sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Painon nousu: Historiasta, motivaatiosta ja tavoitteista

Sain jokin aika sitten blogiini kysymyksiä liittyen painoni nousemiseen. Anoreksiasta täydellinen toipuminen ja lopulta parantuminen edellyttääkin aina painon nostamista normaaliin ja sen ylläpitämistä terveissä rajoissa, sekä tietysti itsensä hyväksymistä normaalipainoisena. Tämä asia onkin henkisen työn osalta ollut ainakin omalla kohdallani ehkä se kaikista vaikein ja työläin asia.

Vaikka oma projektini painon nostamisen osalta onkin vielä kesken, päätin nyt jakaa kanssanne ajatuksiani, tuntemuksiani ja kokemuksiani liittyen painon normalisoimiseen. Aiheen laajuudesta johtuen päätin kuitenkin jakaa sen useampaan tekstiin. Tässä ensimmäisessä tekstissäni aloitan kertomalla historiastani painon nostamisen osalta, lähtötilanteestani, minua projektiini motivoineista tekijöistä sekä siitä, millaisin ajatuksin ja tavoittein lähdin painoani kotona nostamaan. Seuraavissa aihetta koskevissa teksteissäni ajattelin kertoa siitä, miten tämä projektini on edennyt, ja mitä vaikutuksia sillä on ollut psyykeeseeni.

Historiani painonnostamisen suhteen on pitkä ja vaikea. Olen yrittänyt nostaa painoani vuosia erilaisten osastojaksojen lisäksi useasti myös kotioloissa, tuloksetta. Pakkohoitoni aikaan muutama vuosi sitten painoani hilattiin yli puolen vuoden ajan yhteensä kymmeniä kiloja ylöspäin väkisin lähes normaaleihin lukemiin. Tämän jäkeen koin suurimman, nopeimman romahdukseni painon osalta koko sairaushistoriani aikana, ja painoni laski nopeasti lähestulkoon katastrofaalisiin lähtölukemiin. Romahdukseni jälkeen painoani on nostettu aina muutamia kiloja osastolla, mutta olen aina kotiutunut osastolta ennen kuin olen saanut painoani edes millään muotoa turvallisiin lukemiin. Kerta toisensa jälkeen painoni on sittten hilautunut kotona jälleen alemmas kuin osastolta kotiutuessa, ja olen päätynyt uudestaan hyvin huonossa kunnossa sairaalaan.

Kotona en ole sen sijaan suurista puheistani ja lupauksistani huolimatta koskaan aikaisemmin onnistunut nostamaan painoani. Vaikka tavoitteenani onkin monesti ollut painon nostaminen, on vaikeus muutosten tekemiseen ja niiden luoman ahdistuksen kestäminen osoittautunut voimilleni ylitsepääsemättömäksi. Olen sanojeni tasolla tavoitellut painoni nousua, mutta tosipaikan tullen olen ollut liian peloissani tekemään riittäviä muutoksia. Lähtötilanteeni niin painoni kuin syömis- ja liikkumistottumuksieni suhteen on ollut niin heikoissa kantimissa, että niiden normalisoiminen olisi kertakaikkiaan yksinkertaisesti edellyttänyt minulta paljon enemmän, kuin mihin olisin pystynyt, tai ainakin mihin ikinä uskoin pystyväni. Kotihoidossani ja sen toimivuudessa kaikesta henkisestä eteenpäin menosta huolimatta nimenomaan painonnostaminen tai sen mahdottomuus onkin osoittautunut kompastuskivekseni jokaisella edellisellä kotihoitojaksollani. Vaikka olen siis psyykkiselä puolella edennyt kiistattomasti jatkuvasti, ei se ajatusten nousukiito ollut vielä saanut hilattua painokäyrää mukaansa.

Kun sitten kotiuduin osastolta viimeksi noin puolitoista vuotta sitten, jälleen liian heikossa kunnossa ja jälleen vastoin kaikkien suosituksia, tiesin, että jonkin oli muututtava: myös painon olisi noustava. Ensinnäkin tämä vaatimus tuli vanhemmiltani, ja isäni asettikin vaatimukseksi kotona olemiseeni sen, että myös somaattisen vointini olisi lähdettävä korjaantumaan. Samaa vaadittiin myös hoitotaholla, ja se esitettiin ehtona hoitoni jatkumiselle syömishäiriöyksikössä. Ennen kaikkea kuitenkin oli se oma vaatimus itselleni. Tiesin, että minun oli päästävä irti kierteestä, johon olin ajautunut painoni jatkuvan uudelleen laskemisen ja paikoillaan jumittamisen suhteen, ja tiesin, että painon nouseminen oli ainoa keino päästä eteenpäin ja edes mahdollisuudelle parantua.

Tästäkin huolimatta lähdin tavoittelemaan painoni nousemista hieman epävarmoin tunnelmin. Vaikka tahdoinkin painoni nousevan, tiedostin hyvin oman historiani tuntien sen haastavuuden. Suuresta motivaatiostani huolimatta epäilin omia voimavarojani kestää painon nousun ja ennen kaikkea tavitttavien muutoksien mukanaan tuomaa ahdistusta sekä voimiani vastustaa sairauden päinvastaisia ajatuksia riittävästi etenkin kun matkaa normaalipainoon oli luvattoman paljon. Tästäkin huolimatta tunsin kuitenkin itseni rohkeammaksi, vahvemmaksi ja pelottomammaksi kuin koskaan aikaisemmin. Yksinkertaisesti tiesin, ettei muita vaihtoehtoja olisi kuin päästä eteenpäin.

Tämän oman motivaationi rakentamisessa painon nostamisen osalta oli rehellisesti sanottuna ensimmäinen askel se, että tahdoin päästä pois osastolta ja pärjätä kotona. Aiemmat kotihoitojaksoni kun olivat nimenomaan kaatuneet siihen, että painoni ei ollut noussut ja nytkin lähdin osastolta tilanteessa, jossa minut olisi voitu jopa määrätä painoni perusteella pakkohoitoon. Tämän erittäin heikon lähtötilanteeni ja painonnostamisen osalta epäonnistuneen historiani vuoksi myös usko ei vain itselläni vaan myös hoitohenkilökunnalla onnistumiseeni olivat heikot. Eräs tärkeä minua motivoiva tekijä olikin siis halu osoittautua minulle vanhempieni ja hoitohenkilökunnan suoman luottamuksen arvoiseksi, halu pärjätä ja onnistua kotona, ja myönnettäköön, että myös se minussa aina ollut voittamisen- ja näyttämisenhalu kannusti minua: minähän pärjäisin ja näyttäisin kaikille!

Myöhemmin painonnotamisessa, kun se ei enää ollut pelkkää keinumista hengenvaarallisen painon rajamailla, tuli tavoiteekseni saavuttaa normaalisti toimiva, aikuisen naisen keho. Tiesin tehneeni paljon hallaa keholleni vuosia jatkuneen aliravitsemuksen aikana, ja tiesin, että tämä negatiivinen kehitys olisi saatava pysähtymään. Halusin tavoittaa hyvinvoivan, normaalisti toimivan kehon, joka mahdollistaisi tavallisessa arjessa jaksamisen ja tarjoaisi turvallisemman pohjan tulevaisuuteni suunnittelulle. Ja nimenomaan juurikin kaikki se jaksaminen, ylipäätään elämässä, muodostuikin pikkuhiljaa suurimmaksi minua motivoivaksi tekjäksi. Halusin jaksaa taas Elää. Halusin nähdä kavereitani, opiskella ja harrastaa, tuntea, elää ja kokea. Samalla halusin tuoda kaikille minulle tärkeille ja rakkaille läheisilleni takaisin sen saman eloisan, hyvinvoivan Ida, jota he niin kovasti kaipasivat, ja erityisesti siskolleni takaisin sen isonsiskon, joka taas jaksaisi ja pystyisi huolehtimaan muista, sekä ennen kaikkea itsestään. Halusin myös tuoda esiin sen sisälläni kasvaneen aikuistumisen ja naiseuden, ja tuntea itseni ja kehoni taas kauniiksi. Kun sitten onnistumisia myös painon osalta alkoi pikkuhiljaa tulla, kannustivat nämä tekijät ahdistuksesta huolimatta jatkamaan eteenpäin.

Tarkkaa lopullista tavoitepainoa en itselleni vielä alussa asettanut, sillä normaalipaino olisi silloin ollut niin kaukainen tavoite, että sen tavoitteleminen suoraan kotoa käsin olisi tuntunut jopa epätoivoisen pitkältä matkalta. Opettelin hyväksymään jokaisen painon nousun sen hetken tilanteesta käsin, välillä jopa satagrammaa kerrallaan, ja hyväksymään ylipäätään painoni kehityksen uuden suunnan. Lähdin siis tavoittelemaan tuota tavoitteenani olevaa hyvää oloa ja normaalia kehoa pieni pala kerrallaan, ja tuo on tuntunut minulle ainakin sopivammalta tavalta, sillä näin myös mieli on ehtinyt paremmin sopeutua muutokseen.

Lopulta on kuitenkin tavoitteenani tietystu ainakin se paino, jossa kehoni toimii normaalisti. En silti ole senkään vuoksi lopullista tavoitepainoa halunnut itselleni asettaa, että en voi vuosia, jopa koko aikuisikäni, alipainoisena olleena edes etukäteen tarkalleen tietää, mikä on tuo minulle sopivin, luonnollinen, oma biologinen normaalipainoni, jossa kehoni voi hyvin, ja yritän vältellä sitä, että lukkiutuisin mieleni kanssa johonkin tiettyyn lukemaan. Mieluummin luotan siihen, että kehoni kyllä kertoo, missä painossa se voi hyvin ja pystyy toimimaan normaalisti.

Lähtiessäni tavoittelemaan painonnousua olen siis lähtenyt tavoittelemaan pikkuhiljaa, pienin askelin lisääntyvää hyvinvointia ja etsimään kehoa, jossa voin hyvin. Olen lähtenyt tavoittelemaan kiloja elämäniloa, hyvinvointia ja aitoa itsevarmuutta. Siis takaisin sitä vahvaa ja voimakasta Idaa, jota sekä läheiseni, mutta ennen kaikkea minä itse niin kaipaan.

<3: Ida

13 kommenttia:

  1. Ja oikein hyvää isänpäivän iltaa kaikille, erityisesti omalle isälleni! <3

    VastaaPoista
  2. Wau, kerrassaan upea postaus taas sinulta Ida! Kiitos tästä rehellisyydestä ja avoimuudesta, kun meidän lukijoiden kanssa jaoit ehkä anorektikon yhden vaikeimmista asioista ja kokemuksista, eli painon nostamisen.
    Kun nyt luki sairaushistoriastasi painon osalta, voin vain ihailla sitä uskomatonta suoritusta minkä olet viimeisen vuoden aikana tehnyt. Itsellänikin on kokemusta siitä, kuinka paino osastolla väkisin nostettiin normaaliin todella tiukalla aikataululla. Mieli ei yksinkertaisesti kestänyt äkillistä muutosta ja osastojaksojen jälkeen seurasi armoton romahdus. Vasta nyt, kun olen itse saanut määrätä nostotahdin, on pysyviä tuloksia viimein alkanut syntyä. Joillekin nopea tahti sopii, mutta me taidamme kuulua siihen kastiin, joka etenee mieluummin hitaasti mutta varmasti.
    Se päätös, jonka teit, kun aloititte kotihoidon, oli varmasti elämäsi tärkein. Halusit elää ja kuntoutua ja siihen tähteen sitoutuneena aloit tehdä työtä asian eteen. Ja nyt olet tässä ja voit paremmin, kuin koskaan sairausaikanasi. Ja nälkä kasvaa syödessä, eli haluat elää ja kokea vielä enemmän ja sen varmistaa painon nouseminen.
    Olet tehnyt suuren työn tähän mennessä ja todella hoksannut jutun juonen. Alipainoisuus rajoittaa elämää ja anoreksiasta voi toipua ainoastaan painoa nostamalla ja mieltä kuntouttamalla. Sinulla on niin mainio tukiverkko, joka on auttanut sinua tielläsi.
    Nyt vain jatkat samaan malliin. Kuten kirjoititkin, on keho niin viisas, että se kyllä ilmoittaa, milloin sillä on sopiva paino, se kuuluisa biologinen normaalipaino. Nyt vain askel kerrallaan.
    Tsemppiä sinä ihanan rohkea Ida ystävä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Ihana Ystävä!
      Kuten kirjoitit, on painon nostaminen ainakin henkisesti vaikeimpia asioita, joita pitää parantuessaan tehdä, ja silti täysin välttämätöntä. Joillekin sopii nopeampi tahti osastolla, toisille, kuten ilmeisesti minulle ja Sinulle, on kotona omassa tahdissa nostaminen parempi tapa pysyvien tulosten saavuttamiseksi. Pääasia on, että suunta on oikea ja tulosta syntyy. Tämän meidän tyylimme positiivisena puolena näenkin nimenomaan sen, että silloin kun saa itse olla puikoissa ja pää pysyy mukana, tulokset ovat myös pysyviä. Ainakin itse tiedän nyt nimittäin,että paluuta vanhaan ei enää ole, ja ymmärtääkseni tiedät sen myös Sinä. En voisi olla onnellisempi siitä, että kotiutuessani osastolta uskalsin tämän päätöksen tehdä, että ryhdyin painoani nostamaan, ja ennen kaikkea siitä, että uskalsin siinä päätöksessä pysyä. Kyllä se kaikki oikea Elämä on niin paljon tärkeämpää ja hienompaa kuin alhaisessa painossa kituuttaminen. Ja me olemme itsestämme ylpeitä Onnistujia, myös tässä asiassa. Tsemppiä siis Sinullekin taistoon Kaunotar! <3

      Poista
  3. Hieno kirjoitus, tosin liikutukseen saakka koskettava matkasta, jonka olet joutunut kulkemaan kuilun pohjalle ja sieltä kovan yrittämisen ja sinnikkään sisun voimalla ylöspäin ja tähän päivään ”takaisin sitä vahvaa ja voimakasta Idaa, jota sekä läheiseni, mutta ennen kaikkea minä itse niin kaipaan”. Ida olet omalla sitkeydellä päässyt lähes tavoitteeseesi, joskin askelia vielä vähän on kuljettava jotta painokin on juuri se oikea iloiselle ja elämää täynnä jo nyt olevalle Idalle. Toivomme Terveyden Enkelin vierellesi kulkemaan ja voimia antamaan jatkaa tätä hienoa suoritusta.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Sinullekin kommentistasi! Sitä oikeaa Idaa tosiaan varmasti kaipaatte te läheiseni minun lisäkseni, ja te jos ketkä sen tunnette. Ja lupaan tehdä kaikkeni, että vielä näette sen Idan vielä ihan kokonaan. Ja suojelusenkeleitä varmasti jokainen ajoittain kaipaa rinnalleen, mutta minä selviän joka tapauksessa, sillä enkeleitä tai ei, onhan minulla teidät läheiseni rinnallani. Rakkaudella <3

      Poista
  4. Hieno ja rehellinen teksti. Onkin ollut upeaa seurata, että VIHDOIN, vihdoin, suunta on parempaan. Vaikka anoreksia on psyykkinen sairaus, ei se tosiaan ole mahdollista edetä ilman myös sitä painon nostamista. Psyykkisellä puolella olenkin huomannut joka kerta edistymisiä, kun vietän pidemmän ajan sun kanssa, niin kuin eilen totesin. Mulle olisi aivan sama painisitko 10 vai 300 kiloa, mutta kun valitettavasti kummassakin määrässä on mahdoton elää. Pointtini on siis, että jos olisit henkisesti ja fyysisesti täysin terve, terveydellisiä riskejä ei olisi ja olisit onnellinen, olisi painosi yks hailea mulle. Eli merkityksetön. Mutta kun sillä vaan on niin suuria vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Tsemppiä siis, olen täällä tukemassa. Ja kiitos kauniista mulle osoitetuista sanoista, jotka merkitsevät mulle enemmän kun osaan sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viisaasta kommentistasi rakas! Niinhän se on, että painolla on merkitystä vain siinä määrin, milloin se on merkki terveydellisistä vaaroista.
      Sinulle osoitetut sanat olivat täyttä totta, sillä nimenomaan kaikista eniten haluaisin itseni jälkeen, ja jopa ennen sitä, että Sinä saisit sen oman Ida-isosiskosi takaisin. Ja sen Sinä vielä saat.
      Olen tuestasi ikionnellinen. <3

      Poista
  5. Todella rehellinen, hieno teksti painonnoston vaikeudesta, Ida!

    Fanny tuossa hyvin viisaasti kirjoitti, että paino lukemana on yksi hailee, kunhan kroppa ja mieli ovat terveet ja toimivat normaalisti. Paino vaa'alla mitattuna on vain lukema, jolla ei oikeastaan saisi olla mitään merkitystä, koska, kuten yllä jo on todettu, "kroppa kyllä tietää" millon sen on hyvä olla. Ajattelepas vaan sellaista simppeliä ajatusleikkiä, että painosi ilmoitettaisiinkin tästedes vaikkapa jenkkiläisittäin (oz., lb., st., ja mitä kaikkia niitä mittoja onkaan...) eikä kiloissa ja grammoissa; silloinhan se lukema (ainakin hetkellisesti) menettäisi totaalisesti merkityksensä, koska nuo lukemat eivät ole meille samalla tavalla "maagisia" kuin kiloissa ja grammoissa määritellyt lukemat. Olet edennyt mahtavasti, kun olet päättänyt ettet lukitse ajatuksia johonkin tiettyyn kilomäärään, lukuun, vaan ennemminkin pidät kehosi viestejä mittarina voinnistasi.

    Mitä tulee tuohon painonnostosi vaikeuteen osastolla ja kotona, ja kuinka se on aina laskenut lähtölukemiin ja alle, niin uskon vakaasti että kaikella on aikansa ja kaikilla on oma polkunsa kuljettavana. Uskon, ettet yksinkertaisesti ole ollut aiemmin valmis hyväksymään painonnousua ja siksi se on vuosikausia vain junnannut ja sahannut; osastolla ylös, kotona alas. MUTTA, kuten itse kerrot olet noina fyysisesti synkimpinäkin vuosina edennyt psyykkisellä tasolla. Ja tämä on nähdäkseni pedannut sille että se fysiikkakin nyt vihdoinkin tullut mukaan osaksi toipumistasi. Eli, olet tarvinnut sitä psyykkistä vahvistumista ja työtä ennenkuin olet kyennyt konkreettiseen painonnostoon. Moni tahohan toitottaa sitä, että psyykkisesti ei voi edetä ellei ensin fysiikka ole kohdillaan. Mutta Sinä olet elävä esimerkki siitä, että kyllä, kyllä sitä voi psyyke kehittyä, ainakin tiettyyn pisteeseen asti, vaikka fyysinen kunto on huono. Olet kaikki nämä vuodet herätellyt sitä motivaatiota myös fyysiseen toipumiseen, ja nyt olet vihdoinkin siinä pisteessä että myös fyysinen toipuminen on pikkuhiljaa lähtenyt käyntiin! Onnea siitä! Sillä vaikka psyykkinen toipuminen onkin mitä tärkein, ei se valitettavasti riitä normaalisti toimivan kropan saavuttamiseen ja sen myötä fyysisten voimien takaisin valloittamiseen. Siihen tarvitaan sitä riittävää kriittistä massaa ;). Olet nyt todellakin osoittanut kaikille, että kykenet ja pystyt nostamaan painoasi myös kotioloissa ja se on hatun nostamisen arvoista! Uskon, että parhaat tulokset lopullista toipumista ajatellen saavutetaan ihan kotioloissa eikä osastolla. Ja uskon myös, että suurimmalle osalle meistä osaston asettamat painonnostotavoitteet ja -tahti ovat aivan liian kovia osastolla vietettyyn aikaan nähden. Nyt kun Sinulla on ihan aito kokemus siitä, että saat painoa kotioloissakin nostettua, tiedät että siihen projektiin ei enää (toivottavasti) ikinä osastoa tarvita. Minullakin on kokemusta onnistuneesta painonnostosta kotioloissa, ja siksipä minäkin jaksan yhä uskoa parempaan huomiseen!

    Jatkakaamme taistelua, Ystävä Rakas!

    Hyvää alkavaa viikkoa Sinulle!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ystäväni ja kiitos kommentistasi! Todella hyvä keino tuo painolukeman muuntaminen sen merkityksen mitätöimiseksi, kiitos siitä!
      Toit esille yhden todella tärkeän asian, eli sen, että joskus myös se henkinen eteenpäin meno tiettyyn pisteeseen asti on myös edellytys sille edistymiselle somaattisella puolella. Ja olet tavoittanut hyvin sen, kuinka näin näyttää juuri esimerkiksi minun kohdallani käyneen. Tunsin, että vasta kaikkien näiden vuosien jälkeen olin oikeasti kypsä ja riittävän vahva irroittamaan otteeni sairaudesta siten, että uskalsin myös luopua sairaalloisen laihasta kehostani.
      Myös Sinulla minä olen nähnyt tätä henkistä kypsymistä, ja kaikesta päätellen myös Sinä olet valmis parantumaan, joten hyppääpä Sinäkin vain meidän voittajien kelkkaan mukaan Elämää ja Vapautta tavoittelemaan, minkä olet varmasti jo aloittanut! Minä olen kyllin vahva kohtaamaan sen tuoman ahdistuksen, kyllin rohkea muuttumaan ja kyllin sinnikäs tehdäkseni tavoitteideni eteen töitä. Ja niin olet myös Sinä. Ihan varmasti. ISO tsemppihalaus ja hyvää loppuviikkoa myös Sinulle Ystävä Rakas <3

      Poista
  6. Hei Ida!

    Voi että kun tuntui niin ihanalta lukea tämä! Ja vielä kun olen oikeasti omin silmin nähnyt sen valtavan muutoksen sinussa! Sen miten olet tullut ulos kuorestasi ja miten olet saanut eloa silmiisi! Miten vain kaunistut kaunistumistasi! Olen Ida niin tavattoman ylpeä sinusta ettet tiedäkään!

    Voin taas kerran sanoa että kuljet jalanjäljissäni! Taidan toistaa sitä ihan kyllästymiseen asti, toivottavasti et tykkää kyttyrää! Mutta kun niin se vain on! Olet tajunnut ja sisäistänyt saman kuin minä: ei ole muuta vaihtoehtoa kuin nostaa painoa ja tehdä töitä toipumisen eteen, paluuta entiseen ei vain ole. Mutta ennen kaikkea, haluat sitä samaa kuin minä, eli sen oikean elämän takaisin, sen oikean ihmisen sieltä anoreksiakuoren alta takaisin. Itsesi takia ja muiden. Ja myöskin: se halu näyttää, että minä pystyn tähän! Näyttämisenhalu on meissä molemmissa voimakkaana ja tässä asiassa jos missä se on meille eduksi!

    Ihan hyvä ettet ole fiksoitunut mihinkään tiettyyn painotavoitteeseen. Sekin kertoo siitä miten olet edistynyt! Osaat olla joustava etkä ala tuijottaa liian pitkälle eteenpäin ja lannistua pitkästä matkasta, vaan osaat elää tässä ja nyt ja ottaa askeleen kerralla. Todella mahtavaa työskentelyä! Taas kerran, olen ylpeä sinusta Ida!

    Lämmin, lämmin halaus <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina ja kiiitos kommentistasi! Eikä yhtään haittaa, että toistelet tuota kuinka kuljen jalanjäljissäsi, päin vastoin, olen siitä mielissäni ja otettu. Tiedätkö, itse asiassa juuri viimeksi hoitajani kanssa jutellessa puhuin siitä, kuinka en halua pitää sellaisiin sairastuneisiin yhteyttä, joista ajattelen, että voisin olla haittaa omalle toipumiselleni, mutta Sinun kanssasi asia on juuri päin vastoin. Saan jokaisesta tapaamisestamme uutta energiaa, varmuutta ja voimaa. Juuri sen vuoksi, että kuljemme niin samoja polkuja, tunnut ymmärtämän minua niin hyvin ja voimme aidosti jakaa kokemuksiamme. Ja toisaalta taas olet minulle esimerkki siitä, kuinka tämä taistelu kannattaa, ja voimme yhdessä nauttia onnistumisistamme, jotka tiedämme molemmat Suuriksi sellaisiksi, olemmehan molemmat varmoja siitä, mikä suunta on oikea. Eli seuraavaa tapaamistamme innolla odotan Ystävä <3

      Poista
  7. Luettuani tämän, kiinnitin huomiota etenkin yhteen kohtaan:
    "En silti ole senkään vuoksi lopullista tavoitepainoa halunnut itselleni asettaa, että en voi vuosia, jopa koko aikuisikäni, alipainoisena olleena edes etukäteen tarkalleen tietää, mikä on tuo minulle sopivin, luonnollinen, oma biologinen normaalipainoni, jossa kehoni voi hyvin, ja yritän vältellä sitä, että lukkiutuisin mieleni kanssa johonkin tiettyyn lukemaan."

    Uskon, että tuossa on se "salaisuus", joka Sinulla mahdollistaa sen, että tekemäsi työ kantaa. Toisin sanottuna ajattelen myös sen olevan usein kompastuskivenä monelle, että ei ymmärretä, ettei aikuisuus ole sama kuin lapsuus, ei edes kehon osalta.

    Itsellä noita numerofiksaatioita riittää, mutta hiljalleen uskon, että myös minä täältä nousen (vaikka fyysistä nostoa ei niin paljoa ole, mikä siis on kaiken perusteella positiivinen asia).

    Jatka samaan tahtiin!
    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei pitkästä aikaa Sinullekin Jen ja kiitos kommentistasi! Olipa kiva kuulla taas Sinustakin :)
      Täyttä asiaa kirjoitat, ja minusta lopullinen paraneminen syömishäiriöstä edellyttääkin sitä, että paitsi että hyväksyy itsensä biologisessa normaalipainossaan, myös hyväksyy itsensä painosta riippumatta, siis ymmärtää, että oma paino ei määritä itseä tai omaa arvoa. Jokainen meistä on paljon arvokkaampi kuin mikään painolukema, myös Sinä. Voimahalaus! <3

      Poista