tiistai 1. tammikuuta 2013

Uuden vuoden toiveita

Mennyt vuosi on ollut minun ja toipumiseni kannalta tärkeä. Se on ollut parempi kuin monet edelliset, ja koen olevani paremmassa tilanteessa kuin vielä vuosi sitten. Vuoteeni on mahtunut paljon onnen hetkiä ja myös surun kyyneleitä. Päällimmäisenä ovat mieleeni jääneet siskoni opiskelemaan pääseminen ja monet hänen kanssaan vietetyt hetket. Surullisista asioista taas mieleeni tulee rakkaan koirani Helmin poismeno.

Kuluneen vuoden muistelun sijaan aion kuitenkin suunnata tässä tekstissäni katseeni jo tulevaisuuteen ja tähän vuoteen 2013. Suurten lupausten sijaan kerron siitä, mitä toivon vuoden 2013 tuovan minulle tullessaan. Koska suurin toiveeni keskittyy tällä hetkellä syömishäiriöstä paranemiseen, liittyvät myös toiveeni ymmärrettävästi niihin apuihin, joiden avulla uskon sen paremmin onnistuvan.

Ensinnäkin toivon uuden vuoden tuovan minulle rohkeutta. Tiedän, että jotta toipumiseni voisi edetä toivomallani tavalla, tarvitsen valtavasti rokeutta tehdä vaikeiltakin tuntuvia asioita. Nämä vaikeat asiat liittyvät minulle ennen kaikkea muutosten tekemiseen, joka on koko sairauteni ajan ollut minulle vaikeaa, mutta jota toipumiseni edellyttää. Muutokset herättävät minussa pelkoa, jopa kauhua, ja saavat minut tuntemaan itseni kovin pieneksi. Samassa pysyminen taas tuntuu jollakin tavalla turvalliselta tuttuudensa vuoksi. Tiedän kuitenkin, että pysymässä kiinni vanhassa en voi kuitenkaan saavuttaa päämäärääni. Anoreksiasta toipuminen edellyttää aina, myös omalla kohdallani, luopumista, irtipäästämistä ja toisintekemistä. Siksi toivonkin itseltäni tänä vuonna uskallusta hypätä tuntemattomaan, tutustua vieraaseen, elämään, josta en voi tietää kaikkea etukäteen. Toivon siis rohkeutta antaakseni ELÄMÄLLE mahdollisuuden.

Toivon vuoden mittaan myös itseluottamukseni kasvavan, jotta minulla riittäisi uskoa siihen, että vaikeuksista huolimatta kykenen nämä tarvittavat mutta välttämättömät muutokset tekemään. Paranemisen tulee lähteä omasta itsestä ja tämän vuoksi on tärkeää, että jokainen sairastava jaksaisi uskoa omaan pystymiseensä ja omiin kykyihinsä voittaa sairaus. Sillä lopulta jokaisessa meissä on se voima, joka riittää sairauden nujertamiseen, kunhan siihen vain jaksaa uskoa ja kaivaa sen esiin.

Itseluottamuksen kasvattamiseen voi myös itse, ja ennen kaikkea itse, vaikuttaa. Siihen löytyy varmasti moniakin tapoja, mutta ennen kaikkea luottamusta omaan itseen tukevat pienet onnistumisen kokemukset, joita saa erävoitoista sairautta vastaan. Kun tunne siitä, että pystyy vastustamaan sairauttaan kasvaa, kasvaa myös samalla usko omaan itseen. Minun itseluottamustani on viime aikoina kasvattanut esimerkiksi välipalani syömisestä yksin selviäminen.

Tällainen itsensä jatkuva haastaminen on kuitenkin tietysti kuluttavaa ja syö valtavasti henkisiä voimavaroja. Toivonkin vuodelta 2013 voimia, jotta jaksaisin taistella syömishäiriötä vastaan. Sillä vaikka kaikki mahdolliset ylimääräiset stressitekijät, kuten opiskelu on karsittu pois elämästäni, olen usein väsynyt taisteluuni ja aika ajoin tunnen jopa olevani henkisesti ihan lopussa. Syömishäiriöstä toipuminen todellakin on rankkaa kokopäivätyötä, vaikka sitä saattaa olla vaikea ulkopuolisen, terveen ihmisen käsittää. Se vaatii valtavasti voimia, ja siksi uskonkin, että siitä selvittyään on entistä vahvempi. Ja ehkäpä vain meille kaikkein vahvimmille on alunperin uskallettukaan antaa tällainen taakka kannettavaksi!

Näitä tavitsemiani henkisiä voimavaroja saan parhaiten paitsi huolehtimalla riittävästä levosta ja ravinnosta myös tärkeistä hetkistä minulle rakkaiden ihmisten kanssa. Viime vuonna sain nauttia sekä parhaan ystäväni että perheeni ja onnekseni hetkittäin myös tätini ja isovanhempieni seurasta. Nämä hetket muodostuivat minulle elintärkeiksi henkirei'iksi, jotka auttoivat minua jaksamaan raskaan arjen ja päänsisäisen kaaoksen keskellä. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, toivon uuden vuoden tuovan siis minulle paljon rakkautta, sillä sen ympäröimänä on mikä vain mahdollista!

Rakkauden lisäksi on toinenkin asia, jota toivon uudelta vuodelta sen vuoksi, että se antaa minulle sekä voimia että itseluottamusta. Puhun nyt toivosta. En uskalla odottaa, en edes toivoa vuodelta vielä täydellistä paranemista. Se ihme tulee jos on tullakseen, ja pystyn hyväksymään sen. Pieniä toivonpilkahduksia kuitenkin tarvitsen, muuten en jaksa. Elän pienistä auringonsäteistä synkkien pilvien takaa, siitä, että näen vilauksen myrskyn jälkeen odottavasta poutasäästä. Minut pitää pystyssä toivo siitä, että elämässäni koittaa vielä parempi aika, ja sen voimin jaksan joka päivä yrittää ja yrittää ja nousta kerta toisensa jälkeen.Tarvitsen valoa tunnelin päähän.

Lopulta toiveeni tiivistyvätkin niihin kolmeen tärkeimpään, eli uskoon, toivoon ja rakkauteen. Tarkemmin sanottuna uskoon omaan itseen, omien voimavarojen ja rohkeuden riittävyyteen, toivoon paremmasta tulevaisuudesta ja voimia antavaan rakkauteen, niin itseäni kuin ympäröiviäni ihmisiä kohtaan.

Kaikkien näiden suurten toiveiden jälkeen olen tehnyt itselleni vain yhden lupauksen. Minulla on siis vain yksi vaatimus itselleni, mutta se onkin ehkä se kaikkein tärkein. Lupaan nimittäin yrittää tänä(kin) vuonna parhaani. Enempään en pysty, ja siksi minun on vain toivottava, että se riittää. Lopuksi toivonkin vielä armeliaisuutta itseäni kohtaan, viisautta hyväksyä oma epätäydellisyyteni ja omat heikkouteni ja jälleen rohkeutta ottaa apua vastaan silloin kun omat voimat eivät riitä.

Toivon myös kaikille teille lukijoilleni vuotta, joka on täynnä oman itsen vahvistumista, rohkeutta katsoa, mitä elämällä on juuri Sinulle tarjottavana ja uskallusta ja voimia tarttua sen tarjoamiin mahdollisuuksiin sekä paljon, paljon rakkautta! Tehdään jokainen tästä vuodesta vielä edellistäkin parempi, olemme kaikki sen ansainneet!





<3: Ida

10 kommenttia:

  1. Voi, Ida, KIITOS! Todella analyyttinen ja tasapainoinen postaus. Allekirjoitan joka sanan, ja tuntuukin kuin olisit sukeltanut suoraan sieluni syövereihin ja tulkinnut sitä kuin avointa kirjaa... Nyt todella tuntuu, että olet kuin sisarsielu siellä ruudun toisella puolen jossain, tulkiten terävästi minunkin tuntoja. Tämä postauksesi oli kyllä vuoden ensimmäisen kalseanharmaan loskapäivän pelastus! Kiitos siitä, Ida!

    Paljon Uskoa, Toivoa ja Rakkautta Sinulle vuoteen 2013! Minäkin lupaan tässä ja nyt tehdä parhaani, ja jaksaa uskoa aina vaan parempaan vuoteen 2013!

    Halaus Sisarsieluseni! Olet tärkeä! <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kiitos kommentistasi Andrea! Eikö olekin lohdullistakin toisaalta tietää, että ei ole ainoa maailmassa joka ajattelee samalla tavalla ja ettei ole yksin ongelmiensa kanssa? Minusta ainakin on, vaikka toivoisinkin, ettet Sinä tai kukaan muukaan joutuisi kokemaan tätä helvettiä.
      Meillä on varmasti paljon yhteistä sairautemmekin osalta. Jaksetaan yhdessä uskoa siihen, että myös vuosi 2013 tuo meille molemmille noita hyviä asioita, joita toivomme ja myös yhteinen paranemistaipaleemme saa tänä vuonna ainakin aimoharppauksen eteenpäin, jos ei nyt aivan maaliin pääse.
      Jatketaan yhteistä taisteluamme, kyllä me vielä tämän voitamme, kun vain jaksamme uskoa valoisampaan tulevaisuuteen ja tehdä parhaamme sen eteen! Ja kyllähän me jaksammekin, vai mitä? Voimia ja halauksia Sisarsielu! Sinäkin olet tärkeä! <3

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus. Ida kyllä sinä paranet. Olit oivaltanut hienosti näiden kolmen tärkeän sanan merkityksen. Olet vahva voittaja luonteeltasi. Anna itsellesi anteeksi heikot hetket ja rakasta paljon itseäsi niin kuin me sinua hyvää ihmistä.

    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En voi kylliksi kiittää teitä tuestanne ja osoittamastanne ehdottomasta rakkaudestani! Juuri teiltä olenkin itseasiassa oppinut sen, että teen parhaani ja se riittää. Ja se on tärkeä opetus elämässä. Kiitos siitä! Oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta teillekin!

      Poista
  3. Huh huijaa, vuosi on tosiaan mennyt ja täytyy sanoa, että on ollut ilo ja kunnia seurata taisteluasi blogisi kautta. Olet saanut paljon aikaan vuonna 2012 sairautta vastaan kamppaillessasi. Uskon vahvasti siihen, että kaikki toiveet, joita olet tälle vuodelle esittänyt kyllä toteutuvat, olet niin uskomattoman sisukas ja päättäväinen! Tiedän, että sinä pystyt jatkamaan tällä tiellä ja terveys odottaa tämän taipaleen päässä. Sinulla on vahva tukiverkosto ympärilläsi ja ennen kaikkea rohkeutta itsessäsi. Olkoon vuosi 2013 vieläkin valoisampi, ja miksei olisi?
    Paljon onnenpotkuja ja myötätuulia, sinä vahva pieni ihminen! <3 Olet tärkeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kommentistasi Nell!
      Kirjoitat, että minulla on vahva tukiverkosto ympärilläni. Se on aivan totta, ja tiedätkö, Sinusta on viime vuoden aikana tullut tärkeä osa tuota tukiverkostoa. Kiitos siitä, että olet jaksanut kuunnella, tukea, ymmärtää ja kannustaa eteenpäin! Se on ollut tärkeää.
      On ollut myös ilo saada seurata, kuinka Sinä nouset syvältä suosta ja ponnistat ylöspäin uskomattomalla sisulla ja tarmolla.
      Olkoon vuosi 2013 myös Sinulle entistäkin valoisampi! Ja itseasiassa olen varma, että se onkin, kunhan vain jaksat tarmokkaasti jatkaa valitsemallasi oikealla tiellä.
      Kaikkea hyvää siis Sinunkin vuoteesi! Olet tärkeä ja korvaamaton! <3

      Poista
  4. Hei Ida!

    Ilolla luin tämänkin kirjoituksesi! Ja sanon heti alussa: mielestäni on paljon parempi TOIVOA kuin LUVATA. Lupaukset kun ovat juuri tuota mitä sanot, eli suuria, ja tuppaavat pian unohtumaan, toiveet sen sijaan jää eloon.

    Ida, olet jo nyt ollut aivan mahtavan rohkea! Joten aivan varmasti tätä samaa rohkeutta löytyy myös jatkossakin tälle vuodelle ja kaikille seuraaville! Kirjoitat mitä anoreksiasta luopuminen edellyttää, ja samaa voi sanoa elämästä. Elämä on täynnä luopumista, irti päästämistä, toisintekemistä, uskallusta hypätä tuntemattomaan. Eli voi sanoa, että anoreksiasta luopuminen on samalla kenraaliharjoitus sitä oikeaa elämää varten.
    Kirjoitat myös hienosti itseluottamuksesta. Voin kokemuksesta sanoa että kyllä, sieltä se tulee esille pikkuhiljaa yhä enemmän, myös sinulla Ida! Ystäväni sanoikin ihanasti, että on huomannut että enää ei Katarinan nenille hypitä!

    Elämältäkään ei kukaan vaadi enempää kuin että jokainen yrittää parhaansa. Eikä sitä vaadita toipumisessakaan. Olemme myöskin kaikki epätäydellisiä persoonallisella tavallamme, ja juuri se tekee meistä täydellisiä. Myös sinut Ida.

    Olet rohkea ja täynnä voimaa, sen me kaikki olemme voineet nähdä ja lukea. On myös inhimillistä väsyä ihan uupumukseen asti tässä rankassa taistelussa. Uskon kumminkin, että osaat pyytää apua aina kun sitä tarvitset. Olet sen ansainnut. Ei kukaan jaksa taistella yksin, eikä tarvitsekaan.

    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina!
      Ja kiitos kovasti kannustavasta, lämpimästä, pitkästä kommentistasi, joka oli selvästi huolella kirjoitettu. Siinä oli myös paljon viisautta.
      Parasta kommentistasi oli kuitenkin saada lukea siitä, kuinka Sinä olet oppinut arvostamaa itseäsi. On ihan oikein, että arvostat itseäsi etkä anna toisten hyppiä nenillesi. Ja varmasti voisit kasata vielä aimo annoksen tuota hyvää itseluottamusta itseesi, olet Sinä niin arvokas ja hieno ihminen!
      Hienoa myös lukea siitä, mitä kirjoitat epätäydellisyydestä. Toivottavasti olet oppinut sen myös hyväksymään omassa itsessäsi. Sillä kuten kirjoitat, kun omat kyvyt tai voimat eivät riitä, voi ja pitää pyytää apua. Muista, että Sinunkaan ei tarvitse milloinkaan olla yksin.
      Monen monta lämmintä halausta ja myötätuulia vuoteesi IHANA Katarina! <3

      Poista
  5. Ihania hetkiä, rauhallisuutta, armollisuutta ja oivalluksia vuodelle 2013 rakas sisko! <3 Tehdään yhdessä tästä vuodesta ei täydellinen, mutta hyvä ja sellainen, jota muistelemme yhdessä vielä 60:kin vuodenkin päästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi rakas! Toivon Sinunkin vuotesi täyttyvän rakkaudesta, onnenpotkuista ja ihanista hetkistä! Tästä tulee varmasti meille molemmille hieno vuosi, kun vain jaksamme uskoa siihen. Ja kuten kirjoitat, toivottavasti vuoteemme sisältyy paljon yhteisiä ihania muistoja, joita voimme yhdessä myöhemmin muistella, sillä olet minulle tärkeintä maailmassa. <3

      Poista