torstai 22. toukokuuta 2014

Kohtaaminen toisen anoreksiaa sairastavan kanssa

Olen tavannut jonkin verran muita anoreksiaa sairastavia, mutta he ovat pääsääntöisesti olleet Ystäviäni, sillä toisen samaa sairautta sairastavan kohtaaminen on ollut minulle vaikeaa, ja niinpä olen tietoiesti vältellyt tällaisia tilanteita. Osasto-olosuhteet tietysti pakottivat minut muiden sairastavien seuraan, mutta sielläkin koin muiden sairastavien läsnäolon enimmäkseen vaikeana ja ahdistavana sen sijaan, että olisin kokenut kannattelevaa vertaistukea.

Toki Ystävieni tapaamisissa olen kokenut vahvasta samaistumiseta seurannutta syvää ymmärrystä, myötäelämistä, ja saanut tukea, jota muu kuin toisen saman kokenut ei voi antaa, mistä olen kiitolllinen tutustuttuani teistä moniin. Etenkin hieman vieraampien samaa sairastavien kanssa tilanne on kuitenkin ollut vaikeampi. Niinpä suuresta halustani auttaa ja tarjota vertaitukea muun muassa teistä lukijoista usealle, olen kieltäytynyt tämän asian nurjan puolen vuoksi monista tapaamisista, ajatellen, että sen aika koittaa, kun olen itse tarpeeksi varmoilla vesillä.

Jokin aikaa sitten törmäsin kuitenkin täysin sattumalta nuoreen naiseen, joka selvästi sairasti anoreksiaa, ja tämän jälkeen tapasimme toisiamme olosuhteiden sanelemana pakkona lähes koko kevään ajan. Yllätin kuitenkin itseni huomaamasta, ettei hänen kohtaamisensa aiheuttanut sisälläni enää samanlaista tunnemylläkkää, kuin se olisi joskus aikaisemmin varmasti aiheuttanut. 

Sairauteni alkuaikoina toisen anorkesiaa sairastavan henkilön kohtaaminen olisi varmasti vaikuttanut, ja vaikuttikin, minuun ja omaan sairauteeni hyvin negatiivisesti, ja niin se vaikuttikin esimerkiksi ollessani ensimmäistä kertaa osastolla. Varoitusmerkin sijaan näin minua huonommassa kunnossa olevissa potilaissa sairaan kierolla tavalla tuossa tilassa jotakin kadehittavaa, tavoittelemisen arvoista, jopa ihailtavaa, jolloin muiden sairastavien seura sai minut yhä vain sairaammaksi.

Olen ennenkin kirjoittanut siitä, kuinka yksi vertaistuen vaaratekijöistä syömishäiriötä sairastavien kohdalla on sairauden taipumus jatkuvaan vertailuun siitä, kuka on "paras anorektikko" ja kaikista laihin, siis terveen ihmisen näkökulmasta sairain ja huonoimmassa kunnossa. Myös minä olen vertaillut itseäni ajoittain paljonkin toisiin sairastaviin. Aina sen vaikutus on kuitenkin ollut negatiivista. En ole saanut mitään tyydytystä siitä, kun olen huomannut olevani meistä se huonokutoisempi, mutta en sijaan kuten edellä kuvasin, olen saanut paljon vettä anoreksiamyllyyn siitä, kun oman, usein vääristyneen, arvion mukaan olen ollut meistä se paremmassa kunnossa oleva.

Vaikka sairauden "hienous" on kadonnut silmistäni jo oikeastaan aikaa sitten täysin, ja siksi toiset sairastavat eivät saa enää kultaista kruunua päähänsä silmissäni, vaan päin vastoin, ei toisen sairastavan kohtaaminen ole ollut helppoa silti vieläkään. Kateuden sijaan olen, anoreksian menetettyä kokonaan kultareunuksensa, jo jonkin aikaa tuntenut vain pohjatonta pahaa oloa, ja toisen sairastuneen näkeminen on ollut hyvin ahdistava kokemus, sillä olen tuntenut olevani ikään kuin samassa veneessä tuon surulliselta näyttävän hahmon kanssa. Jo osastolla otin usein toisten sairastavien pahan olon harteilleni, tunsin heidänkin puolestaan, kykenemättä todennäköisesti toisen ahdistusta todennäköisesti kuitenkaan millään tavalla poistamaan, tai edes lieventämään. Jollakin tavalla koin sen pahan olon, joka itsessäni oli entistä voimakkaampana, heijastaen samalla toisen tunnetta.

Empatia ja myötäeläminen on varmasti piirre, josta on paljon myös apua, ja joka usein tekee ihmisestä hyvän ja inhimillisen, sikäli kuin me sen ymmärrämme. Toisen pahan olon imemisessä itseensä mennään kuitenkin jo samaistumisessa liian pitkälle, sillä tällöin on kyse oman pahan olon lietsomisesta toisen tunteisiin keskittymisen sijaan, eikä se auta ainakaan toista, eikä usein itseääänkään. Tällöin pienen etäisyyden ottaminen toisen tilanteeseen, ja jopa itsensä pieni suojeleminen siltä on usein paikallaan.

En tiedä, olenko vieläkään täysin turvallisilla vesillä, mutta oman tilanteeni parannuttua ja päästyäni sairaudessani hieman varmemmille vesille, on tuosta mainitsemastani etäisyyden ottamisesta tullut helpompaa. Ja tämän sain huomata tavatessani tuota sairasta nuorta naista. Kykenin nimittäin toisen sairastavan nähdessäni jo katsomaan asiaa aidosti ulkopuolisen silmin. Toki myötätuntoisena ihmisenä yhä tunsin sääliä  kohdatessani tämän sairaan nuoren naisen, mutta hänen paha olonsa oli kuitenkin hänen, ei enää omani.

Lopulta asia on nimittäin niin, että minä käyn omaa taisteluansa, hän omaansa. Ehkä sillä erotuksella, että tiedän ja ymmärrän paremmin, mitä hän käy läpi. Etäisyyden ottaminen auttaa myös hahmottamaan tilanteen omalta kohdaltani toisesta näkökulmasta. Toisaalta nimittäinhän tämän tapaamisen pohjalta huomasin jälleen paremmin, kuinka pitkälle olen tullut, ja myös se, että olen nyt tässä, päässyt tähän asti, tuntuu entistä hienommalta, ja pieni ylpeyden siemenkin nousi taas tuosa kohtaamisessa pintaan. Omien kokemuksieni pohjalta myös tiedän, kuinka toinen ei voi toista pelastaa, ja vaikka halua auttaa olikin kova, tiesin, että omat mahdollisuuteni auttaa toista,minulle tuntematonta ihmistä, ovat rajallliset, jopa olemattomat.

Lopulta ajatukseni tulivatin siihen pisteeseen, että en siis voi muuta kuin toivoa hänelle kaikkea parasta, ja kääntää asian omaksi voitokseni siten,että on hienoa huomata olevani jo itse tässä. Ja tärkeintä on nyt vain jatkaa omaa taisteluani, sillä toipumisen myötä myös omat mahdollisuuteni auttaa muista sairastavia myös moninkertaistuvat. Samalla tietysti ystäviäni rinnallani tukien, toisaalta myös hyväksyen sen, että minä en voi kaikkia pelastaa. Sillä tuesta huolimatta lopulta jokaisen on tästä itse itsensä pelastettava, mutta ystäviä tarvitsee meistä jokainen.

<3: Ida

12 kommenttia:

  1. Tuo tunne on hyvin tuttu varmasti monelle, myös itselleni. Pahemmassa kunnossa ollessaan sitä vertasi (ja varmasti vertailen edelleen) itseään muihin sairaisiin ja tämä toinen teki varmasti ihan samaa. Ei tahallaan, mutta sairauden sanelemana. Osastolla olossa on, kuten hyvin kuvasit, empaattisella ihmisellä, kuten sinulla ja minulla, taipumus ottaa muiden ahdistus ja paha olo omalle kontolle ja omaskua jollakin tasolla hoitajan rooli. Jos haluaa parantua, pitää olla tylysti sen verran itsekäs, että jos on tapumusta ahdistua muista sairastavista, ottaa etäisyyttä ja keksittyä omaan napaansa. Ja se jos mikä on vaikeaa! Vertaistuki on se kaksiteräinen miekka, josta olet aiemminkin kirjoittanut. Se tuo muassaan parhaassa tapauksessa kannustusta ja tukea ja huonossa taas vertailua, ahdistusta ja sairauden lietsontaa.
    Paremmassa voinnissa vertaistuesta ja muiden sairastavien kohtaamisesta saa ihan uusia asioita irti ja se jos mikä kannustaa toipumisessa.
    Minuakin on kerran jos toisenkin tullut lenkilläni vastaan ihminen, sairastava, ja kerran polilla sitten törmäsimme ja aloin jutella. Ensimmäisiä kertoja kun hänet näin ahdistuin, mutta kun pääsimme keskustelun alkuun ja tutustuimme, meistä tuli ystävät. Ja ystäviä todellakin jokainen tarvitsee. :)
    Sinä olet minulle korvaamaton tuki, ymmärtäjä, vertainen ja esikuva. Kiitos kaikesta antamastasi tuesta ja ystävyydestä, jota olet vuolaasti tarjonnut, olipa oma olosi mikä hyvänsä.
    Teet arvokasta työtä tätä blogia kirjoittamalla!
    Kiitos Ida! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Kiitos Nell, ihan liikutuksen kyyneleet tulivat taas silmiin kommentistasi! Voit olla varma, että tuo saamasi ystäyys, tuki ja ymmärrys on varmasti ollut molemminpuolista. <3
      Ja ihan mahtavalta kuulostaa tuo, että olet onnistunut luomaan oikean ystävyyssuhteen toiseen, joka ensin näyttäytyi itsellesi negatiivisena. Mutta sellainen Sinä taidat olla: osaat kääntää asiat parhainpäin, ja aidosti välität täällä toisista kulkijoista.
      Se on todella hieno piirre ihmisessä, ja silti haluaisin vielä muistuttaa Sinua omista sanoistasi: joskus on katsottava omaa napaa. Olet tärkeä. Ihan Sinä itsekin. <3

      Poista
  2. Hei Ida!

    Kirjoitit todella asiasta jonka jokainen anoreksiaa sairastava tunnistaa itsessään, halusi sen myöntää tai ei. Ihan jokainen vertaa itseään toisiin ja kyseenalaistaa omaa kokoaan, pitää itseään liian hyvässä kunnossa olevana ollakseen ns. hyvä anorektikko. Joku on sanonutkin, että kahden anorektikon ei pitäisi olla paljon tekemisissä toistensa kanssa just koska se voi johtaa siihen kilpailuun kumpi on laihempi. Toisaalta, jos ystävyys on sitä oikeaa ystävyyttä sitä ei vertaa itseään toiseen vaan yrittää toista tsempata vuoron perään....

    Sanoit osuvasti tuon että toisen sairaan näkeminen ei enää aiheuta kilpailuhenkeä vaan enemmänkin pahaa oloa. Ihan samaa olen huomannut itsessäni. Ahdistun kun näen liian laihan tytön mutta en sillä tavalla kuin ennen eli en anna sen vaikuttaa omaan tilanteeseeni. Se on todellakin merkki siitä että on päässyt pitkälle! Myöskin se on mielestäni vahvuuden merkki kun tajuaa että toista voi kyllä tukea tiettyyn pisteeseen asti, mutta sen varsinaisen taistelun joutuu jokainen tekemään ihan itse, sitä ei voi toisen puolesta tehdä kukaan. Ja ettei myöskään uuvuta itseään oman terveytensä kustannuksella tukiessa toista.

    Joskus tilanne on myöskin noin kuin kirjoitat, että ei voi kuin toivoa toiselle parasta. Että kaikki todellakin on siitä toisesta itsestä kiinni. Omalla kohdallani tiedän että kaikki ystävät ja perheenjäsenet tekivät juuri näin, nostivat kätensä pystyyn ja toivottivat parasta varmana siitä etten ikinä parane. Oli siis täysi itsestäni kiinni mille tielle päätin lähteä. Ja loput tiedätkin :)

    Ihanaa, että olet tällä samalla tiellä kanssani! Tuntuu jälleen kerran että kuljet jalanjäljissäni, jo paljon paljon lähempänä minua kuin arvaatkaan! Kohta otat kiinni ja jalanjälkien sijaan käveltkin rinnallani!

    Lämmin, lämmin halaus! <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Voi tiedätkö, kovin mielelläni kuljen jalanjäljissäsi, ja vielä mieluummin pian rinnallasi. Olipa kerta kaikkiaan Ihanasti sanottu Sinulta <3 Sillä Sinä olet päässyt pitkälle, ja pääset vielä pidemmälle, ja tuon matkan tahdon ehdottomasti jakaa kanssasi. En vain toivoen Sinulle parasta, vaan sitä varmasti rinnallasi todistaen. <3

      Poista
  3. Uskoisin, että sairaudella saattaa olla ihan oma elämänkaarensa myös mitä tulee muihin sairastaviin suhtautumisessa. Itse myönnän auliisti verranneeni vuosien varrella usein itseäni muihin sairastaviin. Kun sairastuin ei ollut vielä syömishäiriö-osastoja, ja muistan aina pelänneeni törmääväni osastolla, jolla olin, muihin syömishäiriöisiin. Kun sitten syömishäiriöihin erikoistunut osasto perustettiin, kesti todella kauan ennen kuin "uskalsin" hakeutua sinne hoitoon juuri koska ajattelin, että mitähän siitäkin tulee kun on osasto jolla puolet on sh-potilaita... Vaikka osasto-olosuhteet ovat aina haastavia, pelkäsin kuitenkin turhaan, sillä muiden sh:tä sairastavien kohtaaminen olikin pääsäntöisesti ihan hyvä kokemus. Vaikkakin haastava. Nykyään, vaikken vielä terve olekaan, on suhtautumiseni muihin sh:tä sairastaviin muuttunut aika lailla. Kun, tosiaan, ennen usein vertailin ja olin ahdistunut, niin tänäpäivänä ennemminkin koen sekä suurta surua että sympatiaa muita sairastavia kohtaan. Itseäni lähinnä häpeän, koska edelleen sairastan.

    Mutta se on taivahan tosi, että loppupeleissä ei kukaan meistä voi toista parantaa ja pelastaa. Se työ on tehtävä ihan itse. Toki siinä ohessa, omien voimiensa rajoissa, voi yrittää tukea ja kannustaa muita kipusiskoja. Sillä, kuten itsekin toteat, kukaan muu kuin toinen sh:tä sairastava ei voi koskaan täysin ymmärtää ja tajuta miltä sairastaminen todella tuntuu, puhumattakaan siitä kieroutuneesta logiikasta joka sairautta sanelee... Ja jos siinä vaiheessa kun kokee itsensä toipuneeksi ja olevansa varmoilla vesillä, palaa halusta auttaa laajemminkin, niin sitähän voi ryhtyä vaikkapa vertaistukiohjaajaksi!

    Kiitos Sinulle, Ida, blogistasi - joka on niin oma selviytymistarinasi kuin vertaistukea parhaimmillaan!

    Kauniita kesäpäiviä kera tervehtyneiden ajatusten!

    <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Kiitos Ihana Andrea! Ihanaa huomata, että jälleen Sinäkin olet ottanut askelia oikeaan suuntaan -tuo vertailu kun oli meillä molemmilla aikoinamme aika vaikea piirre sairaudessamme...
      Mutta älä Ystävä Rakas nyt itseäsi häpeä! Ole ylpeä siitä, että olet tässä, kaiken kokemasi jälkeen, valmiina katsomaan eteenpäin. Sairaus ei ole kenenkään omaa syytä, ja meidän jokaisen polku on erilainen ja eri pituinen. Mutta voit olla ylpeä jo siitä, että olet jaksanut oman polkusi kulkea tähän, missä nyt olet. Ja oman polkusi kulkemisen lisäksi ylpeä siitä, kuinka olet niin montaa kipusiskoa auttanut heidän polullaan -ainakin minä olen saanut kommenteistasi PALJON. Kiitos niistä jokaisesta. Blogini ei olisi ilman niitä sellainen kuin se on, eikä olisi varmasti ollut minunkaan tarinani
      Kauneimmat kesäpäivät lähetän Sinun luoksesi! <3

      Poista
    2. Anteeksi sekaantuminen teidän keskusteluun, mutta halusin vain sanoa Sinulle Andrea jotain. Olen lukenut kommenttejasi eri blogeissa aina silloin tällöin ja jotenkin tulin niin surulliseksi luettuani tuosta itseäsi kohtaan tuntemastasi häpeästä. Vaikutat niin lämpimältä ja sydämelliseltä ihmiseltä, jossa on kaikki se hyvä ja kaunis, jota elämässä tarvitaan. Älä häpeä itseäsi, en suin surmin usko, että halusit sairastua, saati että se jatkuu. Kerää voimia ja rakenna "siltasi yli synkän virran", se on Sinun oikeus. <3

      Poista
    3. Lämmin kiitos Sinulle, Jen. <3
      Ja lämmin kiitos myös Sinulle, Ida. <3

      Poista
  4. Kiitos sinulle kun uskallat kirjoittaa avoimesti ja rehellisesti vaikeistakin asioista!:) moni varmasti hyötyy niitä lukiessa ja voi samaistua seka arvioida omaa tilannettaan sen perusteella.
    Itsellänikin oli hyvin vaikea olla osastolla aikanaan juuri vertailun vuoksi. Olenkin onnellinen että pystyin käymään suurimman osan prosessista läpi kotona, sillä sitä kautta vertailu on huomattavasti vähentynyt! Vielä muutamia kuukausia sitten koin jonkin verran "kaipausta" sairauteen näkiessäni toisen anoreksiaa sairastavan, vaikka itse olenkin jo pitkällä paranemisessa. Mutta nyt en tunne edes tuota pientä kaipuuta tai ahdistusta vaan koen olevani sairauden yläpuolella ja katsovani muita selvästi fyysisesti huonossa kunnossa olevia hyvin erilaisin silmin. Haluankin vain lähinnä antaa muille sairaille toivoa ja uskoa siihen että kaikille paraneminen on mahdollista, oli sairaushistoria kuinka pitkä tai vaikea tahansa!:) koska siihen syvästi uskon.
    Kiitos taas postauksesta, ne ovat mielenkiintoisia ja herättelevät ajattelemaan :)

    Lämmintä viikonloppua!:)

    -N

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa N ja kiitos taas Hienosta kommentistasi! Ihan mahtavaa saada tuollaista palautetta! :)
      Mutta kaikkein iloisimmaksi tulin kommentistasi kyllä tuosta, miten huimasti olet edistynyt tälläkin osa-alueella! Olet tehnyt työn kotona, itse, ja todellakin sen tehnyt. Tuo ajatus, jonka tuot esille, että aina on toivoa ja mahdollista parantua, on niitä pääajatuksia, joita haluan blogillani tuoda esille, ja Sinä et siihen vain usko, vaan olet siitä vielä elävä esimerkki.
      Oikein hyvää helteistä viikonloppua Sinullekin!:)

      Poista
  5. Tämä on aihe, josta voisi varmasti jatkaa loputtomiin, niin monitahoinen se on. Omalla kohdalla syömishäiriöihin erikoistunut osasto tuli kuvioihin vasta "toisella kierroksella". Olin siitä hyvässä asemassa, että minua varoitettiin siitä, mitä riskejä tällaisessa yhteisössä on. Monelta osin selvisinkin, mutta jälkeenpäin (kuten joskus aikaisemmin varmasti olen kirjoittanutkin) olen tajunnut, että otin kuitenkin oppia, tai minun tapauksessa, määritteitä, mitä on syömishäiriö.

    Toipuessa ulkonäköään vertasi toisiin syömishäiriöisiin, eli aivan väärään suuntaan. Vasta oikeastaan viimeisen kuukauden aikana olen kiinnittänyt tähän aktiivisesti huomiota. Ja näin ollen, tullut pitkälti samoihin lopputuloksiin kuin sinä Ida, tässä kohtaa en vielä voi tavata moniakaan sh-taustaisia. Uskon, että sekin aika tulee, mutta siihen mennessä on omaa vahvuutta kasvatettava, kuten Ida sinäkin olet tehnyt ja teet.

    Uskoisin, että tässäkin asiassa juuri tuo itsensä tunteminen ja omien todellisten ajatusten kuuleminen ovat avaimia. Tiedämme, mikä tekee meille hyvää, mikä ei, kun vain kuuntelemme itseämme. Työn kautta tuo toisten parantaminen, ja oikeastaan sen mahdottomuus, on tullut tutuksi, mutta ainahan siitä haaveilee, jos kuitenkin. Mutta lentokoneen ohjeita noudattaen, ensin naamari itselle.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jen! Onpa mukava taas kuulla Sinustakin! Ja kiitos myös tuosta kommentistasi, jonka osoitit Andreallekin: kaunis kommentti ja aivan naulan kantaan! :)
      Osut asian ytimeen tuossa, että avain tässäkin on se paljon puhuttu itsen kuuntelu ja arvostus, ja myös siinä, että ensin on pelastettava itsensä ennen kuin voi pelastaa muita. Hienoa, että Sinäkin olet rohkeasti ryhtynyt työskentelemään näiden asioiden kanssa, ja mitä ilmeisimminkin saavuttanut tuloksia! Etenet selvästi jokaisella sektorilla, ja matkaasi on Hienoa seurata! Joten jatka vain samaan malliin, ja vielä osoitat omalla esimerkilläsi niin muille kuin itsellesikin, että kyllä kuitenkin! <3

      Poista