Lupasin tekstini "Uhrista tekijäksi käytännössä" lopussa palata vielä niihin tapoihin, jotka minua ovat auttaneet taistelussani anorektisia ajatuksia vastaan. Nämä keinot ovat käsittääkseni tärkeäitä, sillä sairaita ajatuksia, joille ei voi mitään, tulee jokaisen sairastavan mieleen. Ja vaikka ajatuksien syntymistä ei voikaa estää, on tärkeää, että ei tarvitse toimia niiden mukaan. Jokainen tietää itse, mitkä keinoit itselle ovat parhaita. Seuraavassa omia havaintojani siitä, mitkä keinot olen itse todennut näiden sairaiden ajatusten torjumisen kannalta kaikkein toimivimmiksi.
Ensinnäkin sairaiden ajatusten vastustamisen edellytys on ensin niiden tunnistaminen ja erottaminen. Minä olen pyrkinyt tunnistamaan sairaat ajatukset ihan vaikka ääneen toteamalla itselleni: tuo on sairas ajatus. Samalla erotan sen itsestäni; se ei ole enää osa minua. Olen myös pyrkinyt erottamaan sairauden äänen itsestäni kutsumalla sitä esimerkiksi Möröksi, kuten olette tätä blogia lukiessanne saaneet lukea. Onkin tärkeää ensin tunnistaa sairaat ajatukset sairaiksi, itsestä irralliseksi, jotta löytää oikean tahdon ryhtyä niitä vastustamaan. Vasta tällöin taistelu niitä vastaan voi kunnolla alkaa.
Tässä sairaiden ajatusten tunnistamisessa voi käyttää esimerkiksi kirjoittamista apuna. Kun kirjoittaa omia ajatuksiaan ylös, analysoi ajatuksia jo prosessissa, ja kirjoitettuna omiin ajatuksiin voi saada paremmin etäisyyttä. Minulla tämä blogini kirjoittaminen on toiminut apuna omien ajatuksieni tutkailussa.
Toinen tapa sairaiden ajatusten erotteluun on hakea lähimmäisiltään tukea. Kerro ystävällesi tai perheenjäsenellesi: minun tekee mieli lähteä juoksemaan tai nyt minusta tuntuu, että en pysty syömään tätä kaikkea. Minä olen usein itkenyt isälleni sitä, kuinka en pysty syömään, ja hetken päästä sitten torjuttuani sairaan ajatuksen, syönyt.
Tunnistettua sairaan ajatuksen olen usein, kuten olen edellisessä tekstissänikin kirjoittanut, keksinyt sille terveen vaihtoehdon. Jos sairauden käsky jää ainoaksi toimintavaihtoehdoksi, on sen mukaan toimiminen usein myös ainoa vaihtoehto ja tällöin pakollista. Tämä toimintavaihtoehto tulisi olla niin paljon sairautta vastustava ja uhmaava kuin mahdollista, esimerkiksi pakkoliikkumiseen ohjaavan ajatuksen tilalla tulisi rentoutua ja niin edelleen. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin löytää toimiva vaihtoehto. Toisin sanoen jos et pysty vaihtamaan juoksulenkkiäsi meditointiin tai sohvalla makaamiseen, vaihda se edes kävelyyn tai vaikkapa johonkin kotityöhön, siis johonkin, johon todella pystyt. Muista kuitenkin, että mitä kärkevämmin uhmaat sairasta ajatusta, sitä nopeammin se sammuu. Itse usein esimerkiksi korvaan liikuntatarvettani kirjoittamisella, soittamisella, käsitöiden tekemisellä tai ruoanlaitolla.
Jos et pysty korvaavaan tekemiseen, älä ajattele korvaavasi oireilun mukaista tekemistä, vaan ainoastaan lykkääväsi sitä. Minua on esimerkiksi auttanut rauhoittumisessa valtavasti se, että olen pitänyt yhä kiinni ajatuksesta, että touhuilen yhtä paljon kuin ennenkin, mutta teen sen hetken päästä, ensin vain esimerkiksi luen sähköpostini. Ja joskus olen hetken päästä huomannut, ettei minulla olekaan enää samanlaista sairauden sanelemaan pakkoa siivoilla tai pakkoliikkua, kuin vielä hetki sitten. Ja vaikka oireilisitkin myöhemmin, on sen siirtäminen jo askel oikeaan suuntaan, sillä jo sillä olet lähtenyt rikkomaan sairauden tuttua kehää.
Perusteluja toisella tavalla toimimiselle voi löytää etsimällä ja keksimällä sairaille ajatuksille tietoisesti vasta-argumentteja. Usein sairauden valheet toimivat tunnepuolella ja ovat perättömiä. Tällöin niitä vastaan toimii asian järkeistäminen, realisointi, esimerkiksi siten, että yksi ateria ei voi lihottaa minua mitenkään mudottomaksi, tai yhden lenkin jättämisellä ei ole mitään käytännön vaikutusta painoon. Vaikka et edes löytäisi mielestäsi päteviä vasta-argumentteja ahdistuksen hetkellä, on jo sairaiden ajatusten kyseenalaistaminen jälleen askel oikeaan suuntaan.
Voit myös yrittää pohtia, mitä seuraa anorektisten ajatusten noudattamisessa, ja mitä jos vastustat niitä. Mikä on se pahin pelkosi, jonka pelkäät toteutuvan, jos et noudata anoreksian pakkoa? Todennäköisesti järjellä jo ymmärrätkin, ettei tässä väitteessä ole perää, ja pelkosi on turha.
Toinen vaihtoehto on taas juuri tehdä päinvastoin: eli olla käsittelemättä sairaita ajatuksia mitenkään, eli yrittää sivuuttaa ne. Tällöin et anna niille huomiota, jota ne eivät ansaitsekaan. Ja kun sairaus huomaa, että sen ajatuksilla ei ole mitään merkitystä, ei pään sisällä eikä konkreettisissa teoissa, pikkuhiljaa se kokee turhaksi niiden lähettämisen.
Ajatustyön tilalta voit myös aina lähteä kokeilemaan käytännössä sairaiden ajatusten väitteitä, hyvässä mielessä. Toisin sanoen, jos olet aina tottunut lähtemään tiettyyn aikaan lenkille, kokeile yhtenä päivänä jättää lenkki väliin. Huomaat, että mitään pahaa ei tapahtunutkaan, pahin pelkosi ei toteutunut. Samalla todistat, että sairaiden ajatusten mukaan ei tarvitse toimia.
Ja kun sitten kerran onnistut vastustamaan sairasta ajatusta, ja toimimaan toisella tavalla, ota se sairauden mahdollisesta syyllistelystä huolimatta suurena onnistumisen kokemuksena. Tällöin olet voittaja, ja Sinun on syytä tuntea ylpeyttä itsestäsi. Palkitse itsesi jollakin pienellä, tai ainakin onnittele itseäsi. Ja voin kokemuksesta kertoa, että kun näitä onnistumisia alkaa kertyä, ruokkivat ne seuraavia onnistumisia, ja ensi kerralla samaa ajatusta vastaan toimiminen on jo huomattavasti helpompaa, ja lopulta terveestä tavasta toimia tulee rutiinia. Kannattaa nimittäin seuraavassa taistelussa pitää mielessä menneet onnistumiset: onnistuin silloinkin, miksi en onnistuisi siis nytkin.
Kun taas Sinusta tuntuu siltä, ettet yksin jaksa vastustaa sairaita ajatuksiasi, ja omat voimasi eivät riitä, pyydä tukea. Syömishäiriö on vakava sairaus, eikä kenenkään pidä selvitä siitä yksin. Läheisesi ovat varmasti mielissään, kun pystyvät auttamaan Sinua. Myös minä olen useasti itkenyt omaa heikkouden ja voimattomuuden tunnettani isälleni. Ja tiedättekö mitä? Se on auttanut. Jo asian esille tuomisesta ja ääneen sanomisesta on usein hyötyä.
Läheisteni lisäksi minä olen pyytänyt tukea taisteluuni myös Jumalalta. Olen pyytänyt voimia kestää ahdistusta, rohkeutta vastustaa sairauttani ja uskoa ja luottamusta omiin voimiini, sekä toivon pilkahduksia siitä, että tämä taistelu ei kestä ikuisesti.
Läheiset ihmiset voivat olla myös tukena ahdistuksen hetkellä, sillä anorektisia ajatuksia vastaantoimisesta seuraa lähes poikkeuksetta sen onnistumisen tunteen lisäksi myös itsesyytöksiä, pahaa oloa ja ahdistusta. Saattaa myös olla, että sairautta vastaan toimimalla hetkellisesti sairaus nostaa yhä voimakkaammin päätään, ja sysää sairaita ajatuksia vain yhä suuremmalla tiheydellä. Näin on käynyt myös minulle. Se on sairauden viimeinen isku saada Sinut toimimaan toisin, kun se huomaa olevansa uhattuna. Tällöin on hyvä pitää mielessä omat ahdistuksen hallintakeinot, joita voivat olla esimerkiksi juurikin jakaminen, asian ulkoistaminen tai vaikkapa kuvan tekeminen syömishäiriömöröstä.
Joskus ahdistuksen ollessa pahimmillaan sairaita ajatuksia vastustaessa on myös otettava järeämmät aseet käyttöön, ja oltava kova kovaaa vastaan. Silloin kun sairaus on iskenyt kuin hyökyaalto kaikkia perättömiä väitteitään syöttäen minä olen kiroillut sairaudelleni, huutanut sille naama punaisena, itkenyt, mutta aina kuitenkin vastustanut sairautta. Toisin sanoen olen antanut sairauden luoman ahdistuksen ja syytösten tulla ulos itsestäni. Tärkeintä onkin, että että tällaisella hetkellä et anna periksi. Sillä jos tässä kohtaa luovutat, ja palaat sairaudella oireiluusi, eivät ajatukset katoa, mutta jos jatkat työtäsi, lopussa kiitos seisoo.
Tämän olen saanut yhä paremmin ja paremmin itse huomata. Ahdistuksesta, itkuista ja vaikeista ajatuksista huolimatta olen antanut kaikkeni, mihin olen pystynyt, vastustaakseni sairaita ajatuksia, ja saanut huomata, kuinka pakot ovat pikkuhiljaa lieventyneet elämässäni, ja tilaa on pikkuhiljaa alkanut löytyä myös muulle, toisenlaiselle ajattelulle ja terveelle Elämälle. Ja uskon, että vielä kerran olen sairaista ajatuksistani vapaa. Lisää sairauden vastaiskuista sekä sairaiden ajatusten vastustamisen vaikutuksista ennen kaikkea psyykkeeseeni, sillä psyykkisiä ne vaikutukset nimenomaan ovat ennen kaikkea olleetkin, kirjoitan mahdollisesti vielä uudessa tekstissäni.
Millaisia keinoja Sinä olet käyttänyt sairaiden ajatusten vastustamiseksi?
<3: Ida
Kiitos mahtavasta postauksesta Ida, sen lukeminen todella auttoi minuakin taistelussani!
VastaaPoistaOlet hienosti listannut erilaisia tapoja selättää sairaat ajatukset ja tunnistin niistä monia, jotka toimivat itsellänikin. Lähimmäisten tuki on korvaamaton apu ja se, että korvaa "sairaan tekemisen" terveemmällä on hyvä vaihtoehto. Asioiden ääneen sanominen ja järkeistäminen ovat toimiva niksi.Kaiken perustana on kuitenkin se, että tunnistaa ajatukset, jotka ovat sairauden aikaansaamia ja mitkä tulevat omasta sisimmästä. Vasta kun vaarallisen ajatuksen tunnistaa, on sille mahdollisuus laittaa vastaan. Sinä olet hienosti edennyt toipumisprosessissasi ja todella laittanut hanttiin näille huonoille aatteille ja korvannut ne paremmilla. Aina se ei onnistu, mutta aina kannattaa yrittää parhaansa.
Tsemppiä ja aurinkoa päiviisi Ida-sankari! <3
Kiitos taas Sinulle kommentistasi Nell! Todella ihanaa kuulla, jos tekstistäni on ollut apua! Erityisen tärkeää on tuo, mitä kirjoitit siitä, että aina ei onnistu, mutta silti aina kannattaa yrittää. Se sopisi minusta melkoisen hyvin yleensäkin motoksi syömishäiriöstä toipumiseen. Anoreksiaan sairastunut kun on usein kovin vaativa itseään kohtaan, ja vaatii itseltään paljon, joskus jopa mahdottomia. Toipuminen ei kuitenkaan ole suoraviivaista, vaan tulee myös epäonnistumisia ja takapakkeja, ja nekin pitää hyväksyä. MUTTA se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kannattaisi luovuttaa tai olla tekemättä mitään. Sillä lopulta aina se yrittäminen tuottaa myös onnistumista, ja hävittykin taistelu on parempi kuin ilman taistelua luovuttaminen.
PoistaTsemppiä siis Sinullekin taisteluusi Sisupussi!
Iso KIITOS Sinulle tästä tekstistäsi:')
VastaaPoistaIso KIITOS Sinulle kommentistasi! Et tiedäkään, kuinka onnelliseksi minut sillä sait :)
PoistaAsiaa, Ida, täyttä kompaktia asiaa! Kiitos siitä!
VastaaPoistaErityisesti pidän lempeästä lähestymistavastasi, joka kertoo tekstistäsi huokuvasta kokemuksen syvästä rintaäänestä; omasta kokemuspohjastasi. Niin ihanasti päätät useammankin kappaleen siihen, että jos ei heti onnistu, niin on ainakin jo tiedostamalla ja edes ajatusmaailmassaan kokeillut ja pohtinut sairauden vastustuskeinoa.
Itselläni näistä keinoista toimii ehkä parhaiten järkeistäminen. Ja kiitos, kun muistutit tuosta ääneen sanomisesta; se on myös hyvä keino, jota vaan tulee harjoitettua turhan harvoin. Mutta kun lausuu jonkin sairaan ajatuksen ihan ääneen, saattaa itsekin kuulla kuinka älyttömältä ajatus kuulostaa, mikä taas toivon mukaan helpottaa toisin toimimista. Myös onnistumisien käyttäminen kokemuspohjana tiukan paikan edessä on erinomainen keino. Juuri kuten kirjoitat: "onnistuin silloinkin, miksi en onnistuisi siis nytkin".
On sangen lohdullista lukea kuinka paljon apukeinoja olet, Idaseni, löytänyt sairauden vastustamiseen! Tällä tiellä kun vain jaksat puskea ja taistella itseäsi eteenpäin, niin - toden totta - lopussa se kiitos seisoo!
Ihanaa viikonloppua Sinulle, Ystäväni!
Haleja! <3
Heippa ja kiitos kommentistasi Andrea! Hienoa, että Sinäkin olet löytänyt keinoja sairaiden vastustamiseen! Tuo järkeistäminen on varmasti Sinun vahvuuksiasi, kyllä se järjen ääni aina niin paistaa näistä kommenteistasikin! :) Nyt vain sitä järjen ääntä siis kuuntelemaan ja tottelemaan, niin hyvä tulee! Ja muista aina se, että olet onnistunut ennenkin. Joten onnistut ihan varnasti nytkin.
PoistaMitä mukavinta viikonloppua Sinullekin Ystäväni! <3
Hei Ida!
VastaaPoistaTodellakin hyviä keinoja olet löytänyt taistelussasi anoreksiamörköjä vastaan! On niin totta ja tärkeää, että ennen kuin voi alkaa toipua pitää tiedostaa mikä on sairautta ja mikä sitä omaa itseä! Ja sen sinä Ida olet erittäin hienosti tehnyt!
Minkä myöskin olet tehnyt, olet toiminut etkä jäänyt paikollesi. Sairaat ajatukset ja teot voi vielä tiedostaa, ja voi vielä jopa ääneen sanoa sekä itselleen että toisille, että juu, tiedän että se on sairasta ja juu, tiedän mitä pitää tehdä toisin jotta tapahtuu muutosta, mutta silti ei välttämättä tee yhtään mitään muutoksien eteen. Silloin kaikki jää vain sananhelinäksi eikä toipumista tapahdu. Ja ikävä kyllä, tätä kun ympäristö tarpeeksi pitkään kuulee ja näkee ei sitä enää jaksa toista kannustaa. Tämän olen itse kokenut omalla kohdallani kun sairaus kesti riittävän pitkään. Kukaan ei enää jaksanut uskoa toipumiseeni (paitsi terapeuttini. Vasta kun siirryin sanoista tekoihin alkoi taas ihmiset ympärilläni nähdä valoa kohdallani. Ja ymmärrän heitä täysin, ei kukaan jaksa loputtomiin toista tukea jos tulosta ei ikinä synny.
Mutta sinulla Ida sitä tulostahan syntyy! Ja todella huimasti! Ja todella, psyykkeeseen ne muutokset vaikuttavat erittäin suuresti! Aivan satavarmasti tulee vielä se päivä sinunkin kohdallesi kun olet täysin vapaa kaikista pakoista ja sairaista kuvioista!
Lämmin, lämmin halaus <3
Hei Katarina! Tunnistan tuosta kertomastasi valitettavasti hyvin myös itseni, mutta onneksi tuon saamattomuuden vaiheen voin sanoa olevan enimmäkseen ainakin jo takanapäin kohdallani. Näen, että kohdallani suurin este sille, etten päässyt pitkään aikaan sanoista tekoihin oli se, etten uskonut omaan itseeni tai voimiini toipua sairaudesta itsekään, ei niinkään koskaan halusta tehdä muutoksia. Kuten olen kirjoittanut, tunsin itseni niin kamalan pieneksi sairauden edessä. Mutta onneksi uskoni itseeni on kasvanut ja kasvanut erävoittojen kautta, ja nyt uskallan jo todella luottaa siihen, että kykenen Mörön selättämään lopullisesti. Ja nyt olen lähtenyt nimenomaan niillä konkreettisilla teoilla taistelemaan Mörköä vastaan. Aivan kuten Sinäkin teit, mistä sekä läheisesi että Sinä itse olette varmasti tavattoman onnellisia. Sinä voitkin pitää mielessäsi koko toipumisen suurena onnistumisena, ja pitää muistuttaa itseäsi minkä tahansa tulevan vastoinkäymisen edessä mielessäsi itseäni lainaten "Onnistuin silloinkin, miksi en siis onnistuisi nytkin." Yhtä lämmin halaus takaisinpäin! <3
PoistaUPEA TEKSTI jälleen kerran!
VastaaPoistaOlemme juuri myös hoidossa sloittaneet "tutkimusmatkan" terveisiin keinoihin kohdata ahdistusta, eli tämä tuli minulle varsin osuvaan kohtaan! Itselleni kaikken vaikeinta on hyväksyä, ettei heti pysty kaikkeen, että ensin on tosiaan hyväksyttävä esimerkiksi se, että lähtee juoksemisen sijaan kävelylle. Että sekin on onnistumista, että pystyy edes lievempään kompensaatioon.
Ja kuten Katarina kirjoittaa, on upeaa, että olet päässyt sanoista tekoihin. Itse myönnän vielä helposti junnaavani sanoissa, mutta niiden vienti käytännön tasolle.. Mutta kuten olet aikaisemmin kirjoittanut, askel kerrallaan. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla...
Sen verran pitää vielä tätä blogia kommentoida, että Sinun tekstisi Ida ovat tosiaan aivan mahtavia, mutta olen vallan kiitollinen myös kaikille kommentoijille, joilla selvästi on kokemusta siitä, mistä puhuvat. Tämä blogi on nimenomaan vertaistukea terveyteen ja sellaisia tämä ajoittain hyvin sairaskin blogimaailma kaipaa! LÄMMIN KIITOS KAIKILLE!
Hyvää viikonloppua!
Kiitos itsellesi UPEASTA kommentistasi Jen!
PoistaYhdyn kyllä ihan täysin tuohon mitä kirjoitit siitä, kuinka mahtavaa on se, kuinka blogistani on tullut paikka, jossa samaa kokeneet jakavat aidosti kokemuksiaan toistensa kanssa kommenttejen välitykselle. Juuri niiden vuoksi koen itsekin saavani niin paljon apua ja tukea omaankin taisteluun blogini kautta. Täältä saamani vertaituki on ollut täysin omaa luokkaansa, ja täysin korvaamatonta. Lämpimästi Sinullekin siis tervetuloa vain remmiin! :)
Tunnistan kyllä niin paljon itseäni tuosta, mitä kirjoitat, että sen hyväksyminen, ettei pysty parantumaan kerralla, heräämään yhtenä aamuna vain terveenä, on tavattoman vaikeaa. Kun on kerran päättänyt lähteä toipumisen polulle, sitä haluaisi sitten olla kerralla kokonaan terve, kaikki välimaasto sairauden ja parantumisen välillä tuntuu niin niin kovin tuskalliselta. MUTTA kun sellaista se toipuminen vain on: kaksi askelta eteen, yksi taakse, kompromisseja sairaan ja terveen puolen välillä, ja silti kuitenkin pikkuhiljaa sitä on aina pikkuisen lähempänä sitä terveyttä, kunnes sen saavuttaa kokonaan.
Ja sellaista se on ihan siinä arjessa ja niissä konkreettisissa teoissa yhä vieläkin minunkin kohdallani. Rohkaisen Sinua samaan kuin itseäni: koita ottaa pieniä askelia eteenpäin myös ihan konkreettisella tasolla, ajatusten ohella myös TEKEMÄLLÄ edes vähän toisin. Lyhennä hieman lenkkiäsi, tee se eri aikaan, syön tänään jotain erilaista tms. Lähde siis jollakin tavalla rikkomaan sairauden kehää pienin askelin. Ja tämän kaltaisten pienien onnistumisten kautta on ainakin oma itselottamukseni kasvanut, ja olen pikkuhiljaa pystynyt enemmän ja enemmän niihin terveisiin tekoihin. Yritä parhaasi, ja muista että se riittää. Ihmeetkin saavutetaan toisinaan pala kerrallaan. Tsemppiä! <3