torstai 27. maaliskuuta 2014

Tuumaileva huimapää

Meitä ihmisiä on erilaisia. Toiset pohtivat ja punnitsevat pitkäänkin ennen toimeen ryhtymistä, toiset taas tekevät ensin ja miettivät sitten, jos ollenkaan. Mikään vaihoehto ei ole toista parempi tai huonompi, olemme vain erilaisia, ja hyvä niin. Tätä omaa perustemperamenttiaan on vaikea muuttaa, mutta sen kanssa voi oppia elämään. Tässä, kuten myös toisten kanssa toimimisessa, auttaa omaan itseen ja toimintapaansa tutustuminen. Itse olen tehnytkin toipumisen myötä tutustumisretken omaan itseeni, ja samalla oppinut hyväksymään itsessäni ne tyypilliset piirteeni, jotka ovat kaiken muun ohella myös värittäneet toipumistarinaani, ja lopulta kääntänyt nämä piirteeni omaksi vahvuudekseni.

Olen aina ollut tuumailevaa sorttia. Muistan yhä, kuinka noin kolmevuotias Ida seisoi puistonlaidalla ja katsoi, kuinka muut lapset laskivat liukumäestä kerta toisansa perään. Muut lapset juoksivat ja huusivat innoissaan. Mutta pieni Ida vain katseli hiljaa. Tuumaili pienessä mielessään, arvioi ja puntaroi. Harkitsi ja mietiskeli. Seuraili kyllä tarkasti sivusta. Ja vasta sitten kun olin puntaroinut eri vaihtoehtoja ja varmistunut, että lasku olisi turvallinen ja hauska, uskalsin mennä mukaan.

Myöhemmin elämässäni olen halunnut yleensä kartoittaa kaikki vaihtoehdot, ennen kuin päätän mitä teen. Teen harvoin hätiköityjä päätöksiä, vaan  pyrin usein varmistumaan että päätös olisi oikea ja paras mahdollinen, lojaalisti kaikkien osapuolten kannalta. Näin olen yleensä välttänyt tekemästä suurempia virheitä, ja onnistunut saavuttamaan tavoitteitani ja ollut loukkaamatta muita. En lauo muille ihmisille loukkauksia tai "mitä sylki suuhun tuo" enkä ota tarpeettomia riskejä. Mutta joskus päätöksistä on tämän piirteeni ansiosta tullut epämiellyttävän vaikeita, sillä aina kaikkia ei voi miellyttää, ja aina ei voi tietää etukäteen, mitä päätöksestä seuraa. Kaikkea kun elämässä ei voi optimoida ja kontrolloida.

Toipumisessa tämä piirteeni on näkynyt pienin askelin etenemisenä. Olen halunnut varmistaa, että seuraava askel on ollut turvallinen, aivan kuten lasku liukumäestä, ennen kuin olen uskaltanut sen ottaa. En ole hypännyt suinpäin tuntemattomaan ja "antanut mennä", vaan olen varonut ja varmistellut, mutta kuitenkin edennyt. Tunnen suunnattoman suurta ihailua seuratessani sellaisten ihmisten toipumista, jotka riuhtaisevat itensä kerralla sairaudesta ja heittäytyvät Elämään. Tunnen jopa kateutta. Ja silti en itse toimi  niin. Koska en vain ole sellainen. Toisaalta usein tällaisen minulle tyypillisen harkintani jälkeen päätökseni ovat olleet myös varmoja ja pysyviä, en ole hutkinut suuntaan enkä toiseen, eikä takapakkejakaan ole näin ollen juurikaan tullut koko sinä aikana kun päätin toipumisen polulle lähteä.

Mutta minussa on aina ollut toinenkin, ehkä muuuhun harkitsevaan ja maltilliseen luonteenlaatuuni nähden yllättäväkin puoli. Se sisäinen huimapää, joka on halunnut kiivetä aina vähän korkeammalle, ja kielloista ja vaarasta huolimatta kurkistaa kallion kielekkeen yli. Kokeilun haluinen seikkailija, joka on lähtenyt innoissaan aina mukaan kaikkeen uuteen, ja kokeillut kaikkea uutta ja ihmeellistä pikkulapsesta alkaen, on kyse sitten ollut koulusta karkaamisesta tai uudesta harrastuksesta. Joka on nauttinut vauhdin hurmasta kaiken maailman huvipuistokieputtimissa. Nauttinut perhosista vatsanpohjassa, uuden kokemisesta, näkemisestä ja oppimisesta. Sellainen, joka on kyllä pelännyt, mutta voittanut kerta toisensa jälkeen pelkonsa.

Ja se tunne, kun astun vuoristorataan jalat tutisten ja kadun jo valmiiksi päätöstäni uskaltaa, mutta muutaman minuutin päästä huomaan nauraneeni joka sekunnin. Se tunne, kun olen taas kerran ylittänyt itseni asiassa tai toisessa. Se on jotain sanoin kuvaamattoman Ihanaa. Ihan parhaita asioita Elämässä, sanon minä. Ja kaikista parhaimmalta tuo tuntuu silloin, kun on pystynyt johonkin, mihin ei olisi uskonut, joka on tuntunut pelottavalta, jopa mahdottomalta, ja silti on jotenkin tuon pelon voittanut, uskaltanut ja pystynyt, ja yllättänyt itsensä. Silloin kulkee, kuten mummoni sanoisi, rinta rottingilla ja tuntee ylpeyttä itsestään. Tuntee itsensä Voittajaksi. Suorastaan Sankariksi.

Ja tuon tunteen olen saanut toipumiseni myötä kokea yhä uudelleen ja uudelleen. Jostain pelon takaa olen saanut vihdoin kaivettua itselleni aivan valtavasti rohkeutta, niin paljon rohkeutta, etten ole uskonut kykenevän yhteen pieneen ihmiseen mahtuvankaan. Olen kohdannut pahimipia pelkojani, ja olen voittanut ne, askel kerrallaan, varmasti yksi toisensa jälkeen. Ja saanut tuntea olevani Voittaja. Mitä isompi haastee, sitä parempi olo jälkeenpäin. Tämän opin jo lapsena, ja se pitää yhä hyvin paikkansa.

Tällainen minä siis olen. Tuumaileva huimapää. Ja hyvä niin. Olenhan löytänyt oman tapani parantua, ja oman tapani selvitä Elämässä. Pohdiskellen ja puntaroiden, mutta rohkeasti eteenpäin tallustellen kuitenkin.



<3: Ida

15 kommenttia:

  1. Minä taisin olla aika vastakohta ainakin pienenä, en paljon tuumaillut ja toisaalta taas en ollut mikään huimapää:D. Tää oli hyvä ja mielenkiintoinen teksti, tunnistin kyllä sut tosta kuvauksesta. En tiedä muistatko, mutta sanoin aikoinaan kun olit todella huonossa kunnossa, että tuntuu, että tuolla sun periksiantamattomuudella ja päättäväisyydellä olet noin huonoon kuntoon tullut, mutta toisaalta, kun osaat kääntää sen oikein, sen avulla myös paranet. Olet niin sisukas! Toivoisin vain, että välillä oppisit hölläämään vähän enemmän ja muistamaan ettei olisi niin paljon suorittamista, voittamista tai täydellisyyden tavoittelua,. Armollisuutta itseä kohtaan. Ihanan aurinkoisia kevätpäiviä, nähdään pian! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rakas! Juu, vaikka olemmekin olleet aina hyvin läheisiä, olemme silti olleet, ja olemme, hyvin erilaisia. Mutta ehkä juuri siksi olemmekin aina niin hyvin täydentäneet toisiamme, eikö? Se vasta rikkaus onkin, että sisarukset ovat näin erilaisia! Ja silti omalla tavallaan kumpikin ihan yhtä hyviä. Minä olen oppinut hyväksymään itseni omana itsenäni, ja Sinua olen rakastanut aina juuri tuollaisena kuin olet <3
      Ja ihan totta myös tuo, mitä kirjoitit myös sisukkuuteni kääntämisestä voitokseni, ehkä olenkin siinä juuri onnistumassa? Armeliaisuuden opettelussa itseäni kohtaan riittää vielä työsarkaa, mutta sitäkin kohti ollaan menossa. Siis itseni kehittämistä unohtamatta kuitenkaan sitä, kuinka hyvä olen juuri tällaisena.
      Ihania kevätpäivä sullekin, sisko! <3
      Ps. Voi kiitos! <3

      Poista
  2. Voi Ida... Jotenkin tunnistin Sinut niin tuosta kuvauksestasi! Pohdiskeleva, mutta silti sisäisesti räväkkä - tuumaileva huimapää! Minäkin usein pohdin - ja pohdin vielä kerran - ennen kuin päätöksiä teen. Ja joskus vielä jälkeenpäin; että tuliko nyt sittenkään tehtyä oikea päätös... Mikä on joskus aika rasittavaa - sillä kuten kirjoitat, kaikkea ei voi optimoida ja kontrolloida. Joskus on mentävä riskillä. Mutta vaikka kuulostaakin ehken ristiriitaiselta, niin pohdiskelevasta luonteesta huolimatta, voi sisällä kyteä erittäinkin huimapäinen seikkailija, joka haluaa kokea ja nähdä kaikkea uutta ja jännää. Olet kuitenkin varmaan yhtä mieltä kanssani, että valitettavasti sairaus usein pistää turhia kapuloita rattaisiin, ja seikkailut jää seikkailematta... Ihanaa kuitenkin lukea, että Sinä olet nyt (ja jo pitkään) uskaltanut ottaa - ennen kaikkea toipumisen suhteen, mutta myös elämässäsi laajemmin, niitä rohkeita askelia eteenpäin - ja saanut palkinnoksi sen Suuren Voittajan tunteen!

    Ja vielä tuo valokuva! Se on ihan ehdottomasti paras minkä olen Sinusta ikinä nähnyt! Siinä on todellakin asennetta!! Ja sitähän Sinusta löytyy - tuumaileva huimapää siellä! ;)

    Ihanaa viikonloppua Sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Andrea Sinullekin kehusita kuvasta ja koko kommentistasi kokonaisuudessaan! Kylläpä kuulostaa tutulta tuokin, että vielä jälkikäteenkin jahkailee, oliko päätös sittenkään oikea! :D Taidamme olla samanlaisia tummailijoita ;) Mutta: silti niin minusta kuin Sinustakin löytyy tarvittaessa myös se Rohkeus. Olen sen Sinussakin nimittäin nähnyt! Osastolla keräsit aina rohkeutesi, ja menit pyytämään apua, kun sitä tarvitsit. Nyt kotona olet kyennyt tekemään muutoksia, kyennyt vastustamaan siis sairautta. Tekoja, jotka vaativat ja osoittavat Rohkeutta. Eli siis vaikka, kuten kirjoitat, sairaus yrittää laittaa kapuloita rattaisiin, ei anneta sen estää meitä, vaan porhalletaan rohkeasti, vaikka sitten vähän tuumaillen, kohti uusia seikkailuja! Rohkaisuhalaus ja Ihanaa viikonloppua Sinullekin! <3

      Poista
  3. Heippa Ida!

    Tuumaileva huimapää on todellakin luonnettasi tällä hetkellä hyvin kuvaava termi. Ja uskon, että nuo luonteenpiirteet täydentävät hyvin toisiaan, ilman, että kumpikaan puoli rupeaa dominoimaan. Maltillisuus ja harkitsevaisuus tulevat esille hyvin toipumisprosessissasi. Etenet rauhalliseen tahtiin, varmasti ja tunnustellen. Siksi varmasti tulokset ovat olleet hyviä. Rohkeus ja itsensä ylittäminen ovat nousseet pintaan toipumisesi tahdissa. Uskallat koettaa uusia asioita ja ylittää itsesi. Juuri näistä kokemuksista kasvat henkisesti ja saat ihania uusia elämyksiä ja vahvuutta kantaa kaiken mitä elämä tuo tullessaan. :)
    Ihanaa viikonloppua vahva ja rohkea Ida! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Nell Ystäväni!
      Juuri mietin, että taitaa tuo tuumaileva huimapää päteä myös Sinuun. Niin harkiten olet edennyt, kasaten kuitenkin rohkeuden ottaa tukea vastaan, tehdä muutoksia ja ennen kaikkea mennä eteenpäin :)
      Ja vielä Sinä saat tuon "vahvuuden kantaa kaiken mitä elämä tuo tullessaan". Itse asiassa Sinussa on jo se, kun vain vielä uskallat ottaa sen käyttöön ja katsoa, mitä kaikkia Upeita mahdollisuuksia Sinulla on edessäsi, siis mitä kaikkea se Elämä tuokaan.
      Hyvää viikonloppua ja Elämää kohti vieviä rohkeita askelia siis Sinulle! <3

      Poista
  4. Kirjoita joskus postaus ihan normaalista päivästäsi: mitä teet herättyäsi ja pitkin päivää. Sitä kautta valkenisi hyvin, kuinka kotihoidossa oleva toipuminen käytännössä toteutuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos hyvästä postaustoiveestasi! :) Olenkin kirjoitellut täällä juhlapyhien, viikonlopun (http://idaelina.blogspot.fi/2014/02/viikonloppu.html) ja lomieni vietosta, mutta tuollainen arkipäivän postaus näyttääkin näköjään vielä puuttuvan. Varmati voin harkita sellaisenkin tekemistä jossain välissä! :)
      Oletko muuten tutustunut tekstiini "kurkistus minun arkeeni"? http://idaelina.blogspot.fi/2013/07/kurkistus-minun-arkeeni.html Siihen on kasattu aika hyvin niitä peruspilareita, joista arkeni yhäkin koostuu, vain koulu parina päivänä viikossa on tullut lisää :)
      Aurinkoisia kevätpäiviä Sinulle!

      Poista
  5. Aivan ihana postaus!!

    On niin mukavaa lukea edistymisestäsi. Miten olet saavuttanut asioita, jotka tuntuivat mahdottomilta. Se fiilis on uskomaton, kun pystyy johonkin, jonka ei uskonut olevan mahdollista.

    Henkilökohtaisesti olen paranemisen suhteen vähän kärsimätön. Asenteeni on "kaikki mulle heti!", mutta lääkärini yrittää pitää minut maan tasalla. Hiljaa hyvä tulee kai sitten:)

    Mutta muista Ida ihana, että älä ota liikaa paineita toipumisesi suhteen. Omalla kohdallani on vaikea myöntää, että vieläkin on välillä vaikeaa. Se kuuluu paranemiseen. Eli ei stressiä, pikku hiljaa eteenpäin:)

    Hyvää viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ihana Aurora, olipa kommenttisi taas juurikin sitä vertaistukea parhaimmillaan!
      Niin tutulta nimittäin kuulostaa tuo kärsimättömyys paranemisen suhteen ja "kaikki mulle heti!" -asenne :D Olenkin monesti puhunut siitä, kuinka vain haluaisin hypätä terveeseen Elämään, herätä eräänä päivänä terveenä... Mutta, kuten olemme molemmat saaneet huomata, se ei valitettavasti taida olla mahdollista. Siksi olenkin opetellut iloitsemaan pienistä edistysaskelista matkani varrella, ja olemaan kiitollinen pienistä onnistumisen kokemuksista.
      Muista Sinäkin olla itsellesi armollinen: älä soimaa itseäsi niistä takapakeista ja siitä, mikä on vielä saavuttamatta tai vaikeaa, sillä kuten kuvaat, ne kuuluvat asiaan. Sen sijaan kiinnitä huomiosi onnistumisiisi ja edistysaskeliisi, ja onnittele ja kehu niistä itseäsi. Sillä niitä on Sinunkin tarinassasi varmasti jo monta, ja niiden kautta lopulta saavutamme sen terveyden ihan kokonaisuudessaan, maltillisesti, mutta varmasti.
      Siis malltia ja paljon kauniita sanoja itsellesi ja oikein hyvää alkavaa viikkoa Sinulle Ihanainen!:)

      Poista
  6. Moi!!!!
    Aivan kertakaikkisen ihana kuva(us) Sinusta!!!!!!!!!!!
    t. marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Ihana Marika! Kiitos Ihanasta kommentistasi, piristit taas päivääni :)
      Aurinkoisia kevätpäiviä!

      Poista
  7. Hei Ida!

    Kuulostaa hyvin tutulta tuo tuumailu. Että kaikkea pitää miettä ja puntaroida etukäteen. Mikä on useimmiten hyvä asia mutta välillä huomaan että se on myös rasittavaa, että toivoisin olevani enemmän spontaani. Mutta kuten sanoit, jokaisella on oma tapansa edetä elämässä. Jotkut ovat enemmän tuumailevia kuin toiset. Pääasia on että tunnistaa ja tietää mikä on se oma paras tapa edetä, sekä toipumisen suhteen että ihan yleisesti. Eikä yksi tapa sulje pois toista, ja molempia voi harjoitella ja oppia niin että ovat tasapainossa toistensa kanssa. Esimerkkinä kerrottakoon että itse olen alkanut toipumisen myötä oppia ottamaan rennommin, aina ei enää tarvitse tietää etukäteen kaikkia tekemisiään eikä ottaa kaikkea niin vakavasti. ja se jos mikä on vapauttavaa!

    Sinulle kumminkin sopii tuumaileva huimapää, tuloksia syntyy ja satavarmasti pysyviä sellaisia!

    Lämmin halaus! <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina ja kiitos taasen tärkeästä kommentistasi!
      Juuri niinhän se on, että olemme erilaisia, ja jokaisen tulisi oppia Elämään itsensä ja omien piirteidensä kanssa. Ja tämähän ei tietenkään sulje pois sitä, etteikö aina voisi kehittyä ja oppia uutta! :)
      Ja tiedätkö, tuo muutos, josta kerrot, todella myös näkyy Sinusta! Olet juuri tuon rennon, positiivisen ja vapautuneen olemuksesi vuoksi niin Ihanaa seuraa, Ystävä. Pidä siis siitä asenteestasi kiinni! Halaus <3

      Poista