Olen viime aikoina käsitellyt sekä mieleni sopukoissa että puhumalla niin hoitajani kanssa kuin perhetapaamisesakin sitä, miksi minun on niin vaikeaa kaikesta huolimatta luopua sairaudestani. Asiaa eri kanteilta katsottuani ovat ajatukseni tiivistyneet yhteen aiheeseen. Tämä aihe on minulle henkilökohtainen ja arkakin, joten pyydän teiltä lukijoiltani herkkyyttä ja empatiakykyä. Haluan silti jakaa rehellisesti tämänkin puolen sairaudestani teidän kanssanne, sillä toivon, että aiheesta kirjoittamisesta voisi olla apua paitsi itselleni asian käsittelyssä myös ehkä jollekin teistä lukijoistani joko itsenne tai läheisenne ymmärtämisessä. Kyse on aikuistumisen vaikeudesta.
Sanotaan nimittäin, että anoreksiaan sairastunut usein taantuu lapsen tasolle tai että hänen kehityksensä ainakin pysähtyy vaiheeseen ennen sairastumista. Tämä näkemys on monella tapaa mielestäni ymmärrettävä, ja itse olen huomannut heikoimpina aikoina taantuneeni pikkulapsen tasolle. Heikoimmista ajoista olen kasvanut jo aimoharppauksin, mutta tällä hetkellä tunnen olevani edelleen suunnilleen se teini-ikäinen tyttö, joka olin ennen sairastumistani.
Lapsen tasolle palaaminen on ymmärrettävää jo ihan fysiologisista syistä. Taantuuhan elimstökin lapsen tasolle, kun paino laskee lapsen lukemiin ja esimerkiksi hormonitoiminta kuihtuu olemattomiin. Lisäksi erityisesti nuoruuteen, johon usein sairastuminen ajoittuu, kuuluu useita tärkeitä kehitysvaiheita. Elimistön ollessa pahassa aliravitsemustilassa, ei kapasiteettia riitä aikuiseen käytökseen tai monimutkaiseen aikuiseen ajattelutapaan. Tällaisessa voimakkaassa aliravitsemustilassa sairastunut hakee myös aikuista turvaa epätoivoisesti ympäriltään. Myös minä muistan, kuinka ollessani heikoimmillani olisin jatkuvasti vain halunnut käpertyä isäni syliin.
Nälkiintyminen turruttaa myös kaikki tunteet, joista jäljelle jää korkeintaan ahdistus tai epämääräinen pahan olon tunne. Sairas ei ikään kuin jaksa edes tuntea mitään ja elää kuin sumussa. Tällöin ihmistä kasvattavat ja kehittävät normaalit tunteet, kuten vihan ja esimerkiksi pettymyksen tunteet jäävät tulematta. Tällöin sairastava ei siis opi sietämäänkään tai käsittelemään, saati ilmaisemaan, niitä aikuisella tavalla. Minulle on yhä todella vaikea esimerkiksi sietää pettymyksiä, ja reagoin niihin usein lapsenomaisesti esimerkiksi itkulla.
Kun kaikki henkinen energia menee jos ei hengissä selviämiseen niin ainakin sairauden kanssa kamppailuun, jäävät siis myös monet henkiset prosessit ja elämään kuuluvat tunteet läpikäymättä. Tällöin sairaus pysäyttää henkisen kehityksen, kuten se pysäyttää myös koko muunkin elämän. Voidaankin mielestäni jopa puhua siitä, että sairastava ikään kuin hyppää pois elämänkulusta. Sairaus tavallaan sulkee sairastavan omaan maailmaansa, ja sairastunut rakentaa kuoret ympärilleen. Tällöin sairastava sulkeutuu pois ulkopuolisesta elämästä, ja normaalit nuoruuteen kuuluvat kokemukset jäävät kokematta. Kuten hoitajani sanoi, vaikka syömishäiriötä sairastava olisi jo aikuinen, häneltä puuttuu se elämänkokemus, joka vastaava hänen ikäisensä terve henkilö on saanut kokea.
Osa näistä kokemuksista liittyy esimerkiksi seksuaalisuuteen. Ja kuten hoitajani sanoi, tarvitsen herkän kumppanin rinnalleni, joka jaksaa kasvaa mukanani. Voidaankin ajatella, että oman seksuaalisuuden karsiminen omasta kehosta on ollut myös keino pysäyttää kehittymistä tytöstä naiseksi, ja niinhän se on osittain toiminutkin, kuten edellä totesin.
Toisaalta voidaan ajatella, että sairauden alkamisajankohdan sijoittuminen juuri tähän tärkeiden kehitysvaiheiden aikaan nuoruuteen ei liene sen lisäksi, että siihen liittyy pelottavalta tuntuva kehon muuttuminen, muutenkaan sattumaa. Aikuistuminen tuntuu monista nuorista pelottavalta, jopa uhkaavalta, ja joillakin se saattaa olla jopa osasyy sairastumiseen. Itse olen päätynyt ajatuksissani siihen tulokseen, että yksi syy sairastumiseeni oli lähenevän aikuisuuden torjuminen tai ainakin eräs syy siihen, että sairaudesta irtipäästäminen tuntuu minusta niin uhkaavalta. Tällöin onkin syytä miettiä, millaisia asioita aikuistumiseen liittää. Seuraavassa kerron hieman lisää siitä, millaiset asiat minun mielessäni ovat sekoittuneet aikuistumiseen, miksi se on minusta tuntunut niin uhkaavalta.
Ensinnäkin olen liittänyt virheellisesti aikuistumisen yksinjäämiseen ja erityisesti eroon vanhemmistani. Tärkeissä kehitysvaiheissa nuoruudessa olen tuntenut jääväni pariin otteeseen yksin. Ensinnäkin yläasteen alkaessa paras ystäväni muutti ulkomaille, ja koin jääväni koulussa melko yksin. Mieleeni palasivat kauhukuvat lapsuuden ulkopuolelle jättämisestä ja koulukiusaamisesta. Lukioikäisenä muutin jo ennen täysi-ikäistymistäni yksin asumaan ja katkaisin lähes kokonaan suhteeni vanhempiini. Vaikka kyse oli omasta valinnastani, tunsin jälleen jääväni yksin, jopa tulleeni hylätyksi. Tosin tällöin olin jo sairastunut syömishäiriöön, mutta yksin asumaan muuttaminen varmasti pahensi tilannettani. On selvää, että aikuistuminen tarkoittaa itsenäistymistä ja uudenlaisen suhteen muodostamista vanhempiin. Itse en kuitenkaan kokenut tuolloin alaikäisenä yksin muuttaesani olevan siihen vielä valmis. Siksi halusin tehdä eron vanhemmistani ulkoisesti mahdollisimman selväksi. Mieleeni tuli ajatus, että aikuistuminen tarkoitti myös ongelmista selviämistä.
Sairaus, niin kauhealta kuin se kuulostaa, on tietyllä tavalla ollut toimiva ratkaisu tuohon tuskaani yksin jäämisestä ja läheisten ihmisten menettämisen pelosta. Isäni kysyikin jopa perhetapaamisessani osuvasti, että mitä jos en olekaan sairastunut anoreksiaan vaan läheisten ihmisten menettämisen pelkoon. Sairauden myötä olen lähentynyt vanhempieni kanssa ja saanut kaipaamaani huomiota ja huolenpitoa. Koska on selvää, että sairaus saa pelkäämään läheiset ihmiset sairastavan puolesta, he myös tarjoavat apuaan herkemmin. Koen, että tällaista apua, jota koen tarvinneeni useaan otteeseen elämässäni, olenkin saanut juuri sitä selvemmin, mitä heikommassa kunnossa olen ollut. Kun painoni on laskenut, ruokailuistani ja jaksamisestani on huolehdittu, ja minua on suojeltu kaikelta mahdolliselta pahalta.
Tällainen huolenpito on ehkä jollakin tapaa tuntunut minusta hyvältä, ollut siis vastaus johonkin tarpeeseen. Ennen sairastumistani koen usein olleeni ennemminkin siinä roolissa, että minä olin se, jonka tehtävänä oli huolehtia muista. Sitä ei ole minulta koskaan vaadittu, mutta oman luonteeni vuoksi olen sujahtanut siihen rooliin sopivasti. Lapsena kannoin aina huoltani pikkusiskostani ja myös hänen ystävistään. Jopa ensimmäisellä osastoreissullani, koska olin paremmassa fyysisessä kunnossa kuin huonekaverini, koin myös tarvetta kantaa heistä huolta. Sairauteen syvemmälle vajoaminen tarjosi minulle mahdollisuuden olla kerrankin se, josta huolehditaan. Tällöin sairastuttuani pystyin kerrankin keskittymään myös vain itseeni ainaisen toisten ajattelun sijaan.
Tälläinen huolehtiminen on samalla tarkoittanut myös rakkautta, joka on tuonut rajoja elämääni. Syön tietyn listan mukaan, liikun ja tulen ja menen sovitusti. Osastohoidossa taas ulkopuolelta tulevat rajat ovat vieläkin tiukemmat. Tällaiset ulkopuolelta tulevat rajat ovat tuntuneet turvallisilta, kun pään sisällä on vaatinut kaaos. Aikuistumiseen tietysti kuuluu se, että rajat itselleen pystyisi asettamaan itse itselleen sisältä päin.
Toisaalta olen saanut myös rajat samalla tietyllä tavalla anoreksialle, jolloin olen saanut jakaa vastuuta sairastumisestani. Aikuistumisen yhtenä haasteena olenkin nähnyt nimenomaan vastuunottamisen. Olen aina kantanut vastuuta ainakin henkisesti muista ihmisistä. Anoreksia on tarjonnut paitsi keinon tästä vastuusta tauon pitämiseen, myös jopa luopumiseen vastuusta itsestä ja omasta hyvinvoinnista. Tämä vastuu on siirtynyt sitä enemmän muille, joko hoitohenkilökunnalle tai vanhemmilleni, mitä huonommassa kunnossa olen ollut. Myös vastuuni omista tekemisistäni ja niiden seurauksista on vähentynyt. Heikossa kunnossa olevalle ja kovin sairaalle ihmiselle annetaan helpommin anteeksi, ja moni ilkeä kommenttini on laitettukin sairauden piikkiin.
Aikuistuminen onkin siis merkinnyt minulle samalla myös vaatimustasoni alenemista. Toiset ihmiset eivät vaadi sairaalta paitsi käytöksen osalta eikä suorituksiltakaan yhtä kovaa tasoa. Ennen kaikkea sairaus on kuitenkin minulle tarjonnut lepotauon omilta vaatimuksiltani itselleni. Olen aina ollut hyvin vaativa itseäni kohtaan ja pyrkinyt parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Sairaus on tarjonnut hengähdystauon tältä jatkuvalta suorittamiselta. Eihän sairastavan pidäkään tai kuulukaan pärjätä samalla tavalla kuin terveen. Aikuistumiseen taas olen liittänyt paljon erilaisia vaatimuksia siitä, millainen aikuisen ihmisen tulisi olla, mihin kaikkeen pitäisi pystyä ja millaista käytöstä aikuiselta odotetaan, ja usein koen olleeni liian suurten vaatimusten edessä näitä itselleni asettamiani vaatimuksia pohtiessani.
Toisaalta on selvää, että sairaus on paitsi taannuttanut minua henkisesti myös kasvattanut minua jo nyt ihmisenä. Selvittyäni siitä uskon olevani paljon kypsempi ja aikuisempi kuin moni pienempiä vaikeuksia elämässään kokenut ikäiseni nuori nainen. Anoreksia ja siitä toipuminen on kova elämänkoulu, ja olenhan sen joskus läpikäyneenä toipumisprosessini aikana kerryttänyt paljon takaisin sitä kaipaamaani elämänkokemusta ja oppinut elämästä ja joutunut pistämään sen arvoja uuteen tärkeysjärjestykseen.
Tämä prosessi, kasvaminen aikuiseksi kokonaisuudessaan vaatii kuitenkin aikaa. Kasvatustieteitä opiskelleena ja lapsenkin kehityksestä jonkin verran tietävänä ymmärrän, että tällaista kehitystä lapsesta aikuiseksi ei voi pakottaa. Jo ensimmäisillä kehityspsykologian kursseilla opin, että vaikka se saattaa välillä tuntua kuinka hermojaraastavalta hyvänsä, kehitysvaiheita ei voi jouduttaa, ainoastaan tukea. Minun kehitystäni tukee parhaiten, kuten lapsenkin kehitystä, tämän hetkiseen kehitykseeni ja kehitysvaiheisiini vastaaminen, ja tällä hetkellä se tarkoittaa vielä esimerkiksi tiivistä tukeutumista vanhempiini. Lisäksi kasvuani tukee aliravitsemustilani korjaaminen sekä sairaudesta asteittainen luopuminen, jotta saan voimia ja tilaa niiden kehitysvaiheiden läpikäymiseen, jotka ovat jääneet minulta väliin omassa nuoruudessani. Hoitajani heittikin ilmoille viime tapaamisessamme ajatuksen, kestäisinkö itse ja uskaltaisinko nyt luottaa siihen, että vanhempanikin kestäisivät nyt sen itsenäistymisprosessin, johon en ollut aikoinani valmis.
Minulle tärkeä tukihenkilö, entinen äidinkielenopettajani onkin sanonut minulle, että aikuistumiseen tarvitaan siivet ja juuret. Juuriani olen kasvattanut koko turvallisen lapsuuteni ja nuoruuteni ajan ja vahvistan niitä koko toipumisprosessini ajan vahvistuessani niin henkisesti kuin fyysisestikin. Juureni ovat vahvalla pohjalla, mutta tarvitsevat vielä ravinteita. Siipieni kasvattamiseen tarvitsen kuitenkin vielä aikaa. Olen jo kertaalleen koittanut lentää ilman niitä, eikä se johtanut hyvään tulokseen. Kuten hoitajani sanoi, tiedän kyllä itse, koska olen valmis koittamaan niitä, ja silloin on oikea aika. Lentoon pääsemiseni vaatii varmasti vielä aikaa, mutta pikkujiljaa minulla alkaa olla voimia omien siipieni kasvattamiseen.
Lopuksi haluankin vielä sanoa, että vaikka kukaan muu ei saisi tästä tekstistäni itseni lisäksi mitään irti, rakkaan siskoni toivon ymmärtävän ainakin yhden asian: Fanny-rakas, näen isosiskon kaipuusi ja olen luvannut, että saat isosiskosi vielä takaisin. Ja siitä lupauksesta aion pitää kiinni. Vielä saat takaisin aikuistuneena sen saman Ida-isosiskon, joka pihisti sinulle koulusta näkkileipää evääksi ja huolehti niin sinun kuin kavereidesikin turvallisesta kotiin pääsemisestä bussilla. Jaksathan odottaa vielä hetkisen, että olen valmis?
<3: Ida
Huh, ei mitään lisättävää, mahtava teksti! Olet taas uskomattoman monisyisesti selvittänyt kaikkia niitä puolia kasvamisesta aikuiseksi sairauden jälkeen ja sen aikana. Olemme molemmat samassa kohdassa toipumisessamme, eli on tutustuttava aikuisen naisen elämään ja ajatus siitä tuntuu ehkä jopa pelottavalta ja suurelta. Sairastuminen aikuisiän kynnyksellä pistää kehitysprosessin talvehtimaan ja ihminen tosiaan taantuu lapsen tasolle, niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Vasta kun paraneminen pääsee alkuun, voi alkaa kasvu aikuiseksi. Murrosikä pitää kokea uudelleen ja löytää sisältään se uusi, kypsä ihminen. Tämä vaikea tienpätkä pitää kulkea, mutta sinulla on mahtava tukiverkosto ympärilläsi auttamassa tutustuttamaan sinut elämään ilman sairautta. Kokonaan ei pidä aikuistua, vaan monia lapselle ominaisia ajattelumalleja on hyvä pitää mukana koko elämän ajan.
VastaaPoistaHalauksia ja tsemppiä!
Kiitos kommentistasi Nell!
PoistaOlet oikeassa siinä, että taidamme monelta osin olla toipumisprosessissa samassa vaiheessa, niin myös aikuiseksi kasvamisen osalta. Ja siksi saankin juuri Sinulta niin paljon varmasti kaipaamaani vertaistukea.
Kuten kirjoitat, on tämä vaikea matka aikuiseksi, naiseksi käytävä, vaikka se tuntuukin raskaalta. Mutta tiedätkö mitä, en usko, että matka raskaudestaan huolimatta on pelkästään vaikea. Ehkä voimme kaiken työnteon lomassa pysähtyäkin välillä nauttimaan siitä. Onhan kasvaminen, ja uudelta tuntuvaan ihmiseen tutustuminen aina myös löytämistä ja oivaltamista, ja mikäpä voisikaan olla sen palkitsevampaa ja nautinnollisempaa? Ja kuten kirjoitat, lapsuudessa on myös paljon arvokasta ja säilyttämisen arvoista, kuten mielikuvitusmaailma ja ennakkoluulottomuus esimerkiksi.
Halauksia ja tsemppiä löytöretkelle itseesi! <3
Ida-rakas!
VastaaPoistaKiitos taas erittäin analyyttisesta ja viisaasta tekstistäsi. Olen ihan varma, että me kaikki saamme siitä paljonkin irti. Ja roolinne Fannyn kanssa tulevat vielä kääntymään toisin, ja tulet vielä olemaan se mahtava isosisko Fannylle, joka ennen sairastumistasi olit. Ei pelkoakaan muusta.
Kuten itse kirjoitat, tarvitset varmasti vielä paljon aikaa kasvattaaksesi ja tukeutuaksesi omiin siipiisi. Mutta olen ihan varma, että se aika koittaa. Ja kuten hoitajasi sanoi, tiedät kyllä itse kun siipesi kantavat. Itse olen sairastanut sen verran kauan, että olen ehtinyt läpikäymään niin aallonpohjia kuin -harjojakin. Ja kokemuksesta voin sanoa, että kyllä ne aikuistumisen tunteet, toiveet ja haasteet sulautuvat ihan luonnostaan omaan elämään kun tarpeeksi kauan on saanut siipiänsä ravita. Mutta se todella vaatii kärsivällisyyttä, ja ennen kaikkea fyysistä kuntoutumista. Sillä fyysisten voimien palautuessa ja hormonitoiminnan elpyessä, aikuistumisen irtiotto ja lapsen roolista luopuminen tuntuvat pikkuhiljaa ihan luonnolliselta. Ei kannata etukäteen murehtia kuinka aikuistumisesta selviää; aika aikaansa kutakin. Kun sen aika on, se sujuu ihan luonnostaan. Mutta se vaatii fyysistä, ja toki psyykkistä, kypsyyttä. Tuli tässä mieleen, että esimerkiksi Ruotsissahan on koulukuntia, jotka ovat sitä mieltä että anoreksia on puhtaasti somaattinen sairaus (ei siis psykosomaattinen), ja että kaikki korjaantuu fyysisen kunnon korjaantumisen myötä. Vaikka en asiantuntija olekaan, itse en ehkä ihan näin radikaalin yksisilmäisesti katsoisi asiaa; aina on olemassa psyykkinen puoli, joka vaatii toipumista ja eheytymistä. Mutta uskon kuitenkin, että jo fysiikan parantamisella päästään pitkälle. Sen myötä psyyke seuraa perässä. Mutta, tosiaan, psyykekin vaatii "huolenpitoa" ja tukea eheytyäkseen. Kuten itse kirjoitat, kun tästä toivumme saatammekin olla jopa psyykkisesti vahvempia kuin moni ikäisemme. Koska anoreksia, tosiaan, on elämänkouluista niitä kovimpia. Niin fyysisesti kuin psyykkisesti.
VOIMIA taisteluusi kohti turvallista aikuisuutta, Idaseni! Jatka juuriesi ravitsemista, siipesi kasvavat ihan vaivihkaa siinä "siivellä"!
Rutistuksia rakkaudella ruutusi toiselta puolen! <3
Kiitos kommentistasi ihana Andrea! Siinä oli taas paljon viisautta, monia sellaisia oivalluksia, joita tämä kovan elämänkoulu on Sinulle opettanut. Oletkin oivallinen esimerkki siitä, että tämän elämänkoulun läpikäyminen kovuudestaan ja raakuudestaan huolimatta väliaikaisesta taantumisestaan huolimatta lopulta kasvattaa ja vahvistaa ihmistä.
PoistaKirjoitat erittäin viisaasti esimerkiksi siitä, kuinka joskus pitäisi asioiden antaa vain mennä, ja katsoa päiväkerrallaan, mitä se tuo tullessaan. Toivottavasti pystyisit sinnikkään taistelusi rinnalla itseksin hetkittäin ihan vain tyytyä tekemään sen parhaasi, mihin tällä hetkellä pystyt ja oppia kiittämään itseäsi siitä. Sillä siinä on jo riittävästi. Aina ei tarvitse niin hirveästi yrittääkään, joskus asiat tapahtuvat omalla painollaan, kun niille antaa aikaa. Ja vielä tulee aika Sinunkin lopulliselle kuntoutumiselle ja pyrähdät lentoon!
Halauksia <3
Hei Ida!
VastaaPoistaIhailen rohkeuttasi ja rehellisyyttäsi kirjoittaa tästä vaikeasta ja arasta aiheesta! Olen ihan varma, että moni sairastunut voi samaistua tekstiisi ja sinun sanojesi kautta löytää omat avaimet sairautensa syihin! Moni varmaan omassa mielessään ajattelee näitä samoja asioita muttei uskalla niitä ääneen sanoa.
En yhtään ihmettele sitä kun kirjoitat, että tunnet olevasi se teini-ikäinen tyttö joka olit ennen sairastumista. Kuten sanotkin, sitä sulkeutuu omaan maailmaansa jonkinlaisen suojan alle. Itselläni se oli kupla jossa tunsin olevani. Näin muun maailman ikään kuin lasin läpi olematta itse osana sitä, lasikupla erotti minut muista. Kun sitten sain painon normaaliin, myöskin lasikupla hävisi. Oli kuin olisin herännyt jostain horroksesta, ja tunsin olevani sen ikäinen kuin olin ennen sairastumista. Varmaan myös siksi etten muista paljoakaan kaikista vuosista lasikuplassa. Siinä meni hetki jos toinen ennen kuin kykenin hyväksymään sen tosiasian, että sairaus oli ryövännyt vuosia elämästäni. Mutta kun sen asian sain käsiteltyä pystyin taas katsomaan eteenpäin enkä suremaan menneitä.
Voin lohduttaa sinua Ida sanomalla, että kyllä sinä vielä ehdit siipesi saamaan! Pääasia on, että etenet sinun omaan tahtiisi etkä yritä lentää liian aikaisin. Ihan varmasti sekä Fanny että kaikki me muut jaksamme odottaa!
Lämmin halaus <3
Hei Katarina! Kiitos taas niin kovin kannustavasta kommentistasi! Jos lukijani saavat samaistumisen kokemuksia ja aivaimia sairautensa voittamiseen ja ymmärtämiseen minun teksteistäni, niin kyllä minäkin saan paljon arvokasta tukea sairauteni nujertamiseen Sinun rohkaisevista sanoistasi, joka kerta.
PoistaOn todella rohkaisevaa esimerkiksi tuo, mitä kerroit, että olet onnistunut puhkaisemaan kuplasi. Se on tuntunut varmasti todella vapauttavalta. Ja sen saman vapauden tunteen minäkin haluan vielä kokea kasvattamalla siipeni Sinun esimerkkiäsi seuraten!
Monta lämmintä halausta kiitoksien kera! <3
Mulla ei ole anoreksiaa mutta tunnistin itseni. Olet vahva koska kirjoitit jo tämän tekstin muiden ja itsesi luettavaksi, sen voin sanoa.
VastaaPoistaHei! Kiitos kommentistasi. Minua rohkaisee jatkamaan blogissani vaikeiden asioiden käsittelyä se, että voin auttaa myös teitä lukijoitani löytämään tai ymmärtämään jotakin itestään.
PoistaMuistathan sinäkin, että jos et ole tyytyväinen nykyiseen tilanteeseesi, sen ei tarvitse olla lopullinen, aina on mahdollisuus oppia itsestään ja kasvaa.
Toivotan Sinullekin siis voimia ja tsemppiä tälle matkalle itseesi!
Onpas aito ja ihailtavan rehellinen teksti. Uskonkin, että vain ja ainoastaan olemalla rehellinen muille ja etenkin itselleen, voi sairaudesta parantua. Muuta keinoa ei ole, kuin kohdata tosiasiat. Hienoa, että uskallat ja pohdit tälläisia asioita, joilla on varmasti iso merkitys parantumisprosessisi kannalta.
VastaaPoistaMä todella kaipaan isosiskoani, tosi tosi paljon. Oon kaivannut jo vuosia. En kaipaa huolenpitäjää, mutta sitä siskoa, jonka kanssa jaoin iloiset hetket, vaikeat tilanteet, surun ja niiin monet yhteiset kokemukset. Sitä odotan. En vaadi sulta mitään, haluan vain että paranet ja oot läsnä.
<3
Kiitos rohkaisevasta kommentistasi! Kuten kirjoitat, olen edistynyt asioiden käsittelyssä, ja uskon myös, että se on avain parantumiseeni, jopa välttämätön edellytys sille.
PoistaMyös minä kaipaan todella paljon aitoja yhteisiä hetkiä, yhdessä jaettuja kokemuksia ja yhdessä elettyä elämää. Siitä olen onneksi saanut koko sairauteni ajan jollakin tavalla nauttia, olethan uskollisesti pysynyt rinnallani koko ajan, mutta varmasti terve Ida pysty jakamaan elämää ja nauttimaan siitä vieläkin paremmin.
Meidän sisaruussuhde ja siihen kuuluva ehdoton rakkaus pitää minut kiinni elämässä. Olet rakkainta minulle, muista se aina. <3
Purskahdin itkuun viimeistä kappaletta lukiessani! Koko kirjoitus oli jälleen mahtava, niin rehellinen ja kauniisti ilmaistu! äidinkielenopettajasi saa olla sinusta ylpeä:) mutta tuo viimeinen kappale: juuri nuo sanat olen huutanut, kuiskannut, kirjoittanut, sopertanut kymmeniä ja kymmeniä kertoja omalla rakkaalle siskolleni. Ja hänen vastauksensa on mukailut Fannyn sanoja. He odottavat ja kaipaavat meitä,rakkaita isoja siskojaan. Me EMMME ole yksin siinäkään vaiheessa kun anoreksia on tuhottu. Perheidemme ja ystäviämme lisäksi meillä on vielä toisemme, selviytyjäsankariexanorektikkojen verkosto:) oma ainutlaatuinen ja korvaamaton vertaistukiryhmämme:) myös Nata kiittää teitä kaikkia saamastani tuesta! Löysin tiedä vasta tammikuussa vaikka olisin tukea tarvinnut jo vuodesta 1995 asti...no, parempi myöhään kuin ei milloinkaan:)
PoistaKiitos Ihanasta kommentistasi Ihana Nata! Ja kiitos kehuistasi, menin niistä ihan hämilleni. Kieltämättä tykkäsin kyllä aikoinani koulussa äidinkielestä ja ainekirjoituksesta.
PoistaIhanaa myös kuulla, että Sinullakin on tärkeä sisko, joka jaksaa olla tukenasi kuten minulla on Fanny. Juuri sellaisen olet ansainnutkin.
Ja kuten sanoit, onneksi meillä on meidän selviytyjien, tulevien voittajien joukkomme. Pidetään yhtä, maaliviiva häämöttää jo, meillä molemmilla! Tsemppiä! :)
Pieni laulu ihmisestä
VastaaPoistaIhminen tarvitsee ihmistä
ollakseen ihminen ihmiselle,
ollakseen itse ihminen.
Lämpimin peitto on toisen iho,
toisen ilo on parasta ruokaa.
Emme ole tähtiä, taivaan lintuja,
olemme ihmisiä, osa pitkää haavaa.
Ihminen tarvitsee ihmistä.
Ihminen ilman ihmistä,
on vähemmän ihminen ihmisille,
vähemmän kuin ihminen voi olla.
Ihminen tarvitsee ihmistä.
- Tommy Tabermann -
Ja vielä, aikuisenakin on ehdoitta lupa olla heikko, haavoittuva, inhimillinen. Ei kaikkea todellakaan tarvitse eikä missään nimessä voikaa hoitaa itse vaan välillä (aina kun siltä tuntuu) pitää turvautua olkapäähän. Tässä kaksi olkapäätä ilmottautuu, koko elämän varrelle.<3
Kiitos tästäkin! Tuo on todella ihana runo, ja täysin totta joka sana. Muista, että meidän suhteessa myös Sinulla on sairaudestani huolimatta oikeus olla se heikompi, silloin kun siltä tuntuu. Olen aina täällä jossain Sinua varten, vaikka joskus vähän piilossa. <3
VastaaPoistaTämä siis tarkoitettu vastaukseksi Fannyn edelliseen kommenttiin. :)
PoistaOlen tutustunut blogiisi vastikään ja varsinkin tämä teksti upposi todella syvälle. Kiitos rohkeista ja syvällisistä teksteistä! Ne auttavat varmasti monia meitä sh-pirun kanssa taistelevia! - siivetön enkeli
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! Kiva, että olet päätynyt blogiini ja jaksanut lukea tekstejäni. Ja kiva kuulla, että myös muut itseni lisäksi saavat teksteistäni jotakin, ja ne auttavat teitä lukijoitanikin itsensä ymmärryksessä ja tukevat taistelussa. Voimia ja tsemppiä Sinullekin taisteluusi, siivetön enkeli!
Poista