Tässä tekstissä käsittelen minulle arkaa ja vaikeaa aihetta, joka on terminä ollut minulle suorastaan pahin pelkoni, oikea mörkö. Olen vältellyt tuon termin liittämistä itseeni kaikin keinoin ja vältellyt sitä kuin spitaalista. Viimeviikkoinen hoitokokoukseni kuitenkin muutti ajattelutapaani tuon käsitteen suhteen, ehkä auttoi ymmärtämään sitä hieman paremmin ja lievensi pelkojani. Kyse on kroonistumisesta.
Olen pelännyt kroonistumisen termiä, koska olen yhdistänyt sen toivon menettämiseen. Olen ajatellut, että kroonikoksi leimaaminen tarkoittaa sitä, että hoitotaho nostaa kätensä pystyyn ja luovuttaa. Ja minä tiedän, että jos ihmiset ympäriltäni menettävät toivonsa paranemiseni suhteen, hiipuu se minultakin.
Toivottomuuden olen yhdistänyt tuomioksi ikuiseen sairastamineen. Olen ajatellut kroonisesti sairaan hyväksyvän sairautensa pysyväksi osaksi elämää, ja näin ollen tavoitteeksi vain sen, että opettelee elämään sairautensa kanssa. Tällöin hoidonkaan tavoitteena ei käsittääkseni ole lopullinen paraneminen, vaan korkeintaan oireiden lieventäminen siten, että elämänlaatu paranee.Olenkin yhdistänyt toivon menettämisen lisäksi kroonistumisen alistumiseen sairauden tahtoon. Tämän vuoksi olenkin monesti todennut, että en suostu tuohon leimaan.
Tällainen suhtautumistapa termiin kroonistuminen on nimittöin herättänyt minussa ymmärrettävästi monia voimakkaitakin tunteita. Onhan ymmärrettävää, että ajatus ikuisesta sairastamisesta herättää minussa, kuten kenessä tahansa muussakin pelkoa, surua ja epätoivoa.
Hoitokokouksessa lääkäri kuitenkin korvasi kroonisesti sairaan termillä pitkäaikaisesti sairas, jolloin se sai mielessäni heti positiivisemman sävyn. Lääkärini selitti, pitkäiakaisesti sairaan tarkoittavan sitä, että vaikka useita hoitoja on jo kokeiltu sairaus on jatkunut pitkään, oireet ovat edelleen voimakkaita. Tämä EI kuitenkaan tarkoita sitä, että toivoa paranemisesta ei ole, sillä sitä on aina, mitä useat elävät esimerkitkin todistavat. Lopullisena tavoitteena voi siis yhä olla paraneminen, mutta määränpäähän on edettävä maltillisemmin tavoittein ja elämänlaatua pyritään parantamaan jo nyt, ei pelkästään suunnittelemaan aikaa "sitten kun on parantunut".
Aikaisemmin olen ajatellut, että elämän laadun parantaminen jo sairastamisvaiheessa tarkoittaisi sitä, että motivaatio terventyä katoaisi, kun saisi sairaasta elämästä siedettävämpää. Hoitokokouksen jälkeen asiaa pohdittuani ymmärsin kuitenkin, että sairauden kanssa elämisestä ei voi koskaan tulla niin hyvää, etten aina näkisi elämääni ilman sairautta parempana ja tavoittelemisen arvoisena. Siksi elämän laadun parantaminen päinvastoin vain lisääkin voimia taistella sairautta vastaan. Jos on koko ajan ahdistunut, ei jaksa nähdä toivoa tulevaisuudessa ja taistella tervehtymisensä puolesta. Tämän vuoksi aionkin aloittaa elämänlaatuni parantamisen jo nyt pelkän tulevan haaveilun sijaan. Itseasiassa olenkin aloittanut tämän prosessin jo nyt tapaamalla ihmisiä ja tutustumalla heihin, tekemällä asioita, joista nautin ja täyttämällä vapaa-aikaani mukavilla harrastuksilla.
Nykyisen elämänlaatuni parantamisen rinnalla suunnitelen kuitenkin yhä tulevaisuutta, johon sairaus ei kuulu. Siihen kuuluvat opiskelu, työelämään siirtyminen, matkustelu, itsenäinen asuminen ja ehkä puoliso tai perhe. Nämä suuret tulevaisuuden haaveet ja unelmat, joista olen kirjoittanut jo aikaisemminkin, auttavat minua jaksamaan arkeni keskellä ja tsemppaavat eteenpäin. Lopullinen tavoitteeni taistelussani onkin selvä. Se on parantuminen. Sitä saavuttaessani en mielestäni kuitenkaan menetä mitään, jos teen elämästäni matkan varrella mahdollisimman siedettävää. Mielestäni olenkin myös edistynyt hitaasta tahdistani ja vaikeuksistani huolimatta, enkä tämän vuoksi pidä terveen elämän saavuttamista kohdallani mahdottomana.
Tosiasia kuitenkin on, että olen jo pitkäaikaisesti sairas. Minulla on takanani useita hoitokertoja, en ole päässyt eteenpäin toivotusti, ja oireeni ovat yhä niin voimakkaita, että joudun taistelemaan päivittäin sairautta vastaan ja tarvitsen siihen voimakasta tukea. Minun on myös hyväksyttävä se, että tällä hetkellä etenemistahtini on hidas. Sitä en kuitenkaan ole valmis hyväksymään, että jäisin kiinni sairauteen ja menettäisin toivoni paranemiseni suhteen. Eikä minun tarvitsekaan. Toivoa on aina. Ja joudunkin siis pohtimaan, onko aiemmalla käsitykselleni kroonistumisesta mitään perusteita, onko elämässä ylipäätään olemassa pistettä, jolloin toivo loppuu ja on aika luovuttaa?
<3: Ida
Hei!!
VastaaPoistaVarmaan itse kullakin on joskus elämässä ollut hetki tai hetkiäkiä jolloin luovuttaminen tuntuisi helpoimmalta ratkaisulta. Niin ei kuitenkaan ole. Kuten olet itsekin sanonut, niin kauan kuin on elämää niin on myös toivoa. Sinunkin kohdallasi. Etenkin sinun, koska olet monelle niin kovin rakas ja tärkeä. Olethan myös itsellesi se tärkein??
Monien vaikeiden vuosien jälkeen on varmasti vaikeaa ja haaastavaa edetä ja irrottautua, mutta uskon vahvasti, että pystyt siihen. En pelkästään oman positiivisuuteni voimalla, vaan sinun omilla voimillasikin. Niitä oikeasti on olemassa ja siksi onkin parantumisenhalusi nyt vahva ja voimakas.
Varmasti tuo hidas tapa sopii sinulle, en tiedä, mutta voisiko edes jo hiukan ajatella, että ainakin eteniminen olisi hidastunut..ellei jopa pysähtynyt?? Olisko se positiivinen asia? Niiden monien muiden rinnalla, joita olet aiemmissa kirjoituksissakin jo luetellut.
On totta etten tunne sairautta kovinkaan hyvin, mutta silmäni olet monella tavalla avannut ja senkin vuoksi toivon, että pääset eteenpäin. Itseasiassa uskon, että pääset. Haluat päästä!!!
Entistä enemmän haleja, tsemppiä ja tukea tukijoukoillesi...
t. marika
ps. tarkoitin etenemisen pysähtymisellä sairauttasi..en jo paranemisaskelisiasi :-) t. marika taas
VastaaPoistaHei taas Ihana Marika! Kiitos kannustavasta kommentistasi! Aihe oli minulle vaikea ja arka, joten tuntuu erityisen hyvältä saada siihen tsemppaavia kommentteja. :)
PoistaTarkoitin hitaalla etenemisella nimenomaan toipumiseni eteemistä, en sairauden etenemistä. Sillä pienin askelin uskon, että olen kääntänyt sairastamisvaiheeni toipumisen puolelle, vaikka matka on vielä pitkä ja tiedostan olevani yhä sairas, olen ottanut ensimmäiset askeleet. Kuten kirjoitat: halu on minulla ainakin kohdallaan, vaikka sairaudella yhä on vahva ote.
Terveisiä tukijoukoiltani ja kaikkea hyvää myös koko teidän perheelle! Olet ansainnut ihan kaiken hyvän, mitä tuleva joulu tullessaan voi tuoda... <3
Kroonikko, tuon sanan minäkin kuulin ensimmäistä kertaa vuosi sitten. Lääkäri ei ollut heti lyömässä hanskoja tiskiin, mutta ei asettanut hoidolleni kummempia tavoitteita. Kyllähän se tuntui pahalta ja tuli halu luovuttaa koska "enhän tästä sitten koskaan parane, kun lääkärikin haukkuu kroonikoksi". En kuitenkaan tehnyt niin. Vuoden olen ajatuksen kanssa paininut ja saanut monelta taholta vahvistuksen sille, että krooinkko on hyvin häilyvä käsite. Jollekin kroonistunut anoreksia on kestänyt kaksi vuotta, toiselle kymmenen. Ja vaikka olisikin niinsanotusti kroonistunut, ei se todellakaan tarkoita sitä, etteikö voisi vielä täysin parantua! Minä uskon, että sinä paranet, ihan totaallisen kertakaikkisesti! Varmasti anoreksia jää asumaan meidän kummankin alitajuntaan ja sieltä se aina tulee välillä huutelemaan, mutta sen ei enää ikinä tarvitse vaikuttaa elämänlaatuun romahduttavasti. Sen äänen kanssa voi oppia elämään. Nyt vain jatkat omaa tasaista toipumisen tahtiasi, jonka olet hyväksi kokenut. Ei ole mitään määräaikaa, johon mennessä sinun pitäisi parantua, sen tuntee sitten olossaan, kun se hetki koittaa. Haaveet ja unelmat sekä läheiset ihmiset auttavat taistelussasi joka päivä. Tsemppiä ja halauksia!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Nell! Jollakin tapaa on lohdullista kuulla, että en ole ainoa tämän asian kanssa painiskeleva. Ja tiedätkö mikä siitä tekee kaikista lohdullisinta? Se, että juuri sinä kerrot siitä. Sillä olen saanut ilokseni todistaa edistyistäni ja tiedän, ettei kauhukuvani tuosta termistä päde ainakaan ollenkaan Sinuun. Enkä anna sen päteä minuunkaan. Porskutetaan vain yhdessä sinnikkäästi eteenpäin. Tsemppiä!!! <3
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
PoistaHei Ida!
VastaaPoistaYmmärrän täysin pelkosi tuota sanaa kohtaa! Hoitotiimisi oikaisikin sinun kohdallasi hienosti asian laidan.
Minulle taas sanottiin silloin vikalla osastokerralla, että koska olen ns. pitkäaikaissairas (joka minun korvissani oli sama asia kuin kroonikko)saan hoitoa enintään neljä viikkoa. Silloin kyllä tehtiin erittäin selväksi minulle, että tulen aina jatkossakin vain saamaan sen neljä viikkoa ja vain jos on hengenlähtö lähellä. Yksi hoitajakin jopa sanoi kerran kävelylenkin aikana että "sinähän et halua parantua". Eli tuolloin oli kyllä hoitohenkilökunta sillä kannalla että en halua parantua ja olivat selvästi luovuttaneet kohdallani. Se tuntui NIIN pahalta. En olisikaan koskaan jaksanut osastojaksoa läpi ilman teitä potilastovereita! <3
Joten Ida, en todellakaan ihmettele pelkoasi, jotkut (minä) on saanut sen "leiman" ja ikävä kyllä ihan hoitotahon puolelta. Joten kyllä, löytyy perusteita aiemmalle käsityksellesi kroonistumisesta. Osasto luovutti minun kohdallani, mutta minä itse en!
Olenkin todella iloinen että hoitotiimisi sinun kohdallasi oikeasti huomaavat halusi parantua, ja miten teet edistysaskelia sen eteen! Sehän on se paras tapa heille osoittaa omaa motivaatiotaan! Etene sinä ihan vain niin hitaasti kuin mikä tuntuu hyvältä, eteenpäin sekin on!
Toivoa on! Lämmin halaus <3
Hei Katarina! Kiitos kommentistasi!
PoistaKuulostaa siltä, että Sinua on hoitotaholta kohdeltu tosi raa'asti, ja lienee selvää, että tuon erään hoitajan kommentti oli täysin asiaton. Mutta tiedätkö mitä, juuri tämä tekee paranemistarinastasi entistä hienomman, ja esimerkkisi antaa minulle toivoa enemmän kuin moni muu! Sillä kuten sanoit, vaikka osasto luovutti, sinä et luovuttanut. Sinä näytit kaikille toteuttamalla pienen ihmeen. Ja kuten Sinäkään, minäkään en aio luovuttaa!
Halauksia <3
Toivoa ei koskaan ole syytä menettää, kuka sen muka määrittää millon se on menetetty? Elämässä voi muutenkin sattua mitä vain. Niin kuin sanoin tänään aikasemmin, Sussa on se voima!!
VastaaPoistaJaksamista kovasti rakas sisko, taistelusi on rankka ja uuvuttava, mutta sen arvoinen.
<3
Kiitos rakas kommentistasi!
PoistaKuten kirjoitat, toivoa ei kannata koskaan menettää. Ja miten minä voisinkaan, kun sinä jaksat minuun sitä toistuvasti puhaltaa? Kuten kirjoitat, minussa on se voima, ja Sinä omalta tärkeältä osaltasi kannattelet sitä. Kiitos! Vielä me yhdessä saavutamme päämäärän, sillä kuten kirjoitat, lopulta tämä kaikki taistelu on sen arvoista.
Monen monta halausta!!! <3
Voi Ida!
VastaaPoistaTaas kerran kirjoitit niin naulan kantaan osuvan tekstin, ja taas kerran saatoin niin moneen seikkaan samaistua.
Hienoa, että lääkärisi oikaisi käsityksesi "kroonikosta". Minullekin sana kroonikko tarkoitti vuosia lopullisesti sairasta; loppuelämäksi leimattua luuseria joka ei siis koskaan parane. Mutta onneksi, jo vuosia sitten, lääkäri selitti minulle että kroonistuminen tarkoittaa sairauden pitkittymistä, ei suinkaan lopullista tuomiota. Kroonikkokin voi siis parantua. Tosin edelleen sana kroonikko kalskahtaa korvissani erittäin pahalta, ja puhunkin mieluummin pitkittyneestä sairaudesta.
Kirjoitit myös "maltillisesta" etenemisestä ja uskon minunkin lääkäreiden, niin osastolla kuin avohoidossakin, panostaneen ja panostavan nykyään ja yhä enemmän tuohon maltillisuuteen; omaan tahtiin etenmiseen. Ja sehän on nähty monet kerrat, että nopeatahtinen "pakkosyöttö" meidän molempien kohdalla on ollut pidemmän päälle kohtalokas tie.
Toinen tosi tärkeä juttu, johon Sinäkin ansiokkaasti paneuduit, on elämänlaadun parantaminen jo nyt, vaikkei olekaan vielä ns. "terveiden kirjoissa". Minustakin on todella tärkeää, että pyrkii parantamaan elämänlaatuaan pikkuhiljaa, sillä ei ole mitään tiettyä ajankohtaa jolloin voi vain aamulla herätessä todeta, "juuri tänään olen virallisesti terve". Sen sijaan terveys rakentuu pikkuhiljaa, parantamalla elämänlaatua monilla eri elämänsaroilla. Pikkuhiljaa fysiikka kohenee; mieli sen myötä, ja elämään löytyy ja se saa enemmän sisältöä. Ja ennalta määrittämättömän ajankulun jälkeen saattaa maailmoista parhaimmassa ehkä joku aamu herätessä todeta "minulla on kaikki hyvin, olen ehkä jopa onnellinen..."
Rakkaudella. <3
Kiitos Andrea tärkeästä kommentistasi! Jos minä osuin tekstilläni naulan kantaan, niin niin osuit kyllä Sinäkin ihan täysin kommentillasi. Se oli taas täynnä viisauden sanoja.
PoistaHienoa, että Sinullekin on korjattu tuo kroonikko sana. Sairaus on meillä molemmilla ollut (ja on) pitkä ja vaikea, mutta silti TÄYSIN voitettavissa.
Olen myös samaa mieltä maltillisesta edstymisestä, kun osaston "pakkosyöttö" ei ole kohdallamme toiminut. Pääasia kai on, että suunta on oikea ja etenemistä tapahtuu. Ja mehän etenemme, vaikka pienin haperoivin askelin, mutta on se maali mahdollista niinkin saavuttaa!
Kirjoitat myös viiseesti siitä, kuinka ei ole mitään tiettyä aamua, jolloin voi "herätä terveenä". Uskon kuitenkin, että vielä meille molemmille koittaa se aamu, jolloin voimme todeta olevamme onnellisia. Sitä ihanaa aamua odotellessa tehdään siis pienistä hetkistä onnellisia, tai ainakin helpommin siedettäviä. Sillä Sinullakin on oikeus onneen, ja vielä sen saavutat, jaksa vain sinnikkäästi uskoa siinen. Toivoa on aina!
Lämpimiä halauksia. Olet tärkeä <3
Jos minua pyydettäisiin antamaan yksi ainut, ihmiskuntaa eniten hyödyttävä neuvo, se kuuluisi näin: Ajatelkaa vastoinkäymisten kuuluvan väistämättömänä osana elämään ja niiden tullessa kohdalle pitäkää päänne pystyssä, katsokaa niitä tiukasti silmiin ja sanokaa:"Minä olen teitä voimakkampi. Ette te minua lannista."
VastaaPoistaAnn Landers (1918-2002
Kiitos rakas taas ihanasta mietelauseesta! Sen voimin nostan taas pääni pystyyn! <3<3<3
PoistaIda blogisi oli hyvä niin kuin ennenkin. Mielestäni tautisi nimi on ehdottomasti pitkäaikainen eikä krooninen. On ikävää, jos tällaista sanontaa on käytetty. Tosin kroonikotkin pystyvät elämään hyvän elämän, tauti ei ole parannettavissa esim. astma, reuma. Sinulla aivan toinen tilanne. Tällä taudilla mennään oman mallin mukaan edetään etanan vauhtia ja se on oikein hyvä, kun joka päivä muistaa askeltaa ja sillä vauhdillakin maratonin voitonlippu on voitettu. Tsemppiä.
VastaaPoistaMaija
Kiitos kommentistasi, tsempistäsi ja kehuistasi! Minäkin haluan uskoa, ja uskon, että vaikka tautini on ollut ja on pitkäaikainen ja vaikea, se ei toteuta kauhukuviani kroonistumisesta. Sillä kuten kirjoitat, etenen, vaikka etanan vauhtia, mutta kuitenkin sinnikkäästi eteenpäin. Ja on se maaliviiva niinkin saavutettavissa. Etenkin, kun minulla on niin paljon rakkaita, minua tukevia ihmisiä ympärilläni, kuten te olette!
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaEn muista oletko miten paljon aiheesta aikaisemmin kirjoittanut, mutta kuinka kauan olet sairastanut anoreksiaa, ja millaisia hoitoja sinulla on ollut? Minkälaista hoitoa saat tällä hetkellä, tai siis onko suunnitteilla osastojaksoa?
Myös omalla kohdallani on puhuttu pitkäaikaistumisesta, joka tosin on myös hoitotahon osalta perusteltu aikanaan heikon hoidon vuoksi. Mutta myös itse pelkään tuota kroonikko-käsitettä, ehkä juontaa juurensa tarinoista, joita etenkin HUS:n toiminnasta olen kuullut. Hienosti puit ajatukset sanoiksi. Voimia!
Hei Jen! Tervetuloa lukijakseni ja kiitos, että jaksoit kommentoida tekstiäni! Arvostan jokaista uutta lukijaa ja jokaista saamaani kommenttia. :)
PoistaOlen sairastanut jo useamman vuoden ja kohdallani on kokeiltu niin polikliinista kuin sairaalahoitoakin. Olen ollut useammallakin osastolla, myös syömishäiriöihin erikoistuneella. Myös minun sairaushistoriaani kuuluu valitettavasti myös hoitoa, joka ei ole tukenut paranemistani ja on suorastaan ollut jos ei huonoa niin ainakin epäonnistunutta omalla kohdallani. Mutta olen minä saanut myös hyvää hoitoa. Tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa osastohoitoa.
Kurjaa kuulla, että Sinäkin olet saanut osaksesi heikkoa hoitoa. Tämä sairaus on niin vaikea, että sen voittamiseen jokainen kyllä tarvitsisi parhaan mahdollisen tuen ja silti itselle riittää vielä työtä ihan riittävästi. Muista kuitenkin, että saamasi hoito tai hoitotahosi mielipiteet sairaudestasi eivät määrittele Sinua tai arvoasi. Olet arvokas joka tapauksessa. Voimia Sinullekin!
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista