torstai 22. syyskuuta 2016

Onko oltava itsekäs?

Ollaanko me nykyihmiset oikeasti tosi itsekeskeisiä? Täytyykö meidän olla?

Työssäni painopisteenä pienten lasten kasvatuksessa on aina painotettu sosiaalisten taitojen ja toisten ihmisten kanssa tarvittavien taitojen harjoittelua. Kun vielä joitakin vuosia sitten puhuttiin lelujen jakamisesta ja anteeksipyytämisestä, nyt jo pieniltä lapsilta odotetaan osallisuutta, mielipiteensä perustelua ja kykyä pitää omia puoliaan. Suomalaisen kultuurin erityispiirre on lapsen itsenäisyyden arvostaminen, ja omatoimisuuden opetteluun tähdätään jo varhain.

Pienten lasten kasvatuksessa korostuvat arvot heijastavat tietenkin niitä arvoja ja vaatimuksia, joita yhteiskunta asettaa. Siksihän lapsia kasvatamme, tulevaa yhteiskuntaa ja siinä pärjäämistä varten. Enää ei tarvitse huolehtia yhteisestä hyvästä, kuten isänmaanpuolustuksesta (onneksi armeijan voi välttää), yhteisistä peltotöistä (mitä väliä on yhteisten tilojen siisteydellä) tai koko kylän lapsista (onneksi on sossun numero). Nyt tärkeää on löytää itsensä, olla onnellinen ja hyvinvoiva, kehittää ja kouluttaa itseään ja menestyä, eli olla parempi kuin muut.

Pärjätäkseen täytyy osata tuoda esille omaa erinomaisuuttaan ja omia tarpeitaan. Hoitoa saa se, joka valittaa eniten, yhteiskunnan rahoja se, joka osaa niitä vaatia, ja työpaikan se, joka osaa parhaiten "markkinoida" itseään.

Hyvinvointiyhteiskuntamme on rakentunut sen arvomaailman pohjalle, että pidämme yhdessä huolta toisistamme. Nyt systeemin ongelmaksi on muodostunut tämän systeemin väärinkäyttäjät. Ei ole kyse enää yhteisestä hyödystä, vaan siitä, miten minä hyödyn, miten hyötyä jaetaan, kenelle kuuluu eniten ja keneltä leikataan. Kun isovanhempani olisivat nähneet verorahoilla elämisen tietynlaisena alistumisena, nöyrtymisenä, nyt pohditaan, kannattaako mennä töihin. Ei kannata? Niin, mitataanko työn kannattavuus ja arvo vain sillä, miten saan itselleni rahan helpoimmin.

Käsite "vapaa-aika" oli isovanhemmillemme, ja on monessa yhteiskunnassa yhä, melko vieras käsite. Meille tuosta vapaa-ajasta, on tullut suuri ihanne. Suomalaisilla on ehkä maailman eniten harrastuksia, tarkimmat säädökset työajoista ja ylitöistä. Silti vapaa-ajan puute puhututtaa, kun on niin kiire. Töissä käydään, perhe hoidetaan, mutta vapaa-aika on elämistä. Onko "eläminen" todella vain kaikki se täysin vapaaehtoinen ja kiva? Vai voisiko se olla myös kohtaamisia historiamme ja sukupolvien kanssa, voisiko se olla osallisuutta yhteiskuntaan ja muille antamista, voisiko se olla myös sitä kiirettä ja niitä huolia, koko elämän tunteidenkirjo?

Nyt vapaa-ajan kiinnostuksenkohteet liittyvät usein omasta hyvinvoinnista ja itsestä huolehtimiseen. Vielä kymmenisen vuotta sitten nuori Ida etsi harrastusta, koska halusi tavata ihmisiä. Oli tärkeää kuulua jengiin, joukkueeseen tai tanssiryhmään. Nyt tilalla on treenaus kuulokkeet korvilla.

Myös monelle muulle itsestä huolehtimisesta on tullut elämäntapa. Onko se yhä tervettä itsensä rakastamista, jotta pystyttäisiin pidempään työkykyisenä ja jaksettaisiin huolehtia läheisistä, vai onko fitness ja terveellisiin elämäntapoihin keskittyminen antanut luvan elää hyvin itsekeskeisesti oman navan ympärillä? Viimeksi, kun tapasin työssäni maahanmuuttajaperheen, jonka pieni tytär oli sairastunut saastuneesta vedestä, mietin, kuinka onnellinen olenkaan, kun voin viettää lihatonta lokakuuta, vältellä gluteenia tai syynätä vehnää leipäpaketista.

Vaikka meillä on enemmän mahdollisuuksia, aikaa, ja moraalinen lupa keskittyä itsestämme huolehtimiseen, meitä väsyttää, stressaa ja masentaa. Mielenterveysongelmat ja päihdeongelmat ja muut vaikeudet pitää itsestämme huolta lisääntyät.

Onko niin, että ne, jotka eivät osaakaan pitää itsestään huolta yhteiskunnan vaatimalla tavalla, putoavat kelkasta? Vai huomataanko tässä yksilön hyvinvointiin keskittyneessä maailmassa tällaiset ongelmat paremmin? Vai voisiko olla, että me yhä tarvitsemme toinen toisiamme myös voidaksemme itse hyvin, niin antavina kuin saavina osapuolina?

En tiedä. Mietin vain, kuinka se lelu usein ei olekaan enää niin ihmeellinen, kun sen saa itselleen kokonaan. Ja kuinka nauru tarttuu, kun saa toisen nauramaan.




Terveisin itsekäs kukkahattutäti.

10 kommenttia:

  1. Hyvä Ida! Puit sanoiksi sen, jota moni varmasti ajattelee, tai ainakin pitäisi ajatella! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell :) Olen vähän tällainen filosofi välillä ;)

      Poista
  2. Hyviä pohdintoja.
    Tuli mieleen Tabermannin runo Ihminen tarvitsee ihmistä, joka onkin muuten ihana..

    Kivaa viikonloppua rakas <3

    VastaaPoista
  3. Mihin on kadonnut kaunis suomen kieli? Mä, mun- muoto kirjoituksissasi on häiritsevää minä, minun muotojen sijaan. Ennen olit skarpimpi näissä muotoseikoissa, mutta onneksi asiasisältö on ennallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas,
      Kiitos palaautteestasi!

      Olet oikeassa siinä, että kirjoitustyylini blogiteksteissäni on muuttunut, kuten muukin blogini. Kyseessä on tietoinen tyylivalinta, eikä skarppaamisen (eli hyvällä suomenkielellä tarkkuuden) puute.
      Kirjoitat, että asiasisältö on pysynyt ennallaan, mutta minun mielestäni se on muuttunut paljonkin. Blogini alkuaikoina kirjoitin enimmäkseen asiapitoisia tekstejä liittyen syömishäiriöön. Henkilökohtaisistakin asioista kirjoitin etäämmältä analysoiden, koska se oli silloin siihen aiheeseen liittyen helpompaa.
      Nyt olen halunnut tuoda blogiini yhä enemmän "minua" ja haluan, että se myös kuulostaa minulta. Esimerkiksi tätä tekstiä kirjoitin ikään kuin omana pohdintanani tai ajatusten virtanani, enkä niinkään faktoihin tai luotettaviin lähteisiin perustuvana mielipidekirjoituksena.
      Sitä, millä tyylillä kirjoitan tai puhun, pohdin päivittäin työssäni. Yksi tärkein osa lasten kanssa työskentelyäni, on tuon kauniin suomenkielen kehittymisen tukeminen. Siihen kuuluvat niin lauseiden oikeaoppinen täydentäminen arjessa (lapsi: pallo tonne, minä: sinun pallosi kieri sängyn alle), kuin kielellä leikittely esimerkiksi lorujen avulla (lempisanontani arjessa: aivastuksenvaivastus), mikä tukee fonologisen tietoisuuden kehittymistä (eli äidinkielen sääntöjen ja myöh. lukeemaan oppimisen edellytyksiä).
      Teen päivittäin tietoisia valintoja sen suhteen, millaista kieltä käytän kirjoituksessani ja puheessani. Lasten kanssa, puolivirallisissa tiedotteissa tai sähköposteissa vanhemmille, lasten varhaiskasvatussuunnitelmissa tai kuvauksissa tai arvioissa neuvolaan, sairaaloihin, puheterapiaan jne käytän kaikissa erilaista kieltä. Uskon, että olen selviytynyt riittävän hyvin myös sellaisista teksteistä, jotka edellyttävät hyvää yleis- tai jopa kirjakieltä, ja joissa puhekielisiä ilmauksia kuten "mä/sä/mun" ei voida käyttää. Vuosi sitten kieleni sai myös hyväksynnän yliopiston kielentarkastajalta. Suomen kieli on paitsi kaunis, myös rikas, ja sen erilaisilla ilmaisumuodoilla on kuitenkin paikkansa.

      Olen pahoillani siitä, että tyylinvaihdos on sinua ärsyttänyt. Varmasti ikinä muutokset eivät miellytä kaikkia.
      Toivotan sinulle kuitenkin hyvää syksyä ja mukavaa sunnuntaipäivää! :)

      Poista
    2. Elämäsi on muuttunut ja sitä kautta ajatusmaailmasi ja blogisi suunta. On ihanaa, että anoreksian jäykkyys ja pedanttius on kaikonnut ja sen tilalle on astunut rentous. Pohdiskelevat ja asiapitoiset tekstisi olivat upeita, mutta näissä uusimmissa postauksissa on todellinen Ida joka antaa niin paljon itsestään meille lukijoille. Arkea ja juhlaa, ajatuksia ja hupsutuksia. Ihanaa! <3 Ja sinulla jos kellä on oltava kieli keskellä suuta kirjaimellisesti, kun kasvatat pieniä ihmistaimia. :)

      Poista
    3. Niin, piti vain työntää nokkani tähänkin asiaan. :D Ihanaa alkavaa viikkoa Ida!

      Poista
  4. Kiitän asiallisista perusteluista. Nyt ymmärrän muutoksen räikeyden paremmin.

    VastaaPoista