torstai 11. syyskuuta 2014

Kesän makumaailmoja

Kesä alkaa olla ohitse, mutta muiden kesäisten muistojen ohella haluan jakaa vielä kanssanne muutamia ruokamuisteloitakin. Näitä ruoka-aiheisia tekstejä toivotaankin aina silloin tällöin, ja niinpä päätin nyt yhden sellaisen teille toteuttaa! Mitään sairaiden aikojen ruokapäiväkirjoja, tai muutakaan päivän syömiset -aihetta ei ole luvassa, mutta sen sijaan olen kerännyt teille yleisimmin kesän uusia, ja osin tuttujakin, makumaailmoja, siis niitä parhaita herkkuhetki, joita kesääni on mahtunut.

Paljon onkin tullut kokeiltua ja nautittua kaikenlaista hyvvää niin kotona kuin lisääntyvien ravintola- ja kahvilareissujen muodossa. Olen jakanut tekstinikolmeen osaan, koti- ja arkiruoat, ulkona syömiset ja herkut. Mutta antaapa nyt kuvien ja kertomusten löytämistäni uusista makumaailmoista puhua puolestaan!

Koti- ja arkiruoat

Vaikka kokkaillut olin keittiöinspiksen purtua minuun jo aikaisemmin, niin kesällä aloin laajentaa huomattavasti myös sitä repertuaaria niistä ruoista, joista myös itse uskalsin nyt nauttia. Erityisesti keittoja tuli kokeiltua netin pullistelevasta valikoimasta useita. Kokkailin itselleni niin nakki-, kala- kuin pinaattiakeittoa ja kahta eri versiota kanakeitostakin. Lisäksi tein muun muassa kinkkukiusausta sekä makaronilaatikkoa. Muutamaan otteeseen tuli pyöräytettyä myös lounasmunakas, jonka täytteiksi pistin kinkkua ja kirsikkatomaatteja, sekä päälle runsaasti tuoreita yrttejä muun muassa persiljan muodossa, siis sitä, mitä sattui silloin kaapista löytymään. Tässä onkin ruoka, johon voi hyödyntää melkein mitä vain ja aina vain maistuu! Menestys oli kokeilujeni osalta vaihtelevaa, mutta ihan ehdottomiksi lemppareikseni osoittautuivat nakkikeitto ja makaronilaatikko sienillä höystettynä. Siinä pari yksinkertaista ja vaivatonta kotiruokaa, johon en taida kyllästyä koskaan!





Toki en kaupan valmispuoltakaan kesän aikana unohtanut, vaan hyödynsin sitä aina kun kiireet puskivat päälle tai ei inspistä kokkailuun riittänyt. Kaupan valmisuroista maistuivat ainakin porkkanaletut raejuustolla ja puolukkahillolla ja uusi löytöni savulohi, josta tulikin ihan jokaviikkoinen vakkariruokani, niin maukas ja hyvien rasvojensa vuoksi terveellinen tuo uusi kokeilu oli! Kalojen osalta tuli myös maistettua synttäripäivän kunniaksi friteerattuja muikkuja ruisjauhokuorrutteella.


Hieman spesiaalimpana  ruokana tuli kesän aikana paistettua muutaman kerran pihviä. Ja jos väitetään, ettei punainen liha enää maistu pidemmän tauon jälkeen, niin se väite ei kyllä pätenyt ainakaan minun kohdallani, vaan kyllä maistui! Myös mökin oman saunan grillillä savustetut nakit maistuivat kesäiltana herkullisilta. Kerran, ehkä pari tuli myös kokeiltua itsetehtyä pitsaa rieskaleipästen päälle. Täytteiksi valikoin kinkkua, juustoa, herkkusieniä ja kirsikkatomaatteja, sekä tietysti tomaattikastiketta.



Ulkona syömiset

Mutta eipä tuo omatekoinen pitsa ehkä hieman terveellisemmästä ravintosisällöstään huolimatta vain vetänyt vertoja pitserian pitsalle, ja niinpä kesäiseen aikaan lähipitseriamme tiskillä olin sielläkin varsin tuttu näky. Vakiotäytteisiin kuuluivat myös ravintolapitsojen osalta nuo mainitsemani kinkku ja tuoreet herkkusienet, tomaattikatikkeella, juustolla ja oreganolla maustettuna tietysti!



Tänä kesänä söinkin ulkona, kahviloissa ja ravintoloissa enemmän kuin monena menneenä kesänä yhteensä. Lihapullat maistuivat ruskealla kastikkeella ja ilman. Samoin naantalin reissullamme grillattu broileri ja pottumuusi, sekä paistettu siika kasvisten kera. Suosikkiravintolaruoakseni osoittautuivat kuitenkin reissun päällä jättimäiset lehtipihvit uusien perunoiden tai ranskalaisten kera.




Shoppailureissujen keskellä nälän kurniessa lounasaikaan tuli myös maisteltua erilaisia salaatteja, niin suosikkipaikassani ravintola-kahvila Teatterissa Helsingissä kuin Naantalin auringon allakin. Täytteinä oli niin kanaa-, katkarapuja kuin leikkeleitäkin, ja usein salaattia mehustivat ilokseni erilaiset raikkaat ja tuoreet kesän hedelmätkin muun muassa viinirypäleiden ja melonin muodossa.




Pikaruokaaedustivat autoreissuilla hotkaistut subwayn täytetyt patongit ja McDonaldsin hampurilaiset, jotka nekin toivat välillä ihan mukavaa vaihtelua ariruoailuun, vaikka eivät toki niitä kaikkein suurimpia makuelämyksiä olleetkaan.
 
Ihan oma Ihana lukunsa olikin sitten kesän alussa Parhaan Ystäväni kanssa toteutettu piknik, jolla tuoreiden marjojen lisäksi eväänä oli muun muassa karjalanpiirakoita. Kylmästä säästä huolimatta olikin tuo hetki herkkujensa, miljönsä ja tietysti hyvän seuran ansiosta ehdottomasti yksi kesäni kohokohtia!

Kaiken kaikkiaan tuntui Ihanalta, kun pytyin astelemaan esimerkiksi reissullamme mihin tahansa ravintolaan ilman stresiä tai huolta ilman etukäteisperehtymistä ruokalistaan, kun tiesin löytäväni sieltä itselleni aina jotakin syötävää. Ja vielä paremmalta tuntui se, että listalta pytyi oikeasti valitsemaan sitä, mitä eniten sillä hetkellä sattui tekemään mieli, ja vieläpä nauttimaan niin ruoasta, hyvästä suerasta kuin miljööstäkin, siis ravintolakokemuksesta kokonaisuudessaan.

Herkut

Kahvilareissuilla en toki unohtanut herkkujakaan. Shoppailureissun ja synttäreideni kunniaksi maistelin kahvilassa kanelikierrettä, voisilmäpullaa ja vaniljapullaa.



Ennen kaikkea tuli tänä kesänä kuitenkin syötyä mitä erilaisimmissa maussa jäätelöä, joka taitaakin olla kesäni aivan ykkösherkku. Kesäisellä Naantalin-reissullamme jäätelöä tulikin nautittua jäätelökioskin irtojäätelöistä päivittän, ja samoin se virkisti monta hellepäivää täällä kotipuolessakin. Makuina maistuivat niin salmiakki kuin rommirusinakin ja ensimmäistä kertaa vuosiin maistamani suklaapehmis sekä suosikikseni osoittautunut sateenkaarijäätelö mansikkakastikkeella.





Myös kaupan pakastealtaasta löytyi tänä kesänä monta uutta suosikkimakua. Maisteltua tuli muun muassa pandan lakupuikkoa seä tuutteja niin toffeen, päärynään ja mansikan kuin pingviiniuutuuden tiikerin mauissa. Jopa pitkään vanhojen osastomuistojen vuoksi, siellä kun kyseistä jäätelä tuli syötyä päivittäin, hurmaava kinuskipikari, taas maistui. Lisäksi tuli maisteltua vienetta-jäätelökakkujäätelöä sekä nuoleskeltua ikisuosikkiani kuningatarpinviinituuttia. Tänä kesänä todella huomasin jäätelömauissakin, kuinka vaihtelu virkistää, ja usein mitä makeampi pakastealtaan herkku, sitä paremmin se minulle tuntuu maistuvan.





Mökillämme ei pakasteallasta ole, joten jäätelöt jäivät kotiin, mutta sen sijaan lettuja nautiskelin siellä kera tuoreiden marjojen kera useampaankin otteeseen. Ja kyllä täytyy sanoa, että aidot, pitsireunaiset jättiräiskäleet ja oma mökin terassi järvimaisemineen vain jotenkin kuuluvat yhteen!



Marjoja tuli myös nautittua oikeastaan läpi kesän lettujen lisäksi myös esimerkiksi puuron lisukkeena. Ja mikäpä niistä oli nautiskellessa, kun alkukesästä sain papan oman kasvihuoneen maailman parhaita mansikoita ja loppukesästä äiti poimi meille litroittain täynnä vitamiineja olevia oman mökin pihan mustikoita! Kesän aamupalasuosikkini loihdin senkin papan pihamaan pensaan marjoista, nimittäin punaviinimarjoista tehdyn vispipuuron!



Jäätelö- ja lettuherkkujen lisäksi iltapalan päätteeksi maistuivat kaikenlaiset karkkisuosikini iki-ihanista kiss kiss karkeista meheviin vaahtokarkkeihin sekä tietysti isoihin pussillisiin irttareita! Iltasella myös monenlaisia suklaisia patukoita katosi parempiin suihin.



Vielä suklaatakin enemmän tuli kuitenkin hyödynnettyä kesän aikana luonnon omia herkkuja, nimittäin pähkinöitä -tosin suklaakuorrutuksella usein niitäkin. Lempparikauppani punnitse ja säästä saikin minusta kesän aikana oikein kantisasiakkaan, ja sen lukuisten ja lukuisten eri tavalla maustettujen pähkinärivien seassa tunsin olevani melkein seitsemässä taivaassa: kookos- ja salmiakipäällyteisiä manteleita, jogurtti- ja maitosuklaacahewpähkinöitä ja erilaisia suolaisia sekoituksia tuli maisteltua pitkin kesää -ja samalla turvattua hyvien rasvojen saanti!

Juhlatilanteissa tuli sitten herkuteltua hieman juhlallisemmilla herkuilla. Juhannusjuhliimme mökillä perheen parissa olin valmistanut mansikka-kääretortun rahkaisella täytteellä. Synttäripäivänä nautin prinsessaleivoksen, jonka vihreä marsipaanikuorrutus äti sisäänsä ermavaahtoa ja mansikkaista hilloa. Ja elokuisiin juhliini valmistamani piirakat sekä kaaaopohjaien vadelmarahka-täytekakku maistuivat myös itselleni. Enkä todella voisi olla onnellisempi siitä, että juhlien osalta myös kaikki tarjottavat olivat minulle nyt sallittuja, ja pystyin niistä täysin siemauksin nauttimaan, ja siten täydellisesti myös Ystävieni seurassa juhlahetkestä iloitsemaan!






Niin paljon on siis mahtunut kesääni sellaisia makuja ja ruokia, joihin en vieläpä vuosi sitten uskaltanut katsoakaan. Vaikka olenkin jättänyt syömishäiriöaiheiset tekstini ainakin vähemmälle, kertoo jo tämä tekstini mielestäni myös edistymisestäni sillä rintamalla. Se kertoo nimittäin syömisen vapaudesta, josutavuudesta, rohkeasta kokeilumielestä ja ennen kaikkea nautinnollisuudesta. Nämä makumaailmat säilyvät muistoissani hyvinä kokemuksina ahdistuksen sijaan. Ne kertovat siitä, kuinka minä olen ottanut monta rohkeaa askelta, ja nauttinut samalla jokaisesta askeleesta hymyssä suin!

<3: Ida

9 kommenttia:

  1. Namimaiskis, mitä kuvia ja kuvauksia! :D Ihan mahtavaa lukea, kuinka olet löytänyt itsestäsi kokeilevan ruokailijan ja kulinaristin. Mitään ei-ei-ruokia sinulla ei taida enää paljoa ollakaan, vaan rohkeasti ja mielenkiinnolla kokeilet uusia makuja ja monia kauan pannassa olleita elämyksiä.
    Olen niin iloinen puolestasi, ja elimistö varmasti kiittää, kun saa riittävästi ruokaa ja kaikkia ravintoaineita. Ja sosiaalinen elämäsi on kokenut uuden tulemisen kahvila-ja ravintolakäynteineen. Juuri näin sen pitää mennäkin, vapaasti ja maun mukaan, ei aikataulutettuna ja tarkkaan laskettuna, ahdistuksella höystettynä.
    Kiitos herkullisesta postauksesta ja ihanaa loppuviikkoa teräsnainen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell! Tulinpa taas hyvälle mielelle kommentistasi!
      Kyllä, ruokavalioni on monipuolistunut huikeasti, ja samalla on sen tehnyt (sosiaalinen) Elämänikin.
      Olen aivan varma, että vielä Sinullekin on mahdollista ihan yhtä vapaa syöminen! Ja kenties jo seuraavan kerran tapaammekin esimerkiksi kahvilan merkeissä? :)
      Mukavia syyspäiviä sitä odotellessa! <3

      Poista
  2. Hyvältä näyttää! Jatka samaan malliin uusien (maku)maailmojesi valloittamista!
    Ihanaa viikonloppua Sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ihana Andrea taas kannustuksestasi! Ja Parasta mahdollista viikonloppua Sinullekin! Nautitaan tästä auringosta, joka meitä nyt hellii! :) <3

      Poista
  3. Hei Ida!

    Sekä kuulostaa että näyttää niin hyvältä että vallan tässä herahti vesi kielelle! Kuten Nell tuossa jo totesikin on ihanaa kun pystyt nyt kokeilemaan ja maistamaan ihan just sitä mitä mieli tekee ja nauttimaankin siitä! Ja olenhan sen myös omin silmin nähnyt! Ihanaa!

    Lämmin halaus! <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ystävä! Taidamme molemmat olla tulleet aikamoisen ja Hienon matkan, kun voimme nyt yhdessä nauttia kahvilassa jäätelöistä ja juhluia täytekakkuineen kaikkineen! Ja tiedätkö, olen siitä tavattoman iloinen! :) Nautitaan siis samanlaisista Ihanista hetkissä yhdessä jatkossakin! <3

      Poista
  4. Siis WAU mikä valikoima!:D Mietitkö koskaan paljonko ruoat maksavat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi! :)
      Vastauksena kysymykseesi, niin itse asiassa en juurikaan joudu miettimään ruoan hintaa. Tiedän nimittäin, että minulla on varaa sellaiseen ruokaan, jota nyt syön. Teen nimittäin pääsääntöisesti itse hyvää perusarkiruokaa perusaineksista, kuten paljon erilaisia keittoja. Esimerkiksi nakkipaketista ja edullisista juureksista ja perunoista nakkikeittoa ison kattilallisen, josta sitten syön monta päivää. Tai pussillisesta makaroneja ja soijarouheesta tai tarjousjauhelihasta makaronilaatikkoa. Ja lisäksi syön paljon esimerkiksi tavallista hiutalepuuroa. Toki vertailen kaupassa jonkin verran hintoja ja tarjouksia ja käytän hyväkseni satokausia, ja teen ruokaa niiden mukaan. Mutta oikeasti perusarkiruoka perusaineksista, jotka minulle maistuvat oikein hyvin, ei mielestäni ole kovin kallista, ja mikä parasta, kuten huomasit, niistä saa todella monipuolista ja vaihtelevaa ruokaa, kun vain vähän käyttää mielikuvitustaan ja viihteliäisyyttään. Ja kun ei aikaa ja viitseliäisyyttä riitä, myös valmiita ja puolivalmiita on mahdollista saada myös todella edullisesti. Esimerkiksi postauksessani mainitsemani paketillinen muikkuja maksoi musitaakseni parin euron luokkaa. Toki kaikista halvimmaksi tulee syömättömyys, mutta en pidä sitäkään oikein hyvänä vaihtoehtona....;)
      Toki silloin tällöin käyn myös ulkona syömässä tai muuten syön vähän paremmin, kuten muutaman kerran kesällä nautiskelin pihvin. Se maksaa tietysti jonkin verran enemmän, mutta on kuitenkin aika harvinaista. Kesällä tuli lomalla käytettyä tätä hyväksi jonkin verran enemmän, mutta normaali arkeni koostuu kuitenkin hyvin ptikälle edellä mainitsemistani valmistamistani perusarkiruoista. Silloin tällöin kuitenkin sallin itselleni tuon kahvila- tai ravintolanautinnon esimerkiksi perheeni tai ystävieni kanssa, ja ajattelen senkin ansaitsevani nyt, kun se on mahdollista. Minusta se on hieno kokemus, johon kuuluu nauttiminen hyvästä ruoasta ja tunnelmasta, rentoutuminen sekä ennen kaikkea mukava yhdessä olo ja juttelu läheisteni kanssa. Ja tuosta kokemuksesta olen silloin tällöin myös valmis vähän maksamaan. Mieluummin käytän rahani siihen, kuin esimerkiksi juomiseen tai jatkuvaan uusien rättejen kotiin raahaamiseen. Nämä ovat valintoja, mutta itse ostan esimerkiksi suurimman osan vaatteistani kirpputorilta ja baareissa istuskelua en harrasta.
      Hyviä makumaailmoja ja muutenkin kaikin puolin hyvää syksyä Sinulle! :)

      Poista
  5. Kiitos perusteellisesta vastauksestasi ja samoin hyvää syksyä!

    VastaaPoista