keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Pienin askelin eteenpäin syömisessä

Suurin haasteeni toipumisessa on omalla kohdallani on ollut painon nousemisen vaikeuden lisäksi muutoksen tekeminen ruokavaliooni. Jo pelkkä ajatus tästä on tuntunut niin vaikealta, että olen jopa lähes itkun partaalla rukoillut, ettei tarvetta tai pakkoa muutosten tekemiseen tulisi.

Nyt olen kuitenkin kyennyt muutokseen, myös tällä osa-alueella, jopa niin, että aloite ja motivaatio on lähtenyt itsestäni. Olen edennyt pienin askelin tosin, mutta pystynyt muutokseen kuitenkin, ja se on pääasia. Koska uskon, etten ole ainoa, joka kamppailee samojen asioiden kanssa, päätin hieman kertoa siitä, miten minä olen muutoksia tehnyt, mikä on konkreettisesti ollut minun polkuni. Siis mikä on ollut minun tieni onnistumiseen ja mitä olen tästä onnistumisestani saanut, sekä mitä tarkoitan sillä, että onnistuminen ruokkii aina onnistumista.

Koska kykyni muutokseen on ollut rajallinen, olen lähtenyt kasvattamaan ruokamääriäni pienin askelin. Toisille sopii nopeampi tahti, toiset hyötyvät kerralla isomman ateriasuunnitelman käyttöön ottamisesta, sillä joillekin on varmasti helpottavaa tietää, että kun ottaa kerralla käyttöön isomaan ateriasuunnitelman, voi siinä jonkin aikaa pysyäkin, eikä muutoksia tarvitse tehdä jatkuvalla syötöllä. Minun on täytynyt tehdä lisäyksi ateriasuunnitelmaani pienin askelin. Leikkele, desilitra ja keksi kerrallaan olen edennyt ja ruokavaliotani kasvattanut. Mutta pääasia kuitenkin on, että olen niitä tarpeellisia muutoksia tehnyt. Ja lopulta olenkin onnistunut kasvattamaan syömisiäni yhden kunnon aterian verran.

Mutta koska päästäkseen eteenpäin, on kovin pieniä muutoksia tehtävä paljon, jotta niillä olisi merkitystä. Itse olenkin säätänyt ajatukseni sille taajuudelle, että koska muutokset ovat pieniä, täytyy niitä myös tapahtua jatkuvasti. Olen siis tehnyt pieniä lisäyksiä noin pari viikossa, ja se on tuntunut omalle kohdalleni sopivalta tahdilta. Olen lisännyt keksin välipalalle, muutaman leikeleen lounasvoileivän päälle, hilloa aamupuurooni ja niin edelleen. Oikeastaan kun olen edellisen muutoksen tehnyt, olen alkanut jos pohtia seuraavaa, sillä tiedän, ettei paikoillaan jumittaminen ole vaihtoehto. Näin olen myös välttynyt sen asian puntaroinnilta, pitäisikö muutoksia tehdä vai ei ja ovatko ne varmasti tarpeellisia, ja saanut myös irroitettua muutosten tekemisen myös painon jatkuvasta seruaamisesta. Sillä sairaus varmasti keksii kyllä verukkeen jos toisenkin välttyäkseen muutoksilta.

Mahdollisuuteni edetä tällä tavalla pienin askelin on kuitenkin edellyttänyt sitä, että ateriasuunnitelmani on ollut alunperinkin kunnossa, ja vaatinut vain hienosäätöä aina energian kultuksen lisääntyessä painon ja voinnin kohetessa. Jos syöminen on vielä minimaalista ja täysin riittämtöntä, on tietenkin tehtävä muutoksia nopeammassa tahdissa jo kunnossa ja terveenä pysymistä ajatellen. Koska painoni ja syömiseni ovat kuitenkin olleet suhteellisen turvallisissa kantimissa ja stabiileina jo pidemmän aikaan, on tällainen pienin askelin eteneminen ollut siis mahdollista.

Koska siis tämä ateriasuunnitelmani perusrakenne on ollut kunnossa, ja tarkistettu yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa, olen kyennyt lisäyksiä tehdessä myös kuuntelemaan omia makumieltymyksiäni, ja lisäämään sitä, mikä on sillä hetkellä tuntunut mieluisimmalta ja helpoimmalta. Ravitsemusterapeutinkin sanoma lisäysten suhteen onkin ollut selvä: ykkösasia on energian lisääminen, ja kaikki käy. Kun siis mitään suurempia puutteita ruokavaliossani ei ole ollut, olen ajatellut, että mikä tahansa lisäys on ihan yhtä hyvä. Ja ennen kaikkea: aina parempi kuin ei mitään lisäystä ollenkaan.

Myös lisäämisajankohtien suhteen olen kuunnellut itseäni, niin lisäysten käyttöönottamisen kuin lisäysen ajankohdan suhteen päivän sisälläkin. Tämä ei nyt tarkoita millään muotoa sitä, että olisin lykännyt lisäyksiä hamaan tulevaisuuteen milloin milläkin verukkeella, vaan päinvastoin sitä, että olen tarttunut jokaiseen tilaisuuteen, ja tehnyt muutoksia aina kun ne ovat olleet mahdollisia. Kaikilla meillä on vaikeita päiviä, joilloin eteenpäin puskeminen on yhtä tuskaa, jos ei mahdotonta, mutta kaikilla meillä on myös niitä helpompia, parempia hetkiä. Ja taito on käyttää näitä parempia hetkiä omina mahdollisuuksinaan toipumisen tukemiseen ja etenemisen hyödyntämiseen, on tärkeää.

Eli pienin, jatkuvin askeli, itseä kuunnellen. Se on ollut minun avaimeni tässäkin asiassa. Ja se on tuntunut omalle kohdalleni parhaalta, toimivammalta ratkaisulta.

Tämä ei tietysti tarkoita sitä, että kaikki olisi sujunut kivuttomasti, ei suinkaan. Vaikeaa on ollut, ahdistanut on, ja pelottanutkin vähän, sen myönnän, mutta mikä tärkeintä jostain löytämäni Rohkeuden ansiosta kaiken pelon ja ahdistuksenkin keskellä olen kyennyt siihen. Nimittäin Muutokseen. Olen ottanut askeleita oikeaan suuntaan, olen mennyt pelkoja päin, olen uskaltanut ja onnistunut. Olen edennyt, pienin askelin, mutta edennyt kuitenkin.

Sillä juuri muutos, eteenpäin meneminen, ne ovat parhaita ratkaisuja tilanteen kroonistumisen estämiseen. Sillä mitä pidempään paino jumittaa paikallaan, sitä ahdistavammaksi muutokset muuttuvat. Ja sitä vaikeammalta tuntuu ottaa aina se seuraava askel, tämän olen saanut todeta ainakin omalla kohdallani. Pääasia on siis, että lähtee liikkeelle, ja jatkaa siitä sitten eteenpäin. Toki me kaikki tarvitsemme pitkässä taistelussamme välillä hengähdystaukoja, mutta tilanteeseen ei saa jäädä kiinni, silloin kun tarvetta muutokselle selvästi on.

Ja sitten tulee se lohduttavin osuus: Voin nimittäin vakuuttaa, että painoni ei lisäysten johdosta ole syöksynyt anoreksian syöttämien pelkojen mukaisesti huimaan hallitsemattoman nousukiitoon, ei suinkaan, eikä se ole tavoitteenakaan. Se on ehkä noussut himpun verran silloin tällöin, ja parhaimmillaan pääsyt tavoitteen mukaiseen jatkuvaan mutta hyvin maltilliseen nousuun.

Jo ennen painon minkänlaista nosuua olen kuitenkin ruokavalioni kasvattamisen myötä saanut aimo annoksen energiaa jaksamiseeni arjessa. Tuntuu kerta kaikkiaan ihanalta, kun jokaista askeltaan ei tarvitse miettiä, energiaa riittää myös yllättäviin ohjelmanumeroihin, eikä kaikki energia kulu pelkästään jokapäiväisestä arjesta selviämiämiseen.

Nälkäni on pysynyt kurissa, ja tämän ansiosta mieleni on täyttynyt niin paljon mielenkiintoisimmista asioista kuin ruoka. Jaksan taas keskittyä opiskeluun, jaksan taas harrastaa, nauraa ja tavata ihmisiä. Minulla on energiaa suunnitella kesän ohjelmaa, haaveilla tulevasta ja pohtia vähän näin filosofiluonteena syvällisiäkin.

Kaiken suunnittelun, haaveilun, Elämisen ja energian keskellä tunnen nauttivani Elämästä yhä vain enemmän hetki hetkeltä. Jaksan taas nauraa, huomata ympäristöstäni poitiivisia asioita, ja puuhailla kaikkea minulle mieleistä.Ja toisaalta jaksan myös jatkaa surun keskellä. Jaksan elää, tuntea, ja vain olla.

Kaikkein suurin vaikutus lisäyksillä on kuitenkin ollut psyykkisiin voimiini taistella Mörköä vastaan. Jokainen teko, jokainen muutos oikeaan suuntaan on ollut kuin puukon isku Mörön rintaan. Jokainen niistä on vahvistanut minua, ja näin ollen heikentänyt Mörköä. Muutokset ja niihin pystyminen, itsen ylittäminen ovat antaneet minulle uskoa itseeni, ja kaloreita suurempi merkitys jokaisella lisäsuupalallisella onkin ollut itseluottamukseeni. Jokaisen muutoksen jälkeen tunnen olevani vahvempi, vapaampi ja ylpeämpi itsestäni Onnellisempi siitä, mitä olen saavuttanut, ja silti halukkaampi suuntaamaan taas eteenpäin.

Sillä niin se vain on, kuten olen useasti todennut, että onnistuminen ruokkii onnistumista. Kun omat voimat ja itseluottamus kasvavat, antavat ne tarvittavaa rohkeutta suunnata taas eteenpäin ja tarttua uusiin haasteisiin. Ja samalla kun muutoksien hyvät vaikutukset alkavat kasaantua, alkaa Elämän nälkä kasvaa ja halu kurkistaa vielä seuraavan mahdollisuuden taakse aina vain kasvaa.

Kaikista tärkeintä näiden pienten, mutta sitäkin tärkeämpien muutosten vyöryssä onkin ollut, että kaipuuni palata normaaliin Elämään, halu päästä eteenpäin Elämässäni ja jättää vanha taakseni, siis motivaationi saavuttaa tavoitteitani, haave tuntea itseni kauniiksi ja terveeksi, siis myös normaalipainoiseksi, ja pakko myöntää, myös se salainen haaveeni tuntea itseni vielä kerran Voittajaksi, tämän tarinan Sankariksi, on kasvanut päivä päivältä.

Näiden Suurien haaveiden, tavoitteiden ja ajatusten keskellä olen kuitenkin ymmärtänyt sen, mikä on kaikkein tärkeintä: pienistä editysaskelistani nauttimisen ja iloitsemisen. Sillä juuri ne pienet muutokset mahdollistavat Suuria.

<3: Ida


13 kommenttia:

  1. Hei Ida!

    Jälleen kerran hatun noiston aihetta! Osuit niin ytimeen kun sanoit että mitä pidempään paino junnaa paikoillaan sitä vaikeampi on alkaa tehdä muutoksia sen nostamiseksi! Varsinkin jos paino on kovin alhainen. Silloin riski on suuri että sitä ihan oikeasti ns. kroonistuu eikä pääse enää eteenpäin. Sinä olet hienosti ottanut härkää sarvista ja tajunnut että niitä pieniä muutoksia pitää tehdä koko ajan ettei jumiudu paikoilleen. Ja tosiaan, jotta voi edetä pienin askelin pitää se "pohja" eli ateriasuunnitelma olla tarpeeksi kantava.
    Kun etenee pikkuhiljaa voi se ensin tuntua mitättömältä mutta todellakin, pienistä askeleista syntyy suuri loppputulos. Jos vaikka nostaa painoaan sata grammaa viikossa, mikä voi kuulostaa todella pieneltä, on se huikeat viisi kiloa vuodessa mikä on hurjan paljon verrattuna siihen että jumittaa vain paikoillaan "sitten kun"-asenteella. Joten jatka ihmeessä samalla tavalla kuin tähän asti, nauti pienistä edistysaskeleistasi ja hups, oletkin jo maalissa!

    Olen taas kerran todella ylpeä sinusta Ida ja sinun päättäväisyydestäsi parantua!

    Iiiiiiso halaus täältä ruudun toiselta puolelta! <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina ja voi kiitos taas kannustuksestasi! Se tuntuu kyllä aina niiiin hyvältä! Varsinkin kun meillä tuntuu olevan niin samannäköiset polut, samanlaisia ajatuksia, ja on ollut Ilo seurata, kuinka pitkälle Sinä olet päässyt! Hyvä on siis tulla perässä!
      Iiiiiso halaus Sinullekin, Sankari!<3

      Poista
  2. Hyvä teksti ja niin kuin sanoit, tapoja on monia. Mulle tehtiin niin, että koko ajan lisätään pieniä juttuja. Olisin itse halunnut vain suoraan yhden suunnitelman, jottei olisi tarvinnut riidellä ja stressata jatkuvien lisäysten takia. Haluaisitko laittaa ruokapäiväkirjaa/ateriasuunnitelmaa tai kuvia ruokailuistasi? :) ei tietenkään ole pakko, jos et halua, oli vain ehdotus.

    Tsemppiä Iida! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Butters ja kiitos Sinullekin kommentistasi! Olenkin tänne tehnyt yhden postauksen ateriasuunnitelmasta, joka on toki muokkaantunut ajan myötä, mutta pohja on suunnilleen sama. Tarkkoja määriä sisältäviä ruokapäiväkirjoja en mielelläni tee, koska se usein vain aiheuttaa toisissa sairastavissa tarpeen vertailuun, joka on täysin tarrpeetonta, koska jokaisen tarve ja elämäntilanne on erilainen.
      http://idaelina.blogspot.fi/2013/04/ateriasuunnitelmani.html

      Tsemppiä kovasti Sinullekin Butters! Olet käynyt kovan Elämän koulun, mutta olet ehkä juuri siksi niin tajuttoman Vahva. Selviät kaikista elämäsi vaiheista, ihan varmasti. :)

      Poista
  3. Moi!!
    Kuules Kaunis Nuori Nainen: Olet jo Sankari..monellakin elämäsi aluella!! Olet jo voittanut isoja haasteita..ehkä suurimman..kun olet haastanut Itsesi parantumaan! Olet rohkea sankari, vahva sankari ja määrätietoinen ja omien jo saavutettujen tulostesi sankari. Tuo halu, paranemisen halu, on Sinussa itsessäsi..kuten totesitkin..Kaikki lähtee sinusta ja sitä vóimaa ja tahtoa tuntuu olevan :-)!!!
    Kevät on täällä, niin Sinäkin..Hymyilemässä kilpaa auringon kanssa!!
    Hurjan paljon haleja ja lämpöä sekä Sinulle, että rakastavalle Perheellesi!
    terkuin: marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Kiitos Ihana Marika ihan Supersöötistä kommentistasi! Eihän tuohon voi enää mitään lisätä!
      Toivon Sinulle Ihana Marika kivoja kevätpäiviä, paljon lämpöisiä auringon säteitä ja hymyn hetkiä! Olet usein ajatuksissani. <3

      Poista
  4. Kuten olen jo blogisi ammoisista alkuajoista lähtien todennut: Sinulle sopii pienin askelin eteneminen; se on tuottanut ja tuottaa tulosta paremmin kuin mikään muu hoitomuoto kohdallasi koskaan. Kotioloissa, rakkaiden ympäröimänä ja vailla osaston stressaavaa tahtia ja ilmapiiriä. Pienin askelin olet saavuttanut suuria tuloksia, kun asiaa pidemmällä aikavälillä tarkastelee. Saat siis olla erittäinkin ylpeä ja tyytyväinen itsestäsi! Jatka samaan malliin, kultaseni, ja pian se yhden elämänvaiheen maaliviiva onkin jo saavutettu! Ja kohtapian, kun se on saavutettu, häämöttävät jo ihan uudet elämän haasteet ja maaliviivat...

    <3 Haleja! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Andrea taas kauniista sanoistasi! Kommentissasi tulikin esille kaksi tosi tärkeää juttua paranemisen kannalta. Ensinnäkin juuri tuo oman tavan löytäminen. Minä jos kuka tiedän, että aina sitä ei ole helppoa löytää, mutta se on aina kuitenkin mahdollista. Muistathan tämän? Kyllä Sinäkin vielä sen tiesi löydät, ja en yhtään epäile, ettetkö olisi jo löytämässäkin.
      Ja sitten kun se oma polku löytyy, alkavat, kuten kuvaat, ihan uudella tavalla avautua ihan uudet maaliviivat. Elämään tuleekin niin paljon kaikkea hyvää, uusia suunnitelmia, uusia tavoitteita, uusia unelmia, sairauden tilalle. Ja se jos mikä tuntuu vapauttavalta, ja avartaa maailmankuvaa ja tuo taas uutta sisältöä ja uusia mahdollisuuksia! Olen varma, että Sinullekin on varattu tässä Elämässä vielä paljon hyvää varallesi, paljon sellaista mistä et välttämätät vielä edes osaa uneksia. Ehkä nyt on meidän molempien tullut aika suunnata katseemme sitä kohti?
      Halaus, Ystävä <3
      Ps. Kiitos kauniista pääsiäiskortista! Se oli mennyt väärään osoitteeseen, joten sain sen vasta. Mutta ihan yhtälailla se ilahdutti tänä keväisenä päivänäkin :)

      Poista
    2. Kiitos, Ida, itsellesi kauniista vastauksestasi! <3

      ... Pääsiäiskorttisi lähti kyllä matkaan jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä, mutta Itella on näemmä taas töppäillyt... No, mukavaa jos kortti ilahdutti vielä näin jälkikäteenkin! :)

      Mukavaa alkavaa helleviikkoa Sinulle! <3

      Poista
  5. Mahtavaa Ida!
    Olen niin ylpeä siitä, kuinka hienosti olet ottanut haltuun vastuuta toipumisestasi ja olet kohdannut vaikeita asioita tielläsi. Paraneminenhan on jatkuvaa epämukavuusalueille menemistä ja uuden opettelua. Olet saanut edetä omaan tahtiisi ja itse päättää ruokalisäystenkin suuruudesta ravitsemusterapeutin hyväksynnällä höystettynä. Muutokset ja lisäykset ovat varmasti pysyvämpiä ja mieluisampia, kun olet itse saanut päättää sisällöstä ja tahdista niiden voimaantulosta. Liian suuret muutokset kerralla ovat usein syöksykierteen alku ja ahdistus kasvaa niin suureksi, että niihin ei alkujaankaan pysty. Hiljaa hyvä tulee, niin kuin sanotaan. Ja niistä pienistä puroista syntyy suuri virta.
    Olen kanssasi samoilla jäljillä ja juuri pikkuhiljaa eteneminen oman pään ja kantokyvyn mukaan tuntuu minustakin sopivammalta. Olenhan kokenut, kuten sinäkin, kuinka nopeat muutokset ja liian äkkiä tapahtuneet painonvaihtelut lopulta romahduttivat pohjalle ja tuhosivat terveyden ja saavutetun hyödyn. Jokaisella on oma tyylinsä toipua, mutta tärkeintä on, että se kumpuaa omasta sisimmästä, eikä kenenkään ulkopuolisen sanelemana. Ja paino ei todellakaan räjähdä mihinkään, vaikka lisäyksiä tekeekin usein. Olet sen todistanut ja tekstistäsi moni samassa tilanteessa oleva saa uutta uskoa ja toivoa tilanteeseensa.
    Ihanaa keväänjatkoa Ida-ihana! Toivottavasti näemme pian. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kannustuksestaasi Nell! Kyllä Sinäkin olet selvästi sitä omaa polkuasi löytämässä, ja sitä on ilo ollut seurata vierestä! Kuten meille molemmille tuttu sisätautiprofessori joskus minulle totesi: maltti on valttia. Eli kärsivällisyyttä tämä pienin askelin eteneminen vaatii, mutta sen avulla voi pitkällä aika välillä saavuttaa paljon, kuten Katarina tuossa osuvasti totesi. Ja kun on itse mukana toipumisessa, usein tuloksetkin ovat pysyviä. Jatketaan siis yhdessä pienin mutta varmoin askelin eteenpäin toisiamme tukien, kuten tähänkin asti! Tsemppihalaus <3

      Poista
  6. Hienoja askelia olet ottanut ja otat! Myös itse olen löytänyt oman tapani edetä ja ylittää "omia rajoja". Se on tosiaan totta, että jokaisella on omat tapansa toipua. Itseasiassa luulen, että sen oman tavan löytäminen on tosiaan koko toipumisprosessin avainasia. Koska kuten tiedetään, kun joku tuntuu omalta, siihen myös kiinnittyy paremmin. Ja mielestäni on hyvä, ettet julkaise tarkkoja kuvauksia, itseä ainakin välillä ahdistaa toisten ruokapäiväkirjat sitä kun niin helposti käy vertaamaan (tietysti voisi jättää lukematta/katsomatta, mutta vielä en siinä kovin hyvin onnistu) :/

    Mutta muistathan, ettei ne isotkaan askeleet pure, kun niiden aika ja tarve on <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jen! Olipa mukavaa, että tulit taas kommentoimaan, kiva kuulla Sinusta täälläkin, vaikka toki olen blogistasi kuulunmisiasi aina innoissani lueskelliut. :)
      Ja tosiaan: siltä on vaikuttanut kaikesta päätellen, että olet löytämässä omaa tapaasi, ja ylittämässä omia rajojasi. Ja tiedätkö, se on ihan mahtavaa! Jatka vain samaan tapaasi itsesi ylittämistä ja pian ei edes taivas ole rajanasi!
      Ja olipa myös hyvin sanottu tuo, että isotkaan askeleet eivät pure, kun niiden aika on. Aivan totta tuo, ja pikemminkin ajattelen tämän pienin askelin etenemisen niin, että silloin ei jää odottamaan siä oikeaa hetkeä, vaan etenee edes pienin askelin koko ajan, ja kun tilaisuus tulee, ottaa sitten isomman harppauksen. Kun eteneminen on jatkuvaa, myös ne isot askeleet ovat enemmän itsestä kiinni, eikä niitä joudu tekemään niin pakon edessä.
      Tsemppihalaus Sinulle!<3

      Poista