lauantai 30. heinäkuuta 2016

Tekikö loma tehtävänsä?

Kieltämättä aloin olla heinäkuussa jo aikalailla loman tarpeessa, ja etenkin kesän päivystäminen tuntui puuduttavalta. Nyt on kolme viikkoa vierähtänyt, lomat lusittu ja uudet haasteet odottaa. Mitä lomasta jäi käteen ja millä mielin suuntaan arkeen?

Lomalla olen ollut ihan Superitsekäs, mikä tekee välillä oikeastaan ihan hyvää. Tarkoitan, että olen keskittynyt aikalailla vain itseeni, ja tehnyt kaikkia kivoja juttuja omien aikataulujeni (ja tietty seuran ;)) mukaan. On tullut ihan sellainen fiilis kun joskus koululaisenakin kesälomilla. Ihan on tää vapaus ja vastuuttomuus tuntunut siltä! <3





Lähdin lomalle ilman oikeastaan sen kummempia suunnitelmia -ainoastaan lomanaloitus Turun kesäteatterissa ja yksi muutaman päivän Itä-Suomen kiertoajelu oli perheen kanssa suunniteltu etukäteen. Mun työni koostuu paljon organisoinnista ja suunnittelusta, joten halusin lomaltani jotain muuta. Silti tuntuu, että olen lomalla kerryttänyt monia hienoja kokemuksia, ja ollut sillä tavalla sopivasti kiireinen. Olen reissaillut ja tehnyt erilaisia pieniä kivoja juttuja, ja se vapaus ja rentous, lomafiilis on säilynyt vaikka kotiin ei aina ole keritty edes nukkumaan ja kilometrejä on kertynyt.

Kaikkein Ihaninta tässä kesässä on ollut se, että meillä oli mun Rakkaan siskon kanssa se tänä vuonna yhtäaikaa -ja tosi paljon yhteisiä juttuja tehtiinkin. Ja nyt saan jakaa töihin paluun ja tästä lähin myös opettajuuden ja päikkyarjen mun siskon kanssa (Superylpeä olen tietty siskon valmistumisesta!! :))





Siskon kanssa on tehty monia Suomen reissuja, Turun, Porvoon ja Tampereen lisäksi käytiin  iki-ihanalla Tuusulan rantatiellä, ja koko perheen kesken Savonlinnassa, Imatralla ja Lappeenrannassa. Tuolta Itä-Suomen kierrokselta on ainakin miljoona kuvaa, joten voisin siitä ainakin vielä kirjoitella enemmänkin. Parhaan Ystäväni kanssa tehtiin myös aurinkoinen ja herkullinen risteily Tallinnaan.




Pieniä kivoja juttuja on ollut  kehäkolmosen oikealla puolenkin. On pelattu loman ajan siskon kanssa yhdessä sulkkista ihan innoissamme ja vietetty tyttöjen iltaa jalkahoidon ja manikyyrejen merkeissä. Leffassa oltiin katsomassa aivan Ihana Kerro minulle jotakin hyvää, ja lainasin samaisen romaanini myös siskolle. Roska meinasi teatterissa mennä poikkeuksellisesti minunkin silmääni ;) Siskon kanssa tehtiin Korkeassaaren-retki ja Hakiksen torille kaverin kanssa. Ravintoloissa olen herkutellut vähän kaikkien kanssa pitkän kaavan (ja pikapizzan) mukaan ja kahvi-pullateltu enemmän kuin koko vuonna yhteensä.











Olen myös nauttinut lomallani ihan vaan siitäkin, että on ollut aikaa ja energiaa panostaa vähän enemmän myös niihin arkisiin juttuihin (treeniin jostain syystä vähän enemmän ja siivoamiseen vähemmän tosin)... On ollut vähän enemmän aikaa liikkua, shoppailla, käydä kauneussalongissa, tehdä manikyyrejä, kokeilla vähän spessumpia ruokajuttuja, kuten raakasuklaan, oman myslin ja sushin valmistamista. Ja on ollut riittämiin sitä supertärkeää romaani-sohva, hömppälehti-laituri ja kirjastoaikaakin. Pakastimen olen kerännyt täyteen kesän energiaa, eli mökiltä mustikoita ja kaupasta ja torilta mansikoita ja vadelmia.







Nyt on lomailtu, nautittu, palauduttu, keskitytty itseen -ja olen taas enemmän kuin valmis töihin. Odottavaisin ja iloisin mielin siirryn taas töihin maanantaina, vaikka vähän haikein mielin jätänkin tämän kesäloman taakseni. Mutta niin kai se kuuluukin olla hyvän loman jälkeen?


Olenkin maininnut teille muutoksistani työrintamalla, jotka eivät varmasti teille kuulosta niin merkityksellisiltä, mutta ovat kuitenkin mulle tosi tärkeitä. Minut valittiin keväällä kaupungin vakinaiseen toimeen -ja pääsen aloittamaan nyt elokuun alusta päiväkodissa vain muutaman kilometrin päässä kotoani. Työmatkan lyheneminen helpottaa mun arkea, ja antaa siihen vähän lisää sitä omaa aikaakin. Ja vakinainen toimi tuntuu turvalliselta, ja motivoi kiinnittymään työyhteisöön ja toiminnan kehittämiseen siellä.

Aloitan toiveeni mukaisesti pienten ryhmässä, eli siis 1-2-vuotiailla, joka tuntuu ainakin tällä hetkellä just niin mun omalta. Olen tykännyt pienillä etenkin siitä, kuinka pienille voi enemmän antaa sitä henkilökohtaista aikaa ja vuorovaikutusta päiväkodissa. Tuntuu myös niin hyvältä, kuinka hyvin tiimini hoitajat ja koko päiväkodin henkilökunta on ainakin tähän mennessä ottanut mut vastaan, koska mulle hyvä henki työyhteisössä on tosi tärkeä juttu oman jaksamisenkin kannalta.

Elämä ei lopu töihin eikä edes sillon kun tämä ihana kesä aikanaan loppuu. Ihan ehdottomasti siihen syksyynkin pitää mahduttaa niitä pieniä kivoja juttuja piristykseksi, ja jo onkin suunnitteilla ainakin pieniä harrastusjuttuja, Tampereen-reissua, juhlia ja serkkutapaamista. Mutta sitten kaikkien näiden hauskojen juttujen lisäksi on vähintään yhtä tärkeää muistaa nauttia ihan siitä tavallisesta arjestakin.





Mä nautin työarjesta, sen rutiineista, yleensä myös siitä vastuusta ja vapaudesta, jonka omasta taloudesta huolehtiminen tuo. Ja oon onnellinen, koska tykkään just siitä mitä teen. Nautin opettajan työssä päiväkodissa luovuudesta, vaihtelevuudesta ja lasten kohtaaisesta. Ennen kaikkea siitä, että tunnen tekeväni jotakin merkityksellistä, jonka mä löydän omassa työssäni siitä, kuinka arvokkaana näen pienet lapset ja niiden hyvän.



Näillä mielin jätän siis Ihanan kesäloman ja suuntaan taas omalla tavallaan Ihanaan arkeen.
Hyvää lomaa teille joilla se vielä jatkuu ja mukavaa paluuta arkeen teille, joille se kanssani koittaa!

<3: Ida

 Ps. Bloggerin lukijat ja kaikki muut: käykäähän tykkäämässä Silta yli virran blogista facebookissa, niin näette uusimmat postaukset halutessanne myös sitä kautta! :)

10 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! Huippu loma oli pitkälti sun ansiosta. Tsemppiä ja iloa töihin paluuseen<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja yhtälailla sun Rakas, aivan Ihana oli jakaa se sun kanssa!! Tästä kesästä jäi monta mukavaa yhteistä muistoa <3 Kiitos!
      Nyt hyvillä mielin jakamaan yhdessä opearkea :)

      Poista
  2. Loman kuuluukin mennä juuri akkuja ladatessa ja keskittyessä niihin aktiviteetteihin, jotka ovat omasta mielestä mukavia ja rentouttavat. Sinun lomasi meni juurikin näin. :)Onnittelut vakkaripaikasta! Ei ole mitenkään itsestään selvää, että vakivirkoja tätä nykyä saakaan. Työ tuo varmasti vakautta ja turvaa elämässä, itse ainakin koen niin. Nyt kun lomat on lusittu, päästään molemmat töihin huilaamaan. ;) Ihanaa orastavaa syksyä, mutta vielä lämpöisiä elokuun iltoja! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell! :) Toivottavasti Sinullakin oli mukava ja rentouttava loma... Lomailu on piristävää, mutta kyllä sitä kaipaa sitä vakaata arkeakin. Tuntuu sitten lomakin taas lomalta ;)
      Kivoja työpäiviä! <3

      Poista
  3. Onnea uuteen työpaikkaan ja haastavaan lapsiryhmään. Tai ehkä ne ovat helpompia kun eivät vielä osaa kunnolla puhua, valittaa ja riidellä. Muistan oman puolivuotisen päiväkotityön 3-5vuotiaiden ryhmässä ja välillä iski kateus kun vauvaryhmän hoitajat tuntui vievät lapset vaan potalle, nukkumaan ja syömään. Mikä lomakohde oli suosikkisi? -Minnie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minnie! :)
      Kyllä varasti jokaisessa ikäryhmässä on haasteensa, mutta minä ajattelen mieluummin, mitä hienoa jokaisessa varhaiskasvatuksen (päiväkodin) ikäryhmässä on. En varmaan olisi muuten valinnut tätä alaa ;)
      Työskennellessäni 3-5 vuotiailla tykkäsin siitä lasten oppimisen innostuksesta ja ilosta. Tuossa iässä lapset haluat kokeilla kaikenlaista, ja heidän kanssaan voi oikeasti tehdä melkein mitä vaan. He lähtevät kiljuen mukaan on sitten kyse näytelmästä, tiskaamisesta tai maalaustuokiosta.
      Eskari-ikäiset taas ovat ihanteellisessa iässä esimerkiksi tunne- ja sosiaalisten taitojen harjoitteluun, johon esimerkiksi toisen auttaminen ja kiusaamisen ehkäisy kuuluvat. Näen ne tositosi tärkeinä, ja niiden opettelun aloittaminen on usein jo myöhäistä koulussa. Näen eskarin myös tärkeänä asiana koulutuksellisen tasa-arvon toteutumisen kannalta, koska se tasoittaa valmiuksia ja mahdollisuuksia koulupolkua varten.
      Pienille toivoin pääseväni sen vuoksi, pienten ryhmässä yksittäisen lapsen kanssa saa viettää enemmän aikaa ja kasvatus on kokonaisvaltaisempaa. 1-2-vuotiaan tarvitsevuus aikuisesta on aivan valtava. Pienet lapset tarvitsevat aikuista melkein kaikessa, paitsi perustoiminnoissa kuten syömisessä ja siinä potatuksessa, myös esimerkiksi syliä äiti-ikävään, silittystä nukahtamiseen, penkille kiipeämiseen (ja samalla motoristen taitojen opetteluun), kavereiden kanssa leikkimiseen, itsensä ilmaisuun jne. Tämän vuoksi pienten ryhmässä lapsia onkin puolet vähemmän aikuista kohden. Kun olen mukana lapsen jokaisessa toiminnassa koko päivän ja lähes koko lapsen valveillaolon ajan viitenä päivänä viikossa, muodostuu tosi läheinen, molemmille tärkeä suhde. Siinä suhteessa opitaan usein paitsi puhumaan, kuuntelemaan toista ja juoksemaan, myös yrittämään itse ja tekemään parhaansa kannustuksen voimalla ja luottamaan toisen apuun, kun sitä tarvitsee sekä perusluottamus siihen, että maailma on hyvä paikka. Pienillä minusta aina tuntuu, että minun pitää antaa enemmän, mutta saan myös eniten työstäni.

      En osaa oikein sanoa, mikä olisi ollut paras kaupunkin, tosi vaikea kysymys. Porvoon vanhakaupunki on mun ainainen ikisuosikki, Itä-Suomessa en ollut aiemmin käynyt, ja etenkin Savonlinnan ranta ja Lappeenrannan torit ja linna-alue olivat tosi viehättäviä. Ne kaupungit, joissa voisin kuvitella asuvani (talvellakin) ovat kuitenkin Tampere ja Turku. Kaikissa kohteissa minua viehätti helsinkiläisenä ihmisten ystävällisyys. :)

      Aurinkoista ja mukavaa elokuuta Sinulle Minnie!:)

      Poista
  4. Onnea toimesta! Se tuntuu yllättävän turvalliselta etenkin näinä aikoina, vaikka ala itsessään meillä molemmilla hyvin työllistää, eikä ole robotein korvattavissa.
    Lomasi kuullosti hyvin sinun näköiseltä ja sitä sen kuuluukin olla, juuri niitä omia juttuja omassa tahdissa. Ja hyvin sanottu, ei loman päätös tarkoita kivojen juttujen loppumista!
    Tsemppiä syksyyn <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Vaikka tietäisi että töitä riittää, niin kyllä se tuo turvan, että tietää, että saa halutessaan samassa paikassa jatkaa, se pysyvyys ja kiinnittyminen tuo turvaa.
      Ja olipa fiksusti ja kivasti sanottu, mun loma oli just mun näkönen ja siks just mulle just niin hyvä :)
      Toivottavasrti sullakin on ollut kivat lomat ja hyvä kesä, ja toivottavasti sun syksystä tulee vielä parempi! <3

      Poista
  5. Hei Ida!

    Ihana loma takanasi ihanine muistoineen ja kuvineen! Parasta lomassa on just tuo vapaus mennä ja tulla ilman tarkkoja aikatauluja ellei niitä itse halua laatia. Toki jotain pitää suunnitellakin mutta se on sellaista mukavaa johon just liittyy loma, hyvä seura ja ehkä joku matkakin! Hauskaa että sinäkin kävit Tallinnassa parhaan ystäväsi kanssa, niin minäkin oman parhaan ystäväni kanssa, ihan parasta!

    Täällä loma vielä jatkuu reilun viikon ja siitä nautin ja sinulle tsemppiä ja työniloa uuteen haasteeseen!

    N'hdään pian! <3<3<3

    VastaaPoista
  6. Hih, emme sentään ihan samana päivänä menneet! ;)
    Nähdään huomenna, ja jaetaan lomakuulumisia lisää, puolin ja toisin! <3<3

    VastaaPoista