lauantai 10. marraskuuta 2012

Kierteestä stadionille

Minun on, blogiteksteistäni huolimatta, aina ollut vaikea pukea ajatuksiani sanoiksi suullisesti. Usein tuttuun kysymykseen kuulumisista olenkin hoitajalle vastannut mitäänsanomattomasti "ihan hyvää". Ilmeisesti mehukkaamman keskustelun aikaansaamiseksi hoitajani on parille viime tapaamiselle tuonut kortteja, joissa on ollut kuvia. Näistä korteista olen valinnut ne kuvat, jotka parhaiten kuvaavat senhetkisiä tunnelmiani ja ajatuksiani. Tehtävä ei yllättäen ollutkaan minulle vaikea, ja yhden kuvan sijaan onnistuin kummallakin kerralla valitsemaan niistä useampia. Seuraavassa raotan teille hieman näiden kuvien symboliikkaa, sillä ne kiteyttävät mielestäni osuvasti tämän hetkistä tilannettani sairauden suhteen ja ajatuksiani paranemisesta.

Ensimmäiseksi valitsin kuvaksi eräänlaisen pyörteen, joka olisi voinut olla piirros virrasta. Tämä kuva osui käteeni, koska tunnen, että sairaus on eräänlainen kierre, jossa helposti vain ajautuu virran vietäväksi. Tästä kierteestä näen jo esiin pilkottavan rannan, johon tahtoisin hypätä. Tunnen kuitenkin, ettei tällainen kertariuhtaisu minulle ainakaan vielä ole mahdollista, vaan räpiköin reunoja kohti jatkuvasti taistellen, hitaasti, mutta edeten kohti maalia kuitenkin. Tällaisessa pyörteessä pitää myös pitää tiukasti kiinni, jotta ei ajaudu vain syvemmälle ja virran vietäväksi. Tätä korttia kuvaaviksi sanoiksi valikoinkin termin "pitää kiinni".

Tavoitteeni nimittäin on selvä. Siihen liittyy myös toinen valitsemani kuva, jossa tien risteyksessä on kaksi nuolta eri suuntiin. Tunnen tällä hetkellä olevani jonkinlaisessa risteyksessä, ja minun on tehtävä valinta, mihin suuntaan lähteä. Voin valita sairauden, joka houkuttaa jatkuvasti tuttuudellaan. Tämä olisi helpompi tie, jonka osaan jo kulkea. Toisen viitan päässä häämöttää kuitenkin terveys, jota oikeasti haluan tavoitella. Päivittäin joudun tekemään valintoja näiden kahden reitin välillä, vaikka en tarkkaan tiedä, mitä tienviitan päässä odottaa. Ja vaikka tavoitteeni onkin selvästi parantuminen, tuottavat käytännön valintatilanteet minulle edelleen vaikeuksia, koska sairaus kuiskuttelee yhä korvaani ja sysää päähäni ajatuksia. Olen kuitenkin mennyt jo eteenpäin, kun erotan sairauden ajatukset omistani, näen tämän ristiriidan, ja uskallan monesti myös vastustaa sairaita ajatuksia.

Eräs kuvani olikin mikrofoni. Se kuvaa sitä, että oma ääneni pyrkii yhä enemmän esiin sairauden tahdon alta. Olen alkanut yhä enemmän kuunnella itseäni, mitä minä haluan. Tästä kertoo esimerkiksi se, että lyhensin kävelylenkkiäni viime viikolla ja aloitin minulle mieluisan uuden harrastuksen, josta nautin. Lisäksi olen ruokavalinnoissani pyrkinyt pitämään mielessäni omat todelliset makumieltymykseni pelkkien ravintosisältöjen sijaan.

Vaikka pyrinkin kuuntelemaan itseäni yhä paremmin, on sairauden ääni kuitenkin vielä minussa kuitenkin olemassa. Yksi kuvistani kuvasiksin mielestäni sairauden luomaa kuorta ja eri tasoja minussa. Näille valitsin sanakorteista termin "estää itseään", sillä koen, että sairaus estää minua olemasta se Ida, joka haluaisin olla. Kuvassa oli eri väreillä ihmisen muodossa erilaisia kerroksia. Koen, että sairaus on luonut ympräilleni kovan kuoren, joka peittää alleen herkän aidon Idan. Joudunkin jatkuvasti pohtimaan, mikä on osa minua ja mikä on osa sairautta.  Nämä kaksi ääripäätä vaihtelevat keskenään eri voimaakkuuksina. Sairauden tasot vaihtelevatkin minussa, ja välillä olen syvemmällä sairauden syövereissä, välillä taas tervepuoleni on vahvemmilla. Tällainen aaltoliike sairaudessa ja toipumisessa on käsittääkseni syömishäiriötä sairastaville hyvin tyypillistä. Silloin tällöin joudunkin yhä tekemään kompromisseja sairauden ja terveyden välillä.

Sillä kuten eräs valitsemani kortti kuvasi, on tämä paraneminen kuitenkin pitkä ja haastava prosessi, aivan kuin maratonjuoksu. Vaikka päämäärä on selvä, vaatii sen saavuttaminen paljon ainakin hikeä ja kyyneleitä, siis jatkvaa työtä. Enää en kuitenkaan suostu pakenemaan elämää, vaan pikemminkin juoksen pakoon sairautta. Ja kun pidän maaliviivan mielessä, uskon sen vielä saavuttavani. Ja kuten hoitajani niin osuvasti totesi, olen jo stadionilla. Enää en juoksu yksin metsässä. Ja se on jo alku.

Toivon myös, että kuvakorttien käyttö voisi olla eräänlainen alku uudelle tavalle ilmaista omia tunteitani ja ajatuksiani. Kirjoittamisen lisäksi työskentely itseni ilmaisemiseksi esimerkiksi valokuvaamalla, piirtämällä, maalaamalla ja vaikkapa kuvakollaasia tekemällä voisi olla minulle hyvä tapa käsitellä sairauttani. Ehkäpä jokin tällainen kuvallinen tapa voisi sopia myös jollekin teistä, jolle omista tunteistaan ja ajatuksistaan puhuminen on vaikeaa?



<3: Ida

6 kommenttia:

  1. Mukava lukea, että olette löytäneet tavan käsitellä tunteitasi ja ajatuksiasi omahoitajasi kanssa. Itsellenikin oli jo osastolla ollessa vaikea kertoa senhetkisestä olotilasta, mutta olenkin kokenut, että minunkin oli helpompi käsitellä asioita kuvien kautta. Joko itse kuvaa tuottamalla tai sitten kuvakorttien avulla. Koska olet löytänyt hyvän kanavan kertoa olostasi, auttaa se varmasti paranemisprosessissasi ja helpottaa hoitotiimisikin työtä.
    Oli myös ihana lukea, että olet alkanut vielä enemmän kuuntelemaan tervettä puoltasi. Lenkkien lyhentäminen ja ruoan ravintosisältöjen huomiotta jättäminen ovat todella isoja edistysaskelia, mahtavaa! Nyt vain jatketaan tsemppaamista. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksestasi taas Nell! Kuvallinen työskentely tosiaan auttaa omien ajatusten ja tunteidensa sanoiksi pukemista. Suosittelenkin myös sinua kokeilemaan sitä oman hoitajasi kanssa!
      Terveen puolen kuunteleminen on välttämätöntä, jotta pääsee eteenpäin. Jos aina kuuntelee vain sairautta, ei koskaan voi parantua. Kuten rakas siskoni kirjoitti minulle lainatessaan professoriaan "Hyvä ei lisäänny vain pahaa vastustamalla vaan myös hyvää lisäämällä". Siinä on paljon viisautta.
      Paljon onnistumisia ja hyvää siis Sinullekin! Muistathan olla ylpeä myös omista edistysaskelistasi? Yhteinen tsemppimme siis jatkukoon! :)

      Poista
  2. Ajatelepas, Ida, kuinka pitkä maratonjuoksu on, ja olet jo stadionilla - mahtavaa!! Tämähän todistaa vain sitä, että olet siinä tien risteyksessä useammin valinnut tuntemattoman tervehtymisen tien kuin tutun ja turvallisen sairauden tien. Eli taas kerran nostan hattua edistymisellesi!

    Toki välillä joutuu kuitenkin tekemään kompromisseja sairauden kanssa, koska kuten itsekin sanot, aaltoliikettähän tämä toipuminen on. Mutta kyllä se aaltokin pikkuhiljaa soljuu horisontissa häämöttävään rantaan... Todella oivaltavaa hoitajaltasi ottaa kuvakortit käyttöön, jos niiden avulla syntyy helpommin pohdintoja ja oman tilanteen analyysia. Itsekin olen eri tilanteissa kortein saanut kertoa ajatuksistani ja tuntemuksistani. Jos on vaikea päästä keskustelussa käyntiin ovat kortit oiva keino virittää ajatukset liikkeelle.

    Minustakin on todella hienoa, että olet oppinut kuuntelemaan yhä enemmän tervettä minääsi ja virittämään sisäisen terveen mikrofonisi volyymia yhä vain korkeammalle. Upeaa, että olet konkreettisesti pystynyt valitsemaan ruokia mieltymystesi eikä ravintosisältöjen perusteella ja, että olet pystynyt lyhentämään kävelylenkkiäsi. JA, että olet löytänyt uuden mieleisen harrastuksen! Tohditko kertoa mikä tämä harrastus on?

    Voi Sinua - olet todellakin matkalla kierteestä kalkkiviivoille! Minä istun aitiossa ja taputan - ja teen aaltoja... ;)

    Halaus aallonharjalta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsemppauksesta Sinullekin Andrea! On niin kovin ihanaa, kuinka aina monisanaisesti ja kauniisti jaksat kannustaa minuakin eteenpäin. Se on ihanaa.
      Sinun ei kuitenkaan pidä tyytyä vain pelkästään taputtamaan muiden onnistumisille, vaan myös omillesi. Säädä siis oma mikrofonisi täysille ja anna raikua! Oikea Andrea ansaitsee tulla kuulluksi!
      Halauksia <3

      Poista
  3. Hei Ida!
    Kuvalliset kortit tai itse kuvan tekeminen tai valokuvaaminen ovat kivoja tapoja ilmaista itseään silloin kun sanat ovat hukassa. Tunnistan niin itseni tuosta kun sanot, että suullisesti on vaikea kertoa tuntemuksistaan. Terapiassa käy hyvin usein niin, etä istun tunnin alussa ihan hiljaa koska en tiedä miten pukea sanoiksi oloani. Aina välillä olenkin jo kotona piirtänyt/maalannut jonkun kuvan olostani, sen avulla onkin paljon helpompaa lähteä avaamaan tunnesolmuja. Samoin just kortit tai muut kuvat ovat hyviä apuvälineitä.
    Rohkaisen sinua tekemään myös omia tuotoksia, kollaaseista piirustuksiin ja valokuviin. Jo tekeminen on oma prosessinsa, siinä jo käsittelee omia tunteitaan mikä omalla tavallaan sitten auttaa niistä puhumista.
    Puhuminen on väillä hyvinkin vaikeaa. Onneksi on näitä muitakin tapoja tuoda ajatuksia esille! Rohkeasti niitä käyttämään Ida, ne ovat oikeasti hyviä tapoja käsitellä tätä sairautta!
    Voimahali <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Ja kiitos kommentistasi! Meissä taitaakin olla enemmän yhteistä, kuin mitä olemme joskus ehkä aavistaneetkaan...:) Hienoa, että Sinäkin olet löytänyt kuvallisesta työskentelystä keinon ajatusten esiin tuomiseen!
      Jäin miettimään, että ehkä minäkin voisin joskus kokeilla tuota, että tekisin kuvan jo ennen hoitajan tapaamista...? Kiitos siis jälleen uudesta ideasta taisteluun sairautta vastaan. Olet auttanut minua jo ehkä enemmän, kuin aavistatkaan, KIITOS ja HALI! <3

      Poista