tiistai 4. maaliskuuta 2014

Tämän hetken haasteistani

Minulta on täällä blogini puolella kyselty tämän hetkisestä tilanteestani sairauden osalta, ja toivottu onnistumisten jakamisten lisäksi minun kertovan myös niistä kompastuskivistäni. Niinpä päätin nyt vaihteeksi tehdä taas pienen tilannekatsauksen -keskittyen tällä kertaa kuitenkin niihin ajankohtaisiin ongelmakohtiin ja haasteisiin, joita minulla vielä Mörön lopulliseen päihittämiseen on jäljellä, ja joiden kanssa paraikaakin työskentelen.

Selkein asia, jonka näen vielä ehkä suurimpana esteenäni ennen kuin voin vielä terveeksi itseäni rehellisesti kutsua on painoni. Merkittävästä edistymisestäni hengenvaarallisista lukemista varmasti ylöspäin, riittää minulla yhä matkaa tavoitteeseeni eli normaalipainoon. Tällä haasteella en tarkoita kuitenkaan pelkästään painoni absoluuttista tasoa, vaan myös niitä kaikkia epärealististisia, sairauden syöttämät pelkoja ja ahdistukia, jotka minulla painooni ja sen nousuun yhä liittyvät. Pitkään kuvittelinkin, tai ainakin toivoin, että voisin jotenkin kiertää tämän haasteen ja toipua anoreksiasta ilman painon nousua, ja välttyä näin ahdistukselta. Totuus kuitenkin on, että ilman painon normalisoimista ja sen hyväksymistä ei tule myöskään terveyden tuomaa vapautta ja hyvinvointia. Nyt työskentelen asian parissa kuitenkin jatkuvasti, ja motivaationi sekä uskoni omaan pystymiseeni päästä eteenpäin myös tällä sektorilla maaliin saakka on ehkä vahvempi kuin koskaan, kuten olette saaneet edellisistä teksteistäni lukea. Itse asiassa ajattelen, että tällä hetkellä painoni tulee vielä jonkin verran jälkijunassa muuta toipumistani, ja oikein odotan sitä, että pääsen tästä urakastani eroon ja näin ollen keskittymään ihan muihin asioihin!



Ahdistuksen sietoon, purkamiseen ja käsittelyyn tarvitsen kuitenkin yhä tukea löytääkseni enemmän itselleni keinoja selvitäkseni myös niistä kaikista vaikeimmista hetkistä yli ja päästäkseni eteenpäin. Tai kyllähän minä aina olen niistä aallonpohjista taas pinnalle päässytkin, ennemmin ongelma onkin siinä, että usko siihen vain meinaa syvällä ahdistuksen syövereissä loppua. Vaikka normaalisti osaankin ajatella kovin analyyttisesti, tuntuvat toisinaan ahdistuksen pohjamudissa myllertäessäni kaikki keinot yhä yksinkertaisesti katoavan. Ja silti, on näitä vaikeita hetkiä nykyään yhä vähemmän ja vähemmän, ja mikä parasta, pääsen niistä yhä helpommin ylös ja eteenpäin -myös omin avuin. Joskus aikoinani luinkin jostain, että toipuminen syömishäiriöstä on sitä, että vaikeat ja paremmat ajat vaihtelevat, ja toipuessa nämä paremmat ajat vähitellen muuttuvat yhä pidemmiksi ja yleisimmiksi. Ja tämän jos minkä olen saanut todistaa aivan viime aikoina!


Toinen tunne tai asia, jonka sietämiseen ja käsitteyyn minun ehdottomasti tarvitsisi löytää lisää keinoja on stressi. Vaikka olen edistynyt myös tässä asiassa, ja kyennyt osittain jo palaamaan esimerkiksi opiskeluiden pariin, olen yhä hyvin herkkä ylikuormittamaan itseäni keksimällä stressinaihetta mitä pienimmistäkin arjen asioista. Kyetäkseni täysin "normaaliin" elämään palaamaan on minun opittava toisaalta hieman rennompaa suhtautumista arjen kiireisiin ja kommelluksiin ja toisaalta keinoja selvitäkseni myös paineen alla, jota esimerkiksi työelämässäni tulen varmasti kohtaamaan.

Rennommalla suhtaumisella tarkoitan myös sitä, että minun tulisi oppia armollisempaa suhtautumista myös itseäni kohtaan. Kun vaatii itseltään jatkuvasti parasta mahdollista suoritusta, tai ainakin liikaa, ja sättii itseään kaikista pienimmistäkin virheistään, käy elämä toden totta hyvin raskaaksi. Ihan näin heikko tilanteeni ei onneksi ainakaan enää ole, ja olen oppinut lempeämpää suhtatumistapaa itseäni kohtaan, mikä näkyy muun maussa myönteisempänä sisäisenä puheena, mutta on minulla tässä vielä kehittämisen varaa.



Armollisemman suhtautumistavan lisäksi tulisi minun oppia vielä joustavuutta. Rutiinit ovat minulle tärkeitä, ja hyvä niin, ovathan ne pitkälti myös olleet pelastukseni Mörön kynsistä, mutta silti tulisi minun yhä rohkeammin tarttua ex-tempore-ideoihin, ja sisäistää, kuinka tilanteet muuttuvat, ja esimmerkiksi päivät saattavat saada yllättäviäkin käänteitä -ja oppia jopa nauttimaan tästä vaihtelevuudesta! Toki ihmiset ovat erilaisia, ja jotkut, kuten minä, saavat voimaa rutiineista, ja tällöin niiden sisällyttäminen osaksi arkea on aina tärkeää, mutta siinä vaiheessa, kun rutiinit rajoittavat elämää itseäkin häiritsevällä tavalla, kuten yhä jossain määrin minun tapauksessani, on aika tehdä asialle jotakin. Sillä vaikka esimerkiksi ruokailujen jaksottaminen säännölliseksi osaksi päivää on tärkeää, sopivassa suhteessa vaihtelu myös virkistää, kuten sanotaan, eikä elämää koskaan voi täysin ennustaa ja kontrolloida. Tätä joustavuutta olenkin oppinut paljon, mutta nimenomaan syömisiini tarvitsisin yhä sitä lisää, sillä vaikka ne nimenomaan rutinoitumisen vuoksi menevätkin jo ilman ongelmia ja suunnitellusti omalla painollaan, helpottaisi esimerkiksi suurempi joustavuus ruoka-aikojen osalta arkeani huomattavasti. Edistymiseni tällä sektorillan on jo nyt mahdollistanut juuri erilaiset hauskat yhteiset päivänvietot ystävieni ja siskoni kanssa, kun en ole enää niin omien rutiinieni vanki,  sekä mitä erilaisemmat päiväohjelmat itseäni kuunnellen. Olenkin hyvin onnellinen joustavuuteni tuomista uusista mahdollisuuksista, ja motivoitunut tämän vuoksi rikkomaan pikkuhiljaa rutiinejani lisää ja kokeilemaan mitä se taas tuo tullessaan!

Näiden edellä mainitsemieni asioiden kehittämiseen  tarvitsen tukea, jota saan esimerkiksi läheisiltäni ja terapeutiltani. Toisaalta parantuminen ja itsensä kehittäminen minun tapauksessani on myös sitä, että olisin valmis ottamaan vastuun toipumisestani, ja Elämästäni, itselleni, ja tämä kuuluu myös ihan ehdottomasti ajankohtaisiin haasteisiini. Itsenäistymiseni onkin edennyt viime aikoina hurjasti, ja onnekseni voin todeta, että ruokailut ovatkin lähes kokonaan omalla vastuullani. Lähitulevaisuudessa haaveena siintääkin jo omaan asuntoon muuttaminen, mutta kuten olen aikaisemmissa teksteissäni kertonut, haluan edetä myös tässä asiassa omaan tahtiini rauhallisesti ja itseäni kuunnelleen, siis myös tässä suhteessa itselleni armollisemmin.

Aivan maalissa en siis vielä ole, jotta voisin itseni terveeksi luokitella ja kykenisin täysipainoiseen elämään, mutta tarpeeksi lähellä kuitenkin edistymiseni ansiosta, jotta näen sen tavoitteen tulevasiuudessa toteutuvan. Vaikka matkaa on siis vielä jäljellä, olen myös päässyt pitkälle, ja onnellinen siitä, että olen nyt tässä. Luotankin siihen, että myös nämä viimeiset haasteeni toteutuvat omalla painollaan toipumiseni edetessä, aivan kuten edistymiseni tähänkin asti, vaikka myös vaikeita hetkiä tulen varmasti niiden osalta kohtaamaan.

Ja mikäs siinä, että maaliin on vielä matkaa, sillä uuden oppiminen ja itsensä kehittäminenhän se juuri kaikista antoisimpia asioita Elämässä onkin! Pääasia on, että oma asenne, suunta ja tahto ovat kohdillaan, ja ne minulla nyt totisesti ovat. Ja toisaalta aion edetä muistaen kuitenkin sen tosiasian, että kaikessa ei tarvitsekaan olla ihan valmis, sillä kukapa meistä olisi täydellinen.



<3: Ida
kuvat osoitteesta weheartit.com ja cutestfood.com

13 kommenttia:

  1. Hei Ida!

    Niinhän se on, että tässä sairaudessa paino on aivan oleellinen tekijä parantumisen kannalta. Sillä se fyysinen elopaino ja sen alkuperäinen lasku sairauden alkulähteillähän on se, joka sai ja saa pään sekaisin - ja lopulta koko elämän pettämään. Paitsi että fyysiset voimat ehtyvät, menee aliravitsemuksesta tunnetusti myös "polla sekaisin"; pääkoppa alkaa syöttää mitä epärealistisimpia ajatuksia; useimmiten liittyen painoon, syömiseen, ruokaan ja liikuntaan. Ja useimmiten siis epärealistiset ajatukset ja ajatuskuviot kytkeytyvät nimenomaan siihen alkuperäiseen ongelman ytimeen, eli liian matalaan elopainoon, ja ovat seurausta sen aiheuttamasta aivojen "vajaa-toiminnasta". Ja sen myötä astuvat kuvaan myös kaikki rutiinit, aikataulut ja pakot. Ja siinähän se elämän sotkuinen sekametelisoppa sitten onkin...

    On hienoa, että jaksat vielä tsempata painon kanssa, vaikka se tuntuu ehken haasteistasi vaikeimmalta. Sillä se on ainoa tie. Jos oikeasti haluaa toipua. Ja, voi Ida, kuinka uskon Sinua, kun sanot että ahdistus yhä Sinunkin elämässäsi on välillä kuristavaakin kuristavampaa! Mutta kuten joku viisas, jo toipunut syömishäiriöinen, joskus totesi - ilman ahdistusta ja kovaa taistelua ei kukaan vielä ole syömishäiriöstä toipunut. Olen kuitenkin onnellinen, että niitä ahdistavia hetkiä alkaa Sinunkin elämässä olla yhä vähemmän ja niitä parempia hetkiä vastavuoroisesti yhä enemmän. Olen aivan vakuuttunut, että pikkuhiljaa myös stressinsietokykysi, armollisuutesi itseäsi kohtaan ja joustavuus ylipäänsä kasvavat, kunhan jaksat vielä hetken malttaa! Olet jo niin hurjan pitkälle päässyt, että ihan varmasti nämä viimeisetkin haasteesi vielä voitat ja päihität! Ihan varmasti! Kuten olet monesti todennut itsesi kohdalla, on hidas mutta varma etenemistapa ollut Sinulle se oikea. Eli maltti on nyt valttia! Maalisi häämöttää jo, ja se seisoo siellä jykevänä ja voitokkaana, vaikka vielä jonkin aikaa kestäisi ennenkuin ne kalkkiviivat on ylitetty!

    Voimia, valoa, aurinkoa ja roimasti taistelutahtoa kevääseesi, Idaseni!

    <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea! Ja kiitos kommentistasi! Olipa siinä taas hyvää ja painavaa asiaa. Ihan tekisi mieli kehottaa Sinua itseäsi tulostamaan se itsellesi ja muistuttelemaan itseäsi mainitsemistasi asioista vaikeina hetkinä, kun vaikkapa painonnousu ahdistaa. Saman voisin tehdä minä. Sillä vaikka se painon nostaminen on meille se ehkä eniten ahdistusta aiheuttava asia, olemme me niin vahvoja naisia, että teidämme, että siitä seuraa vain hyvää ja kestämme sen siksi kyllä, eikö vain?
      Iso, lämmin Ystävän tsemppihalaus! Kalkkiviivoilla tavataan <3

      Poista
  2. Voin hyvin samaistua utopistiseen toiveeseen siitä että "voisi toipua ja olla nostamatta painoa". Painon nostamisen ja sen hyväksymisen vaikeus ovat välillä tavattoman sitkaita sidoksia, joilla sairaus sitoo itseensä ja estää elämästä täysillä. Olen miettinyt usein, että mikä siinä on se vaikein paikka... Itsellä tuntuu usein siltä, ettei uskalla olla kokonaan olemassa. Ei uskalla elää kaiken aikuisen vastuun ja kaikkien tunteiden kanssa. Haluaisi piiloutua ja paeta "painottomuuteen". Ei uskalla kohdata elämää kaikkineen: pettymyksiä ja suruja, vihantunteita ja nolostumisia, muttei myöskään iloa, rakkautta, voimakkaita positiivisia tunteita.

    Nyt kun paino on terveempi, huomaa, että siinä on tosiaankin syynsä miksi painotetaan aina, että kannattaa uskaltaa kohdata se normaalipaino - tuntuu että pääkoppakin on paremmassa balanssissa!! Mutta silloin kun tulee näitä arkisia - mutta toisaalta normaaliudessaan niin vaikeita haasteita vastaan, huomaan että lähden taas pakomatkalle laihdutukseen. Miksen uskalla kohdata itseäni ja kestää itseäni ihan kokoNaisena? Virheineen, inhimillisyyksineen, epätäydellisyyksineen ja myös hyvine puolineen. Siinäpä itselle työstettävää. Kuten sanoit, kukapa meistä olisi täydellinen ja valmis? Varmasti koskaan ei sellaista tilannetta eteen tulekaan että täydellisen valmiiksi tulisi - mutta uutta voi oppia ja kehittyä aivan joka päivä :) Ja se ON todella antoisaa!! Se on Elämää! Vauhdilla ei niin väliä, kunhan vain suunta on eteenpäin :)

    Kiitos rohkeudestasi jakaa elämääsi ja ajatuksiasi! Vaikutat todella rakastettavalta ihmiseltä, toivottavasti kohtelet itseäsi sen mukaan :) Voimia haasteisiin, minäkin luotan että pääset (ja että minäkin pääsen) irti viimeisistäkin sairauden kahleista pikku hiljaa - elämällä ja uskaltamalla! Sitkeyttä, iloa ja toivoa sinulle - niin hyviin kuin hunoihinkin päviin :)
    t. Toinen Toipuva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Piti lukea se oikein useampaan kertaan, niin kerta kaikkiaan osuvaa vertaistukea se todellain oli, Kiitos! :)
      Uskon, että myös minulla liittyy pelkoon painon nousemisesta ne kaikki (ennen kaikkea itse itselleni asettamat) velvollisuuet, vaatimukset ja vastuu, jotka normaalipainoon liitän. Mutta, aivan kuten Sinä, myös minä olen saanut huomata, että painon noustessa näitä normaaliin Elämään kuuluvia vastoinkäymisiä ja velvollisuuksia kestää ja jaksaa myös henkisesti paljon paremmin, kun paino on lähempänä normaalia. Ja toisaalta toipumisen möytä oppii myös sitä kuuluttamaani armollisuutta itseään kohtaan: eli kaikkea ei tarvitsekaan jaksaa ja kestää, ja vaatimuksistaanin voi osasta ihan hyvin hellittää. Lisäksi haluaisin myös muistuttaa Sinua siitä, mitä siskoni minulle aina toistelee: eli yksin ei tarvitse selvitä ja tukea saa pyytää ja ottaa vastaan, kun sitä tarvitsee, ihan yhtälailla myös normaalipainossa.
      Muista siis Sinäkin olla itsellesi armollinen, kohdella itseäsi hyvin, ja ennen kaikkea olla ylpeä itsestäsi! Olet tehnyt Suuren Suuren työn painon nostamisen suhteen, ja jo osoittanut, kuinka Sinusta ihan varmasti löytyy se rohkeus ja voima, joita vaaditaan, jotta saat karistettua viimeisetkin sairauden rippeet kannoiltasi.
      Kaikkea hyvää kevääseesi. Tuokoon se Toivoa ja itsevarmuutta Sinulle lisää :)

      Poista
  3. Heippa muru!

    Kiitos tästä tekstistäsi, jossa taas valotit tilannettasi ja jaoit palasen itsestäsi meidän lukijoiden kanssa!
    Painon nostaminen on suurin haaste anoreksiasta toivuttaessa ja sen fyysisen työstämisen ja muutosten lisäksi se henkinen puoli onkin sitten laajempi. Otitkin esille kaikki nostamiseen kuuluvat pelot ja sairauden mukanaan tuomat pakot, joista on päästävä tavalla tai toisella irrottautumaan. Mutta sinä etenet kokoajan, tasaisesti ja omaan tahtiisi, näin päänkin on helpompi pysyä painon nousun tahdissa mukana.
    Ahdistus on tuo rasittavin riesa, minkä toipumisprosessi pitää sisällään, voi kun voisikin vain jättää aivot narikkaan, mutta eihän se niin toimi. Pahassa tilanteessa pitää vain uskaltaa lietsoa sitä järjen ääntä ja hokea itselleen, että paha olo menee pois. Sinä olet hienosti todistanut, että tämä pitää paikkansa: ahdistuksesta voi selvitä ja olo sen jälkeen on mahtava!
    Olet luonteeltasi perfektionisti, niin kuin allekirjoittanutkin, se voi olla toipumisessa katastrofi yhtälailla kuin voimavarakin. Nyt täytyy vain kääntää se luonteenpiirre voitoksi ja samalla opetella olemaan rennompi. Elämää ei voi suunnitella etukäteen ja on vain opeteltava ottamaan vastaan sen mukanaan tuomat yllätykset, kaikki ei ole niin vakavaa. Sinä jos kuka olet taas mahtavasti edennyt tässäkin asiassa, olet opetellut rentoutumaan ja ottamaan vastaan sen, mitä elämä eteen ikinä heittääkään. Rutiineista irtautumista ja rentoutta voi oppia, ja kun nämä jutut on hiljalleen sisäistänyt, niin sen huomaa, kunka stressi ei enää purista päätä vanteen lailla.
    Nyt muistutankin, että sinulla ei ole mikään kiire itsenäistyä, vaikka hinku saattaisi ollakin kova. Mutta on mukava huomata teksteistäsi, että vaikka suuntaat itsenäiseen elämään, myönnät kuitenkin, että olet vielä toipilas, etkä ole ihan vielä valmis ottamaan tätä suurta askelta muuttaa yksikseen. Uskallat ottaa aikaa toipumiseen ja myöntää sen, että tarvitset vielä tukea. Se jos mikä on rohkeutta!
    Nyt vain tuulta purjeisiin ja kohti kevättä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa muru! Ja kiitos kommentistasi!
      Ensinnäkin: voi kyllä, voin ihan kokemuksesta varmasti vakuuttaa, että kyllä, kyllä se ahdistus pikkuhiljaa helpottaa, vaikka aina ei siellä aallonpohjalla ollessa tunnukaan, kunhan sille ei anna periksi. Vaikka ahdistus on siis raastavaa, niin aivan varmasti Sinusta löytyy se voima (olen sen nähnyt!) kestää se ja päästä eteenpäin, ja näin pikkuiljaa myös ahdistus alkaa sairauden mukana hiipua.
      Ja toiseksi: kyllä kaikkea (ainakin melkein) voi tässä elämässä oppia, myös sitä armeliaisuutta itseään kohtaan ja rentoutumista ja rennompaa suhtautumista elämään. Minä olen siitä elävä esimerkki! Ja loput piirteensä, kuten kirjoitat, voikin sitten kääntää omaksi vahvuudekseen ;)
      Ja lopuksi: minä muistan kyllä ottaa tukea vastaan, muistathan Sinäkin? Täällä on ainakin yksi (etäisyyden vuoksi ainakin virtuaalinen) Ystävän olkapää aina valmiina! <3
      Tsemppiä siis ja aurinkoa päiviisi Ystävä! :)

      Poista
  4. Kirjoituksestasi näkyi taas miten valtavan työn olet tehnyt tällä tahtotaistelun tiellä voittaaksesi tämän Mörkö-ottelun. Olet tavattoman fiksusti tuonut esiin mitä tämä taistelu on ja näin lukijana saamme vain onnitella ja nostaa hattua onneksi ihan kestotilauksena, että olet jaksanut ja tulet jaksamaan tämän pitkän maratonin loppuun saakka. Se kysyy yrittämistä ja taas yrittämistä, jos kuoppa pudottaa, nouset taas ylös entistä voimakkaampana. Tunnet itsesi Ida. Se on suuri asia. Tsemppiä ja kiitos näistä hyvistä teksteistä.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä olet oikeassa, työtä tämä Mörön päihittäminen vaatii, mutta totta kai jaksan taistella maaliin saakka! Miten muuten voisikaan olla, kun minulla on paitsi tukena myös esimerkkinä siellä noin vahva kaksikko, joka näyttää kuinka tässä elämässä taistellaan ja kuinka sieltä kuopasta noustaan aina kerta toisensa jälkeen!
      Kevät auringon tuomia voimasäteitä sinne! :) Olette tärkeitä.

      Poista
  5. Hei Ida!

    Se ikävä kyllä on niin että se painonnosto on meille anorektikoille se kaikkein haastavin juttu! Kaikkine ahdistuksineen. Mutta niin totta myös tuo mitä kirjoitat, että kun painoa tulee lisää niitä ahdistuksia tulee harvemmin ja kestävät lyhyemmän aikaa. Sitä myös kestää ne ahdistukset paljon paremmin niin hassulta kuin se ensin kuulostaa!

    Tukea sitä tarvitsee, yksilöllistä sitten on miten paljon ja minkälaista tukea kaipaa. Näin vähän pidemmälle toipumisessa ehtineenä täytyy sanoa, että kaikki ahdistus ja tuska on kyllä ollut kaiken työn arvoista! Enkä epäile yhtään ettetkö sinäkin tähän painotavoitemaaliin pääse! Mitä elämään yleensä tulee olen samaa mieltä kanssasi, emme ole kukaan täydellinen siinä sanan merkitykessä kuin mitä mielletään, sellaista täydellisyyttä ei ole olemassskaan, onneksi. Todellakin, kuten sanot, elämä on itsensä kehittämistä ihan koko ajan!

    Jatkakaamme siis itsemme kehittämistä! Ihanaa loppuviikkoa sinulle ystäväni! Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina ja kiitos taas kommentistasi!
      Uskon kyllä ihan varmasti, että kaikki tämä tuska on lopulta kaiken sen arvoista! Paitsi, että olen sen nähnyt jo etenemiseni myötä omassa Elämässäni, Sinä olet esimerkilläsi näyttänyt, kuinka paitsi että kaikki se hyvä on saavutettavissa, myös todellakin taistelun arvoista.On ollut ihmeellisen Ihanaa ja Ihailtavaa seurata vierestä, kuinka olet saanut Elämän Ilosi takaisin, ja innostunut taas koruharrastuksestasi, Lumin kanssa touhuamisesta, töihin paluusta ja kaikesta muusta! :) Jatketaan siis itsemme kehittämistä yhdessä ja erikseen, Ystäväni <3

      Poista
  6. Suuri kiitos rehellisestä ja aidosta tekstistä. Sillä niin se vain on, että vaikka vointi ja ajatusmaailma menevät terveyden suuntaan, ei elämä yhtäkkiä ole euforiaa ja kaikki ongelmat ratkaistu.

    Paraneminen on pitkä prosessi. Niiden vaikeampien asioiden tiedostaminen ja niistä puhuminen on ensisijaisen tärkeää tervehtymisessä, kuten sinä olet tehnyt. Se on sitä aitoa paranemista, sillä eihän meistä kukaan ole päivässä sairastunut. Joten ei voi odottaa nopeaa naistenlehtityyppistä "Näin paranet anoreksiasta kahdessa päivässä!" - paranemista.

    Enkä yhtään, hetkeäkään epäile, ettetkö näistäkin vaikeuksista selviäisi voittajana. Aikaa ja työtä se vaatii, mutta sinä pystyt siihen kyllä. Olet jo niin paljoon pystynyt.

    Haluaisin kysyä sellaista, että pystytkö syömään monipuolisesti kaikkea vai ovatko jotkin ruuat sinulle vielä vaikeampia? Itselleni suurena haasteena ovat olleet paljon esillä olevat fitness-villitykset ja hiilarivastaisuus. On vaikeaa luoda tervettä suhdetta ruokaan kun milloin mikäkin on "vaarallista" ja "epäterveellistä".

    Anteeksi, innostuin vähän liikaa kirjottamaan!:D

    Mutta vielä onnittelut hienosta työstäsi, jonka olet terveytesi eteen tehnyt ja rutkasti voimia tämän tien jatkamiseen! Sillä se työ on todellakin vaivan arvoista! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuri Kiitos Aurora itsellesi kommentistasi! Kieltämättä hieman epäröin, kun lähdin näin avoimesti vaikeuksistani täällä blogini puolella kertomaan, että millainen anonyymimyllytys tulee kommenttiboxiin vastaan, mutta kaikki kommentit ovatkin olleet niin Ihanan kannustavia. :) Ihanaa, että Sinäkin innostuit kommentoimaan ja jakamaan viisaita ajatuksiasi!
      Ehkä tämän tekstin tärkein sanoma onkin mielestäni juuri tuo, minkä Sinäkin olet oivaltanut, eli anoreksiasta toipuminen on piiitkä prosessi, välillä tuskaisenkin pitkä. MUTTA se, että se kestää kauan, se että on vaikeaa ja tulee takapakkeja, ei tarkoita sitä, ettei pääsisi eteenpäin ja olisi edistynyt tai että paraneminen ei olisi mahdollista ja että esteet ja haasteet eivät olisi vielä ylitettävissä, ei suinkaan! Vaikeudet eivät koskaan mitätöi sitä, hyvää työtä, mitä on tehnyt. Muistathan Sinäkin tämän?

      Ja mitä tulee tuohon kysymykseesi, piti minun oikein alkaa miettiä sitä kunnolla, jotta osaisin vastata. Ilokseni päädyin kuitenkin podinnoissani siihen tulokseen, että ei, minulla ei ole pääni sisällä enää mitään "kiellettyjen ruokien listaa" eikä kiellettyjä ruokia siis ajatusmaailmassani oikeastaan enää ole. Mutta totta kai joidenkin ruokien syöminen on joskus vaikeampaa yhä kuin toisten, ja esimerkiksi vahva tiedostaminen on yhä syömisessäni usein läsnä.
      Syön kuitenkin päivittäin monipuolisesti kaikkea ravitsemusterapeutilta saadun listan pohjalta, ja päivittäin myös herkkuja, ja koko ajan tutustun kaienlaisiin uusiin makumaailmoihin, eikä minäkään, ei niiden herkkujenkaan, syöminen enää pääsääntöisesti aiheuta minulle ahdistusta. Ja pystyn ruoistani ja tästä listasta tarvittaessa myös joustamaan.
      Toki minullakin on ruokia joista pidän enemmän, ja arkisapuskani vaihtelevat melkolailla samoista vaihtoehdoista (tosin nyt olen innostunut kokeilemaan uusiakin!),mutta niin se taitaa kaikilla, myös terveillä ihmisillä olla, että joistakin ruoista vain pitää enemmän kuin toisista, ja arjessa usein turvautuu simppeleihin ratkaisuihin.
      Mitään traumoja ruoista minulla ei oikeastaan kuitenkaan enää ole. Ainoa, joka yhä aiheuttaa vanhojen muistojen takia vilunväristyksiä on Runebergin torttu, mutta onneksi sitä on tarjollakin usein vain kerran vuodessa :)
      Minulle itselleni hiilihydraatit eivät ole koskaan olleet erityinen ongelma, vaan piemminkin kompastuskiveni ovat olleet juuri energiapitoiset juomat ja erityisesti rasvan käyttö. Mutta näihinkin liittyvät pelkoni alkavat olla jo historiaa, onneksi.
      Itse olen pyrkinyt sulkemaan korvani kaikenmaailman naistenlehtien vouhotukselta mitä tulee kaikenlaisiin "ihmedieetteihin" ja ruokavalion "terveellisyyteen", ja suhtautua niihin yhtä kevyesti, kuin nuo ohjeet on yleensä laadittukkin. Lisää mielipiteitäni tästä asiasta voit halutessasi lukea tekstistäni "elämän keskipiste?" Helppoa se ei ole, mutta kannattaa kyllä.
      No, nyt eksyin vähän jo aiheesta, mutta pitkälle olen siis tullut ruokavalion laajentamisen suhteen, kun ajattelee, että huonoimmilla ruokavalioni oostui oikeasti lähes tulkoon teestä, kurkusta ja salaatinlehdistä. Ja nyt siihen kuuluu kaikkea aina jäätelöstä ja karkeista pitsaan, lihaan, vilja- ja maitotuotteisiin. Eli todellakin, pohjaltain voi ponnistaa, ja muutos ja ruokavalion laajentaminen ja sallivuuden opetteleminen tosiaan on mahdollista, onhan se onnistunut minultakin! Itse asiassa, jos kiinnostusta löytyy voisin joskus kirjoittaa ruokavalion laajentamisesta omankin postauksen, kunhan kerkeän, kun sitä on jo nyt muutamakin kysellyt Toivottavasti jaksoit lukea pitkän sepustukseni ja sait siitä jotakin irti! :)
      Paljon, paljon voimia Sinullekin taisteluusi, ja muista Sinäkin, että se taistelu on todellakin sen arvoista ja ihan varmasti Sinunkin osaltasi voitettavissa! :) <3

      Poista
    2. Kiitos ihan todella paljon vastauksestas, jonka olit selvästi ajan kanssa miettinyt!:)

      Ihanaa kuulla, ettei sinulla ole enää kiellettyjä ruokia. Minulla on ollut hyvin samanlaisia pelkoja ruokia kohtaan kuin sinullakin. Ja niistäkin on selvitty, joten kyllä näistä lopuistakin selvitään!

      Sillä kaikkea voi ja PITÄÄ syödä! Elimistö ja mieli tarvitsee kaikenlaista ruokaa voidakseen hyvin. Olen myös täysin sitä mieltä, että herkut kuuluvat anoreksian ravitsemushoitoon.

      Olisi kiva ehkä saada aiheesta postauskin, mutta kirjoitat ihan siitä mistä itsestäsi tuntuu:)

      Kiitos vielä vastauksestasi ja hyvää alkavaa viikkoa! <3

      Poista