lauantai 28. syyskuuta 2013

Rohkeudesta

Toipuminen vaatii syömishäiriöön sairastuneelta paljon. Se on kovaa henkistä työstä, ja vaatii siksi valtavasti henkisiä voimavaroja. Näistä psyykisistä voimavaroista eräänä tärkeimpänä näen rohkeuden, joka on tullut kovasti esille myös teidän lukijoideni kommenteissa. Ja niinhän se on, että sitä se toipuminen ennen kaikkea vaatii. Siis rohkeutta, monestakin eri näkökulmasta katsottuna. Tässä tekstissäni tarkastelen sitä, mitä rohkeus nähdäkseni syömishäiriöstä toipumisen yhteydessä tarkoittaa, mitä kaikkia erilaisia rohkeuden muotoja sairastavan on löydettävä itsestään puskeakseen itsensä läpi pitkän ja vaikean toipumisprosessin kohti terveyttä.

Ihan ensimmäiseksi toipuminen vaatii rehellisyyttä, rehellisyyttä läheisiään kohtaan, rehellisyyttä heitä kohtaan, jotka yrittävät auttaa, mutta ennen kaikkea rehellisyyttä itseään kohtaan. Tämä rehellisyys edellyttää vaikeiden tosiasioiden kohtaamista ja tunnustamista, mikä vaatii ihmiseltä vaikeassa tilanteessa aina myös rohkeutta. Saadakseen toipumisen käyntiin täytyy kuitenkin kohdata ja myöntää oma heikkoutensa sairauden edessä, se, että omat (tai mörön) sairaat valinnat eivät ole olleet oikeita, ja että tarvitsee apua.

Apua hakiessa tarvitseekin sairastava taas uudenlaista rohkeutta. Silloin pitää nimittäin Mörön väitteistä huolimatta oppia luottamaan ihmisiin ja suhtautumana heihin ja heidän tahtoonsa ja pyrkimyksiinsä auttaa positiivisesti. Tämä ei usein anoreksiaa sairastavalle ole helppoa, sillä Mörkö yleensä pyrkii syöttämään epäluuloa muita kohtaan, jotta sairastava luottaisi vain siihen, eikä ottaisi apua vastaan. Tätä ajatusta vastaan toimiminen vaatii paitsi omaa sinnikkyyttä, myös jälleen aimo annoksen rohkeutta.

Kun sitten on toipumisen polulle lähtenyt, vaatii se aina rohkeita tekoja. Anoreksiaan sairastuvalle omien sääntöjen ja rutiinien rikkominen, kuten esimerkiksi uusien ruokalajien kokeileminen ja syöminen, mutta ennen kaikkea painonnostaminen vaativat valtavasti rohkeutta, sillä se on aina sairastavan oman tutun ja turvalliselta tuntuvan kehän rikkomista. Tässä sairaassa kehässä pysyminen olisi sairastavalle siis helpompi vaihtoehto, mutta silti toipuminen edellyttää pelkonsa kohtaamista ja tämän tutun kehän rikkomista terveyttä tukevien tekojen avulla, eli ennen kaikkea syömistä, syömistä ja syömistä. Rohkeus ei olekaan vain sankarillisia sanoja tai lupauksia tai hienoja ajatuksia, vaan myös ennen kaikkea juuri niitä rohkeita tekoja, joissa se sisäinen rohkeus todella punnitaan.

Näiden parantumista tukevien tekojen ja valintojen tekeminen onkin anoreksiaa sairastavalle kaikkea muuta kuin niin sanotusti menemistä sieltä, mistä aita on matalin. Moni ihminen lopulta haluaa tehdä asiat niin kuin olisi helpointa, ja tehdessään asian vaikeimman kautta hän tuntee itsensä vähintäänkin sankariksi. Anoreksiaan sairastuneen pitää tehdä vaikeita asioita monta kertaa päivässä ja haastaa äin ollen itsensä jatkuvasti.

Kun sitten lähtee rikkomaan näitä tuttuja ja turvalliselta tuntuvia kuvioita, joutuu sairastava kohtaamaan monia pahimpia pelkojaan. Hän tuntee ahdistusta painon noustessa ja kauhua luopuessaan tutuista kuvioista. Sanonkin aina, että esimerkiksi hissikammoinen voi vältellä hissejä lähes koko elämänsä, kohtaamatta siis koskaan pelkoaan, mutta syömishäiriöinen joutuu toipuessaan kohtaamaan pahimmat pelkonsa monta kertaa päivässä, vaikkapa jo syödessään viisi kertaa päivässä. Ja tämä omien pelkojensa kohtaaminen ja niitä päin meneminen jos mikä vaatii rohkeutta.

Yksi suurimmista näistä peloista on pelko kontrollin menettämistä. Vaikka pelko painon hallitsemattomasta tai loputtomasta noususta onkin sairauden syöttämä valhe, on se syömishäiriötä sairastavalle totta, ja syömishäiriöstä toipuminen onkin aina tietyllä tapaa myös sairaasta kontrollista luopumista. Anoreksiaan sairastuneella on usein vahva tarve kontrolloida itseään ja elämäänsä, ja joskus sairaus ja syömisten ja painon kontrollointi ovat saattaneet tuntua vastaukselta tähän tarpeeseen. Toipuminen kuitenkin edellyttää tästä sairaasta kontrollista luopumista, rohkeutta kohdata tämä pelko ja antaa elämälle mahdollisuus, ikään kuin heittäytymistä sen elämänvirran armoille. Aluksi tästä kontrollista luopuminen tai pienikin poikkeaminen aiheuttaakin valtavasti pelkoa, kun oikeastaan koko elämä tuntuu olevan kaaoksessa, ja vaatii valtavasti rohkeutta, että ei sillä ahdistuksen hetkellä anna periksi.

Edellä kuvaamiani rohkeita tekoja tehdessä syömishäiriötä sairastavan pitää kaivaa itsestään vielä toisenlaista rohkeutta, nimittäin rohkeutta mennä omien valintojensa mukaan. Hänen täytyy luottaa omaan tekemiseensä, omaan juttuunsa, ja houkutuksista huolimatta tehdä terveyttä tukevia valintoja. Rohkeuden taustalla tulisikin olla voimakas usko siihen, että toimii oikein, siis voimakas usko omaan itseensä ja siihen, mitä on tekemässä. Olen saanut henkilökohtaisestikin huomata, kuinka toipuvan täytyisi löytää itsestään niin paljon rohkeutta, että uskaltaisi uskoa itseensä myös silloin, kun muut eivät usko. Tämän oman uskon ylläpitäminen muiden epäilysten edessä vaatii rohkeutta.

Erityisesti tämä oman pään pitäminen näkyy kuitenkin taisteluissa Mörköä vastaan. Ihmisellä on kai jonkinlainen vietti tai tarve turvautua johonkin vahvempaan ainakin hädän hetkellä, ja monet ihmisethän elelevät päivästä toiseen toisten tahtoa noudattaen, ja ovat näin toisten viestien ja mielipiteiden vietävissä. Syömishäiriöitä sairastavalle tämä voima on ollut Mörkö. Syömishäiriötä toipuessa pitää kuitenkin luottaa itseensä, ja tehdä omaa juttuaan paitsi muiden uskon puutteen ja toisten sairauden puheista huolimatta, ennen kaikkea Mörön kuiskuttelusta huolimatta.

Kun pyrkii eroon syömishäiriöstä, on aina tehtävä myös päätös, että täytyy yrittää parhaansa, ja uskaltaa katsoa mihin se riittää. Mielestäni tämä, kuten yleensäkin elämässä kaikkien omien voimavarojen käyttöön ottaminen, vaatii valtavasti rohkeutta. Tällöin nimittäin täytyy olla valmis kohtaamaan omat voimavaransa, mutta myös samalla myöntämään oma rajallisuutensa ja heikkoutensa. Ja nähdäkseni tämän rajallisuutensa kohtaamisen pelossa kaikki ihmiset eivät koskaan uskalla antaa itsestään niin sanotusti kaikkea.

Toipumisen edetessä toipuvalta edellytetään myös kykyä kohdata paitsi pahimmat pelkonsa, myös vaikeat tunteensa ja vaikeat ajatuksensa. Anoreksiamörkö syöttää vielä pitkään sairastavan mieleen syllisyyttä ja sairaita ajatuksia, joita täytyy rohkeasti vastustaa. Lisäksi kunnon kohentuessa ja ajatusten selkiytyessä sekä Mörköä vastaan taistellessa, ahdistus kasvaa vielä moninkertaiseksi verrattuna siihen, mitä se sairastaessakaan on ollut. Suurin osa ihmisisistä ei välttämättä koskaan uskalla kohdata kaikkia ajatuksiaan ja tunteitaan rehellisesti. Se on kuitenkin syömishäiriöstä toipumisen edellytys.

Kun sitten pääsee selville omien ajatustensa ja tunteidensa kanssa, ollaan jälleen uudenlaisen hasteen edessä: tarvitaan uskallusta olla oma itsensä. Syömishäiriöön sairastuneen sairaus on saatttanut lähteä häpeästä omaan itseen tai tarpeesta piilottaa itsensä, ja vaaditaan valtavasti rohkeutta kohdata oma itsensä ilman Mörköä. Möröstä on nimittäin muodostunut ikään kuin osa sairastavan identiteettiä, ja tällöin ajatus parantumisesta herättääkin usein kysymyksiä: millainen minä olen ilman ilman sairauttani, kuka minä oikeasti olen, mitä minä todella tahdon. Näihin kysymyksiin ei välttämättä löydy täydellistä vastausta koskaan, mutta jo kysymysten kohtaaminen ja vastausten selvittämisen aloittaminen vaatii valtavasti henkisiä voimavaroja.

Itseensä tutustuminen onkin jo sinällään rohkeutta vaativa prosessi, joka sisältää kaikkea edellä mainitsemiani rohkeuden muotoja; ennen kaikkea rohkeutta kohdata omat tunteet ja ajatukset, ja rohkeutta tehdä omaa juttuaan, kun ei voi enää kätkeytyä "anorektikko-leiman" ja Mörön taakse. Itseensä tutustuminen onkin syömishäiriöön sairastuneille usein pitkä ja vaikea prosessi, kuten yleensäkin ihmisille. Joillakin tämä prosessi kestää läpi elämän, syömishäiriöstä sairastunut käy sen yleensä läpi pikakelauksella toipuessaan.

Itseensä tutustuessa saattaa sitten huomata olevansakin erilainen, kuin on kuvitellut, ehkäpä jopa erilainen kuin haluaisi olla, mutta ennen kaikkea aina jollakin tavalla erilainen kuin muut. Todellinen itsensä hyväksyminen, minkä näen lopullisen paranemisen edellytyksenä, onkin myös aina erilaisuuden hyväksymistä itsessään, mikä on usein ihmisille pelkoa aiheuttavaa, ja edellyttää näin ollen rohkeutta. Suuri osa ihmisistä kun haluaa kuulua niin sanotusti muottiin, ja toipuvan koko sairaus on saattanut lähteä tavoitteesta mahtua tällaiseen itse itselleen tai yhteiskunnan asettamaan muottiin. Syömishäiriöstä parantuessa täytyy kuitenkin opetella hyväksymään itsensä kokonaisuudessaan, kaikkine puutteineen, heikkouksineen ja kummallisuuksineen.

Itseensä tutustumisen lisäksi syömishäiriöön sairastuneen pitää pikkuhiljaa tutustua myös elämään, kaikkine elämänkirjoon kuuluvine tunteineen ja tapahtumineen. Syömishäiriöön sairastuneen pitää ikään kuin aloittaa alusta, ja opetella uusiksi monia elämän perusasioita, opetella uudelleen elämään. Ja pikkuhiljaa siihen elämään, jota on paennut, pitäisi vielä oppia luottamaan.

Tällöin, elämään heittäytyessä, pitää olla myös sitä ehkä kaikista rohkeuden laaduista haastavinta: nimittäin rohkeutta kohdata tuntematon. Tämä vaatii valtavasti rohkeutta, onhan monen mielestä juuri epätietoisuus se peloista kaikista suurin, ja on ainakin yleisesti tunnettu tosiasia, että kaikki tuntematon pelottaa. Syömishäiriöstä toipuminen kuitenkin edellyttää tietyllä tavalla rohkeutta hypätä tuntemattomaan, ikään kuin mustaan aukkoon.

On myös hyväksyttävä, että koskaan ei voi tarkkaan tietää, mitä tuolla hypyllä saavuttaa ja mihin se johtaa. Ja kuitenkin täytyy uskaltaa luottaa siihen, että jalat tavoittavat pohjan, tai siivet kantavat. Sillä kuten tapaamani psykologi osuvasti tiivisti: "Pelkoa saa tuntea, mutta se, ettei välttele sitä, vaan menee sitä kohti, on rohkeutta." Ja juuri tästä on kyse syömishäiriöstä toipumisessa.



"pelon toisella puolella on vapaus"


<3: Ida

11 kommenttia:

  1. Todella hieno teksti. Olet ainakin hyvä kirjoittamaan, innokas pohtimaan, aito, suvaitsevainen, innostuva, idearikas. Tässä vain minun mielipiteeni, oma kokemuksesi itsestä voi olla eri. Uskon, että kaikki tutustuu itseensä koko elämän ajan, vaikka varmasti rankan syömishäiriön jälkeen itsensä kanssa on vielä enemmän hukassa, mutta kyllä se sieltä löytyy kun antaa aikaa, kun kokeilee rohkeasti ja juttelee eri ihmisten kanssa. Vaarallisempaa on elää sairasta elämää ja olla kuoleman vaarassa, kuin hypätä tähän terveeseen. Voimia rakas:-)<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ihanasta kommentistasi rakas! Tiedätkö, mietin jokaisen kuvailemasi adjektiivin kohdalla, että nuo ihan kaikki sopivat myös Sinuun. Lisäksi olet mitä empaattisin ja toisista huolehtiva, rehellisimpiä ja luotettavimpia ihmisiä joita tunnen, ja aina niin eloisa, iloinen ja innokas elelijä. Juuri siis sellainen sisko, jonka kanssa haluan tämän elämäntaipaleeni jakaa. Siis ihan lemppadisisko! ;) <3

      Poista
  2. Hieno teksti jälleen Ida! Monipuolisesti olet käsitellyt rohkeutta, siinäkin riittää ruodittavaa, samanlailla kuin motivaationkin käsitteessä.
    Hyvin korostit heti alkuun rehellisyyttä muita ja ennenkaikkea itseä kohtaan. Ilman, että on täysin rehellinen itselleen, ei toipumisen tielle voi lähteä. Vaatiikin siis rohkeutta kohdata itsensä ja todellisuus jossa elää, ja epäkohdat, joita sairas on tuonut mukanaan. Vain näin voi saada aikaan muutoksia. Rohkeutta tarvitaan todellakin myös siihen, että uskaltaa hakea apua ja ennenkaikkea luottaa muihin ihmisiin, hoitotiimiinsä ja läheisiin. Välillä muut näkevät sairastavan tilanteen paremmin kuin hän itse. Ja sitten on mahdollisuus päästä sanoista tekoihin, kun on hyväksynyt sen, että sairaus ei ole oikeaa elämää ja uskaltaa lähteä toipumaan. Sillä vain teot merkitsevät. Aina voi puhua kauniisti ja luvata kuun taivaalta, mutta puheet eivät edesauta muutosta, pelot on kohdattava ja muutosten on oltava konkreettisia. Aluksi pieniä tekoja ja myöhemmin suurempia. Hienosti kuvasit pelkoja, joita anorektikko joutuu päivittäin kohtaamaan, tällöin jos milloin rohkeutta tarvitaan. Kun pelot kerran kohtaa, on seraavalla kerralla jo helpompaa. Kontrollin menetys on varmasti yksi suurimmista pelon aiheista, mutta jos rohkenee pyytää tukea, on asia helpompi kohdata. Yksinhän ei tarvitse taistella.
    Kauniisti kirjoitit myös siitä, kuinka pitää olla rohkea ja kohdata oma itsensä, olla ylpeä itsestään ja rakastaa kehoaan, jota niin pitkään on kohdellut vihollisena. Vaatii rohkeutta hyväksyä oma keho ja ymmärtää, että tämän ruumiin kanssa vietän loppuelämäni, sitä pitää vaalia ja rakastaa. Sinä jos kuka olet tämän asian oppinut, osaat arvostaa muuttuvaa kehoasi ja olla siitä ylpeä!
    Loppuviimeksi kaikkein suurin rohkeutta koetteleva asia, jonka sairastava joutuu kohtaamaan lienee astuminen elämään. Astuminen maailmaan ja arkielämään, ottaa vastuu tekemisistään ja kohtalostaan, tulevaisuudesta ja arjesta. Pitkään sairastaneena tiedän, että tämä on kuin hyppy tuntemattomaan, kten asian ilmaisit, mutta palanen kerrallaan tästä mammuttimaisesta asiasta saa hyvän otteen ja tulevaisus ei enää tunnu niin pelottavalta asialta. Ja normaali elämähän on se tavoittelemisen arvoinen asia, jonka sairaus on latistanut. Sinä Ida olet rohkea ja juuri sinä olet onnistunut monella toipmisen osa-alueella juuri sisusi, uteliaisuutesi ja rohkeutesi takia. Olet sankari! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olipas HIENO kommentti Sinulta Nell kertakaikkiaan! Olit siinä pohtinut rohkeutta monelta kannalta, ja annoit jälleen minullekin lisää ajateltavaa, vaikka kuvittelin jo asiaa aikalailla kaikilta kanteilta asiaa käsitelleeni ;)
      Mutta tiedätkö mikä oli kaikista hienointa kommentissasi? Se, että olet useilla noista kuvaamistasi rohkeuden mudoilla osoittanut jo todellakin sitä olevasi, nimittäin Rohkea. Olet ollut rohkea, ja myöntänyt avoimesti ja rehellisesti ongelmasi Sinua auttaville ihmisille, mutta ennen kaikkea itsellesi. Olet uskaltanut luottaa hoitohenkilökuntaan ja ennen kaikkea rohkeasti lähtenyt kohtaamaan pelkojasi tekemällä konkreettisia tekoja ja ottamalla apua ja tukea vastaan. Olet siis todella alkanut ottaa vastuuta itsestäsi, elämästäsi ja tulevaisuudestasi, ja se jos mikä on rohkeutta ja paranemista, kuten kuvaat. Pienin askelin, ja välillä vähän isompienkin kautta saat siis aivan varmasti siitä Elämän syrjästä kiinni ja opit rakastamaan itsestäsi Sinä Rohkea nainen, ja lähdet vielä lentoon, se on varma! Sillä olet jo matkalla, ja kuten osuvasti sanoit, seuraava askel on aina helpompi ja yksin ei tarvitse selvitä. Tsemppiä, jota tosin Sinulta ei puutukaan <3

      Poista
  3. Hei rohkea Ystäväni!

    Erittäin hienosti ja osuvasti olet kirjoittanut rohkeudesta! Siitä, mihin kaikkeen sairastunut rohkeutta tarvitsee toipuakseen! On niin helppoa sanoa, että haluaa parantua, on ihan eri asia onko oikeasti valmis kohtaamaan kaikki sen tuomat haasteet. Just koska se vaatii sitä rohkeutta! Hyppy tuntemattomaan on AINA pelottavaa, joskus se hyppy on vain tehtävä. Kun itse hakeuduin ekalle kuntoutuskurssille tavoitteena oppia ammattini uudestaan oli se äärettömän pelottavaa! Mutta se oli ainoa tie saada työelämästä uudestaan kiinni.

    Todellakin, on myös tärkeää olla rehellinen jos mielii toipua. Ei vain ympäristölle vaan myös itselle, niin kuin toit esille. Valheilla ei pääse mihinkään, kaikkein vähiten eteenpäin omassa elämässään. Joskus voi myös olla niin, että sitä kyllä kertoo halustaan toipua ihan kaikille, ja sitä on rehellinen siinä että tarvitsee apua ja pyytääkin sitä, ja saa. Mutta oikeasti ei ehkä haluakaan toipua, vaan haluaa jatkaa hoidon piirissä ja sen takia sanoo että tekee töitä toipumisen eteen. Haluaa aina vain olla se sairain, mutta ei voi sitä ääneen sanoa koska silloinhan hoito lopetettaisiin. Tällöin tulisi olla rehellinen sekä itselleen että hoitaville tahoille siitä, mikä se todellisuus oikeasti on. Jos sen rehellisesti tuo esille, voi sitä alkaa pohtia miksi haluaa olla aina vain se sairain. Ja tämä vasta vaatiikin rohkeutta.

    Toisin esille vielä yhden rohkeuden muodon, lähinnä omasta kokemuksesta lähtöisin. Liittyy itsensä, tai lähinnä kehonsa, hyväksymiseen. Minä en nimittäin vieläkään, vaikka on ollut BMI 18 yli 2,5 vuotta, tunne kehoani omaksi. Kenties siksi kun se 15 vuotta oli reilusti alipainoinen. Aiemmin en sietänytkään painonnousua, mikä aina johti takaisin sairaalaan jossain vaiheessa. Nyt olen todennyt, että ainoa tie paranemiseen on vain sietää tämä paino vaikka se välillä kuin ahdistaa! Eikä välttämättä se paino, vaan oma kehonkuva peilistä. Eli korvien välissä on vielä paljon tekemistä, mutta en anna ahdistuksen tai Mörön päättää vaikka kuin tekisi mieli! Koska näitä tunteita suurempi on tahto pysyä kiinni tässä oikeassa Elämässä jota olen nyt saanut uudestaan maistaa! Eikä sitä voi tehdä kukaan muu kuin minä itse. Ennen siihen ei rohkeus riittänyt. Vieläkin pelottaa monta kertaa, että mitä jos tämä tunne ei menekään koskaan ohi (että en tunnista kehoani omaksi). Jos ei mene minun on vain opittava elämään sen tunteen kanssa, en muuttamaan sitä tuhoaviksi teoiksi.

    Lopuksi yhdyn Nelln viimeisiin lauseisiin, eli olet todella, todella rohkea Ida! Olet päihittänyt pelon usealla saralla, olet oikea sisupussi! Ja periksi ei anneta, sen verran päättäväisiä olemme molemmat

    Lämmin rutistushali <3<3<3









    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina ja kiitos, että jaoit taas ajatuksiasi kanssamme!
      Toit jälleen uuden näkökulman rohkeuteen Sinäkin, itse asiassa laajentamalla tuota näkemystäni itsensä täydellistä hyväksymistä myös koskemaan muuttuvaa kehoa. Tuntuu jotenkin niin käsittämättömältä lukea, miten Sinulle juuri oman kehosi hyväksyminen voi olla niin vaikeaa. Sinulla, kaunis, hoikka nainen, jolla painon normalisoituminen on rehellisesti sanottuna näkynyt ulkopuolisen silmin katsottuna lähinnä värin ja hymyn palaamisena kasvoillesi. Mutta sitten toisaalta taas ymmärrän Sinua jälleen paremmin kuin hyvin. Työskentelen nimittäin itse juuri paraikaa muuttuvan kehoni hyväksymisen parissa. Ja olen itsekin yllättynyt siitä, miten vaikeaa sen hyväksyminen voi toisaalta olla, vaikka en todellakaan ole pitänyt riutunutta kehoani mitenkään ihailtavana ja olen rehellisesti sanottuna kaivannut siihen muotoja. Mutta juuri varmasti tuo tottuminen, jonka Sinäkin tuot esille, on se juttu, joka tekee asiasta niin haasteellisen. Olen niin monia vuosina vakavasti alipainoisena olleena tottunut jo alipainoiseen kehooni ja tottunut pitämään sitä osana minua, ja nimenomaan muutos on se, mikä pelottaa.
      Mutta mikä on todella Hienoa on se, ettet edes tämän kehoahdistuksesi kanssa antanut periksi, vaan olet rohkeasti ja sisukkaasti pitänyt pääsi Mörköä vastaan ja pysynyt valitsemallasi tiellä, ja samoin teen minä. Niin monta erää Mörköä vastaan olemme jo voittaneet Mörköä vastaan, että olen aivan varma, että voitamme vielä tämänkin, niin Sinä kuin minäkin! Voimia ja rohkeutta Ystävä rakas <3

      Poista
  4. Kiitos taas erittäin analyyttisesta tekstistäsi, Ida-kulta!

    Olet monesti vastauskommenteissasi minulle rohkaissut minua ja sanonut, että olen ajatuksissani jo niin pitkälle päässyt että toivot, että uskaltaisin ottaa sen hypyn juurikin tuohon tuntemattomaan joka vaatii niin paljon rohkeutta kuvailemistasi monistakin eri näkökulmista - ja tekemään niitä niin vaikeita muutoksia. No, olen jo konkreettisten muutosten tiellä, Idaseni - joten ei huolta. Aluksi ajattelin etten kykene kuin pikkuriikkisiin muutoksiin yksi kerrallaan, mutta hups! olenkin saanut huomata, että olen saanut tehtyä useampia terveyttäni edistäviä muutoksia kerrallaan, ja ne ovat pitäneet. On se vaatinut rohkeutta, mutta ehkä ennen kaikkea sisua ja periksi antamattomuutta.

    Syy siihen, että oma toipumiseni junnasi pitkään paikoillaan oli muutamassa erittäinkin ikävässä kokemuksessa. Viimeisen 1,5 vuoden aikana minulla on nimittäin kolmena erillisenä ajankohtana paino ihan selittämättömistä syistä (syömisten ja liikkumisten pysyttyä tismalleen ennallaan) paino yhtäkkiä noussut lukuisia kiloja vain parissa viikossa. Tämän ovat myös (terveet) läheiseni huomanneet, eikä kukaan, lääkäriä myöten, koskaan osanneet antaa minulle järkevää selitystä ilmiölle. Tämä pelästytti minut aika lailla, ja olen siis omakohtaisesti saanut kokea ns. "hallitsemattoman" painonnousun. Mutta sitten ajan kanssa nämä tilanteet ovat lauenneet niin, että painoni on laskenut takaisin sille tasolle mikä se oli ennen selittämätöntä nousupyrähdystä. Nämä pyrähdykset ovat paitsi psyykkisesti myös fyysisesti olleet erittäin rankkoja, sillä nopea painonnousu on toden totta tuntunut kehossa. Mutta vasta nyt alan taas luottaa hiukan enemmän omaan kehooni - vaikken selitystä yllä kuvaamalleni ilmiölle olekaan saanut ja edelleen pelkään sen toistumista - ja näin ollen olen uskaltanut ottaa niitä ratkaisevia askeleita kohti terveyttä.

    Kirjoitat hienosti, kuinka jokaisen on löydettävä se oma "juttunsa" ja oma tiensä. Ja ennen kaikkea luottaa itseensä silloinkin kun muilla jo ehkä iskee uskon puute. Itse uskon, että olen nyt löytämässä oman juttuni ja, että loppuviimein alan ymmärtämään kehoani ja luottamaan siihen paremmin. Kaikista peloistani huolimatta.

    "Pelkoa saa tuntea, mutta se, ettei välttele sitä, vaan menee sitä kohti, on rohkeutta."

    Kiitos kun jaoit nämä tapaamasi psykologin viisaat sanat kanssamme. Ne antavat minulle rohkeutta jatkaa tästäkin eteenpäin!

    Ihanaa alkavaa viikkoa Sinulle Rakas, Rohkea Ystäväni!

    ♥♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Andrea rakas! Iso lämmin kiitos Sinulle kommentistasi! En ole tullut kenenkään kommentista varmaan vielä yhtä iloiseksi kuin Sinun tai ollut vilpittömästi yhtä onnellinen kenenkään puolesta pitkään aikaan. :)
      Ihan ensiksi haluan tehdä selväksi sen, etten ole Sinua rohkaissut sen vuoksi, että olisin jollakin tavoin epäillyt uskallustasi tai ollut siitä mitenkään erityisesti huolissaan. Tiedän vain kokemuksesta sen, että jokainen tarvitsee elämänpolullaan joskus toisen rohkaisevia sanoja, erityisesti vaikeissa tilanteissa ottaessaan vielä hataralta tuntuvia askelia, myös minä. Ja sitä varten ovat Ystävät olemassa. Ja minä haluan olla Sinulle sellainen, joten olen rohkaissut sinua vilpittömästi Ystävänä. Aivan kuten Sinä olet tehnyt lukuisilla Ihanilla kommenteillasi minulle.
      Ja sitten: olen todella, todella sanoinkuvaamattoman ylpeä Sinusta ja siitä mitä kerrot. Jo se, että uskallat kertoa täällä noista vaikeista kokemuksistasi on rohkeaa. Ja on todella ihailtavaa, että olet omin voimin onnistunut tekemään muutoksia. Etenkin kaiken tuon kokemasi jälkeen, mikä on tuntunut varmasti hyvin pelottavalta ja ahdistavalta. Ja voin vakuuttaa, että myös minä olen huomannut tuon saman minkä Sinäkin: eli pikkuhiljaa ne muutokset muuttuvat helpommiksi ja helpommiksi ja onnistumiset alkavat kasaatua suuremmiksi voitoiksi.
      Kuten mainitsit, olen paljon kirjoittanut tuon oman tapansa parantua löytämisestä. Ja voi kyllä, nyt minusta tuntuu, että Sinäkin olet löytänyt sen polkusi. Nyt on koittanut hetkesi, Sinun aikasi. Ja toivon, ettet koskaan, koskaan tunne siitä mitään syyllisyyttä, että sen oman tapasi ja aikasi löytäminen vei Sinulta aikaa. Sen sijaan tunne suurta ylpeyttä siitä, kuinka pitkänkin synkän ajan jälkeen Sinä rohkeudellasi ja sisullasi onnistuit kääntämään suunnan ja löytämään takaisin valoon. Olet Sankari.
      Ystävän lämmin halaus. Jatketaan voittoon asti yhdessä toinen toisiamme Ystävinä rohkaisten ja tukien. <3

      Poista
  5. Hei Ida!

    Olen lukenut, tai suorastaan ahminut, koko blogisi tekstit läpi ja ajattelin nyt laittaa kommenttia, kun olen "reaaliajassa".

    Kirjoitat aivan todella lahjakkaasti ja pohdit syömishäiriön eri puolia ihan mahtavalla tavalla. Vaikutat älykkäältä nuorelta naiselta, jolla on kultainen sydän. Matkastasi on ollut hienoa lukea. Muutos on huomattava, ja vain positiivisessa mielessä. On ihanaa huomata, että alat pikkuhiljaa päästä kiinni elämään ja sen ainutlaatuisuuteen. Uskon todellakin, että voitat Mörön ja tervehdyt, sillä sinussa on se voima ja tahto.

    Paraneminen vaatikin juuri sitä rohkeutta, voimaa kestää kaikki ne vaikemmat ja ahdistavimmat tunteet. Tiedän sen niin hyvin, koska sairastan itsekin anoreksiaa. Minunkin tavoitteeni on nostaa painoa, ja siihen tarvitaan hirveästi rohkeutta ja uskallusta. Joten pienin askelin mennään. Painon saaminen on tosi hankalaa ja nostaa ahdistavat tunteet pintaan. Mutta myös minä olen myöntänyt sen, että ilman rohkaistumista painon nostoon en voi parantua.

    Paljon tsemppiä ja voimia matkallesi! Pystyt mihin vain, kun uskot itseesi ja teet niin kuin oikea Ida haluaa! <3

    Ps. Sait uuden innokkaan lukijan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Aurora!
      Kiitos Sinulle aivan mahdottoman Ihanasta ja kannustavasta kommentistasi! Se sai todella hymyn huulilleni. Olen todella otettu siitä, että olet jaksanut kahlata koko blogini läpi. Toivottavasti olet saanut teksteistäsi myös jotakin itsellesi. :) Tervetuloa lukijakseni!
      Toivon myös Sinulle paljon uskallusta, rohkeutta ja voimia päästää pienin askelin irti sairaudestasi. Jokaisessa meissä on se voima, jolla tästä löytää tiensä takaisin Elämään, kun sen vain osaa kaivaa esiin. Ja Sinulla tuntuu olevan tahtokin kohdallaan, eli olet tarpeeksi vahva, ja Elämä ja vapaus odottavat Sinua! Helppoa ei varmasti ole, mutta kaikki on Sinulle mahdollista. Valon pilkahduksia matkallesi, ja tsemppiä! <3

      Poista