keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Lintuna häkissä

Edellisessä aikuistumista käsittelevässä tekstissäni kerroin yhdistäväni aikuistumisen virheellisesti yksin jäämiseen ja yksinäisyyteen. Viimeisessä tapaamisessani hoitajani kanssa käsittelin asiaa hieman lisää, ja ymmärsin, kuinka loppujen lopuksi sairauteni on saanut ja saa minut kaikkein voimakkaimmin tuntemaan tuota pelkäämääni yksinäisyyttä. Seuraavassa pohdin anoreksiaan kuuluvan yksinäisyyden luonnetta ja sitä, miksi se on varmasti niin monelle anoreksiaa sairastavalle tuttu tunne sekä hieman sitäkin, miten tuota yksinäisyyden kehää voi lähteä murtamaan.

Kuten olen useissa edellisissä teksteissänikin todennut, syömishäiriöihin liittyy yleensä voimakkaasti eristäytyminen. Pahimmillaan tämä on omalla kohdallani johtanut jopa välien katkaisemiseen omien vanhempienikin kanssa ja lukkiutumiseen oman kotini ja lenkkipolun välille. Tällaiselle ihmisten välttelylle on moniakin syitä, joista jo ensimmäinen on se, että aikaa ja tilaa ei toisten ihmisten tapaamiseen tahdo löytyvän, kun kaikki aika mene ruokailuihin, niiden suunnitteluun ja pakkoliikkumiseen ja muuhun oireiluun, ja voimat sairauden kanssa kamppailuun.

Anorektiseen maailmaan ei siis tunnu mahtuvan muita ihmisiä. Muiden ihmisten tapaaminen saattaa tuntua jopa turhalta, eihän se palvele sairautta millään tavalla. Lisäksi sairastaminen, kuten sitä vastaan taistelukin, vie niin paljon henkisiä voimavaroja, ettei niitä riitä enää ihmisten tapaamiseen. Tällöin kaikki ylimääräinen, kuten ihmisten tapaaminen, aiheuttaa mielihyvän sijaan vain stressiä ja ahdistusta. Lisäksi anoreksia tietysti myös saa somaattisen voinnin niin huonoon kuntoon, että kaikki ylimääräinen tekeminen vaatii joskus jopa kohtuuttomalta tuntuvia ponnisteluja.

Lisäksi syömishäiriöihin etenkin alkuvaiheessa liittyy usein sairauden salailua ja piilottelua. Kun sairastunut tapaa muita ihmisiä, hänen täytyy jatkuvasti esittää ajattelevansa ja tuntevansa eritavalla kuin hän todellisuudessa ajatttelee. Omasta tilanteesta pitää antaa parempi kuva, kuin mikä se todellisuudessa on. Oma heikkous tai voimattomus pitää myös ehdottomasti pitää piilossa. Tällaisen kulissin ylläpitäminen on rankkaa, ja tällöin helpommalta ratkaisulta voi tuntua yksin jääminen.

Koska sairastavan itsetunto on usein huono, ja sairaus pakottaa sen entistä syvemmälle, saattaa sairastava myös ajatella jollakin tasolla, että ei ole ansainnut muita ihmisiä, heidän apuaan tai yhteistä hauskanpitoa. Vaikeassa vaihetta sairauttani minäkin syytin itseäni sairaudestani ja ajattelin, että tämän vuoksi minun kuuluu myös selvitä ongelmistani yksin. Tämä ei kuitenkaan tietysti pidä paikkaansa: olemme täällä toisiamme varten, eikä kenenkään tarvitse olla yksin.

Yksinjääminen onkin myös syytä erottaa itsenäistymisestä. Minä yhdistin pitkään itsenäistymisen eroon vanhemmistani ja yksin jäämiseen. Vasta viime tapaamisessamme hoitajani kanssa oikeasti ymmärsin, mistä todella on kyse. Ymmärrän nyt, että vaikka itsenäistyisinkin vanhemmistani, se ei tarkoita yksinjäämistä. Kuten hoitajani totesi, voin olla riippumaton muista, mutta silti liittynyt toisiin. Riippumattomuus ja itsenäistyminen eivät tarkoita esimerkiksi suhteeni vanhempiini hylkäämistä, vaan erilaisen suhteen muodostamista.

Kun sairastava sitten viimein uskaltautuu muiden ihmisten pariin, hänen yksinäisyytensä ei ympäröivistä ihmisistä huolimatta välttämättä väisty. Sairastava kokee olevansa sairautensa vuoksi seurassa jatkuvasti erilainen kuin muut. Hänellä ei ole enää samoja kiinnostuksen kohteita, hän täyttää vapaa-aikansa eritavalla kuin muut ja hänen ajatuksensa pyörivät erilaisten asioiden ympräillä kuin hänen ystäviensä.

Tämä erilaisuuden kokemus kärjistyy usein siihen, että sairastavalla on tunne, ettei kukaan voi täysin ymmärtää häntä ja hänen ajatuksiaan. Sairaan ihmisen ajatuksenkulkua ja sairauden luomia pakkoja ja tunnemylläkkää on kovin vaikea terveen ihmisen ymmärtää, ja toisen päänsisälle on mahdotonta sukeltaa, etenkin jos sairaus saa sairastavan salailemaan tilannettaan tai saa sulkeutumaan omaan kuoreensa, kuten se on minut saanut.

Sillä lopulta, kuten perheterapeuttini viime tapaamisessa osuvasti totesi, on yksinäisyydessä pohjimmiltaan kyse tunteesta, että muut eivät tavoita sitä, mitä tunnet tai koet sisällä. Tämän vuoksi ihminen voi tuntea itsensä yksinäiseksi myös suuressa ihmisjoukossa. Joskus erilaisuuden kokeminen ja kokemus sitä, että kukaan ei ymmärrä jopa korostuu ihmisjoukossa. Ja tällöin voi tuntua helpommalta olla suosiolla yksin.

Yksinjääminen ja eristäytyminen ei ole kuitenkaan mikään ratkaisu ykisnäisyyden kokemiseen, vaan se on yksinäisyyden tunteelle ja sairaudelle luovuttamista. Siksi kehotankin kaikkia rohkeasti ihmisten pariin. Aluksi se voi pitkän eristäytymisvaiheen jälkeen tuntua vaikealta, ja siksi aluksi voikin olla helpompi esimerkiksi tavata kaikkein tutumpia ihmisiä. Myöhemmin elämänpiiriään on sitten hyvä laajentaa, kuten minä olen esimerkiksi laajentanut uusien harrastusten muodossa.

Kuten edellä totesin, pelkkä ihmisten seura tai fyysinen läsnäolo ei kuitenkaan välttämättä poista yksinäisyyden kokemusta, sillä kyse on henkisestä tunteesta. Omaa erilaisuuden ja yksinäisyyden kokemusta muiden seurassa voi kuitenkin poistaa niinkin yksinkertaisella asialla kuin jakamalla. Jos tuntuu, että muut eivät ymmärrä sinua, selitä. Kerro tuntemuksistasi, jaa omia kokemuksiasi, tuntemuksiasi, paloja itsestäsi. Ja usein huomaat, kuinka et olekaan aivan niin yksin omien ajatustesi kanssa, kuten olet joskus saattanut kuvitella, kuten minäkin olen esimerkiksi saanut tämän blogini kautta niin monesti todeta.

Usein sellaiset ihmiset, jotka ovat kokeneet saman, ymmärtävätkin parhaiten toisiaan. Alkoholistit ovat käyttäneet jo pitkään vertaistukiryhmiä, mutta yhtälailla syömishäiriötä sairastavat voivat hyödyntää saman kokeneiden yhteyttä. Minä olen saanut teidän lukijoiltani korvaamattoman arvokasta vertaistukea. Olen tuntenut, että minua on ymmärretty, ja olette omalla esimerkillänne rohkaisseet minua eteenpäin. Parhaillaan vertaistuki tarjoaakin toivoa; tuo selvisi, minäkin voin selvitä. Sairauden luonteesta johtuen sairastavien on syytä olla varovainen toisten sairastavien seurassa, jotteivat he päinvastoin pahenna toistensa tilannetta.

Vaikka sairaus olisikin sama, jokaisen historia ja kokemus on kuitenkin erilainen. Siksi onkin tärkeää ymmärtää, että kukaan ei voi koskaan ymmärtää toista täysin. Jokainen on oma yksilönsä, eikä kukaan voi koskaan täysin matkustaa toisen sisimpään. Mutta tämä asia meidän jokaisen on hyväksyttävä, oli sairas tai terve, ja silti omastaan voi paljon jakaa, ja saada samalla saada takaisin, jos vain uskaltaa sen rohkean askeleen ottaa.

Tästä johtuen, että jokainen on oma yksilönsä, on tärkeää oppia olemaan myös itsensä kanssa. Yksin olemisen ei välttämättä tarvitse nimittäin tarkoittaa jatkuvaa yksinäisyyttä. Ihminen, jonka itsetunto on hyvä, viihtyy myös itsensä kanssa. Minä osaan jo nauttia omasta rauhasta ja kerätä siitä voimia. Valitettavan usein oman itsensä hyväksymisessä ja rakastamisen läksyssä on monella sairastavalla kuitenkin opittavaa, ja siksi myös yksinoleminen voi tuntua kurjalta.

Yksinolemisen miellekkyyyttä voi lähteä parantamaan tekemällä asioita, joista nauttii. Tällöin yksinäisyys unohtuu, voi oppia tuntemaan itseään ja sitä kautta itsetuntoaan kasvattamalla myös pitämään itsestään ja yksinolemisesta. Minä nautin esimerkiksi kitaran soittamisesta ja kirjoittamisesta. Mistä asioista sinä saat mielihyvän kokemusta?

Kuten hoitajani kuvasi minulle, on anoreksia kuin linnun häkki, täynnä yksinäisyyttä. Ja kuten hänkin minulle totesi, olen onneksi jo puomilla valmiina pyrähtämään lentoon. Olen oppinut jakamaan asioita, olen tullut avoimemmaksi ja viihdyn niin muiden kuin itsenikin kanssa. Vielä minä pyrähdän orreltani lentoon, jätän kylmän häkkini taakse, ja liityn samalla suurempaan lintuparveen.

<3: Ida

8 kommenttia:

  1. Olet taas käsitellyt erästä erittäin tärkeää asiaa, johon monet sairastuneet, itseni mukaan lukien, voi samaistua. Anoreksia kun saa monesti sairastavan vetäytymään syrjään sosiaalisesta kanssakäymisestä. Omalla kohdallani tämä ainakin päti ja tekstisi olisi voinut olla itseni kirjoittama. Fyysisten ja henkisten voimavarojen puutteessa sitä eristäytyy ihmisten seurasta ja toteuttaa sairauttaan yksinäisyydessä. Näin jälkikäteen ajateltuna, olen huomannut, että itsearvostuksen puuttuminen omalta osaltaan aiheutti sitä, ettei halunnut tavata ihmisiä. En kokenut, että olen muiden arvoista seuraa, "kuka tällaisen luonnonoikun kanssa viitsisi edes keskustella". Tietenkin sairauden toteuttaminen eristi, sillä ësimerkiksi tapaaminen itselle huonoon aikaan pisti sairauden laatimat aikataulut aivan sekaisin, ja sehän jos mikä aiheutti tavattomasti ahdistusta! Kuitenkin, kun "raahautui" ihmisten pariin ehkä hieman itselle sopimattomaan aikaan, lopulta huomasi, että se oli sen arvoista. Näin jälkikäteen sitä huomaa, kuinka yksinäinen sitä olikaan pahimpina aikoinaan ja kuinka nykyisin nauttii siitä, että saa mennä ja tavata muita. Ihanaa, että sinäkin olet ottanut askeleita tutustuaksesi uusiin ihmisiin ja luodaksesi uutta sosiaalista verkostoa. :) Ja vielä yksinäisyydestä, kuten kirjoititkin, ei itsenäisyys tarkoita yksinäisyyttä vaan päätäntävaltaa. Päätäntävaltaa siihen, ketä tapaa ja milloin. Vielä sinä jätät sen kylmän häkin taaksesi ja silloin minä olen innolla mukana lentämässä parvessasi. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kommentistasi Nell! Todella ikävää lukea, että myös Sinä olet saanut tuntea yksinäisyyttä, joka on johtunut itsearvostuksen puutteesta. Muista aina, että olet arvokas ja hieno ihminen, etkä mikään "luonnonoikku". Ainakin minä olen saanut valtavasti irti keskusteluistamme ja on ollut todellinen rikkaus elämässä saada tutustua kaltaiseesi ihmiseen. Onneksi voin siis todeta, että taidat jo lentää parvessani! <3

      Poista
  2. Selkeä, aito ja hieno teksti taas. Tästä huokuu ihanan positiivinen asenne ja avoimuus maailmaa kohtaan, niillä pärjää jo pitkälle. Itsensä tunteminen ja hyväksyminen on tärkeää, myös itse opin kokoajan itsestäni lisää kokemuksien, uusien tilanteiden ja ihmisten myötä.
    Et ole, etkä koskaan tule olemaan yksin, muista se. Tsemppiä! :)<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kommentistasi rakas!

      http://www.youtube.com/watch?v=d8JkehFWPlM

      "Matkallaan he suojan saa pienistä hetkistä toisiaan vasten. -- Riittäisikö täällä, pettävällä jäällä, yksi jonka kanssa ei yksinäinen oo?"

      Sinä olet vastaus: Kyllä riitttää. Sinä riität minulle. <3

      Poista
  3. Ida, olet taas kirjoittanut erittäin hienon tekstin! Se on jotenkin niin osuva, että voin vain yhtyä Nell'n kommenttiin ja todeta, että tekstisi olisi voinut olla itseni kirjoittama. Ihan hassua, ja vähän pelottavaakin, kuinka onnistut usein kirjoittamaan aiheista ikään kuin tietäisit mikä omassa elämässäni kulloinkin on ajankohtaista. Olen näet paljon pohtinut omaa yksinäisyyttäni ja miten siihen suhtautua. Tiedän, että perusluonteeni on hyvinkin sosiaalinen, mutta silti viihdyn hyvin myös yksin. En koe, että itsetuntoni olisi tällä hetkellä erityisen huono, joten en pode syyllisyyden tunteista ja huonommuudesta enkä koe, että siksi vetäytyisin ihmiskontakteista. Totta on kuitenkin, että toipuminen on "kokopäivätyötä" eikä voimat aina riitä sosiaalisiin kontakteihin. Mutta toisaalta, siis, en myöskään koe - ainakaan juuri nyt - kärsiväni yksinäisyydestä. Yhtä kaikki allekirjoitan täysin, että sairaus saa myös eristäytymään, kun omat kuviot ja niiden toteuttaminen vievät valtaosan ajasta. Mutta toisaalta, tietyssä vaiheessa toipumista on tärkeää pitää yllä tiettyjä rutiineja jottei luisuisi "väärälle polulle".

    Ida, olet jo avannut häkkisi oven ja keikut siinä aukkosessa ja ojentelet siipiäsi. Vielä et ehkä ole pyrähtänyt lentoon, mutta kun aika on, siipesi ovat tarpeeksi vahvat ja liitelet ulos häkistäsi, toivon että minäkin voin olla osa ulkona odottavaa suurempaa parvea! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinullekin kommentistasi Andrea! Sairautemme kuten myös toivottavasti muunkin osalta taidamme jakaa paljon yhteistä, ja siksi myös käsittelemme samoja aiheita. Minä saan valtavasti irti kommenteistanne, ja ne tuovat usein uusia hienoja näkökulmia pohtimiini aiheisiin. Kiitos!
      Hienoa lukea, että koet itsetuntosi tällä hetkellä hyväksi ja viihdyt myös itsesi kanssa etkä pode yksinäisyyttä.
      Olet kuitenkin oikeassa siinä, että sairaus on "kokopäivätyötä" ja saa siksi myös eristäytymään, mutta se työ ja siihen kuuluvat rutiinit ovat myös tärkeitä. Pidä siis kiinni tässä vaiheessa tarpeellisista rutiineistasi ja lähde avartamaan maailmaasi joustamalla niiden osalta, joiden voit. Näin minäkin aion tehdä.
      Vielä tämä "kokopäiväduuni" tuottaa tulosta, lennämme molemmat vapaina, ja on ilo saada Sinut osaksi parveani! <3

      Poista
  4. Hei Ida!

    Hienosti taas kirjoitit meille kaikille tutusta asiasta! Ihan totta, että yksin voi olla seurassakin, ja se yksinäisyys on mielestäni vielä pahempaa, koska siinä tajuaa miten yksin sitä on sairautensa kanssa. Ja varsinkin silloin kun yrittää esittää reippaampaa kuin miltä oikeasti tuntuu, silloin sitä vasta on yksin asian kanssa. Kun tulee kotiin tällaisista tapaamisista sitä on aivan kuitti ja henkisesti ja fyysisesti väsynyt. Minulle tämä on jo taaksejäänyttä mutta muistiin on selkeästi jäänyt tunnemuistot näistä hetkistä.

    Ihanaa kuulla, että olet alkanut viihtyä yksinolosta! Ja että osaat nauttia soittamisesta ja kirjoittamisesta! Vähän niin kuin minä nautin korujen tekemisestä!

    Kun pyrähdät lentoon orreltasi olen täällä lintuparvessa odottamassa!
    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Ja kiitos kommentistasi!
      Hienoa, että olet päässyt eroon seurassa vallitsevasta ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden kokemuksesta. Se on varmasti jo pitkällä olevan toipumisprosessisi tulosta. Muista kuitenkin, että Sinulla on yhä oikeus kokea sitä väsymystä, eikä silloin tarvitse esittää yhtään reippaampaa kuin on. Olemalla rohkeasti sitä, mitä olet ja näyttämällä tunteesi voit tuon henkisen ja fyysisen väsymisen sijaan saada ihmisten tapaamisesta uusia voimia, kuten olet varmasti saanut huomata.
      Tervetuloa tärkeäksi osaksi parveani! <3

      Poista