maanantai 10. helmikuuta 2014

Hoidon siirtymisestä

Olenkin kertonut teille aikaisemmin hoitosuhteeni päättymisestä hoitajani kanssa loppuvuodesta. Vuoden vaihtuminen merkitsi samalla minulle muutosta myös laajemmin hoitokuvioideni osalta.  Viimekertaisessa hoitokokouksessa sovittiin nimittäin nyt sitten lopulta hoitoni päättymisestä syömishäiriöyksikössä, ja hoitoni siirtymisestä. Hoitokuvioistani on tullut jonkin verran kysymyksiä myös täällä blogini puolella, ja sen vuoksi päätin nyt, kun ensimmäinen vierailu uudessa hoitopaikassa on takanapäin, kertoa hieman muuttuneista hoitokuvioistani ja omasta suhtautumisestani hoitoni siirtymiseen.

Hoidon loppuminen syömishäiriöyksikössä tuntuu minusta omalla tavallaan vaikealta, vaikka olinkin asiaan osannut varautua. Itse asiassa olen tätä päätöstä jo vuosia pelännyt, ja olen siltä usein vain täpärästi säästynyt. Tämä on asia, joka on saanut ajoittain minut, ja läheisenkin, pakokauhun valtaan ja tuntunut lopulliselta tuomiolta. Asia on edustanut minulle epätoivoa, yksinjäämistä ja ikuista sairastamista. Nyt, kun tuo päätös hoitoni siirtymisestä sitten lopulta vuosien pelkäämisen jälkeen tuli, osaan jo suhtautua asiaan hieman toisella tavalla; olenhan siihen omasta mielestänikin valmiimpi kuin koskaan aikaisemmin.

Vaikka en hoidon siirtymiseen johtaneita syitä täysin nytkään ehkä ymmärtänyt, ei se enää aiheutakaan minulle samanlaista kauhua kuin aikaisemmin. Toki hoidon siirtyminen saa minussa yhä aikaan jännitystä ja päässäni viliseekin lukuisia kysymyksiä: miten tulen toimeen uuden terapeutin kanssa, millainen riski on edellisen hoitosuhteen loppuminen, kun olen siitä kerran selvästi hyötynyt, kuinka minun nyt käy ja niin edelleen. Varmasti tällainen jännitys ja pieni, tai suurikin, epävarmuus kuuluukin asiaan  ja on luonnollista tällaisessa muutostilassa, mutta pääasia on, etteivät nämä tunteeni saa minua enää epätoivon valtaan, vaan tunnen pystyväni niitä käsittelemään ja pärjääväni tilanteen kanssa.

Itse asiassa ajattelen, ettei tuolla hoitopaikalla ole enää juurikaan tarjottavaa minulle. En enää taistele joka päivä elämästä ja kuolemasta, eikä tilani siis ole enää yhtä kriittinen. En ole enää vähään aikaan tarvinnut osastohoitoa. Olen pystynyt ottamaan päiväruokailuni omalle vastuulle, ja pystynyt näin ollen luopumaan kotisairaanhoitajastani. Pitkä ja tärkeä matkamme perhetapaamisessa tuntuu niin vanhemmistani kuin minustakin vihdoin tulleen päätökseen. Olen saanut varmuuden siitä, että pystyn myös ilman ravitsemusterapeuttia tarvittaessa lisäämään syömistäni. Ja kun omahoitajanikin lopettaa poliklinikalla, tulee hänestä luopuminen eteen joka tapauksessa. Kaikki tämä hoidon merkityksen pieneneminen kertookin jälleen vain sitä tärkeää sanomaansa eteenpäin menostani: olen alkanut seistä omilla jaloillani enkä ole enää niin riippuvainen mistään tietystä hoitokontaktista. En enää roiku hoidossa, vaan hyödynnän sitä tuekseni sille työlle, jota teen itse.

Olen kuitenkin toki kiitollinen kaikesta siitä avusta, jota olen hoitopaikastani saanut. Aikoinaan olen tarvinnut syömishäiriöyksiköstä saamaani hoitoa pysyäkseni edes jotenkin pystyssä, ja elämänsyrjässä kiinni, tai ylipäätään hengissä. Kokemuksesta voin kertoa, että hoitopaikalla ja sen erityisosaamisella todella on väliä etenkin kriittisemmässä vaiheessa, ja syömishäiriöyksikössä on ollut erityisosaaminen kohdallaan. Vanhempani eivät olisi jaksaneet varmasti tähän päivään asti ilman perhetapaamisiamme, enkä olisi jaksanut minäkään. Jokaisen polihoitajani kanssa käydyn keskustelun jälkeen olen tuntenut itseni varmemmaksi valitsemastani tiestä ja saanut vahvistusta taisteluuni. Kuten hoitajastani kertovassa tekstissäni kirjoitin, kuuluu edistymisestäni, siitä, että olen nyt tässä, iso kiitos myös saamalleni hyvälle hoidolle ja tuelle.

Repussani edellisestä hoitosuhteesta aionkin aina kantaa mukanani sen kaiken hyvän, jo oppimani, jonka aion nyt hyödyntää uudessa terapiasuhteessa ja yleensä etenemiseeni toipumisen polulla. Pidän aina mielessäni polihoitajani rohkaisevat sanat, muistutukset maltista, positiivisen asenteen ja tärkeän ajatuksen siitä, kuinka jäljellä olevan matkani lisäksi kannattaa pysähtyä välillä ihmettelemään jo kuljettua matkaa ja saavutettuja onnistumisia, ja nauttimaan niistä ylpeänä.

Toki  tarvitsen kuitenkin kaikesta tästä eteenpäin menostani huolimatta hoitoa yhä, eikä hoidon loppuminen syömishäiriöyksikössä tarkoitakaan sen katoamista kokonaan. Hoitoni siirtyy vain toiselle poliklinikalle ja lisäksi aloitan uuden terapeutin kanssa. Olen yhä syvästi sairas, ja vaikka olenkin mennyt hurjasti eteenpäin, tarvitsen yhä paljon tukea.

Kuten lomaviikostani kertovassa tekstissäni kirjoitinkin, olen tavannut jo tämän uuden terapeutin, ja olen sen suhteen melko luottavaisin mielin niin pätevältä tuo uusi terapeuttini vaikuttaa. Kuten polihoitajani minulle totesi, on jo tämä uuden kontaktin muodostaminen minulle joka tapauksessa edistystä, koska se on ollut minulle niin kovin vaikeaa. Nyt olen kuitenkin paljon valmiimpi kuin ennen tapaamaan uusia ihmisiä, muodostamaan uusia hoitosuhteita ja avautunut hoidolle ja oppinut ottamaan apua vastaan. Nämä tarjoavat hyvän pohjan uudelle hoitosuhteelle.

Samoin ensikäyntini viime viikolla psykiatrian poliklinikalla, jonne ainakin lääkäri- ja muut seurantakäyntini siirtyvät, osoittautui minulle jopa positiiviseksi yllätykseksi. Tunsin että minua kuullaan, ja uskon saavani myös sieltä hyvää apua, ja kun vielä kemiatkin tapaamani työntekijän kanssa tuntuivat kohtaavan, alkavat kaikki palaset olla kohdallaan.

Toisaalta onnistuineiden hoitotapaamisten lisäksi vahvistusta ja luottamusta pärjäämiseeni hoidon siirtyessä toi minulle nimenomaan se aika, kun näitä hoitosuhteita ei ollut, kuten nyt joulun aika. Joululomalla minulla oli nimittäin myös pidempi tauko hoitokontakteista, ja ensi kertaa voinkin todeta, että pärjäsin kohtalaisesti myös omillani. Mitään takapakkia ei siis tullut, ja jaksoin tsempata omilla voimillani ja läheisteni tuella. Toki pidemmän päälle tunnen vielä tarvitsevani hoitokontaktia päästäkseni eteenpäin ja pysyäkseni oikealla tiellä, mutta tällaisessa muutostilassa, jossa uuden luottamuksellisen suhteen rakentaminen kuitenkin vie oman aikansa, on huojentavaa huomata, että omat siipenikin jo kantavat.

Näiden positiivisten kokemusten ja oman itseluottamukseni vuoksi aionkin ottaa uudet hoito- ja terapiasuhteet uusina mahdollisuuksina. Olen työskennellyt jo pitkään, useita vuosia nykyisen hoitajani kanssa, ja meille on muodostunut tietynlainen tapa työskennellä. Ja tuo tapa on tuntunut minulle toimivalta. Uuden hoitosuhteen muodostaminen ja tuttujen kuvioiden ja toimintamallien ravistelu tarjoaa kuitenkin uusia näkökulmia ja mahdollisuuden muutokseen. Ja nyt tunnen olevani tuohon muutokseen valmis.

Lisäksi pääasia saamastani tuesta pysyy minulla joka tapauksessa: vanhempieni ja läheisteni tuki. Minulla on vankka tukiverkosto, jonka tiedän pysyvän tukenani tapahtui muulle ympäröivälle hoidolleni tai minulle mitä tahansa. Tiedän, että läheiseni pysyvät rinnallani aina, tiedän, että saan aina tukea ainakin heiltä, kun sitä tarvitsen, ja se on se, mikä merkitsee minulle lopulta kaikkein eniten.

Kaikesta hyvästä ja korvaamattoman arvokkaasta tuesta huolimatta silti ennen kaikkea kaiken tämän luottamukseni pohjalla on kuitenkin se vankkumaton luottamukseni itseeni, omaan hyvään työhöni, mistä edellä mainitsemani joululoma oli vain yksi osoitus. Tunnen itseni nyt paljon vahvemmaksi kuin koskaan aikaisemmin. En enää pelkää putoavani minä hetkenä hyvänsä  mistä tahansa pienestä töytäisystä matkallani. Tiedän, että pahin on jo takanapäin, ja suunta on oikea. Toisaalta tiedän kestäväni myös ne pienet, ja suuremmatkin, kuopat matkallani ja selviäväni niistä. Sillä tiedän nyt, että paitsi, että saan kyllä tukea, myös omat siipeni kantavat, ja minussa on voima, jolla tämä sairaus taltutetaan. Ja se jos mikä on kaikkein tärkeintä, sillä vaikka tukea voi ja pitääkin saada, lopulta tästä sairaudesta on itse parannuttava.

Lopulta tästä sairaudesta ei nimittäin paranna mikään hoito, vaan Sinä ja minä parannumme. Ja nyt todella, ehkä ensimmäistä kertaa, luotan itsekin siihen, että minusta itsestäni löytyy mahdollisuus ja avaimet paranemiseen. Ja ennen kaikkea: nyt osaan ja uskallan niitä avaimia käyttää.

<3: Ida

12 kommenttia:

  1. Hei Ida!

    Olipa mukava lukea, että vaikka nyt on kyseessä todella suuri muutos elämässäsi ja hoidossasi, otat muutoksen vastaan hyvillä mielin, päättäväisenä ja eteenpäinkatsovana.
    Olet saanut paljon tukea syömishäiriöpoliklinikalla ja aikaisemmin tapahtunut siirto olisi hyvinkin voinut vaarantaa toipumisesi. Nyt, vaikka oudolta lopettaminen yhä tuntuukin, on kuitenkin hyvä hetki tämä siirto tehdä. Olet toipumisen siinä pisteessä, että mullistukset eivät enää keikuta pientä venettäsi ympäri, vaan saavat aikaan pientä keinuntaa.
    Vaikuttaa siltä, että siirto on järjestetty joustavasti ja olet jo saanut ensimakua uuden terapeutin käynnistä ja uuteen poliklinikkaan tutustumisesta. Kertaheitolla muutos ei siis iske tajuntaan vaan porrastaen. Ihana kuulla, että sinusta on huolehdittu ja tuettu vaikeina aikoina ja nyt sinut lasketaan varovasti uuteen suhteeseen, saattaen. Voit kyllä kiittää kaikista vuosista itseäsi, olet jaksanut käydä tapaamisissa ja otta osaa polin suunnittelemiin ja ehdottamiin toimenpiteisiin. Ja kuten kirjoititkin, pahin on nyt takana, vaikka tukea vielä tarvitsetkin.
    Nyt paljon tsemppiä uusiin tuuliin ja oikein hyvää hoitosuhdetta toivottelen muru! "Eteenpäin sanoi mummo lumessa!"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinulle Ihana Nell kommentistasi ja kannustuksestasi! Juuri tällä tavalla hoidon siirtyminen asteittain on mielestäni paras tapa se hoitaa. Ja siinä vaiheessa tosiaan, kuten kuvaat, että hoidon siirtymisen kaltaiset töyssyt eivät enää kaada venettä vaan keinuttavat sitä hieman. Olenkin todella kiitollinen siitä, että minun hoitoni siirtyminen tapahtui lopulta näin hyvällä tavalla ja hyvässä vaiheessa, ja samaa toivon Sinulle sitten jos se jossakin vaiheessa on edessä!
      Kaikista tärkein pointtisi Ihanassa kommentissasi oli kuitenkin tuo eteenpäin menemisen trendin tavoittaminen. Sillä sehän meillä on nyt molemmilla tavoitteena, ja mikä parasta, myös todellisena konkretisoituna suuntana, eikö totta? Ja vaikka se ei ole helppoa, on se ainoa tie, jos haluaa päästä sairaudesta eroon, ja mehän haluamme! Ja lopulta se on myös ainoa keino päästä eroon ahdistuksesta. Siis aivan kuten sanoit: "eteenpäin sanoi mummo lumessa", vaikka sitten välillä polvia myöten kahlaten ja toinen toisiamme perässä raahaten. :)
      Tsemppiä ja rohkeutta siis eteenpäin menoon muru, me pystymme siihen kyllä! <3

      Poista
  2. Mainitsit tekstissä olevasi edelleen syvästi sairas. Blogisi on kuitenkin kovin positiivinen, järkevä ja analyyttinen, ja totesin, ettei minulla lukijana todennäköisesti ole realistista kuvaa tilanteestasi tällä hetkellä. Voisitko vähän valaista tämänhetkistä vointiasi? MIkä on painotilanne? Oletko työ- tai opiskelukykyinen? Miten "syvä" sairaus edelleen siis näkyy elämässäsi? Käytkö edelleen päivittäin kamppailua ruokaa vastaan?

    Anteeksi näin suora utelu, mutta uskon saavani kirjoituksista enemmän irti kun ymmärrän tilanteesi edes hiukan paremmin. Blogi antaa melko ristiriitaisen kuvan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ja kiitos kommentistasi ja mielenkiinnostasi tilannettani ja vointiani kohtaan! Kuten oletkin huomannut, pyrin blogillani positiivisuuteen ja kertomaan onnistumisistani ja eteenpäinmenostani. Masentavia blogeja, joissa piehtaroidaan itsesäälissä ja kurjuudessa on tämä maailma ja etenkin tämä sairaus pullollaan, ja tietoisesti olen halunnut pitää omani elämänmyönteisenä. Olen pahoillani, jos se on antanut tilanteestani väärän kuvan.
      Nämä positiiviset edistysaskeleeni ja onnistumisenkokemukseni ovat kuitenkin todellisia, aitoja kokemuksiani. Ja verraten vaikkapa tilanteeseeni lähtiessäni viimeksi osastolta, on edistyminen ollut oikeasti huimaa. Silti, vaikka edistymistä on tapahtunut siis huimasti, en ole vieläkään terve ja matkaa on yhä jäljellä. Tämän ymmärtävät ehkä paremmin ehkä ne blogini lukijat, jotka ovat nähneet ja muistavat, kuinka heikko lähtötilanteeni oli.
      Voin tässä jossakin vaiheessa ihan mielelläni tehdä tarkemman tilannekatsauksen myös niihin mäkiin ja monttuihin, jotka ovat polullani vielä ylitettävänä, eli kirjoittaa oman postauksensa tämänhetkisistä haasteistani. (Kiitos postausideasta!) Mutta vastatakseni lyhyesti kysymykseesi, on painon osalta, merkittävästä edistymisestäni huolimatta, matkaa normaalipainoon vielä jonkin verran. Kuten edellisissä teksteissäni olen kirjoittanut, olen palannut viime syksynä opiskeluihin kevennetysti, ja tällä hetkellä minulla on yksi kurssi. Enempään eivät voimani vielä tässä vaiheessa riitä, ja tähän liittyviä sairauden merkkejä ovat muun muassa vaativuuteni itseäni kohtaan ja yhä heikko stressinsietokykyni. Tavalliset syömiset eivät tällä hetkellä enää aiheuta minussa sen suurempia tunteita tai kamppailua, mutta poikkeukset vaativat vielä erikoisjärjestelyitä ja jollakin tasolla työskentelen sairaiden ajatusten kanssa yhä ainakin lähes päivittäin. Vaikka ne eivät saa enää valtaa minusta tai ohjaa toimintaani kuten ennen, vaativat ne työstämistä ja vievät aikaani ja energiaani. Tämän vuoksi myös tuen tarve minulla on yhä suuri, vaikka toki koko ajan vähenemään päin.
      Toivottavasti tämä vastaukseni antoi jonkinlaista lisäselvennystä kaipaamiisi kysymyksiini. Jonkinlaisen yksityisyydensuojan haluan kyllä ihan tietoisesti kuitenkin pitää ja tämän vuoksi valitsen ja tulen valitsemaan myös jatkossa, mitä asioita täällä blogini puolella julkisesti jaan.
      Hyvää kevään odotusta Sinulle! :)

      Poista
  3. No ohhoh, olipas (jälleen) todella epäselvä postaus: ei oikein mitään selvää eikä suoraa, ainoa selvä asia on, että hoito klinikalla päättyi (etkä itsekkään oikein tiedä miksi).. Tsemppiä siis kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinullekin kommentistasi! Ja pahoitteluni, jos postaukseni oli Sinusta epäselvä tai meni yli ymmärryksesi.:) Kuten edelliselle anonyymille tuossa edellä vastasin, haluan tietoisesti pitää itselläni tietyn yksityisyyden suojan, enkä tämän vuoksi halua, enkä voikaan, kaikista asioistani, esimerkiksi liityen hoitooni, tarkasti kertoa. Kirjoitin postauksessani kuitenkin, että hoitoni syömishäiriöyksikössä päättyy, hoitoni siirtyy psykiatrian poliklinikalle ja aloitan uudella terapeutilla. Postaukseni idea oli kuitenkin enemmänkin, kuten teksteissäni yleensäkin, kirjoittaa omista ajatuksistani ja tuntemuksistani liittyen hoitoni siirtymiseen kuin raportoida tarkasti uusien hoitojärjestelyjen toteuttamisesta. Pahoitteluni, jos se (tai tekstini yleensä) ei vastannut odotuksiasi!
      Tsemppiä myös Sinulle!

      Poista
    2. Yleisesti anonyymikommentoijille: Varmasti ymmärrätte, että jos itse ette uskalla edes laittaa kommentteihinne nimenänne tai minkäänlaista nimimerkkiä vaan piilouduttte anonymiteettisuojan taakse, on myös minulla rajani, johon vedän julkiset ja yksityiset asiani, joita toivon Teidän kunnioittavan. Kiitos! :)

      Poista
    3. Musta näissä blogeissa on se hyvä puoli, että näitä ei tarvitse missään nimessä lukea. Itse en ainakaan jaksa lukea blogeja jotka tuntuu jatkuvasti epäselviltä. Homma hoituu helposti ja kivuttomasti painamalla raksia oikeasta yläkulmasta. Pakko oli kommentoida, kun oon pitkään ihmetellyt sitä, että blogeja "pitäisi" lukea hampaat irvessä. Kaikki ei sovi kaikille. Mulle idan postauksilla on suuri arvo ja monelle vertaistukea. Siksi tätä luen.:-)

      Poista
  4. Hei Ida!

    Vaikka hoitosi sh-polilla onkin tullut päätökseen ja päättyminen on ollut Sinulle kova paikka, olen kuitenkin iloinen että sait olla siellä juuri tähän pisteeseen asti! Kuten kirjoitat, hoidon loppuminen siellä on ollut lähellä jo aiemmin, mutta nyt se vasta konkretisoitui. Kaikella on tarkoituksensa; Sinun oli tarkoitus saada olla siellä juurikin tähän pisteeseen, kun omat siipesi kantavat jo sen verran hyvin, että hoito uudessa paikassa tulee kantamaan Sinua tästäkin edespäin!

    Aikaa aikaansa kutakin! Olet nyt niin vahva, että pärjäät jo ilman sh-yksikköä. Toki soisin Sinulle edelleen hoitoa siellä, sillä siellä osaaminen on parhainta, mutta jos ja kun senkin paikan resurssit ovat rajalliset ja hoitoajat useimmiten määräaikaiset, niin jossain vaiheessa tulee väistämättä vastaan hoidon päätös. Olkaamme siis iloisia, että se hetki koitti vasta nyt ja sait olla siellä näinkin pitkään!

    Ja, tosiaan, tärkein tukiverkkosi; läheisesi, eivät katoa mihinkään!

    Loppukaneettisi oli kuitenkin tekstin ehdottomasti lohdullisin osio!

    "Lopulta tästä sairaudesta ei nimittäin paranna mikään hoito, vaan Sinä ja minä parannumme. Ja nyt todella, ehkä ensimmäistä kertaa, luotan itsekin siihen, että minusta itsestäni löytyy mahdollisuus ja avaimet paranemiseen. Ja ennen kaikkea: nyt osaan ja uskallan niitä avaimia käyttää."

    Näin se on, Idaseni! Ja olen sanoinkuvaamattoman onnellinen siitä, ettet vain ole löytänyt avaimiasi, vaan että uskallat myös niitä käyttää!!

    Voimia ja Luottamusta uusiin hoitokuvioihin, mutta ennen kaikkea Itseesi!

    Lämmin halaus Sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi KIITOS Andrea Ystäväni! Itsekin olen tosiaan enemmän kuin tyytyväinen siihen, että hoitoni siirto tapahtui (vasta) tässä vaiheessa, kun minulla on enemmän resursseja niitä avaimia käyttää. :) Muistathan myös itse sen, että myös Sinulla on käsissäsi avaimet omaan paranemiseesi? Haluaisinkin puhaltaa Sinuun aimo annoksen tuota minulle toivottamaasi itseluottamusta, jotta näkisit sen kaiken voiman, vahvuuden ja rohkeuden, joka Sinulla on, ja jolla Sinä vielä aivan varmasti päihität tämän sairauden! Ja silloin kun omat voimat eivät riitä, muista, että Sinullakin on, aivan kuten minullakin, läheisiä tukenasi. Minä en ainakaan aio kadota tästä mihinkään! HALAUS Ystävä <3

      Poista
  5. Kirjoitus oli jälleen hyvä ja toi esiin positiivisuuden, vaikka oli suuri muutos vaihtaa pitkään jatkunutta hoitosuhdetta. Tsemppiä. Olet löytänyt itse tien millä jatkaa ja oikeat avaimet. Nimettömät arvostelut voit huoletta ohittaa, niillä ei ole arvoa, etenkin kun johdonmukaiset tekstit on luettu noin huonosti.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Olipa mukava kuulla, että Sinua miellytti tekstini ja sen positiivisuus. Sinä kun ehdottomasti kuulut niihin lukijoihin, joiden mielipiteellä minulle todella on merkitystä :) Hyvää kevään odotusta sinne!

      Poista