitoutuminen hoitotahon ja läheisten kanssa yhdessä sovittuihin tavoitteisiin ja sopimuksiin. Painonnousun onkin siis kuitenkin nähdäkseni lopulta mahdollistanut siis juurikin se henkinen edistymiseni, joka on tuonut minulle muun muassa valmiutta kohdata painon nousemisen aiheuttamaa ahdistusta. Nimenomaan itseluottamukseni kasvun, uskon omaan itseeni, omiin voimavaroihini näen aivan ratkaisevana tekijänä muutoksen mahdollistajana.
Lyhyesti sanottuna siis aivan liian alhaisesta lähtötilanteestani huolimatta puolellani olivat kuitenkin tällä kertaa psyykkinen edistymiseni sekä erittäin tiivis ja vahva tukiverkosto. Ja näenkin, että vaikka painonnostaminen edellyttääkin kovaa työtä ja paljon tuskaista henkisen pahan olon sietämistä, vaatii valtavasti tarkkuutta ja jopa tiettyä joustamattomuutta, ei se ole mikään mahdottomuus kenellekään. Oman kokemukseni pohjalta voinkin vakuuttaa, että kun henkinen puoli ja motivaatio ovat kohdallaan, onnistuu painon nostaminen riittävän tuen avulla ihan varmasti keneltä vain!
<3: Ida
Todella valaiseva teksti Ida, se kertoi hienosti rankasta taipaleestasi painon ostamisen ihmeellisessä maailmassa. Mikä asia tuli erityisen selväksi: painon nostaminen ei todellakaan ole lastenleikkiä vaan vaatii paljon anorektikolta itseltään, kuin hoitotiimiltä ja läheisiltä.
VastaaPoistaOlet hienosti edennyt omaan tahtiisi ja se kotihoidossa onkin hyvä puoli, kuin osastolla nostotahti määrättiin kaikille samaksi, korkeammalta taholta.
Asenteesi on alusta saakka ollut kohdillaan, vaikka uskon, että ensimmäiset päivät hoitosuunnitelman laatimisen jälkeen olivat täynnä pelkoa ja epävarmuutta. Nämä tunteet kuitenkin olet selättänyt ja jatkanut päättäväisesti eteenpäin. Etenet jatkuvasti ja olet päättänyt, että tahalliset viivytykset ja takapakit eivät kuulu repetuaariisi. Kun eteneminen on tasiaisen rauhallista, tulevaisuuden repsahdukset ovat harvinaisempia. Olen itsekin kokenut, että hiljalleen hyvää tulee, mutta jatkuva eteneminen on välttämätöntä.
Sinun tekstejäsi lukiessa kotihoidon hyvät puolet jatkuvasti korostuvat. Sinulla on läheistesi vankkumaton tuki, olette tehneet hyvät suunnitelmat niin ravitsemuksen kuin liikunnankin suhteen ja mikä tärkeintä, pelaatte yhteisillä pelisäännöillä, johon kaikki osapuolet ottavat osaa. Avoimuus ja rehellisyys niin ruokailuissa kuin punnitustilanteissa on todella tärkeää. Anoreksiahan on kultasijalla "huijaus-sairauksissa". Parempaa valehtelijaa kuin anorektikko saa hakea, ainakin omalla kohdallani. ;) Sinä pelaat avoimin kortein ja se mahdollistaa toipumisesi jatkumisen.
Kuten kirjoitit sitoutumisesta painon nostamiseen parantumisen perustana palaan vielä niihin yhteisiin pelisääntöihin. Niihin olet sitoutunut ja se on kantanut hedelmää.
Kuten alussa kirjoitinkin, painon nostaminen on kovaa työtä ja siihen työhön kuuluu monia pieniä yksityiskohtia, jotka pitää harkita tarkkaan, jotta päästään yhteiseen päämäärään ja se päämäärä on terve keho!
Tsemppiä viikkoosi sisupussi, otan taas mallia sinusta. ;) <3
Kiitos Ihana Nell jälleen ajatuksia herättäneestä kommentistasi! Päällimmäisenä siitä jäi mieleeni tuo rehellisyys, jota korostat. Kaiken a ja o on rehellisyys auttaville tahoille, mutta ennen kaikkea itselleen, muuten ei eteenpäin pääse. Onneksi Sinäkin olet tämän asian oivaltanut! Se jo osoittaa, että olet vahvempi kuin Mörkö ja nujerrat sen vielä kokonaan!:)
PoistaMitä tulee nimittäin tähän painon nostamiseen, voin olla ylpeä myös Sinusta. On upeaa, että olet löytänyt oman tiesi, vaikka se sitten ainakin vielä tarkoittaisi sitä "hitaasti hyvä tulee" -tyyliä, ja osaat silloin ottaa tukea vastaan, kun sitä tarvitset. Voit todellakin olla ylpeä itsestäsi.
Todella tärkeä on tuo pointtisi, että eteenpäin on päästävä koko ajan, kun tyyli on tällainen hidas. Hitaasti eteneminen kun EI ole sama asia kuin paikallaan jumittaminen. Onneksi olemme tämän itse todistaneet!
Nyt toivon Sinulle paljon rohkeutta vastaanottaa vielä monta tarvitsemaasi, Sinua kaunistavaa ja vahvistavaa kiloa! Tsemppihalaus <3
Hei Ida, Ystäväni!
VastaaPoistaTässähän se teksti tuli, kuin apteekin hyllyltä tilattuna! Kuin sovittuna hetkenä toimitettuna! Kiitos Idaseni! :) Olen näet itse tänään eri syistä joutunut/saanut muutamaan otteeseen pohtia elopainoani; sen nostoa, hyväksymistä ja merkitystä. Ja Sinulta sain vain vahvistusta ja tsemppiä omille ajatuksilleni.
Siis nyt, Ida, todellakin liikutaan kuuman puuron äärellä. Painohan on se konkreettinen asia, johon koko anoreksia sairautena kietoutuu ja kiteytyy. Kaikki oireet, itkut, ahdistukset, itkupotkuraivarit, juontavat perimmiltään juurensa painoon ja sen hyväksymiseen milloin minäkin lukemana. Vaikkakin - uskallan väittää - paino on tässä sairaudessa suurimmalla osalla ihan toissijainen juttu, jos niitä syntyjä syviä lähdetään ruotimaan, Mutta ikävä kyllä tämä hengenvaarallinen painolla "pelaaminen" on se manifestaatio johon kaikki sisäinen paha olo tässä sairaudessa kiteytyy.
Mutta jos siitä haluaa selvitä, on löydettävä se oma toipumisen tie. Ja meillä kaikilla se on erilainen, vaikka yhtäläisyyksiäkin löytyy... ;) Sinulla avainsana on ehdottomasti oma tahti. Sinusta tulee voittaja kiitos sen, että olet saanut ja saat edetä ihan omaan tahtiisi. Hoitotiimisi ja perheesi suurenmoisella tuella.
Ja, voi huh, Ida, kuinka realistisesti, kypsästi ja terveesti osaat jo omaan toipumisprojektiisi suhtautua:
"Tavoitteekseni muotoutui nostaa painoni normaaleihin lukemiin omaan tahtiini, yrittäen parhaani ja tehden aina sen, minkä kulloinkin pystyn. Tarkkaan en edes tiedä omaa painoni nousuvauhtia, koska en katso lukemia itse, mutta pääasia minulle on, että etenen.
Periaatteeni, jolla olen painoa sitten nostanut olenkin pitänyt sitä, että eteenpäin on päästävä, vaikka sitten hitaasti."
Juurikin näin!
Toiset kaksi avainsanaa toipumisesi teillä ovat: rehellisyys ja avoimuus. Vain ja ainoastaan koska olet ollut ja olet niin rehellinen ja avoin tukijoukkojasi kohtaan, tulet saavuttamaan lopullisen tavoitteesi: terveyden!!
Kiitos, Ystäväiseni, kun olet olemassa ja jaksat taistella joka päivä, joka tunti, joka sekunti!
Lämpimiä virtuaalihalauksia täältä ruudun toiselta puolen!
<3<3<3
Hei taas Andrea Ystäväni! Kiitos Sinullekin kommentistasi! Hienoa, jos tekstini tuli oikeaan paikkaan, ja vielä hienompaa, jos siitä on Sinulle tueksi ja rohkaisuksi. :)
PoistaJuuri tuo, mitä kirjoitat oman painonsa hyväksymisestä, siis normaalipainon hyväksymisestä itselleen on nähdäkseni koko toipumisen pohja. Täytyy ymmärtää, että myös itsellä on täysi oikeus olla normaalipainoinen. Ei ole mitään syytä, miksi pitäisi kituutella alipainossa, se ei tee meistä mitenkään parempaa ihmistä. Myös Sinulla on oikeus olla normaalipainoinen nainen, ja olet juuri hyvä sellaisena.
Toisaalta taas pitää hyväksyä se, että on arvokas painosta riippumatta. Oppia hyväksymään itsensä kokonaisuudessaan, pitämään itseään kauniina ja tärkeänä ihmisenä painosta riippumatta, sillä paino ei määrittele ihmistä. Ei sitten mitenkään.
Sinä olet Ihana, tärkeä ja hyvä ystävä minulle Andrea ihan jokaisessa painossa. Haluan saada Sinut Ystäväkseni kokonaisuudessaan, siis hyvinvoivana ilman Mörköä olkapäälläsi.
Ja mikä parasta, uskon, että vielä sen saankin. Sillä kuten kirjoitat, jokaisen tarvitsee löytää se oma ainutlaatuinen polkunsa, ja tiedän, että Sinäkin vielä löydät sen, itse asiassa minusta tuntuu, että olet jo löytämässä.
Kiitos Sinullekin Ystävä siitä, että olet olemassa. Kiitos, että olet juuri Sinä. Lannistumattomana ja periksiantamattomana. Ja kiitos, että jonakin päivänä olet ihan vain Andrea.
Lämpimiä virtuaalihalauksia täältä takaisin <3
Hei Ida!
VastaaPoistaOlet niin sisäistänyt sen tärkeimmän koko toipumisprosessissa: se rehellisyys kaikkia kohtaan, itseäkin! Jos oikeasti haluaa topiuma, ei siitä tule mitään jos viilaa linssiin hoitotiimiä tai muita tukiverkossa olevia, tai itseään! Jos kynsin hampain pitää kiinni jostain mikä toipumista estää eikä siitä kerro hoitotiimille, ei se johda mihinkään muuhun kuin paikalle jymähtämiseen. Mitä sinä Ida et todellakaan tee, sinä etenet koko ajan! Myöskin oma motivaatiosi oon niin kohdallaan, teet itse töitä painos nostamisessa! Pelkkä motivaatiohan ei itsessään riitä, pitää myös olla vamis tekemeään töitä toipumisensa eteen!
Olet myös mahtavasti sisäistänyt tuon, että kun etenee pikkuhiljaa pitää sitä etenemistä tapahtua ihan koko ajan! Muuten vaara paikalleen jäämiselle on suuri, ja kaikki tiedämme miten vaikeaa sitten on enää alkaa edetä! Aivan upeaa miten olet sinnikkäästi jatkanut taistelua ja edennyt koko ajan vaikeista hetkistä huolimatta!
Myöskin tuo mitä sanoit siitä, että ruokamääriä on välttämätön lisätä jos painoa nostaa on niin totta ja hienoa, että sinäkin sen tiedostat ja rohkeasti joka kerta kun lisäyksiä joudutaan tekemään otat härkää sarvista ja näin etenet! Olet todellakin kaikin tavoin osoittanut meille ja tukiverkollesi ja ennen kaikkea itsellesi että kyllä sinä jaksat taistella ja sinähän selviät tästä!
Lämmin, lämmin haluas! <3
Hei Katarina ja kiitos kommentistasi! Kirjoitit osuvasti siitä, kuinka pelkkä motivaatio ei toipumisessa riitä, vaan on vielä toinen juttu saada sen konkretisoitumaan toiminnaksi. Minulla se on onnistunut oikeastaan vasta nyt viime kerralla osastolta kotiutuessa. Jos väittää olevansa toipumassa, mutta ei saa kuitenkaan mitään tapahtumaan tai muuttumaan, voi kysyä, kuten tuot esille, onko ihan rehellinen, etenkään juuri itselleen. Toki joskus tämän kuilun ylittäminen vaatii aikaa ja jokaisella on oma polkunsa.
PoistaMinua tähän muutokseen ja etenkin sillä muutoksen tiellä pysymiseen on auttanut valtavasti läheisiltäni saama tuki, ja myös erityisesti Sinuun tutustuminen. Kiitos, että näytät esimerkkiä, kiitos että jaat kokemuksiasi ja ymmärrät, mitä käyn läpi. Kiitos, että kuljet Ystävänä rinnallani tästä vaikeasta vaiheesta läpi. Yhdessä selviämme. Lämmöllä Sinua ajatellen <3
Mielenkiintoinen ja osuva teksti jälleen!
VastaaPoistaKoska tuossa ylhäällä on jo oikeastaan sanottu niitä asioita, mihin itsekin kiinnitin huomiota, haluaisin hieman jatkaa keskustelua esittämällä joitain kysymyksiä sekä sinulle ihana Ida, mutta myös teille muille "kohtalotovereille".
Itsellä ateriasuunnitelman kanssa ongelmana on alusta asti ollut se, että sh päässäni on laatinut siitä nimenomaan listan, josta katsotaan, että jotain jää pois. Olen joskus pyytänyt ravitsemusterapeilta "jättilistaa", jotta poisjäännit eivät tuottaisi haittaa, mutta luonnollisesti he eivät ole siihen lähteneet. Eli, miten olette saaneet ateriasuunnitelmasta "kepin", jota myös käyttää? Sinun tekstiesi perusteella Ida ainakin olen käsittänyt, että se todella toimii sinulla.
Toinen "kysymykseni" koskee ehkä enemmän teitä, jotka asutte itsenäisesti. Eli, minkälaisia tukikeinoja olette ruokailujen toteutukseen löytäneet? Millä saatte itsenne pöytään, ruoan tehtyä, syötyä ja vielä kestettyä sen kaiken ahdistuksen mikä siitä seuraa (ilman turhia kompensaatioita). Ja oikeastaan sama liikunnan kanssa?
Ja sitten vielä yksi... Biologinen normaalipaino... Jotenkin huomaan itse jumiutuneeni ajatukseen, että bmi saa olla maksimissaan sen 18,5 ja se riittää. Järjellä tiedän, ettei se ole minulle luontainen (kaikkea muuta), mutta... Oletteko keksineet jotain keinoja, joilla erottua näistä erinäisistä "fiksaatioista"?
Tiedän, ettei näihin kysymyksiin ole yksinkertaisia vastauksia, mutta ajattelin ne nyt kuitenkin esittää, kun näitä kysymyksiä lukiessani heräsi. Upeaa, että jaksat edelleen kirjoittaa, on ihan eri asia kuulla näitä ajatuksia jonkun oikeasti kokeneen kuin vain "ammattilaisten" suusta.
<3 Jatka samaan malliin, omalla tavallasi <3
Hei Jen!
PoistaAjattelin (ainakin yrittää) vastata kysymyksiisi ennen kuin kommentoin suoraan Idan tekstiä.
Olet kyllä siinä oikeassa, että niihin ei ole helppoja vastauksia, mutta tässä olisi ajatuksia minun näkökulmastani.
Itsekin "noudatin" pitkään ateriasuunnitelmaani jättäen kuitenkin koko ajan leivän sieltä ja toisen täältä pois. Voin todella huonosti, olin koko ajan väsynyt ja ahdistunut. Tajusin, että minun on pakko tehdä muutos, en kestänyt tai jaksanut enää sitä kamalaa oloa.
Aloin suhtautua ruokaan lääkkeenä. Eihän kukaan kyseenalaista lääkärin määräämää poskiontelon tulehduksen lääkettäkään! Kun aloin noudattaa ateriasuunnitelmaani tarkasti, huomasin jonkin ajan kuluttua, kuinka paljon parempi olo minulla oli. Se sai minut uskomaan, että vaikka vaikeita hetkiä on ja tulee, ruoka on lääke tähän sairauteen ja se lääke täytyy ja saa ottaa!
Sairauteni aikana yksin syöminen on ollut minulle mahdottomuus. Mietin tässä, että miten olen päässyt tähän tilanteeseen, jossa voin syödä itse, täysin riittävästi ja melko luonnollisestikin.
Yrityksen ja erehdyksen kautta olen tähän päässyt. Aluksi jätin paljon syömättä ja huijasin ja paha olo vain jatkui ja jatkui. Kun aloin noudattaa tarkasti ateriasuunnitelmaani ja mieleni alkoi täten kirkastua, tein selväksi, että syömisestä en enää nipistä! En halua enää olla siinä sumussa ja ahdistuksessa.
Tein itseni kanssa sopimuksen, että syön sovitun määrän, istui kanssani sitten Paavi, ystäväni tai ei kukaan. Vaikeatahan se oli, mutta siitä alkoi pikkuhiljaa tulla rutiini, jota ei enää tuntunut tarvitsevan kyseenalaistaa.
Viimeiseksi tuohon biologiseen normaalipainoon. Se on kinkkinen juttu, sillä sitä ei voi itse päättää. Anoreksian yksi oire kuitenkin on juuri jumiutuminen johonkin tiettyyn painolukemaan. Painin kyseisen asian kanssa juuri eilen.
Itse mietin asiaa silltä kannalta, että koska muut normaalipainoiset ihmiset ovat mielestäni kauniita, miksen minäkin olisi. Olisi kamalaa kontrolloida ja hallita painoani tietoisesti koko loppuelämäni ajan. Sillä sitä se tarkoittaa, jos ei hyväksy biologista normaalipainoaan.
Eikö olisi vapauttavaa syödä nälkänsä mukaan, liikkua ja elää murehtimatta joka suupalaa? Sellaista nimittäin on elämä biologisessa normaalipainossa. Sitä ei tarvitse kontrolloida, vaan kroppa pyrkii pitämään sen nälän ja kylläisyyden tunteiden säätelyllä muun muassa.
Toivon sinulle paljon paljon voimia taisteluun! Sillä se on taistelu, mutta sen pystyy voittamaan. Rohkeutta muutoksiin, elämän takaisin saaminen on sen arvoista!
<3: Aurora
Kiitos jakamisesta!
PoistaTämä tekee kyllä niin hyvää, kun huomaa, ettei ole ainoa, joka näiden asioiden kanssa kipuilee. Ei olekaan ihan ääliö surkea sairauskeikkuja, vaan tunteet ja toimet ovat sittenkin aika inhimillisiä. Olen nyt itsekin päättänyt, että yhtään en skippaa. Ateriasuunnitelma on ohje, josta ei jousteta - kuten sanoit, enpä jättäisi antibioottejakaan kesken.
Myös tuo on ajatuksesi biologisesta normaalipainosta, tai ylipäätään normaalipainosta, olet niin oikeassa! Taidan kopioida tuon kappaleen seinälle "Eikö olisi vapauttavaa..", koska jos jotain, niin sitähän tässä kaipaa. Syömishäiriön luoma illuusio "vapaudesta" on jotain kaikkea muuta, vain väsyttävä vankila ja valheiden verkko.
Voimia myös Sinulle, ehkä se jonain päivänä koittaa, että voi ääneen todeta vanhan sanonnan, "voittajan on helppo hymyillä"!
<3
Kiitokset Jen ja Aurora! :)
PoistaEnsinnäkin ISO kiitos Auroralle pitkästä ja perusteellisesta vastauksesta, joka antoi minullekin ajattelemisen aihetta...
Sitten mitä tulee noihin Jenin kinkkisiin kysymyksiin, niin se mikä itselläni on ollut avain tuohon ateriasuunnitelman noudattamiseen on juurikin ollut tuo, mitä Aurorakin osuvasti kuvailee syömisen rutinoitumisesta:"Vaikeatahan se oli, mutta siitä alkoi pikkuhiljaa tulla rutiini, jota ei enää tuntunut tarvitsevan kyseenalaistaa. " Eli mikään muu ei ole siihen auttanut kuin toistot, toistot, ja toistot. Tottakai aluksi ahdistaa, mutta kun ateriasuunnitelmaa vain noudattaa tarkasti ruokailusta, päivästä, viikosta ja loputa kuukaudesta toiseen, alkaa siitä tulla sitä tuttua rutiinia, totuttu tapa, joka jokaisen kerran jälkeen helpottaa. Ja lopulta saavuttaa sen pisteen, kuten Aurora toteaa ja johon minä olen vasta itsekin päässyt pikkuhiljaa, eli että syömistään ei enää edes kyseenalaista, vaan se tuntuu itsestäänselvyydeltä. Itse asiassa olen kirjoittamassa aiheesta omaakin postausta, kunhan vain ennätän :)
Jos Sinulla on ollut tarve aina jättää jotakin pois listalta, yritä kääntää se ajattelu, että lista on maksimi siihen, että se on minimi, mikä on AINAKIN syötävä. Lisäksi voi olla hyvä, jos pohtii, miksi oikeasti haluaa listaa noudattaa, mitä voitettavaa/hävittävää on. Mutta toisaalta taas ei kannata liikaa alkaa puntaroimaan ja arpomaan ainakaan itse ruokailuhetkellä, sillä itseäni on auttanut se, että olen vain syönyt. Sitä sen kummemmin kyseenalaistamatta. Silloin myös välttyy siltä, ettei ala yhtään neuvottelemaan sairauden kanssa esimerkiksi määristä tms. Eli kuten Aurora osuvasti kuvasi, ruoka on lääkettä ja sitä otetaan, kuten "reseptissä" on määrätty. Ja lopulta toistojen kautta se on muuttunut helpommaksi, kuten edellä kuvasin. Eli keino on yksinkertaisesti syöminen, syöminen ja syöminen :)
Ja mitä tulee tuohon oman "painokipukynnyksen" sietämiseen ja ylittämiseen, on se myös hankala asia. Tämä on juuri niitä pelkoja päin menemistä, ja pahan olon sietämisen opettelupisteitä, joita toipuminen edellyttää. Mutta kuten Aurora kuvasikin jo hyvin, mitä sillä oman biologisen normaalipainonsa hyväksymisellä voi saavuttaa, ja minusta siinä on jo paljon taistelemisen arvoista. Lopulta kyse on minusta itsensä hyväksymisestä ja kunnioittamisesta. Siis siitä, että arvostaa itseään niin paljon, että hyväksyy itsensä ihan jokaisessa painossa, ymmärtää, ettei oma arvo ole mitenkään painosta riippuvainen ja antaa itsensä voida hyvin. Sillä Sinä Jen olet todella ansainnut hyvinvoivan kehon, hyvinvoinnin kokonaisuudessaan.
Tsemppihalaukset teille molemmille ja myös kaikki muutkin saavat vastailla näihin kinkkisiin kysymyksiin!
Halusin kommentoida vielä Ida sinulle erikseenkin, kun oikein tekstistäsi innostuin:)
VastaaPoistaSuuren matkan olet käynyt painon nostamisessa, vielä on matkaa jäljellä, mutta tavoitetta kohti olet menossa koko ajan. Se on todella hieno kuulla! Samalla sinnikkyydellä jatkat vain eteenpäin!
Painon nostaminen kotioloissa ei nimittäin todellakaan ole yksinkertaista, päinvastoin. Joten voit olla ylpeä itsestäsi ja työstäsi terveyden eteen. Valtavasti rohkeutta haluan toivottaa matkaasi, jotta saat projektisi päätökseen! :)
Painonnostoprojekti on nimittäin minullakin ollut ajankohtainen jo pidemmän aikaa. Painoni romahdettua alkuvuodesta sain kaksi vaihtoehtoa; joko lähteä osastolle ja nostaa painoani valvotussa sairaalaympäristössä tai saada muutosta aikaan kotona.
Valitsin jäädä kotiin, mutta tiesin, että siitä ei tulisi helppoa. Itsekään kun en ole saanut ikinä painoa nostettua kotona. Kauan on projekti ollut meneillään, mutta nyt myös minä voin ylpeänä sanoa, että olen päässyt eteenpäin!
Oloni on parantunut ihan hurjasti ja anoreksian ääni ja komentelu on suurimmaksi osaksi jo painunut taka-alalle. Vielä en minäkään perillä ole, mutta ennen kuin olen normaalipainossa, en voi huokaista helpotuksesta. Osaan siis tosiaan samaistua sinun tilanteeseesi ja siksi olenkin niin ylpeä sinusta, kun tiedän, miten vaikeaa painon nostaminen on!
Äitini tosin nauraen vitsaili haaveilevansa itsekin painonnoston tarpeesta; hän kun olisi onnessaan jos saisi syödä joka päivä litran jäätelöä :D Sillä ei se paino todellakaan helposti tule!
Olen itse löytänyt paljon samaa sinun ja Pienin askelin elämään -blogin Lauran teksteistä. Ne ovat saaneet minut tsemppaamaan ja puskemaan eteenpäin. Kiitos siitä! Lauran blogi sai ihanan päätöksen ja niin varmasti sinunkin Ida, niin sinnikäs ja periksiantamaton olet!
Nyt sitä huomaa, miten ihanaa elämä on, kun anoreksia alkaa hellittää otettaan!
Halauksia <3 Ja pahoittelut, innostuin vähän kirjoittamaan :D
Aurora
Hei taas Aurora ja lämmin kiitos kommentistasi, kauniista ja kannustavista sanoistasi! Olipa Ihana, oikein sydäntä lämmittävää kuulla, kuinka olet saanut blogistani tukea toipumiseesi. :)
PoistaKuten kirjoitit, painonnostaminen kotioloissa on anoreksiaan sairastuneelle etenkin kotioloissa on kaikkea muuta kuin helppoa. Se vaatii valtavasti henkisiä voimavaroja, sisua ja sitkeyttä, voimaa sietää pahaa oloa ja juuri sitä rohkeutta, eli on siis kovaa työtä. Sinulta on näitä kaikkia löytynyt, ja voit todella olla ylpeä itsestäsi. Matkaa on vielä jäljellä, mutta tuolla asenteella saavutat määränpääsi aivan varmasti, siitä ei ole epäilystäkään, ja samalla painuu se Mörön ääni ihan kokonaan taka-alalle, kunnes katoaa kokonaan! Tätä kohti olet jo hienosti matkalla, ja nyt pääset nauttimaan sen positiivisista tuloksista, eli kuinka Elämä alkaa voittaa! Toivon Sinulle vilpittömästi kaikkea hyvää, Sinä Ihana ja rohkea nainen. Kuljetaan rinta rottingilla yhdessä maaliin saakka. Halaus <3