sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Prinessaleikin nurjapuoli

Edellisessä tekstissäni kirjoitin harhaisesta todellisuudesta, jossa sairastava elää. Valitettavasti vääristynyt kuva myös anoreksiasta sairautena tuntuu olevan melko yleistä. Netti prusuaa anoreksiaa hyvänä elämäntapana pitäviä pro-ana-sivustoja. Niissä sairautta pidetään tavoittelemisen arvoisena, sitä ihaillaan ja sitä sairastavat kilpailet siitä, kuka on "paras anorektikko" aivan kuin sairaus olisi jokin peli tai leikki. Nämä mettisivustot ylläpitävät harhakuvitelmia sairaudesta. Jopa monissa naistenlehdissä anoreksia on saanut "prinsessataudin" leiman. Lisäksi monissa syömishäiriötä sairastavien blogeista on näennäisestä parantumismyönteisyydestä huolimatta tullut anoreksialla mässäilyn kilpailukenttiä.

Viime aikoina monet blogit ovat ottaneetkin kantaa tähän sairauden ihannoimiseen ja sillä ylpeilyyn. Koska aihe saa myös minut kananlihalle ja ihokarvani nousemaan pystyyn, päätin itsekin sekoittaa nyt lusikkani tähän soppaan. Seuraavassa otan esille joitakin anoreksiaan ja äärimmäiseen laihuuteen liittyviä väristyneitä mielikuvia, ja valotan hieman sitä, millaiset asiat karussa todellisuudessa pitkään sairastaneen näkökulmasta näyttävät.

Ensinnäkin laihtumisella, jopa anorektisuuteen asti lähdetään hakemaan usein terveellisempiä elämäntapoja. Anorektikon liikkumistottumukset, ruokavaliosta puhumattakaan, ovat kuitenkin niitä kaikista epäterveellisempiä. Uskallan väittää, että terveellisempää olisi esimerkiksi syödä päivittäin rasvaista ja suolaista "roskaruokaa". Anorektikon ruokavalio aiheuttaa monia vakavia terveyshaittoja, kuten osteoporoosia, lapsettomuutta, kilpirauhasen vajaatoimintaa, maksa-arvojen kohoamista, sydämen rytmihäiriöitä... Ja lopulta se tappaa. Itse olen useamman kerran lähes kuollut tällä "terveellisellä" ruokavaliollani. Valkosoluarvoni ovat laskeneet niin alas, että olen menettänyt vastustuskykyni lähes kokonaan ja tavallinen flunssa olisi saattanut koitua kohtalokseni. Lisäksi olen saanut todennäköisesti elinikäiseksi riesakseni myöhemmin elämässäni pahimmillaan hyvinkin kipeän osteoporoosin.

Laihtumisella kai tavoitellaan myös parempaa ulkonäköä. On kuitenkin virheellinen käsitys, että anorektinen laihuus olisi mitenkään kaunista. Etenkään, jos siihen vielä liitetään muut aliravitsemustilaan kuuluvat ulkonäköön vaikuttavat oireet: hiukset putoilevat päästä, hammaskiille syöpyy ja hampaista tulee harmaat ja kiillottomat, kynnet lohkeilevat ja alkavat kasvaa kynsisientä, silmät painuvat kuopalle ja silmänaluset muuttuvat mustiksi, raajat sinertyvät, vatsa on turvoksissa jalkapallon kokoisena kuin kehitysmaan lapsilla, kasvoja myöten iholle alkaa kasvaa kiusallista lanugo-karvoitusta, posket menevät lommolle, silmät painuvat kuoppiin, iho muuttuu lakanan kalpeaksi ja alkaa hilseillä ympäriinsä... Lopputulos ei vastaa ainakaan omaani eikä myöskään käsitystäni yleisestä kauneusihanteesta, miesten mielestä haluttavana pidettävästä, seksuaalisesti kiihottavasta, naisellisesta vartalosta nyt puhumattakaan.

Oli lopputulos kuinka kaunis hyvänsä laihduttamisella haetaan yleensä jonkinlaista tyytyväisyyttä omaan kehoon. Anoreksian avulla et tule sitä kuitenkaan koskaan saavuttamaan. Anoreksiaa sairastava ei nimittäin koksaan ole tyytyväinen kehoonsa. Mikään ei ole sairaudelle riittävästi, ja itsekritiikin ja vääristyneen kehokuvan myötä tyytymättömyys omaan peilikuvaan vain kasvaa ja kasvaa mitä pidemmälle sairaus etenee.

Tämän muka täydelllisen kehon tavoittelun keinoin kuitenkin haetaan usein kohotusta omalle alhaiselle itsetunnolle. Anoreksia on kuitenkin väärä keino tähän. Sairaus nimittäin pyrkii tuhoamaan itsetuntosi ihan täysin. Painon laskiessa ja aliravitsemustilan pahetessa, itsetunto nimittäin vain laskee. Sairaudelle olet aina riittämätön ja Sinua seuraa jatkuvat tyytymättömyys paitsi omaan kehoon myös omaan itseen muuten. Lisäksi harteillesi tulee jatkuva syyllisyyden taakka esimerkiksi siitä, mitä olet tehnyt läheisillesi ja tunne siitä, ettei kukaan välitä.

Itsetunnon ajatellaan laihtumisen myötä kohoavan paitsi "parantuneen" ulkonäön vuoksi, myös siksi, että laihduttaminen liitetään virheellisesti hyvään itsekuriin ja itsekontrolliin. Kun on kyse sairaudesta, kuten on anoreksiassa, sillä ei ole kuitenkaan enää mitään tekemistä itsekurin kanssa. Todellisuudessa sairaden myötähän itsekuri katoaa kokonaan. Et pysty enää hallitsemaan itseäsi, liikkumisiasi tai syömisiäsi, ja laihduttaminen riistäytyy käsistä. Monet kerrat olen katsonut kateellisena, kun muut herkuttelevat vapautuneesti ja minä järsin kurkkua, koska minulla ei ole ollut tarpeeksi itsekuria tarttuakseni jäätelökauhaan. Totuus nimittäin on, että sairautta ei voi kontrolloida. Se saa tekemään asioita, joita ei haluaisi, kuten juoksemaan tuntitolkulla kaatosateessa, sotkemaan ruokaa ympäriinsä, ja lopulta jopa tappaa. Jos ei halua kuolla kokonaan pois, onkin valheellisesta kontrollista usein luovuttava ja annettava ohjat toisten jäsiin. Tällöin esimerkiksi osasto-olosuhteissa jokaista suupalaa ja tekemistäsi, menemistäsi ja tulemistasi vahditaan, etkä saa kontrolloida enää itse edes niitä syömisiäsi, mikä on kai se, mitä lähdit tavoittelemaan. Maatessani vierihoidossa nenämahaletkussa pakkohoidossa tunsin kaikkea muuta kuin kontrolloivani omaa elämääni. Vielä tälläkin hetkellä lähes jokainen ruokailuni on valvottu, koska en pysty kontrolloiman syömisiäni itse.

Moni virheellisesti kuitenkin ajattelee, etttä sairaasta kontrollista voisi jotenkin luopua, kun on saavuttanut laihduttamistavoitteensa. Minäkin ajattelin joskus, että kun saavutan itselleni määräämäni tavoitepainon, voin syödä mitä haluan. Voin kuitenkin kokemuksesta kertoa, että näin ei tapahdu. Ensinnäkään et tule koskaan pääsemään tavoitteeseesi, sillä kuten edellä totesi, oma tavoite muuttuu aina vain alhaisemmaksi. Toiseksi, kun olet laihduttanut tarpeeksi, voit kyllä haluta syödä kaikenlaista, mutta et vain pysty, sillä sairaus pitää niin tiukasti otteessaan ja kiellettyjen ruokien lista vain kasvaa, ja sairaus laittaa yhä enemmän ja enemmän estoja syömisellesi. Olen kierrellyt usein tuntikausia kaupassa ihaillen silmilläni kaikkia niitä herkkuja, joista tahtoisin nauttia, mutta joihin en kuitenkaan pysty koskemaan. Ja se tekee pahaa.

Laihduttaessa ajatellaan saavuttavan siis myös jotain suurempaa elämässä kuin pelkkä painon lasku. Uskotaan jopa, että laihtuessa Sinusta tulee fiksu ja menestyvä. Karu totuus kuitenkin, että ajatus ei kulje kunnolla aliravitsemustilassa. Aivot tarvitsevat rasvaa ja energiaa toimiakseen kunnolla. Nälkiintyneenä ne kiertävät kehää pakkoajatusten ja ruoan ympärillä. Myös kyky abstraktiin ajatteluun heikkenee, samoin kuin lähimuisti ja keskittymiskyky. Tämä ei anna hyviä eväitä esimerkiksi opiskeluissa tai työelämässä menestymiseen. Itse olen menettänyt opiskelupaikani. Seuraan sivusta, kun kaverini valmistuvat ja jatkavat työelämään, menevät elämässään eteenpäin, samalla, kun itse olen työkyvyttömyyseläkkeellä parikymppisenä.

Laihtumiseen liitetään pro-anoreksia-sivustoilla usein jopa maagisia merkityksiä ja anorektikoita kuvaillaan jopa vapaina leijaileviin keijukaisiin ja uskotaan laihtumisella vapautuvan muita ihmisiä koskevista säännöistä. Todellisuus on ihan päinvastainen. Olet kyllä jossain eri todellisuudessa. Se on yksin kannettava vankilasi, selli, josta katsot ulkopuolista elämää. Sairaus tekee elämästä nimittäin kaikkea muuta kuin vapaata. Sairas elämä on täynnä pakkoja. Päiväni ovat täyttyneet erilaisista pakkotoiminnoista niin, että en ole ajoittain halutessani voinut edes istahtaa hetkeksi alas. Minua satuttaa syvältä sisältä, kun joudun kieltäytymään ystävieni kanssa kahvittelusta tai elokuviin lähdöstä, koska arkeni on erilaisten pakkojen sanelemaa siten, etten ole vapaa edes pieneen hetkeen ystävieni seurassa.

Jotkut, etenkin nuoret saattavat myös ajatella, että laihtuessa saa enemmän kavereita ja Sinusta tulee suosittu. Todellisuudessa sairaus kuitenkin eristää muista ihmisistä. Menetät vähitellen kaikki sosiaaliset kontaktisi. Ketään ei kiinnosta jatkuva sairaista ajatuksistasi puhuminen, etkä Sinä enää osaa muutta. Tämän vuoksi, vaikka olisit muiden seurasta, et pysty siitä nauttimaan, ja tunnet olevasi sairautesi kanssa mielesi sellissä aina yksin. Hyvätkään ystävät eivät jaksa seurata oireiluasi loputtomiin. Pahimmillaan sairaus muuttaa persoonallisuuttasi niin, että myös lähipiiri alkaa kaikota ympäriltäsi. Itse olen menettänyt monta läheistä ja tärkeää ihmissuhdetta sairauden vuoksi, pidempää seurustelusuhdetta en ole kyennyt edes aloittamaan, ja olen jättäytynyt monesta normaaliin nuoruuteen ja opiskeluun kuuluvista illanviettotapahtumista sairauden vuoksi pois.

Laihtumisessa haetaankin usein paitsi hyväksyntää itseltä, myös muilta. Syömishäiriöisen ajatellaan saavan laihtuessaan ihailua, jopa kateutta osakseen. Karu totuus kuitenkin on, että silminnähden sairas ihminen herättä terveissä ihmisissä vain sääliä, ja ehkä korkeintaan paheksuntaa. Minusta tuntuu pahalta kulkea siskoni tai kaverini kanssa kaupungilla, kun muut katsovat ja kohtelevat minua aina kuin sairasta, säälien, jopa paheksun, luullen tietävänsä itse paremmin, mikä minua vaivaa ja miten minun tulisi toimia. Silloin en tunne ulkonäöstäni minkäänlaista ylpeyttä, pikemminkin häpeää. Lopulta tämän häpeän vuoksi ei enää edes uskaltaudu muiden ihmisten joukkoon.

Jos siis laihtumisella anorektiseksi haetaan onnea, mennään pahasti metsään. Onnellisuutta et sillä koskaan tule saavuttamaan. Onnellisuuteen kun eivät mielestäni kuulu anoreksiaan liittyvä jatkuva yksinäisyys ja itseviha. Anorektikko elää pelkojen ja pakkojen maailmassa, ja tunteista jäljelle jää onnellisuuden tilalle pelkästään ahdistus.

Anoreksia on siis kamala SAIRAUS sairauksien joukossa. Siinä ei ole mitään hienoa tai tavoittelemisen arvoista. Se on kaukana ruusuisista "prinsessaleikeistä". Sen vuoksi tahdonkin varoittaa Sinua: pysäytä anoreksia jos vielä voit. Älä menetä elämääsi sille. Minä olen ylittänyt jo rajan, ja joudun nyt taistelemaan saadakseni elämäni edes osittain takaisin.




<3: Ida

8 kommenttia:

  1. Mahtavaa Ida, olen niiin ylpeä sinusta, kun kirjoitit tämän tekstin! Moni muukin bloggaaja on tosiaan viimeaikoina puuttunut kyseiseen teemaan, mutta vasta sinä olet onnistuneesti, ja asiallisesti, selvittänyt kaikki sairauden mukanaan tuomat ongelmat. Pro anat todella ovat nostaneet anoreksian uskomattomiin sfääreihin; kunnollinen anorektikko saavuttaa jotakin jumalallista ja loistavaa! Näin ei kuitenkaan ole ja sinä listasit todella monta ongelmaa, jotka sairaus tuo mukanaan, niin psyykkiset, tappavat fyysiset, kuin sosiaalisetkin seikat. Ja todellakin, sairaudelle mikään ei riitä, sitä kliimaksia ei ikinä tule, sillä mikään paino ei ole riittävä. Terveys ja kaikki normaali elämä luhistuu ja jos oikein huonosti käy, lopulta laskeutuu esirippu ja tulee tyhjyys ja pimeys.
    Itseänikin tällaiset "paranemismyönteiset-päiväkirjamaiset" blogit suututtavat, ne vain lietsovat anoreksiamyönteisyyttä. Mahtavaa, että yhä useampi bloggari nostaa kissan pöydälle ja puhuu suunsa puhtaaksi sairauden mukanaan tuomasta helvetistä, se on kaukana prinsessaleikeistä ja sen voimme molemmat kokemuksen syvällä rintaäänellä vahvistaa. Oikeaa rohkeutta on lähteä paranemisen tielle ja sillä tiellä sinä olet. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Nell -ja jälleen myös kehuistasi! Kaikki eivät valitettavasti ole ilmeisestikään huomanneet (vielä) tämän sairauden raadollisuutta, mutta me molemmat varmasti olemme huomanneet, kuinka sairaus on kaukana niistä sfääreistä, joihin se joillakin nettisivuilla nostetaan. Siksi olemmekin molemmat rohkeasti lähteneet tätä elämän pilaajaa tuhoamaan. Tsemppiä Sinullekin oikealle tielle, jolla selvästi olet!<3

      Poista
  2. Kiitos, Ida, tästä(kin) tuhdista tietoiskusta ja seikkaperäisestä pohdinnastasi!

    Kuten olemme tuon tuhannen kertaa todenneet mikään ei tosiaan anoreksialle riitä, ja "parhaat" anorektikot ovat haudassa. Ja kuten versaaleilla totesit, anoreksia on sairaus, eikä mikään (muukaan) sairaus ole koskaan tavoiteltavaa. Ikävä kyllä olen aikoinani itsekin törmännyt tyttöön, joka ihannoi anoreksiaa ja nimenomaan halusi tämän sairauden itselleen. Kunpa kaikki ne nuoret, jotka sitä niin havittelevat, tajuaisivat että anoreksia ei ole mikään laihtumiskeino tai oikotie onneen, vaan äärettömän vakava sairaus silloin kun se mennessään vie. Psyykkisistä sairauksista tappavin. Ja hengissä oleville vankila. Henkinen helvetti. Elävänä kuolemista. Zombiena vaeltelua.

    Se, että syömishäiriötä "prinsessataudiksi" sanotaan juontaa juurensa siihen tosiseikkaan, että turhan moni kuningasperheen edustaja on läpikäynyt syömishäiriön, näistä tunnetuimpina ehkä edesmennyt prinsessa Diana (bulimia) ja prinsessa Victoria (anoreksia). Kuninkaallisten lisäksi myös moni viihdealan julkkis on monesti päätynyt lööppeihin huomattavan laihuutensa takia. Julkkisten laihuus ja sen reposteleminen lehdistössä on äärimmäisen traagista, ja asianomaisille varmaan aikamoinen helvetti.

    Lisäksi anoreksiaan kuolleiden huippumallien lista on aikamoisen pitkä. Vastavirtaan, tappavan anorektista ihannevartaloa vastaan, taistellut ranskalainen Isabelle Caro kuoli anoreksiaan 28-vuotiaana, tehtyään sitä ennen näyttävän mainoskampanjan anoreksiaa vastaan. Kunpa vain anoreksiaa ihannoivat nuoret todellakin tajuaisivat, kuinka Caro oman riutuneen kroppansa julksuuteen tuomalla, ja loppujen lopuksi henkensä kaupalla, yritti todistaa maailmalle kuinka vääristynyt julkisuuden naisihanne on ja kuinka vakavasta sairaudesta anoreksiassa oikeasti on kyse.

    On hienoa, että Sinä, Ida, tuot analyyttisilla teksteilläsi syvällisemmin pohdittua näkökulmaa syömishäiriöihin - vastapainona netissä vellovaan pintapuoliseen valtavirtaan.

    Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Andrea! Viisaasti jälleen kirjoitit, kuinka parhaat anorektikot ovat jo haudassa. Sairauteen kuitenkin kuuluu vertailu, minkä varmasti molemmat aika ajoin olemme tunnistaneet myös itsestämme. Mutta sairauden ei kuulu olla mikään kisa tai peli, kuten hyvin tiedät.
      Kuvasit myös todella osuvasti sairautta. Se on todella vankila ja maanpäällinen helvetti. Siksi meidän kummankaan ei pidä uhrata sille enää yhtään ylimääräistä hetkeä. Tiedän, että tästä helvetistä eroon pyristely, vaikka sitä kuinka haluaisi, vain on niin pirun vaikeaa. Mutta se on silti mahdollista. Meille molemmille. Voimia taisteluun! <3

      Poista
  3. Rehellinen ja pysäyttävä teksti, surullinenkin. Mutta niinhän se on, ettei asioita kannata kaunistella, vaan on kohdattava karu totuus. Itse olen nähnyt anoreksian aina pelkästään negatiivisena, mutta tiedän, ettei näin valitettavasti kaikilla ole. Siksikin tämä teksti on TÄRKEÄ.

    lu Mielestäni se, että pohdit näin syvällisesti anoreksian huonoja puolia ja että haluat tuoda julki sen raadollisuuden, on tärkeä osa paranemistasi osoittaa, että mielesi on jo prosessoimassa anoreksiasta luopumista. Ehkä anoreksiaan kohdistuvaa kyllästymistä, turhautumista ja vihaa voi käyttää jopa sitä vastaan, saaden siitä tsemppiä ja potkua itselleen ja niille terveille ajatuksille? On totta, että olet menettänyt elämässäsi liikaa, mutta paljon on vielä edessä. Uskon suhun. Voimia myös kaikille muille syömishäiriön kanssa kamppaileville. Aina on toivoa.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rakas kommentistasi! Kuten kirjoitat, halusin kuvata tämän sairauden todellisen karun luonteensa, ja karsia siitä turhan hohdokkuuden.
      Tiedän, että Sinä olet aina vihannut sairauttani, ehkä syvemmin kuin kukaan muu. Myös minä olen jo pitkään sitä vihannut, mutta samaan aikaan pelännyt siitä luopumista. Nyt alkaa kuitenkin tuntua siltä, että vihdoin kyllästymiseni ja vihani sairauttani kohtaan on saavuttanut sen pisteen, että olen valmis kohtaamaan sen pelon. Ja Sinun uskosi voimin jaksan uskoa siihen, että minulla on voimia siihen.
      Halauksia <3

      Poista
  4. Hei Ida!
    Todella osuvasti kuvailit anoreksiaa ja sen todellakin sairasta maailmaa missä ei ole mitään hohdokasta. On ihan kamalaa kun törmää blogeihin missä ihannoidaan laihuutta tai missä just näennäisesti halutaan parantua mutta ei oikeasti. Tämän sinun tekstisi tulisi kaikkien lukea!

    Liian monta vuotta olemme sairaudelle antaneet, nyt on aika alkaa ELÄÄ sitä oikeaa elämää! Sinä Ida olet todellakin kovaa vauhtia menossa elämää kohti! Vielä koittaa se päivä kun et enää vain silmilläsi syö herkkuja kaupassa, vaan ihan oikeasti voit niitä ostaa ja niistä NAUTTIA! Pikkuhiljaa eteenpäin, baby steps!

    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Kiitos kommentistasi ja kannustuksestasi! <3
      En voi kylliksi sanoa, kuinka onnellinen olen siitä, että Sinä olet saanut ELÄMÄSI takaisin. Pidä siitä kiinni. Ja kuten kirjoitat, pienin askelin minäkin löydän tieni takaisin ELÄMÄÄN ja pääsen NAUTTIMAAN siitä, toivottavasti myös yhdessä Sinun kanssasi!
      Haleja <3

      Poista