sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Aktiivinen viikko takana

Tänään sunnuntaina vietin hyvin ansaittua lepopäivää. Viikkoni oli nimittäin ollut erittäinkin hektinen erilaisine menoineen, tapaamisineen ja ohjelmineen. Maanantaina kävin isovanhempiani tapaamassa. Tiistaina olin lääkärikäynnillä, keskiviikkona tutkimuksissa. Torstaipäivän vietin vuorostaan siskoni kanssa kaupungilla uutta syysvaatetta shoppaillen, ja perjantaina kävin huollattamassa ripseni kauneussalongissa. Lauantaina taas olin Parhaan Ystäväni kanssa Linnanmäellä, jossa uskaltauduin tasan siihen yhteen lasten laitteeseen, ja sealifessa ihmettelemässä rauskuja ja ihastelemassa merihevosia. Kaiken kaikkiaan viikon jokaiselle päivälle tuota sunnuntaita lukuun ottamatta oli siis jonkinlaista menemistä ja ohjelmaa. Tällainen viikko oli minulle melko epätavallinen, olenhan tähän asti tottunut pyörittelemään pääsääntöisesti arkea kotona, ja kodinulkopuolinen elämä ja tekeminen on ennemminkin ollut sitä harvinaista herkkua.

Aikaisemmin, vaikka suurin osa viikon tapaamisista olivatkin minulle mieluisia, olisinkin tällaisen näin kiireisen viikon jälkeen tuntenut itseni varmasti lopen uupuneeksi. Jos siis ylipäätään olisin viikosta jotenkin selvinnyt, sillä jo etukäteistressi aikautauluineen kaikkineen olisi todennäköisesti aiheuttanut minulle sellaisia paineita, että olisin joutunut perumaan puolet tapaamisistani tai vaihtoehtoisessti repimään itseni kappaleiksi.

Todennäköisesti Mörkö olisi vielä jokin aikaa sitten myös päässyt vahvemmille tällaisen viikon uusien haasteiden kanssa, ja yrittänyt käyttää hyväksi tilaisuuksia liikkua enemmän, tai vahvistanut otettaan minussa stressin alla, mikä olisi näkynyt ahdistuneisuutena ja huonompana syömisenä. Tämäkin tietysti sillä edellytyksellä, että Mörkö olisi ylipäätään päästänyt minut joustamaan tutuista rutiineistani, mikä mahdollisti tällaisen viikon viettämisen.

Shoppailun saldoa

Nyt kuitenkin, kun energiasaantini ja vointini oli taspainossa menemisteni kanssa, ja mieleni  hieman rauhoittunut pakoista, ei tällainen ohjelmoidumpi viikkokaan suinkaan imenyt minusta mehuja. Asia olikin itse asiassa aivan päinvastoin: tunsin saavani ihmiskontakteista voimaa. Siskoni ja ystäväni tapaaminen piristivät minua, tuntui ihanalta nähdä taas pirteitä isovanhempiani ja jopa lääkärin tapaaminen auttoi minua omalta osaltaan eteenpäin tuoden minulle hyvää mieltä hyvien testitulosten myötä. Kun sairaimpina aikoina siis kaikki sosiaalinen kanssakäyminen tuntui raskaalta, suorastaan työltä, oli se nyt keinoni saada voimaa ja energiaa.

Tämän sosiaalisen puolen lisäksi kaiken ohjelman keskellä stressistä vapaan viikon minulle takasi se, etten suunnitellut pilkun tarkasti tai murehtinut liikaa tapaamisiani päiviä eteenpäin, vaan osasin ottaa jokaisen päivän omanaan. Anoreksiaan liittyy usein kova tarve aikatauluttaa, suunnitella ja tarkasti sitä kautta kontrolloida elämäänsä. Kun kuitenkin joskus uskaltaa höllentää otetta, tarttua hetkeen, ja ottaa elämän sellaisena, kuin se eteen tarjoutuu, voi huomata, että se saattaa ainaisen puurtamisen sijaan olla ihan mukavaakin.

Mutta kaiken ihmisten tapaamisten keskellä kaipasin kyllä yhä myös sitä omaa rauhaa, tilaa ja aikaa. Ja tämä tarve tulee varmasti olemaan minulla aina. Nyt kuitenkin osasin ottaa pieniä arjen rentoutumishetkiä kaiken kiireen keskellä, kun viikon ohjelman suunnittelu ja sairaus ei vienyt kaikkea aikaani. Ja siitä juuri huomasinkin, että olin osannut kuunnella itseäni; voimien keräämiseen uuteen päivään minulle riitti esimerkiksi muutama hetki kirjan kanssa, enkä tarvinnut enää päiviä palautuakseni.

Tietysti kaiken jaksamiseni edellytys oli kuitenkin pohjimmiltaan se, että ravinnonsaantini oli kunnossa ja olin levännyt riittävästi. Taatakseni jaksamiseni erilaisen ohjelman keskellä olen huolehtinut myös tarvittavista välipaloista ja vähentänyt lenkkeilyäni sekä nukkunut niitä kymmenen tunnin kauneusuniani. Oli ihana tuntea, kuinka minun ei tarvinnut jännittää kauungilla sitä, kuinka jaksan, vaan pystyin oikeasti nauttimaan siskoni seurasta ja pitämään hauskaa. Aikaisemmin en ollut suostunut uskomaan, että somaattisen voinnin korjaantuminen todella voisi parantaa jaksamistani ja stressinsietokykyä, vaikka sitä olinkin uskaltanut varovasti toivoa. Nyt voin kuitenkin kokemuksesta kertoa, että näin todella näyttää tapahtuneen. Sillä vaikka matkaa on vielä jonkin verran, niin voin jo nyt todeta, että kyllä, kyllä ne voimat alkavat palautua, kun somaattinen puolikin korjaantuu.



Toisaalta vaikka jaksoinkin viikon ongelmitta, tiedän myös sen, että jokaisen viikon ei tarvitse, eivätkä ne saakaan, olla yhtä kiireistä. Tulevana syksynä aion lähinnä keskittyä toipumistyön ohella opiskeluun, eikä kaikelle muulle jää yhtä paljon aikaa eikä energiaa. En toki aio kuitenkaan unohtaa ystävieni tapaamisia tai harrastuksiani, mutta olen yhä toipilas, ja on siksi tärkeää huolehtia myös siitä, että saan tarpeeksi levättyä. Tämän kaiken muun elämän tulee tukea toipumistani houkuttelemalla minua takaisin siihen Oikeaan Elämään ja tarjota mukavaa vastapainoa opiskelulle, ja jos se sitä vastoin aiheuttaa stressiä tai uuvuttaa minua, on aika himmailla tahtia. Ja tässä nouseekin esille taas se itsensä kuuntelu ja rehellisyys itseään kohtaan; tiedän nimittäin, että vaikka yksi tällainen aktiivisempi viikko irtiottoineen teki oikeastaan pelkästään hyvää, en sitä vielä jaksaisin jatkuvasti.

Kaiken kaikkiaan viikosta jäi kuitenkin levollinen, hyvä mieli. Samalla se antoi minulle toivoa uuden kiireisemmän arjen rakentamisesssa ja siinä jaksamiseen. Ensi viikolla aloitan opiskelut, mikä asettaa minut uudenlaisen haasteen eteen ajatellen omaa stressinsietokykyäni ja jaksamistani. Viime viikko antoi kuitenkin minulle jälleen uudenlaista uskoa omiin voimiini, luottamusta itseeni sen suhteen, että olen oppinut kuuntelemaan itseäni, omia rajojani ja jaksamistani, sekä siihen, että kyllä se toipuminen ja sen edistyminen mahdollistaa sen Elämän ihan uudella tapaa. Ja näiden aatosten kera on hyvä jatkaa kohti syksyä ja sen haasteita.

<3: Ida

14 kommenttia:

  1. Ihana aktiivinen viikko tosiaan!
    Nyt, jos koskaan sait koittaa voimiesi riittävyyttä, kun joka päivälle sinulla oli puuhaa ja menoa. Mörkö olisi voinut aikatauluttaa jokaisen päivän pilkulleen, mutta osasit panna hanttiin ja elää päivän kerrallaan, tietäen vain suuntaviivat seuraavasta vuorokaudesta. Myös se, että osasit "tankata" riittävästi välipaloilla ja ajoittaa muut ateriat menojen lomaan, kertoo omaa kieltään sen normaalin nuoren naisen elämän aluevaltauksesta. Muista tosiaan antaa aikaa myös olemiseen ja rentoutumiseen ja ainakin teksistäsi sain sellaisen kuvan, että olet huolehtinut myös tästä puolesta. Tällä hetkellähän itsestäsi huolehtiminen on kokopäivätyötä, jota höystetään muilla aktiviteeteilla.
    Mukavia touhukkaita viikkoja sinulle myös jatkossa!
    Tsemppiä ja halauksia vahvalle, sisukkaalle Idalleni! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Ihana Nell! Tuo onkin todella tärkeä pointti, mitä kirjoitit siitä, että toipuminen tosiaan on kokopäivätyötä. Vaikka aloitankin opiskelut ja elämääni on tullut muuta mukavaa, on päätyöni edelleen toipuminen, ja muu tulee sen ohella. Ja siihen toipumiseen kuuluu ehdottomasti olennaisena osana myös tuo rentoutuminen ja ollesaan toipilas sitä tosiaan tarvitsee paljon myös lepoa ja rauhaa. Muistathan Sinäkin tämän?
      Toisaalta, kuten hoitajani miulle tänään sanoi, tulisi Elämän kuitenkin olla se ykkösasia, ja hoidon tukea sitä. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, jos on niin heikossa kunnossa, että voimia ei riitä siihen elämiseen tai Elämän tilalla mielessä pyörii sairaus. Mutta kaikki aikanaan. Olen saanut nimittäin huomata, että kyllä ne toipuminen ja elämä kulkevat käsikädessä, ja antavat tilaa toisilleen toisiaan tukien.
      Nyt toivon, että Sinäkin uskallat keskittyä omaan hyvinvointiisi, sen kun kuuluisi olla se ykkösjuttu tällä hetkellä, ja samalla saat huomata kuinka Elämä alkaa voittaa! Voimia ja taistelutahtoa, sekä lämpöinen ystävänhalaus toiselle rohkealle, upealle naiselle!

      Poista
  2. Kylläpä kuulosti mukavalta mennyt viikkosi! Siihen sisältyi paljon positiivista menoa ja meininkiä. :) Hienoa, että osasit aikatauluttaa viikon omien voimavarojesi mukaan (yksi meno per päivä kuulostaa oikein sopivalta tässä vaiheessa) ja, että sait itse asiassa lisäenergiaa ihmisten parissa pörrätessäsi. Sitä kummasti saa energiaa muista samalla aaltopituudella olevista ihmisistä. Itse tapasin eilen hyvää ystävää, ja tuntui että jälkeenpäin oli niin energinen olo, että! :)

    Huomenna sitten alkaa opiskelusi. Muistathan, Idaseni, ottaa iisisti, ja jos tuntuu että vähänkään alkaa stressaamaan niin tosiaan himmailet tahtia! Sillä, kuten Nell tuossa totesi, on itsestäsi huolehtiminen ykkösasia ja kokopäivätyötä jo se. Silloin, kun minä aloitin opiskelut (siis ihan nollasta) oli minullakin painonnostoprojekti kesken. Aloitin, kuten Sinä, opintoni syksyllä, ja eka vuosi oli ehdottomasti opiskellullisesti koko opiskeluajan rankin, koska silloin oli eniten kursseja. Siitä huolimatta onnistuin jo jouluun mennessä saavuttamaan normaalipainoni. Joten, ei se toipumisen edistyminen mitenkään mahdotonta ole opiskelujen lomassakaan! Tämä rohkaisevana ja kannustavana esimerkkinä Sinulle! :) Mutta, tosiaan, otathan kuitenkin iisisti ja annat terveysprojektin olla ykkösprioriteettina!

    Haleja ja kovasti tsemppiä tulevaan ekaan opiskeluviikkoon pitkästä aikaa, Ihana Idaseni!

    <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas Andrea ja lämmin kiitos Sinullekin kommentistasi! :)
      Olipa mukava lukea siitä, kuinka Sinäkin olet tavannut ystävääsi! Kyllä läheisten ihmisten tapaaminen antaa tosiaan juuri tuota kuvailemaasi positiivista energiaa, ja samalla avartaa. Yksin samoja ympyröitä pyöriessään usein se elämäkin käy kovin pieneksi, tämän olen itse saanut huomata.
      Minä tosiaan lähden nyt tällä viikolla avartamaan maailmaani ja keräämään uusia ihmiskontakteja opiskeluiden pariin. Oli todella kannustavaa lukea, että myös Sinulla opiskelujen aloittaminen on aikoinaan tuonut juuri sitä positiivista toipumista kannattelevaa elämänenergiaa ja lisämotivaatiota, jota minäkin lähden tavoittelemaan, muistaen kuitenkin koko ajan, että toipuminen on se ykkösasiani tällä hetkellä.
      Kaikenlainen elämälle avautuminen onkin mielestäni merkki toipumisen edistymisestä, ja olen onnellinen siitä, että Sinäkin olet rohkaistunut jälleen ympyröitäsi laajentamaan ja ystävääsi tapaamaan. Käytä siitä saamaasi positiivista energiaa omana voimavaranasi hyvinvointisi hyväksi. Ja muistathan aina, että täällä ruudun toisella puolella on myös yksi, joka enemmän kuin mielellään kutsuu Sinua Ystäväkseen? Halaus <3

      Poista
  3. Hei Ida!

    Olipas sinulla vauhdikas ja mukava viikko! Ja ihanaa, että koit saavasi siitä voimaa eikä Mörkö päässyt sitä pilaamaan! Kuten itsekin toteat, aikaisemmin tällainen ei olisi onnistunut Mörön äänen takia mutta nyt olet jo niin paljon sitä ääntä vahvempi!

    Äärettömän tärkeää on myös tuo, mistä itsekin kirjoitat, eli että ei näin vauhdikkaita viikkoja vielä jaksa koko aikaa. Todella hienoa, että nyt oikeasti kuuntelet itseäsi ja sitä mitä oikeasti jaksat ja et jaksa tehdä, ja otat sitä aikaa itsellesi. Olemme tässäkin asiassa hyvin samanlaisia: myös minä kaipaan sitä omaa aikaa, varsinkin jos on ollut paljon menossa. Olenkin jo pitkään rauhoittanut sunnuntain ihan vain itselleni ja pidän sitä "kotipäivänä". Tosin silloin myös siivoan, mutta osaan nykyään senkin tehdä leppoisasti enkä niin tiukkapipoisesti ja pakonomaisesti kuin ennen. Ja jos ei huvita siivota niin jätän väliin. Toki jos se on jollekulle ainoa mahdollinen tapaamispäivä niin joustan, mutta olen huomannut että hyvin moni tykkää olla sunnuntaisin vain kotona.

    Muistan myös hyvin noita aikoja kun oma jaksamattomuus ja haluttomuus oli esteenä tapaamisille. Ja kyllä, kyllä se vain niin on, että kun somaattinen tila kohenee ravinnonsaannin myötä niin se jaksaminenkin lisääntyy!

    Kivoja ostoksia olet tehnyt, ihana oranssi neule loistaa tuosta kasasta! Heti kun sinulta liikenee aikaa opiskelun lomassa niin tavataan, jookos?

    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ystäväni Katarina! <3
      Lämmin kiitos kommentistasi! Tuo kotipäiväsysteemisi kuulostaa kyllä niin hyvältä systeemiltä, että taidanpa ottaa siitä oppia, vaikka aikalailla samoin olen minä tenhnyt, tosin kotipäiviä on tähän mennessä ollut useamminkin kuin se kerta viikossa :) Ja aivan mahtava on tuo asenteesi, eli että pystyt myös tarvittaessa joustamaan siivoamisestasi ja suunnitelmistasi. Tiedätkö, se kertoo oikeaa tärkeää sanomaa edistymisestäsi pakoista luopumisen kantilta katsottuna. En voi jälleen kuin ihailla, kuinka pitkälle olet päässyt.
      Ja ehdottomasti pitää järjestää tapaaminen! Minulla alkaa nyt tutkimukset ja hoitokäyntejen lisäksi alkaa tosiaan tällä viikolla koulu, mutta eiköhän jokin rakonen meidänkin tapaamisellemme järjesty, kun aikataulut vähän selkiytyvät ja arki pääsee rullaamaan. Ja jos ei muuten järjesty, niin pistetään järjestymään. Kyllä tämä tapaaminen nimittäin menee tärkeysjärjestyksessään sinne ihan kärkisijoille :)
      Halaus <3

      Poista
  4. Viikkosi vaikutti tosiaan aika vauhdikkaalta ja hyvin erilaiselta, mitä olet aikaisemmin kertonut. Varmasti hyväkin testata vähän rajojaan, tunnetustihan sanotaan, ettei pelkästään mukavuusalueella pysymällä voi kehittyä.

    Mutta se, mihin erityisesti kiinnitin huomiota, on sinulla kasvanut taitosi kuunnella itseäsi; tunnistaa omat rajasi ja myös kuunnella niitä. Ajattelen, että tässä on ehkä merkittävin tekijä siinä, että oppii sairaudesta eroon. On uskallettava kuunnella itseään ja asettaa omat rajansa, sekä mörölle että myös muille ihmisille.

    Kun kirjoitat näistä asioista, saan niistä aina todella paljon mietittävää. Herätät ajatuksia ja nostat esille sellaisia asioita, joita itse en välttämättä ole edes osannut ajatella, saati sanoiksi pukea. KIITOS!

    Sinulle opiskeluihin palaaminen on ISO askel, mutta kuten tälläkin viikolla, pidäthän kiinni rajoitasi, Sinulla on siihen täysi oikeus (ja itse asiassa, myös velvollisuus). Kuten Andrea kirjoitti, myös minulla on kokemusta siitä, kuinka opiskelut voivat toimia myös positiivisena voimavarana, sitä toivon sydämestäni myös Sinulle Ida!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi KIITOS taas Sinulle Jen Ihanasta kommentistasi! Liikutuin kommentistasi jälleen lähes kyyneliin saakka. Sillä vaikka kirjoitankin blogiani lähinnä oman toipumiseni tukemiseen, olen todella otettu siitä, jos voin sillä samalla tuoda tukea, rohkaisua tai vaikka ihan vain uusia ajatuksia jollekin lukijalleni. Ja voin vakuuttaa, että jos te lukijat saatte tekstini pohjalta näitä asioita ja sitä kautta vertaistukea, niin minäkin saan sitä aivan valtavasti teidän kommenttienne kautta! :)
      Nyt aloin pohtia sinun kommenttisi pohjalta tuota itsensä kuuntelua ja omien rajojensa asettamista. Osut nimittäin aivan naulankantaan korostaessasi näiden asioiden merkitystä toipumisessa. Mielestäni itsensä kuuntelu ja omien rajojen asettaminen, niin valintojen, jaksamisen kuin vaikkapa muiden ihmisten suhteen, kertoo päänsisällä tapahtuneesta suuremmasta muutoksesta. Nimittäin itsensä arvostamisen lisääntymisestä. Kun oppii arvostamaan itseään, kuten minä koko ajan olen yhä enemmän ja enemmän oppinut, oppii myös pitämään puoliaan, kuuntelemaan omaa tahtoaan, asettamaan omia rajojaan ja hyväksymään ne. Ja se itsearvostus, itsensä rakastaminen ja kunnioittaminenhan ovat ihan ykkösasioita toipumisessa.
      Toivon Sinullekin siis itsesi arvostamista ja kuuntelun opettelua, näin aion myös minä jatkaa, myös siellä opiskelujen pyörteissä. Muista, että olet paljon arvokkaampi kuin tämä sairaus, ja siksi Sinun tahtoasi kannattaa kuunnella ennemmin kuin Mörön. <3

      Poista
  5. en osaa sanoin kuvata kuinka paljon voimaa blogisi ja tekstisi ovat minulle viime päivinä antaneet ♥ teksteistä pulppuaa elämänilo, jota saat päivä päivältä lisää. vaikka se ei tule olemaan (eikä ole ollut) helppoa, on se kaikki varmasti sen arvoista.

    kiitos, että kirjoitat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi KIITOS Birdy. En nyt osaa oikein muuta sanoa, olen liian liikuttunut kommentistasi. Todella ihanaa kuulla, että tekstini ovat omalta pieneltä osaltaan olleet antamassa voimaa matkallesi. Olet Ihana ja toivon Sinulle koko sydämestäni kaikkea hyvää. Ja vielä Sinäkin, kuten minäkin, saavutat sen elämänilon. Olet sen enemmän kuin ansainnut. <3

      Poista
  6. Ihanaa, että jaksat nykyään puuhailla kaikkea kivaa ja olemaan niissä aidosti läsnä. Liikaa ei kannata tietenkään tekemistä itselleen haalia. Elämässä pitäisi olla sopivassa suhteessa velvollisuuksia ja hauskan pitoa. Oon huomannut itsekin, ettö viihdyn myös paljon yksin. Siitä saa voimaa. Kavereiden tapaamisesta taas valtavasti energiaa. Musta kuulostaa hyvin luennolliselta, että fyysisten voimien kehittyessä jaksaa tehdä kaikkea mukavaakin. Ihania hetkiä, rauhallisia koulupäiviä, voimaantumista. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinullekin Rakas kommentistasi! :)
      Nuo kaikki jaksamiseen ja voinnin paranemiseen liittyvät asiat kuulostavat varmasti terveestä ihmisestä ihan järkeenkäyviltä, mutta Mörön kanssa eläessä eivät olekaan niin itsestäänselviä...
      Mutta terve tai ei, jokainen kaipaa välillä sitä omaa rauhaa ja aikaa itsensä kanssa vastapainoksi ihmisten tapaamisille. Hienoa, että Sinäkin olet oppinut rakentamaan niitä arkeesi.
      Mutta toisaalta elämässä pitää myös olla sitä hauskanpitoa, sitä pientä "extraa", joka antaa lisäpotkua. Ja juuri sitä olen saanut Sinun kanssasi kokea yhteisillä kaupunkireissuilla ja leffailloilla. :)
      Kun nämä ihmisten tapaamiset hauskanpitoineen ja omat mielipuuhat omassa rauhassa sitten yhdistetään sopivaan määrään arjen rutiineja, jopa niitä kuvailemiasi velvollisuuksia, on hyvän arjen resepti valmis. Ja juuri sellaista minä olen nyt rakentamassa parhaani mukaan. Ja siihen arkeeni kuulut Sinä. Haleja ja kivoja koulupäiviä! <3

      Poista
  7. Onnea Ida vauhdikkaan viikon jaksamisesta. Tosi hieno suoritus. Olet käynyt elämän yliopistoa tämän ikävän mörköelämän aikana aiheesta: ”minä tunnen itseni ja tiedän miten itseäni hoidan” loistavin arvosanoin. Nyt on hyvä jatkaa itsesi makuisin askelin opiskelua muissakin merkeissä. Olet Sankareiden Sankari niin itsellesi kuin meille kaikille, kun olet jaksanut yrittää ja jaksat yrittää.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos onnitteluista! Kommenttisi oli taas niin kovin kannustavaa luettavaa. :) Juuri Sinulta olenkin oppinut tuohon yrittämiseen liittyvän kaikkein tärkeimmän neuvon: elämässä pitää yrittää parhaansa, ja se riittää. Ja tuota neuvoa olen noudattanut, ja se on kantanut minut tähän pisteeseen, missä nyt ylpeänä olen, ja kantaa varmasti vieläkin pidemmälle.
      Hyvää syksynaloitusta sinnekin, teille oman arkenne Sankareille, joista tämä sankari täällä on myös ylpeä ja ennen kaikkea niin kovin onnellinen!

      Poista